ongeveer 80 pct van onze landbouwproducten gaat naar de export. Dit gaat ten koste van de biodiversiteit. Onze o zo mooie groene velden zijn woestijnen waarin niks meer groeit of door insecten bezocht wordt behalve het "product". Breng de veeteelt en landbouw drastisch terug en maakt alle boerenbedrijven biologisch, gesubsidieerd zo nodig. Dat is volgens mij de enige oplossing die er nog is. Ik weet dat mij dit enorm veel commentaar gaat opleveren. Echt - dat maakt me niet uit. Het is mijn mening en daar heb ik recht op.
Kijk net als Frankrijk daar lopen koeien in de wei en daar staan ook bomen in de wei daarmee help je de koeien ook als het heel warm is is er ook nog wat schaduw voor hun en voor het klimaat is het ook nog goed
Nederland is nu eenmaal een klein land. Je kunt met die ruimte twee dingen doen, natuur zijn gang laten gaan waar we als mensen doorheen kunnen wandelen, of proberen zoveel mogelijk mensen proberen te voeden met onze vruchtbare landbouwgrond. Nederland heeft gekozen voor het 2e. Hierdoor lopen wij voorop in duurzame landbouw, en produceren we het eerlijkste voedsel van de wereld. Als we de boeren blijven tegenwerken worden de prijzen zo hoog dat het niet meer concurreert met de goedkope vervuilende producten uit het buitenland. Ik vindt dat we de boeren meer respect mogen geven!
Export is de boosdoender. Hoeveel aardappelen suiker gaat er voor de export. Juist ja. En dan nog kost de aardappel 5 euro voor een klein zakje. Minder export, eigen land eerst. Pas dan de rest.
@@africantwin173 Dat is erg kort door de bocht. Je kan maar zoveel diversiteit hebben in wat je produceert. Als we jouw redenatie zouden volgen zou iedereen aardappelen, tomaten en paprika's moeten eten. Wij exporteren zoveel, omdat wij teveel produceren. Een echt oplossing is duurzame landbouw dmv bijvoorbeeld proeftuinen; iets waar de provincies nu volop op inzetten.
@@africantwin173 kan goed kloppen inderdaad over de export. ik was laatst bij een boer en hij krijgt iets van 30 cent voor een kilo aardappelen als het mee zit.. er zijn zelfs jaren geweest dat ze maar 4 cent krijgen. zo worden ze wel geforceerd om massaproductie te creeren met machines en onkruidverdelgers. zo raakt de grond alleen maar meer uitgeput en is er alleen maar monocultuur. zonde dit. ik zou wel meer natuur willen in ons mooie landje.
@@jimmy6282 Boeren zouden een kraampje voor bij de weg moeten hebben. En dan de aardappels of producten aan de particlieren rechtstreeks verkopen voor een betere prijs dan wat wij bij de Lidl betalen. Bij de nld groentenboer en slager ben ik al 20 jaar niet meer geweest hi.
Als Nederland gewoon een van de "Länder" van Duitsland zou zijn, zouden we ook een heel andere blik op deze situatie hebben. Een deel van dat grote land heeft dan meer intensieve landbouw, omdat het daar zeer geschikt voor is, een ander meer bos, heide of juist industrie. Veel "Export" zou dan geen export meer zijn, omdat het voedsel gewoon in hetzelfde land zou worden geconsumeerd.
Het beste wat je als individu kan doen om dit tegen te gaan, is minder dierlijke producten consumeren. Ik raad mensen aan om de vegatarische slager eens te proberen. Ze maken echt lekkere vleesvervangers, vooral hun worsten en hamburgers zijn echt van goede kwaliteit en niet eens zo duur. Ik wil niet zeggen dat je vegatarisch moet worden ofzo, maar zie het als een uitbreiding van je keuzes qua eten. Het is lekker en gezond, dat het efficienter is, is simpelweg een bonus, niet het doel :')
Ik snap je manier van denken, maar hoe zie je dit voor je eigenlijk? Want voor het maken van vegetarisch ''vlees'' is ook gewoon landbouwgrondstoffen nodig (veelal soya) en die worden ook gewoon op het land geproduceerd. En wat ik mij dan af vraag, op wat voor manier is het efficiënter?
@@SuperStannum Koeien eten kilo's aan voedsel om vervolgens maar een klein beetje vlees te produceren in vergelijking met wat zei eten. plus koeien drinken honderden liters aan water. om het voedsel te groeien voor een koe heb je dus heel wat hectares aan land nodig. een vegan burger (die met de jaren beter en smakelijker worden) kost een stuk minder middelen om te maken.
