çok tesekkurlr.sayenizde beyanname vermeye karar verdim. Baya bir harcamam vardı evi faizli krediyle aldım.. işin içindean çıkamıyordum. şimdi gönül rahatlığıyla beyan verecem.. Allah razı olsub karrdeşim
@@vergibilenler7300 merhaba , amortisman değeri 50 yıl yüzde iki demiştiniz, evin satın alındığı tarihten itibaren mi 50 yıl ? Bir de Diyelim ki evimiz 20 yıldir kirada ve bu hakkımizi bilmiyorduk , yine de farkettigimiz bu yıl itibari ile 50 yıl yüzde iki ayırabilir miyiz ? Yoksa yalnızca 30 yıl yüzde iki mi ayirabiliriz?şimdiden çok teşekkür ederim.
Merhaba, 10 yıl önce aldığım evi kiraya verdiğimde amortisman payı olarak tapudaki değeri kullanmak zorunda mıyım yoksa belediyedeki rayiç üzerinden hesaplayabilir miyim ? Keza tl deki değer kaybı korkunç boyutlarda.
Bilgilendirme için çok teşekkürler. Bu seneki beyannameyi açıklamalarınızla doldurdum. Yeni aldığım daire için %2 amortisman değerini de girince giderler gelirden yüksek oldu, umarım doğru yapmışımdır. Beyannameyi taslak olarak kaydettim, yanıtınızı alabilirsem çok memnun olurum, ona göre onaylıyacağım.
Videonuz çok faydalı anlatıminiz harika teşekkürler Kiraya verilen meskenin 2020 yılı vergisini 2021 yılında faizi ile birlikte gecikmeli olarak ödedim.Bu ödemeyi gider olarak 2020 yılı icin göstermemde bir sakınca varmi.Eger gider olarak gosterilebiliyorsa faizi ile birlikte mi yoksa ana para olarak gösterebilirim.
@@vergibilenler7300 kardesım benım 2 tane evim 1 ini yeni aldım 4 gun oldu kiraya verdım kiracıya sözleşme yaptık 850 lira kiraya verdım senelik 10200 ediyor ben devlete vergi verecekmi yım yada kiracı bankadan ödeme yaptıgın da kıra bedeli yazmazsa olurmu nolur Bı bilgi verırmı sın
@@vergibilenler7300 merhaba.süresinden sonra beyanname vereceğim.borc yok.sadece damga vergis var. Pismanlik talepli mi yoksa kanuni suresinden sonra mi onay vermeliyim.
Ben bu evi 20 yıl önce satın almışım o bedelimi yazacağım bu gün ki bedelimi belediyeden raiç değerini öğrenip onu yazdım vallahi kafam o kadar yorulduki kardeşim tansiyonum fırladı inanın 2 kuruş gelir gelirken zaten burnumuzdan geliyor kiracı vaktinde ödemiyor ödemez ise mahkemelerde süründüyor evin iciniede edip çıkarsa eğer ev evlikten çikmış vaziyete getiyorlar cikaramiyorsunuzda yakıt Kira hiçbirşey ödemeyen şerefsiz birinin eline düsmüş ise eviniz birde böyle devletiniz varsa vay halinize way ki vayyy.Adalet sistemi zaten yok avukat birde kiraciyla anlaşıp tahliye etmeyip ondan para koparıyorsa neden tahliye etmiyorsun dediğimde ben sizi arayacağım deyip geçiştirmek kaydıyla 1 yıl daha oturmasına müsade ediyorsa ve burada yönetime yakıt aidat vermeyen şerefsiz kiracı birde kirada vermiyorsa al başına elin itini öde borcunu evi kökünden götürdü kardeşim ev onun borcuna karşılık geldi sattım onun borcu kapattım ömrümden ömür koparan bu sistemin Allah belasını versin inşallah Ve avukatın çıkartama gerekçesi hakim duruşma günü vermedi olduysa naparsin bu ülkede Hukukçuyla anlaşmalı götürdüler bu işleri hükümetin başındakiler Haram zıkkım olsun Allah havale ettim bu hükümet ve parelelini
Çok güzel video olmuş.Ellerinize sağlık.. Benim sorum; Ev için kombi bakımı, asansör vs giderlerimiz oldu.Fakat fatura almadık. Sizin önerdiğiniz GİB rehberde fatura zorunluluğundan bahsetmemiş. Faturam olmadığı halde gidr olarak yazsam sıkıntı çıkar mı?
Verdiğiniz bilgiler cok yararlı benimde bir sorum olucak 2003 yılından itibaren götürü sistemden vergi veriyoruz isyeri kira gelirimiz var bu yıl 2020 beyannamesi de götürü secicem başka giderlerimizde var amortisman dan da faydalanmak isiyorum ama bunu 2003 yili emlak vergi değerinimi yoksa 2020 değerlerinimi alicaz seneyede giderlerimiz olucak 2021 amortisman dusebilirmiyim 2022 giderim olmicak orda dA götürü yu secicem
1) 2017 de konut kredisi ile satın aldığım daireyi kiraya vermiştim, ancak işin içinden çıkamadığım için götürü gider yöntemini seçmiştim. Videoyu izleyince gerçek gider yöntemini seçmemekle hata ettiğimi farkettim, bu yanlıştan dönme imkanı var mıdır? 2) Hazır beyan sayfasında sigorta primlerini listele seçeneği ile dask, mal ve can sigorta primleri görünüyor, bunlardan kiraya verdiğim konutu esas alarak beyannameye ekledim, yapılan işlem doğru mudur? 3) Büyük bir şirkete ait sitenin (belki 2105 de tamamlanmış olabilir) daireleri leasing ile satılmış ve son kalan bir daire varmış, Haziran 2020 de peşin satın aldım ancak dairenin satışı leasing yoluyla oldu, ve proforma fatura verildi, asıl faturayı talep etmeme rağmen hala elime ulaşmadı. Dairenin emlak vergisine ait bedelin faturasını adıma kestiler, ancak tapu dairesine ödediğim tapu harcına ait makbuzun faturasının da bana verilmesi gerekir diye talep etmeme rağmen bunun faturasını vermediler, tekrar mail yazdım, doğru yol nasıl olmalı, tapu harcını ayrıca ödediğim halde makbuzun şirket adına kesildiğini sözlü ifade edildi, şikayet edebileceğim bir makam var mı, bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim?
Merhaba. Öncelikle bilgilendirici videonuz için çok teşekkürler. Ben evimi kredi çekip projeden satın aldım. Ev tamamlanıp teslim edilene kadar ve ben kiraya verene kadar ödediğim(Haziran 2019'a kadar) kredi faizlerini de gerçek götürü kısmında indirime dahil edebilir miyim yoksa sadece kiraya verdiğim tarihten(Haziran 2019) sonrakileri mi dahil edebilirim? Aynı şey DASK ve diğer sigortalar için de geçerli. Sadece kiraya verdiğim tarihten sonra ödediklerimi mi baz almalıyım? Çok teşekkürler şimdiden cevabınız için.
Merhabalar, gerçek gider yöntemi ile vergi vermek istiyorum. Kiraya verdiğim daire için yaptığım elektrik boya kombi klima onarımlarını gider olarak gösterebilir miyim? gvk 74/7 ye göre evin değerini arttırıcı nitelikte maliyete eklemem gerekir mi?
Gerçek gider yöntemindeki 74-6 değer tapudaki değer değildir.Öyle olsa değeri eriyip gider.Orada emlak vergisindeki değer üzerinden hesaplanmalıdır. Örnek emlak vergi değeri, 150.000 TL ise % 2 olarak 3000 TL düşer. (Amortismana tabi değer, malum ise maliyet bedeli, malum değilse, bina ve arazi için vergi değeri, diğer mallar için Vergi Usul Kanununun 267 nci maddesinin 3 üncü sırasına göre tespit edilen emsal değeridir)
Merhaba, 112 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer verilmiştir.Buna göre, kiraya verilen bina ve arazinin normal olarak maliyet bedeli üzerinden amortismana tabi tutulması gerekmekte; vergi değeri ancak, maliyet bedelinin bilinmemesi halinde başvurulması gereken ikinci derecede bir ölçü teşkil etmektedir. Bu nedenle, satın alma suretiyle iktisap edilen bina ve arazinin amortismanına, tapuda kayıtlı alış bedeli ve varsa buna ilişkin giderlerden teşekkül edecek maliyet bedeli üzerinden devam edilmeli, inşa suretiyle iktisap edilen veya satın alındıktan sonra tadilata uğrayan bina ve arazi amortismanında da, bilindiği takdirde aynı şekilde maliyet bedeli; maliyet bedelinin belli olmaması halinde ise Vergi Usul Kanununun 268 inci maddesine göre tespit edilen vergi değerleri esas alınmalıdır. Daha fazla bilgi için ilgili özelgeden de yaralanabilirsiniz. www.gib.gov.tr/node/100658
Çok teşekkürler, çok faydalı bir video olmuş. “....olan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar (Bu harcamalar bir takvim yılı içinde Vergi Usul Kanununun 313 üncü maddesinde belirlenen tutarı aşıyor ise maliyet olarak dikkate alınabilir” açıklamasından dış cephe izolasyonunun tamamını gider yazabiliriz anlıyorum, yanlış mı anlıyorum. Eğer öyleyse amortisman satırı oluşturup %100 rakamı mı gireceğiz?
Merhaba, doğru ifade etmişsiniz. Isı yalıtımına yönelik dış cephe faturaları, fatura düzenleme sınırını aşıyorsa ister doğrudan gider yazın, isterseniz maliyete ekleyip amortisman ayırın. Bu noktada bizim yorumumuz tamamını amortisman satırına yazmanız yönünde...
