SUNTEM sau NU într-o BULĂ imobiliară? (românii NU înțeleg...)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 10 июл 2024
  • Conținut EXCLUSIV pe JOIN
    / @razvanbalanescu7195
    .
    Îți faci asigurare de orice fel la noi și primești un curs Premium de 1h Gratuit în valoare de 30 EUR - Facem asigurări de orice fel aici - wa.me/40729075442
    .
    Folosește codul "99vehicles" la checkout si primesti o reducere de 20% pe carVertical - sau intră aici unde ai reducerea aplicată în link - carvertical.com/99vehicles
    .
    Cursurile de pe Teachable (Răzvan Bălănescu) - razvanbalanescu.teachable.com
    Chapter:
    0:00 - Intro
    0:53 - Nu este o bula imobiliara
    01:47 - Pretul mp VS salariu
    02:20 - Oamenii batrani
    03:48 - Fortat sa vinzi
    05:32 - Criza?
    07:44 - Rezumat
    11:32 - Extro

Комментарии • 77

  • @razvanbalanescu7195
    @razvanbalanescu7195  4 месяца назад

    Conținut EXCLUSIV pe JOIN
    ruclips.net/channel/UCVYWvJiIl872H2VTpEdpkfAjoin
    Îți faci asigurare de orice fel la noi și primești un curs Premium de 1h Gratuit în valoare de 30 EUR - Facem asigurări de orice fel aici - wa.me/40729075442