@@SuperStannum een dier zoals een koe zet ongeveer 10% van zijn voedsel om in vlees. Natuurlijk kan het een iets hogere energie waarde hebben, maar je moet toch wel echt denken aan 80% energie verlies qua voedsel. En daarbij wordt er veel energie gebruikt in de vorm van schoon drinkwater en medicatie, om even maar wat te noemen. Natuurlijk zou ik zelf ook niet willen uitbannen, het is een degelijk product, maar het is niet houdbaar, hoe we het nu doen. Daarom zet ik in op een reductie van vleesconsumptie. Met het extra land kan je tevens gewassen verbouwen, de natuur laten terug komen of een zonnepark van maken bijvoorbeeld. Ik zou het niet overal willen, maar het kan veel en veel beter dan nu het geval is :')
@@thatyougoon1785 Dat koeien veel water drinken klopt, maar wat er wordt vergeten is dat dit water geen kraanwater is maar gewoon regenwater/slootwater en dus helemaal geen energie kost om te maken. Daarnaast wordt dit water ook gewoon weer uitgescheden als urine waarna het in de waterkringloop terug komt. En ja een koe eet veel en is misschien niet zo efficiënt , maar hij maakt het wel mogelijk om van een voor ons als mens onverteerbare plant een hoogwaardig product te maken in Melk en Vlees. Daarnaast worden heel veel afvalstoffen van de humane voedingsindustrie gebruikt voor het voeren van het vee.
Probleem is dat je boeren die er verstand van hebben gewoon hun ding moet laten doen. Mensen denken dat je elk gewas gewoon overal kan verbouwen volgensmij, is dus niet zo.... in veel gebieden is het alleen mogelijk om gras te telen en daar maken koeien samen met restproducten vanuit de levensmiddelen industrie hoogwaardige eiwit producten van. Met de nadruk op restproducten dus niet de soya boon maar het deel wat niet gebruikt kan worden voor de mens. En dat water verhaal is ook door PvdD in mensen hun hoofd geluld want koeien drinken geen kraanwater wat wij drinken. Met die vegan burgers moet een hoop soya ingevaren worden wat dus een heeeeeeeele grote vervuiling met zich mee brengt, denk daar maar eens over na en hou je dan stil.
Landbouwgrond is geen natuur. Landbouwgrond heeft een productie doel en je kan niet van een boer verwachten dat hij zich met dit soort sociale/ecologische vraagstukken bezig houd. Als je meer biodiversiteit wil en mooie natuur, dan is dat aan de plaatselijke gemeente of overheid om aan die behoefte te voldoen en natuurgebieden aan te leggen.
Dat kun je van een boer wel verwachten als zijn / haar inbreng zorgt voor een vermindering / verslechtering van het leefklimaat. Een chemie bedrijf houden we toch ook verantwoordelijk voor schade die ontstaat door lozingen en dergelijke? Wel eens met de boer uit het filmpje dat dit niet kan worden veranderd als wij niet meer willen betalen voor ons eten.
Ik weet niet of het zo zwart/wit is. De boer is zelf ook afhankelijk van een goede grond en een goede, gezonde grond bevat over het algemeen bijv veel wormen. Anders is de boer aangewezen op kunstmest, en het is maar de vraag of je daar afhankelijk van wilt zijn en blijven. Er zit groot geld achter de kunstmest industrie en het zou me niets verbazen als je monsanto achtige toestanden met kunstmest krijgt (of misschien al hebt) waar je om de haverklap nieuwe kunstmest toe moet voegen om de grond productief te houden. Natuurlijk begrijp ik ook de productie. Ik wil zeker niet de schuld in de klompen van de boer schuiven. Ik zou persoonlijk zeker bereid zijn meer te betalen voor producten uit een landschap dat met zowel natuur als productie rekening houd.
Hoezo niet? Op texel betaald de gemeende eraan mee. Door het verdwijnen van de planten in het boeren landschap gaan dieren ergens anders hun eten zoeken en neemt de bio diversiteit af. Door te stimuleren dat er ander gras word gebruikt en weide bloemen te planten komen de dieren weer terug. De boeren een handje helpen en financieel compenseren helpt. Hiervoor hoeft het echt niet perse biologische landbouw te worden.
@@rucelei4254 Zou je iets meer over de situatie op Texel kunnen vertellen? Betaald de gemeente de boeren om een deel van hun land anders in te delen? (Zoja: met wat voor criteria?) En waarom zouden ze met dat geld niet gewoon een eigen stuk natuur aanleggen/kopen, in plaats van te... huren? Moeten nu doe boeren ook als semi-bosbeheerder spelen? Een goed stukje natuur heeft af en toe ook wel wat onderhoud nodig. Dat lijkt me totaal niet een taak voor de boer zelf, en dan alsnog moet daar weer controle op zijn. Een hoop bureaucratie allemaal. Laat de gemeente zelf gewoon (kleine) natuurgebieden aanleggen lijkt mij.