Hocam teşekkür ederiz. Kiraya verdiğimiz eve alınan KLimanın faturasını gider olarak işleyebiliyor muyuz ? evet ise hangi bölüme ? şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
Merhaba maalesef klima ile ilgili bilgi sahibi değiliz. Ancak kombi, ankastre fırın vb gibi değerlendirilirse; evin maliyet bedeline ekleyip oradan amortisman ayırma söz konusu olabilir...
Bu faydalı video için teşekkürler Benim 3 tane sorum olacaktı 1- Normalde hep götürü usulü veriyorduk beyannameleri. Fakat bu sene kiraya verdiğimiz evlere büyük masraflar yaptık. Bu sene için gerçek usulde verirsek seneye götürü usulüne dönebilir miyiz? Yoksa belli bir sene gerçek usulde mi kalmalıyız? 2- Kiraya verdiğimiz evlerden birinin bulunduğu apartmana ısı yalıtımı yapıldı? Burada amortisman hesabı yapmak gerekiyormuş? Hesaplamada evin tapudaki değeri + yapılan masrafın yüzde 2 sini almamız gerekiyormuş. Yalıtım giderimiz 4500 TL. Fakat tapudaki evin değeri tapu eski olduğu için 5.000.000.000 gözüküyor. Bu hesaplamayı yaparken evin tapudaki değerini altı sıfır atılmış hali olan 5.000 Tl mi almalıyız yoksa yeni bir değerlendirme mi yapılmalı? Yapılacaksa nasıl yapılacak? (2. Sorunun cevabını aldım galiba yanlış anlamadıysam belediyeden alınacak 2019 yılı emlak değeri baz alınacak tapu değeri) 3- Bu amortisman hesabı devreye girince önümüzdeki sene gerçek usule devam etmek zorunda mıyım? Yoksa götürü usulüne dönebilir miyim?
Merhaba, 1- istediğiniz zaman gerçek usulden götürüye dönebilirsiniz bir engel yok. 2- yalıtım giderini tapu değerine ekleyip amortisman gideri olarak kullanabilirsiniz. 3- seneye götürü gider yöntemini seçmenizde bir engel yok... videomuzu beğenip, paylaşırsanız bize çok faydası olur... İyi günler
@@vergibilenler7300 CEvap için teşekkürler ama 2. sorunun cevabını tam alamadım. Fakat tapudaki evin değeri tapu eski olduğu için 5.000.000.000 gözüküyor. Bu hesaplamayı yaparken evin tapudaki değerini altı sıfır atılmış hali olan 5.000 Tl mi almalıyız yoksa yeni bir değerlendirme mi yapılmalı? Yapılacaksa nasıl yapılacak?
Harika anlatımınız için teşekkürler. Benim bir sorum var Anadolu Hayat dövize endeksli sigorta yaptırmıştım. Bu sigortanın Gelir vergisi indirimine katkısı olduğu söylenmişti. Hangi bölüme işlemeliyim, Gerçek usulü mü, götürü usulü mü tercih etmeliyim? Teşekkürler
@@vergibilenler7300 evet bireysel emeklilik sigortam da var ama sanırım sadece hayat sigortalarının gelir vergisi indiriminde etkili olduğu söylendi 2019 Temmuz ayında döviz bazında hayat sigortası yaptırmıştım belgesi elimde ancak kira gelir beyanamesi verirken hangi bölüme ve ne şekilde yazmam gerektiğini bilmiyorum. Bir de geçen yıl ödediğim ve kirada olan gayrimenkullerimin emlak vergilerinin toplamını mı yazmalıyım. İlginiz için çok teşekkür ediyorum
@@ziyaumitozbakir5334 Gelirlerini yıllık beyanname ile beyan eden mükellefler, kendileri, eşi ve küçük çocukları adına ödedikleri birikim priminin alındığı hayat sigortası poliçeleri için primlerin %50’sini, birikimli sigortalar dışında kalan yaşam teminatı içeren sigorta primlerinin tamamını gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerinden indirmeleri, beyan edilen gelirin %15'ini ve asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmaması halinde mümkündür. Bu indirim gayrimenkul sermaye iradı beyannamenizde gider olarak değil, beyannameden indirilecek indirimler bölümünde düşülebilir. Yani ister gerçek ister götürü gideri seçin o aşamadan sonraki bölümde indirebilmeniz mümkün olur. Ancak BES ler indirim konusu yapılamaz... İlginiz için teşekkür ederiz
Gerçek usul ile beyanname verirken ücret gelirlerinin de beyanı soz konusu. Sigortali bir işte net maas uzerinden calisiyorum isverenim tum vergilerimi sigortami oduyor bana net maas veriyor. Yine de bunu gercek usulde beyanname verirken eklemeli miyim ?
Merhaba kendim 5 yılllık kredili ev aldım ve kiraya verdim ayrıca kendimde kirada oturuyorum bu durumda kira beyannamesi verirken nasıl bir yol izlemeliyim
Gerçek gelir yöntemini seçtiğimizde ödediğimiz kirayı düşebiliyoruz anladım eğer gelir elde ettiğimiz ev benim benim üstüme ancak kirada oturduğumuz ev eşimin adna kiralandı ve kira ödemelerimiz onun maaş hesabı üzerinden yapıldı bu bize beyan ederken maliye bakanlığı hayır böyle olmaz dermi yoksa beyan edebilirmiyiz çok teşekkürler
merhaba bir sorum olacak. Benim kira gelirim var ve ben de kiracıyım. Kira ödememi yaptığım tutarı nereye giriyorum. Ve böyle bir durumda gerçek gider mi seçeyim götürü gider mi?
Isyeri kira gelirinde kiraci da stopaj ödediği için. Bunun nerede nasil gösterilmesi gerekir. Yani isyeri kira geliri var %25 hisseli de kira geliri 40 bini gecmedigi halde giris yapildiginda matrah fazla cikiyor. Stopaj nereye yaziliyor. O kisim hakkinda da bir aciklama yapabilir misiniz.
40 bini geçmiyorsa stopajı da işyeri kira gelirini de beyannameye dahil etmeyeceksiniz. Beyannamede görünüyorsa satır sil butonu ile bunları beyannameden çıkarabilirsiniz.
bu sigortaların 2019 yılına isabet etmesi gerekiyor derken yani 2019 yılında yapılan sigortalar mı demek istiyor? 2019 un aralık ayında yaptım diyelim. onu da ekleyebiliyor muyuz?
@VERGİBİLENLER Merhaba, halihazırda kirada oturuyorsak ve ödediğimiz kiraya eşit bir adet kira gelirimiz var ise bu gelir ve giderin birbirini nötrlemesi adına beyannameyi nasıl veriyoruz acaba?
Merhaba, Eşimle kiraya verdiğimiz ev üzerinde %50 ortak görünüyoruz, yani %50 ben, %50 de eşim görünüyor. Ben ve Eşim ayrı ayrı mı beyan vereceğiz? Aynı şekilde kira geliri elde ettiğimiz tutarı da yine %50 olarak mı beyan edeceğiz?
Evet, ayrı ayrı beyanname vereceksiniz. Herkes kiranın yarısını beyan edecek. Eğer toplam kira gelirleriniz 13.200 lirayı aşıyor ise (kişi başına 6.600 lira)
Kira gelir beyannamesi verecegim. Gerçek usuldemi yoksa Götürü usuldemi beyan hazırlamam uygun olur .Her iki uygulamada da avantaj veya tezavantaj nedir. Şimdiden teşekkürler.
Merhabalar.2020 yılında ev aldım ve kiraya verdim.Tek evim mevcut. Şahısım. Bu yıl ilk defa beyanname vereceğim.Videonuzdan gerçek gider yönteminin avantajlı olduğunu gördüm benim için. Sormak istediklerim. 5 yıl boyunca %5 iktisap ve %2 lik amortisman bedelini seçerek vergiden düşmem ileride evi satarken ödeyeceğim vergiye yada evin değerinin düşmesine sebep olur mu? Yani sıkıntı çıkarır mı bu durum. Bir kaç muhasebeciye sordum durumu kimisi amortisman gösterme gibilerinde şeyler söyledi emin olamadım. Cevaplarsanız sevinirim.
Merhaba, evinizi satarken dikkate alınacak rakamlar maliyet bedeli ve satış bedeliniz olacaktır. Gerçek gider yöntemi ile gayrimenkul sermaye iradı elde edilmesi ile ev satışı nedeniyle elde edilen değer artış kazancına ilişkin maliyet bedeli ile doğrudan bir bağlantı bulunmamaktadır.
Bilgilendirme için teşekkürler. 2 soru olacak. Birincisi 2 konutum var. Birini alırken konut kredisi kullandım ve bedelsiz olarak bir akrabam oturuyor (anne-baba, çocuk, kardeş değil) Dolayısıyla emsal kira kapsamında emlak vergisi değerinin %5'i kadar tutarı kira beyanıma dahil ediyorum. Bu durumda bu konut için ödediğim konut kredisi faizlerini de gerçek gidere konu edebilir miyim? İkincisi; Hazır beyan sistemini incelerken sanırım Gelir İdaresinin programsal bir hatasını tespit ettim. Şöyle ki; 5.400 TL. lik istisnadan faydalanma noktasında yasa ücret, gmsi, msi ve diğer irat kazançların GAYRİSAFİ tutarları toplamı 2019 yılı için 148.000 TL.'yi geçiyorsa istisnadan faydalandırmıyor. Hazır Beyanda da çalışanların ücret gelirleri SGK dan gelen bilgiler eşleştirilerek baz alınmış ancak burada SGK, Gelir İdaresine bildirdiği rakamlarda çalışanın brüt ücretini değil de %15 sigorta primi düşüldükten sonra kalan rakamı ücret diye bildirmiş. Bu durum kira ve tek ücret geliri olan çalışanların 148.000 TL sınırının belirlenmesinde hatalı hesaplama yapıldığını düşünüyorum. Örneğin aylık brüt ücreti 10.000 TL. (yıllık 120.000) ve yıllık mesken kira geliri 28.000 TL. olan biri normalde 5.400 TL. istisnadan faydalanamayacakken, SGK bu kişinin ücretini (10.000-(10.000 x %15)=8.500 bildiriyor ve durumda istisnadan faydalanabiliyor kişi. (8.500x12 ay)+28.000=130.000) Şimdi sorum şu hazır beyana güvenip mi hareket etmeliyiz? Yoksa kendi brüt ücretimiz ile kira beyanımızı toplayarak mı 148.000 sınırını geçip geçmediğimizi belirlemeliyiz? Saygılarımla,
Merhaba, sorularınız özellik arz ediyor ancak yorum yapmak adına görüşümüz şu yönde. 1- Gelir olarak beyan ettiğiniz bir gayrimenkul varsa o gayrimenkule ait giderlerin indirilebileceğini düşünüyoruz. 2- Beyanname için sorumluluk size ait sistemde gördüğünüz bilgiler yanıltıcı olabilir. Zira bazen kira geliri elde etseniz bile "adıma yapılan kira ödemeleri" bölümünde görünmeyebiliyor. Ancak hata tespitiniz önemli. Bizce, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan şu bölüme ivd.gib.gov.tr/tvd_side/main.jsp?token=d1078f5e3dc646b78d5d4e5842f21e97feb48d366bc7617458b6679dec12675154a01fccc42292bb04d926bc259dbc75e39dd8e202535fd70a7098396c74a6f7 tespitinizi muhakkak yazın...
