Tack för en underhållande och samtidigt mycket informativ video! Precis vad jag behövde nu när jag öst i både fel och helt koncentrerad kylarvätska i bilen. Kände på mig att jag hade gjort fel innan jag började köra den så imorgon blir det att tömma/fylla på rätt färg och utspädd kylarvätska. Tack!
Detta är något som alla bilägare borde göra, minst vart tredje år. Själva frostskyddet i systemet blir inte sämre över tid. Men dom korrisionsskyddande egenskaper blir det.
Ska man inte tömma blocket/motorn ockdå bör vara ca 7-8 liter totalt , samt kontrollera frost pluggarna främst äldre motorer typ B18/20 samt full värme i kupén när man luftar systemet ?
@@dyhrsgarage absolut, nu har ju fler tillverkare av sprej börja luktsatt sitt smörjmedel jag har en rostlösare från Würth som luktar vanilj. Efter att sprejat i en maskin luktade det mer bageri om maskinen en vad den skall lukta. Detta är för att kunna sälja mer spray för luktar sprayen gott köper fler den.
Kanonklipp! Får man ut all kylarvätska på detta sätt? Många verkar ju hålla på med att spola systemet och dyl? Vore även intressant att se hur det blir när du blandar ethylen och propylen (inte i bilen då naturligtvis) :D
Nej du får inte ut allt på det här sättet, men det mesta, du måste skölja om du vill byta allt. Normalt sett behövs det inte men om någon har hällt på fel vätska så måste du tömma ut allt och fylla på allt.
Det är nog snarare en fråga om hur motorn ser ut, vattenpumpen mm, ett tips är att byta den.. Men förmodligen är det lugnt om du inte haft några problem :)
@@dyhrsgarage Detta hittade jag på OKQ8 ; Glykol Huvuduppgiften för glykol är att kylarvattnet inte ska frysa. Men visste du att glykolen också ser till att de olika metallerna i motorn inte utsätts för korrosion? Många tillverkare rekommenderar dessutom att man byter glykol minst vartannat år, eftersom glykolen med tiden skyddar sämre mot korrosion. Vilken glykol passar till min bil? Det finns tre typer av glykol idag. Monoetylenglykol, Propylenglykol och en version av Monoetylenglykol som heter Long-Life. Den sistnämnda har mer rostskydd och har därför en lite längre livstid. Instruktionsboken talar om vilken glykol du ska ha, men du kan också fråga oss på OKQ8 så hjälper vi dig. OBS! Tänk på att aldrig blanda två olika glykoler, då lägger de sig i olika lager och kan täppa till.
Blanda ej färger även om fast det är Etylen! Finns undergrupper inom Etylen, de finns tre stycken undergrupper och de har olika egenskaper. De som Biltema säljer går ej att finna då deras datablad ej är tillfredsställande. Sen har glykolen mer än 3st egenskaper. 😊 Kunde ha varit bra att förklara varför man ska använda batterivatten eller avjoniserat vatten. Annars en bra film. 👍🏻
Missade det där med vattnet, var fokuserat på färgerna, man är ju inte helt ung längre så det går inte att håla mer än ett par tankar i huvudet samtidigt :)
@@dyhrsgarage Så blir de ibland. Jag vet varför man ska ha destillerat vatten. Då jag grottade ner mig i detta då det är en ständig fråga bland Saab åkare. Så jag skrev ihop en FAQ då jag tröttnade på massa felaktiga svar. Hehe
@@johanloof2363 Bra kommentarer där ;-) Själv kör jag Volvo XC 70 och använder Volvos original glykol (grön) tillsammans med destillerat vatten. Vad för typ av glykol rekommenderas till SAAB?
Vad jag läst mig till i Q8as smörjmedel broschyr så ska man inte heller blanda Long life med någon annan glykol även fast de båda är monoetylenbaserade. 🤔
Bra video! Har nyligen bytt iväg min volvo för en bmw och fick med en hemmablandning av tidigare ägare som var grön, bilen har dragit ca 3-4dl på ca 600 mil men då har jag fyllt på med den jag fick Med, men på biltema om man kollar färger är grönt för båtar är det utan dedär medlet du snackade om?
låter ju fett skumt om den drar 3-4DL kylarvätska på 600 mil, det skall den inte, du har en läcka. Kolla din olja så den inte är grå, för då har toppackningen gått
Jepp Undertryck ger låg kokpunkt och tvärtom. Detta navänder man också när man gör lättöl på det stora fabrikerna, man kokar bort alkoholen vid låg värme i en vakumtank.
Jag missade att förklara det, det handlar bara om att vårt vatten här är fullt med järn, destillerat vatten är renat för mineraler av olika slag, det är renare helt enkelt, behövs inte alls men just här i skogen är det inte så dumt att använda det.
