Πως οι Τράπεζες ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ Χρήμα | Greekonomics #40

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 21 май 2024
  • Ευχαριστούμε την Freedom24 για την οικονομική στήριξη στο κανάλι. Άνοιξε τον λογαριασμό σου κατευθείαν από το Greekonomics: ➡️ freedom24.club/Greekonomics και επωφελήσου από ασυναγώνιστα επιτόκια του λογαριασμού D σε ευρώ και δολάριο.
    **Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ κατάθεση ή επένδυση που να ενέχει μηδενικό ρίσκο, σε ΚΑΝΕΝΑ απολύτως πιστωτικό ίδρυμα ή επενδυτικό προϊόν. Αν δεν κατανοείς το ρίσκο κάθε τοποθέτησης, συμβουλέψου έναν πιστοποιημένο σύμβουλο. Τα επιτόκια που αναφέρονται στο βίντεο είναι κυμαινόμενα με σημείο αναφοράς το EURIBOR. Οι προθεσμιακές τοποθετήσεις «κλειδώνουν» στα επιτόκια που ισχύουν κατά την ημέρα της κατάθεσης.**
    Τα ευρώ που χρησιμοποιείς στις συναλλαγές σου δεν δημιουργούνται τόσο από την ΕΚΤ αλλά κυρίως από τις ιδιωτικές τράπεζες. Πως είναι δυνατόν κερδοσκοπικές εταιρίες να κόβουν επίσημο κρατικό χρήμα; Κι αν όντως αυτό συμβαίνει, πως και από που παίρνει αξία αυτό το χρήμα; Και αφού το τραπεζικό σύστημα εκδίδει το δικό του χρήμα, πως στο καλό καταφέρνει να βρίσκεται κάθε τρεις και λίγο σε κρίση ρευστότητας; Πάμε να δούμε!
    Επιμέλεια - παρουσίαση: Κοσμάς Μαρινάκης, Ph.D.
    Υπεύθυνος παραγωγής: Αντώνης Λαδόπουλος
    00:00 Intro
    02:58 Το Παράδοξο του Χρήματος
    05:29 Σου Έχουν Μάθει το Χρήμα Λάθος
    09:55 Πως οι Τράπεζες Δημιουργούν Χρήμα
    15:26 Κι Αν «Πλακώσουν» Αναλήψεις;
    16:51 Ποιοι Άλλοι Δημιουργούν Χρήμα;
    19:21 Σε Ποιον Μένει το Χρήμα που Δημιουργείται;
    20:39 Ποιος Ελέγχει την Ποσότητα Χρήματος;
    21:20 Outro
    Το #Greekonomics έχει ως αντικείμενο την οικονομική γνώση. Αν σε ενδιαφέρουν τα βίντεο, σκέψου να εγγραφείς.
    Ο Κοσμάς Μαρινάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής (Senior Lecturer) Οικονομικής Επιστήμης στο Singapore Management University. Έχει εργαστεί σε καθηγητικές και ερευνητικές θέσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κύπρου. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες στο αντικείμενο της Οικονομικής της Βιομηχανικής Οργάνωσης σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Διδάσκει οικονομικά από το 2003 σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο.
    - Προσωπική σελίδα: www.kmarinakis.org/gr
    - Facebook: / kosmic17
    - Instagram: / kosmas_marinakis
    - Twitter: / kos_marinakis

Комментарии • 1,1 тыс.

  • @Greekonomics
    @Greekonomics  Месяц назад +113

    Άνοιξε τον λογαριασμό σου κατευθείαν από το Greekonomics: ➡ freedom24.club/Greekonomics και επωφελήσου από τα ασυναγώνιστα επιτόκια του λογαριασμού D, έως 5.81% σε ευρώ και 7.93% δολάριο.

    • @poseidonguy3940
      @poseidonguy3940 Месяц назад +14

      Γιατί δεν υποστήριξες τον Τζήμερο στις εκλογές του Μαιου;
      Είχε σοβαρό οικονομικό πρόγραμμα για να ξεφύγει η χώρα από τον βούρκο και το ξέρεις.

    • @PaganNemesis
      @PaganNemesis Месяц назад

      Δικαιολογείς σε προηγούμενο βίντεο γιατί θα βάλεις διαφήμηση της εν λόγω πλατφόρμας για να μη σε γιουχάρουν για κωλοτούμπα και χάσεις το κοινό σου. Έξυπνο, δε λέω, αλλά το να εξηγείς δήθεν το πως λειτουργεί μια τράπεζα είναι διαφήμηση άλλου επιπέδου! Κανείς δεν ζήτησε να ανοίξεις αυτό το κανάλι, μόνος σου το έκανες, και το να παίζεις έτσι με αμόρφωτους που δήθεν τους μορφώνεις για οικονομικά, είναι τουλάχιστον απατεωνίστικο. Αν ήθελες να είσαι σωστός με το κοινό σου και με τον εαυτό σου, δεν θα έκανες όλες αυτές τις λοβιτούρες. Δικό σου θέμα προφανώς και καλά κάνεις, αλλά τουλάχιστον μην προσπαθείς να βγεις καθαρός λες και διαφέρεις από οποιονδήποτε άλλον RUclipsr. Είσαι ένα κανάλι στο ΥΤ και τίποτα παραπάνω, όσο και να φλεξάρεις τα πτυχία σου.

    • @PaganNemesis
      @PaganNemesis Месяц назад

      Ευχαριστώ που έσβησες το σχόλιο μου. Μάλλον έχω δίκιο κατά τα φαινόμενα. Περαστικά σου απατεωνίσκε.

    • @edge4710
      @edge4710 Месяц назад

      ο Τζημερος εχει αποσυρθει απο την πολητικη@@poseidonguy3940

    • @angelos1446
      @angelos1446 Месяц назад +18

      Χαχαχα.... Τελικά σε καταφέρανε. Για αυτό το επεισόδιο τουλάχιστον.

  • @moikanos11
    @moikanos11 Месяц назад +269

    Το λυπητερο κομματι αυτου του βιντεο ειναι που σου θυμιζει πως το καναλι αυτο ειναι κυριολεκτικα η μονη πηγη οικονομικης εκπαιδευσης για τον μεσο ανθρωπο στην Ελλαδα..
    Ποσο κριμα, ειλικρινα, το σημαντικοτερο κομματι της ζωης μας και ο μεσος ανθρωπος να ειναι εντελως αμορφωτος πανω στο θεμα.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Месяц назад +64

      Για αυτό σε κάθε βίντεο ζητάμε μια κοινοποίηση και ένα like για να πάει η γνώση όσο πιο μακριά γίνεται στην χώρα.

    • @user-bt7vb8qm5d
      @user-bt7vb8qm5d Месяц назад +2

      και χρηστος τσουνης

    • @anastasiachristakos2480
      @anastasiachristakos2480 Месяц назад +1

      @@Greekonomics Done

    • @agarwaengrc
      @agarwaengrc Месяц назад +2

      αυτό που δεν καταλαβαίνω βέβαια είναι γιατί ενώ υπάρχει το internet τόσα χρόνια και ταυτόχρονα ένα τεράστιο ποσοστό των Ελλήνων (σε σχέση με Β. Ευρώπη τουλάχιστον) ξέρει Αγγλικά, ΓΙΑΤΙ τότε είναι ο μέσος άνθρωπος εντελώς αμόρφωτος πάνω σε αυτό το θέμα (και σε άλλα θέματα). Κι έχω καταλήξει σε 2 πράγματα 1) κανείς δεν τους έχει μάθει πως να χρησιμοποιούν και να βαθμονομούν πηγές (εννοώ οτι ακόμα και οι "ψαγμένοι" απλά λιώνουν σε διάφορα βίντεο ή σελίδες απατεώνων) και 2) οι περισσότεροι απλά δεν είναι αρκετά περίεργοι για να μάθουν το οτιδήποτε, οπότε η προσπάθεια που κάνουν είναι ~0.

    • @agarwaengrc
      @agarwaengrc Месяц назад +1

      μια σημείωση, το χρήμα ΔΕΝ παραμένει στην οικονομία όταν τα δάνεια αποπληρώνονται ή διαγράφονται. Τότε αυτό το χρήμα καταστρέφεται. Οπότε σε περίπτωση καταστροφής όπως το bank run που περιγράφεται, θα χαθεί και χρήμα απο την οικονομία (γιατί και δάνεια θα διαγραφούν, και καινούρια δεν θα δίνονται ενώ τα παλιά θα αποπληρώνονται).
      -- edit: τελικά το παραπάνω αναφέρεται στο τέλος του βίντεο.