Tüm işlemleri yaptım ancak onay verme kısmında özel onay kodlarından seçmem isteniyor. pıs veya kss olarak ne yapmam lazım ? Acil yardım rica ediyorum 🙏
Merhaba, 2021 yılı beyannamesi mart ayında verilmesi gerekiyor geçmiş dönemlere ait beyanname veriyorsanız 2020-2019 vs... bu durumda zamanında beyanname vermediğiniz için Piş (pişmanlıklı) KSS (kanuni süresinden sonra) uyarıları çıkar. Vergi matrahı çıkıyorsa pişmanlık talepli beyanname vermek KSS ye göre daha avantajlıdır.
Paylaşımlarınız için teşekkür ederim.biraz uzunca bir sorum var.Annenme ait dairelerin kira beyannamesini vereceğim.Bina 4 katlı 3 kata değerini arttırıcı işlemler yapıldı 1995 yılında bitmiş kasım 2018 de imar affı ile kat mülkiyetli tapu alındı.Amortisman hep.lamasi yapmaya çalıştım belediyeden aldığım emlak.vergi beyannamesindeki binanın inşşat maliyeti üzerine yaptığımız maliyeti daire başına bölup ekleyip yüzde ikisini her daire için işledim her dairede aynı işlem yapıldı.dogru olmuş mu veya nasıl bir hesaplama yapacağım cevap verirseniz sevinirim .muhasebeci bır arkadaşa sormustum emin değilim dediği için size danıştım teşekkürler iyi gunler
Benim sorum biraz absürb kaçabilir ama gerçek gider yöntemini seçtiğimde "Mukavelenameye Kanuna veya İlama İstinaden Ödenen Zarar ve Tazminatlar (74-11)" maddesinde daha önceki yıllarda vermediğim beyanname ler için ödemiş olduğum cezaları gider/zarar olarak gösterebiliyor muyuz? Maddeleri okuduğumda kanuna vs dayanan zaralar olarak nitelendirince böyle bir şey geldi aklıma.
Merhaba, Giderlerin indirim konusu yapılabilmesi, bazı şartlara bağlı bulunmaktadır. Zarar, ziyan ve tazminatlar kiraya veren tarafından ödenmelidir. Ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olmalıdır. Ödeme sözleşmeye, kanuna ve ilama dayanmalıdır. bu noktada bizim yorumumuz cezaların bu kapsama girmediği noktasında. Çünkü suistimal açık hale geleceği gibi, cezaların caydırıcılığı fonksiyonunun önüne geçecektir...
Apt giderlerinden ir miktar paranın faturasında sitenin adı ve daire numarası yazılmış ve kiracının adı soyadı yazılı ancak Kiracı bana kira yatırırken bu ücreti düşerek yatırdı bunu Ben beyannamede bildirirken gerçek gider üzerinden mi bildireceğim yoksa kira gelirini eksik mi yazacağım Zira videoda faturanın ev sahibi üzerine yazılı olması gerektiğini belirtmişsiniz teşekkür ederim
temmuz 2020 de kredi ile konut aldım ağustos 2020 de yıllık peşin ücretle kiraya verdim. 2021 mart ayı kira gelir beyanında bulunacağım. 1. ağustos dan aralık ayına kadar için mi beyanda bulunacağım yani 5 ay 2. gerçek götürüyü seçtiğimde vergi için verecek tutar kalmıyor sadece 97 lira damga vergisi çıkıyor bu normal mi 3. eğer 5 aylık dönemi beyan edeceksem bu 5 aylık ücret 6600 liranın altında oluyor o zamanda beyan vermek zorunda mıyız teşekkürler
Merhaba, 2020 yılında 2021 yılına isabet eden kira gelirleri de peşin tahsil edilmişse gelecek yıllara denk gelen tutar gelecek yılın beyannamesine eklenir. Bu durumda siz sadece 2020 yılına isabet eden tutarı dikkate almalısınız. 2020 yılına ilişkin tutar 6600 liranın altındaysa ve videoda ifade ettiğimiz istisna kullanımı ile ilgili diğer şartları da sağlıyorsa bu durumda beyanname vermenize gerek kalmayacaktır. ruclips.net/video/nEukUbRaIks/видео.html
hocam çok teşekkürler emeğinize sağlık. geçmiş senelerde verdiğim beyanlarda ben çektiğim kredinin faizli kısmını ve amortismanı eklememiş olduğumu farkettim. bu durumda fazladan vergi vermiş oluyorum sanırım. fazla verdiğim kısımları geri alabilmemin bir yolu var mıdır? geçmişe dönük birşeyler yapılabiliyor mu yoksa geçmiş olsun mu :)
Merhaba, kira gelirlerinde hukuki zorunluluklar dikkate alınarak beyan esası geçerlidir. Bu konuda düzeltme beyannamesi verilebilmek mümkün olabilir ancak vergi matrahı azalacağı için İdare beyan bilgilerinizi denetime tabi tutacaktır. İçinde bulunduğumuz izolasyon dönemi bittikten sonra, bağlı olduğunuz vergi dairesine giderek şef ya da müdür muavini ile görüşmek suretiyle süreci başlatıp başlatmamanız konusunda fikir alış verişi yapmanızı öneririz...
Aynı sorun ben de var 189 dan bilgi alınca geriye dönük bir şey yapılamayacağı söylendi. Acaba siz vergi dairesi ile görüşüp farklı bir cevap aldınız mı? Son durumunuz nedir?
@@faziletdemirel9923 ben de telefonla sağlıklı bilgi alamadim. Şu dönemde cok elzem işlerimin dışında disariya çıkmıyorum. Henuz vergi dairesine gitmedim ama koronayi atlatinca aklımda ilk işim gidip netleştirmek. 👍
Video için teşekkürler. Ellerinize sağlık. Yanlız bu gün Hazır Beyan sitesine girdiğim de Götürü Bedel de örnek hesaplama yaptıktan sonra Gerçek Yönteme geçmeme izin vermiyor. Ve ayrıca "Gelir Vergisi Kesintisi Bilgileri " kısmında Gayrimenkul ilişkilendir de drop down menü açılmıyor. Sorun ne olabilir acaba?
Merhaba, gayrimenkul satırına bilgi girmeden menü açılmıyor. Önce gayrimenkul bilgileriniz bölümünü doldurmanız lazım. Götürü gideri ilk kez geçen sene seçtiyseniz iki yıl götürü giderde kalma şartı var böyle bir olasılık olabilir. Eğer öyle değilse muhtemelen teknik hatadır
iyi günler.kentsel dönüşüm kapsamında iki katlı binamız yıkıldı onun yerine 5 katlı bina yapıldı burdan annemin payına iki daire düştü ve kiraya verildi.bu durumda iktisap bedeli kira vergisinden düşülür mü?ikinci sorum 2 daire için ayrı ayrı mı beyanname veriliyor?teşekkürler
Ben size şunu sormak isterim. Ayni zamanda kirada oturuyorum. Birde isyeri %25 kira gelirim var. Ben odedigim kira ve egitim masrafini bildirecegim ancak isyerinin hisseye dusen kira gelirini nasil yazacagim. Kira geliri hisse oranim belli birde kiracinin yani isyerinin odedigi gelir stopaji var. Nasil dolduracağim. Acil bilgi verirseniz sevinirim. Ya da bilen biri yanitlarsa...
1-Bu konuda önerimiz bundan kirayı ayrı, aidatı ayrı almanız. Şu an için aidat gelirlerini dahil etmeden sadece kira gelirinizi beyan etmeniz gerektiğini düşünüyoruz. Vergi dairesi izah isterse açıklayan bir dilekçe veririrsiniz. 2-Dükkan geliriniz ile ilgili, istisna düştükten sonraki mesken kira geliriniz ile hissenize düşen işyeri kira geliri 40 bin lırayı geçiyorsa işyerini de hisseli olarak beyan edeceksiniz. Geçmiyorsa beyan edemezsiniz. 3-Gerçek gider yöntemini seçerek kira ödemelerinizi indirebilirsiniz. o konudaki videomuza bakabilirsinizi. 4-Eğitimi giderleri kira gelirinizden değil beyannamedeki vergi matrahınızdan düşülmektedir. o sebeple beyannamenin son kısımlarında yer alır. Şartlar uygunsa, beyan ettiğiniz gelirin %10 unu aşmamak üzere beyanname üzerinden düşülebilir. Yani gelir 15.000- gider 15.000 ise 10.000 lira üzerinden %15 vergi alınması gerekiyorken eğitim gideriniz örneğin 3000 lira ise 10.000 nin %10 u olan 1.000 lirasını düşebilirsiniz. Bu durumda 9.000 lira üzerinde %15 vergi hesaplanacaktır.....
