Hoewel ik het met Maarten eens ben dat je moet oppassen voor mensen die jou gaan vertellen hoe JIJ gelukkig kunt worden (of dat nou atheïstische bolsjewieken of evangeliserende gelovigen zijn), ben ik wel van mening dat Maarten's atheïsme wel een gebrek is met betrekking tot zijn mogendheid om dingen volledig te kunnen analyseren en doorgronden. Godsdienst en levensovertuiging, of dat nou theïstisch of atheïstisch is, ligt voor vele landen ten grondslag aan de coherentie van de maatschappij omdat veel van de normen en waarden en overtuigingen van die maatschappij voortgevloeid zijn uit een gedeelde geloofsovertuiging. Maarten maakte eerder een statement dat religie eerder meer conflict en oorlog veroorzaakt heeft tussen volkeren dan het heeft voorkomen, en díe statement durf ik toch wel te betwisten in de zin dat ik me afvraag of er überhaupt 'volkeren' gevormd zouden kunnen zijn zonder samensmelting en adoptie van levensovertuigingen (in de vorm van theïstische religies destijds) waardoor grote mensenmassa's toch op een in hun optiek belangrijke wijze zich verbonden konden voelen met elkaar op een manier die voorheen enkel mogelijk was met directe naasten die men op eerste naam's basis kende en brood mee had gedeeld. Die 'verbondenheid' en dat nationalisme dat Maarten zelf ook wel eens aanhaalt wordt natuurlijk grotendeels gevormd door gedeelde normen en waarden en overtuigingen. Religie (wederom, of dat nou theïstisch of atheïstisch is,) speelt daar natuurlijk wél een rol in. Dus ja, ik vind het geen vreemde gedachte om op zijn minst het geloof te overwegen, betrekken of op zijn minst erkennen wanneer men spreekt over interacties van volkeren.
Aan het eind van de lezing, bij het vragenuurtje, is ineens een heel enge, van God vervulde man te horen, die heel duidelijk wilde laten horen hoe belangrijk hij God vond middels zijn vraagstelling. Volgens mij was het dit soort mensen, dat aan de wieg stond van vele conflicten, de eerste wereldoorlog incluis. Die man gaf mij een akelig gevoel, en het siert van Rossem dat hij die man gewoon beleefd antwoord gaf... Ik zou hem hebben laten verwijderen door de GGZ.
Mijn god, overal het geloof bij halen!
Hoewel ik het met Maarten eens ben dat je moet oppassen voor mensen die jou gaan vertellen hoe JIJ gelukkig kunt worden (of dat nou atheïstische bolsjewieken of evangeliserende gelovigen zijn), ben ik wel van mening dat Maarten's atheïsme wel een gebrek is met betrekking tot zijn mogendheid om dingen volledig te kunnen analyseren en doorgronden.
Godsdienst en levensovertuiging, of dat nou theïstisch of atheïstisch is, ligt voor vele landen ten grondslag aan de coherentie van de maatschappij omdat veel van de normen en waarden en overtuigingen van die maatschappij voortgevloeid zijn uit een gedeelde geloofsovertuiging.
Maarten maakte eerder een statement dat religie eerder meer conflict en oorlog veroorzaakt heeft tussen volkeren dan het heeft voorkomen, en díe statement durf ik toch wel te betwisten in de zin dat ik me afvraag of er überhaupt 'volkeren' gevormd zouden kunnen zijn zonder samensmelting en adoptie van levensovertuigingen (in de vorm van theïstische religies destijds) waardoor grote mensenmassa's toch op een in hun optiek belangrijke wijze zich verbonden konden voelen met elkaar op een manier die voorheen enkel mogelijk was met directe naasten die men op eerste naam's basis kende en brood mee had gedeeld.
Die 'verbondenheid' en dat nationalisme dat Maarten zelf ook wel eens aanhaalt wordt natuurlijk grotendeels gevormd door gedeelde normen en waarden en overtuigingen. Religie (wederom, of dat nou theïstisch of atheïstisch is,) speelt daar natuurlijk wél een rol in.
Dus ja, ik vind het geen vreemde gedachte om op zijn minst het geloof te overwegen, betrekken of op zijn minst erkennen wanneer men spreekt over interacties van volkeren.
Ik vondt het een relevante opmerking
Het christelijk geloof was voor veel.mensen in die tijd leidend in hun leven op wat voor manier dan ook.
Aan het eind van de lezing, bij het vragenuurtje, is ineens een heel enge, van God vervulde man te horen, die heel duidelijk wilde laten horen hoe belangrijk hij God vond middels zijn vraagstelling.
Volgens mij was het dit soort mensen, dat aan de wieg stond van vele conflicten, de eerste wereldoorlog incluis.
Die man gaf mij een akelig gevoel, en het siert van Rossem dat hij die man gewoon beleefd antwoord gaf...
Ik zou hem hebben laten verwijderen door de GGZ.
Anderen de maat nemen met betrekking tot hun geloof in God is misschien wel de irritantste hobby van gelovigen
Dank Maarten, toch weer wat nieuwe dingen geleerd!
duitsland ligt strategisch helemaal niet gunstig,wat maarten wel vindt.
zeer scherpe analyse, erg leuk gedaan. Zo moet academisch onderwijs zijn.
TEVEEL RECLAME
Degene die de microfoon vasthoudt klapt ook mee. Dat is te horen.
Ja, technolgie was toen der tijd wel lastig.
52:52 !! ~ 1:02:47
Veel te veel reclames tussendoor, ben maar gestopt met luisteren
Instaleer Adblock: het is gratis en het maakt RUclips weer fijn.
Firefox met Ublock Origin = nooit meer reclame!
Maarten ...het is geen yew york. Maar New york?
Jew york*
Joe Jork
Jew York Times
Wat zou Maarten vinden van de nsb achtige speldjes van de VN? Je ziet ze tegenwoordig bij elke malloot op t rever,..
Zonder schematische kaart van Europa niet goed te volgen.