  • @tonisaaa1
    @tonisaaa1 Месяц назад +44

    Κοσμά, είμαι απόφοιτος του πανεπιστημίου Μακεδονίας (οικονομικού τμήματος). Πέρασαν 24 χρόνια από τότε που αποφοίτησα.Από τους καθηγητές μου-από όσο θυμάμαι-κανένας ΔΕΝ είχε την μεταδοτικότητά σου-τον εύληπτο σου λόγο. Συγχαρητήρια για αυτό που προσφέρεις στην κοινωνία μας. Συγχαρητήρια για τον τρόπο που αναλύεις και την αμερόληπτη στάση που προσεγγίζεις τα θέματα. ΜΑΚΑΡΙ έστω και ένας από τους καθηγητές μου (τότε), να είχε κάτι από τον ενθουσιασμό σου για την οικονομική επιστήμη. Με τα βίντεό σου, πραγματικά με έκανες- σε τέτοια ηλικία- να εκτιμήσω και να αγαπήσω, σε τόσο μεγάλο βαθμό, αυτό το γνωστικό πεδίο. Συγχαρητήρια και στην Freedom, που πίστεψε σε εσένα και έγινε χορηγός σου (σύντομα θα γίνω πελάτης τους). Εύχομαι κάποια στιγμή, να σε γνωρίσω και δια ζώσης. Εύχομαι γεωμετρική πρόοδο σε ότι κάνεις.

    • @babis2900
      @babis2900 Месяц назад

      Ναι αλλά είχες βιβλιοθηκαρα και σωστό δανειστικό σύστημα όπου μπορούσες να μορφωθείς. Ευτυχώς για μένα που σπούδασα απέναντι στο οικονομικό του Αριστοτέλειου που δεν είχε τίποτα εκείνη την εποχή.

    • @drhouse41
      @drhouse41 Месяц назад +1

      Καλα ρε αδερφε, μην ευγνωμονεις τοσο, οικονομικα ειναι οχι πυρηνικη φυσικη

  • @manoliss2243
    @manoliss2243 Месяц назад +69

    Σχόλιο στήριξης για τον αλγόριθμο.
    Ευχαριστούμε πολυ κ.Μαρινάκη

    • @titos21100
      @titos21100 5 дней назад +1

      Πρόσθετο σχόλιο

    • @lefterisdagkalakis3016
      @lefterisdagkalakis3016 4 дня назад

      ​@@titos21100 Απάντηση για αντίδραση και engagement

  • @John-wn1vn
    @John-wn1vn Месяц назад +269

    χαίρομε που πήρες χορηγία respect στην freedom!!!!

    • @Dartoras
      @Dartoras Месяц назад +16

      vasika pire xorigia gia olo to elliniko youtube min kitas pou den ta leei tetios einai :P

    • @akiskarorimakis741
      @akiskarorimakis741 Месяц назад

      Βαλτε τωρα λεφτα στην πλατφορμα να σας παρει το 10-15%, για να μην πληρωσετε απευθειας την υπερπαραγωγη ενος σκιτσου, οπως λεει. Κι οταν πατε να τα βγαλετε δν θαναι εκει :)

    • @zackper
      @zackper Месяц назад +4

      ​@@DartorasΕμμ το προηγούμενο βίντεο είναι σημαντικό για αυτή την συζήτηση. Φυσικά ακόμα μπορείς να επιλέξεις να μην το πιστέψεις. Cheers

    • @VangelisSimfoniks
      @VangelisSimfoniks Месяц назад +3

      Υπαρχει καποιος τροπος να μην υπαρξει τοσο μεγαλη προμηθεια για τη μεταφορα χρηματων απο μια ελληνικη τραπεζα στη freedom24 ή να την αποφυγουμε καπως; πχ αν υπαρχουν μετρητα, μηπως γινεται με καποιο τροπο με μικροτερη προμηθεια και με ασφαλεια βεβαιως;; Ρωταω γιατι προσωπικα δε θελω να δωσω στις ελληνικες τραπεζες ουτε ενα ευρω για ενα "πατημα ενος κουμπιου" (που γινονται αυτοματοποιημενα προφανως, απλα το πα ετσι για την εκφραση)

    • @akiskarorimakis741
      @akiskarorimakis741 Месяц назад

      @@VangelisSimfoniks Εμπιστευεσαι περισσοτερο εναν διαρηκτη απο εναν ζητιανο?

  • @aleksissgouras626
    @aleksissgouras626 Месяц назад +180

    Αν κάθε φορά που έμπαινα για μάθημα στο σχολείο είχα την μισή χαρά απ' αυτή που έχω κάθε φορά που βλέπω βίντεο σας, αυτή τη στιγμή θα ήμουν επιστήμονας!!! Ευχαριστώ για τις γνώσεις

    • @mits-
      @mits- Месяц назад

      Συμπάσχω 🙏

    • @VagDouvaletellis
      @VagDouvaletellis Месяц назад +4

      Σωστος

    • @1Eagler
      @1Eagler Месяц назад +10

      Μεγάλωσες, γι' αυτό

  • @grigorisgrammatikopoulos1249
    @grigorisgrammatikopoulos1249 Месяц назад +63

    Πράγματα που έπρεπε να μας διδάσκουν στο σχολείο κάποιοι τα μαθαίνουν πολλά χρόνια μετά από τυχαία βιντεάκια και κάποιοι δεν τα μαθαίνουν ποτέ. Ευχαριστούμε και για αυτά τα βίντεο που έστω και 1 να μορφώσουν είναι σημαντικά.

    • @steliosfil623
      @steliosfil623 Месяц назад +2

      Στην κατεύθυνση πληροφορικής και οικονομικών μαθαίνουμε ένα μικρό απόσπασμα από όλα αυτά. Αλλά εμείς λογικά είμαστε που δεν ξέρουμε μαθηματικά (γελάω εδώ μιας και όλα τα τμήματα οικονομικών καμιά φορά έχουν περισσότερα μαθηματικά και από το μαθηματικό) .

    • @grigorisgrammatikopoulos1249
      @grigorisgrammatikopoulos1249 Месяц назад +2

      @@steliosfil623 αυτές οι γνώσεις όμως δεν θα έπρεπε να είναι σε κατεύθυνση. Είναι γνώσεις που όλοι πρέπει να έχουμε γιατί αφορούν την ζωή μας και πώς δουλεύει η οικονομία.

    • @agarwaengrc
      @agarwaengrc Месяц назад

      @@steliosfil623 δεν έχουν φυσικά. Το εύρος δεν έχει καμία σχέση. Το βάθος είναι θέμα εξειδίκευσης όπως σε οποιοδήποτε ερευνητικό αντικείμενο. Η πληροφορική είναι μαζί με τα οικονομικά πια ε? Περίεργο.

  • @Ntinsky
    @Ntinsky Месяц назад +19

    Κε Μαρινάκη είστε άξιος συγχαρητηρίων. Η πληροφορία όπως θα έπρεπε να είναι. Πολλά μπράβο!

    • @user-vz9ht9tu1d
      @user-vz9ht9tu1d Месяц назад

      Μα στο σχολείο σε ρωτάνε γιατί ν μάθεις μαθηματικά... Άντε να τους εξηγήσεις τον νόμο τών μεγάλων αριθμών

  • @edge4710
    @edge4710 Месяц назад +90

    εισαι η καλητερη διαφημηση για την Freedom24 διοτι εισαι ο ποιο σχετικος με αυτην και εσυ με εκανες να την εμπηστεφτω μετα απο την αξιολογιση που τηςς εκανες , μπραβο Κοσμα εισαι Αριστος

  • @valdet77
    @valdet77 Месяц назад +5

    Καταρχάς,κάθε φορά τα videos σας τα ανεβάζω σε διάφορες ομάδες που μας ενώνουν οι ίδιοι προβληματισμοί σαν πολιτικοποιημένα όντα δίχως να ανοίγω πολιτικά σε κανέναν συγκεκριμένο κόμμα .
    Κατα δεύτερον τα βλέπω ολα με την κόρη μου 15 χρονών.
    Και τέλος τα ανεβάζω στο προφίλ μου δτο φατσοβιβλίο μπας και το βλέπει περισσότερος κόσμος.
    Εύγε σάς για την γνώση που μας μεταδίδετε.

  • @vasilistziaros6602
    @vasilistziaros6602 Месяц назад +4

    Εξαιρετικός όπως πάντα ο Κοσμάς , ποιοτικό και εκπαιδευτικό το βιντεάκι. Και η Μαρίτσα έχει κάψει καρδιές στο Αγρίνιο! 🤣🤣χαχαχαχ

  • @vasilis_tzeve
    @vasilis_tzeve Месяц назад

    Ξεκαθάρισες ένα θέμα για το οποίο πολλοί έχουμε αρκετά μπερδεμένες και ελλιπείς γνώσεις. Μπράβο για ακόμα μία φορά!