@@vergibilenler7300 bana dusen miktar 40 bin altinda . Dukkani yazdgimda oran fazla cikiyordu. Yazmadigimda ise normal çikiyor. O yuzden oradaki ayrintiyi yakalayamadim. teşekkür ederim. Aydinlatici bilgileriniz için. Emeğinize sağlik.
Ben evi yeni aldim nisan 15de ilk kirami alacam kismet olursa.göture gideri secsem daha az cikiyo.kendim kirada oturmuyom zaten.ben beyannamimi 2021demi verecem
Merhabalar götürü gider yönteminde örneğin 1000 TL ilk kirayı keserek bir seferlik 700tl gönderdi toplam kira gelirini hesaplarken o o 700 TL verdiği ayı 700 TL olarak yazmamız gerekiyor değil mi sonuçta 700 TL almışız o ay.
Iktisap bedeli hususunu anlayamadım hocam. 200 bin tl nın %5'ini 4 bin tl olarak hesaplamışsınız, bir hata mı söz konusu yoksa gözden kaçırdığım bir şey mi var anlayamadım.
@@vergibilenler7300 hocam aldığım ev8n bedeli 191bin tl, 9 aylık kirası var 2019 yılına ait ve aylık 950 tl den 8550 tl yapıyor fakat ıktisap tutarı 9550 tl yapıyor ve bu miktar işlenemiyor , ne yapmam gerekir.
Merhaba, "Ticari, zirai ya da mesleki kazancınızdan dolayı mükellefiyetiniz yoksa ve 2020 yılında ücret, gayrimenkul sermaye iradı ya da menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan oluşan gelirlerinizin toplamı 180.000 TL geçmiyorsa" istisnadan faydalanabilirsiniz.
Gelir toplamınız 148 binden fazla olduğu için mesken istisnasından faydalanamayacaksınız diye uyarı çıkıyor. Kira gelirim ödediğim kiradan az olmasına rağmen mesken istisnasından faydalanamıyor muyum?
Merhaba. Kira giderinin istisna tutari ile herhangi bir ilişkisi yoktur. Toplam gelir 148 binden fazla ise Gelir Vergisi Kanunu 21 inci maddeye göre 5.400 istisnadan ne yazık ki faydalanilamaz.
merhaba kira gelirim var kirada oturuyorum gerçek gideri seçtim istisnadan faydalanabiliyormuyum. Aldığım kira 14.700 ödediğim kira 10.500tl yardımcı olursanız şimdiden teşekkürler
Merhaba, gerçek gider yöntemini seçmeniz 5.400₺ istisnadan faydalanmanıza engel değil. Ticari kazanç, zirai kazanç ya da doktor avukat gibi serbest meslek kazancı mükellefi değilseniz ve toplam geliriniz 148.000₺ altında ise, tabi ki faydalanabilirsiniz...
Yil toplami 2500 tl kira gelir elde ettim 5400 altinda olan beyan etmesine gerek yok yaziyo klavuzda onu anlamadim beyan edip 89 tl damga vergisi oduyecekmiyim
@@vioptrader5634 Geçen yıl beyan verdi iseniz, 2019 için kira gelirinizin istisnanın altında kaldığına dair dilekçe verseniz iyi olur.Hazır beyan menüsü sol tarafta ''açıklama yapmak istiyorum'' kısmında yazabilirsiniz.
Merhaba, herhangi bir maddi çıkar, gelir elde etmeden, tamamen gönüllü olarak sizlere destek vermeye çalışıyoruz. Ne yazık ki çok sayıda soru geliyor ve yetişemiyoruz. Sizden tek isteğimiz hayır dualarınız ve güzel yorumlarınızdır...
Hocam 2018 de %5 iktisaptan yararlanmayip, goturu sectigim icin vergi odedim. yararlansam vergi cikmiyordu, geri odeme alma sansim var mi ? Tesekkurler.
internetten biraz arastirma ile 2 sene ardarda goturu secmem zorunlu oldugunu anladim. gecen sene ilk defa vergi beyannamesi yaptim, en azindan bu sene gercek gider secebilmemenin hicbir yolu yokmudur?
@@vergibilenler7300 20 yıl oldu bu kiraya verdiğim evi alalı ben oturuyordum çıktım 5 senedir kiraya veriyorum bu evi ben 4 yıldır götürü verdim beyannemeyi harcamalarımda olmasına rağmen 2020 de biraz fazla harcamam olduğundan dolayı evde corona dan dolayı boş kaldı bir süre gerçek gider seçtim orada giderlerin toplamını yazınca vergiden düştüğünü farkettim fakat tadilat malzemesini alırken fatura kesmiyorlar kasa fişi verdiler ve yapan usta bir okadar usta fiyatı çıkarıyor ve belge vermiyor .Kaçak İş yapıyorsa biz ne yapacağız budurum karşısında devletse tadilatını da devlet yapsın Benim ömrümü yedi bu devlet.sorduğu iktisap bedeli satın aldığım bedelmi? Belediyeden sorduğum raiç bedeli yani bugünkü bedeli yazdım orasına ben müneccim değilim devlet devlet değil gelsin boğazıma yular taksın bunlar vatandaşa çok az daha holdinglerim yok benim bir tane Evim var onla geçiniyorum.
Merhaba. Eğer ticari kazanç, zirai kazanç ve serbest meslek kazancından mükellef değilseniz ya da yıllık 148 binden fazla ücret geliriniz yoksa İstisnanın altında kalan (5.400) kira geliri için beyanname verilmeyecektir.
Çok teşekkürler , ben şimdi doldurabiliyorum anca, oturduğum ev kira , bide kira alıyorum , oturduğum eve ödediğim aidatlarda masraf olarak girilebiliyomu , acil cevap verebilirseniz sevinirim , Teşekkürler
Çok Teşekkür ederim sayenizde kendim yaptım ve vergi dairesindeki kaba saba memurla 20 dk geçirmekten kurtuldum.
çok tesekkurlr.sayenizde beyanname vermeye karar verdim.
Baya bir harcamam vardı evi faizli krediyle aldım.. işin içindean çıkamıyordum. şimdi gönül rahatlığıyla beyan verecem.. Allah razı olsub karrdeşim
dün bu videonuz sayesinde beyannamemi verebildim. faydalı bir paylaşım teşekkür ederim.
Merhaba ne mutlu bize...
@@vergibilenler7300 merhaba , amortisman değeri 50 yıl yüzde iki demiştiniz, evin satın alındığı tarihten itibaren mi 50 yıl ? Bir de Diyelim ki evimiz 20 yıldir kirada ve bu hakkımizi bilmiyorduk , yine de farkettigimiz bu yıl itibari ile 50 yıl yüzde iki ayırabilir miyiz ? Yoksa yalnızca 30 yıl yüzde iki mi ayirabiliriz?şimdiden çok teşekkür ederim.
Anlatimi cok guzel olmus, universite de kendimi maliye dersinde gibi hissetim ;) agziniza, emeginize saglik.
Teşekürler verdiniz bilgiler dogrultusunda yakında vergi memuru ola bilirim.
hayart eve sıgar.
Teşekkür ederim.Anlaşılır bir üslupla anlatmışsınız.Elinize sağlık.
Merhaba, 10 yıl önce aldığım evi kiraya verdiğimde amortisman payı olarak tapudaki değeri kullanmak zorunda mıyım yoksa belediyedeki rayiç üzerinden hesaplayabilir miyim ? Keza tl deki değer kaybı korkunç boyutlarda.
Bilgilendirme için çok teşekkürler. Bu seneki beyannameyi açıklamalarınızla doldurdum. Yeni aldığım daire için %2 amortisman değerini de girince giderler gelirden yüksek oldu, umarım doğru yapmışımdır. Beyannameyi taslak olarak kaydettim, yanıtınızı alabilirsem çok memnun olurum, ona göre onaylıyacağım.
Videonuz çok faydalı anlatıminiz harika teşekkürler
Kiraya verilen meskenin 2020 yılı vergisini 2021 yılında faizi ile birlikte gecikmeli olarak ödedim.Bu ödemeyi gider olarak 2020 yılı icin göstermemde bir sakınca varmi.Eger gider olarak gosterilebiliyorsa faizi ile birlikte mi yoksa ana para olarak gösterebilirim.
Hocam elinize ağzınıza sağlık.Gerçekten bu videoyla kira geliri beyannamesi vermemde bana çok yardımcı oldunuz.Teşekkür ederim.
Merhaba ne mutlu bize...
@@vergibilenler7300 kardesım benım 2 tane evim 1 ini yeni aldım 4 gun oldu kiraya verdım kiracıya sözleşme yaptık 850 lira kiraya verdım senelik 10200 ediyor ben devlete vergi verecekmi yım yada kiracı bankadan ödeme yaptıgın da kıra bedeli yazmazsa olurmu nolur Bı bilgi verırmı sın
güzel ve bilgilendirici bir video olmuş. İktisap bedeli yazarken tapudaki teslim tarihini baz alıyoruz onu da ben ekleyeyim.
Faydalı bilgi için teşekkür ederiz....
@@vergibilenler7300 merhaba.süresinden sonra beyanname vereceğim.borc yok.sadece damga vergis var. Pismanlik talepli mi yoksa kanuni suresinden sonra mi onay vermeliyim.
