HACETTEPE, GAZİ, ANKARA, YILDIRIM BEYAZIT: EE Mühendisliği Hocaların Yayın ve Atıf Karşılaştırması

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 27 авг 2024
  • Diğer RUclips kanalım "İki Kanat"
    / @ikikanat-qq8wn
    Twitter - X
    / iki_2_kanat
    HACETTEPE, GAZİ, ANKARA ve YILDIRIM BEYAZIT üniversiteleri Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde yer alan akademsiyenlerin bilimsel yayın ve atıf karşılaştırması yapıldı.
    Karşılaştırmada Scopus veri tabanları kullanıldı.
    Yapılan araştırma ve karşılaştırma tamamen internette yer alan verilerden yapılmış olup herhangi bir üniversite ya da akademisyeni iyi veya kötü olarak değerlendirme maksadı taşımamaktadır. Zaten yalnızca atıf ve makale sayısı değerlendirme için tek kıstas olamaz.

Комментарии • 29

  • @yigitsubutay
    @yigitsubutay 3 года назад +10

    Hacettepe ilk 3-4 bin bandındayken YÖK'ün kontenjanı neredeyse iki katına çıkarması ile büyük bir gerileme yaşadı, gelecekte toparlayacağını düşünüyorum.

  • @melihbastopcu9272
    @melihbastopcu9272 3 года назад +12

    Merhaba Mehmet, üniversite sıralama tercihlerinde EE’nin düşmesi bence tıp fakültelerinin tercih edilmesinden daha çok CS bölümlerinin popüler olmasıyla açıklayabiliriz. Sonraki videolarında bu değişimi araştırıp bize anlatırsan çok sevinirim.

    • @mehmetburakaykenar
      @mehmetburakaykenar  3 года назад +4

      evet bir bilgisayar vs elektronik mühendisliği video fikrim var ben de merak ediyorum son 20 yılda değişiklik nedir

  • @omer1862
    @omer1862 3 года назад +13

    ybu elektrik elektronik müh.'den selamlar hocam , bir öğrenci olarak şöyle bir yorum yapabilirim : öğrenciler olarak hocaların yayınladıkları makaleleri kıyaslama gibi bir derdimiz olmuyor genellikle ünilerin isimleri gün geçtikçe arkaplanda kaldığıda artık aşikar olmakta , üni tercih edecek olan arkadaşlarım için ; diğer ünilerde herhangi bir tecrübem olmadı lakin ybu ee eng . bölümü üzerinden konuşacak olursam bölümdeki hocalarımız genellikle öğrencilerin kendilerini geliştirmeleri konusunda çok yardımcı olmakla beraber bazı derslerimizde hocalarımızdan tam verim alamadığımızda olmakta , lakin bazı derslerimiz oluyor ki sizi o dersin tüm tafsilatlarıyla uygulamalı olarak öğreten hocalarımız mevcut bunun dışında okul lab konusunda çalışan öğrencilere büyük bir imkan sağlıyor öyleki labı olan ve sürekli öğrencilerinin başında duran doçentlerimizde mevcut , genellikle buradaki öğrencilerin gayesi (buna bende dahil olmak üzere) derslerden daha çok dışarıya yönelik nasıl kendimizi geliştiririz olmakta bu tutkular bizi sürekli proje yapmaya ve yarışmalara katılmaya itekliyor ve sürekli okulda dönegelen bu maraton bizi alanımızda ister istemez uzmanlaştırıyor , mezun olan bir arkadaşım yaklaşık 1 ay önce bize patronunun onun hakkındaki düşüncesini aktardı , kısaca şöyle demiş biz odtü veya bu emsalde bir üniden mezun almak istemiştik lakin sen başvurunca ve cvnde ybu yazması sebebiyle seni önce almak istemedik , lakin bu seviyede olduğunuzu bilmiyorduk diyerek şaşkınlığını ileri sürmüş . Bu arkadaşımız labda bldc motorlar üzerine çalışmıştı yoğun olarak pic ve arm programlamıştı aviyonik sistemler tasarlamıştı bu sayede piyasada ciddi iş yapan proje geliştirebilen biri haline gelmişti , bölümdeki çoğu kişide böyle bir önceki nesli örnek ala ala kendine bir yol haritası çizmekte kimileri mikroişlemci programlamakla uğreaşmakta , kimileri donanım tasarlamakla uğraşmakta , kimileri yapay zeka ile makine öğrenmesine kaymakta kimileri dijital devre tasarlamakla kendini geliştirmektedirler sağolsun asistanlarımız ve hocalarımızın bu konuda desteklerini eksik etmemektedirler .