De vraag naar biologisch veel te klein voor omschakeling? Kijk eens naar gangbaar: bulkproductie melk, vlees en suiker tegen prijzen excl. subsidies onder de kostprijs, uitputting bodem (sporenelementen, bodemleven), failliet van kleine boeren en grotere boerenbedrijven. www.sustainablefoodsupply.org/feitelijk-onjuiste-standpunten-over-biologische-landbouw-in-topsector-agri-food/
Hier ligt tenminste nog gras, als je over de A7 rijd bij Wieringermeer en Heerenveen dan rijd je langs kassen, datacenters en fabrieksterreinen waar 0,0 natuur nog aanwezig is. En straks nog 100 windmolens. Erg triest.
Er wordt steeds meer landbouwgrond omgeruild voor natuurgebieden en woonwijken. Nu is het punt om in die natuurgebieden, de natuur ook zijn gang te laten gaan. En niet alleen maar bomen kappen. Er worden de laatste meer bomen gekapt in natuurgebieden dan in landbouwgebieden. In de de nieuwe woonwijken is het belangrijk om veel ruimte te hebben voor openbaar groen. Desnoods wel kleinere tuinen rondom de huizen. Want grote tuinen worden vaak volgelegd met grind en tegels. Dus beter kleinere tuinen en meer openbaar groen.
De belangrijkste reden hiervoor is nog altijd bevolkingsgroei en de groeiende export van Nederland! Iedere boer zou graag willen boeren op een wijze wat goed is voor milieu en biodiversiteit, maar de marktwerking die we nu eenmaal hebben in Nederland laat dat niet toe, Wil je dit aanpakken? Dat zul je de grote multinationals en supermarkten moeten confronteren en niet de boeren!
weer een reden om veganist te worden . wetend dat de meeste gewassen gegroeid worden dienen voor dieren voer . er zijn 7 planten kalorien nodig om 1 kalorie vlees te maken . dan zwijgen we nog over de vervuiling v/d vleesindustrie die ook enorm veel schade aanricht
Nederland is een prototype van wat er met het bewoonde deel van de wereld gebeurd als de bevolking blijft groeien: een groot mensendorp. Want we zeggen allemaal dat we natuur willen, maar dat is eigenlijk niet zo. Natuur komt met wateroverlast, insecten, wilde dieren (zoals wolven) die "overlast" veroorzaken. Dit zijn precies de redenen dat we de natuur juist buiten de woonomgeving hielden in de laatste twee eeuwen. Wat we dus willen is een soort artificial nature, schone natuur waar we foto's van kunnen maken maar niet bang hoeven te zijn voor een wild dier. 'T is meer een dierentuin. En dan nog, geld is inderdaad uiteindelijk de bepalende factor, helaas.
Beste ja hoe heet je eigenlijk? Wolven overlast aan dieren van de boer. Zo zie je maar zelfs dieren van de boer zijn natuur. Als jij denkt dat je boven de natuur staat terwijl je het eigen lijk wilt afslachten en telkens vergeet dat je zelf natuur bent dan ben je echt best triest geraakt. Denk wat meer na en kijk eens minder tv. Alle speelgoed van vandaag de dag is leuk, maar het is niet je roeping toch? Met vriendelijke groet, Niels
en maar zeuren dat er vogels zijn verdwenen door het veranderen van de landbouw, maar iemand ooit nagedacht over al die huisen, straten en wegen? want dat heeft er meer mee te maken van het verdwijnen van vogels.
Is geen zeuren, maar terecht feit dat de landbouw schade heeft aangericht aan de flora en fauna in Nederland. Maar hoofdreden daarvoor is regeringsbeleid en het volk dat makkelijk beschikbaar en bereidbaar voedsel wilde het jaar rond. De boeren kunnen niet als hoofdschuldige aangewezen worden. Zij zijn de harde werkers die constant aan allerlei nieuwe maatregelen moeten voldoen om te overleven en wel afgestrafd worden als het niet naar ieders zin verloopt...
Ter duidelijkheid, je hoeft niet biologisch te zijn om voor de vogeltjes en natuur te zorgen , maar het wordt gewoon zo gedaan omdat de kostprijs anders te hoog wordt , als de boer nou eens meer geld zou krijgen zou hij meer kunnen doen voor de natuur. Wij hebben een bedrijf met 300koeien en 200ha , hiervan is 40ha uitgestelde maai datum , hebben een 5 mensen die in die buurt nesten zoeken en elk stuk waar meerdere nesten in zitten wordt uitgesteld en wordt later gemaait, het stuk waar 1 in zit wordt ruim om het nestje heen gemaaid , verder hebben we 25ha bouwland met 10ha bieten , 5ha veldbonen, 3ha rogge, 7ha graan. Ook hebben we nog 5 ha vogel akker (bloemetjes stroken mrt luzerne ) en dan nog 70ha grasland waar de ganzen op zitten wordt pas in juni gemaaid, blijft er nog 60ha normaal grasland over wat in etappes wordt gemaaid , dierwelzijn wordt veel aan gedaan door bijv waterbedden te plaatsen en ruime hokken.