Ben bu evi 20 yıl önce satın almışım o bedelimi yazacağım bu gün ki bedelimi belediyeden raiç değerini öğrenip onu yazdım vallahi kafam o kadar yorulduki kardeşim tansiyonum fırladı inanın 2 kuruş gelir gelirken zaten burnumuzdan geliyor kiracı vaktinde ödemiyor ödemez ise mahkemelerde süründüyor evin iciniede edip çıkarsa eğer ev evlikten çikmış vaziyete getiyorlar cikaramiyorsunuzda yakıt Kira hiçbirşey ödemeyen şerefsiz birinin eline düsmüş ise eviniz birde böyle devletiniz varsa vay halinize way ki vayyy.Adalet sistemi zaten yok avukat birde kiraciyla anlaşıp tahliye etmeyip ondan para koparıyorsa neden tahliye etmiyorsun dediğimde ben sizi arayacağım deyip geçiştirmek kaydıyla 1 yıl daha oturmasına müsade ediyorsa ve burada yönetime yakıt aidat vermeyen şerefsiz kiracı birde kirada vermiyorsa al başına elin itini öde borcunu evi kökünden götürdü kardeşim ev onun borcuna karşılık geldi sattım onun borcu kapattım ömrümden ömür koparan bu sistemin Allah belasını versin inşallah Ve avukatın çıkartama gerekçesi hakim duruşma günü vermedi olduysa naparsin bu ülkede Hukukçuyla anlaşmalı götürdüler bu işleri hükümetin başındakiler Haram zıkkım olsun Allah havale ettim bu hükümet ve parelelini
Ev eşimle ortak, konut kredisini ben çektim, faiz borçlarını nasıl hesaplarım?
Çok güzel video olmuş.Ellerinize sağlık.. Benim sorum;
Ev için kombi bakımı, asansör vs giderlerimiz oldu.Fakat fatura almadık. Sizin önerdiğiniz GİB rehberde fatura zorunluluğundan bahsetmemiş. Faturam olmadığı halde gidr olarak yazsam sıkıntı çıkar mı?
Merhaba, vergi dairesi sizden belge isterse bunu sunamayacaksanız sorun çıkarabilir.
Verdiğiniz bilgiler cok yararlı benimde bir sorum olucak 2003 yılından itibaren götürü sistemden vergi veriyoruz isyeri kira gelirimiz var bu yıl 2020 beyannamesi de götürü secicem başka giderlerimizde var amortisman dan da faydalanmak isiyorum ama bunu 2003 yili emlak vergi değerinimi yoksa 2020 değerlerinimi alicaz seneyede giderlerimiz olucak 2021 amortisman dusebilirmiyim 2022 giderim olmicak orda dA götürü yu secicem
aldığımız kiradan ödediğimiz kira fazla ise diğer gayrimenkul gelirlerimizden düşebiliyormuyuz
1) 2017 de konut kredisi ile satın aldığım daireyi kiraya vermiştim, ancak işin içinden çıkamadığım için götürü gider yöntemini seçmiştim. Videoyu izleyince gerçek gider yöntemini seçmemekle hata ettiğimi farkettim, bu yanlıştan dönme imkanı var mıdır?
2) Hazır beyan sayfasında sigorta primlerini listele seçeneği ile dask, mal ve can sigorta primleri görünüyor, bunlardan kiraya verdiğim konutu esas alarak beyannameye ekledim, yapılan işlem doğru mudur?
3) Büyük bir şirkete ait sitenin (belki 2105 de tamamlanmış olabilir) daireleri leasing ile satılmış ve son kalan bir daire varmış, Haziran 2020 de peşin satın aldım ancak dairenin satışı leasing yoluyla oldu, ve proforma fatura verildi, asıl faturayı talep etmeme rağmen hala elime ulaşmadı. Dairenin emlak vergisine ait bedelin faturasını adıma kestiler, ancak tapu dairesine ödediğim tapu harcına ait makbuzun faturasının da bana verilmesi gerekir diye talep etmeme rağmen bunun faturasını vermediler, tekrar mail yazdım, doğru yol nasıl olmalı, tapu harcını ayrıca ödediğim halde makbuzun şirket adına kesildiğini sözlü ifade edildi, şikayet edebileceğim bir makam var mı, bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim?
video için teşekkürler, yalnız bir sorum olcaktı, aidat ödemelerini hangi kalemde göstereceğiz
Yarın bu konu hakkında yeni videomuzu yayınlayacağız...
Merhaba. Öncelikle bilgilendirici videonuz için çok teşekkürler. Ben evimi kredi çekip projeden satın aldım. Ev tamamlanıp teslim edilene kadar ve ben kiraya verene kadar ödediğim(Haziran 2019'a kadar) kredi faizlerini de gerçek götürü kısmında indirime dahil edebilir miyim yoksa sadece kiraya verdiğim tarihten(Haziran 2019) sonrakileri mi dahil edebilirim? Aynı şey DASK ve diğer sigortalar için de geçerli. Sadece kiraya verdiğim tarihten sonra ödediklerimi mi baz almalıyım? Çok teşekkürler şimdiden cevabınız için.
Merhabalar, gerçek gider yöntemi ile vergi vermek istiyorum. Kiraya verdiğim daire için yaptığım elektrik boya kombi klima onarımlarını gider olarak gösterebilir miyim? gvk 74/7 ye göre evin değerini arttırıcı nitelikte maliyete eklemem gerekir mi?
Gerçek gider yöntemindeki 74-6 değer tapudaki değer değildir.Öyle olsa değeri eriyip gider.Orada emlak vergisindeki değer üzerinden hesaplanmalıdır. Örnek emlak vergi değeri, 150.000 TL ise % 2 olarak 3000 TL düşer. (Amortismana tabi değer, malum ise maliyet bedeli, malum değilse, bina ve arazi için vergi değeri, diğer mallar için Vergi Usul Kanununun 267 nci maddesinin 3 üncü sırasına göre tespit edilen emsal değeridir)
Merhaba,
112 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer verilmiştir.Buna göre, kiraya verilen bina ve arazinin normal olarak maliyet bedeli üzerinden amortismana tabi tutulması gerekmekte; vergi değeri ancak, maliyet bedelinin bilinmemesi halinde başvurulması gereken ikinci derecede bir ölçü teşkil etmektedir.
Bu nedenle, satın alma suretiyle iktisap edilen bina ve arazinin amortismanına, tapuda kayıtlı alış bedeli ve varsa buna ilişkin giderlerden teşekkül edecek maliyet bedeli üzerinden devam edilmeli, inşa suretiyle iktisap edilen veya satın alındıktan sonra tadilata uğrayan bina ve arazi amortismanında da, bilindiği takdirde aynı şekilde maliyet bedeli; maliyet bedelinin belli olmaması halinde ise Vergi Usul Kanununun 268 inci maddesine göre tespit edilen vergi değerleri esas alınmalıdır.
Daha fazla bilgi için ilgili özelgeden de yaralanabilirsiniz.
www.gib.gov.tr/node/100658
Teşekkürler çok işe yaradı
Ben kira aliyorum ama her ay 1000 tl kira oduyorum bu durumsa vergi odermiyim
Çok teşekkürler, çok faydalı bir video olmuş. “....olan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar (Bu harcamalar bir takvim yılı içinde Vergi Usul Kanununun 313 üncü maddesinde belirlenen tutarı aşıyor ise maliyet olarak dikkate alınabilir” açıklamasından dış cephe izolasyonunun tamamını gider yazabiliriz anlıyorum, yanlış mı anlıyorum. Eğer öyleyse amortisman satırı oluşturup %100 rakamı mı gireceğiz?
Merhaba, doğru ifade etmişsiniz. Isı yalıtımına yönelik dış cephe faturaları, fatura düzenleme sınırını aşıyorsa ister doğrudan gider yazın, isterseniz maliyete ekleyip amortisman ayırın. Bu noktada bizim yorumumuz tamamını amortisman satırına yazmanız yönünde...
VERGİBİLENLER çok teşekkürler.
Hocam teşekkür ederiz. Kiraya verdiğimiz eve alınan KLimanın faturasını gider olarak işleyebiliyor muyuz ? evet ise hangi bölüme ? şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
Merhaba maalesef klima ile ilgili bilgi sahibi değiliz. Ancak kombi, ankastre fırın vb gibi değerlendirilirse; evin maliyet bedeline ekleyip oradan amortisman ayırma söz konusu olabilir...
Bu faydalı video için teşekkürler
Benim 3 tane sorum olacaktı
1- Normalde hep götürü usulü veriyorduk beyannameleri. Fakat bu sene kiraya verdiğimiz evlere büyük masraflar yaptık.
Bu sene için gerçek usulde verirsek seneye götürü usulüne dönebilir miyiz? Yoksa belli bir sene gerçek usulde mi kalmalıyız?
2- Kiraya verdiğimiz evlerden birinin bulunduğu apartmana ısı yalıtımı yapıldı? Burada amortisman hesabı yapmak gerekiyormuş? Hesaplamada evin tapudaki değeri + yapılan masrafın yüzde 2 sini almamız gerekiyormuş. Yalıtım giderimiz 4500 TL. Fakat tapudaki evin değeri tapu eski olduğu için 5.000.000.000 gözüküyor. Bu hesaplamayı yaparken evin tapudaki değerini altı sıfır atılmış hali olan 5.000 Tl mi almalıyız yoksa yeni bir değerlendirme mi yapılmalı? Yapılacaksa nasıl yapılacak?
(2. Sorunun cevabını aldım galiba yanlış anlamadıysam belediyeden alınacak 2019 yılı emlak değeri baz alınacak tapu değeri)
3- Bu amortisman hesabı devreye girince önümüzdeki sene gerçek usule devam etmek zorunda mıyım? Yoksa götürü usulüne dönebilir miyim?
Merhaba, 1- istediğiniz zaman gerçek usulden götürüye dönebilirsiniz bir engel yok. 2- yalıtım giderini tapu değerine ekleyip amortisman gideri olarak kullanabilirsiniz. 3- seneye götürü gider yöntemini seçmenizde bir engel yok...
videomuzu beğenip, paylaşırsanız bize çok faydası olur... İyi günler
@@vergibilenler7300 CEvap için teşekkürler ama
2. sorunun cevabını tam alamadım.