    • @ciclurieconomice8494
      @ciclurieconomice8494 4 месяца назад

      Ma bucur sa vad un video bun; daca doresti gasesti destule informatii si pe canalul meu; nu doresc sa fac publicitate si doar sa contribuii.
      Multa lume se uita si intelege gresit bulele imobiliare!
      Unul din cele mai bune indicatoare este ciclul ratelor ipotecare cu av de 5% unde o sa constatam mereu balonare peste rentsuri; aceasta balonare - bula a PMTurilor peste Rentsuri cu AV de 5% creeaza in realitate fiecare ciclu de inflatie si deflatie ori slump economic (NPL boom); aceasta balonare de PMTuri cu index de av5% la ipoteci (ce casa gasesti in piata la ce pret o calculezi cu av5% si vezi daca e bula de PMT peste Rents) genereaza in realitate inflatia in piata - asta este mecanismul de creeare bani din neant...duce la surplus de bani = inflatie si la lag diferite stocuri bunuri etc imobiliare de livrat;
      Acest mecanism al CREDITULUI genereaza un boom economic de timp: scadere sau stagnare manare utilitati in raport cu veniturile nete si declanseaza un surplus de capital in portofelul omului, simultan somaj pe spre minime si credite de dat la sume din ce in ce mai mari; cand acest ciclu de balonare PMTuri peste Rentsuri isi face simtita prezenta (cum a inceput din 2021-2023 mai intens) va trage toata piata inflata catre alt platou si in alta criza economica; Cat timp Rentsurile se vor balona; bancile comerciale vor dar credite si refinantari la refinantari tinan creditele in default nedeclarate si deci NPLuri vori figura pe minime (non performing loans).
      Fiecare ciclu imobiliar /de credit tine cat fiecare generatie ce intra in campul muncii (in crashuri) dobandeste cunostinte (in revenire) incepe sa formeze familii (pe la jumatea ciclului - economie sanatoasa: inflatie relativ scazuta venituri reale in crestere); cand generatia ce a intrat in case si da drumul la ceva nasteri... aceste nasteri sunt cele care consuma mai mult decat sa produca din pib; de aici parintii disperati vor cauta si negocia salarii nominale in crestere, guvernele vr intervenii sa verse bani (toate astea vor figura cu NPLuri pe minime spalate de noua inflatie); cand noua familie se ocupa cu noii nascuti batranii incep sa fie nimiciti de inflatie si de noile costuri; pe langa asta urmeaza in piata sa se formeze si noii tineri neproductivi captivi inca in licee sau facultati (ori ce urmeaza sa intre); aceasta bula de suportare costuri elevate in timp ce doar putini muncesc in realitate pune presiune pe venituri, pe mancare, pe case, pe taxe, pe hanine... aceasta intalnire de generatii inseamna consum in boom putere de cumparare treptata in crash, cerere chirii ori case in boom - inaccesibilitate in crestere.
      Problema este pereu la politicienii ce nu vor sa anticipeze acest ciclu si nu livreaza din timp cele necesare societatii; guvernul poate sa combata acest dezechilibrul incepand sa verse in nestire bani (bani gov sau credit acces turat/inlesnit) debalansant dezechilibrul. Doar ca pe moment face ca preturile totale in piata sa se catapulteze mai grav iar cei ce ar fi vrut sa vanda sa nu vand pentru ca sunt panicati de ce se intampla; aceasta panica va declansa o franare a consumului si va lovii in micile si marile afaceri ce poate nu au participat la aceasta specula; de aici oameni si afaceri simple incep sa dea faliment din cauza celor ce au speculat si contribuit la ciclul trecut de credit; odata declansat ciclul de falimente el incepe sa ure legat cv ani; odata falimente in crestere incepe sa loveasca in cei ce au ipoteci si in cei ce au case fara ipoteci; incep sa cresca intarzierile la plata credite (de partea dezvoltatorilor si familiilor) incep sa creasca si taxele si impozitele la casele vechi - fortand vanzarea activelor state ca specula retrase; Impozitele si taxele pot urca atat de mult in cat cei ce tin speculativ case ce nu sunt functionale nu vor putea tine randul costurilor -sunt fortati sa vanda.
      Aceste cicluri au fost repetate pe meleagurile Romaniei atat in anii 1929 ... cat si in anii de dupa razboi...cat si in era comunista...cat si in finalul comunism 1989 vezi balteala de stocuri imo in piata... cat si in tranzitia spre euro anii 2000-2007-2008... la fel se repeta si azi.
      Cel mai bun indicator este ciclul de urmarire a bulelor de chirii ce sar peste trendul antural al pietei si ciclul PMTurilor.... cand ele incep sa sara de 35-45-50-55% din net income nu e buna treaba... anunta prapad in fata!
      Acum depinde foarte mult cand de doritor este guvernulsa supraindatoreze populatia intentionat pentru ca datoria gov este intotdeauna ipotecarul cetateanului de rand; cand cetateanul este "pedepsit" cu ipoteci peste trendul natural inseamna ca in realitate govul da rateuri cu banii si cu investitiile corecte de facut... producand si participand inevitabil la tot forme de "reparatii/constructii/reabilitari" fie supraevaluate (ca ciordeala de bani) fie " Malinvestment is a sub-optimal investment of resources, time, attention, or energy. Malinvestment can come from many sources: errors, inefficiency, or imperfect information. You can think of some forms of Malinvestment as a form of tuition: it's the price you pay to learn valuable information. "
      PS: vezi in Italia Spania Portugalia chiar si UK... multe proprietati sunt Deflate in pret real!
      Italia inca este foarte foarte ieftina in multe regiuni! -case la 5000-10000 euro langa mare; in statiuni turistice...etc...
      In UK daca pleci din londra gasesti multe statiuni depravate economic ce merita investit;
      Cum am spus: trebuie acordata atentie mare la ciclul imobiliare in forma de Rate Lunare de Plata cu av5% pe proprietate ceruta!
      Alt indicator este si indexul deintrari "investitii" straine!
      Pai nu trambiteaza toti ca fonduri "UE" alocari si etc...?!
      De ce nu se trambiteaza in Italia asta?
      Pai aia sunt in spatele Romaniei la spalarea de NPLuri.... intra si ei in recuperare economic.
      Alt index Cel mai bun index istoric ce nu se poate pacalii niciodata este:
      Valoarea Imobiliarelor (ori bunurilor) convertite in Grame aur cat si veniturile Cetatenilor Convertite in Grame AUR ce urca si coboara la ciclul de credit scurt si urca si coboara la ciclul de credit foarte lung!
      Idem cu 1929 -urmat de crash=depresie economica; idem cu 1969 (boomul romaniei comunismului si nu numai) urmat de crash si agonia din 86-90 ci venit minim in cram aur in 93 intors la 2-3-4 grame (ca in resetul din w2); idem cu boomu din 2007 imobiliare in extra mega kg aur pret... si crashul de dupa cu venituri minime in grame aur in 2012(inainte de corectia aurului in pret nominal).
      Sa nu economisesti niciodata hartii bani valoare; intotdeauna sa economisesti active - aur - credit (note credit dar cu educatie) - fluxuri....
      De obicei cand toata lumea vorbste de ceva... inseamna ca toata lumea se afla in hora respectiva.... criza nu vine cand toti se asteapta... de fel o anunta periodic bula bondurilor inversate si mai mult indicatori, dupa caz: intrari nete pe pib; umflarea veniturilor in conversie grame aur peste totalul aurului detinut de tara impartit la total populatie ori la total populatie participanta in munca (aici se vede periodic gradul de levier din piata ce se baloneaza si prabuseste la ciclu scurt sau ciclul lung de generatie; ciclu lung de corectie W1 ,depresiea ani 30 si W2, alt ciclu lung de corectie dupa 1969 pana in nasoalele de suportare din ani 90).
      Trebuie tinut cont ca: Aceste cicluri difera pe glob si pe regiuni asa cum difera si activele si pasivele pe glob convertite in diferite rapoarte de schimb. Poti sa ai crash de tip deflatie sau inflatie/hiperinflatie!