Kranvatten vs Batterivatten Man bör använda renat vatten och inte vanligt kranvatten som ibland innehåller ganska stora mängder kalk och salter. Vid temperaturer över 65°C fäller dessa ut och fastnar på alla ytor och bildar ett isolerande skikt som hindrar värmeöverföringen och i värsta fall täpper igen små kanaler helt. Att rena vatten kan göras på flera olika, där nivåer av renhet från olika typer av föroreningar varierar samt kostnaden såklart. Beroende på hur man renar vattnet brukar produkten heta olika. Destillerat vatten renas genom att man destillerar (låter vattnet omvandlas till ånga och sedan tillbaka till vätska) medans avjoniserat vatten renas genom att man tillsätter kemikalier eller genom omvänd osmos (vatten pressas med högt tryck genom extremt finmaskiga filter och används ofta om stora mängder måste renas). Ett billigt och lättillgängligt renat vatten för att använda att blanda till kylarvätskan med är batterivatten. Det batterivatten som du köper på Biltema har exempelvis tillverkats genom att använda processen omvänd osmos. Det ska nämnas att "kranvatten" skiljer sig enormt mycket beroende var man är i Sverige med sin kran! Det är hårdheten på vattnet som avgör lämpligheten att kunna använda det i kylarsystemet. Ju hårdare vatten desto mer mängder mineraler innehåller det och desto olämpligare är det att använda i kylarsystemet. Exempelvis Skåne och Gotland har naturligt hårt grundvatten. Men notera att om du har din kran i Malmö , Lund eller Helsingborg så får du troligtvis mjukt vatten (vi får från
Jepp, du har helt rätt. Vatten vid lågt undertryck kokar vi 72, vatten vid högt tryck ligger över 100. Jag tyckte det blev för mycket att förklara dock
Tjena. Jag tänkte kolla med dig som är expert på ämnet. Hur många kuggar är det på kamremmen till en Volvo V70, en 2.4 sugbensin? 142 eller 148 kuggar?
Det vågar jag inte svara på, det är nog bättre att du frågar din återförsäljare av reservdelar elelr slå in bilens nummer på autodoc så brukar det bli rätt.
Vilken färg ska jag ha om min nuvarande glykol ser ut som oboy? Skämt åsido, tredje gången jag ser den här videon. Mycket väl förklarat, men glömmer mellan varven 😅
Ja, den är dyrare om inte jag missminner mig, den har också ett speciellt namn om jag minns rätt, jag kommer ihåg att vi hade en sån på en verkstad jag jobbade en gång i tiden.
@@dyhrsgarage Nej, tyvärr. Gick i verkstadsskola och fick fräsa av en topp flera millimeter var full i porer och gropar. Borde vare glykol en som ställt till det.
Jag hade en Suzuki ltz ( minns inte vilka årsmodeller detta gällde ) där var det problem för det var fel glykol ifrån fabrik så dom rek att byta den för det började fräta i alugodset så plockade bort oljefilter och såg att materialet mellan vattenkanal och oljefilter var just uppätet till en viss del 😏 men bytte glykol till etylen och problemet var under kontroll👍
Varför fyllde du inte allt i stordunken å sen fylla upp glykoldunken (biltema) med vatten! Sen bara hälla vattnet i stordunken, 50/50 blir det ju. Du slipper mäta!😃😎👍🏼
Bra fårga, ibland är man mer fokuserad på resultatet än vägen dit, jag får väl skylla på det :) dessutom var jag lite nyfiken på om ett KG var en liter :)
Finns olika röda, som är klassade olika g12, g12+ och g13 osv. Där ska man välja den som är rekommenderad av tillverkaren p.ga olika addetiv som finns i. Detta trots att alla dessa är Etylen glykoler.
Har du någon färgstandard att hänvisa till? För mig veterligen finns det inget som säger att en viss glykol ska ha en viss färg. Den färgas för att man ska se den.
Det är inte nödvändigt men väldigt smidigt med vacuum-kylvätskebytare. Speciellt på bilar som är svåra att lufta kylsystemet på. Biltemas funkar fantastiskt bra och är relativt billig.
@@dyhrsgarage 19-1364. Volvon är ju bara att fylla på så är det klart men andra bilar kan ju vara svåra att lufta och då blir det mycket lättare med denna.