  • @giorgosanastas7347
    @giorgosanastas7347 Месяц назад +11

    Μακάρι να είχαμε όλοι τέτοιους καθηγητές και θα πηγαίναμε με μεγαλύτερη χαρά στο σχολείο. Συγχαρητήρια!!!

    • @proedrasependutas
      @proedrasependutas Месяц назад

      Για να εχεις τετοιους καθηγητες θα επρεπε και οι μισθοι να ανεβουν στα υψη.
      Ο καλος δεν θα κατσει με φραγκοδιφραγκα.

  • @palamidis
    @palamidis Месяц назад +24

    Ειλικρινά, είκοσι φορές έχω ακούσει για την freedom από άλλους παρουσιαστές στο you tube, αλλά σήμερα ήταν η πρώτη φορά που συνειδητοποίησα το τί ακριβώς είναι αυτή η εταιρεία.
    Πραγματικά θα μπω στο λινκ και θα διαβάσω για αυτήν.
    Ελπίζω να μην γίνει κάτι στραβό όπως συνηθίζεται στις ΗΠΑ με τις μικρές τράπεζες.
    Καλή συνέχεια κύριε καθηγητά.
    Πάντα με υγεία.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Месяц назад

      Ευχαριστώ. Είναι καλή εταιρία και μας βοηθάει ουσιαστικά.

    • @psathas87
      @psathas87 Месяц назад

      Το πήρες από το στόμα μου palamidis. Τόσο καιρό και εγώ ακούω για τη freedom24, αλλά δε μπορούσα να καταλάβω με τίποτα τι παίζει.

  • @Antonis_Gavalas
    @Antonis_Gavalas Месяц назад +19

    Στα Ελληνικά σχολεία έχουμε κομματικές νεολαίες....μαθαίνω οικονομικά στο RUclips ....Σε ευχαριστώ Κοσμά!

  • @steliosfil623
    @steliosfil623 Месяц назад +1

    Οικονομικά του χρήματος και της πίστης απο τα ενδιαφέροντα μαθήματα επιλογής στη σχολή. Ο κύριος Μαρινάκης κυριολεκτικά μολις μας παρουσίασε σε 20 λεπτα ύλη ενος εξαμήνου. Ευγε κυριε καθηγητά και ευχαριστώ για αυτήν την όμορφη επανάληψη!

  • @kleidisioannis6029
    @kleidisioannis6029 Месяц назад +4

    Συγχαρητηρια και πάλι κύριε Μαρινάκη. Είστε σαφής, λιτός και εξαιρετικά χρήσιμος για μας που δεν γνωρίζουμε από οικονομικά.

  • @siou.g_
    @siou.g_ Месяц назад +3

    Κάθε φορά που βλέπω greekonomics στα προτεινόμενα δακρύζω από τη χαρά μου

  • @giannisopalaila7418
    @giannisopalaila7418 Месяц назад

    Άψογος!! Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά!!

  • @user-defined76890
    @user-defined76890 Месяц назад

    Για άλλη μία φορά συγχαρητήρια. Πολύτιμες γνώσεις για όλους μας. Σε ευχαριστούμε.

  • @Rawmantic92
    @Rawmantic92 Месяц назад +298

    Πραγματικά αναρωτιέμαι μερικές φορές πόσο μπροστά θα πηγαίναμε σαν χώρα αν είχαμε εναν υπουργό οικονομικών τοσο αξιόλογο οσο εσένα αντι για αυτά τα τζιμάνια που μας ρουφάνε το αίμα τόσα χρόνια. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για τον χρόνο σου και τον κόπο που κάνεις το εκτιμούμε!

    • @foulgim
      @foulgim Месяц назад +1

      Δεν πρόκειται να είχαμε έναν τέτοιο υπουργό γιατί πολύ απλά είμαστε η μοναδική αφρικανική χώρα με λευκούς κατοίκους, ακόμα και χώρες της Αφρικής θα μας ξεπεράσουν σε λίγο αν δεν το έχουν κάνει κάποιες ήδη. Και αυτό επαληθεύτηκε απ' το γεγονός ότι φέραμε Όθωνες και σκοτώσαμε τους Καποδίστριες, για να τους ξεχνάμε εμείς και να τους μνημονεύει η Ελβετία που τους πήγε 100 χρόνια μπροστά με τα καντόνια. Τόσο αυτοκτονικοί είμαστε σαν λαός που το δείξαμε με το που δημιουργήσαμε το νέο ελληνικό κράτος.

    • @kyrsid
      @kyrsid Месяц назад +69

      οι δεξιότητες ενός υπουργού οικονομικών δεν είναι οι ίδιες με αυτές ενός καθηγητή.

    • @konstantinos4395
      @konstantinos4395 Месяц назад +21

      Υπάρχει η οικονομική θεωρία και η πολιτική. Στην πραγματική οικονομία, ο στόχος του καθενός μέλους είναι διαφορετικός και συγγρουόμεννος και με εξαίρεση απολυταρχικά καθεστώτα η πραγματική διαχείριση της είναι πάρα πολύ δύσκολη από μια κυβέρνηση

    • @gpanag93
      @gpanag93 Месяц назад +10

      Σε έναν τέλειο κόσμο ίσως αλλά στη πραγματικότητα δε πάει έτσι. Η πολιτική όπως την εννοούμε σήμερα δεν είναι τεχνοκρατική. Αν ήταν έτσι δεν θα ψήφιζε ο κάθε καημένος.

    • @555sonap
      @555sonap Месяц назад +13

      Η πολιτική ειδικά στην Ελλάδα είναι κάτι πολύ βρόμικο. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος με τέτοιο βιογραφικό να ασχοληθεί καν με κάτι τέτοιο.
      Αλλα και ΑΝ ασχοληθεί, οι ιδέες και η αντικειμενικοτητα θα φύγουν από το παράθυρο...

  • @user-rt1zl6ik6j
    @user-rt1zl6ik6j Месяц назад +9

    ... ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ...εσένα κ όσους πρόσφεραν για να δημιουργηθεί αυτό το ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ βίντεο...

  • @Ihbramm
    @Ihbramm Месяц назад

    Μπράβο για το έργο σας! Ευχαριστούμε!

  • @ckrikris3819
    @ckrikris3819 9 дней назад

    Μπράβο και Ευχαριστούμε!

  • @desgrigor
    @desgrigor Месяц назад +10

    Δεν το περίμενα ποτέ να προσμένω με χαρά βίντεο με αυτό το περιεχόμενο…γιατί είμαι εντελώς άσχετη με το θέμα, μπράβο Κοσμά είσαι άψογος!!

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Месяц назад +6

      Είσαι το καλύτερο κοινό για το κανάλι! Τα βίντεο γίνονται για να κάνουν τους άσχετους, σχετικούς και σκεπτόμενους :)

  • @georgekapnissis2153
    @georgekapnissis2153 Месяц назад +3

    Μπράβο Κοσμά!!! Σε ευχαριστούμε FREEDOM24 που στηρίζεις τη προσπάθειά του και την επιμόρφωσή μας!!!

  • @elenich5159
    @elenich5159 Месяц назад

    Καταπληκτική εξήγηση! Ευχαριστούμε!

  • @user-gf4yb7el3p
    @user-gf4yb7el3p Месяц назад +1

    Πολλά συγχαρητήρια . Όπως πάντα υπέροχος και ακριβής κ. Μαρινάκη!

  • @fotinho4
    @fotinho4 Месяц назад +9

    Σε ευχαριστούμε και περιμένουμε το επόμενο πως και πως

  • @labrinikoutsiouki3248
    @labrinikoutsiouki3248 Месяц назад +3

    Ειμαι μαθητρια 3ης λυκειου και ειμαι στο 4ο πεδιο (οικονομικα). Καθε φορα στο μαθημα του αοθ μας λεει ο καθηγητης μας οτι στο βιβλιο ειναι εξαιρετικα απαρχαιομενες οι εννοιες (εχει γραφτει την δεκαετια του 90) και οταν τον ρωταμε πως ειναι στην πραγματικοτητα τα πραγματα μας απαντα "εε ειναι περιπλοκο". Ως μαθητρια που οντως εμδιαφερομαι για τις εννοες αυτες αλλα και ως μελλοντικο ενεργο μελος της κοινωνιας σας ευχαριστω παρα πολυ για το μερακι και για την προσπαθεια που καταβαλετε να εξηγησετε κατι το οποιο αλλοι οι υπολοιποι αδιαφορησαν να μου εξηγησουν

  • @georgejunior6023
    @georgejunior6023 Месяц назад

    Aψογος μας βοηθάς πάρα πολύ! 👍👍

  • @ACG86
    @ACG86 Месяц назад

    Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για το έργο σας!

