Έχουμε Όντως Δημοκρατία; | Greekonomics #26

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 30 май 2024
  • Σε αυτό το επεισόδιο μιλάμε για την ανεφικτότητα της Δημοκρατίας που απέδειξε ο Νομπελίστας οικονομολόγος Kenneth Arrow το 1961. Πάμε να δούμε!
    00:00 Intro
    03:52 Απλή Πλειοψηφία
    05:39 Λίστα Προτιμήσεων
    07:25 Εκλογές με Γύρους
    10:24 Συστήματα με Πόντους
    11:27 Ψήφος Αποδοχής
    13:05 «Ανεφικτότητα» Arrow
    16:17 Χάρισε Ζωή
    Το υπέροχο βίντεο του @YiannisSarakatsanis για την Δημοκρατία:
    • Ποιος Σκότωσε Τη Δημοκ...
    ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΔΟΤΗΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΜΕ ΤΟ "ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ":
    www.xarisezoi.gr/pos-mporo-na...
    **** Η δωρεά μυελού (συλλογή αρχέγονων αιμοποητικών κυττάρων από το αίμα) διαρκεί 2-4 ώρες (όχι λίγα λεπτά όπως εκ παραδρομής είπα στο βίντεο).
    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ:
    www.xarisezoi.gr/stirizo
    #Greekonomics
    Έρευνα - παρουσίαση: Κοσμάς Μαρινάκης, Ph.D.
    Υπεύθυνος παραγωγής: Αντώνης Λαδόπουλος
    Το κανάλι Greekonomics έχει ως αντικείμενο την οικονομική παιδεία. Αν σας ενδιαφέρουν τα βίντεο, σκεφτείτε να εγγραφείτε.
    Ο Κοσμάς Μαρινάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής (Senior Lecturer) Οικονομικής Επιστήμης στο Singapore Management University. Έχει εργαστεί σε καθηγητικές και ερευνητικές θέσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κύπρου. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες στο αντικείμενο της Οικονομικής της Βιομηχανικής Οργάνωσης σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Διδάσκει οικονομικά από το 2003 σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο.
    - Προσωπική σελίδα: www.kmarinakis.org/gr
    - Facebook: / kosmic17
    - Instagram: / kosmas_marinakis
    - Twitter: / kos_marinakis

Комментарии • 1 тыс.

  • @Greekonomics
    @Greekonomics  Год назад +159

    Κάποιοι θεατές έχουν ένα θέμα να κατανοήσουν τη διαφορά σειράς επιλογής και ψήφου.
    Πες πως έχεις 3 επιλογές: την Χ την Υ και την Ζ. Προτιμάς με τα χίλια την Υ, σιχαίνεσαι την Χ, και η Ζ είναι απλώς ΟΚ. Τότε, μαθηματικά, η σειρά προτίμησής σου είναι: {Υ, Ζ, Χ}. Αν έχεις δικαίωμα μιας ψήφου (όπως στα περισσότερα συστήματα που εξετάσαμε), λογικά θα ψηφίσεις Y και τέλος. Ούτε καν θα σκεφτείς παραπάνω. Θα το σκεφτείς μόνο αν το Υ αποκλειστεί ή έχεις στρατηγικό λόγο να αποφύγεις το Χ. Σε αυτήν την περίπτωση θα ανατρέξεις στην σειρά προτίμησής σου και θα ψηφίσεις την δεύτερη επιλογή σου, Ζ. Ποτέ δεν θα ψηφίσεις την τελευταία σου επιλογή (Χ) γιατί δεν έχει νόημα. Αν είναι να ενισχύσεις την χειρότερή σου προτίμηση γιατί να πας καν να ψηφίσεις;
    Σε περίπτωση που προτιμάς το Υ αλλά σιχαίνεσαι το Ζ και ακόμη περισσότερο το Χ, η σειρά προτίμησής σου εξακολουθεί να είναι {Υ, Ζ, Χ} και θα συμπεριφερθείς ακριβώς όπως και παραπάνω (αν δεν υπάρχει Υ, πάλι θα ψηφίσεις Ζ κι ας το σιχαίνεσαι για να αποφύγεις το Χ που είναι ακόμη χειρότερο για σένα).
    Αν σιχαίνεσαι το Ζ και το Χ το ίδιο (δηλαδή έχεις σειρά προτίμησης {Υ, Ζ=Χ}), θα ψηφίσεις Υ και αν το Υ αποκλειστεί, θα απέχεις. Αν τα σιχαίνεσαι όλα το ίδιο ή σου αρέσουν όλα το ίδιο {Υ=Ζ=Χ}, θα απέχεις από την αρχή γιατί η ψηφοφορία δεν σου κάνει διαφορά.
    Η ίδια λογική ισχύει και αν υπάρχουν ν επιλογές: Πάντα ψηφίζεις την πρώτη διαθέσιμη επιλογή σου, και πάντα απέχεις στην τελευταία.
    Με λίγα λόγια, η σειρά προτίμησης είναι το «πλήρες προφίλ των προτιμήσεων σου» βάσει του οποίου παίρνεις τις αποφάσεις σου. Δεν το δηλώνεις σε κάποιον, μπορεί καν να μην το έχεις σκεφτεί ακόμη γιατί δεν έχει χρειαστεί. Όμως είναι εκεί, μέσα στο μυαλό σου, και θα αποκαλυφθεί όταν υπάρξει ανάγκη να το χρησιμοποιήσεις.
    Το 'πιασες;

    • @slm0s277
      @slm0s277 Год назад +20

      δεν εχουμε θεμα να κατανοησουμε την διαφορα το θεμα ειναι οτι δημοκρατια σημαινει να αποφασιζουμε καθε μερα ολοι μαζι για ολα τα θεματα , εμεις ψηφιζουμε καποιον για να παιρνει αποφασεις για εμας , αυτο δν ειναι δημοκρατια κ οπως ειπες κ εσυ δεν υφισταται δικαιο εκλογικο συστημα. Στην δημοκρατια δεν εκλεγεις καποιον για να αποφασιζει για εσενα αλλα αποφασιζεις επι των θεματων εσυ ο ιδιος.

    • @chryslym1391
      @chryslym1391 Год назад

      Σημαντικότερο από όλα είναι η δικαιοσύνη. Η δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν την υπηρετεί. Και όπως μας είπατε και μαθηματικά αποδεδειγμένα. Αλώστε ούτε ο Σωκράτης ο Πλάτων και Αριστοτέλης συμπαθουσαν αυτό το σύστημα.
      Εγώ θέλω να ρωτήσω γιατί πρέπει να εκφράζεται η μειοψηφία?
      Γιατί αυτοί που είναι εκτός Ελλάδας να έχουν προγεφηρομα αυτούς που είναι έτοιμοι να ξεπουλησουν το λαό και την ιστορία του, προκειμένου οι ίδιοι να προσκομίσουν οφέλη και να είναι οι νεοκοτζαμπασιδες του 21 αιώνα?
      Στην αρχαία Αθήνα δεν ήταν έτσι η δημοκρατία. Μόνο οι άνδρες Αθηναίοι πολίτες ψήφιζαν και ψήφιζαν νόμους όχι πρόσωπα με αόριστη ατζέντα. Υπήρχε ο θεσμός της χορηγίας που ήταν υποχρεωτικός και ακόμα μια δικλείδα ο εξοστρακισμος.
      Την σημερινή εποχή μονο δημοκρατία δεν έχουμε.
      Η ατζέντα του κάθε πολιτικού ακόμα και αν υπάρχει κάνει εύκολα το άσπρο μαύρο με μηδενικό κόστος.
      Αρκεί να πάρουν τις εκλογές. Μετά....
      Ξεχνάμε το 1980... έξω από την ΕΟΚ έξω από το Νάτο.
      Το 2014? Θα σκίσω τα μνημόνια... κλπ
      Οι έτοιμοι άνθρωποι είναι Σημαντικότεροι από οποιοδήποτε πολίτευμα.

    • @user-gw9pi3sv8v
      @user-gw9pi3sv8v Год назад +3

      Έχουμε μερικές επιλογές, ένα εκλογικό σύστημα και μία ή δύο ψήφους ανάλογα με το εκλογικό σύστημα που χρησιμοποιούμε.. αν λοιπόν στις κάλπες αντι να επιλέξουμε ένα κόμμα-χρώμα-ηγέτη-υποψήφιο ανάμεσα σε πέντε πχ καλούμασταν να απαντήσουμε σε μια σειρά ερωτήσεων όπως : με πιο κόμμα ταυτίζεσαι περισσότερο, ποιόν υποψήφιο θεωρείς κατάλληλο για πρωθυπουργό και αντίστροφα, ποιόν θεωρείς ακατάλληλο για πρωθυπουργό, πιο κόμμα δεν σε εκφράζει ιδεολογικά, σε περίπτωση αποκλεισμού της πρώτης σου επιλογής στον πρώτο γύρο ποιόν θα επέλεγες απο τους εναπομείναντες κοκ (φαινομενικά υπάρχουν 2 παρόμοιες ερωτήσεις και 2 αντιθετες, ομως στην πραγματικότητα είναι 4 εντελώς διαφορετικές) και τέλος δίνεις μία σειρά προτίμησης!
      Με βαση τις απαντήσεις θα κατανέμονται στους υποψήφιους τα υπέρ και τα κατά, με βάση τα αποτελέσματα θα κρίνονται από διάφορα εκλογικά σύστημα απο τα οποία θα προκύψει ενας μέσος όρος σε ποσοστό!
      Ίσως είναι αδύνατον να εφαρμοστεί στην πράξη όμως σαν ιδέα θεωρώ πως είναι λογική και σίγουρα πιο δημοκρατική συγκριτικά με τις εκλογές του 2019 οπου απο σύνολο 10.700.000 το 20% (ανήλικοι) δεν είχε δικαίωμα ψήφου, επιπλέον το 42% απο τούς εναπομείναντες απείχε και το 2% ήταν άκυρες! απο αυτόυς το 39% ψήφισε ΝΔ και το 59% δεν ψήφισε ΝΔ!
      10.700.000 - 20% = 8.560.000 - 44% = 4.793.600 - 59% =
      1.965.376..
      δηλαδή το 22% (1.965.376) που ψήφισε ΝΔ κυβερνά το υπόλοιπο 58% που δεν ψήφισε ΝΔ!

    • @1234radio
      @1234radio Год назад

      @@user-gw9pi3sv8v εάν έχουμε μόνο 2 κόμματα και 100 ψηφοφόρους, στη χειρότερη περίπτωση θα κερδίσει ένα κόμμα με 51 ψήφους (51%) άρα αυτό θα πλειοψηφήσει απόλυτα έστω και με μικρή διαφορά. Εάν έχουμε 3 κόμματα που τραβήξουν ψήφους, στη χειρότερη περίπτωση θα κερδίσει κάποιο παίρνοντας τους 50 (50+49+1) άρα ήδη δεν μιλάμε για απόλυτη πλειοψηφία άρα εδώ δεν υπάρχει απόλυτη δημοκρατία. Σε περίπτωση τώρα 20 π.χ. κομμάτων τα πράγματα χειροτερεύουν με ακραίο σενάριο 18 ψήφους από έναν στα μικρά κόμματα, 42 στο πρώτο που θα κυβερνήσει & 40 στο δεύτερο.
      Δηλαδή ουσιαστικά το βασικό εργαλείο της Δημοκρατίας, ο πολυκομματισμός, καταστρέφει την ίδια τη δημοκρατία.... :/ Αυτό δεν σημαίνει ότι η λύση είναι ο ολοκληρωτισμός ή ο σκληρός δικομματισμός αλλά ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική και πρέπει να το δεχθούμε.