    • @mehmetburakaykenar
      @mehmetburakaykenar  3 года назад +5

      çok açıklayıcı bir yazı olmuş tercihte bulunacak arkadaşlar için faydalı olur umarım.
      mezun olunan üniversite hala çok önemli olsa da önemi gitgide azalıyor gibi gözlemliyorum. mesela bu sene ODTÜ ya da başka bir üniversitede okuyan biri için uzaktan eğitim olduğundan üniversite giriş puanı dışında ne fark var ki? MIT universitesinden Signals systems kitabının meşhur yazarı oppenheimin video dersleri RUclips da mevcut. buna benzer şekilde hemen her şey artık online ortamda bulunabiliyor.

    • @omer1862
      @omer1862 3 года назад +1

      @@mehmetburakaykenar kesinlikle hocam

    • @surakaplan4563
      @surakaplan4563 3 года назад +1

      Merhaba ben şuan tercih dönemindeyim yani kafam fazlasıyla karışık aybu ee hakkında biraz yardımcı olma şansınız var mı acaba şuan elimde eczacılık ve sizin bölümünüz var fakat işin içinden çıkamadım bir türlü teşekkür edetim şimdiden :)

    • @xxyyz977
      @xxyyz977 2 года назад

      Ybu de endüstri önerirmisin yada gazide türkçe mi ybü ing mühendislik mi

    • @emine7363
      @emine7363 2 года назад

      @@omer1862 ybü ee eng hakkında bilgi alabilir miyim sizden bu konuda kafam çok karışıkta

  • @cagrsarac6458
    @cagrsarac6458 2 месяца назад

    Aybü tercih edecekler için:
    Bölümde 1-2 hoca dışında iyi hoca yok, ciddi olarak bir öğretim üyesi eksikliği var ve bu hissediliyor. Eğitimi yetersiz. Örnek olarak 1. sınıftaki programlama I ve II derslerinde bizim dönem ve sonraki dönem hiç ders işlemedi (0 ders) ve yönetimden kimse ses çıkarmadı. Birkaç yıl sonra bu sorun anca düzeltildi. Bunun gibi işler olabiliyor. Her şey random ilerliyor, herhangi bir düzen yok. Bazı sınavlarda rastgele puanlar dağıtılıyor ve bu çok net belli oluyor. Yeni tercih edeceklerin alan tercihi çok belli değildir ama sayısal tasarım alanında iyi bir okul. Bunun dışında mezunların köklü savunma sanayi firmalarında çalışma oranı da diğer üniversitelerden oldukça düşük.
    Okul genelinde ise sosyal olanaklar yok. Kampüs ortamı yok. Ulaşımı kolay denebilir, metro + otobüs ile ulaşabilirsiniz.
    Kısaca tercih şuan tercih döneminde olsam burayı listeye yazmazdım. Yine de tercih ederseniz, kendinizi kendi imkanlarınızla geliştirmeye bakın, üniversite eğitiminden çok bir şey beklemeyin. 2. sınıfta hangi hocaların sizin gelişiminizde faydası olacağını az çok anlarsınız ve o hocalardan size proje vermesini isteyin, sizi kırmazlar ve laboratuvar vb olanakları sağlarlar. Başarılar.