  • @ChircaSorin04
    @ChircaSorin04 4 месяца назад +17

    Mie Craiova mi se pare o absurditate. Sunt case de vânzare cu foarte puțin teren, case vechi ce trebuiesc dărâmate, în zona 1 mai care nu este centru, la 500.000 de euro.. Deci nu ai cum asa ceva.

  • @user-ep4le2cf2u
    @user-ep4le2cf2u 4 месяца назад +5

    Cumetre, câți euro cumpărai în 2007 cu 1 salariu și câți cumperi acum? Diferența nu e asa mare. Dobânzile alea nu au crescut ele degeaba. Doua perechi de palmi și stai jos ai nota 2 ( palme)

  • @CatalinButi
    @CatalinButi 4 месяца назад +17

    Salut Razvan, te rog sa citesti, poate iese un Clip bun din asta. Acum 1-2 ani gandeai diferit despre asta, spuneai ca se construieste haotic ca nu are cum sa mai creasca, ca au ajuns prea scumpe, ca raportate la salarii etc. Acum de ceva timp ti-ai schimbat parerea, este posibil ca acum sa ai mai multa dreptate pentru ca inveti mai multe in timp, mai studiezi, ca noi toti de altfel. Dar ar fii ideal sa clarificam putin situatia asta si sa ne ajuti sa intelegem ce se intampla de fapt cu acest imobiliare mai ales ca tu si detii cateva si esti mai in subiect pentru a vorbii decat noi. Clar daca ne uitam la salariile care au evoluat foarte mult, in Romania inca raportate la nivel European, cel putin in Bucuresti, sunt cam cele mai ieftine, vorbind de Bucuresti, dar problema in Romania este ca efectiv in toate orasele inclusiv unde salariul mediu este 3000 lei sunt preturi exorbitante la imobiliare. Iancu Guda ne spune, cum ai precizat si tu de altfel intr-un clip ca pretul corect unui imobil este chiria pe 15 ani -20% daca nu ma insel. Dar asta din pacate nu se intampla deloc. Mai ales in orasele din Tara preturile apartamentelor raportate la salrii sunt cu multe peste cat ar trebui sa fie comform un calcul economic facut tot de Iancu Guda cum ca ar trebui ca acel apartament sa fie venitul familie pe nu stiu cati ani.Acum problema este si faptul ca multi Romani cumpara cash cu bani facuti mai usor in strainatate. Dar mai este o problema, ramanem totusi cea mai ieftina capitala din Europa, sau printre cele mai ieftine, eu am crescut in Italia, sunt in tara de 7 ani, iti pot confirma ca acolo tinerii locuiesc cu parintii pana la 30 de ani pentru ca apartamentele au preturi uriase raportate la salarii si inca ceva, in nici o tara din Europa nu se pupa acel calcul cum ca trebuie sa valoreze chiria pe 15 ani - 20%. Uite Paris, Roma, Londa, Berlin, in aceste orase a devenit efectiv imposibil ca nu doar un om cu venituri bune sa nu isi permita vreodata un ap. cash, dar nici macar un om de afaceri sau care ruleaza cateva venituri medii ale tarii respective lunar. Deci, ce se intampla de fapt ? Se pare ca este o problema la nivel mondial si parerea mea este ca in Romania inca se poate sa iti cumperi un apartament ca e cash, ca e cu rata dar inca te incadrezi, dar curand nu se va mai putea mai ales in orasele mari, si vom ajunge ca in strainatate sa stam cu totii in chirie. Legat de asta inebunesc cand aud oameni care spun domne noi suntem inapoiati ca suntem toti proprietari si in occident stau toti in chirie, pai ei stau in chirie pentru ca nici in vise nu isi permit un apartament, crezi ca daca si-ar permite nu si-ar cumpara ? Cine nu isi doreste casa lui personala sa o renoveze si sa o faca pe placul lui. Noi aici facem asa pentru ca inca putem. Daca salariul mediu net pe Bucuresti va mai creste maxim pana la 7-8.000 lei dar apartamentele se vor dupla-tripla va fii sfarsitul, vom avea aceiasi situatie replicata din occident dar la noi in Romania. Nu stiu... ar fii ideal daca ai face un clip detaliat despre asta, pentru oamenii trebuie sa inteleaga ce se intampla. Eu consider ca traim intr-o bula globala si nu doar a imobiliarelor, in care efectiv a devenit aproape imposibil sa cumperi orice cash, fata de acum 30-60 de ani. Undeva vom ajunge pentru ca nu poate continua la nesfarsit. Tot vorbind de occident, America si tarile dezvoltate, am citit multe articole in Italia despre familii care in anii 70-80 din simple salarii isi cumparau casa cu pamant cu banii stransi in cativa ani, deci clar ceva se intampla. Exista o problema si calculele despre educatie financiara si corectitudinea pretului pe imobiliare nu se pupa nicaieri. Acele calcule facute de domnul Guda nu functioneaza deloc din pacate. Nu stiu.. asteptam cu totii un raspuns din partea ta, poate reusesti sa clarifici acest subiect si mai departe sa ne fie su noua de ajutor sa intelegem si sa actionam intr-un fel prin care sa ne permitem ceva pe viitor. Sper ca ai citit. Multumesc si mult success in continuare.