Fakat tapudaki evin değeri tapu eski olduğu için 5.000.000.000 gözüküyor. Bu hesaplamayı yaparken evin tapudaki değerini altı sıfır atılmış hali olan 5.000 Tl mi almalıyız yoksa yeni bir değerlendirme mi yapılmalı? Yapılacaksa nasıl yapılacak?
Harika anlatımınız için teşekkürler. Benim bir sorum var Anadolu Hayat dövize endeksli sigorta yaptırmıştım. Bu sigortanın Gelir vergisi indirimine katkısı olduğu söylenmişti. Hangi bölüme işlemeliyim, Gerçek usulü mü, götürü usulü mü tercih etmeliyim? Teşekkürler
Merhaba bahsettiğiniz şey birikimli hayat sigortası ya da bireysel emeklilik mi?
@@vergibilenler7300 evet bireysel emeklilik sigortam da var ama sanırım sadece hayat sigortalarının gelir vergisi indiriminde etkili olduğu söylendi 2019 Temmuz ayında döviz bazında hayat sigortası yaptırmıştım belgesi elimde ancak kira gelir beyanamesi verirken hangi bölüme ve ne şekilde yazmam gerektiğini bilmiyorum. Bir de geçen yıl ödediğim ve kirada olan gayrimenkullerimin emlak vergilerinin toplamını mı yazmalıyım. İlginiz için çok teşekkür ediyorum
@@ziyaumitozbakir5334 Gelirlerini yıllık beyanname ile beyan eden mükellefler, kendileri, eşi ve küçük çocukları adına ödedikleri birikim priminin alındığı hayat sigortası poliçeleri için primlerin %50’sini, birikimli sigortalar dışında kalan yaşam teminatı içeren sigorta primlerinin tamamını gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerinden indirmeleri, beyan edilen gelirin %15'ini ve asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmaması halinde mümkündür. Bu indirim gayrimenkul sermaye iradı beyannamenizde gider olarak değil, beyannameden indirilecek indirimler bölümünde düşülebilir. Yani ister gerçek ister götürü gideri seçin o aşamadan sonraki bölümde indirebilmeniz mümkün olur. Ancak BES ler indirim konusu yapılamaz...
İlginiz için teşekkür ederiz
@@vergibilenler7300 Evet döviz bazlı birikimli hayat sigortası. Sanırım gelir vergisinden %15 ile %40 arası indirimden yararlanılabiliyormuş.
@@vergibilenler7300 anladım çok teşekkür ederim
Merhaba; Mayıs 2019 da kiraya verdiğimiz konut için Mart 2020 ye kadar mı hesap yapacağız? Yani 10 aylık bir beyan mı düzenleyeceğiz?
Gerçek usul ile beyanname verirken ücret gelirlerinin de beyanı soz konusu. Sigortali bir işte net maas uzerinden calisiyorum isverenim tum vergilerimi sigortami oduyor bana net maas veriyor. Yine de bunu gercek usulde beyanname verirken eklemeli miyim ?
Merhaba kendim 5 yılllık kredili ev aldım ve kiraya verdim ayrıca kendimde kirada oturuyorum bu durumda kira beyannamesi verirken nasıl bir yol izlemeliyim
Merhaba, ruclips.net/video/rLFTJyVmsIk/видео.html güncel videomuzdan faydalanabilirsiniz.
Gerçek gelir yöntemini seçtiğimizde ödediğimiz kirayı düşebiliyoruz anladım eğer gelir elde ettiğimiz ev benim benim üstüme ancak kirada oturduğumuz ev eşimin adna kiralandı ve kira ödemelerimiz onun maaş hesabı üzerinden yapıldı bu bize beyan ederken maliye bakanlığı hayır böyle olmaz dermi yoksa beyan edebilirmiyiz çok teşekkürler
Ağzınıza sağlık
saol kardeşim valai ögrendım teşekurler
merhaba bir sorum olacak. Benim kira gelirim var ve ben de kiracıyım. Kira ödememi yaptığım tutarı nereye giriyorum. Ve böyle bir durumda gerçek gider mi seçeyim götürü gider mi?
Isyeri kira gelirinde kiraci da stopaj ödediği için. Bunun nerede nasil gösterilmesi gerekir. Yani isyeri kira geliri var %25 hisseli de kira geliri 40 bini gecmedigi halde giris yapildiginda matrah fazla cikiyor. Stopaj nereye yaziliyor. O kisim hakkinda da bir aciklama yapabilir misiniz.
40 bini geçmiyorsa stopajı da işyeri kira gelirini de beyannameye dahil etmeyeceksiniz. Beyannamede görünüyorsa satır sil butonu ile bunları beyannameden çıkarabilirsiniz.
@@vergibilenler7300 çok tesekkur ederim. Cok sağolun.
bu sigortaların 2019 yılına isabet etmesi gerekiyor derken yani 2019 yılında yapılan sigortalar mı demek istiyor? 2019 un aralık ayında yaptım diyelim. onu da ekleyebiliyor muyuz?
Merhaba. Bizim görüşümüz 1 aya isabet eden tutarı düşebilmeniz yönünde...
Kira alıp kirada kalıyorsak ödediğimiz kira bölümüne kira aldığımız ev için sigorta,harç vs giderleri düştükten sonra kalan kısmı yazmayacak miyiz?
Merhabalar ,sağlık harcamaları gelir vergisinden nasıl düşülüyor acaba?
Merhaba, sağlık harcamalarını beyannameden indirilecek bölümde düşme şansınız var..
@VERGİBİLENLER Merhaba, halihazırda kirada oturuyorsak ve ödediğimiz kiraya eşit bir adet kira gelirimiz var ise bu gelir ve giderin birbirini nötrlemesi adına beyannameyi nasıl veriyoruz acaba?
Merhaba gerçek gider yöntemini seçip ilgili gider rakamını yazdığınızda sistem otomatik olarak hesaplamanızı yapacaktır.
@@vergibilenler7300 Teşekkürler
Merhaba,
Eşimle kiraya verdiğimiz ev üzerinde %50 ortak görünüyoruz, yani %50 ben, %50 de eşim görünüyor.
Ben ve Eşim ayrı ayrı mı beyan vereceğiz?
Aynı şekilde kira geliri elde ettiğimiz tutarı da yine %50 olarak mı beyan edeceğiz?
Evet, ayrı ayrı beyanname vereceksiniz. Herkes kiranın yarısını beyan edecek.
Eğer toplam kira gelirleriniz 13.200 lirayı aşıyor ise (kişi başına 6.600 lira)
bes gider olarak düşülmektemi acaba
Ne yazık ki düşülemiyor...
Bakım beyannamesi ile alakalı video yok. Bi ilke imza atmalısınız
Kira gelir beyannamesi verecegim. Gerçek usuldemi yoksa Götürü usuldemi beyan hazırlamam uygun olur .Her iki uygulamada da avantaj veya tezavantaj nedir. Şimdiden teşekkürler.
Gerçek gider olmalı
Merhabalar.2020 yılında ev aldım ve kiraya verdim.Tek evim mevcut. Şahısım.
Bu yıl ilk defa beyanname vereceğim.Videonuzdan gerçek gider yönteminin avantajlı olduğunu gördüm benim için.
Sormak istediklerim. 5 yıl boyunca %5 iktisap ve %2 lik amortisman bedelini seçerek vergiden düşmem ileride evi satarken ödeyeceğim vergiye yada evin değerinin düşmesine sebep olur mu? Yani sıkıntı çıkarır mı bu durum. Bir kaç muhasebeciye sordum durumu kimisi amortisman gösterme gibilerinde şeyler söyledi emin olamadım. Cevaplarsanız sevinirim.
Merhaba, evinizi satarken dikkate alınacak rakamlar maliyet bedeli ve satış bedeliniz olacaktır. Gerçek gider yöntemi ile gayrimenkul sermaye iradı elde edilmesi ile ev satışı nedeniyle elde edilen değer artış kazancına ilişkin maliyet bedeli ile doğrudan bir bağlantı bulunmamaktadır.
Bilgilendirme için teşekkürler. 2 soru olacak. Birincisi 2 konutum var. Birini alırken konut kredisi kullandım ve bedelsiz olarak bir akrabam oturuyor (anne-baba, çocuk, kardeş değil) Dolayısıyla emsal kira kapsamında emlak vergisi değerinin %5'i kadar tutarı kira beyanıma dahil ediyorum. Bu durumda bu konut için ödediğim konut kredisi faizlerini de gerçek gidere konu edebilir miyim?
İkincisi; Hazır beyan sistemini incelerken sanırım Gelir İdaresinin programsal bir hatasını tespit ettim. Şöyle ki; 5.400 TL. lik istisnadan faydalanma noktasında yasa ücret, gmsi, msi ve diğer irat kazançların GAYRİSAFİ tutarları toplamı 2019 yılı için 148.000 TL.'yi geçiyorsa istisnadan faydalandırmıyor. Hazır Beyanda da çalışanların ücret gelirleri SGK dan gelen bilgiler eşleştirilerek baz alınmış ancak burada SGK, Gelir İdaresine bildirdiği rakamlarda çalışanın brüt ücretini değil de %15 sigorta primi düşüldükten sonra kalan rakamı ücret diye bildirmiş. Bu durum kira ve tek ücret geliri olan çalışanların 148.000 TL sınırının belirlenmesinde hatalı hesaplama yapıldığını düşünüyorum. Örneğin aylık brüt ücreti 10.000 TL. (yıllık 120.000) ve yıllık mesken kira geliri 28.000 TL. olan biri normalde 5.400 TL. istisnadan faydalanamayacakken, SGK bu kişinin ücretini (10.000-(10.000 x %15)=8.500 bildiriyor ve durumda istisnadan faydalanabiliyor kişi. (8.500x12 ay)+28.000=130.000) Şimdi sorum şu hazır beyana güvenip mi hareket etmeliyiz? Yoksa kendi brüt ücretimiz ile kira beyanımızı toplayarak mı 148.000 sınırını geçip geçmediğimizi belirlemeliyiz? Saygılarımla,
Merhaba, sorularınız özellik arz ediyor ancak yorum yapmak adına görüşümüz şu yönde.