    • @codythegreek650
      @codythegreek650 Год назад +8

      @@slm0s277 ναι όμως στην Ελλάδα έχουμε αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Στην Ελβετία πχ που έχουν σχετικά άμεση όντως γίνονται δημοψήφισματα όπου οι ίδιοι οι πολίτες αποφασίζουν για διάφορα θέματα

  • @georgelaser
    @georgelaser Год назад +333

    Πάντως αυτό πού βγαίνει στο τέλος σαν συμπέρασμα είναι ότι χωρίς να πληρώνουμε κάνουμε μεταπτυχιακό στην οικονομία δωρεάν .ευχαριστούμε τον καθηγητή .

    • @user-nc4sf9oc5z
      @user-nc4sf9oc5z Год назад +5

      Εγώ αυτό το κεφάλαιο το κάνω στην σχολή μου. Μπράβο στον δημιουργό αυτού του βίντεο που μου θύμησε λίγο την κατάσταση 😅

  • @georgetsironis9577
    @georgetsironis9577 Год назад +145

    Όπως λέει κι ο πατέρας μου, η δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα αν εξαιρέσεις όλα τα υπόλοιπα.

    • @lorddarkrai5753
      @lorddarkrai5753 Год назад

      Δε γίνεται να υπάρξει δημοκρατία με την ατόφια έννοια της τη σήμερον ημέρα.Απόλυτη δημοκρατία σημαίνει αναρχία χωρίς κανέναν απολύτως ηγέτη.Οι άνθρωποι εγκαθίδρυσαν τον εκλογικό θεσμό γιατί κατάλαβαν ότι αν έκανε ο καθένας ό,τι θέλει θα είχαμε το χάος.Όχι ότι μια δικτατορία δε μπορεί να φέρει το χάος.Εξαρτάται πάντα από το αν οι νομικοί περιορισμοί που τίθενται καταπατάνε στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία πάλευε και η ατόφια δημοκρατία , αλλά άσκοπα όταν το πιο επιρρεπές ον σε πειρασμούς συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στα χέρια του. Υποθέτω ο συλλογισμός στη φράση "έχουμε δημοκρατία;" ή αν έστω την προσεγγίζουμε τελειώνει με τη φράση "οι άνθρωποι είναι παράξενα όντα...."

    • @Evangelos2112
      @Evangelos2112 Год назад +40

      Ο πατερας σου knows his Churchill

    • @dimitriskaligeris5506
      @dimitriskaligeris5506 Год назад +21

      Είναι άλλη έννοια η δημοκρατία και αλλη η κοινοβουλευτικη δικτατορία, όπου ο πολίτης δίνει μια λευκή επιταγή σε ένα κόμμα.
      Δείτε τον σύνταγμα της Ελβετίας και θα καταλάβετε ποια είναι η δημοκρατία

    • @plotarmour1471
      @plotarmour1471 Год назад +3

      @@dimitriskaligeris5506 γιατί έχει η Ελβετία δημοκρατία 😂

    • @krisdc4053
      @krisdc4053 Год назад +8

      @@dimitriskaligeris5506 Το θεμα δεν ειναι τι λεει το συνταγμα αδερφε. Το θεμα ειναι εαν τηρειται. Και το δικο μας καταπατιεται εδω και χρονια

  • @osamoulis1983
    @osamoulis1983 Год назад +4

    Ως αριστούχος πτυχιούχος πολιτικών επιστημών και μεταπτυχιακού πολιτικής και ηθικής φιλοσοφίας, έχω να σχολιάσω απλά ότι το βίντεο είναι εξωφρενικά άσχετο με την πραγματικότητα. Αφενός η οικονομική επιστήμη δεν βρίσκεται παντού ανεξάρτητη αλλά υπάγεται ως υποκατηγορία στην πολιτική που ο βασικος ορισμός της είναι ο τρόπος που οι άνθρωποι ρυθμίζουν τις ζωές και τις σχέσεις τους μεταξύ τους και η προσπάθεια να παρουσιάζεται ως ουδέτερη είναι τουλάχιστον αγαθή, αν όχι ύποπτη. Δεύτερον, η θεωρία δημόσιας επιλογής είναι η ερμηνεία της δημοκρατίας από την πλευρά μιας οικονομιστικης πολιτικής θεωρίας που προσπαθεί να απαξιώσει την δημοκρατία, επηρεασμένη και απόλυτα ταυτισμένη από τις θεωρίες των ελίτ. Τρίτον, ακόμα και η έννοια της δημοκρατίας έχει πολλαπλές αναγνώσεις. Το ότι κάποιοι οικονομολογοι έχετε επιλέξει να στρατευτειτε με το κυρίαρχο νεοφιλελευθερο αφήγημα και προσπαθείτε με μαθηματικές σοφιστειες να επεξηγήσετε κοινωνικοπολιτικά φαινόμενα, είναι μεν δικαίωμα σας αλλά απέχει παρασάγγας από το να αποτελεί την "αλήθεια".

  • @thomasmichalopoulos7528
    @thomasmichalopoulos7528 Год назад +113

    Μπράβο κ. Μαρινάκη. Είστε σπουδαίος. Σ' ευχαριστώ που μοιράζεστε την αλήθεια που γνωρίζεται από την επιστήμη σας μ εμάς.

  • @steliozsource43
    @steliozsource43 Год назад +127

    Προφανώς τέλειο βίντεο όπως πάντα. Ωστόσο, θέλω να σταθώ κάπου αλλού τώρα...Εχοντας περάσει την μικρή διαδικασία να δώσω δείγμα για μυελό των οστών, ο κόσμος καλό είναι να ξέρει το εξής: Η διαδικασία είναι 5 λεπτά υπόθεση με το ερωτηματολόγιο και το σάλιο. Καλό είναι να γνωρίζετε τι πάτε να κάνετε. Δεν είναι το ίδιο με την αιμοδοσία, που ακόμα και ο λίγος ωχαδερφισμός ''συγχωρείται''. Αν βρεθείτε κατάλληλοι ως δότες, τότε ένα τηλέφωνο θα χτυπήσει (σημερα, άυριο, μεθαύριο, σε 10 χρόνια...) και να είστε σίγουροι πως μόνο εσείς θα μπορέσετε να σώσετε εκείνη την συγκεκριμένη ζωή. Αν λοιπόν μπείτε στην διαδικασία να δώσετε δείγμα και αν είστε κατάλληλοι και αν έρθει αυτή η ώρα (πολλά ''αν''), τότε θα νιώσετε ότι κάνατε μια απο τις σπουδαιότερες και ομορφότερες πράξεις της ζωής σας.!
    (Είχα γνωρίσει σε μια ενημέρωση την δότρια και τον δέκτη του δείγματος, που ζούσε χάρη σε αυτή την πράξη και ήταν μια σκηνή που θα την θυμάμαι για πάντα. Τότε (ενημερώθηκα) και πείστηκα. Τα συγχαρητήριά μου σε όσους μπουν έστω και στην διαδικασία του δείγματος και μπράβο Κοσμά έστω και για αυτή την μικρη ενημέρωση)

    • @LAMPROS311
      @LAMPROS311 Год назад +1

      Είμαι εθελοντής αιμοδότης και το σχόλιό σας με έψησε να ψάξω και για το θέμα της δωρεάς μυελού των οστών. Ευχαριστώ!

    • @aspmos
      @aspmos Год назад +1

      Για οσους ειναι Αθηνα που απευθυνονται;

  • @YiannisSarakatsanis
    @YiannisSarakatsanis Год назад +54

    Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά! Τιμή μου!
    Συγχαρητήρια για αυτό το λεπτομερές βίντεο και το υπέροχο κανάλι γενικότερα!!!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Год назад +15

      Δεν θα ήταν σωστό να κάνω ένα βίντεο για την Δημοκρατία χωρίς να αναφέρω μια τέτοια κορυφαία δουλειά. Παρεμπιπτόντως, βλέποντας αυτό το βίντεο, κόλλησα και είδα αρκετά από το κανάλι. Νομίζω με βοήθησαν πολύ να βελτιώσω (κάπως) το τρόπο του delivery στο δικά μου βίντεο :)

    • @YiannisSarakatsanis
      @YiannisSarakatsanis Год назад +13

      @@Greekonomics Ξανά τιμή μου τότε! Και πολλά πολλά συγχαρητήρια για το αστείο με την Amstel! Ακόμα γελάω!

  • @mojitocod
    @mojitocod Год назад +70

    Από την κρίση και μετά (και πριν ίσως αλλά ήμουν μικρός) σχεδόν όλες οι ψήφοι είναι αντι-ψήφοι και όχι υπερ-ψήφοι, δηλαδή ψηφίζουμε για να φύγει το τάδε καθεστώς χωρίς να μας ενδιαφέρει αν αυτό που θα έρθει είναι η πρώτη μας προτίμηση. Αυτό νομίζω σχετίζεται με το παράδοξο στο 10:00

    • @victorakis42
      @victorakis42 11 месяцев назад

      Σχετίζεται, θεωρώ όμως οτι επηρεάζεται και απο την απογοήτευση του λαού απο τα κόμματα. Θεωρώ οτι έχει μεγάλη σημασία το γεγονός οτι απο την μεταπολίτευση μόνο δύο κομματα έχουν χαράξει την ελληνική πολιτική με μοναδικη εξαίρεση την τετραετία Σύριζα. Είναι λογικό να υπάρχει μεγάλη απογοήτευση κατα των κομμάτων που έχουν κακοδιαχειριστεί την χώρα, αφού δεν έχουμε και σύστημα όπως το αμερικανικό, που πάλι έχεις δικομματισμό όμως 1) τα μέλη του κάθε κόμματος έχουν δεξιά,κεντρώα και αριστερή πτέρυγα, 2) τα κομματα αλλάζουν την ατζέντα και το πρόγραμμά τους ανάλογα με την πολιτική κατάσταση και 3) δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία πάντα, δηλαδή οτι παρουσιάζονται συχνά συμμαχίες πχ της συντηρητικης πτέρυγας των δύο κομμάτων έναντι του προέδρου ή μιας φιλελεύθερης η κεντροαριστερής συμμαχίας των κομμάτων. Θεωρώ οτι μόνο οι νέες γενιές ψηφοφόρων μπορούν αλλάξουν σταδιακά την πολιτική σκηνή καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό και στον κομματικό μηχανισμό και πελατειακές σχέσεις. Όσο καλείται ο λαός να ψηφίσει χωρίς ικανοποιητικές εκλογές, τόσο το αποτέλεσμα θα κρίνεται περισσότερο βάσει συμφερόντων και πάρε δώσε και όχι πραγματικής εμπιστοσύνης στο κόμμα/κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό το γεγονός οτι στις τελευταίες εκλογές ψηφίζουμε χωρίς να ξέρουμε καν τα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων, και η πολιτική συζήτηση βασίζεται στην λασπολογία και όχι την θετική αντιμετώπιση. Ψηφίζουμε το λιγότερο κακό και όχι αυτο που μας αντιπροσωπεύει.

  • @thanoskalogiratos6816
    @thanoskalogiratos6816 Год назад +134

    Ίσως το καλύτερο σου βίντεο μέχρι στιγμής κ. Μαρινάκη. Συνέχισε έτσι και του χρόνου πέρνουμε και Τσαμπιονς Λιγκ!