  • @stam287
    @stam287 Месяц назад +10

    Πολύ δυνατό θέμα, που κάνεις δεν ήξερε ότι ήθελε να το ξέρει. Ευχαριστούμε κ. καθηγητά.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Месяц назад +7

      Αυτό ακριβώς σκέφτηκα και το ξεκίνησα!

  • @Boxer73
    @Boxer73 Месяц назад +8

    Πολύ καλό, έπρεπε να γίνει ένα τέτοιο βίντεο. Άργησε λίγο, ήταν πολύ πιο αναγκαίο το 2011-2014
    Μια παρατήρηση για την πληρότητα, ο συνολικός δανεισμός που διοχετεύουν οι τράπεζες δεν εξαρτάται από τα μετρητά στο ταμείο ή από τις καταθέσεις παρά μόνο από τα ίδια κεφάλαια.
    Το παρακάτω το είχα γράψει μέσα στην κρίση αλλά ισχύει ακόμα στο ακέραιο.
    Οι τράπεζες όταν δίνουν εάν δάνειο κοιτάνε τρία πράγματα.
    α)Την πιστοληπτική ικανότητα του δανειζόμενου
    β)Την κεφαλαιακή επάρκεια, δηλαδή ιδιά κεφάλαια προς "ζυγισμένα ως προς το ρίσκο" δάνεια να είναι 9% (νομίζω)
    γ)τον δείκτη ρευστότητας που πρέπει να είναι 10% ας πούμε. Δηλαδή χρηματικά διαθέσιμα προς καταθέσεις να είναι 10%.
    Όταν πάω εγώ να πάρω εάν δάνειο η τράπεζα κοιτάει πρώτον το α . Μετά κοιτάει το β. Εάν πάρω στεγαστικό το risk weight είναι 50%. Εάν πάρω καταναλωτικό είναι 100%. Στα ΟΕΔ είναι 0%. Εάν είναι εντάξει με το α και το β τότε μου το δίνει. Μετά και σε διάστημα κάποιων εβδομάδων πρέπει να εκπληρώσει και το γ.
    Ας πούμε πως μια τράπεζα είναι στα όρια όσον αφορά το γ. Δίνοντας μου το δάνειο αυξάνει τις καταθέσεις κατά 10.000 ας πούμε. Άρα της λείπουν 1.000 για να πληροί και το γ. Αυτά τα δανείζεται στην διατραπεζική και αν δεν τα βρει εκεί τότε τα ζητάει από την ΚΤ. Όταν πάω να πάρω τα 10.000 γίνεται το ίδιο. Η ΚΤ είναι υποχρεωμένη να καλύψει την ρευστότητα (ως ένα βαθμό, εξηγώ παρακάτω). Η εμπορική τράπεζα κοιτάζει το επιτόκιο που εισπράττει από μένα να είναι μεγαλύτερο από αυτό που δανείζεται από την διατραπεζική η από την ΚΤ ώστε να έχει κέρδος.
    Αρά η ΚΤ ορίζει τη νομισματική βάση ενώ οι εμπορικές τράπεζες ορίζουν την ποσότητα του χρήματος.
    Όσο χρήμα και να "τυπώσει" η ΚΤ και το δώσει στις εμπορικές ως αποθεματικά, αυτές δεν μπορούνε να το δανείσουν γιατί περιορίζονται από τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
    π.χ. Τράπεζα με ιδιά κεφάλαια 10.000 και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9% μπορεί να δώσει έως 90.000 σε δάνεια. Είτε έχει 90.000 αποθεματικά (νομισματική βάση) είτε 1εκ. μόνο 90.000 μπορεί να δανείσει.
    Γενικά η ποσότητα του χρήματος ορίζει την νομισματική βάση και όχι το αντίθετο. Το ποσό που μπορούν να δανείσουν οι τράπεζες σε τρίτους εξαρτάται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από τα ίδια τους κεφάλαια.
    ΥΓ Το χρήμα δημιουργείται ως απαίτηση της τράπεζας από τον δανειολήπτη (δάνειο) και ταυτόχρονα ως υποχρέωση προς τον δανειολήπτη (κατάθεση). Όταν ο δανειολήπτης σηκώσει τα λεφτά και τα βάλει στον δικό μου λογαριασμό τότε γίνονται δικά μου λεφτά.
    Γη αυτό λεμέ πως κάθε ευρώ που έχουμε στην τράπεζα κάποιος το χρωστάει στην τράπεζα.
    Παράδειγμα
    Ας πάρουμε την Boxer Bank με μετοχικό κεφάλαιο 100€ και ταμείο 100€ και ας υποθέσουμε πως έρχεσαι να πάρεις εάν δάνειο 500€. Εάν δάνειζα τις καταθέσεις η τα λεφτά που έβαλα ως τραπεζίτης για μετοχικό κεφάλαιο κανονικά έπρεπε να σου πω “δεν έχω κύριε , ελατέ αργότερα”.
    Στην πραγματικότητα έχω δυο προϋποθέσεις να καλύψω (εφόσον είσαι φερέγγυος πελάτης) για να σου δώσω το δάνειο.(τα νούμερα είναι στο περίπου, δεν τα θυμάμαι ακριβώς)
    α) τα ιδιά κεφάλαια μου προς τα risk-weighted assets να είναι τουλάχιστον 9% νομίζω (δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1). Αρά 100/500=20% και είμαι οκ.
    β) οι καταθέσεις προς τα μετρητά και ισοδύναμα να είναι τουλάχιστον 10% (δείκτης ρευστότητας). Έχω 0 καταθέσεις και 100€ μετρητά , αρά είμαι εντάξει και σου δίνω το δάνειο. Σου ανοίγω εάν λογαριασμό και σου πιστώνω τα λεφτά σου , αρά 500€ καταθέσεις προς 100€ μετρητά πάλι είμαστε οκ με βάση το β .
    Ο ισολογισμός έχει ως εξής : Ενεργητικό = δάνεια 500€ + μετρητά 100€ = 600€ = ιδιά κεφάλαια 100€ + καταθέσεις 500€.
    ΝΕΟ ΧΡΗΜΑ δημιουργήθηκε.
    Με αυτά εσύ πληρώνεις τον Κώστα ο οποίος τυχαίνει να έχει λογαριασμό στην τράπεζα μου. Τίποτα δεν αλλάζει. Μόνο το όνομα της κατάθεσης. Εσύ δεν έχεις τίποτα, χρωστάς στην τράπεζα 500€ και ο Κώστας έχει 500€ ΔΙΚΑ του λεφτά και εγγυημένα από το κράτος (έως 100.000). Είναι δικά του. Δεν τα χρωστάει πουθενά. Είναι νέο χρήμα. Είναι αποτέλεσμα της νόμιμης συναλλαγής του μαζί σου.
    Έρχεται τώρα ο Κώστας και ζητάει να τραβήξει 300€. Αρά μου λείπουν 200€ μέχρι τα 300 που θέλει συν 20€ ελάχιστο αποθεματικό για τα 200€ που θα παραμείνουν ως καταθέσεις. Αυτά τα 220€ τα δανείζομαι στην διατραπεζική με 1,5% (ούτως η άλλως και στην κατάθεση του Κώστα τόκο έδινα) ενώ από σένα εισπράττω 6% ας πούμε… έτσι πληρώ πάλι τους ορούς της ρευστότητας και έχω και κέρδος. Εάν δεν μου τα δώσει η διατραπεζική τότε πάω στην ΚΤ στο Marginal Lending Facility (discount window για την Fed) και τα παίρνω , απλά σε μια πιο τσιμπημένη τιμή. Αρά πρώτα δίνω το δάνειο και μετρά ψάχνω την ρευστότητα.
    Αρά οι καταθέσεις είναι αποτέλεσμα της πιστωτικής επέκτασης και όχι το αντίθετο. Σκέψου τώρα πως για τα κρατικά ομόλογα το β δεν το λαμβάνεις καθόλου υπόψιν. μόνο του πάει.