    • @razvanbalanescu7195
      @razvanbalanescu7195  4 месяца назад +3

      In anii 70-80, era populatia mai mica, altfel era populatia, altfel era totul. Este imcomparabil. Noi acum fiind si tara UE, si Schengen, absorbim fonduri europene in continuu, au crescut si salariile, nu prea au cum sa mai scada agresiv imobiliarele. Cel putin, nu pe termen lung. Bula globala "everything bubble" da, am dezbatut si eu. Mi-e greu sa raspund la tot ce m ai intrebat, nici nu pot iesi din mesaj sa derulez 🥹 Daca cumperi imobilele care trebuie, si le inchiriezi, pe termen lung, greu pierzi. Eu personal, o sa tot acumulez.

    • @marianpintilii2975
      @marianpintilii2975 4 месяца назад

      ​@@razvanbalanescu7195ai dat-o în basme rau cu faza de 80.000 o sa îți faci o baracă din 3 containere, vorbește cu cineva care a făcut construcție noua în ultimi 3 ani și vei fi surprins cand vei auzi ca pretul real a-l unui mp construit la cheie este între 450 și 550 de euro la o casa cu nivel parter sau parter cu mansardă, ai impresia ca dezvoltatorii vând cu profit de 30-40 %? Minimul e 85%.....

    • @wxewxe
      @wxewxe 4 месяца назад +1

      @@razvanbalanescu7195 razvan, insignia gsi cu frane brembo, 4x4 twinster cu torque vectoring, 9+1 trepte, faruri led matrix cu 168 leduri pe far, scaune recaro ventilate si cu masaj, head up display si alte optiuni e mai tare decat toyota camry

    • @scripcariumarius
      @scripcariumarius 3 месяца назад

      In toate tarile din UE raman case nelocuite si nevandute

  • @salcudeanantonio1365
    @salcudeanantonio1365 4 месяца назад

    Mulțumim mult pentru acest video!!!❤❤❤❤

  • @Pulancekus
    @Pulancekus 4 месяца назад +4

    Nu, nu e bula imobiliara. Ni se pare doar ca la un oras cu salarii de 3000-4000 lei in provincie nu gasesti sa ti iei 2 camere fara 60k comunist, doar ni se pare noua.

  • @catalincristian677
    @catalincristian677 4 месяца назад +6

    Am observat si eu idiotentia asta, apartament de 120.000 la vanzare de mult timp si se actualizeaza pretul la 125.000 :))

    • @Andrei.B...
      @Andrei.B... 4 месяца назад +1

      Sau mai este si optiunea ca a primit oferte insa cu ceva mai mult sub pretul minim pe care este dispus sa-l accepte si din cauza asta a crescut pretul. Ca si la masini sau alte bunuri care sunt tranzactionate intre persoane fizice, apar situatii in care tu pui un anunt ca vinzi apartament cu 120k euro, pret apropiat de valoarea reala de piata, si pe urma tot primesti telefoane cu oferte aberante de 60k, 80k etc pe care nu le accepti pentru ca sunt pur si simplu ridicole. Ca sa descurajezi comportamentele astea ridici pretul. Nu ma crezi? Incearca sa pui un anunt de vanzare cu locuinta ta sau masina ta (la un pret real) si sa vezi ce oferte ridicole primesti si discutii stupide o sa ai cu oamenii la telefon. Sunt multi natarai care au strans si ei 20-30k euro (care nu sunt putini bani dar nici suficienti sa cumperi o locuinta decenta) si astia sunt toti banii lor dar viseaza ca cumpara ferma din Dallas...

  • @RazvanTSibiu
    @RazvanTSibiu 4 месяца назад +1

    Păi aia nici nu o să le vândă. Site-urile de anunțuri pun indicele din burtă, în Sibiu cică este 1500euro/mp dar știu recent cazuri care de abia și-au vândut un apartamente cu 900eur/mp după 4 luni de așteptat, anunțuri puse pe toate site-urile de anunțuri + prin agenție. Un apartament arăta super bine și era în clădire relativ nouă, 2011. Mulți oameni au datorii și afaceri care nu mai prea merg în perioadă de criză și sunt nevoiți să scadă prețul dacă vor să le dea.

  • @Renasterea30
    @Renasterea30 4 месяца назад +1

    Răzvan, ești genial, am și eu cam aceeași vârstă cu tine, și ma mir cât de limpede gândești. Domnul Isus sa te binecuvânteze.