  • @XNR750
    @XNR750 Год назад +63

    Ειναι σαν να παρακολουθεις στο youtube συμπυκνωμενη πανεπιστημιακη διαλεξη, ευγε και παρακαλουμε συνεχιστε ετσι

  • @ltxtoxo5724
    @ltxtoxo5724 Год назад +22

    Χαχαχα, έριξα πολύ γέλιο με το "ΑΣΤΑ ΑΦΤΑ" του Dark Investor :D

  • @experientialtennis
    @experientialtennis Год назад +29

    10:00 η πρώτη μου σκέψη είναι η συντήρηση του δικομματισμού, όταν ένας και μόνο ψηφοφόρος δεν ψηφίζει το μικρό αλλά αγαπημένο του κόμμα, υπό τον φόβο της "χαμένης ψήφου", ενισχύοντας έτσι τη δεύτερη επιλογή του για να μην κερδίσει ο κόκκινος (το αντίπαλο δέος στον δικομματισμό)

    • @giannismalainos9216
      @giannismalainos9216 Год назад +2

      Μάλλον αυτό εννοεί

    • @testestt5022
      @testestt5022 Год назад +4

      Αύτος είναι ένας από τους λόγους, όπου διακρίνεται έντονα στην Ελλάδα. Γενικά όλα τα συστήματα μπορείς να τα μεθοδεύσεις με κατάλληλες στρατηγικές και εκεί έχουν επενδύσει 10ετίες τώρα, προς ιδιον όφελος. Αν και το πρόβλημα του δικομματισμού, θα λυνόταν εύκολα στην περίπτωση της Ελλάδας απλά με 2η σειρά προτίμησης όπου θα εφαρμοζόταν μόνο εάν η 1η προτίμηση, δεν εκλεγόταν.

    • @harrisaxer2651
      @harrisaxer2651 Год назад

      Κι εγώ αυτό σκέφτηκα. Στην Ελλάδα νομίζω ότι τα εξυπνότερα κόμματα (τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον) έχουν κάνει και κάτι άλλο. Για αυτούς οι οποίοι είναι όντως δυσαρεστημένοι και ΔΕΝ πρόκειται να ξαναψηφίσουν το κόμμα της προηγούμενης - καταστροφικής για αυτούς - κυβέρνησης, δημιουργούν κόμματα νεα τα οποία υπόσχονται πάνω-κατω την ίδια ιδεολογία αλλά με διαφάνεια και δικαιοσύνη, τραβάνε τη ψήφο των δυσαρεστημένων κατα τις εκλογές μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν - προμελετημένη - συγκυβέρνηση την επόμενη τον εκλογών. Έτσι έχουν τον ψηφοφόρο μαντρωμένο και από τις δυο μεριές! Έξυπνο;

    • @toliadis
      @toliadis Год назад +3

      Μάλλον την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ το 2015 εννοεί..αλλα και την ύπαρξη 5 και πλέον κομμάτων στην βουλη....διότι μιλάει για τα τελευταία δέκα χρόνια...

    • @Jhnt1969
      @Jhnt1969 Год назад +4

      Μαλλον στο ΠΟΤΑΜΙ αναφερεται

  • @paleochora-neapolis-apartments

    θεωρώ ότι στόχος είναι να τείνουμε στη Δημοκρατία , άλλωστε αυτό συμβαίνει με όλες τις έννοιες . Στην εφαρμογή και υλοποίηση των ιδεών ποτέ δεν επιτυγχάνεται το 100%. Μήπως οι σύγχρονες επιστήμες χρησιμοποιώντας η κάθε μία τα εργαλεία της, επιβεβαιώνουν τους διαλόγους των αρχαίων . Ευχαριστούμε για το video και το χρόνο σας!

  • @thanosandnobill3789
    @thanosandnobill3789 Год назад +58

    Ωραίο βίντεο όπως πάντα λιτό αλλά ουσιαστικό τα συγχαρητήρια μου!
    Είχα διαβάσει ένα άρθρο που μου είχε αρέσει παλιά όπου έλεγε για το οτι να έχουμε δημοκρατία πρέπει να έχουμε εκτώς των άλλων, τα 3 Ι της Δημοκρατίας: Ισηγορία, Ισονομία, Ισοπολιτεία. Και τα 3 Δ: Διαφάνεια, Δημοσιότητα, Διαβούλευση.
    Ποια άραγε έχουμε από και σε πόσο βαθμό; Πχ τη Διαβούλευση; Θυμάστε που έδιναν να μνημόνια με τις χιλιάδες σελίδες κείμενο στους βουλευτές μας λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία; Ή για την Ισηγορία. Αναρωτιέμαι άραγε όλοι οι πολίτες και υποψήφιοι έχουν τον ίδιο χρόνο προβολής με τα υπερχρεωμένα mainstream κόμματα; Φυσικά Δημοσιότητα και Διαφάνεια όλων των δημόσιων δεδομένων, λειτουργιών και διαδικασιών σε επίπεδο που είχε και η Μόρντορ. Μετά μην ξεχνάμε την Ισονομία των πολιτών απέναντι στους νόμους (βουλευτικό άσυλο και νόμος περί ευθύνης υπουργών) συν την παράνομη επιρροή που έχουν πολλοί λόγο διαφθοράς και τέλος Ισοκρατία ίσα πολιτικά δικαιώματα (πχ εμείς Lockdown o πρωθυπουργός σουβλάκια στην Ικαρία) Αυτά απλά είναι μερικά ενδεικτικά παραδείγματα υπάρχουν άπειρα άλλα.
    Ένας ακόμα δημοκρατικό θεσμό που έχει γίνει κουρέλι κατά την άποψη μου είναι ο διαχωρισμός των εξουσιών σε Δικαστική, Νομοθετική και Εκτελεστική (Του Rousseau σύμφωνα με τον πρωθυπουργό). Οπού υποτίθεται πρέπει να είναι διαχωρισμένα αλλά στην Ελλάδα έχουν γίνει σαν ιστός αράχνης με το ένα να μπαίνει μέσα στο άλλο τόσο συχνά που θεωρείτε πλέον νορμάλ από το μέσο Έλληνα.

    • @kostasloukopoulos78
      @kostasloukopoulos78 Год назад +1

      Στην συνταγή της δημοκρατίας όλα αυτά είναι απαραίτητα αλλά ανεπαρκη. Και με όλα αυτά πάλι δεν έχεις δημοκρατία

    • @antonis8267
      @antonis8267 Год назад

      Το πρώτο πράγμα, κατά την γνώμη μου, που κάνει το σύνταγμά μας μη δημοκρατικό ή καλύτερα ολιγαρχικό είναι το σύστημα των βουλευτικών εκλογών στο οποίο εφαρμόζεται η (αστεία) ενισχυμένη αναλογική. Η ενισχυμένη αναλογική δίνει +50 έδρες δώρο στο κόμμα που θα συγκεντρώσει το υψηλότερο ποσοστό, πράγμα που καθιστά τις εκλογές μία αντιδημοκρατική διαδικασία. Κάτι σαν τηλεπαιχνίδι.

    • @LAMPROS311
      @LAMPROS311 Год назад +2

      @@kostasloukopoulos78 Φανταστείτε να μην έχεις καν αυτά.

    • @Albtraum_TDDC
      @Albtraum_TDDC Год назад +1

      "...με τα υπερχρεωμένα mainstream κόμματα;"
      Υπερχρεωμενη ειναι μονο η ΝΔ 400+ εκατομμυρια (και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναλογα ποσα χρεη του εσβησαν με τις αλλαγες στα ονοματα).
      Τα αλλα κομματα δεν νομιζω να εχουν υπερογκα χρεη.
      Μετα δεν ειναι μονο οι νομοι περι (μη) ευθυνης υπουργων αλλα και κατι νεα φιρμανια που περασανε για τους τραπεζιτες και τις παρανομιες τους. Που γινεται ελεγχος μονο αν το ζητησει η τράπεζα.
      Ο Πρωθυπουργος παρεβει οχι μονο το νομο για τα lockdown, αλλα και το νομο για παραπληροφοριση σχετικα με την Πανδημια. Οταν δηλωσε στην Βουλη οτι δεν υπαρχει μεγαλυτερη θνησιμοτητα εκτος ΜΕΘ (αυτονοητα λαθος) αλλα ζητησε να του φερουν και μελετες (ενω ειχε ηδη παρει απο τον Τσιορδα).
      Γενικα, σε αλλη Ευρωπαικη χωρα, το καθεστως Μητσοτακη οχι μονο θα ειχε πεσει, αλλα θα ειχε παει φυλακη κι αυτος και αρκετοι απο τους "αριστους" του.
      Ειναι παρα πολλα τα σκανδαλα, αλλα η Προπαγανδα απο τα ελεγχομενα ΜΜΕ και την βρωμικη Δικαστικη εξουσια τους στηριζουν προδοτικα.
      Αποδεικνυεται ποσο δικαιο εχεις σε αυτα που αναφερες.

  • @babiskounadis3755
    @babiskounadis3755 Год назад +29

    ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ βιντεο, εξαιρετική παρουσιαση και αναφορα σε οικονομικές εννοιες που ως οικονομολογοι ΠΟΤΕ δεν διδαχθηκαμε! Συγχαρητηρια!! ΥΓ: το τελος του βιντεο απλά συγκλονιστικό!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Год назад +8

      Και μόνο που έφτασες στο τέλος του βίντεο, respect!

    • @babiskounadis3755
      @babiskounadis3755 Год назад +4

      @@Greekonomics ήταν από τα βιντεακια σου που ήθελε μεγαλη συγκεντρωση...

  • @adyxadyx6397
    @adyxadyx6397 Год назад +1

    Ωραίο βίντεο και ως Μαθηματικός, που μου αρέσουν τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, μου κέντρισε το ενδιαφέρον.
    Σαν πολίτης όμως θα επισημάνω ότι το κυρίως πρόβλημα ήταν και είναι η άσκηση της εξουσίας μετά τις εκλογές.
    Πιστεύω ότι δεν έχουμε Δημοκρατία αλλά Κοινοβουλευτική Μοναρχία: ο λαός ψηφίζει, το 1ο κόμμα (συνήθως) σχηματίζει κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από την επόμενη στιγμή κάνει ό,τι γουστάρει, ανατρέπει ακόμα και όλο του το προεκλογικό πρόγραμμα, διαγράφει όποιον βουλευτή του δε συμφωνεί με την κομματική γραμμή κτλ χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο από τους ψηφοφόρους κατά τη διάρκεια της θητεία. Είναι της πολιτικής τακτικής, με ψήφισες; Τώρα θα κάνω ό,τι γουστάρω.
    Ενώ θα έπρεπε η εξουσία να ελέγχεται συνεχώς. Ψηφίστηκες για το πρόγραμμά σου; Σε 6 μήνες δεν έκανες τίποτα από όσα είπες; Έφυγες, ο επόμενος.
    Την καλημέρα μου

  • @dimitrisboulios
    @dimitrisboulios Год назад +2

    Κύριε Κοσμά, κρίνω σημαντική την λεπτομέρεια που παραλείψατε στο βίντεο, η οποία είναι η κατηγοριοποίηση της δημοκρατίας σε έμμεση και άμεση. Δεν μπορούμε να μιλάνε γενικά για δημοκρατία και να αναφέρουμε μόνο τα εκλογικά συστήματα που πολύ ωραία αναλύσατε. Θα ήταν πιο σωστό να ακουστεί η έννοια της αντιπροσώπευσης, μιας και όλα τα προβλήματα της σημερινής δημοκρατίας έχουν να κάνουν με αυτήν. Συγχαρητήρια για την αναφορά στο χάρισε ζωή.