1- Gelir olarak beyan ettiğiniz bir gayrimenkul varsa o gayrimenkule ait giderlerin indirilebileceğini düşünüyoruz.
2- Beyanname için sorumluluk size ait sistemde gördüğünüz bilgiler yanıltıcı olabilir. Zira bazen kira geliri elde etseniz bile "adıma yapılan kira ödemeleri" bölümünde görünmeyebiliyor. Ancak hata tespitiniz önemli.
Bizce, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan şu bölüme ivd.gib.gov.tr/tvd_side/main.jsp?token=d1078f5e3dc646b78d5d4e5842f21e97feb48d366bc7617458b6679dec12675154a01fccc42292bb04d926bc259dbc75e39dd8e202535fd70a7098396c74a6f7
tespitinizi muhakkak yazın...
Tüm işlemleri yaptım ancak onay verme kısmında özel onay kodlarından seçmem isteniyor. pıs veya kss olarak ne yapmam lazım ? Acil yardım rica ediyorum 🙏
Merhaba, 2021 yılı beyannamesi mart ayında verilmesi gerekiyor geçmiş dönemlere ait beyanname veriyorsanız 2020-2019 vs... bu durumda zamanında beyanname vermediğiniz için Piş (pişmanlıklı) KSS (kanuni süresinden sonra) uyarıları çıkar. Vergi matrahı çıkıyorsa pişmanlık talepli beyanname vermek KSS ye göre daha avantajlıdır.
Paylaşımlarınız için teşekkür ederim.biraz uzunca bir sorum var.Annenme ait dairelerin kira beyannamesini vereceğim.Bina 4 katlı 3 kata değerini arttırıcı işlemler yapıldı 1995 yılında bitmiş kasım 2018 de imar affı ile kat mülkiyetli tapu alındı.Amortisman hep.lamasi yapmaya çalıştım belediyeden aldığım emlak.vergi beyannamesindeki binanın inşşat maliyeti üzerine yaptığımız maliyeti daire başına bölup ekleyip yüzde ikisini her daire için işledim her dairede aynı işlem yapıldı.dogru olmuş mu veya nasıl bir hesaplama yapacağım cevap verirseniz sevinirim .muhasebeci bır arkadaşa sormustum emin değilim dediği için size danıştım teşekkürler iyi gunler
Merhaba, yaptığınız işlemin doğru olduğunu düşünüyoruz.
Benim sorum biraz absürb kaçabilir ama gerçek gider yöntemini seçtiğimde "Mukavelenameye Kanuna veya İlama İstinaden Ödenen Zarar ve Tazminatlar (74-11)" maddesinde daha önceki yıllarda vermediğim beyanname ler için ödemiş olduğum cezaları gider/zarar olarak gösterebiliyor muyuz? Maddeleri okuduğumda kanuna vs dayanan zaralar olarak nitelendirince böyle bir şey geldi aklıma.
Merhaba, Giderlerin indirim konusu yapılabilmesi, bazı şartlara bağlı bulunmaktadır.
Zarar, ziyan ve tazminatlar kiraya veren tarafından ödenmelidir.
Ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olmalıdır.
Ödeme sözleşmeye, kanuna ve ilama dayanmalıdır. bu noktada bizim yorumumuz cezaların bu kapsama girmediği noktasında. Çünkü suistimal açık hale geleceği gibi, cezaların caydırıcılığı fonksiyonunun önüne geçecektir...
Duzeltme yapmak istiyorum gercek gider yazacaktım götürü yazmisim
Apt giderlerinden ir miktar paranın faturasında sitenin adı ve daire numarası yazılmış ve kiracının adı soyadı yazılı ancak Kiracı bana kira yatırırken bu ücreti düşerek yatırdı bunu Ben beyannamede bildirirken gerçek gider üzerinden mi bildireceğim yoksa kira gelirini eksik mi yazacağım Zira videoda faturanın ev sahibi üzerine yazılı olması gerektiğini belirtmişsiniz teşekkür ederim
temmuz 2020 de kredi ile konut aldım ağustos 2020 de yıllık peşin ücretle kiraya verdim. 2021 mart ayı kira gelir beyanında bulunacağım.
1. ağustos dan aralık ayına kadar için mi beyanda bulunacağım yani 5 ay
2. gerçek götürüyü seçtiğimde vergi için verecek tutar kalmıyor sadece 97 lira damga vergisi çıkıyor bu normal mi
3. eğer 5 aylık dönemi beyan edeceksem bu 5 aylık ücret 6600 liranın altında oluyor o zamanda beyan vermek zorunda mıyız teşekkürler
Merhaba, 2020 yılında 2021 yılına isabet eden kira gelirleri de peşin tahsil edilmişse gelecek yıllara denk gelen tutar gelecek yılın beyannamesine eklenir. Bu durumda siz sadece 2020 yılına isabet eden tutarı dikkate almalısınız.
2020 yılına ilişkin tutar 6600 liranın altındaysa ve videoda ifade ettiğimiz istisna kullanımı ile ilgili diğer şartları da sağlıyorsa bu durumda beyanname vermenize gerek kalmayacaktır. ruclips.net/video/nEukUbRaIks/видео.html
@@vergibilenler7300 teşekkür ederim o zaman beyanda bulunmama gerek yok
hocam çok teşekkürler emeğinize sağlık.
geçmiş senelerde verdiğim beyanlarda ben çektiğim kredinin faizli kısmını ve amortismanı eklememiş olduğumu farkettim.
bu durumda fazladan vergi vermiş oluyorum sanırım.
fazla verdiğim kısımları geri alabilmemin bir yolu var mıdır?
geçmişe dönük birşeyler yapılabiliyor mu yoksa geçmiş olsun mu :)
Merhaba, kira gelirlerinde hukuki zorunluluklar dikkate alınarak beyan esası geçerlidir.
Bu konuda düzeltme beyannamesi verilebilmek mümkün olabilir ancak vergi matrahı azalacağı için İdare beyan bilgilerinizi denetime tabi tutacaktır.
İçinde bulunduğumuz izolasyon dönemi bittikten sonra, bağlı olduğunuz vergi dairesine giderek şef ya da müdür muavini ile görüşmek suretiyle süreci başlatıp başlatmamanız konusunda fikir alış verişi yapmanızı öneririz...
@@vergibilenler7300 teşekkürler ben de öyle düşünmüştüm bir gitmem gerekecek de şu korona belasını bir atlatalım tabii sağlıklı günler diliyorum.
İnşallah tüm dünyada son bulur... Sağlıklı günler dileriz...
Aynı sorun ben de var 189 dan bilgi alınca geriye dönük bir şey yapılamayacağı söylendi. Acaba siz vergi dairesi ile görüşüp farklı bir cevap aldınız mı? Son durumunuz nedir?
@@faziletdemirel9923 ben de telefonla sağlıklı bilgi alamadim. Şu dönemde cok elzem işlerimin dışında disariya çıkmıyorum. Henuz vergi dairesine gitmedim ama koronayi atlatinca aklımda ilk işim gidip netleştirmek. 👍
Vergi sıfır çıkıyor. Ama 89 lira damga vergisi ni ödeyecek miyim.
Merhaba gayet tabi beyannamenin damga vergisi ödenmesi gereklidir
beyannameyi onayladım ama tahakkuk fişini alamadım.nasıl alabilirim
Merhaba, 5-10 dk içerisinde almanız mümkün biz 5 dk sonra ödemesini de yaptık...
Video için teşekkürler. Ellerinize sağlık. Yanlız bu gün Hazır Beyan sitesine girdiğim de Götürü Bedel de örnek hesaplama yaptıktan sonra Gerçek Yönteme geçmeme izin vermiyor. Ve ayrıca "Gelir Vergisi Kesintisi Bilgileri " kısmında Gayrimenkul ilişkilendir de drop down menü açılmıyor. Sorun ne olabilir acaba?
Merhaba, gayrimenkul satırına bilgi girmeden menü açılmıyor. Önce gayrimenkul bilgileriniz bölümünü doldurmanız lazım. Götürü gideri ilk kez geçen sene seçtiyseniz iki yıl götürü giderde kalma şartı var böyle bir olasılık olabilir. Eğer öyle değilse muhtemelen teknik hatadır
@@vergibilenler7300 Cevabınız için teşekkür ederim. Sanırım Teknik Hata var. Konuyu nereye bildirebilirim en efektif olarak?
iyi günler.kentsel dönüşüm kapsamında iki katlı binamız yıkıldı onun yerine 5 katlı bina yapıldı burdan annemin payına iki daire düştü ve kiraya verildi.bu durumda iktisap bedeli kira vergisinden düşülür mü?ikinci sorum 2 daire için ayrı ayrı mı beyanname veriliyor?teşekkürler
merhaba, tüm daireler için tek beyanname verilir. İktisap bedeli konusunda emin değiliz, ancak büyük ihtimalle düşülmesi mümkün olmayacaktır.
Ben size şunu sormak isterim. Ayni zamanda kirada oturuyorum. Birde isyeri %25 kira gelirim var. Ben odedigim kira ve egitim masrafini bildirecegim ancak isyerinin hisseye dusen kira gelirini nasil yazacagim. Kira geliri hisse oranim belli birde kiracinin yani isyerinin odedigi gelir stopaji var. Nasil dolduracağim. Acil bilgi verirseniz sevinirim. Ya da bilen biri yanitlarsa...
1-Bu konuda önerimiz bundan kirayı ayrı, aidatı ayrı almanız. Şu an için aidat gelirlerini dahil etmeden sadece kira gelirinizi beyan etmeniz gerektiğini düşünüyoruz. Vergi dairesi izah isterse açıklayan bir dilekçe veririrsiniz.