Deze video prijkt nog steeds - een jaar na dato - bovenaan de pagina van 'Kunst en Landschap Noord Nederland': rosendalprodukties.nl/kunst-en-landschap/
en nu effe ern-stig op deze zijn we nu al een kleine 3 000 jaar aan het feesten. op deze die om en bij de 4 000 000 000 jaar bestaat .. zou het niet beter zijn met ons allen een FINAL COUNTDOWN PARTY te organiseren ; want die dan denken dat ze er op tijd afkunnen die hebben het ook al goed mis he ;;;; en voor de rest jiepie ja heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee jiepie ja hooooooooooooooooooooooooooo ole
Ik vraag me af, we hebben zoals die man zijn iets van 13 procent natuurgebieden en dit is volgens hem veel te weinig, waarom? waarom is dit te weinig? Is dit persoonlijk, vind die man vogels zo mooi dat nederland een groot bos moet worden?
De rol van de ganzen wordt niet benoemd. Zou jij als weidevogel samen met ganzen in één weide willen leven? De ganzen zijn veel groter en agressiever dan weidevogels.
Niels Knol : Daar ontkom je niet aan als je voor Democratie bent. Ik ben die linkse dictatuur zat met linkse media en links onderwijs. Voor echt nieuws uit de USA moet ik nu bij de ondergrondse media zijn ipv bij de NL Wochenshaus met brainwash praktijken.
Weilanden zijn nou eenmaal geen parken. Het lijkt me onredelijk te verwachten dat de agrarische industrie productiviteit inlevert voor een mooi plaatje.
Voor een mooi plaatje? Zo jij hebt niet echt lekker opgelet ofwel? Niemand verwacht dat de boeren het offer gaan maken, zij zullen gecompenseerd moeten worden. Maar dit is echt niet alleen voor een leuk plaatje, het gaat erg slecht met de natuur op dit moment.
misschien is dit een oplossing. landbouw etalage. net zoals in een schoenenwinkel, heb je rekken met daarin schoenen, en die rekken gaan naar boven toe waardoor je meer schoenen kwijt kunt. maak dan nu eens rekken voor groenten zodat je de hoogte in gaat werken en meer productie mogelijkheden hebt op een kleine oppervlak. waardoor je de natuur meer haar gang kan laten gaan. ook is het mogelijk om deze etalage boederijen op te zetten in de stad, waardoor je ook minder transportkosten hebt... het is maar een idee ^^
@@aloysmentink Verticale landbouw wordt op dit moment voornamelijk in de grote steden gedaan. Daar is de grond duurder, waardoor het allemaal een stuk prijziger wordt. Het valt te overwegen voor boeren om op z'n te kijken naar de mogelijkheden van verticale landbouw: Geen problemen meer met watermanagement (dat wordt een dingetje met steeds meer weerextremen), sowieso ook een controleerbaar klimaat, waardoor het hele jaar geoogst kan worden, veel minder pesticiden nodig en dan heb je ook een groot deel van je land nog over voor biologische landbouw of zonnepanelen, dingen waar de stadse consument erg blij van wordt.
Echt een mooie reportage dit, vooral toen de boer er ook zelf bij kwam kijken. Laat zien hoe ingewikkeld zo'n vraagstuk kan zijn
ongeveer 80 pct van onze landbouwproducten gaat naar de export. Dit gaat ten koste van de biodiversiteit. Onze o zo mooie groene velden zijn woestijnen waarin niks meer groeit of door insecten bezocht wordt behalve het "product". Breng de veeteelt en landbouw drastisch terug en maakt alle boerenbedrijven biologisch, gesubsidieerd zo nodig. Dat is volgens mij de enige oplossing die er nog is. Ik weet dat mij dit enorm veel commentaar gaat opleveren. Echt - dat maakt me niet uit. Het is mijn mening en daar heb ik recht op.
Kijk net als Frankrijk daar lopen koeien in de wei en daar staan ook bomen in de wei daarmee help je de koeien ook als het heel warm is is er ook nog wat schaduw voor hun en voor het klimaat is het ook nog goed
Nederland is nu eenmaal een klein land. Je kunt met die ruimte twee dingen doen, natuur zijn gang laten gaan waar we als mensen doorheen kunnen wandelen, of proberen zoveel mogelijk mensen proberen te voeden met onze vruchtbare landbouwgrond. Nederland heeft gekozen voor het 2e. Hierdoor lopen wij voorop in duurzame landbouw, en produceren we het eerlijkste voedsel van de wereld. Als we de boeren blijven tegenwerken worden de prijzen zo hoog dat het niet meer concurreert met de goedkope vervuilende producten uit het buitenland. Ik vindt dat we de boeren meer respect mogen geven!