    • @dimitrioskalousis526
      @dimitrioskalousis526 Год назад

      Η αντιπροσώπευση είναι ο παραμορφωτικός φακός που με τους αντιπροσώπους παραμορφώνει την θέληση του λαού

  • @nofiltergr7550
    @nofiltergr7550 Год назад +7

    Όσα μαθαίνει κανείς σε αυτό το κανάλι, δεν τα μαθαίνει μετά από 4 χρόνια σε έδρανα. Εξαιρετική δουλεία κύριε Μαρινάκη ;)

  • @mariosx12
    @mariosx12 Год назад +16

    Δρ. Μαρινάκη, καταπληκτικό βίντεο όπως πάντα. Βέβαια ο Arrow, ως μη "Έλλην", δεν είχε την φαντασία να συμπεριλάβει ως περίπτωση το μπόνους εδρών, έτσι ώστε να νικάει η λαϊκή βούληση και το πολίτευμα σε κάθε εκλογή. :)

  • @baldpdeng2035
    @baldpdeng2035 Год назад +2

    Η τεράστια παρανόηση που γίνεται στο βίντεο είναι στο τι σημαίνει δημοκρατία. Δεν ταυτίζεται σε καμία περίπτωση η δημοκρατία με την εκλογική διαδικασία. Για την ακρίβεια υπάρχουν δεκάδες μοντέλα δημοκρατίας στα οποία οι εκλογές παίζουν ελάχιστο ρόλο ή και δεν υφίστανται καν.
    Στην αρχαία Αθήνα οι αποφάσεις παίρνονταν μέσω αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών, όχι βάσει μιας "εκλόγιμης μοναρχίας" όπως αυτή που έχουμε στον δυτικό κόσμο σήμερα. Επίσης επειδή είχε διαφανεί το αδιέξοδο της "ψήφου" εμπειρικά, πολλές δομές διοίκησης και αποφάσεων στηρίζοταν σε κληρωτούς, αντί για εκλεγμένους εκπροσώπους

    • @dimitrioskalousis526
      @dimitrioskalousis526 Год назад

      Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι επιλέγουμε ποιό κόμμα θα μας κυβερνήσει. Δημοκρατία σημαίνει να συμμετέχουμε εμείς οι ίδιοι στις αποφάσεις. Οι αποφάσεις δεν είναι πολλών επιλογών αλλά συνήθως ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ όπως βλέπουμε να γίνεται στην βουλή που ψηφίζονται τα νομοσχέδια. Επομένως όλη αυτή η θεωρία στηρίζεται στην ύπαρξη κομμάτων που δεν είναι απαραίτητη στην πραγματική δημοκρατία. Στην πραγματική δημοκρατία ψηφίζουν όλοι οι πολίτες για κάποια απόφαση ή αν οι πολιτες είναι πολλοί γίνεται κλήρωση και ψηφίζουν όσοι κληρωθούν. Όπως οι δημοσκοπικές εταιρείες δεν ρωτάνε όλους τους πολίτες αλλά ένα δείγμα πολιτών έτσι μπορεί να λειτουργήσει και η πραγματική δημοκρατία

  • @jinkazama4627
    @jinkazama4627 Год назад

    Μια χαρά δημοκρατία έχουμε. Η δικαιολογία της κάθε αποτυχίας μας είναι ότι φταίει το σύστημα, φταίει το ένα φταίει το άλλο, όλα εκτός από εμάς

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Год назад +2

      Ή θα μπορούσες να δεις το βίντεο για να μάθεις και κάτι.

  • @mariosbartzis9280
    @mariosbartzis9280 Год назад +3

    Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε λοιπόν πως πολλά από τα "μικρά" κόμματα που εμφανίζονται κατά καιρούς στις εκλογές, είναι για να αλλάξουν τις ισορροπίες; Έχει μια λογική σύμφωνα με το video σου Κοσμά, αλλά και την οικονομική επιστήμη.
    Δεν υπάρχουν λόγια νομίζω να σε ευχαριστήσουμε, που μέσω της υπέροχης δουλειάς σου μας κάνεις να αναρωτιόμαστε, να προβληματιζόμαστε, να μαθαίνουμε, ακόμα και να αμφισβητούμε όλα όσα ξέραμε μέχρι στιγμής για κάτι.
    Μπράβο!

    • @Albtraum_TDDC
      @Albtraum_TDDC Год назад +1

      Αν το σκεφτεις, κι ο ΣΥΡΙΖΑ ηταν στο 4% πριν καταστραφει το ΠΑΣΟΚ (κανονικα επρεπε να ειχε καταστραφει κι η ΝΔ γιατι εκανε πανω απο την μιση ζημια, αλλα εχει πιο προβατα ψηφοφορους και μετα το 19% του Σαμαρα ξαναγυρισαν στο μαντρι).
      Επισης μπορεις να δεις τι εγινε τωρα με ποσα κομματα δεν πηραν εγκριση να κατεβουν στις εκλογες. Και ποιος θα οφεληθει απο αυτο...

  • @Patreas1971
    @Patreas1971 Год назад +1

    Καταπληκτικό βίντεο με έναν περιορισμό. Δεν αφορά την δημοκρατία αλλά τον κοινοβουλευτισμό και την αντιπροσώπευση. Πάντως πολύ καλό.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Год назад

      Όχι δεν αφορά καθόλου τον κοινοβουλευτισμό. Οι εναλλακτικές επιλογές θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι οτιδήποτε. Από επιλογή αντιπροσώπου στον κοινοβούλιο μέχρι προτάσεις πολιτικής σε αρχαία εκκλησία του Δήμου.

  • @makisdemos
    @makisdemos Год назад +1

    Αν και διαφωνώ ως προς το τι είναι ουσιαστικά η Δημοκρατία, κατ'εμέ αλλά και κατά τον Αριστοτέλη είναι ο τρόπος διακυβέρνησης και όχι ο τρόπος εκλογής, μου άρεσε ο ''φρέσκος''τρόπος που παρουσιάζεις τη θεματολογία σου και κυρίως η αναφορά σου στο τέλος για την εθελοντική πράξη δωρεάς μυελού των οστών. Δεν το ξερα ότι μπορείς τόσο εύκολα να γίνεις εθελοντής! μόλις έκανα ηλεκτρονική αίτηση και το συνιστώ και στους υπόλοιπους που είδαν το βίντεο σου! Συγχαρητήρια!

  • @thanasisstromatias3840
    @thanasisstromatias3840 Год назад +44

    Κύριε καθηγητά μας δώσατε για άλλη μια φορά τροφή για σκέψη...εν αναμονη λοιπόν μέχρι να ανεβάσετε το βίντεο πως συνδέονται αυτές οι θεωρίες με την Ελληνική πολιτική πραγματικότητα..σας ευχαριστώ.

  • @vanalioti997
    @vanalioti997 Год назад +17

    Βρέθηκα εδώ από την καθημερινή φυσική.. απλό, λιτό και κατανοητό βίντεο, αρτια δομημένος λόγος και ευγενική προτροπή στο τέλος.. είμαστε κοινωνικά όντα και χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Εξαιρετική δουλειά, συγχαρητήρια 🙂

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Год назад +2

      Καλώς ήρθες, Βάνα :)

  • @kazantzos
    @kazantzos Год назад +2

    Σε ευχαριστούμε Κοσμά για τα εκπληκτικά σου βίντεο! Να παραθέσω το τελυταίο slide από την αντίστοιχη διάλεξη για το voting πριν 2 χρόνια σε μεταπτυχιακό τεχνητής νοημοσύνης στο πανεπιστήμιο του Southampton.
    Strategic Voting
    --------------------------
    Although voting procedures are manipulable, their manipulation is computationally
    complex:
    - It is not easy to manipulate some voting procedures intelligently
    - Various unknowns (other voters’ preferences, if they also are trying to manipulate
    the voting, etc.)
    - Computing a “lie” can be costly (depending on the voting protocol used)
    Democracy still has hope. . .

    • @Albtraum_TDDC
      @Albtraum_TDDC Год назад +1

      Σωστα. Το οτι καμια μεθοδος δεν ειναι τελεια δεν σημαινει οτι δεν πρεπει να την βελτιωνουμε την υπαρχουσα.

  • @georgemparox2583
    @georgemparox2583 Год назад +2

    Κ. Μαρινάκη δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτό που είδα! Χιούμορ, μεταδοτικότητα και στο τέλος συγκίνηση για τη παράκληση δωρεάς! Απλά χρειαζόμαστε τέτοιους ανθρώπους! Ευχαριστώ για την ποιότητα αυτών που βλέπω.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Год назад

      Να είσαι καλά φίλε Γιώργο!

  • @vvilas
    @vvilas Год назад +4

    Το αφήνω να παίζει στο κινητό για να πιάσει το view, και θα το δω στην 4K μόλις σχολάσω! ❤️

  • @ChristosKiriakidis
    @ChristosKiriakidis Год назад +3

    Δεν έχω λόγια... Τόσο για το περιεχόμενο όσο και για την εξαιρετική και ανθρώπινη προτροπή στο τέλος του βίντεο! Απλά συγχαρητήρια!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Год назад +1

      Να είσαι καλά Χρίστο!

  • @user-ww5hm4or2l
    @user-ww5hm4or2l Год назад +1

    Μπράβο σου Κοσμά για τις αναλύσεις σου, μας βοηθάς να κατανοήσουμε τι γίνεται γύρω μας. Σε αυτό το βίντεο όμως μας εξηγείς τους τρόπους που μπορεί να εκλεγεί κάποιος, και δεν νομίζω ότι έχει σχέση με τη δημοκρατία. Κι εξηγούμε• άσχετα με το ποιός ή πως θα βγει στις εκλογές, το πρόβλημα είναι ότι ο ψηφοφόρος - Δήμος, δεν έχει κάποιο έλεγχο περαιτέρω. Ο εκλεγμένος κάνει ότι του αρέσει, δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα και ούτε ο Δήμος ερωτάται για τα μελλούμενα ή τις αποφάσεις. Αυτό είναι το πρόβλημα, όπως μας έδειξες πολύ ωραία στα βίντεο για το ελληνικό χρέος που έχει 50 χρόνια ιστορία, τουλάχιστον. Οι αρχαίοι Έλληνες το είχαν βρει αυτό, εμείς το χάσαμε.

  • @user-gw9pi3sv8v
    @user-gw9pi3sv8v Год назад +1

    εξαιρετικό βίντεο, εύγε! ας πάρουμε όμως τα πράματα απο την αρχη..
    Οικονομία σημαίνει "βαζω σε τα τάξη τα του οίκου μου" οπότε, οικονομία δεν είναι τα λεφτά αλλά οι κανόνες και οι νόμοι ενός οίκου!
    στην αρχαία Ελλάδα η Δημοκρατία αποτελείτο απο κραταιούς δημότες, δηλαδη άριστους, ενάρετους και τιμίους πολίτες.. όσοι έκαναν παρανομίες χαρακτηρίζονταν ως "άτιμοι", έχαναν τα πολιτικά τους δικαιώματα και υποβιβάζονταν στην τάξη των δούλων.. δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο όσοι ήταν άξιοι να αποφασίσουν για το μέλλον της πατρίδας...
    καταλαβαίνετε ότι η σημερινή δημοκρατία δεν έχει καμία απόλυτος σχέση με αυτήν των προγόνων μας
    οι έννοιες Δημοκρατία, Οικονομία, Ελευθερία στην σύγχρονη εποχή είναι διαστρεβλομενες

  • @bealtsamar
    @bealtsamar Год назад +9

    Οικονομολόγε της καρδιάς μας. Είχες υποσχεθεί ξεχωριστό βίντεο για το spoiler effect και για το πώς σχετίζεται το παράδοξο στην περίπτωση των γύρων με την ελληνική σκηνή. Οι εκλογές πλησιάζουν επικίνδυνα. Ακόμα περιμένουμε. Ξέρουμε πού μένεις. Τον νου σου!