2-Dükkan geliriniz ile ilgili, istisna düştükten sonraki mesken kira geliriniz ile hissenize düşen işyeri kira geliri 40 bin lırayı geçiyorsa işyerini de hisseli olarak beyan edeceksiniz. Geçmiyorsa beyan edemezsiniz.
3-Gerçek gider yöntemini seçerek kira ödemelerinizi indirebilirsiniz. o konudaki videomuza bakabilirsinizi.
4-Eğitimi giderleri kira gelirinizden değil beyannamedeki vergi matrahınızdan düşülmektedir. o sebeple beyannamenin son kısımlarında yer alır. Şartlar uygunsa, beyan ettiğiniz gelirin %10 unu aşmamak üzere beyanname üzerinden düşülebilir.
Yani gelir 15.000- gider 15.000 ise 10.000 lira üzerinden %15 vergi alınması gerekiyorken eğitim gideriniz örneğin 3000 lira ise 10.000 nin %10 u olan 1.000 lirasını düşebilirsiniz. Bu durumda 9.000 lira üzerinde %15 vergi hesaplanacaktır.....
@@vergibilenler7300 bana dusen miktar 40 bin altinda . Dukkani yazdgimda oran fazla cikiyordu. Yazmadigimda ise normal çikiyor. O yuzden oradaki ayrintiyi yakalayamadim. teşekkür ederim. Aydinlatici bilgileriniz için. Emeğinize sağlik.
Ben evi yeni aldim nisan 15de ilk kirami alacam kismet olursa.göture gideri secsem daha az cikiyo.kendim kirada oturmuyom zaten.ben beyannamimi 2021demi verecem
Merhaba, 2020 yılına ait gelirlerinizi, 2021 yılı mart ayında beyan edeceksiniz. Sizin için götürü gider daha avantajlı olabilir
@@vergibilenler7300 tesekkurler
Merhabalar götürü gider yönteminde örneğin 1000 TL ilk kirayı keserek bir seferlik 700tl gönderdi toplam kira gelirini hesaplarken o o 700 TL verdiği ayı 700 TL olarak yazmamız gerekiyor değil mi sonuçta 700 TL almışız o ay.
Merhaba evet 700₺ yi yazabilirisiniz
hocam %2 amortisman nasıl oluyor, ben 2015 te aldım %5 10.000 düştüm, birde %2 4000 düşebiliyor muyum?
Merhaba, betonarme evlerin faydalı ömrü 50 yıl olduğu için %2 amortisman ayırmanız mümkün. %5 lik tutar dışında amortisman tutarını da düşebilirsiniz.
Acaba konut kredisi için yapılan hayat sigortası 74-3' e girer mi ?
89 a daha yakın gibi duruyor... Zira, doğrudan konutla ilgili değil ... Özelge istenebilir...
@@vergibilenler7300 ben de bu sorunun cevabını merak ediyordum. 89 derken ne demek istediniz açar mınısınz?
Teşekkürler 👏
Iktisap bedeli hususunu anlayamadım hocam. 200 bin tl nın %5'ini 4 bin tl olarak hesaplamışsınız, bir hata mı söz konusu yoksa gözden kaçırdığım bir şey mi var anlayamadım.
Merhaba, 10 bin ₺ olacak kayıt esnasında, yanlış hesaplama olmuş.
@@vergibilenler7300 hocam aldığım ev8n bedeli 191bin tl, 9 aylık kirası var 2019 yılına ait ve aylık 950 tl den 8550 tl yapıyor fakat ıktisap tutarı 9550 tl yapıyor ve bu miktar işlenemiyor , ne yapmam gerekir.
Bu rakamı yazdığınızda ne uyarısı veriyor? Uyarı metninde tam olarak be yazıyor?
@@vergibilenler7300 "Gider, iktisap bedelinin %5 i ve gayrimenkulden elde edilen kira gelirinin küçüğünden fazla olamaz " uyarısı çıkıyor.
Hocam cevap alamadım
Gani Abasıkeleş 2020 yılında kira gelirim 6 300 tl kira beyannamesi vermem gerekir mi selamlar
Merhaba, "Ticari, zirai ya da mesleki kazancınızdan dolayı mükellefiyetiniz yoksa ve 2020 yılında ücret, gayrimenkul sermaye iradı ya da menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan oluşan gelirlerinizin toplamı 180.000 TL geçmiyorsa" istisnadan faydalanabilirsiniz.
Gelir toplamınız 148 binden fazla olduğu için mesken istisnasından faydalanamayacaksınız diye uyarı çıkıyor. Kira gelirim ödediğim kiradan az olmasına rağmen mesken istisnasından faydalanamıyor muyum?
Merhaba. Kira giderinin istisna tutari ile herhangi bir ilişkisi yoktur. Toplam gelir 148 binden fazla ise Gelir Vergisi Kanunu 21 inci maddeye göre 5.400 istisnadan ne yazık ki faydalanilamaz.
VERGİBİLENLER teşekkürler cevabınız için.
merhaba kira gelirim var kirada oturuyorum gerçek gideri seçtim istisnadan faydalanabiliyormuyum. Aldığım kira 14.700 ödediğim kira 10.500tl yardımcı olursanız şimdiden teşekkürler
Merhaba, gerçek gider yöntemini seçmeniz 5.400₺ istisnadan faydalanmanıza engel değil. Ticari kazanç, zirai kazanç ya da doktor avukat gibi serbest meslek kazancı mükellefi değilseniz ve toplam geliriniz 148.000₺ altında ise, tabi ki faydalanabilirsiniz...
Ne kadar ödediniz bende sizle aynı durumda sayılırım
Yil toplami 2500 tl kira gelir elde ettim 5400 altinda olan beyan etmesine gerek yok yaziyo klavuzda onu anlamadim beyan edip 89 tl damga vergisi oduyecekmiyim
Merhaba, beyanname vermenize gerek yok. Beyanname vermeyeceğiniz için de beyanname üzerinde alınan damga vergisi de hesaplanmayacaktır.
@@vergibilenler7300 tesekkurler
@@vioptrader5634 Geçen yıl beyan verdi iseniz, 2019 için kira gelirinizin istisnanın altında kaldığına dair dilekçe verseniz iyi olur.Hazır beyan menüsü sol tarafta ''açıklama yapmak istiyorum'' kısmında yazabilirsiniz.
@@ibrahimgulyaz6255 yok hic vermedim beyanname odedigim faizler yuksekti bide istisna tutar ustu kira almadim
Video guzelde sorulara cevap verirseniz cok mutlu oluruz.
Merhaba, herhangi bir maddi çıkar, gelir elde etmeden, tamamen gönüllü olarak sizlere destek vermeye çalışıyoruz. Ne yazık ki çok sayıda soru geliyor ve yetişemiyoruz.
Sizden tek isteğimiz hayır dualarınız ve güzel yorumlarınızdır...
@@vergibilenler7300 emeklerinize sağlik. Çok faydali oldu. Allah sizden razi olsun.
Hocam 2018 de %5 iktisaptan yararlanmayip, goturu sectigim icin vergi odedim. yararlansam vergi cikmiyordu, geri odeme alma sansim var mi ? Tesekkurler.
internetten biraz arastirma ile 2 sene ardarda goturu secmem zorunlu oldugunu anladim. gecen sene ilk defa vergi beyannamesi yaptim, en azindan bu sene gercek gider secebilmemenin hicbir yolu yokmudur?
Maalesef iki yıl götürü usulde gider yöntemini seçerek beyanname verilmesi gerekiyor...
@@vergibilenler7300 20 yıl oldu bu kiraya verdiğim evi alalı ben oturuyordum çıktım 5 senedir kiraya veriyorum bu evi ben 4 yıldır götürü verdim beyannemeyi harcamalarımda olmasına rağmen 2020 de biraz fazla harcamam olduğundan dolayı evde corona dan dolayı boş kaldı bir süre gerçek gider seçtim orada giderlerin toplamını yazınca vergiden düştüğünü farkettim fakat tadilat malzemesini alırken fatura kesmiyorlar kasa fişi verdiler ve yapan usta bir okadar usta fiyatı çıkarıyor ve belge vermiyor .Kaçak İş yapıyorsa biz ne yapacağız budurum karşısında devletse tadilatını da devlet yapsın Benim ömrümü yedi bu devlet.sorduğu iktisap bedeli satın aldığım bedelmi? Belediyeden sorduğum raiç bedeli yani bugünkü bedeli yazdım orasına ben müneccim değilim devlet devlet değil gelsin boğazıma yular taksın bunlar vatandaşa çok az daha holdinglerim yok benim bir tane Evim var onla geçiniyorum.
Yillik geliri 5400 altinda ise beyanname vermeyede mi gerek yok acaba teşekkürler.
Merhaba. Eğer ticari kazanç, zirai kazanç ve serbest meslek kazancından mükellef değilseniz ya da yıllık 148 binden fazla ücret geliriniz yoksa İstisnanın altında kalan (5.400) kira geliri için beyanname verilmeyecektir.
@@vergibilenler7300 tesekkurler kamu memuru maasi ticari kazanc degerlendirolmiyor degilmi tacir degilim
Kamudan da olsa özelden de olsa yıllık geliriniz 148 bini geçiyorsa istisnadan faydalanamazsınız
@@vergibilenler7300 Memur emekli olurken aldığı ikramiye de dahil edilir mi ?
Çok teşekkürler , ben şimdi doldurabiliyorum anca, oturduğum ev kira , bide kira alıyorum , oturduğum eve ödediğim aidatlarda masraf olarak girilebiliyomu , acil cevap verebilirseniz sevinirim , Teşekkürler
Merhaba, ikametgahınıza ait aidatlar gider olarak düşülemiyor.
@@vergibilenler7300 çok teşekkürler