  • @emredemir7547
    @emredemir7547 3 года назад +2

    Güzel bir video olmuş Burak hocam, emeğine sağlık.

  • @apomount317
    @apomount317 7 месяцев назад +1

    Hocam merhaba otomotiv muhendisiligi hakkinda ne düşünürsünüz bölüm bana hitap ediyor gibi ama elektrik elektronik de bana hitap ediyor. Otomotiv muhendisligini gorunce makine ve elektronigin karisimi gibi dusundum ve tam benlik gibi geldi ne dersiniz

    • @mehmetburakaykenar
      @mehmetburakaykenar  6 месяцев назад

      Merhaba, otomotiv sektörünü pek bilmiyorum malesef. Ama ben eski kafalıyım, yani biraz mekanik biraz elektronik bileceğime ya çok iyi mekanik ya çok iyi elektronik bileyim derim. Kendi firmanızı kuracaksanız ya da startup tarzı küçük firmada her şeyden az bilen adam daha makbul olabilir belki ama büyük şirketlerde uzmanlaşma daha kıymetli oluyor gözlemlediğim kadarıyla.

  • @okanyldz6214
    @okanyldz6214 3 года назад +3

    Hocam Kocaeli Üniversitesi Elo-Hab bölümü için aynı istatistiği Scopus üzerinden bende çıkardım. Ankara'da ki bu dört üniversiteden de hem h-index hem de kişi başına düşen döküman sayısı daha yüksek çıktı ancak Yıldırım Beyazıt ile olmasa da Hacettepe ile taban sıralamalar arasında uçurum var açıkçası. Buradan da ilginç analizler çıkar mı acaba? Örneğin akademik performans daha iyi olmasına rağmen öğrencilerin taban sıralaması ile iş hayatı arasında doğrusal bir orantı var mıdır? Yani amiyane tabirle Hacettepe mezunları buna rağmen daha iyidir sebebide sınav başarısıdır gibi şeyler söylenebilir mi? Bu videonuz bana ilham oldu biraz açıkçası üzerinde düşünülecek çok fazla kapı araladı.

    • @mehmetburakaykenar
      @mehmetburakaykenar  3 года назад +5

      Okan hocam, çok güzel bir araştırma yapmışsınız. burada şu soruyu sormak lazım, bir universite diğerine göre neden daha önce tercih ediliyor? insanlar tercih yaparken scopus ya da Google scholara bakmıyorlar, baksalardi Kocaeli Ankara'daki üniversitelerden daha yüksek olurdu. tahminim, Kocaeli'nde yüksek puan alan öğrenciler İstanbul'daki üniversiteleri tercih ediyor, Ankara'daki öğrenciler ise genelde Ankara'yı tercih ediyor. burada bir kapalı döngü sistem oluşuyor, yüksek puanlilar geçmiş verilere bakıyorlar ve yüksek puanlı üniversiteleri tercih ediyor, dolayısıyla Kocaeli (verdiğiniz önnek olduğu için adını zikrediyorum) üniversitesi bu mantıkla kalite olarak dünyanın en iyi akademisyenlerini de getirse Ankara'daki üniversiteleri geçebilir mi? kısa vadede imkansız, uzun vadede mezularinin piyasadaki performansı goruldukce üniversitenin ismi yükselebilir ve tercih edilmeye başlayabilir.
      peki misal Kocaeli üniversitesi daha iyi akademik kadro ile, daha düşük puanlı öğrenciler ile daha yetenekli ve donanımlı mühendisler mezun verebilir mi? benim buradaki görüşüm, üstte soyledigimin mümkün olması ile birlikte çok zor olduğudur. bir üniversitedeki bölüm, sadece akademik kadro ile bir ortam oluşturmuyor, aksine o bölümde okuyan öğrenciler bu ortamı daha çok etkiliyor. yani başarılı mühendisleri yetiştiren, başarılı öğrencileri biraraya getiren rekabetçi ortamdir. akademik kadro hele ki 2021 yılında artık bilgi aktarimindan ziyade vizyon aktarımı noktasında etkili oluyor. bilgi derseniz artık dünyanın en iyi üniversitelerinin derslerine erişmek mümkün hem de istediğiniz zamanda istediğiniz yerde.
      özet olarak benim görüşüm, yüksek puan alan öğrenciler topluluğundan meydana gelen daha rekabetçi bir ortamın, daha düşük puan alan öğrencilerden meydana gelen bir ortamdan daha iyi sonuç vereceği yönündedir. yani ibni haldunun meşhur sözü gibi: coğrafya kaderdir. tabi bu yargıya kendi gozlemlerimle ulaştım ve son derece subjektiftir :)