  • @mariosgavriil5286
    @mariosgavriil5286 Год назад +7

    Πολύ ωραίο βίντεο και πολύ σημαντικό το μήνυμα για τη δωρεά μυελού, μια διευκρίνηση η διαδικασία λήψης μυελού περιλαμβάνει τη χορήγηση ορμονών λίγες μέρες πριν για να βγουν τα κύτταρα του μυελού των οστών στο περιφερικό αίμα και δεν κρατάει λίγα λεπτά αλλά κάποιες ώρες. Δεν το λέω για να υποβαθμίσω το μήνυμα, είναι πολύ σημαντικό αν κάποιος βρεθεί συμβατός και περάσει το ιατρικό τσεκ να πάει να δώσει γι αυτό πρέπει να είναι ενήμερος για τη διαδικασία. Αν και δικαίωμα του, είναι άσχημο να κρεμάσει κάποιον άρρωστο (ακόμα κι αν δεν το μάθει ποτέ ο άλλος).

    • @giorgosraptis
      @giorgosraptis Год назад +1

      αν κρεμασεις ασθενη το μαθαινει οτι καποιος τελικα αρνηθηκε, γτ μπαινει και αυτος σε διαδικασια προετοιμασιας

  • @romanosaraviadis
    @romanosaraviadis 10 месяцев назад

    Χωρίς διάθεση εξυπνακισμού, αλλά επειδή δεν έχω πειστεί απόλυτα, οι 6 φίλοι που αποφασίζουν τι θα φάνε μπορούν να κάνουν όσες παραγγελίες θέλουν για να φάνε. Τηρουμένων των αναλογιών, μακάρι να μπορούσαν οι πολίτες να ασκήσουν έτσι τα δικαιώματά τους στο κράτος.
    Επίσης, ακόμα και τριπλή ισοψηφία στα 2 να υπάρχει, μπορούν να γίνουν επαναληπτικές εκλογές όσες φορές χρειαστεί μέχρις ότου η πείνα ή άλλες δημοσιονομικές συνθήκες ωθήσουν την ψηφοφορία σε πλειοψηφία.
    Κατά τα άλλα, πολύ καλή η δουλειά σας.

  • @PanLamda
    @PanLamda Год назад

    Εξαιρετικό βίντεο! Μαιντ=Μπλον που λεν και στο Αγρίνιο. 2 Παρατηρήσεις.
    1)Ναι, δεν μπορούν να ισχύουν και τα 4 αυτά ταυτόχρονα, οπότε ποτέ ουσιαστικά η συλλογική απόφαση δεν είναι δημοκρατική με έναν "τέλειο" τρόπο. Ωστόσο, κάποιος θα μπορούσε να πει, ότι τουλάχιστον δεν...κυβερνάει απευθείας κάποιος δικτάτορας που θα μπορούσε ενδεχομένως να μην είναι ΚΑΝ επιλογή, 1η, 2η η 3η. Στο παράδειγμα με τα φαγητά, αυτός που θα ήθελε μπεργκερ θα επιβαλλόταν στους άλλους απευθείας (οι οποίοι θα ήθελαν πίτσα και σουβλάκια). Δεν είναι οπότε πιο πιθανό μέσω κάποιας δημοκρατικής διαδικασίας,οι περισσότεροι τουλάχιστον να ικανοποιηθούν ή έστω να συμβιβαστούν περισσότερο με την συλλογική απόφαση; (παρ ολο που αυτή θα είναι πάντα subpar).
    2) Από αυτά, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι σε ένα τέλειο σύστημα συλλογικής λήψης αποφάσεων, ο καθένας θα "έπαιρνε" αυτό που ήθελε, όπως υποτίθεται σε μία πραγματική ελεύθερη αγορά; Οπότε οι κόκκινοι θα είχαν κυβέρνηση από τους κόκκινους, οι κίτρινοι από τους κίντρινους κ.ο.κ Νομίζω έχουν προταθεί κάποια τέτοια μοντέλα πολυ-αρχίας. Κατά μία έννοια, αυτό δεν συμβαίνει εν μέρει κάπως ήδη; Κάποιος π.χ. μπορεί να μεταναστεύσει σε μια άλλη χώρα της Ευρωπαικής ένωσης που θεωρεί ότι του "πηγαίνει" πιο πολύ η πολιτική οργάνωση αλλά και το κόμμα που κυβερνάει κλπ. (πέρα απο τις οικονομικές ευκαιρίες). Ωστόσο νομίζω ότι έχει προταθεί και πιο επίσημα χωρίς να χρειάζεται μετανάστευση αλλά το να μπορεί να γίνεται μέσα στην ίδια την χώρα. Π.χ. στην αναρχο-καπιταλιστική εκδοχή να 'ψωνίζει" ο καθένας από την κυβέρνηση που θα ήθελε όπου θα ήταν και οργανωμένη σαν ιδιωτική εταιρεία ή ΜΚΟ. Ουσιαστικά οι φόροι θα λέγονταν "legal user fees" ή "citizen legal plan" (!) ή κάτι τέτοιο.
    Στο παράδειγμα πάλι με το φαστ φουντ, ο καθένας απλά θα αγόραζε αυτό που ήθελε, μπεργκερ, ο άλλος σουβλάκι κλπ. Τώρα προφανώς αυτό στην πράξη κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι εφικτό για διάφορους λόγους (διάφορες εξωτερικότητες, μεταξύ άλλων προβλημάτων, ειδικά στην "αναρχο-καπιταλιστική" εκδοχή μπορώ να σκεφτώ διάφορα προβλήματα). Αλλά έστω ότι θα μπορούσε να γίνει, ένα τέτοιο σύστημα θα ξεπερνούσε αυτό το πρόβλημα έτσι δεν είναι; (βέβαια οκ, δεν θα λεγόταν δημοκρατικό, αφού δεν θα επικρατούσε μόνο μία επιλογή).

  • @user-im1nk2xr4g
    @user-im1nk2xr4g Год назад +54

    Πολύ καλό το βίντεο, αλλά αναφέρεται μόνο στην έμμεση (αντιπροσωπευτική) "δημοκρατία". Αυτήν ερεύνησε κι ο νομπελίστας και απέδειξε ότι δεν πρόκειται περί δημοκρατίας. Θα είχε όμως ενδιαφέρον να δούμε τι γίνεται με την άμεση δημοκρατία, που είναι και πραγματική και εφικτή, κατά τη γνώμη μου. Πρόταση για βίντεο. :)

    • @Yannis27gr2
      @Yannis27gr2 Год назад

      Δύναται να εκφυλιστεί σε οχλοκρατία. Το είδαμε να συμβαίνει στην αρχαία Αθήνα.

    • @ilias8972
      @ilias8972 Год назад

      Η άμεση δημοκρατία είναι ακόμα πιο αδυνατο να εφαρμοστεί. Όσο μεγαλώνει ο πληθυσμός, τόσο δυσχεραίνει η εφαρμογή. Και τι εννοείς άμεση; Εκτελεστική ή νομοθετική; Εκτελεστική εκ των πραγμάτων δεν γίνεται. Καθημερινά λαμβάνονται χιλιάδες αποφάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο. Στην νομοθετική, δεν νομίζω να έχει άποψη ο καθένας για λεπτά και περιπλοκα θέματα. Είναι σαν ο υπάλληλος να παίρνει απόφαση για το quarter plan της Tesla. Τι ακριβώς γνωρίζει; Το ιδανικό είναι να μπουν άμεμπτα και εξειδικευμένα άτομα σε κάθε τομέα με αυστηρότατο έλεγχο και ποινές για παράβαση καθήκοντος.

    • @user-im1nk2xr4g
      @user-im1nk2xr4g Год назад +5

      @@ilias8972 Με την εξέλιξη της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, το μέγεθος του πληθυσμού δεν είναι πρόβλημα.
      Για το αν έχει καθένας άποψη, το Σύνταγμα μας θεωρεί γνώστες (ως ψηφοφόρους) και ικανούς να κρίνουμε, όχι μόνο τι θέλουμε αλλά και ποιός θα τα εφαρμόσει (σταθμίζοντας μάλιστα και πιο σύνθετα ζητήματα, όπως την πιθανότητα να εκλεγεί ο εκάστοτε αιρετός, αν ψεύδεται προεκλογικά, αν είναι ικανός κτλ.).
      Η εκτέλεση επίσης λύνεται, π.χ. με υπηρεσιακούς παράγοντες, που εκτελούν αυτά που αποφασίζονται (και θα μπορούν να ελέγχονται).
      Το πώς θα εφαρμοστεί λύνεται και τρόποι υπάρχουν. Η πολιτική βούληση είναι προφανώς το μεγάλο εμπόδιο.

    • @MsYpatia
      @MsYpatia Год назад

      Ακριβως αυτό ρε φίλε. Το βίντεο ήταν εξαιρετικό αλλά το να αναφερόμαστε στην αντιπροσωπευτική "δημοκρατία" των καπιταλιστικά οργανωμένων κοινωνιών ως δημοκρατία είναι πολύ παραπλανητικό.
      Η άμεση δημοκρατία είναι αποδεδειγμένα εφικτή, έχει δουλέψει σε διάφορες κοινωνίες στο παρελθόν

    • @ilias8972
      @ilias8972 Год назад +5

      @@user-im1nk2xr4g Δεν απαντάς όμως: εκτελεστική ή νομοθετική; Σου λέω για την εκτελεστική. Τι γνώσεις μπορεί να έχει ο ηλεκτρολόγος για τον προυπολογισμό; Για δημοσιονομικά μέτρα; Για εξοπλισμό νοσοκομείων; Είναι αμέτρητα τα θέματα που προκυπτουν καθημερινά στον συγχρονο κόσμο. Από την απόφαση για κατάσβεση πυρκαγιάς από το Υπουργείο Προστασίας μέχρι το πότε θα κατατεθεί το δώρο Πάσχα. Γίνεται αύριο θερμό επισόδειο. Ποιος θα πάρει απόφαση τι θα γίνει και πότε; Αυτά εξ ορισμού, η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να εκλέξουμε αντιπροσώπους και αυτοί με την σειρά τους να ασχοληθούν με αυτά, ο καθένας ειδικευόμενος σε ένα αντικείμενο. Η μόνη εκδοχή ρεαλιστική εκδοχή άμεσης δημοκρατίας είναι το παράδειγμα της Ελβετίας, όπου έχουν νομοθετική εξουσία με ελάχιστες εκτελεστικές αρμοδιότητες. Σε κάθε άλλη περίπτωση εφαρμόζουμε το φαινόμενο Dunning-Kruger.