Destillerat vatten är för att minska mineraler och annat från kranvatten, det behöver man inte göra om man vet att man har rent vatten, exempelvis komunalt vatten. Jag har egen brunn så jag brygger inte öl på vattenet här, glömde tyvärr att förklara det i filmen. G12 är en etylenbaserad glykol, men hör alltid med de som säljer den vad du skall ha
Kranvatten vs Batterivatten Man bör använda renat vatten och inte vanligt kranvatten som ibland innehåller ganska stora mängder kalk och salter. Vid temperaturer över 65°C fäller dessa ut och fastnar på alla ytor och bildar ett isolerande skikt som hindrar värmeöverföringen och i värsta fall täpper igen små kanaler helt. Att rena vatten kan göras på flera olika, där nivåer av renhet från olika typer av föroreningar varierar samt kostnaden såklart. Beroende på hur man renar vattnet brukar produkten heta olika. Destillerat vatten renas genom att man destillerar (låter vattnet omvandlas till ånga och sedan tillbaka till vätska) medans avjoniserat vatten renas genom att man tillsätter kemikalier eller genom omvänd osmos (vatten pressas med högt tryck genom extremt finmaskiga filter och används ofta om stora mängder måste renas). Ett billigt och lättillgängligt renat vatten för att använda att blanda till kylarvätskan med är batterivatten. Det batterivatten som du köper på Biltema har exempelvis tillverkats genom att använda processen omvänd osmos. Det ska nämnas att "kranvatten" skiljer sig enormt mycket beroende var man är i Sverige med sin kran! Det är hårdheten på vattnet som avgör lämpligheten att kunna använda det i kylarsystemet. Ju hårdare vatten desto mer mängder mineraler innehåller det och desto olämpligare är det att använda i kylarsystemet.
Kranvatten innehåller massa järn och andra mineraler som gör att motorn kan oxidera i kylkanalerna. Tror det var vanligare förr att man behövde använda batterivatten. Idag funkar det säkert med kranvatten, men vill man vara på den säkra sidan så använder man destillerat vatten
@@MusicforRandomz Jag kör också med vanligt vatten och kommer fortsätta göra det. men har man t.ex egen brunn så bör man nog köra på destillerat vatten :)
Kranvatten vs Batterivatten Man bör använda renat vatten och inte vanligt kranvatten som ibland innehåller ganska stora mängder kalk och salter. Vid temperaturer över 65°C fäller dessa ut och fastnar på alla ytor och bildar ett isolerande skikt som hindrar värmeöverföringen och i värsta fall täpper igen små kanaler helt. Att rena vatten kan göras på flera olika, där nivåer av renhet från olika typer av föroreningar varierar samt kostnaden såklart. Beroende på hur man renar vattnet brukar produkten heta olika. Destillerat vatten renas genom att man destillerar (låter vattnet omvandlas till ånga och sedan tillbaka till vätska) medans avjoniserat vatten renas genom att man tillsätter kemikalier eller genom omvänd osmos (vatten pressas med högt tryck genom extremt finmaskiga filter och används ofta om stora mängder måste renas). Ett billigt och lättillgängligt renat vatten för att använda att blanda till kylarvätskan med är batterivatten. Det batterivatten som du köper på Biltema har exempelvis tillverkats genom att använda processen omvänd osmos. Det ska nämnas att "kranvatten" skiljer sig enormt mycket beroende var man är i Sverige med sin kran! Det är hårdheten på vattnet som avgör lämpligheten att kunna använda det i kylarsystemet. Ju hårdare vatten desto mer mängder mineraler innehåller det och desto olämpligare är det att använda i kylarsystemet. Exempelvis Skåne och Gotland har naturligt hårt grundvatten. Men notera att om du har din kran i Malmö , Lund eller Helsingborg så får du troligtvis mjukt vatten (vi får från
Jepp, men i mitt fall fick jag 44, det har nog inte varit 44 grader i Skåne de senaste 6000 åren :) Men klart bor man i Norrland skall man nog välja 60/40
🇸🇪 Hela Sverige är tacksamma över att vi fick ta över den bästa dansken! 🇩🇰 🤗👏 Tack för ytterligare en kanonvideo Carsten! 🙂👍
Tack Pär, det värmde gott ❤️
Tack för en underhållande och samtidigt mycket informativ video! Precis vad jag behövde nu när jag öst i både fel och helt koncentrerad kylarvätska i bilen. Kände på mig att jag hade gjort fel innan jag började köra den så imorgon blir det att tömma/fylla på rätt färg och utspädd kylarvätska. Tack!
Så lite så 👍
Bra att du förklarar så att alla fattar hur det ska vara
Tack, jag måste ju förstå det själv och då får det inte vara för komplicerat :)
Nu vill jag se frugan byta kylarvätska på smarten, utan hjälp från Carsten. :)
Tack för en informativ video!
Ha ha, det vill jag också gärna se :) Men det behöver hon ju inte, hon skall bara hålla i kameran så pälsar jag av vargen åt henne :)
Perfekt tajming mitt i maten. Kycklingtallrik med en god kall Hobgoblin :)
Bon apetit!
