Jack London'ın Hayatı ve Eserleri

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 13 янв 2025

Комментарии • 20

  • @uldiz481
    @uldiz481 2 года назад +1

    Harika bir video, teşekkürler 🙆‍♀️

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  2 года назад +1

      Videoyu izlediğiniz için ben teşekkür ederim.

  • @sevketkarabulut4043
    @sevketkarabulut4043 4 года назад +1

    Martin Eden'i bir saat önce bitirdim.Hala kitabın şokunu atamadım.Yarın gidip ilk iş otobiyografi kitabını alacam.Böyle bilgilendirici videolar hayırladığınız içinde size ne kadar teşekkür etsek azdır.

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  4 года назад

      Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Jack London oldukça etkileyici bir yazar.

  • @ozlemackgoz9035
    @ozlemackgoz9035 3 года назад +1

    Bu sene içerisinde Martin Eden ve Beyaz Diş'i okudum, iki kitap da beni muazzam etkiledi. Jack London'ı daha iyi anlamak için bahsettiğiniz kitapları da en kısa zamanda okuyacağım. Teşekkürler

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  3 года назад

      Videoyu izlediğiniz ve yorumunuzla yaptığınız katkı için teşekkür ederim.

  • @ccanik28
    @ccanik28 4 года назад +1

    Şimdiye kadar Jack London kitaplarını hep Mete Ergin ve Levent Cinemre çevirileriyle okudum, iki çeviriyi okumak da benim için keyifliydi.
    Her fırsatta dile getirmek istiyorum Martin Eden'ın Levent Cinemre çevirisi dipnotlarıyla birlikte harika bir okuma sunuyor. Okumamış olanların mutlaka incelemelerini tavsiye ederim.

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  4 года назад

      İkisi de iyi çevirmenlerimiz. Jack London okurları bu anlamda çok şanslı. Değerli katkınız için çok teşekkür ederim.

  • @handesaygl9762
    @handesaygl9762 4 года назад

    Teşekkürler

  • @birgulozmen1067
    @birgulozmen1067 3 года назад +1

    Jack London 'nı ilk Martin Eden kitabı ile tanımıştım.Ve kitap beni o kadar çok etkilemişti ki,peşi sıra pek çok kitabını okumuştum.
    Martin Eden'ı okuduktan sonra grubumuzda böyle yorumlamışım yıllar önce.
    Canım Martin Eden,
    Artık ayrılma vakti geldi.Ve ben geç tanıştığım ve çabuk ayrılmak zorunda kaldığım için çok üzgünüm.Bu ayrılığı ertelemek için elimden geleni yaptım.Ama bu ayrılık kaçınılmazdı maalesef 😢 Sarsılmış durumdayım , mahvettin beni çocuk.Kendimden o kadar çok şey buldum ki sende ,bilgiye olan açlığın,bilgiye ulaştığın her eşikte yaşadığın ne kadar az şey biliyorum kaygın ,hatta seni okumaya ve yazmaya iten motivasyon bile aynıydı.Bir farkla senin aşık olduğun Ruth burjuva sınıfına aitti.Eğitimliydi ama yeni fikirlere kapalıydı.Fikirleri de giysileri gibi hazırdı.Statü düşkünüydü ve etiketçiydi.Sen Rutha ulaşmanın yolunun ,zengin ve ünlü olmaktan geçtiğini düşündüğün için okumayı ve yazarlığı bir araç olarak kullandın.Senin serüvenine tanıklık ederken Ruth denen sığ ve uyuz kızda ne bulduğunu merak edip durdum hep.Bu soruma en güzel cevabı arkadaşın Brissende verdi"Bir daha ki sefere daha zevkli ol.Bir burjuvadan ne istiyorsun Allah aşkına onları rahat bırak Hayata gülen,ölümle alay eden, sevebilen ,arzu dolu bir kadın seç"Brissenden diline kurban .Neyseee uyuz Ruth ilgili bu kadar kelam bile fazla daha fazlasına değmez.Zaten sende anladın İdealize ettiğin ,tanrıça katına çıkardığım kadının ne olduğunu..Nerde kalmıştık,geldiğin bilinç düzeyinde gelmiş olduğun sınıf(küçümsediğin) ve ait olmaya çalıştığın sınıfla (öykündüğün)kopuş yaşayıp ,yanlızlaşman kaçınılmazdı.Kaçınılmazdı çünkü:geldiğin sınıftakiler ile arana binlerce kitap girmişti.Ait olmak istediğin sınıfınsa gerçek yüzünü ve ne kadar sığ düşünceli olduklarını gördüğünde bu kopuş ve yalnızlaşma kaçınılmazdı."Ruhum hasta benim"diyordun ya,bence zihnin kitap denen bir zehirle zehirlenmişti.Ve bu zehirden kurtuluş yoktu.Hedefine ulaştığıda yaşadığın tatminsizllğin sebebi ise bence hedefi bir amaç için istiyordun,amaç yok olunca hedefin bir anlamı kalmadı senin için .Bence en büyük hattan hayatını ve dûşûncelerini kişiler ûstûne inşa etmendi .Birde Herbert Spencer geri zekalısının(biliyorum Spencer'a laf söyletmez,gerekirse yüzünün ortasına yumruğu indirirsin.) düşüncelerine çok önem atfetmen.Liberalizmin fikir babası ve bu gün yaşadığımız korkunç kapitalizmine meşuriyet kazandıran geri zekalı Spencer ile ilgili tamda yaşadığımız bu yüzyılda tartışmak isterdim seninle.
    Velhasıl Sevgili Mert'in Eden hayata farklı pencerelerden bakıyor olsakta (sen bireyci ben ise bir sosyalistim)seni çok sevdim Mücadelene şapka çıkardım.Arkadaşlığına hayran kaldım.Seni hiç unutmayacağım Martin Eden❤️
    Kitabı bitirip kapağını kapadığımda alışkanlığım olduğu üzre yazar ile ilgili birazcık bir araştırma yaptım.Farkettim ki,yazar ile karekter arasında müthiş benzerlikler var.Sonra kitapla ilgili yapılan yorumlara baktığımda ise bu kitabın yarı biyografik bir kitap olduğu yazarın Karekter üzerinden kendini anlattığına dair yorumlar gördüm.Şayet söylenenler doğru ise Kendi hayatında sosyalist bir dünye görüşüne sahip olan yazarın,Kitabında Bireyci bir Karekter olan Martin Eden üzerinden Sosyalizme sıkı eleştiriler getirmesi çok enteresan geldi bana.İnsan acaba o dönem Amerika'sından sisteme karşı başka alternatif olmadığı içimi kerhen sosyalist oldu diye düşünmeden edemiyor.
    Son olarak kitabı tavsiye eder miyim? Kesinlikle okuyun derim.Muazzam bu eser.