Export is de boosdoender. Hoeveel aardappelen suiker gaat er voor de export. Juist ja. En dan nog kost de aardappel 5 euro voor een klein zakje. Minder export, eigen land eerst. Pas dan de rest.
@@africantwin173 Dat is erg kort door de bocht. Je kan maar zoveel diversiteit hebben in wat je produceert. Als we jouw redenatie zouden volgen zou iedereen aardappelen, tomaten en paprika's moeten eten. Wij exporteren zoveel, omdat wij teveel produceren. Een echt oplossing is duurzame landbouw dmv bijvoorbeeld proeftuinen; iets waar de provincies nu volop op inzetten.
@@africantwin173 kan goed kloppen inderdaad over de export.
ik was laatst bij een boer en hij krijgt iets van 30 cent voor een kilo aardappelen als het mee zit.. er zijn zelfs jaren geweest dat ze maar 4 cent krijgen. zo worden ze wel geforceerd om massaproductie te creeren met machines en onkruidverdelgers. zo raakt de grond alleen maar meer uitgeput en is er alleen maar monocultuur. zonde dit. ik zou wel meer natuur willen in ons mooie landje.
@@jimmy6282 Boeren zouden een kraampje voor bij de weg moeten hebben. En dan de aardappels of producten aan de particlieren rechtstreeks verkopen voor een betere prijs dan wat wij bij de Lidl betalen. Bij de nld groentenboer en slager ben ik al 20 jaar niet meer geweest hi.
Als Nederland gewoon een van de "Länder" van Duitsland zou zijn, zouden we ook een heel andere blik op deze situatie hebben. Een deel van dat grote land heeft dan meer intensieve landbouw, omdat het daar zeer geschikt voor is, een ander meer bos, heide of juist industrie. Veel "Export" zou dan geen export meer zijn, omdat het voedsel gewoon in hetzelfde land zou worden geconsumeerd.
Het beste wat je als individu kan doen om dit tegen te gaan, is minder dierlijke producten consumeren. Ik raad mensen aan om de vegatarische slager eens te proberen. Ze maken echt lekkere vleesvervangers, vooral hun worsten en hamburgers zijn echt van goede kwaliteit en niet eens zo duur. Ik wil niet zeggen dat je vegatarisch moet worden ofzo, maar zie het als een uitbreiding van je keuzes qua eten. Het is lekker en gezond, dat het efficienter is, is simpelweg een bonus, niet het doel :')
Ik snap je manier van denken, maar hoe zie je dit voor je eigenlijk? Want voor het maken van vegetarisch ''vlees'' is ook gewoon landbouwgrondstoffen nodig (veelal soya) en die worden ook gewoon op het land geproduceerd. En wat ik mij dan af vraag, op wat voor manier is het efficiënter?
@@SuperStannum Koeien eten kilo's aan voedsel om vervolgens maar een klein beetje vlees te produceren in vergelijking met wat zei eten. plus koeien drinken honderden liters aan water. om het voedsel te groeien voor een koe heb je dus heel wat hectares aan land nodig. een vegan burger (die met de jaren beter en smakelijker worden) kost een stuk minder middelen om te maken.
@@SuperStannum een dier zoals een koe zet ongeveer 10% van zijn voedsel om in vlees. Natuurlijk kan het een iets hogere energie waarde hebben, maar je moet toch wel echt denken aan 80% energie verlies qua voedsel. En daarbij wordt er veel energie gebruikt in de vorm van schoon drinkwater en medicatie, om even maar wat te noemen. Natuurlijk zou ik zelf ook niet willen uitbannen, het is een degelijk product, maar het is niet houdbaar, hoe we het nu doen. Daarom zet ik in op een reductie van vleesconsumptie. Met het extra land kan je tevens gewassen verbouwen, de natuur laten terug komen of een zonnepark van maken bijvoorbeeld. Ik zou het niet overal willen, maar het kan veel en veel beter dan nu het geval is :')
@@thatyougoon1785 Dat koeien veel water drinken klopt, maar wat er wordt vergeten is dat dit water geen kraanwater is maar gewoon regenwater/slootwater en dus helemaal geen energie kost om te maken. Daarnaast wordt dit water ook gewoon weer uitgescheden als urine waarna het in de waterkringloop terug komt. En ja een koe eet veel en is misschien niet zo efficiënt , maar hij maakt het wel mogelijk om van een voor ons als mens onverteerbare plant een hoogwaardig product te maken in Melk en Vlees. Daarnaast worden heel veel afvalstoffen van de humane voedingsindustrie gebruikt voor het voeren van het vee.