  • @baggelisxania6741
    @baggelisxania6741 Год назад +6

    Πολύ δυνατό, like εννοείται πριν καν τελειώσει, αναμένουμε το δεύτερο μέρος με ανυπομονησία 😃

  • @dimitrisandresas227
    @dimitrisandresas227 Год назад +1

    Ο Arrow ήταν μαθηματικός και οχι μονο οικονομολογος...αυτο ου εδωσε τη δυνατοητα να αποδεικνυει τετοια θεωρηματα που οι οικονομολογοι δεν καταλαβαινουν την αποδειξη μετα απο 60 χρονια.... και η ληψη αποφάσεων ανηκει στα μαθηματικα πολυ πριν την δεχθουν οι οικονομολογοι!!!
    Το βιντεο σου οπως και τα υπολοιπα ειναι υπεροχα και κατανοητα !!! Περιμενω καθε τι νεο που θα βγάλεις....

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Год назад +1

      Όλοι οι ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι είμαστε και μαθηματικοί.

    • @dimitrisandresas227
      @dimitrisandresas227 Год назад

      @@Greekonomics πράγματι!!!

  • @peterkoi1535
    @peterkoi1535 Год назад +2

    Πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε να επενδύουμε στην άμεση δημοκρατία μέσω διαδικτύου
    Βέβαια αυτό χρειάζεται ένα καλό εκλογικό σώμα

  • @sotirisvasiliou
    @sotirisvasiliou Год назад +4

    Μπράβο που προωθείς να γίνουμε δωρητές μυελού των οστών!

  • @Tobi1926
    @Tobi1926 Год назад +3

    Υπέροχα τα βιντεάκια σου κύριε καθηγητά, ΑΛΛΑ! lol
    Αν περιμέναμε από οικονομολόγο να αποδείξει τα περί δημοκρατίας καήκαμε…
    (και μάλιστα αριστερό Αμερικανοεβραίο lol…).
    Δλδ υποστηρίζει ότι ακόμα και ένα σύστημα απλής και ανόθευτης αναλογικής δεν εκλέγει μία εντελώς δημοκρατική κυβέρνηση?!
    Και τι εννοώ με την απλή αναλογική (σίγουρα όχι αυτό που εννοούν οι Έλληνες πολιτικοί…).
    Εννοώ εκείνο το εκλογικό σύστημα που για να σχηματίσει κυβέρνηση, χρειάζεται το 50,1% των εν ενεργεία ψηφοφόρων (ή τουλάχιστον όσον υπευθύνως πάνε να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα)…
    Ακόμα και σε περίπτωση συμμαχίας διαφορετικών κομμάτων για να συμπληρώσουν το ποσοστό διακυβέρνησης (50,1%), πάλι καταλήγουμε στην πλειοψηφία του συνόλου των ψηφοφόρων…
    Η απλή αναλογική που εσύ ή μάλλον (ο Αμερικανός Νομπελίστας, νόμπελ? αααα!) υποστηρίζει, δεν έχει καμία σχέση με την απλή και ανόθευτη αναλογική και όχι μόνο αυτό αλλά περιέργως και υπόπτως δεν αναφέρεται καν στην μελέτη του… ΓΙΑΤΙΙΙ?
    - Μήπως απλά θέλησε να υποστηρίξει συγκεκριμένα συμφέροντα με την εν λόγο θεωρία?... (μια υπόθεση κάνω)

    • @dimitrioskalousis526
      @dimitrioskalousis526 Год назад

      Τελικά αυτός μάλλον είναι ο σκοπός της θεωρίας. Η απαξίωση της δημοκρατίας. Του έδωσαν και Νόμπελ. Καταλαβαίνουμε ότι η δημοκρατία είναι ένα καρφί στο μάτι του συστήματος και θέλουν να την καταργήσουν. Αλλά αυτή η κομματική αντιπροσωπευτική δημοκρατία δεν είναι η πραγματική δημοκρατία στην οποία οι πολίτες θα έπρεπε να συμμετέχουν στις αποφάσεις.

  • @christinast817
    @christinast817 Год назад +2

    οντως η γνωση ειναι δυναμη....δεν ειχα σκεφτει ποτε το πως η υπαρξη του 'πρασινου' επηρεαζει..καιι ουτε φυσικα το τροπο σκεψης που μας αναλυεται αργοτερα στο υπολοιπο βιντεο.
    Το σοκαριστικο ειναι πως κατι που αγνοεις παντελως,ξαφνικα το ακους και μαλιστα ειναι τοσο λογικο που σε κανει να αναρωτιεσαι πως το δεν το 'βλεπες' τοσα χρονια!
    Ειλικρινα ευχαριστουμε για την εξαιρετικη δουλεια που μας προσφερετε απλοχερα!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Год назад +2

      Σας ευχαριστώ πολύ! Με τιμά ιδιαίτερα το σχόλιό σας.

  • @ilias8972
    @ilias8972 Год назад +2

    •Το καλύτερο πράγμα στην δημοκρατία είναι ότι ψηφίζουν όλοι.
    •Το χειρότερο πράγμα στην δημοκρατία είναι επίσης ότι ψηφίζουν όλοι.

  • @sarakatsanosgr
    @sarakatsanosgr Год назад +3

    Συγχαρητήρια για ακόμη ένα εξαίρετο βίντεο σε συνδυασμό με την παράκληση εν κατακλείδι.

  • @fotisfotis8060
    @fotisfotis8060 Год назад +17

    Εξαιρετικό βίντεο για άλλη μια φορά .. πολλά συγχαρητήρια κύριε Μαρινάκη

  • @stavrosxakis7360
    @stavrosxakis7360 Год назад

    Κύριε Μαρινάκη συγχαρητήρια για μία ακόμη φορά. Να ξέρετε πως το έργο που προσφέρεται πραγματικά εκτιμάται και είναι εξαιρετικά σημαντικό άνθρωποι σαν και εσάς να προσφέρουν την γνώση τους στη κοινωνία. Σας ευχαριστώ που δουλέψατε, κοπιάσατε και αφιερώσατε χρόνο έτσι ώστε να μου δώσετε μασημένη τροφή και να καταλάβω τόσο ενδιαφέροντα θέματα σαν και αυτά που αναλύεται σε κάθε σας βίντεο.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Год назад

      Να είσαι καλά Σταύρο! Χαρά μου.

  • @ioannaladi
    @ioannaladi 7 месяцев назад

    Το πιο ωραίο από όλα ήταν που είπες για το 'χάρισε ζωή'. Μπράβο σου γιατί έχεις ανθρωπιά και προσφέρεις και χρήσιμο περιεχόμενο. Ευχαριστώ

  • @paristsamis7973
    @paristsamis7973 Год назад +3

    Ειλικρινά πιστεύω πως, αντί να μας διδάσκουν πώς λειτουργεί η δημοκρατία, τις διάφορες μορφές της κλπ., να μας βάζουν τα βίντεό σας για να κατανοήσουμε πως δεν ζούμε σε έναν τέλειο κόσμο όπως μας τον "πασάρουν".
    Εύχομαι καλή συνέχεια και υγεία. Παρακαλώ, μην σταματήσετε να μας εκπαιδεύετε, αλλά και να μας ψυχαγωγείτε ταυτοχρόνως με αυτά τα υπέροχα βίντεο.

    • @dimitris597
      @dimitris597 7 месяцев назад

      Κανείς δεν μας πασάρει ότι ζούμε σε ένα τέλειο κοσμο

    • @paristsamis7973
      @paristsamis7973 7 месяцев назад

      @@dimitris597 Όταν αποκρύπτεις κάποια σφάλματα του πολιτεύματος, ουσιαστικά το ιδανικοποιεις
      Ωστόσο, είναι το καλύτερο πολίτευμα που έχουμε

  • @billiswhite6237
    @billiswhite6237 Год назад +5

    Το ενα βιντεο καλυτερο απο το αλλο. Τοσο απλα. Απο το θεμα μεχρι την απεικονιση φαινεται το ποση δουλεια κρυβεται απο πισω. Σ ευχαριστουμε πολυ και ειδικα για το τελος. Συγχαρητηρια.

  • @panagiotisanastasopoulos107
    @panagiotisanastasopoulos107 Год назад +1

    Εξαιρετικό βίντεο και παρουσίαση της θεματολογίας! Μπράβο Κύρια Καθηγητά!
    Θα ήθελα να δω κάποια στιγμή ένα βίντεο που να παρουσιάζει τα πιο διαδεδομένα συστήματα δημοπρασιών καθώς και:
    1) ποια εφαρμόζονται στις Δημόσιες Συμβάσεις διαφόρων χωρών & γιατί
    2) ποιες είναι οι βασικές παθογένειες των πιο διαδεδομένων συστημάτων δημοπρασιών
    3) ποιες είναι οι πιο σύγχρονες προτάσεις της Οικονομικής Επιστήμης για την επίλυση τους
    Ευχαριστούμε για το εξαιρετικό περιεχόμενο. Καλό καλοκαίρι!😀

  • @vgiannakos
    @vgiannakos Год назад +1

    Άψογο το βίντεο και η ανάλυση, όπως ήταν αναμενόμενο! Το θέμα όμως έχει μια προβληματική, δεν βασίζεται στην δημοκρατία την ίδια, αλλά στην εντύπωση που έχουν οι μάζες για το τι είναι αυτή και στον σύγχρονο κοινοβουλευτισμό.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Год назад

      Διαφωνώ. Το θέμα εξηγεί πως ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα είναι προϋπόθεση για την Δημοκρατία. Αν αυτό δεν υπάρχει, η Δημοκρατία δεν μπορεί καν να οριστεί.

  • @IamTheRealAven
    @IamTheRealAven Год назад +11

    Νομίζω πρέπει να το δω άλλη μια φορά για να το καταλάβω πλήρως.

  • @lamprosskourtis4959
    @lamprosskourtis4959 Год назад +7

    Πολύ ωραίο βίντεο όπως πάντα. Περίμενα να παρουσιαζες το paper του Anthony Downs Μία οικονομική θεωρία της δημοκρατίας, όπου μιλάει για τον ενδιάμεσο ψηφοφόρο και την σημαντικότητα του. Αυτό ίσως για ένα μελλοντικό βίντεο

  • @anasioannis566
    @anasioannis566 Год назад

    Καταπληκτικός στην εξήγηση.. Πολυ απλός και κατανοητός😊

  • @christinapachaki4893
    @christinapachaki4893 Год назад +1

    Δάκρυσα στο τέλος, σ ευχαριστούμε και για την επιστημονική μεταλαμπαδευση γνώσης αλλά και για το ανθρωπιστικό κομμάτι που προβάλλεις.

  • @apostories
    @apostories Год назад +8

    Aδιανόητη αξία αυτό το βίντεο! Ήθελα να κάνω κι εγώ επεισόδιο, για το ότι η αληθινή Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει στην πράξη. Μετά από το δικό σου όμως, απλά δεν υπάρχει λόγος!

    • @aristomenis-iliopoulos
      @aristomenis-iliopoulos Год назад

      Στην πραγματική Δημοκρατία ο πολίτης ψηφίζει μια "απόφαση" και όχι ένα πρόσωπο(κόμμα). Το βίντεο αναφέρεται στον κοινοβουλευτισμό και όχι στην δημοκρατία(άμεση). Μόνο στηνΑθηναϊκή Δημοκρατία υπήρξε πραγματική δημοκρατία η οποία δημιούργησε χρυσό αιώνα.