    • @Boxer73
      @Boxer73 Месяц назад

      Bank Run
      Θα υπέθετε κάποιος ότι εφόσον η φύση του χρήματος στην σύγχρονη εποχή είναι απλώς εγγραφές στο ισοζύγιο μιας τράπεζας ο κίνδυνος του bank run έχει πλήρως εξαλειφθεί. Αυτό είναι σωστό όταν η τράπεζα είναι υγιής.
      Με τον όρο “υγιής” εννοούμε την τράπεζα με αξιόπιστο ενεργητικό. Με απλά λόγια τα δάνεια που έχει δώσει σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται κανονικά. Οι καταθέσεις ΔΕΝ αποτελούν δείκτη υγείας. Οι καταθέσεις είναι υποχρέωση για την τράπεζα και φυσικά οι τράπεζες δεν δανείζουν τις καταθέσεις αφού δεν είναι δικές τους. Η παρανόηση ότι οι τράπεζες παίρνουν καταθέσεις και τις δανείζουν οφείλεται στην επεξήγηση ενός ισολογισμού στα πρώτα μαθήματα λογιστικής όπου “το ενεργητικό δείχνει τι έχεις και το παθητικό πως το απέκτησες”. Σύμφωνα με αυτήν την επεξήγηση είναι λογικό τα δάνεια να προήλθαν από τις καταθέσεις. Λοιπόν αυτό ΔΕΝ ισχύει για τις τράπεζες.
      Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι αναγκαίος αλλά όχι ικανός δείκτης υγείας μιας τράπεζας. Αυτό φαίνεται στις ελληνικές τράπεζες σήμερα οι οποίες αν και πλήρως κεφαλαιοποιημένες απέχουν παρασάγγας από το να θεωρούνται υγιείς από την στιγμή που το πρόβλημα των κόκκινων δανείων υφίσταται.
      Όταν λοιπόν η τράπεζα είναι υγιής τότε σε περίπτωση ban run μπορεί να δώσει τα δάνεια ως εγγύηση στην Κεντρική τράπεζα και να καλύψει την ζήτηση. Όταν όμως αυτά τα δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα (κόκκινα) τότε η ΚΤ δεν τα δέχεται ως εγγύηση και δεν παρέχει την απαιτούμενη ρευστότητα. Η ρευστότητα δεν είναι κατ’ ανάγκη σε χρήμα σε φυσική μορφή αλλά μπορεί να είναι σε διαθέσιμα σε λογαριασμό της ΚΤ ώστε ο καταθέτης να μπορεί να μεταφέρει τα λεφτά του σε άλλη τράπεζα.

    • @user-bi7xd8ry5p
      @user-bi7xd8ry5p Месяц назад +2

      Το βίντεο απευθύνεται στο ευρύ κοινό και έτσι καλύπτει μόνο τα πολύ βασικά. Αν έβαζε όλα αυτά τα επιπλέον πράγματα το βίντεο θα κατέληγε να είναι παραφορτωμένο και δυσνόητο.

  • @user-zp5wc8mu9g
    @user-zp5wc8mu9g Месяц назад +2

    Συγχαρητήρια Κοσμά! Η ικανότητα σου να εξηγείς τόσο πολύπλοκες έννοιες με τόσο απλό και κατανοητό τρόπο είναι μοναδική.

  • @skootos
    @skootos Месяц назад +1

    Έχω δει κι άλλα βίντεο σχετικά με τη δημιουργία χρήματος από ιδιωτικές τράπεζες.
    Κανένα δε μου το εξήγησε ποτέ τόσο καλά!
    Συγχαρητήρια Κοσμά!

  • @iliascharisis8041
    @iliascharisis8041 Месяц назад +6

    Συγχαρητήρια Κοσμα... βλέπουμε το κανάλι σου με τα παιδιά μου τα οποία είναι 17 και 18 ετών. Σε ευχαριστούμε...

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Месяц назад +2

      Καλή σταδιοδρομία να έχουν!

    • @iliascharisis8041
      @iliascharisis8041 Месяц назад +1

      Ευχαριστώ πάρα πολύ... Τους έχεις δώσει τη χαρά να αγαπήσουν την οικονομική επιστήμη. Και οι δυο προσπαθούν να περάσουν σε οικονομική σχολή. Καλή δύναμη στο έργο σου !!!

  • @mitsos76
    @mitsos76 Месяц назад +28

    Καλή αρχή στο νέο Greekonomics. Επίσης είδα ότι ήδη η Freedom χορηγεί χρήσιμα ελληνικά κανάλια που ασχολούνται με σοβαρά θέματα. Μπράβο και καλή συνέχεια

    • @fabiontona
      @fabiontona Месяц назад

      Όπως ποια? Θέλω να υποστηρίξω μερικά νέα κανάλια που ίσως δεν ξέρω.

    • @mitsos76
      @mitsos76 Месяц назад

      @@fabiontona όπως το Project Future

  • @dimitriskilis9798
    @dimitriskilis9798 Месяц назад +1

    Εξαιρετικό και κατανοητό !!!

  • @steliosvasilakis77
    @steliosvasilakis77 Месяц назад +2

    Καταπληκτικό περιεχόμενο. Ευχαριστούμε πολυ !

  • @makispouliasis
    @makispouliasis Месяц назад +8

    Και εμείς ευχαριστούμε την Freedom24 που ανέλαβε να κρατήσει στην παραγωγή την Μαρίτσα και τα φούξια κουστούμια. Συγχαρητήρια Κοσμά.

  • @sambridges1200
    @sambridges1200 Месяц назад +3

    Φοβερό βίντεο και κανάλι υπόδειγμα για το RUclips. Σε ευχαριστούμε Κοσμά που μας μορφώνεις. Συνέχισε έτσι και σε άλλα τόσα βίντεο

  • @kostasstefanoydakis7500
    @kostasstefanoydakis7500 Месяц назад +1

    Τότε πως στο μπ.... καλό καταφέρνουν..... Κοσμά είσαι φοβερός! respect !!!

  • @sitnamed
    @sitnamed Месяц назад +1

    Συγχαρητήρια Κοσμά, τόσο για άλλο ένα εξαιρετικό μάθημα που παρακολούθησης, όσο και για τη νέα συνεργασία με το χορηγό. 🙏

  • @predatorgames1040
    @predatorgames1040 Месяц назад +5

    Τωρα καταλαβα γιατι ολοι οι πλουσιοι λενε οτι το χρεος ειναι χρημα. Εξαιρετικο βιντεο οπως παντα.

  • @ExplosiveAnyThing
    @ExplosiveAnyThing Месяц назад +9

    Σταμάτησα το βίντεο για να πω ότι μόλις είδα την καλύτερη διαφήμιση μιας πλατφόρμας. Χαίρομαι και ειλικρινά πιστεύω οτι με αυτόν τον τρόπο η πλατφόρμα θα αποκτήσει πιο πολλούς πελάτες.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Месяц назад +6

      Ελπίζω γιατί το αξίζει και θέλουμε να συνεχίσει να μας στηρίζει.

  • @Greekmilsim
    @Greekmilsim Месяц назад

    Ευχαριστούμε για τις πολίτιμες γνώσεις που μοιράζεσαι μαζί μας

  • @DimokratesGaz
    @DimokratesGaz Месяц назад

    Μπράβο για την εξαιρετικη δουλεία .

  • @tzimizt
    @tzimizt Месяц назад +4

    Ευχαριστούμε πάρα πολύ τη Freedom που μας έκανε ένα τόσο μεγάλο δώρο, να μπορούμε να έχουμε πιο συχνά αυτή τη τόσο καλή και εμπεριστατωμένη γνώση που μας προσφέρει όλη η ομάδα του Greekonomics!
    Μόνο ένα σχόλιο έχω να κάνω... Αν θέλετε να πάει καλά το κανάλι σας, ΜΗΝ ξανά βάλετε σαν εικόνα ή αναφορικά τον Μητσοτάκη μέσα είναι γκαντεμιά και μεγάλη γρουσουζιά. Βλέπετε πόσα πράγμα έχουν γίνει "τυχαία" όσο είναι αυτό στο τιμόνι.

  • @isidoroSid
    @isidoroSid Месяц назад +10

    Το λέω συνεχώς είσαι ότι καλύτερο .. μακάρι να μην είχαμε μαφιόζους πολιτικούς και κόμματα καρτέλ … και να είχαμε τέτοιους ανθρώπους .. αλλά όντας τόσο σάπιο το σύστημα για την επιβίωση και λόγω αξιοπρέπειας φεύγουν έξω τα μυαλά ..