Probleem is dat je boeren die er verstand van hebben gewoon hun ding moet laten doen. Mensen denken dat je elk gewas gewoon overal kan verbouwen volgensmij, is dus niet zo.... in veel gebieden is het alleen mogelijk om gras te telen en daar maken koeien samen met restproducten vanuit de levensmiddelen industrie hoogwaardige eiwit producten van. Met de nadruk op restproducten dus niet de soya boon maar het deel wat niet gebruikt kan worden voor de mens. En dat water verhaal is ook door PvdD in mensen hun hoofd geluld want koeien drinken geen kraanwater wat wij drinken.
Met die vegan burgers moet een hoop soya ingevaren worden wat dus een heeeeeeeele grote vervuiling met zich mee brengt, denk daar maar eens over na en hou je dan stil.
Landbouwgrond is geen natuur.
Landbouwgrond heeft een productie doel en je kan niet van een boer verwachten dat hij zich met dit soort sociale/ecologische vraagstukken bezig houd.
Als je meer biodiversiteit wil en mooie natuur, dan is dat aan de plaatselijke gemeente of overheid om aan die behoefte te voldoen en natuurgebieden aan te leggen.
Mee eens
Dat kun je van een boer wel verwachten als zijn / haar inbreng zorgt voor een vermindering / verslechtering van het leefklimaat.
Een chemie bedrijf houden we toch ook verantwoordelijk voor schade die ontstaat door lozingen en dergelijke?
Wel eens met de boer uit het filmpje dat dit niet kan worden veranderd als wij niet meer willen betalen voor ons eten.
Ik weet niet of het zo zwart/wit is. De boer is zelf ook afhankelijk van een goede grond en een goede, gezonde grond bevat over het algemeen bijv veel wormen. Anders is de boer aangewezen op kunstmest, en het is maar de vraag of je daar afhankelijk van wilt zijn en blijven. Er zit groot geld achter de kunstmest industrie en het zou me niets verbazen als je monsanto achtige toestanden met kunstmest krijgt (of misschien al hebt) waar je om de haverklap nieuwe kunstmest toe moet voegen om de grond productief te houden.
Natuurlijk begrijp ik ook de productie. Ik wil zeker niet de schuld in de klompen van de boer schuiven. Ik zou persoonlijk zeker bereid zijn meer te betalen voor producten uit een landschap dat met zowel natuur als productie rekening houd.
Hoezo niet? Op texel betaald de gemeende eraan mee. Door het verdwijnen van de planten in het boeren landschap gaan dieren ergens anders hun eten zoeken en neemt de bio diversiteit af.
Door te stimuleren dat er ander gras word gebruikt en weide bloemen te planten komen de dieren weer terug. De boeren een handje helpen en financieel compenseren helpt. Hiervoor hoeft het echt niet perse biologische landbouw te worden.
@@rucelei4254
Zou je iets meer over de situatie op Texel kunnen vertellen? Betaald de gemeente de boeren om een deel van hun land anders in te delen? (Zoja: met wat voor criteria?)
En waarom zouden ze met dat geld niet gewoon een eigen stuk natuur aanleggen/kopen, in plaats van te... huren? Moeten nu doe boeren ook als semi-bosbeheerder spelen? Een goed stukje natuur heeft af en toe ook wel wat onderhoud nodig. Dat lijkt me totaal niet een taak voor de boer zelf, en dan alsnog moet daar weer controle op zijn. Een hoop bureaucratie allemaal. Laat de gemeente zelf gewoon (kleine) natuurgebieden aanleggen lijkt mij.
Natuurlijk verandert Nederland, maar ik vind het persoonlijk ook het vermooien van het verleden dit.
De vraag naar biologisch veel te klein voor omschakeling? Kijk eens naar gangbaar: bulkproductie melk, vlees en suiker tegen prijzen excl. subsidies onder de kostprijs, uitputting bodem (sporenelementen, bodemleven), failliet van kleine boeren en grotere boerenbedrijven. www.sustainablefoodsupply.org/feitelijk-onjuiste-standpunten-over-biologische-landbouw-in-topsector-agri-food/
Hier ligt tenminste nog gras, als je over de A7 rijd bij Wieringermeer en Heerenveen dan rijd je langs kassen, datacenters en fabrieksterreinen waar 0,0 natuur nog aanwezig is. En straks nog 100 windmolens. Erg triest.
Er wordt steeds meer landbouwgrond omgeruild voor natuurgebieden en woonwijken. Nu is het punt om in die natuurgebieden, de natuur ook zijn gang te laten gaan. En niet alleen maar bomen kappen. Er worden de laatste meer bomen gekapt in natuurgebieden dan in landbouwgebieden. In de de nieuwe woonwijken is het belangrijk om veel ruimte te hebben voor openbaar groen. Desnoods wel kleinere tuinen rondom de huizen. Want grote tuinen worden vaak volgelegd met grind en tegels. Dus beter kleinere tuinen en meer openbaar groen.