Ale👍
Bra video Carsten. Kul med tavlan
den är inköpt för motorskolan, kommer i spel snart
Tack för ännu en trevlig video Carsten med fru 😊 Nu lärde jag mig något nytt ikväll också !, Garaget borde vara fullt med ”killar” men de syns inte 😂
Jag borde hitta ett annat ord än killar 🤣
@@dyhrsgarage nej jag flinar varje gång du säger den här killen,den här lille killen 😅 bra video i vanlig ordning
Alltid lika trevligt och lärorikt!😀👍
Tack ❤️
MTB cykling skulle du ta upp!! :) nyss börjat, super intresse cykla och köpa tillbehör!! underbart! mest köpa tillbehör! :)
Det är jätteroligt, men min rygg klarar inte det, hade en Bianchi MTB men tvingades sälja den, tyvärr.
riktig bra förklarning
Tack!
Spännande då har jag lärt mig något nytt om glykol bra video som vanligt 😁
Trevligt!
Lika grym som vanligt 😃👍👍
Tack!
Ni är för härliga.
Tack Matte!
Detta är något som alla bilägare borde göra, minst vart tredje år. Själva frostskyddet i systemet blir inte sämre över tid. Men dom korrisionsskyddande egenskaper blir det.
Exakt!
Bra video och jag blev påmind att även jag måste byta kylarvätska
Det bör vi alla :)
Samma här 🙈
Bra info, fick man lära sig något idag också 👍🤓
Hela livet är ett lärande :)
med farg partiklar i suspension: blatt och rott blir lila, blatt och gult blir gront :)
Med fargat ljus: annat resultat
OK
Vore kul om du fyllde på med glykol i spolarvätskaetanken!
He he, då stannar torkana på halva vägen :)
Tack för visningen. Så man behöver inte luftar systemet som jag fick göra på min gamla folkabuss ?
Nope inte på det sättet
Hej, tack för en bra video lätt att följa och tack på din fru skulle tacksam om du kunde visa lite närmare på metaren, skulle köpa en.
Tack!
Jag kan kanske visa den vid något annat tillfälle.
Ska man inte tömma blocket/motorn ockdå bör vara ca 7-8 liter totalt , samt kontrollera frost pluggarna främst äldre motorer typ B18/20
samt full värme i kupén när man luftar systemet ?
Det som eventuellt är kvar i motorn blandar sig med det nya så det är inget problem
Konstigt jag hittar inte pluggen ? Bra video....
Den skall finnas där om det är en Volvo, förstås :)
@@dyhrsgarage v70 2008
Detta med färg är likadant på fett också. All fett är transparant dock häller tillverkarna i färg för att reparatörer skall kunna särskilja den.
Jepp, det är mer en hanteringsfråga än en ren innehållsmässig fråga.
@@dyhrsgarage absolut, nu har ju fler tillverkare av sprej börja luktsatt sitt smörjmedel jag har en rostlösare från Würth som luktar vanilj. Efter att sprejat i en maskin luktade det mer bageri om maskinen en vad den skall lukta. Detta är för att kunna sälja mer spray för luktar sprayen gott köper fler den.
Kanonklipp! Får man ut all kylarvätska på detta sätt? Många verkar ju hålla på med att spola systemet och dyl?
Vore även intressant att se hur det blir när du blandar ethylen och propylen (inte i bilen då naturligtvis) :D
Nej du får inte ut allt på det här sättet, men det mesta, du måste skölja om du vill byta allt.
Normalt sett behövs det inte men om någon har hällt på fel vätska så måste du tömma ut allt och fylla på allt.
Mycket bra video i vanlig ordning👍
Hmm, undra hur min kylväska ser ut? Har aldrig bytt på snart 30 000mil😱
Det är nog snarare en fråga om hur motorn ser ut, vattenpumpen mm, ett tips är att byta den.. Men förmodligen är det lugnt om du inte haft några problem :)
Det finns tre typer av glykol idag. Monoetylenglykol, Propylenglykol och en version av Monoetylenglykol som heter Long-Life.
Fördjupa gärna ditt resonomang
@@dyhrsgarage Detta hittade jag på OKQ8 ;
Glykol
Huvuduppgiften för glykol är att kylarvattnet inte ska frysa. Men visste du att glykolen också ser till att de olika metallerna i motorn inte utsätts för korrosion? Många tillverkare rekommenderar dessutom att man byter glykol minst vartannat år, eftersom glykolen med tiden skyddar sämre mot korrosion.
Vilken glykol passar till min bil?