  • @JOKERIDER
    @JOKERIDER Месяц назад

    Μπράβο καλή νεα αρχή...σε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες

  • @dimitriskageorgis9236
    @dimitriskageorgis9236 Месяц назад

    Πολλά μπράβο... Απλά και αναλυτικά μας δίνεις πολύτιμες πληροφορίες

  • @alexandrosaerakis4360
    @alexandrosaerakis4360 Месяц назад +5

    Ενα λεπτομερές run-down list των πρακτικων καρτελ των Ελληνικων τραπεζων θα βοηθουσε παρα πολυ ολους μας. Σε ευχαριστώ για τα βιντεο σου

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Месяц назад +18

      Γιατί; Για να έχω να πληρώνω και δικηγόρους μετά;;

  • @nikpap77
    @nikpap77 Месяц назад +3

    Είσαι πολύ τίμιος! Τελικά μου άρεσε η διαφήμιση!!

  • @gynaecologist1
    @gynaecologist1 Месяц назад

    Αγαπητέ Κώστα ευχαριστούμε, για μια ακόμα φορά είσαι εξαιρετικός .

  • @tigre13al
    @tigre13al Месяц назад

    Ένα τεράστιο ευχαριστώ που μας προσφέρεις τέτοια γνώση δωρεάν 🎉

  • @slourand
    @slourand Месяц назад +7

    Μπράβο στην Χρύσα που με έβαλε να διαβάσω το paper για το πως όντως παράγεται το χρήμα και τώρα μπόρεσα να το απολαύσω και από βίντεο greekonomics!

    • @chrysagkirgkiri8567
      @chrysagkirgkiri8567 Месяц назад +1

      Όχι Σπύρο μου εμείς σε ευχαριστούμε 😂

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Месяц назад +2

      Μπράβο Χρύσα!

  • @georgegatzoulis1445
    @georgegatzoulis1445 Месяц назад +6

    Ευχαριστούμε πολύ κύριε Μαρινάκη για την γνώση που μας παρέχεται απλόχερα.

  • @kevintsolakoy8331
    @kevintsolakoy8331 Месяц назад

    Εξαιρετικό βίντεο με ξεκάθαρη βελτίωση στην ποιότητα

  • @HarderThanDiamond
    @HarderThanDiamond Месяц назад +1

    Άλλο ένα εξαιρετικό βίντεο, ευχαριστούμε κ. Μαρινάκη για τη γνώση που προσφέρετε!

  • @ChessPuzzles2
    @ChessPuzzles2 Месяц назад +4

    επανάληψη στη νομισματική θεωρία ❤

  • @tiusernamenabalw
    @tiusernamenabalw Месяц назад +4

    Συγχαρητήρια για άλλο ένα υπέροχο βίντεο! Άνοιξα επενδυτικό λογαριασμό στη Freedom αλλά με ανησυχεί το πολύ χαμηλό ποσό εξασφάλισης (20000 ευρώ). Ένα βίντεο σχετικά με αυτά τα ρίσκα (και γιατί στην Αμερική οι επενδυτές εξασφαλίζονται για 500000$ ενώ εδώ μόνο 20000€) θα βοηθούσε τον κόσμο να κάνει το “leap of faith”…

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Месяц назад +2

      Αυτό δεν είναι θέμα της Freedom, η εγγύηση είναι από το ΣΚΚ και ορίζεται από την νομοθεσία. Είναι μικρότερη γιατί είναι και πολύ μικρότερο το ρίσκο.

    • @t.k.chanel
      @t.k.chanel Месяц назад +1

      @@Greekonomics αν το δεις απο αυτην την οψη το νομισμα ναι. αν το δεις απο την αλλη οψη μεγαλυτερο ποσο σημαινει μεγαλυτερη εμπιστοσυνη, και οχι μικροτερο ποσο μικροτερο ρισκο. οι σοβαροι ξερουν οτι στην interactive πρεπει να κανουν λογαριασμο. η κουλα που λες και στο βιντεο αδυνατει να το καταλαβει.

  • @s.tavros
    @s.tavros Месяц назад

    Πολύ ευχάριστα τα νέα της έμπρακτης οικονομικής στήριξης στο κανάλι! Τέτοιου είδους γνώσεις δε υπάρχουν και χρειάζονται επιβράβευση! Σας ευχαριστώ πολύ!

  • @belalugosi2448
    @belalugosi2448 Месяц назад +6

    Ειμαι σχετικά νέος στο κανάλι.Ξεκίνησα να βλέπω τα παλαιότερα βίντεο,λες και παρακολουθω μια πολλή καλη αειρα στην τηλεόραση οπου περιμενω με αγωνία το επόμενο επεισόδιο.
    Πολλ μπράβο

  • @nikost.8908
    @nikost.8908 Месяц назад +14

    Έχει καταντήσει ίσως συνηθισμένο να το ακους, αλλά μπράβο για την δουλειά που ρίχνεις και πιάνει τόπο μέχρι και σε φοιτητές οικονομικού πανεπιστημίου, πολλά από αυτά ούτε καν έχουν ακουστεί στα αμφιθέατρα.

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Месяц назад +4

      Δεν έχει καταντήσει καθόλου συνηθισμένο :)

    • @poseidonguy3940
      @poseidonguy3940 Месяц назад +2

      @@Greekonomics Γιατί δεν υποστήριξες τον Τζήμερο στις εκλογές του Μαιου;
      Είχε σοβαρό οικονομικό πρόγραμμα για να ξεφύγει η χώρα από τον βούρκο και το ξέρεις.

    • @bloodcorer
      @bloodcorer Месяц назад +8

      ​@@poseidonguy3940 Γιατί δεν είναι πολιτικάντης τηλεμαϊντανός σαν τον Τζημερο-σαρμά αλλά Καθηγητής Οικονομικών. Κάθε ψηφοφόρος κάθε κόμματος πιστεύει πως η παράταξή του έχει το "σοβραό πρόγραμμα".

    • @poseidonguy3940
      @poseidonguy3940 Месяц назад

      @@bloodcorer Τι ακριβώς είχε πει που τον κάνει μαιντανο;
      Μπαρουφάκη ψήφισες;

    • @bloodcorer
      @bloodcorer Месяц назад +1

      @@poseidonguy3940 Οταν καταλήγεις στον εμφύλιο εν έτη 2024 μην περιμένεις να σας παρουν κ στα σοβαρά. Για τον Μπαρουφάκη δε ξέρω. Ρώτα κάποιον ψηφοφόρο του να σου πει πόσο καλύτερο είναι το πρόγραμμα το δικού τους από όλα τα άλλα.

  • @enotsartsani5866
    @enotsartsani5866 Месяц назад

    Ευχαριστούμε κύριε Κοσμά για όλο το χρόνο που διαθέτεται και για όσα μας μαθαίνεται . Όπως κάθε βίντεο το κάθε ένα υπόσχεται πολύ ενδιαφέρον και όχι άδικα !

  • @harrovsky
    @harrovsky Месяц назад +1

    Περίπου πριν έναν μήνα ψαχνόμουν για την Freedom24 και έτσι έτυχε να δω το αντίστοιχο βίντεο απ το κανάλι, κατέληξα σχεδόν οπότε έχω ελεύθερο χρόνο να βλέπω βιντεακια απ το κανάλι και έχω δει ελάχιστα παραπάνω απ τα μισά. Το μόνο που έχω να πω ότι κάνετε απίστευτη δουλειά!

  • @markospap92
    @markospap92 Месяц назад +7

    Ακούω το "Πάμε να δούμε" και πραγματικά πανηγυρίζω!!! Ευχαριστούμε για το βίντεο!!!

  • @pantognost
    @pantognost Месяц назад +5

    Θα άξιζε να τονίσουμε κάτι που το είπες στην αρχή αλλά μετά μπορεί να μην έμεινε:
    Όταν δανείζουμε λεφτά δημιουργούμε «απ τον αέρα» αξία για τον δανειστή. Αυτός όμως, μέσα από την δραστηριότητα για την οποία παίρνει το δάνειο, παράγει πραγματική αξία με πραγματικά αγαθά. Και αυτά, τα πραγματικά αγαθά, δίνουν την πραγματική αξία στον δανειζόμενο, που μετά επιστρέφει στην τράπεζα τον αέρα και του μένει η πραγματική αξία. Αυτός είναι και ο παραγωγικός, ωφέλιμος ρόλος των τραπεζών.
    Π.χ. Η τράπεζα έχει 10 ευρώ. Δανείζει 90 στον Μήτσο να αγοράσει σπόρους. Ο Μήτσος αγοράζει σπόρους, σπέρνει, βγάζει στάρι 200 ευρώ, πληρώνει τα 90 στην τράπεζα και έχει προσθέσει στην κοινωνία 110 ευρώ στάρι που η κοινωνία το χρειάζεται. Άρα η τράπεζα βοήθησε, μέσω του Μήτσου, να φτιαχτεί σταράκι για να φάει ο κόσμος.
    Άρα, ο δανεισμός «ανύπαρκτου» χρήματος οδήγησε σε μια πραγματική οικονομική δραστηριότητα που παρήγαγε πραγματικά υπαρκτά αγαθά με πραγματική υπαρκτή αξία.
    Τα δάνεια είναι τα «μπουζί» της μηχανής της οικονομίας.
    …όταν λειτουργούν σωστά…
    Άσκηση για το σπίτι θα αφήσουμε το γιατί ο δανεισμός τώρα οδηγεί στην εξαθλίωση αντί για την παραγωγικότητα στην πλειοψηφία του κόσμου…

    • @DimitrisPapadopoulos1980
      @DimitrisPapadopoulos1980 Месяц назад

      Και η τράπεζα από τα 10 € που είχε , πήρε 90 € από τον κόπο του Μήτσου του αγρότη ( + τόκοι) και όχι τα 10€ που του δάνεισε. Δλδ ο κάθε Μήτσος που παίρνει Δάνειο δουλεύει για την Τράπεζα....

