Geopark de Hondsrug - Expeditie IJstijden - Steilrand van Donderen.

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 19 май 2013
  • U bevindt zich nu in de Expeditie IJstijden. Hier kunt u ontdekken wat de enorme ijsmassa's, het water, de kou en de wind duizenden jaren geleden in deze streek teweeg hebben gebracht.
    300.000 jaar in drie meter bodem
    Het is moeilijk voor te stellen dat Nederland in een ver verleden werd bedolven door kilometers dik pakijs en oprukkende gletsjers. Dat het land ooit een poolwoestijn was,
    De Steilrand van Donderen laat de sporen zien van drie op een gevolgde ijstijden
    Het is nog maar 10.000 jaar geleden dat er een einde kwam aan de laatste ijstijd (glaciaal), het Weichselien. In de Steilrand Donderen is het dekzandprofiel uit deze koude periode perfect te zien. Maar niet alleen de laatste ijstijd komt hier aan het aardoppervlak. Ook de glacialen ervóór, het Saalien en het Elsterien, liggen nog geen drie meter onder de Drentse boerenakkers. Vanwege het geologisch belang van deze 'zandkuil' voor Noord-Nederland besloot de provincie Drenthe dat de steilrand een aardkundig monument moest worden.
    De Hondsrug en Rolderrug (beide gelegen in NW-ZO-richting) zijn gevormd in de op één na laatste ijstijd, het Saalien, toen een groot smeltwatermeer in korte tijd leegliep en daardoor een deel van het landijs in zuidoostelijke richting in beweging kwam. De zandruggen op het Drents Plateau maken deel uit van het Hondsrugsysteem. Tijdens de laatste ijstijd het Weichselien veranderde het landschap in een toendra en de wind legde een golvende deken van dekzand over de in eerder achtergelaten afzettingen.

Комментарии • 15

  • @PHEWT26
    @PHEWT26 9 месяцев назад

    heel boeiend, dank

  • @sjoerdvangeuns5773
    @sjoerdvangeuns5773 24 дня назад

    Zeer boeiende docu 5* !

  • @bartjebartelds6206
    @bartjebartelds6206 3 года назад

    N.a.v. het boek over het ontstaan van de Hondsrug kwam ik tot mijn verrassing deze bijdrage van Harry Huisman tegen. Mooie ondersteuning bij het prachtige boek!

  • @edwindijkstra6901
    @edwindijkstra6901 Год назад

    Mn mooiste tijd, opgroeien in Drenthe. Opa oma en oom geert,die mij hierover veel geleerd heeft

  • @douwepaus4158
    @douwepaus4158 6 лет назад +4

    Wie is hier ook voor school😂

  • @edwindijkstra6901
    @edwindijkstra6901 Год назад +1

    Fossielen zoeken na het rooien van de aardappelen

  • @RichardGobel
    @RichardGobel 3 года назад

    Interessant.

    • @RichardGobel
      @RichardGobel 3 года назад

      Bedankt voor de uitleg. Ik woon in Norg en bij mij zit er een laag zwart en aslaag podzol in de grond.

  • @nibiruresearch
    @nibiruresearch 3 года назад +1

    Een overtuigend gebracht verhaal, alsof de presentator erbij is geweest. En voorzien van mooie beelden. Maar oude boeken, waaronder de Mahabharata uit India en de Popol Vuh van de Maya, vertellen dat de aarde te maken heeft met een cyclus van zeven natuurrampen. Die rampen veroorzaken een enorme vloedgolf, overstromingen, orkanen, vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. En een bombardement van vurige meteoren. Bij iedere ramp komen veel levende wezens om. Een Amerikaanse geoloog bedacht al in 1883 wat de enige mogelijke oorzaak van een cyclus van rampen zou kunnen zijn: Een hemellichaam dat nog onzichtbaar ver weg in de ruimte zweeft dat eens in de paar miljoen jaar in de buurt van de zon en de aarde komt. Een negende planeet van ons zonnestelsel dus. Helaas voor de mensheid zijn die miljoenen jaren slechts duizenden jaren. Wereldwijd is er verrassend veel informatie te vinden over deze rampen en de gevolgen. In het e-book "Planeet 9 = Nibiru" is die informatie op boeiende wijze bijeen gebracht. Inclusief een tijdlijn en veel afbeeldingen. Het is mooi te lezen op een computer, tablet of smartphone. Zoek: onzichtbare nibiru

  • @Lydia-attema
    @Lydia-attema 5 лет назад

    Welk zand is nou van de Weichselien? Boven of onder de laag van Usello? Als het boven is die laag is, van welke ijstijd is de zandlaag onder de laag van Usselo?

    • @maartenperdeck798
      @maartenperdeck798 Год назад

      Al het zand (in Drente) boven de keileem is in het Weichselien afgezet. Het laagje va Usselo is van een warmere periode tijdens het Weichselien.

  • @teunroman
    @teunroman 8 лет назад +1

    3G?

  • @tomkroezen6088
    @tomkroezen6088 7 лет назад +1

    bad game.