Det finns tre typer av glykol idag. Monoetylenglykol, Propylenglykol och en version av Monoetylenglykol som heter Long-Life. Den sistnämnda har mer rostskydd och har därför en lite längre livstid. Instruktionsboken talar om vilken glykol du ska ha, men du kan också fråga oss på OKQ8 så hjälper vi dig.
OBS! Tänk på att aldrig blanda två olika glykoler, då lägger de sig i olika lager och kan täppa till.
I instruktionsboken till min Volkswagen Passat rekommenderas en lila kylarvätska. Kan jag ändå fylla på med röd etylenbaserad kylarvätska?
Den lila är VW's egen men jag vet inte om den är Etylen-baserat
Blanda ej färger även om fast det är Etylen! Finns undergrupper inom Etylen, de finns tre stycken undergrupper och de har olika egenskaper. De som Biltema säljer går ej att finna då deras datablad ej är tillfredsställande. Sen har glykolen mer än 3st egenskaper. 😊
Kunde ha varit bra att förklara varför man ska använda batterivatten eller avjoniserat vatten. Annars en bra film. 👍🏻
Missade det där med vattnet, var fokuserat på färgerna, man är ju inte helt ung längre så det går inte att håla mer än ett par tankar i huvudet samtidigt :)
@@dyhrsgarage Så blir de ibland. Jag vet varför man ska ha destillerat vatten. Då jag grottade ner mig i detta då det är en ständig fråga bland Saab åkare. Så jag skrev ihop en FAQ då jag tröttnade på massa felaktiga svar. Hehe
@@johanloof2363 Bra kommentarer där ;-) Själv kör jag Volvo XC 70 och använder Volvos original glykol (grön) tillsammans med destillerat vatten. Vad för typ av glykol rekommenderas till SAAB?
Du borde jobba som lärare. 😁 Suveränt bra 🍺👍
Tack! Det har jag inte tålamod till, tyvärr :)
Skulle vilja se en blandning av vätskorna om möjligt!?
Underbar video!
Titta ner i hinken i filmen för där är det hälften röd och hälften blå :)
Vad jag läst mig till i Q8as smörjmedel broschyr så ska man inte heller blanda Long life med någon annan glykol även fast de båda är monoetylenbaserade. 🤔
Det kan säkert vara rätt
Om man köper blå glykos och den luktar alkohol? Är det ok. Eller är det fel etiketter på fel dunke.
Hoppas du menar Glykol och inte Glykos?
Glykol lukter och smakar sött, det skall inte lukta alkohol.
Lycka till!
Hej, bra video igen, vi har det lättare i Finland, har du grönt så fyller du på grönt, har du rött, fyller du på rött, enkelt
Är du säker på det? Vore onekligen trevligt om det vore så i Sverige med, så lapp man fylla på fel.
Är säker på de 😃
Bra video! Har nyligen bytt iväg min volvo för en bmw och fick med en hemmablandning av tidigare ägare som var grön, bilen har dragit ca 3-4dl på ca 600 mil men då har jag fyllt på med den jag fick Med, men på biltema om man kollar färger är grönt för båtar är det utan dedär medlet du snackade om?
låter ju fett skumt om den drar 3-4DL kylarvätska på 600 mil, det skall den inte, du har en läcka. Kolla din olja så den inte är grå, för då har toppackningen gått
Tack för en bra video 👍.MVH Danny
DDs garage
Tack själv!
Blå och gul blir grönt
Hehe, så var det ju! 👍
Hur Gårdet med motor byte väntar på resultat
Det gör jag också ;)
Med maximal tur kommer det en film idag.
Om man måste fylla på i systemet och inte vet vad som är i ,vad har man i då ?
Tappa ut hela och fyll på nytt enligt biltillverkarens beskrvning.
Vilken färg ska jag ha i min xc60? Grym video
Åk in till Volvo och köp den där, färgen är ointressant, som det framgår av videon.
Kokpunkten höjs också (kanske mest) av att det blir tryck i systemet.
Jepp
Undertryck ger låg kokpunkt och tvärtom.
Detta navänder man också när man gör lättöl på det stora fabrikerna, man kokar bort alkoholen vid låg värme i en vakumtank.
varför batterivatten ? bra video viste inte att man bytte glykol så ofta
Jag missade att förklara det, det handlar bara om att vårt vatten här är fullt med järn, destillerat vatten är renat för mineraler av olika slag, det är renare helt enkelt, behövs inte alls men just här i skogen är det inte så dumt att använda det.
@@dyhrsgarage ok bor i skogen med nåt att tänka på
Kranvatten vs Batterivatten
Man bör använda renat vatten och inte vanligt kranvatten som ibland innehåller ganska stora mängder kalk och salter. Vid temperaturer över 65°C fäller dessa ut och fastnar på alla ytor och bildar ett isolerande skikt som hindrar värmeöverföringen och i värsta fall täpper igen små kanaler helt.