  • @ishumannature9565
    @ishumannature9565 Год назад +5

    Με έχεις κάψει με τα βίντεο σου, τα μισά καταλαβαίνω με τη μια, αλλά αυτό μου αρέσει γιατί πρέπει να κάτσω και να σκεφτώ και λίγο μόνος μου. Έτσι θα έπρεπε να είναι γενικά το σύστημα εκπαίδευσης (άλλο θέμα αυτό). Επίσης μπράβο σου για τις μη-χορηγίες και διαφημίσεις.

  • @Kokoras2000
    @Kokoras2000 Год назад +2

    Ευχαριστώ πολύ κύριε Μαρινάκη για ακόμα ένα εξαιρετικό βίντεο.
    Πραγματικά δεν περίμενα τα βίντεο σας της οικονομικής επιστήμης να καταπιάνονται με τέτοια θέματα.
    Συγχαρητήρια για την συνολική στάση σας.
    Αναμένω με ανυπομονησία τα επόμενα δύο βίντεο σάς καί σπεύδω τώρα να παρακολουθήσω το βίντεο που προτείνετε στην περιγραφή σας.
    Συνεχίστε αυτό που κάνετε!

  • @dionysismagoulas5978
    @dionysismagoulas5978 Год назад

    Πολύ ωραία παρουσίαση, ομολογουμένως δυσνόητων μοντέλων συμπεριφοράς, με εφαρμογή στην πολιτική επιστήμη. Ωστόσο ο Arrow δεν μπορούσε να προβλέψει και μια ακόμη μεταβλητή, που θα έκανε ακόμα πιο σύνθετο το ζήτημα της δημόσιας επιλογής. Την ΑΠΟΧΗ. Δηλαδή, κάποιος να έχει πράγματι συγκεκριμένες προτιμήσεις, αλλά είτε για προσωπικούς λόγους, είτε και για λόγους τακτικής, να επιλέγει ν απέχει από την εκλογική διαδικασία, επηρεάζοντας και αυτός το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν μπορούσε να προβλέφθει μια τέτοια παράμετρος, ακριβώς επειδή μεταπολεμικά και η ψήφος ήταν υποχρεωτική, και η πολιτική έκφραση ταυτιζόταν με την εκλογική συμμετοχή. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και- φυσικά- στην Ελλάδα, το εκλογικό σώμα αλλάζει και με βάση τη μεταβλητή της συμμετοχής.

  • @thecriticalscholar8680
    @thecriticalscholar8680 Год назад +5

    Το παράδοξο που αναφέρατε έχει να κάνει με ρην πρωτιά της ΝΔ στις 2ες εκλογές του 2012 και του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015;

  • @georgiosdrakopoulos8984
    @georgiosdrakopoulos8984 Год назад +6

    Πολύ καλή δουλειά για ακόμα μια φορά! Και το μπαρ όντως πρέπει να ήταν στο Αγρίνιο ;-)

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Год назад +12

      Λέω Αγρίνιο γιατί στο Αιτωλοακαρνανία κάνω σαρδάμ και πρέπει να ξαναγυρίσω.

  • @user-rz9yq7vw5b
    @user-rz9yq7vw5b Год назад +1

    υπεροχο κοντεξ οπως παντα στηριζουμε αυτα τα καναλια που προσπαθουν να δωσουν μια διαφορετικη νοτα στον τροπο σκεψης και μια εναλλακτικη στο πως να βλεπουμε καποια πραγματα στην καθημερηνοτητα μας !!! Μπραβο !!!

  • @sakissk
    @sakissk Год назад

    Κ. Μαρινάκη σας ευχαριστουμε για την γνωση σε ένα πεδίο που το ελληνικό youtube έπασχε, είστε μια σημαντική προσθήκη εδώ μέσα!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Год назад +1

      Ευχαριστώ πολύ coach!

  • @Brioshie
    @Brioshie Год назад +4

    Αυτά έπρεπε να διδάσκονται στα σχολία σε όλους! Ίσως γλιτώναμε πολύ σύγχιση στη πορεία ...

  • @nantonis3068
    @nantonis3068 Год назад +4

    Το συγκεκριμένο βίντεο μου άρεσε. Γιατί εξηγεί με αρκετά κατανοητό τρόπο ακόμη και για εμάς τους αδαείς, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει η δημοκρατία, όπως ακριβώς καταχρηστικά την εννοούμε σήμερα.
    Γιατί σήμερα έχουμε βαφτίσει το κρέας ψάρι, λέγοντας ότι η στοχευμένη αντιπροσώπευση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων από τους πολλούς είναι δημοκρατία.
    Ε λοιπόν δεν είναι.
    Γιατί στην αυθεντική δημοκρατία όπως μας την όπως μας την κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, η νομοθετική και η δικαστική εξουσία ασκούνται απευθείας από τον λαό, με κληροτούς δικαστές και νομοθέτες, οι οποίοι ελέγχονται καθημερινά για τις δικαστικές αποφάσεις τους η το νομοθετικό τους έργο από το σύνολο του λαού.
    Η δε εκτελεστική εξουσία παρόλο που εκλέγεται και αυτή ελέγχεται καθημερινά από την πλειοψηφία και δεν λειτουργεί αυθαίρετα και δεσποτικά κατά τη διάρκεια της θητείας τις.
    Με αποτέλεσμα αν η εκτελεστική εξουσία, πάρει μία απόφαση που ζημιώνει τους πολλούς, πέφτει με συνοπτικές διαδικασίες από την πλειοψηφία, πριν το τέλος της θητείας της.
    Όπως θα κατάλαβες στην αυθεντική δημοκρατία, όχι μόνο υπάρχει ξεκάθαρη διάκριση των εξουσιών.
    Αλλά οι εξουσίες αυτές ελέγχονται καθημερινά από τον λαό για το έργο που παράγουν.

    • @loukasparis6170
      @loukasparis6170 2 месяца назад

      Όπως τα λες είναι .Άλλο Δημοκρατία και άλλο κοινοβουλευτισμός=κομματοκρατια =ολιγαρχία=εκλόγιμη μοναρχία

  • @spyrossiopis1858
    @spyrossiopis1858 Год назад +2

    Ευχαριστουμε πολυ κ. Μαρινακη για τα υπεροχα βίντεο! Συγχαρητήρια

  • @ReDSeC4
    @ReDSeC4 Год назад +1

    Φοβερές οι απόψεις και οι εξηγήσεις σου. Δάσκαλος!!!

  • @savvaspapadopoulos7214
    @savvaspapadopoulos7214 Год назад +8

    Αν και είμαι βαθύτατα δημοκρατικός άνθρωπος, όταν η παρέα πρέπει να επιλέξει μαγαζί που θα κάτσουμε ή από που θα παραγγείλουμε φαΐ , εκεί δυστυχώς θέλει στρατιωτικό νόμο!

  • @anastasiagazi8246
    @anastasiagazi8246 Год назад +4

    Ok. Αλλά ήδη το ξεκινάμε από λάθος βάση.
    ... η ανάδειξη στα αξιώματα με κλήρωση θεωρείται δημοκρατική, ενώ με εκλογή ολιγαρχική...
    Αριστοτέλης, Πολιτικά.
    Κατά Ρουσσώ, Μοντεσκιέ και Αριστοτέλη ούτως ή άλλως ΔΕΝ έχουμε δημοκρατία.

    • @CHRISTOS_KAZANOPOULOS
      @CHRISTOS_KAZANOPOULOS Год назад +1

      Μην τους λες ότι ο κοινοβουλευτισμός είναι αντιπροσωπευτικό πολίτευμα άρα και αντιδημοκρατικό γιατί θα σε βγάλουν συνωμοσιολόγο

  • @valantisskaperas7640
    @valantisskaperas7640 Год назад

    Εξαιρετικό επεισόδιο κ. Μαρινάκη!!

  • @sfour3003
    @sfour3003 Год назад

    Εξαιρετικό βίντεο (για ακόμα μια φορά) που επιβεβαιώνει και σε εμάς (που χωρίς να διεκδικούμε Νόμπελ) γνωρίζουμε για την έλλειψη δημοκρατίας, όντας τα πρόβατα ανάμεσα σε λύκους οι οποίοι δημοκρατικά μας καλούν να ''αποφασίσουμε'' για το δείπνο. Όσο αφορά τον ρυθμιστή του παραδείγματος στο 9ο - 10ο λεπτό, και που έχει εφαρμογή στη χώρα μας (και όχι μόνο) αυτός λογικά πρέπει να είναι η αποχή. Είτε ο ψηφοφόρος ενεργόντας κατά μόνας (δύσκολο έως απίθανο να σκεφτεί απο μόνος του ''στρατηγικά'' να ψηφίσει κάτι άλλο εκτός της προτίμησής του) , είτε μετά απο παρότρυνση του κόμματός του, δύσκολα πιστεύω ότι θα καθοδηγούνταν να ψηφίσει κάποιο άλλο κόμμα, αλλά μάλλον θα καθοδηγούνταν σε αποχή (με γνωστά ''επιχειρήματα''), και κατόπιν να ψηφίσει ''κατά συνείδηση'' (γνωρίζοντας ωστόσο τα κόμματα, πάνω κάτω τις ''δεύτερες'' προτιμήσεις των ψηφοφόρων του (''ιδεολογικές συγγένειες'' κλπ)) .

  • @alexarnaou2730
    @alexarnaou2730 Год назад +4

    Μπορείς να κάνεις ένα βιντεάκι για εμάς που μόλις δώσαμε πανελλήνιες και σκεφτόμαστε τα οικονομικα; Τι επαγγελματικό μέλλον θα μπορούσαμε να έχουμε; Νομίζω είσαι ο κατάλληλος να μας εξηγήσεις

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Год назад +2

      Πρέπει να κάνω

    • @GeorgiosGRCE
      @GeorgiosGRCE Год назад

      Ως κάποιος που ακολούθησε αυτόν το δρόμο,έχω να σου πω ότι επιχειρήσεις υπήρχαν,υπάρχουν,και θα υπάρχουν πάντα.Υπό αυτό το πρίσμα,δε θα μείνεις άνεργος-σχεδόν-ποτέ.
      Από κει και πέρα έχουν να κάνουν πολλοί παράγοντες αναφορικά με το πόσο "μακρυά" θα πάει κάποιος.
      Σε κάθε περίπτωση πάντως,ακολούθησε κάποιο μονοπάτι της οικονομικής επιστήμης που να σου αρέσει και σε εκφράζει,για να μη σιχτιρίζεις/μιζεριάζεις στη συνέχεια...😆

  • @frapes2920
    @frapes2920 Год назад +5

    Χαίρετε,
    Σας γράφω για να λάβετε γνώση. Είμαστε εδώ με την παρέα, βλέπουμε ακόμη ένα επαγγελματικότατο και αντικειμενικό βίντεό σας και παραγγείλαμε όλοι burgers.

  • @eldour6101
    @eldour6101 Год назад

    Τι να πω... Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη σημαντική και ουσιώδη γνώση που προσφέρεις αφιλοκερδώς, ενώ πραγματικά νιώθω ότι θα έπρεπε να πληρώνω γι' αυτήν. Ζηλεύω τους μαθητές σου που έχουν την τύχη να έχουν έναν τόσο καλό "Δάσκαλο". Λυπάμαι που σε ωφελούνται οι Σιγκαπούριοι και όχι οι Έλληνες φοιτητές. Από τα παράδοξα του κράτους μας και του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

  • @victoriad5397
    @victoriad5397 Год назад

    Το τελευταίο κομμάτι του βίντεο δείχνει ότι εκτός από σπουδαίος επιστήμονας είστε και σπουδαίος άνθρωπος. Συνεχίστε έτσι. Δεν είναι καθόλου δεδομένο να παραμένουμε σπουδαίοι άνθρωποι που νοιάζονται και βοηθάνε τους άλλους, ο καθένας με τον τρόπο του!!