De belangrijkste reden hiervoor is nog altijd bevolkingsgroei en de groeiende export van Nederland! Iedere boer zou graag willen boeren op een wijze wat goed is voor milieu en biodiversiteit, maar de marktwerking die we nu eenmaal hebben in Nederland laat dat niet toe, Wil je dit aanpakken? Dat zul je de grote multinationals en supermarkten moeten confronteren en niet de boeren!
Toen eten handel is geworden voor beursgenoteerde bedrijven is het gezeik begonnen
weer een reden om veganist te worden . wetend dat de meeste gewassen gegroeid worden dienen voor dieren voer . er zijn 7 planten kalorien nodig om 1 kalorie vlees te maken . dan zwijgen we nog over de vervuiling v/d vleesindustrie die ook enorm veel schade aanricht
Nederland is een prototype van wat er met het bewoonde deel van de wereld gebeurd als de bevolking blijft groeien: een groot mensendorp. Want we zeggen allemaal dat we natuur willen, maar dat is eigenlijk niet zo. Natuur komt met wateroverlast, insecten, wilde dieren (zoals wolven) die "overlast" veroorzaken. Dit zijn precies de redenen dat we de natuur juist buiten de woonomgeving hielden in de laatste twee eeuwen. Wat we dus willen is een soort artificial nature, schone natuur waar we foto's van kunnen maken maar niet bang hoeven te zijn voor een wild dier. 'T is meer een dierentuin. En dan nog, geld is inderdaad uiteindelijk de bepalende factor, helaas.
Beste ja hoe heet je eigenlijk?
Wolven overlast aan dieren van de boer. Zo zie je maar zelfs dieren van de boer zijn natuur. Als jij denkt dat je boven de natuur staat terwijl je het eigen lijk wilt afslachten en telkens vergeet dat je zelf natuur bent dan ben je echt best triest geraakt. Denk wat meer na en kijk eens minder tv. Alle speelgoed van vandaag de dag is leuk, maar het is niet je roeping toch?
Met vriendelijke groet,
Niels
en maar zeuren dat er vogels zijn verdwenen door het veranderen van de landbouw, maar iemand ooit nagedacht over al die huisen, straten en wegen? want dat heeft er meer mee te maken van het verdwijnen van vogels.
Is geen zeuren, maar terecht feit dat de landbouw schade heeft aangericht aan de flora en fauna in Nederland. Maar hoofdreden daarvoor is regeringsbeleid en het volk dat makkelijk beschikbaar en bereidbaar voedsel wilde het jaar rond. De boeren kunnen niet als hoofdschuldige aangewezen worden. Zij zijn de harde werkers die constant aan allerlei nieuwe maatregelen moeten voldoen om te overleven en wel afgestrafd worden als het niet naar ieders zin verloopt...
bij ons ziet het er gewoon nog hartstikke mooi uit veel klaver en links en rechts staan nog voldoende bomen ook geen gif meer niet gezond dat spul
Goed filmpje. We komen straks pas echt in actie als het te laat is.
En dat is nu, helaas! Groeten uit de toekomst
Ter duidelijkheid, je hoeft niet biologisch te zijn om voor de vogeltjes en natuur te zorgen , maar het wordt gewoon zo gedaan omdat de kostprijs anders te hoog wordt , als de boer nou eens meer geld zou krijgen zou hij meer kunnen doen voor de natuur. Wij hebben een bedrijf met 300koeien en 200ha , hiervan is 40ha uitgestelde maai datum , hebben een 5 mensen die in die buurt nesten zoeken en elk stuk waar meerdere nesten in zitten wordt uitgesteld en wordt later gemaait, het stuk waar 1 in zit wordt ruim om het nestje heen gemaaid , verder hebben we 25ha bouwland met 10ha bieten , 5ha veldbonen, 3ha rogge, 7ha graan. Ook hebben we nog 5 ha vogel akker (bloemetjes stroken mrt luzerne ) en dan nog 70ha grasland waar de ganzen op zitten wordt pas in juni gemaaid, blijft er nog 60ha normaal grasland over wat in etappes wordt gemaaid , dierwelzijn wordt veel aan gedaan door bijv waterbedden te plaatsen en ruime hokken.
Deze video prijkt nog steeds - een jaar na dato - bovenaan de pagina van 'Kunst en Landschap Noord Nederland': rosendalprodukties.nl/kunst-en-landschap/
en als we nu eens moesten beginnen met eten als we honger hebben en drinken als we dorst hebben.