Att rena vatten kan göras på flera olika, där nivåer av renhet från olika typer av föroreningar varierar samt kostnaden såklart. Beroende på hur man renar vattnet brukar produkten heta olika. Destillerat vatten renas genom att man destillerar (låter vattnet omvandlas till ånga och sedan tillbaka till vätska) medans avjoniserat vatten renas genom att man tillsätter kemikalier eller genom omvänd osmos (vatten pressas med högt tryck genom extremt finmaskiga filter och används ofta om stora mängder måste renas).
Ett billigt och lättillgängligt renat vatten för att använda att blanda till kylarvätskan med är batterivatten. Det batterivatten som du köper på Biltema har exempelvis tillverkats genom att använda processen omvänd osmos.
Det ska nämnas att "kranvatten" skiljer sig enormt mycket beroende var man är i Sverige med sin kran! Det är hårdheten på vattnet som avgör lämpligheten att kunna använda det i kylarsystemet. Ju hårdare vatten desto mer mängder mineraler innehåller det och desto olämpligare är det att använda i kylarsystemet. Exempelvis Skåne och Gotland har naturligt hårt grundvatten. Men notera att om du har din kran i Malmö , Lund eller Helsingborg så får du troligtvis mjukt vatten (vi får från
Tydligare instruktionsvidideo går inte göra, kannonbra jobbat.👍
Tack Tommy!
Bra video! Blir till att byta till helgen. Jag har en V70 från 2009 med 5-cyl bensinmotor. Etylen?
Kolla i instruktionsboken men det är ganska säkert etylen, köp eventuellt på Volvo så får du rätt direkt och de tär inte speciellt mycket dyrare.
Bytte på min som är något senare årsmodell. Sitter ett vred vid ungefär samma ställe som allt rann ut genom
vad ska man ha för vatten och blanda ut glykolen med ?
Vanligt kranvatten eller destillerat vatten.
Tur att du har en arbetsledare bakom kameran så det blir ordentligt gjort.
hur skulle det gått annars :)
@@dyhrsgarage Massa halvfärdiga instruktioner hehe
Hej
Varför använder du inte vanligt kranvatten, det är ju gratis?
Tack för informationen
Mvh Micke V70 🇸🇪
Jag har egen brunn och mitt vatten är väldigt järnhaltigt, annars hade jag kört direkt från kranen, det har fungerat i alla år.
@@dyhrsgarage
Tack för svaret 🌹
Glykogen gör inte så stor skillnad i kokpunkten, är mest att vattnet är under tryck.
Jepp, du har helt rätt. Vatten vid lågt undertryck kokar vi 72, vatten vid högt tryck ligger över 100. Jag tyckte det blev för mycket att förklara dock
Tjena. Jag tänkte kolla med dig som är expert på ämnet. Hur många kuggar är det på kamremmen till en Volvo V70, en 2.4 sugbensin? 142 eller 148 kuggar?
Det vågar jag inte svara på, det är nog bättre att du frågar din återförsäljare av reservdelar elelr slå in bilens nummer på autodoc så brukar det bli rätt.
Går det inte bara att hälla i konsentrerad direkt i bilen så den blandar sig med den gamla glykolen.
Om det bara är lite så går det fint
Vilken färg ska jag ha om min nuvarande glykol ser ut som oboy?
Skämt åsido, tredje gången jag ser den här videon. Mycket väl förklarat, men glömmer mellan varven 😅
Haha, den skall i alla fall inte vara oboy-färgad :)
Även jula har etylenglykol står i avsnitt 8 i deras skyddsblad.
👍 bara ut o mäta 👍
Så långt pallade jag inte att läsa :)
Enkelt uttryckt är att det inte finns någon färgstandard på glykol.
Jepp!
Mekonomen har en genomskinlig glykol som är universal och ska passa med olika typer av glykol
Ja, den är dyrare om inte jag missminner mig, den har också ett speciellt namn om jag minns rätt, jag kommer ihåg att vi hade en sån på en verkstad jag jobbade en gång i tiden.
så om der bare står Volvo Original Kylarvätska i bogen, hvad betyder det så? Etyl eller Propyl? ( til en s70 99')
Etylen skulle jag tro!
Etylen står det på volvos dunkar iaf
Byta vätska är något alla bör göra, lika med kupé filtret
Jepp!
Blandar man etylen och propylen börjar väl de fräta på aluminium?🙂
Är det ett vetenskapligt dokumenterad faktum? I givet fall ger det mening utöver att det klumpar sig.