    • @pantognost
      @pantognost Месяц назад

      @@DimitrisPapadopoulos1980 δεν του δάνεισε 10, του δάνεισε 90. Απλά τα 90 αυτά ήταν η «πίστη» της τράπεζας προς τον παραγωγό πως θα πάρει πίσω τα λεφτά της. Τα 10 είναι τα λεφτά που κρατά η τράπεζα για να μπορεί να δανείζει τα 90 (μόχλευση). Αλλά για αυτό που είπες πως λόγω του δανείου μέχρι ενός σημείου δουλεύει για την τράπεζα, έχεις δίκιο.

    • @sledgex9
      @sledgex9 Месяц назад

      @@DimitrisPapadopoulos1980O Μήτσος όμως δεν κόπιασε με αξία 10€ δανεικά στην τσέπη αλλά με αξία 90€ δανεικά στην τσέπη. Η παραγωγή του Μήτσου ήταν ανάλογη του δανεισμού του. Στο κάτω κάτω δεν μας νοιάζει αν η τράπεζα είχε πράγματι τα 90€ ή τα επινόησε. Μας νοιάζει ότι ο Μήτσος πράγματι έκανε χρήση αξίας 90€. Αν η τράπεζα είχε πράγματι στα ταμεία της τα 90€ και τα δάνειζε, για τον Μήτσο δεν θα άλλαζε κάτι.

    • @HeavenShallBurn16
      @HeavenShallBurn16 Месяц назад

      @@DimitrisPapadopoulos1980πρώτα όμως δούλεψε η τράπεζα για αυτόν, έκανε το μάγικο και "γέννησε" χρήμα για να φάει ο Μήτσος.
      Και στην τελική ο Μήτσος έκανε αυτό που ήθελε και που δε θα ήταν ικανός να κάνει χωρίς την τράπεζα, και είναι και χαρούμενος γιατί από εκεί που θα έκανε τίποτα, τελικά έκανε κάτι.

    • @DimitrisPapadopoulos1980
      @DimitrisPapadopoulos1980 Месяц назад +1

      @@HeavenShallBurn16 Αυτός που δούλεψε για να βγάλει €€ ήταν ο καταθέτης των αρχικών Euro. Το σύστημα της τράπεζας το υποχρεωτικό αυτό σύστημα δεν μπορεί να "εργαστεί" παρά να τους "δουλεύει" όλους και να κερδίζει αυτό. Καλημέρα !

  • @billgalan6686
    @billgalan6686 Месяц назад +1

    Απολύτως κατανοητός!
    Ευχαριστούμε πολύ!

  • @EvaggeIos
    @EvaggeIos Месяц назад

    Κύριε Μαρινάκη από τα καλύτερα σας βίντεο! Προσωπικά ευχαριστώ

  • @stevel3788
    @stevel3788 Месяц назад +4

    Φοβερό βίντεο, εύκολο να το κατανοήσει ο οποιοσδήποτε και να καταλάβει τη πραγματική έννοια του χρήματος που λίγοι γνωρίζουν.
    Σε ευχαριστούμε Κοσμά ακόμη μια φορά !

  • @kostasrp6634
    @kostasrp6634 Месяц назад +16

    Η μονη διαφημιση της freedom που εκατσα να δω

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Месяц назад +26

      Έβαλα γνώση και στην διαφήμιση!

  • @JZoroNaut
    @JZoroNaut Месяц назад +1

    Συγχαρητήρια Κοσμά. Περιμένουμε με ανυπομονησία κάθε φορά τα βίντεο σου.

  • @christoslois5186
    @christoslois5186 22 дня назад

    Ευχαριστούμε πολύ . Απόλυτα κατανοητό το περιεχόμενο

  • @chrismav2630
    @chrismav2630 Месяц назад +8

    Πρώτα κάνω like και μετά βλέπω το βίντεο :))

  • @JohnTzezanas
    @JohnTzezanas Месяц назад +5

    Εξαιρετικό βίντεο όπως πάντα. Με τον ίδιο τρόπο δημιουργούν προσωρινό χρήμα στην αγορά και οι επιχειρήσεις όταν εκδίδουν μεταχρονολογημένες επιταγές!

    • @tavros1976
      @tavros1976 Месяц назад

      Όχι, είναι το ίδιο χρήμα απλά δεν είναι διαθέσιμο σε ρευστότητα . Οι επιταγές εκδίδονται με βάση τις καταθέσεις σου , οι οποίες με τη σειρά τους είναι χρήμα . Με τις επιταγές έχεις δημιουργήσει χρήμα όταν αυτές είναι ακάλυπτες και γιαυτό πας και μέσα.

    • @JohnTzezanas
      @JohnTzezanas Месяц назад

      @@tavros1976 για αυτό και μιλάω για προσωρινό χρήμα. Για να γίνει πιο αντιληπτό, μια επιχείρηση εκδίδοντας επιταγή η οποία κυκλοφορεί στην οικονομία από επιχείρηση σε επιχείρηση για αγορά πχ πρώτων υλών δημιουργεί πλασματικό χρήμα μιας και η επιταγή πληρώνεται στην λήξη της (ελληνικό παράδοξο) και τότε μόνο πρέπει να είναι κατατεθειμενα τα χρήματα στον λογαριασμό. Μπορεί τις ημέρες προ της λήξεως να μην υπήρχαν χρήματα στον λογαριασμό του εκδότη οπότε τότε η επιταγή κυκλοφορεί στην οικονομία ως πρόσθετο χρήμα αφού γίνεται αποδεκτή στις συναλλαγές.

    • @JohnTzezanas
      @JohnTzezanas Месяц назад +2

      @@tavros1976 οχι δεν είναι το ίδιο. Για αυτό λέω για προσωρινό χρήμα. Για να γίνει πιο αντιληπτό, όταν μια επιχείρηση εκδίδει μεταχρονολογημένη επιταγή (ελληνικό παράδοξο) δεν απαιτείται να υπάρχουν χρήματα στον όψεως λογαριασμό παρά μόνο την ημερομηνία πληρωμής της. Η επιταγή κυκλοφορεί κανονικά στην οικονομία από τις επιχειρήσεις μεταξύ τους (για αγορά πχ πρώτων υλών) έως τη λήξη της. Είναι κάτι βασικό που όσοι σπουδάσαμε οικονομικά το μαθαίνουμε από το πρώτο έτος.

  • @elenipigka4918
    @elenipigka4918 Месяц назад

    Από τα καλύτερα ενημερωτικά βίντεο, μπράβο και ευχαριστώ πολύ

  • @georgemandilas5187
    @georgemandilas5187 Месяц назад

    σε ευχαριστούμε για την προσπάθεια που κανεις για να μας περασεις την γνώση σου .,σου εύχομαι υγεία

  • @giorgoskatsas3098
    @giorgoskatsas3098 Месяц назад +4

    Καλησπέρα κ. Μαρινάκη. Εξαιρετικό βίντεο για ακόμη μια φορά. Είναι τα πρόσφατα Bank runs της SVB απόρροια ενός αποτυχημένου χρηματοπιστωτικού μοντέλου όπως αυτό παρουσιάζεται στο παρόν βίντεο ή πρόκειται περί κρίσης αξιοπιστίας της ίσιας της Sillicon Valley Bank;

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Месяц назад +4

      Καλή ερώτηση. Η SVB ήταν πρόβλημα εποπτείας. Οι αναλυτές ρίσκου της τράπεζας έκαναν ανοησίες και οι εποπτικές αρχές δεν μπορούσαν να κάνουν και πολλά να τους εμποδίσουν γιατί τους είχε δέσει τα χέρια το deregulation επί Τραμπ. Η εποπτεία της ΕΚΤ είναι κατά πολύ ανώτερη σήμερα.