  • @marcelionita1283
    @marcelionita1283 4 месяца назад +1

    Poti sa faci un video, cum ai luat imobilele? Cash ? credit? Daca cash de ce cu banii jos? Daca credit, de ce? Multumesc. Mult succes in continuare

  • @maritasnadi8098
    @maritasnadi8098 4 месяца назад +3

    Trebuie luata în considerare că după 90 din unele zone ale țării au plecat foarte mulți tineri. Copii lor nu o să mai revină în țară și asta începe să se vadă incet. Din păcate în zona noastră jumătate din generația mea a plecat și nu o să mai vină acasă. Or veni doar să vândă casa bunicii sau a părinților.

    • @pentrubarbati
      @pentrubarbati 4 месяца назад +1

      ca in vest e bine de tot eu zic ca diaspora o sa revina la batranete in ro tot e mai ok sa traiesti cu 1000 eur pensie in ro decat sa tragi targa pe uscat in uk .... peste tot in europa si in vest is niste preturi ridicole si oamenii is din ce in ce mai lenesi si cu asteptari ridicole ..

    • @maritasnadi8098
      @maritasnadi8098 4 месяца назад +1

      Bine ar fi să revină toți dar ei acolo și-au făcut un rost, acolo locuiesc copii lor ba mai mult acolo sunt nepoții lor. De aceea vă zic că în zona noastră sate întregi sunt depopulare încet.

  • @iulianparaschiv3680
    @iulianparaschiv3680 4 месяца назад +2

    86 k felicitari

  • @cologneadventures5912
    @cologneadventures5912 3 месяца назад +1

    Ce salariu a crescut? când in arad salariul e 2.000 de lei

  • @ChircaSorin04
    @ChircaSorin04 4 месяца назад

    Știu un caz, pe aceasi strada s-au vândut 2 case similare ca dimensiuni la diferență de 5-6 ani cu un preț de 10X. De la 20.000€ la 200.000€.

  • @wxewxe
    @wxewxe 4 месяца назад +3

    Intrebarea e doar una: ce ai avut cu opelul

  • @robertionut8761
    @robertionut8761 4 месяца назад +5

    De la schimb de ulei ai ajuns la Imobiliare fratelo ?! Maine te vad ca faci retete de gogosi cu Jamila.

  • @moldoveanualexandru9246
    @moldoveanualexandru9246 4 месяца назад

    Pe uk cei cu benefits au luat a3 a transa de stimulent 300£ o fi bine ?

  • @Rakoste
    @Rakoste 4 месяца назад +3

    Dupa alegeri vine si nota de plata asa ca anul asta mai auzim cat de bine e si ce frumos merge economia !!!

    • @pentrubarbati
      @pentrubarbati 4 месяца назад +3

      Exact votati PSD sa fie bine de tot

  • @asdboy69
    @asdboy69 4 месяца назад

    adica ce spui este ca o sa fim in bula imobilaira abia cand metrul patrat este vreo 8000 euro pe metru patrat si daca adaugi si inflatia poate si mai mult

  • @TravelwithMonicaLazar
    @TravelwithMonicaLazar 4 месяца назад

    Dacă va începe la un moment dat reconstrucția Ucrainei vor sari în aer preturile la materialele de construcții și asa se va ajunge și la preturi foarte mari și la case. Poate faci un material pe tema asta.

  • @iat35
    @iat35 4 месяца назад

    Eu nu cred ca o sa mai vedem scaderi de preturi in imobiliare, preturile mi se par destul de jos datorita celor ce au luat credite si acum nu mai au bani sa vanda si datorita dezvoltatorilor ce construiesc ca nabunii, cand o sa inceapa iar bancile sa dea credite o sa sara iar preturile in sus...o sa vedeti...

  • @dgddgd4597
    @dgddgd4597 4 месяца назад

    Preturile cresc la vânzători ca sa ajunga la pretul dorit .... ceri 130k si primesti 100k, hai sa cresc la 150k sa primesc 130k .... nu cumpar si nu vand .... dar astept sa vina criza in 2025 si dupa 3 ani de criza cumpar la discount ... nu e graba, astept ofertele ...

  • @iulianparaschiv3680
    @iulianparaschiv3680 4 месяца назад +1

    Bun

  • @marius79p
    @marius79p 4 месяца назад

    interesant

  • @codexleicester9431
    @codexleicester9431 4 месяца назад

    Nu-l mai dai cu 100k așa ușor în mai puțin de jumătate de an, poate îl dădeai prin septembrie 2023 dar deja au scăzut mult prețurile dacă nu are cel puțin 80mp, 2 băi, 2 balcoane + parcare de abia sub 1100euro/mp dacă îl dai. Iar la prețul ăsta trebuie să fie țiplă. Au început mult să scadă prețurile cam la tot de când vinde Rusia masiv resurse să țină pasul.