@@dyhrsgarage Nej, tyvärr. Gick i verkstadsskola och fick fräsa av en topp flera millimeter var full i porer och gropar. Borde vare glykol en som ställt till det.
Glöm de ja sa👍 Vet inte vad det berodde på, finns inget att gå på nätet heller. Bra film🙂
Jag hade en Suzuki ltz ( minns inte vilka årsmodeller detta gällde ) där var det problem för det var fel glykol ifrån fabrik så dom rek att byta den för det började fräta i alugodset så plockade bort oljefilter och såg att materialet mellan vattenkanal och oljefilter var just uppätet till en viss del 😏 men bytte glykol till etylen och problemet var under kontroll👍
Varför fyllde du inte allt i stordunken å sen fylla upp glykoldunken (biltema) med vatten! Sen bara hälla vattnet i stordunken, 50/50 blir det ju. Du slipper mäta!😃😎👍🏼
Bra fårga, ibland är man mer fokuserad på resultatet än vägen dit, jag får väl skylla på det :) dessutom var jag lite nyfiken på om ett KG var en liter :)
Bra program som vanligt! 😃👍🏼
lad os håbe der slet ikke bliver brug for så megen frostbeskyttelse. Jeg har aldrig kunnet huske hvilke, men nu kan jeg .. tak
Jeg ku nu godt tænke mig lidt frost, det bliver så smukt i skoven när frosten lægger sig.
jag har alltid kört vanligt vatten är det helt fel alltså?
Nej det kan du göra, men om du har mycket järn eller kalk i vattnet kan du köra destilerat vatten.
Har för mig att det var skillnad förr då det fanns järnblock och topp och då var det skillnad på vilken glykol man skulle ha....
Precis, Alu = Etylen, men det finns säkert avvikelser.
Skillnad på propylen och etylen?
Finns olika röda, som är klassade olika g12, g12+ och g13 osv. Där ska man välja den som är rekommenderad av tillverkaren p.ga olika addetiv som finns i. Detta trots att alla dessa är Etylen glykoler.
Har du någon färgstandard att hänvisa till? För mig veterligen finns det inget som säger att en viss glykol ska ha en viss färg. Den färgas för att man ska se den.
Precis som jag säger i videon, kolla vad det står i handboken, så får du rätt, färgen däremot kvittar.
Det finns gul och grön också.
Jepp!
Vad har du för färg i smarten?
Tror den är blå, men det kvittar ju också vilken färg det är, det är ju innehållet som bestämmer som det framgår av filmen :)
Bara undra eftersom jag nyss köpt 1 smart
Grattis, det är en riktigt bra bil, lite småfel här och där beroende på modell men en bil som jag varit nöjd med i snart tio år.
Gillar lite udda bilar, Smart 71hk, Mercedes slk, Saab 9-5.🙂👍
Lite som rött och vitt vin, de ena blir jag riktigt dålig av - de andra kan man dricka i oändlighet 😁 Men de blir samma resultat av båda yrselmässigt
Ha ha, det var ju en bra jämförelse :)
Det är inte nödvändigt men väldigt smidigt med vacuum-kylvätskebytare. Speciellt på bilar som är svåra att lufta kylsystemet på. Biltemas funkar fantastiskt bra och är relativt billig.
Vad är det för artikelnummer på den du snackar om, möjligen kan vissa finna att det är en lättare väg, så dela gärna med dig 👍
@@dyhrsgarage 19-1364. Volvon är ju bara att fylla på så är det klart men andra bilar kan ju vara svåra att lufta och då blir det mycket lättare med denna.
Hur vet man vilket ma ska ha då om det står G12 man ska ha. Och varför använda destillerat vatten och inte vanligt
Destillerat vatten är för att minska mineraler och annat från kranvatten, det behöver man inte göra om man vet att man har rent vatten, exempelvis komunalt vatten. Jag har egen brunn så jag brygger inte öl på vattenet här, glömde tyvärr att förklara det i filmen.
G12 är en etylenbaserad glykol, men hör alltid med de som säljer den vad du skall ha
Kranvatten vs Batterivatten
Man bör använda renat vatten och inte vanligt kranvatten som ibland innehåller ganska stora mängder kalk och salter. Vid temperaturer över 65°C fäller dessa ut och fastnar på alla ytor och bildar ett isolerande skikt som hindrar värmeöverföringen och i värsta fall täpper igen små kanaler helt.
Att rena vatten kan göras på flera olika, där nivåer av renhet från olika typer av föroreningar varierar samt kostnaden såklart. Beroende på hur man renar vattnet brukar produkten heta olika. Destillerat vatten renas genom att man destillerar (låter vattnet omvandlas till ånga och sedan tillbaka till vätska) medans avjoniserat vatten renas genom att man tillsätter kemikalier eller genom omvänd osmos (vatten pressas med högt tryck genom extremt finmaskiga filter och används ofta om stora mängder måste renas).