    • @kingofbithynia
      @kingofbithynia 11 месяцев назад

      @@mehmetburakaykenar Hocam Kocaeli mühendislik YTÜ’nün, Sakarya mühendislik İTÜ’nün yavrusudur. Profların çoğu ve doçentlerin bir kısmı İTÜ diplomalıdır Sakarya’da

  • @muratnurettin2143
    @muratnurettin2143 3 года назад

    keşke iş bulma oranlarını da paylaşsaymıssınız daha ilginç olurdu veya hangi şirketlerde hangi mezunlar çalışıyor bunun gibi mezunların yuzde kaçı mezuniyetinin hangi ayında iş bulabiliyor gibi

    • @mehmetburakaykenar
      @mehmetburakaykenar  3 года назад +1

      bahsettiğiniz verileri internetten elde etmek çok mümkün değil, ama savunma sanayi çalışanları ile ilgili LinkedIn'den elde ettiğim verilerle hangi üniversite mezunları ve hangi bölüm mezunları çalışıyor şeklinde bir video yaptım bile :)
      ruclips.net/video/Lr1LxTiN9hw/видео.html

    • @muratnurettin2143
      @muratnurettin2143 3 года назад

      @@mehmetburakaykenar güzel çalışma bu videoya göre makine mühendisliğini seçmek çok mantıklı değil o zaman elektronik ve bilgisayar en mantıklı alanlar makine eğer odtu itü de okunacaksa okunmalı gibi bir sonuç ortaya çıkıyor

    • @mehmetburakaykenar
      @mehmetburakaykenar  3 года назад +1

      @@muratnurettin2143 zaten elektronik ve bilgisayarın puanı daha yüksek. fakat kişi makine mühendisligine ilgi duyuyorsa daha yüksek puan alsa da bence makine mühendisliği yazarsa daha başarılı ve mutlu olur.

    • @muratnurettin2143
      @muratnurettin2143 3 года назад +1

      @@mehmetburakaykenar mutlu olur ve başarılı olur kanusunda haklısınız peki sektör hangi yönde ilerliyor mesela 40 yaşında bir makine mühendisi örneğin otomobil fabrikalarında her geçen gün daha az makine muhendisine ihtiyaç oldugunu şirketlerin daha çok otomatlaştığı ve bilgisayar ve elektroniğe yöneldiğini söylemişti sizce bu nekadar doğru yani ilerde şirketler makine mühendisi istihdam etmeyecekse neden insanlar 4 yıl makkine mühendisliğine yatırım yapsın sizin çalıştığınız şirketlerde durum nasıl böyle ortada somut bir gerçek var mı????

    • @mehmetburakaykenar
      @mehmetburakaykenar  3 года назад +1

      @@muratnurettin2143 önümüzdeki yıllar neler getirir tahmin etmek zor, özellikle buharlı makinaların mavi yakanın önemini azalttığı gibi yapay zekanin beyaz yakanin (doktor mühendis vs) önemini azaltacağı tahminleri yapılıyor. bilişim firmalarınin yükselisi ortada, buna paralel yazılıma yönelim ve ihtiyaç artıyor, makine mühendisliğine göre bilgisayar mühendisliği yükselişte son yıllarda