  • @domaineducesari8523
    @domaineducesari8523 4 месяца назад +2

    Clar nu este o bula. Orice roman isi poate permite o casa a 250/500k de euro sau chiar langa Bucuresti la doar 800k fara tVA :))

    • @Andrei.B...
      @Andrei.B... 4 месяца назад

      Capitalismul nu a fost gandit ca un sistem echitabil din punct de vedere social. Esti imposibil sa ai la modul generalizat situatii in care un portar isi permite in fiecare an 2 concedii in Asia sau o femeie de curatenie care da cu teu' pe jos sa-si permita sa cumpere cu usurinta o locuinta. Usurinta cu care sunt achizitionate bunurile are legatura directa cu nivelul educatiei, locul tau pe scara sociala, importanta jobului pe care-l ai si locul tau pe scara ierarhica profesioanala. Daca asteptarea este ca orice roman sa-si permita 2 concedii pe an, cateva weekend brake uri, o locuinta si o masina atunci trebuie lucrat la masina timpului si sa ne intoarcem vreo 40-50 de ani in urma. Echitatea sociala este o utopie, am experimentat si noi sistemul socialist-comunist si stim cu totii cum au decurs lucrurile.

    • @danielgrozea7186
      @danielgrozea7186 3 месяца назад

      ​@@Andrei.B...stați liniștiți că vine tătuca Schwab și vă/ ne nivelează pe toți.....asta vă și doriți unii din voi "fericire" de genul celei promovate la Davos

  • @dgddgd4597
    @dgddgd4597 4 месяца назад

    Orice investitor pe termen lung nu vinde nimic niciodata, doar cumpara la reduceri mari ....

  • @giovannibecali4306
    @giovannibecali4306 4 месяца назад +1

    Suntem in faza 4 a ciclulul imobiliar , urmeaza...

  • @mazdaretrocars
    @mazdaretrocars 4 месяца назад +1

    Romania are 2 piete imobilare..una a oraselor universitare mari si una a celorlalte orase. In prima piata tonul in dau studentii in a doua locurile de munca. Singurele constante pe termen lung pentru chirii vor fi studentii si muncitorii straini.. romanul a fost este si va fi proprietar cu orice pret. Pretul il face piata chiriilor si investitorii, iar chiriile acum sunt supraevaluate (pentru ca inca se asteapta cumararea + refugiatii), pe imobiliare mai este potential de crestere pana scad randamentele la 3-4%. Normalitatea va fi o oprire a preturilor chiriilor si o dublare rapida a preturilor imobilelor...apoi se pune frana si investitorii vor intra in piata de capital. Daca as avea pe ce as lua 1000 garsoniere in blocuri vechi la metrou..cand vor coasta 80000 euro cu siguranta nu as mai lua nici una..as lua actuni sau bonds..

    • @HightLink
      @HightLink 4 месяца назад

      Nu mai renteaza sa cumper ca sa inchiriezi. Trebuie luat in calcul psobilele daune create de chiriasi, renovarile/reparatiile periodice, impozitul care il cere statul, posibilele perioade cand ap va sta gol, costurile de intretinere pt ca uneori asociatia cere X Y Z pt diverse lucrari de mentenanta etc. Poti obtine un randament dublu cumaprand actiuni + poti lichida super repede cand ai nevoie de cash. Nu mai zic de faptul ca natalitatea este in scadere insa blocuri se tot construiesc, oare care va fi cererea vs oferta in 10-20 de ani?

    • @mazdaretrocars
      @mazdaretrocars 4 месяца назад

      @@HightLink cu toate astea inca randamentele sunt bune pe garsoiere CF2 inzone bune la metrou..pt ca exista studentimea romana fara numar.. daca se va taia un zero la cifrele de scolarizare si vom reveni la normalitate + vor aparea 10 camine studentesti se duce in cap piata chiriilor....normalitatea este ca noi sa vrem sa fim proprietari si piata chiriilor sa fie tinuta sus doar de forta de munca din tari mai slab dezvoltate..

  • @andrey.flaviuss
    @andrey.flaviuss 4 месяца назад

    Oricum adevarat ca in 2008 lumea lua credit cu buletinu, dar acum e greu sa obtii din cauza ca sunt prea multe cerinte si tot mai multa lume si datorita inflatiei lumea nu isi mai permite un credit. Deci datorita faptului ca e mai greu sa obtii un credit, automat demand-ul scade, desii in orasele in dezvoltare in Romania lucrul asta nu se simte asa mult, eu cred ca o scadere ar fi benefica si e chestiune de timp. Nu cred ca vor scadea mult, dar un 15% average mi se pare realistic, mai ales dupa ce se va declara recesiunea mai intai in US apoi in UE. Tu ce parere ai? Eu vreau sa iau doua apartamente in Brasov, dar de exemplu aici momentan e 1800€/mp, mi se pare exagerat. Am trait in Bergamo 18 ani si nici acolo nu e asa mult in periferie...Prefer sa astept si sa vad ce se intampla. What do you think? Zici ca are sens sa ma grabesc?