  • @spkrlre
    @spkrlre Год назад +6

    Η δική μου ερμηνεία για το παράδοξο που αναφέρεις είναι ότι πολλοί από το Πασόκ (πολιτικοί και ψηφοφόροι) εγκατέλειψαν με δική τους πρωτοβουλία το κόμμα τους, οπότε ο Σύριζα πήρε προβάδισμα ενώ το ΠΑΣΟΚ εξαϋλώθηκε. Η πλειοψηφία των υποστηρικτών του Πασοκ, χωρίς να έχουν άλλη νικητήρια επιλογή πλέον, ακολούθησαν τους "πρωτοπόρους" και ψήφισαν Σύριζα γιατί αντιπαθούσαν περισσότερο την ΝΔ. Οπότε ο Σύριζα στην ουσία ενσωμάτωσε τα δύο κόμματα σε ένα.
    Από οικονομική θεωρεία δεν γνωρίζω αρκετά, αλλά πειράματα συλλογικής συμπεριφοράς σε άλλα ζώα έχουν δείξει ότι οι "ισχυρές" μειοψηφίες εντός της πλειοψηφίας καθορίζουν το συλλογικό αποτέλεσμα και όχι το 51% όπως κάποιος θα φανταζόταν απλοϊκά. Η πλειοψηφία απλά αποφασίζει αν θα ακολουθήσει τους πρωτοπόρους της μίας ή την άλλης ισχυρή μειοψηφίας. Οπότε εγώ θα έλεγα ότι η τέλεια αντιπροσώπευση της πλειοψηφίας είναι ήδη ανέφικτη από το στάδιο της πολιτικής ζύμωσης πριν καν φτάσουμε στις κάλπες.

    • @johnjohn3919
      @johnjohn3919 Год назад

      Και εγώ αυτό θα έλεγα.

  • @NiKonomia
    @NiKonomia Год назад +13

    *Εξαιρετικός όπως πάντα.Το μόνο που θα προσθέσω είναι ότι το Nobel οικονομικών, είναι στην ουσία ενα "μαΐμου" Νόμπελ που οι τράπεζες ξεκίνησαν να δίνουν. Με άλλα λόγια το ποιος βραβεύτηκε κ γτ ελέγχεται. Ελπίζω να τα πούμε σε κάποιο μελλοντικό live*

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Год назад +16

      Το Νόμπελ οικονομικών απονέμεται με ακριβώς την ίδια διαδικασία και επιλογή με τα υπόλοιπα Νόμπελ. Είναι υπό την διηνεκή χορηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας (δηλαδή του δημοσίου της Σουηδίας) επειδή στα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα που θεσπίστηκε το βραβείο, η οικονομική επιστήμη ήταν ακόμη σε πρώιμο στάδιο και ο Άλφρεντ Νόμπελ δεν την συμπεριέλαβε στην διαθήκη του.

    • @NiKonomia
      @NiKonomia Год назад +6

      @@Greekonomics Το ζήτημα είναι αρκετά πολύπλοκο ώστε να το συζητήσουμε στα σχόλια, μέχρι κ σήμερα όλα λέγονται Nobel Prize εκτός των οικονομικών το οποίο λέγεται... Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel. Μερικές καίριες ερωτήσεις είναι γιατί ιδρύθηκε το συγκεκριμένο? Απο ποιους? Κ γτ επιλέχτηκε έναντι Nobel Μαθηματικών κτλ? Τέλος τα έπαθλα δίνονται απο το ίδρυμα Nobel εκτός των οικονομικών που τα λεφτά τα δίνει η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας. Είναι πολλά τα γκρίζα...

  • @charalambosmisiaoulis4969
    @charalambosmisiaoulis4969 Год назад

    ΣΕ ευχαριστούμε κ Μαρινακη για Την ενημέρωση

  • @G_Kchrst
    @G_Kchrst Год назад

    Αυτό με την κινητήριο δύναμη του πολιτικού σχηματισμού που λες για την Ελλάδα είναι ξεκάθαρα ο λόγος που έχουμε δικομματισμό στην Ελλάδα και παίζει και ρόλο η απλά ενισχυμένη. Αφού αυτό που πιστεύω ιδεολογικά δεν θα βγει, ας ψηφίσω κατευθείαν αυτό για να μην βγει ο τάδε.

  • @user-ww6oo3nj4s
    @user-ww6oo3nj4s Год назад +3

    ΑΣΤΑ ΑΦΤΑ ΚΕ ΠΑΙΣ ΤΑ ΝΟΥΜΑΙΡΑ ΤΟΥ ΤΣΟΚΕΡ... χαχαχαχ....
    Είσαι πολύ καλός, πραγματικά, μπράβο για ΟΛΑ!

  • @Katsoulinos
    @Katsoulinos Год назад +4

    Αν συνεχίσετε έτσι, θα γίνετε η αφορμή να αρχίσω να μελετώ ώστε να δώσω εισαγωγικές εξετάσεις για την σχολή στην οποία διδάσκετε...

  • @createdbystamatispertesis2282
    @createdbystamatispertesis2282 Год назад

    Ευχαριστούμε πολύ για την αξία που μας προσφέρεις..!

  • @apostoloszografos4949
    @apostoloszografos4949 Год назад

    εξαιρετικό θέμα! εξαιρετική ποιότητα παραγωγής!

  • @nikospsi5363
    @nikospsi5363 Год назад +5

    Εστω η ΝΔ και Συριζα τα 2 πρωτα κομματα. Σε ολες τις εκλογες εμφανιζεται ενα κομμα (Πχ οτν βγηκε ο Σαμαρας ηταν το ποταμι) το οποιο παιρνει καποιες ψηφους και αλλαζει το αποτελεσμα των εκλογων οπως περιγραφεις στο 9.50

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Год назад +2

      Κάτι πας να πεις!

    • @nikospsi5363
      @nikospsi5363 Год назад +1

      @@Greekonomics με θεωρητικες εννοιες δεν θα το πω ποτε γιατι δεν ξερω,αλλα με κοινη λογικη ειναι σαν τον αποδιοπομπαιο τραγο. Φερνεις καποιον ωστε να 'ταραξει' τα νερα και να γυρισει τις εκλογες προς οφελος του 2ου κατα σειρα κομματος. Μεχρι εκει παει η εξηγηση που μπορω να δωσω,περιμενω το καινουργιο βιντεο για να την εξελιξω παραπανω

  • @alexalekos
    @alexalekos Год назад +2

    μαρινακη το "παμε να δουμε" που λες σε καθε εισαγωγη το εχεις γραμμενο στα αριστερα σου; 😄😄😄

  • @stgiats
    @stgiats Год назад +1

    01:11 η πιο ωραία φράση του video: "Η Οικονομική είναι η επιστήμη της λήψης αποφάσεων"
    Υπέροχο και αυτό το video.

  • @an8imos
    @an8imos Год назад

    10:00 Δικομματισμος!
    Ακόμη και αν προτιμάμε άλλα κόμματα, θα επιλέξουμε αυτό που αντιπαθούμε λιγοτερο από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι η ενισχυμένη αναλογική που ισχύει σχεδόν πάντα στη χώρα μας η οποία δίνει μέχρι και 50 παραπάνω έδρες στο πρώτο κόμμα.

  • @kotsosleve
    @kotsosleve Год назад +4

    Αν νομίζετε ότι δημοκρατία είναι ο τρόπος με τον οποίο εκλέγεται ένα κόμμα, μάλλον δεν έχετε ιδέα από δημοκρατία.

  • @natasanatasa4905
    @natasanatasa4905 Год назад

    Εξαιρετικη δουλειά. Μπράβο και για την αναφορά στη δωρεά μυελού οστών

  • @babis2003
    @babis2003 Год назад +1

    Πιστεύω η καλύτερη λύση είναι εκλογικό σύστημα με πόντους, αλλά ο κάθε ψηφοφόρος διαχειρίζεται ένα σύνολο από πόντους τους οποίους μπορεί να μοιράσει όπως θέλει. Οπότε μπορείς να μοιράσεις τους πόντους σου αναλογικά όπως εσύ θες.

  • @Aenaws_Kinoumenos
    @Aenaws_Kinoumenos Год назад

    Περαν του γνωστικου αντικειμενου στο οποιο εισαι αμεσος κ κατανοητος με εναν ομορφο λκ ευχαριστο τροπο,το φιναλε και αυτου του βιντεο σε κανουν ακόμα πιο ξεχωριστο στις συνειδήσεις μας.Γνωση κ επιστημονες ευκολα η δυσκολα θα βρεις.Ανθρωπους οχι...

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Год назад +1

      Ο διαφημιστικός χρόνος στα βίντεο που βλέπουν τόσες χιλιάδες έξυπνου κόσμου κοστίζει πολύ ακριβά και θα ήταν κρίμα να πηγαίνει χαμένος. Τον διαθέτω συνεπώς σε έναν καλό σκοπό.

  • @georgesimitzhs2649
    @georgesimitzhs2649 Год назад +2

    Μου ανατιναξες τον εγκέφαλο. Με την καλή έννοια βεβαίως, αλλά αυτό δεν αναιρεί την ανατίναξη!!! Και πάλι Εύγεεεε!!!!

  • @PatPan369
    @PatPan369 4 месяца назад

    Εξαιρετική ανάλυση απλή και κατανοητή! Σας ευχαριστούμε!

  • @konstantinosmatis7436
    @konstantinosmatis7436 Год назад

    Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον κύριο Μαρινάκη που αποφάσισε να δημιουργήσει αυτό το κανάλι και να μοιράσει γνώση με απτό και κατανοητό τρόπο. Το μοναδικό κανάλι που περιμένω πως και πως τα νέα βίντεο.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Год назад +1

      Χαρά μου, που σας αρέσουν τα βίντεο.

  • @iliasbalampanis9440
    @iliasbalampanis9440 Год назад +1

    Δίχως λόγια. Κάθε φορά και καλύτερο. Ευχαριστούμε!

  • @michailbroupis3313
    @michailbroupis3313 Год назад +1

    Εξαιρετικός όπως πάντα. Λιτός και κατανοητός!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Год назад +1

      Σ' ευχαριστώ Μιχάλη!

  • @filipposxrf5310
    @filipposxrf5310 Год назад

    Εξαιρετικό βίντεο, όπως πάντα. Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Μαρινάκη!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Год назад +1

      Εγώ σας ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

  • @N1ghtW0lf21
    @N1ghtW0lf21 Год назад

    δεν ξέρω αν πρέπει να σε αποκαλέσω φίλο, μιας και είναι λίγο προσωπικός ο χαρακτηρισμός, αλλά πραγματικά τα βίντεο σου μου έχουν τινάξει τα μυαλά στον αέρα. Ο τρόπος που μιλάς και παρουσιάζεις είναι εκπληκτικός......μπράβο και συνέχισε!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Год назад +1

      Να είσαι καλά, φίλε.

  • @georgetopalis1640
    @georgetopalis1640 Год назад

    EΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ για ακόμη μια φορά. Νομίζω πως θα πρέπει να συμπεριλάβεις στο επόμενο βίντεο και το πως τα γκάλοπ επηρεάζουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Όσο για το φιλανθρωπικό σου έργο πραγματικά δεν έχω λόγια. Συγχαρητήρια