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  3 года назад +1

      Değerli yorumunuzu paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Jack London özellikle gençliğinde sosyalisttir. Anna Strunsky sayesinde sosyalist olur. Onun güçlü yanından korktuğu için ilişkileri evliliğe gitmez. (Tipik ataerkil dönemin Amerikan erkeği) Hatta Strunsky'yle ortak kitap da yazmışlardır. Demir Ökçe romanı tam bu sosyalist görüşe uygun bir eserdir. Fakat sonrasında özellikle Ay Vadisi yıllarında Jack London tam bir kapitalist olmuştur. Sosyalizm fikri hem dönem itibariyle hem de yazarın özellikle gençliğinde vahşi kapitalizmi buram buram yaşamasından kaynaklıdır ama tam manasıyla yerleşmemiştir. Strunsky'yle evlenmiş olsaydı muhtemelen alkolizm yüzünden ölen ya da kendini öldüren biri olmazdı Jack London.

    • @birgulozmen1067
      @birgulozmen1067 3 года назад

      @@turhanyildirim Jack London'un sosyalist olmasında bir kadının etkisi olduğunu bilmiyordum..Dediğiniz gibi belki Anna Strunsky ile devam etseydi,belki hayatı daha farklı olabilirdi.Okuduğum Jack London kitaplarında Demir ökçe çok farklıdır.Acaba bu kitabı yazarken Anna Strunsky'i hayatında mıydı?
      Turhan bey, Sebahattin Ali'nin dünya görüşünü değiştiren yazar Upton Sinclair 'ı da sizden dinlemek isterdim.Umarım bu değerli yazarın hayatını ve eserlerini anlatan bir video çekersiniz.

  • @dirkgently2125
    @dirkgently2125 4 года назад +2

    Karavandaki Adam'ın Jack London mini belgeseli de güzeldir

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  4 года назад

      Değerli katkınız için teşekkür ederim.

  • @ismailcil981
    @ismailcil981 2 года назад +1

    Jack London ile ilgili 3,5 saatlik söyleşinin videosu nerede?

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  2 года назад

      Linki burada: ruclips.net/video/ELchgIZPFLM/видео.html

  • @nurbanudurak5340
    @nurbanudurak5340 4 года назад +2

    Kapitalizm ile fikir mücadelesi veren insanların konfora ulaştıkları zaman zihniyetinde ve yaşam tarzında meydana gelen değişiklikler daima ilgimi çekmiştir. Yazarların bu gerilimden de beslendiğini düşünüyorum ama London'da öyle olmamış maalesef. Çok sevdiğim bir yazar ancak hakkındaki bu detayı bilmiyordum. Teşekkürler

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  4 года назад +1

      Jack London her şeyiyle çok özel ve farklı bir yazar. Onun hayatını daha iyi anlamanın yolu, otobiyografik eserlerini de okumak. John Barleycorn ve Demiryolu Serserileri/Yol kitaplarını da okumadıysanız tavsiye ederim.

    • @nurbanudurak5340
      @nurbanudurak5340 4 года назад +1

      @@turhanyildirim Demiryolu Serserileri'ni okumuştum ancak John Barleycorn kitabına ilk kez sizin içeriklerinizde denk geldim. Öneriniz için teşekkür ederim. En kısa zamanda okuyacağım.

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  4 года назад

      Nurbanu Hanım ben teşekkür ederim. Keyifli bir okuma diliyorum.