  • @HightLink
    @HightLink 4 месяца назад +1

    Natalitatea este in scadere, oamenii inca pleaca din tara insa blocurile se construiesc continu => care va fi cererea vs oferta in 10-20 de ani? Posibil sa fie preturile mari in zonele dorite, insa spre periferii ma indoiesc. Ca de ex, acum sunt multe orase unde poti cumpara apartamente aproape pe nimic pt ca lumea a plecat, industria a disparut, oferta depaseste cererea. Mai vad si trendul in care multi prefera sa se mute la sat unde inca cumperi case la bani de garsoniera in bucuresti, fapt care din nou va influenta pretul apartamentelor.

    • @hkgamma
      @hkgamma 4 месяца назад

      Posibil. Intrebarea e alta: te mai intereseaza care va fi cererea vs oferta in 20 ani? Pe mine da. Daca tu ai acum 10-15 ani (deci inca esti copil), e ok, cand vei avea 35 ani o sa te bucuri ca cererea e mica si oferta mare si o sa poti sa-ti cumperi casa ieftin... Poate... Pt ca nu e doar natalitate si emigrare, e si imigrare, vezi Canada. Degeaba e natalitatea mica si pleaca 100.000 romani, daca vor veni vreo 10.000.000 de chinezi, vietnamezi, pakistanezi, etc.
      Dar repet - problema e acum, daca tu ai deja 25-30 ani si vrei familie si casa, ce faci? Astepti 20 ani sa scada cererea?

    • @HightLink
      @HightLink 4 месяца назад

      ​@@hkgamma am 30 si am avut norocul chior sa prind un AP de 32mp exact cand a inceput pandemia, acum valuare lui de piata este dubla, la fel si costul traiului, practic avem inflatie 100% in 5 ani. Doresc sa ma mut la casa cat de repede si am ramas foarte dezamagit de preturi si mai ales de calitatea constructiilor, daca inspectoratul de stat in constructii ar face controale la tot ce construiec "dezvoltatorii" cred ca ar da sanctiuni cat sa rezolve deficitul bugetar. este bataie de joc pe bani multi.

  • @stoianemanuel5877
    @stoianemanuel5877 4 месяца назад

    Voi nu intelegeti in Romania ca doar dobanzile sunt mari nu si preturile locuintelor( nu vb de sectorul premium).
    Spre exemplu in Paris si marile orase europene locuintele sunt la preturi de neatins pentru muncitori normali dar si cu studii superioare. In Romania va plangeti prea tare si aveti impresia ca afara se traieste f bine.

  • @adrianrobu1289
    @adrianrobu1289 4 месяца назад

    E bula ce vorbim aici. Pretul real este in functie de "ROI" pe romaneste rentabilitatea investitiei. Ca faci imprumuturi pe 30 de ani cu dobanda variabila asta nu reflecta o buna conduita financiare exact ca in 2008. Pe scurt imprumut 85.000 euro la dobanda 5.75 anual(fara comisioane incluse) x 30 ani = 181.322 euro. Vorbim de o rata de 503 euro lunar. Ce imobil cumperi tu cu 85.000 ca sa il inchiriezi cu 500 euro lunar - taxe - mentenanta... nu exista, iesi in pierdere. Si daca ai 85.000 cash nu ii bagi intr-un imobil "inchiriabil" care are probabil mai mult de 30 de ani vechime...

  • @Sorinescu123
    @Sorinescu123 4 месяца назад +4

    Cere unu 170.000 euro pe 2 camere mici in Moghioros Residence - 2017. Asta nu e super aberant?

    • @GenacheLive
      @GenacheLive 4 месяца назад

      Cat timp oamenii dau bani, nu e aberant. In bloc la mine (Cartierul Tei - Parcul Circului), s-a vandut ap. 3 camere 65mp bloc 1986 cu 220.000Euro. Deci repet, cat timp exista oameni care sa dea banii astia, nu este nimic aberant...aia e

    • @Sorinescu123
      @Sorinescu123 4 месяца назад +1

      @@GenacheLive Daca exista cativa tampiti in jur nu inseamna ca suntem toti tampiti. E vorba de piata in adancime. China a luat-o la vale. Germania si UK la fel. Scaderi pe economie si imobiliare. Piata e decuplata de valoarea fundamentala. Pana cand...? Pana cand mai multi oameni o sa zica stai domne, am innebunit ?! cum sa faca caramizile astea atat? In Romania - multe blocuri noi nici macar nu respecta legea locuintei si nu ofera un standard decent de trai / ergonomie.

    • @GenacheLive
      @GenacheLive 4 месяца назад +1

      @@Sorinescu123total de acord cu tine…dar sunt multi care vin cu bani de afara si cumpara aici fara sa se informeze inainte. Cand vine omu’ din Germania unde un ap costa 1.00.000 si vede ca in Ro este 200.000, nu i se pare asa de scump 😅

    • @TheSilent1998
      @TheSilent1998 4 месяца назад

      Moghioros acolo langa stadionul Ghencea?