Ett billigt och lättillgängligt renat vatten för att använda att blanda till kylarvätskan med är batterivatten. Det batterivatten som du köper på Biltema har exempelvis tillverkats genom att använda processen omvänd osmos.
Det ska nämnas att "kranvatten" skiljer sig enormt mycket beroende var man är i Sverige med sin kran! Det är hårdheten på vattnet som avgör lämpligheten att kunna använda det i kylarsystemet. Ju hårdare vatten desto mer mängder mineraler innehåller det och desto olämpligare är det att använda i kylarsystemet.
Du glömde att spola i genom motor och kyl från gammal skräp
OK
Jag har jobbat på en bilskrot i 3år och fått glykol i munnen men fick skölja munnen med var vatten för att få bort smaken färgen var blå :)
Usch :)
Fast varför blandar du med batterivatten när det finns vatten som är gratis? 🤔 Ren nyfikenhet
Kranvatten innehåller massa järn och andra mineraler som gör att motorn kan oxidera i kylkanalerna. Tror det var vanligare förr att man behövde använda batterivatten. Idag funkar det säkert med kranvatten, men vill man vara på den säkra sidan så använder man destillerat vatten
@@albinpettersson4571 Hade jag ingen aning om 😂 Alltid kört med vanlig vatten
@@MusicforRandomz Jag kör också med vanligt vatten och kommer fortsätta göra det. men har man t.ex egen brunn så bör man nog köra på destillerat vatten :)
Jag har egen brunn och mitt vatten är väldigt järnhaltigt, annars hade jag kört direkt från kranen, det har fungerat i alla år.
Det er långsiktig ekonnomi.at anvenda Rød kylvetska..
Jepp!
Det finns flera skillnad g12 är absolut inte lika g13 pga det finns väldigt lite silika i g13. Kolla up detta. Det handla inte bara om farg.
Öh? Det är ju just det jag säger, färgen spelar ingen roll
Äter inte den blå upp packningarna
Nej
Men ni behöver inte destillerat vatten till etylen som han har. Etylen är redan bättre rostskydd än propylen.
Korrekt
Kranvatten vs Batterivatten
Man bör använda renat vatten och inte vanligt kranvatten som ibland innehåller ganska stora mängder kalk och salter. Vid temperaturer över 65°C fäller dessa ut och fastnar på alla ytor och bildar ett isolerande skikt som hindrar värmeöverföringen och i värsta fall täpper igen små kanaler helt.
Att rena vatten kan göras på flera olika, där nivåer av renhet från olika typer av föroreningar varierar samt kostnaden såklart. Beroende på hur man renar vattnet brukar produkten heta olika. Destillerat vatten renas genom att man destillerar (låter vattnet omvandlas till ånga och sedan tillbaka till vätska) medans avjoniserat vatten renas genom att man tillsätter kemikalier eller genom omvänd osmos (vatten pressas med högt tryck genom extremt finmaskiga filter och används ofta om stora mängder måste renas).
Ett billigt och lättillgängligt renat vatten för att använda att blanda till kylarvätskan med är batterivatten. Det batterivatten som du köper på Biltema har exempelvis tillverkats genom att använda processen omvänd osmos.
Det ska nämnas att "kranvatten" skiljer sig enormt mycket beroende var man är i Sverige med sin kran! Det är hårdheten på vattnet som avgör lämpligheten att kunna använda det i kylarsystemet. Ju hårdare vatten desto mer mängder mineraler innehåller det och desto olämpligare är det att använda i kylarsystemet. Exempelvis Skåne och Gotland har naturligt hårt grundvatten. Men notera att om du har din kran i Malmö , Lund eller Helsingborg så får du troligtvis mjukt vatten (vi får från
Volvo har grön iaf, och etylen baserad, iaf när ja var inne o kollade frågade hos dom :)
👍
Obs aldrig Biltema under 10 år förutan deras sport bromsskivor fram blå glykol
Vad menar du nu?
Nu är jag inte med, vad menar herrn?
Man ska inte välja färg. För alla följer inte någon standard.
Exakt!
Blandar man 60% glykol och resten vatten går de att få en bättre kylskydd
Jepp, men i mitt fall fick jag 44, det har nog inte varit 44 grader i Skåne de senaste 6000 åren :)
Men klart bor man i Norrland skall man nog välja 60/40
Man ska inte blanda glykol färger de har en stor betydelse.
Du tittade inte på videon alls eller..? 🤣
Kolla på filmen Mika så förstår du
Blå
Grön
Genomskinlig
Rosa
Röd
Gul
with more to come :)