Kijk maar eens na Lelystad > Emmeloord inderdaad een woestijn
en nu effe ern-stig
op deze zijn we nu al een kleine 3 000 jaar aan het feesten.
op deze die om en bij de 4 000 000 000 jaar bestaat ..
zou het niet beter zijn met ons allen een FINAL COUNTDOWN PARTY te organiseren ; want die dan denken dat ze er op tijd afkunnen die hebben het ook al goed mis he ;;;;
en voor de rest
jiepie ja heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee jiepie ja hooooooooooooooooooooooooooo ole
jiepie ja hee jiepie ja hoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Ik vraag me af, we hebben zoals die man zijn iets van 13 procent natuurgebieden en dit is volgens hem veel te weinig, waarom? waarom is dit te weinig? Is dit persoonlijk, vind die man vogels zo mooi dat nederland een groot bos moet worden?
Ik bin bliid dot ik Frysk jer ien de docu😊, 't komt bie mie mear eigen oer don nederlânsk.
De rol van de ganzen wordt niet benoemd. Zou jij als weidevogel samen met ganzen in één weide willen leven? De ganzen zijn veel groter en agressiever dan weidevogels.
En die ganzen zijn er in zulke grote getalen door de intensieve landbouw, waardoor NL een lui lekkerland is geworden voor hen.
wat is belangrijker mens of dier?
De natuur. Daar past de mens niet in. Want wij passen ons niet aan.
@@africantwin173 goed antwoord alleen je kan alleen kiezen uit mens of dier.
wij mensen zijn ook dieren, onze hersenen zijn alleen wat verder ontwikkeld.
@@stamper1239 Verrekte blobvis dat je bent
Ja nog meer woningen bouwen. Land van 20 miljoen mensen als het aan links beleid ligt!
stem FvD
Niels Knol : Daar ontkom je niet aan als je voor Democratie bent. Ik ben die linkse dictatuur zat met linkse media en links onderwijs. Voor echt nieuws uit de USA moet ik nu bij de ondergrondse media zijn ipv bij de NL Wochenshaus met brainwash praktijken.
@@nielsknol2309 Want die bieden concrete oplossingen? Populistisch geneuzel. Beetje meelullen maar nooit met doordachte oplossingen komen.
Dus je wilt een 1 kindbeleid zoals dictatuur China heeft gehad? Of waar pleit je eigenlijk voor?
@@claudiatrumpsta1764 Je weet dat we al tering lang een rechts kabinet hebben? En in Nederland ben je vrij om je mediabronnen te kiezen, lekker toch?
Alles voor de windmolens en energie transitie. Kansloos voor een prachtig land als Nederland.
Dit heeft niks met windmolens te maken
Wat bazel jij nou?
Vroeger was alles beter,voedsel produceren tussen de boomwallen onder de dreiging van een koude oorlog..🙈
Weilanden zijn nou eenmaal geen parken. Het lijkt me onredelijk te verwachten dat de agrarische industrie productiviteit inlevert voor een mooi plaatje.
Voor een mooi plaatje? Zo jij hebt niet echt lekker opgelet ofwel? Niemand verwacht dat de boeren het offer gaan maken, zij zullen gecompenseerd moeten worden. Maar dit is echt niet alleen voor een leuk plaatje, het gaat erg slecht met de natuur op dit moment.
Zit heel veel leven in vrouwtje,daar heb jij alleen geen kennis van
Vreselijk!
misschien is dit een oplossing.
landbouw etalage.
net zoals in een schoenenwinkel, heb je rekken met daarin schoenen, en die rekken gaan naar boven toe waardoor je meer schoenen kwijt kunt.
maak dan nu eens rekken voor groenten zodat je de hoogte in gaat werken en meer productie mogelijkheden hebt op een kleine oppervlak.
waardoor je de natuur meer haar gang kan laten gaan.
ook is het mogelijk om deze etalage boederijen op te zetten in de stad, waardoor je ook minder transportkosten hebt...
het is maar een idee ^^
Het idee is wel goed, maar waar wou je al het grond vandaan halen?
Bestaat al, maar ik ook prijzig.
@@aloysmentink geld is bedacht door de mens.
als er iets moet gebeuren dan kan dat ook. ^^
waarom was er anders slaven arbeid vroeger haha
Wat bedoel je er precies mee? Een soort kas met meerdere etalages?
@@aloysmentink Verticale landbouw wordt op dit moment voornamelijk in de grote steden gedaan. Daar is de grond duurder, waardoor het allemaal een stuk prijziger wordt. Het valt te overwegen voor boeren om op z'n te kijken naar de mogelijkheden van verticale landbouw: Geen problemen meer met watermanagement (dat wordt een dingetje met steeds meer weerextremen), sowieso ook een controleerbaar klimaat, waardoor het hele jaar geoogst kan worden, veel minder pesticiden nodig en dan heb je ook een groot deel van je land nog over voor biologische landbouw of zonnepanelen, dingen waar de stadse consument erg blij van wordt.
Stem verstandig stem FVD
stem fvd!