  • @xspace5831
    @xspace5831 4 месяца назад

    preturile la materialele de constructii a crescut ,,,,,,,,,practic salariile cresc ,prima casa suma mai mare si apar alte preturi .adica INFLATIA

    • @Sorinescu123
      @Sorinescu123 4 месяца назад

      In 2023 preturile la materiale au scazut - cautati informatia pe net.

  • @jaccal5738
    @jaccal5738 4 месяца назад +4

    Si la Tg Jiu sunt niste preturi de “Italia,Spania” la unele case chiar preturi de Dubai!😂 si tu spui ca nu ne aflam intr-o bulă imobiliara?!

  • @HightLink
    @HightLink 4 месяца назад

    Preturile au decolat pt ca banii FIAT se duc spre 0, lumea isi da seama ca daca iti vinde o masina pe 2 mi de euro, de banii aia isi ia maxim o bicicleta electrica buna.

  • @mariancornelchirondojan2079
    @mariancornelchirondojan2079 4 месяца назад +13

    Nu uitați sa va abonați și pe membr. Sa va spun nimic 10-15 minute

  • @pescuitsiaventura9498
    @pescuitsiaventura9498 4 месяца назад

    Oracolul labănescu își dă din nou cu părerea😂😂😂

  • @slowLiving82
    @slowLiving82 4 месяца назад

    Salariile, mai ales la stat au evoluat artificial. Daca te uiti in mediul privat nu au existat cresteri spectaculoase, ba chiar unele sectoare au facut curatenie, au mai dat oameni afara si probabil vor ma da, ‘ajutate’ si de masurile fiscale ale guvernantilor care au pus toate bicele pe spinarea mediului privat. La gradul de indatorare al tarii , crescut mai ales pt a tine in posturile din administratie cohortele de bugetari si profitori de partid, bula asta nu poate tine la nesfarsit, se va sparge la un moment dat si atunci va fi momentul de trezire. Atunci si piata imobiliara isi va reveni pt ca acum e stimulata de o cerere artificiala creata prin infuzia de bani tipariti din piata!

  • @bitcoinmoc
    @bitcoinmoc 4 месяца назад

    Cumpărați bitcoin ❤

  • @eduardr369
    @eduardr369 4 месяца назад

    Toti romani vor si cer sa fie platiti in euro, dar daca vrem asa mult euro de ce nu se sbate nimeni sa l obtinem ca moneda… esti platit in lei cumperi euro pierzi

  • @Bayernw7w7272
    @Bayernw7w7272 4 месяца назад +1

    O analiza a bvb, daca 'vine' criza, va pica bvb?

    • @TheSilent1998
      @TheSilent1998 4 месяца назад

      orice pica in caz de criza, e bine daca ai bani sa cumperi cand e picata 😁

    • @TheSilent1998
      @TheSilent1998 4 месяца назад

      @@RyolithRandil Da, exact, acum au crescut mult acțiunile, dar o sa tot creasca cu inflatia globala. Traim si vedem.

  • @adriantrd3625
    @adriantrd3625 4 месяца назад

    43 de mi iti faci casa anu trecut un prieten si a facut

  • @arhanghelmetatron2638
    @arhanghelmetatron2638 4 месяца назад

    Specula si lacomia si insecuritatea.

  • @Xjaje
    @Xjaje 4 месяца назад +1

    10-11k lei salariu bun? Poate in 2019 cand preturile erau mai mici si nu exista inflatia de azi.

    • @razvanbalanescu7195
      @razvanbalanescu7195  4 месяца назад +2

      Statistic, salariu 11k lei net au sub 5% din populatie. Cred ca chiar mai putin. Deci... da, e bun. Mai ales daca mai exista si al doilea salariu in casa.

    • @VladGeru
      @VladGeru 4 месяца назад

      Daca nici 10k lei nu e un salariu bun nu stiu ce sa mai zic. Daca ai un stil de viata cu mancat in oras zilnic poti sa ai si 20k pe luna ca nu iti ajung.

    • @pentrubarbati
      @pentrubarbati 4 месяца назад

      Tu faci parte din generatia care probabil are nevoie de 50 000 roni pe luna ca vrea lambo casa vacante etc etc ...

    • @VladGeru
      @VladGeru 4 месяца назад

      @@pentrubarbati toti vor mii de euro pe luna, dar cand ii intrebi ce stiu sa faca ridica din umeri.

  • @stunt94u
    @stunt94u 4 месяца назад

    Euro in 2007 era 3,5ron😂😂😂

  • @allucarrd5493
    @allucarrd5493 4 месяца назад

    la 2:40 tu esti ? :))

  • @adrian_nelutzu
    @adrian_nelutzu 4 месяца назад +2

    Diamantule.... dă-i cu frână....faci multa gargară....mai spune-ne ceva de actiuni..
    .sau nu mai ai nimic....😂😂😂