    • @giorgoskatsas3098
      @giorgoskatsas3098 Месяц назад

      @@Greekonomics Δε θεωρείται πως η κεφαλαιοποίηση ύψους 2δις δολαρίων που πραγματοποίησε η τράπεζα λίγες μέρες πριν την κατάρρευση οδήγησε τους καταθέτες στην ανάληψη των κεφαλαίων λόγω φόβου και αστάθειας της SVB;

  • @adamopou1
    @adamopou1 Месяц назад +5

    Νάτη πάλι η Μαρίτσα!

  • @lacedeamon
    @lacedeamon Месяц назад +1

    Πολύ σωστή και εποικοδομητική παρουσία για την freedom αλλά και για το χρήμα, ευχαριστούμε !

  • @panoss2362
    @panoss2362 Месяц назад

    τρομερο βιντεο! ενδιαφερον εξαιρετικα επεξηγηματικο και επιστημονικα αρτιο! μπραβο κυριε Κοσμά σπουδαζω οικονομικα και τα βιντεακια σας βοηθανε να καταλαβω καποιους ορους που παραβλεπουν να σου πουν οι καθηγητες του πανεπιστημιου

  • @georgevizeg6757
    @georgevizeg6757 Месяц назад +5

    Μπραβο στην Freedom24 για την πολυτιμη βοηθεια στο καναλι..την ευχαριστουμε! Οσο για το βιντεο,ηταν εξαιρετικο!!! Παρα πολυ οργανωμενο,μου ελυσε αρκετες αποριες αν και θα χρειαστει (οπως παντα) να το ξανα κανω επαναληψη.Σας ευχαριστουμε Κυριε Μαρινακη!

  • @apaxapax1446
    @apaxapax1446 Месяц назад +18

    Εφόσον εχετε χορηγο την Freedom, μπορείτε να πας πείτε για τις πρόσφατες κατηγορίες εναντίον της και την έρευνα για ξέπλυμα χρήματος στη Freedom από το Υπουργείο Δίκαιοσυνης την ΗΠΑ?

    • @konstantinos4395
      @konstantinos4395 Месяц назад +4

      Ναι τώρα περίμενε… Σε έναν βαθμό πάντως αυτό γίνεται με όλα τα οικονομικά ιδρύματα. Η εναπόθεση της ευθύνης εντοπισμού του μαυρου χρήματος σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες έχουν οικονομικό όφελος να το δεχτούν, είναι προβληματή σε κάθε επίπεδο.

    • @apaxapax1446
      @apaxapax1446 Месяц назад +1

      @@konstantinos4395 H Freedom δεν ειναι οικονομικο ιδρυμα, ειναι απλα μια χρηματηστηριακη πλατφορμα. Και τον τελευταιο καιρο υπαρχουν πολυ σοβαρες κατηγοριες εναντιον της. Το κοινο του Greekonomics θα πρεπει τουλαχιστον να το γνωριζει αυτο.

    • @kukukalitr
      @kukukalitr Месяц назад +2

      Υπαρχει καποιο λινκ?

  • @kostaskoutsaftis1764
    @kostaskoutsaftis1764 Месяц назад +2

    Πριν από καμιά 10αριά χρόνια (πάρα πολύ αργά) έπεσα πάνω σε ένα ανάλογο εκπαιδευτικό video με κινούμενα σχέδια, γύρω από την δημιουργία των τραπεζών ιστορικά και έμεινα άφωνος.
    Στην πορεία κατάλαβα, ότι ούτε οι περισσότεροι οικονομολόγοι ή εργαζόμενοι σε τράπεζες, επενδυτικά σχήματα, κτλ. έχουν γνώση της "μόντας του αιώνα".
    Αυτή η μόχλευση του 1 προς 9 που αναφέρετε στο παράδειγμα, σε κάποιες χώρες είναι πολύ μεγαλύτερη ή και χωρίς όριο... Αποτέλεσμα, ενώ παλιά είχαμε βιομήχανους, μεγαλέμπορους, μεγαλοκατασκευαστές, μεγαλοεκδότες, κτλ. σήμερα οι μόνοι που ελέγχουν τα πάντα είναι οι τραπεζίτες (και οι λοιποί σιγοντάρουν).
    Η δε πλάκα είναι ότι αν κάποιος από εμάς δανείσει χρήματα στον ανηψιό του, μπορεί να πάνε αμφότεροι και στην φυλακή. Να μη ξεφύγει κανείς από το μαντρί.
    Ευχαριστούμε θερμά φίλε, keep it up!

  • @panagiotisanastasopoulos107
    @panagiotisanastasopoulos107 Месяц назад +1

    Συγχαρητήρια πρωτα απ'όλους στον Καθηγητή της καρδιάς μας και δεύτερον στη Freedom που χρηματοδοτει το πιο ενήμερο κ αξιόλογο ελληνικό καναλι εκλαϊκευμένης επιστήμης!!

  • @kostasgekas1686
    @kostasgekas1686 Месяц назад +4

    Ανυπομονώ για το ακόμη πιο "αναβαθμισμένο" περιεχόμενο σε σχέση με το ήδη εξαιρετικής ποιότητας και εκπαιδευτικής αξίας, με τα επόμενα χορηγούμενα βίντεο. Κύριε Μαρινάκη τέλειο βίντεο για ακόμη μία φορά!

  • @MrAndreas8787
    @MrAndreas8787 Месяц назад +3

    Θα ήθελα να δω μια ανάλυση σχετικά με τον Βαρουφακη που είχε προτείνει τη χρήση ενός νομίσματος για συναλλαγές εντός χώρας μεταξύ πολιτών και δημοσίου, ώστε να παρακαμπτωνται οι τράπεζες και οι άδικες χρεώσεις τους. Δε με απασχολεί το θέμα από πολιτικής πλευράς αλλά από επιστημονικής και θα ήταν ωραίο να το συζητούσαμε

    • @vengeancejustice5329
      @vengeancejustice5329 Месяц назад

      👍

    • @xristosk9587
      @xristosk9587 Месяц назад

      Το έχει απαντήσει σε άλλο βιντεο. Η λύση ειναι ο σωστός ελεγχος των τραπεζών απο την επιτροπή ανταγωνισμού. Απλά τους απαγορεύεις αυτές τις χρεώσεις!! Το παραλληλο νόμισμα είναι πολιτικάντικοι εξυπνακισμοί για εντυπωσιασμό. Δεν υπάρχει κανένας λογος να γίνει κάτι τέτοιο.

  • @nikosspanos1036
    @nikosspanos1036 Месяц назад

    Ευχαριστουμε για τις γνωσεις και παλι!

  • @user-uc1qg9vm8i
    @user-uc1qg9vm8i Месяц назад

    Ενα ευχαριστώ για την γνώση που προσφέρεις τοσο απλόχερα και με τοσο κόστος

  • @mariosx12
    @mariosx12 Месяц назад +5

    Σε ένα παράλληλο σύμπαν, βασική μακροοικονομία είναι κοινή γνώση στην Ελλάδα, και οι ψηφοφόροι δεν κάνουν επαναληπτικά αυτοκαταστροφικές επιλογές.

  • @lepetii
    @lepetii Месяц назад +3

    Φοβερό βίντεο! Μια ερώτηση για οποιον ξέρει: αυτά τα 90 ευρώ που "δημιουργησε" η τράπεζα για να δανεισει, τα εχει δανειστει απο την κεντρική τράπεζα με το εκάστοτε επιτόκιο πριν, σωστα;
    Και μια πιο φιλοσοφική: δεδομένης της πολυπλοκότητας της οικονομιας και της αποτυχίας του central planning στο παρελθόν, κατα πόσον μπορουν οι "σοφοι" της κεντρικής τράπεζας να θέτουν το σωστό επιτοκιο ετσι ωστε να βοηθουν την οικονομια οντως;

    • @divernikn8121
      @divernikn8121 Месяц назад

      Όχι δεν χρειάζεται να δανειστούν από τη ΚΤ. Η ΚΤ δανείζει με διάφορες μορφές ( ωρίμανσης) ακόμα κ 1 ημέρας κ πάντα με ενέχυρο collateral αν απουσιάζει η απαιτούμενη ρευστότητα . Τα όρια των νέων δάνειων καθορίζονται από τα ίδια κεφάλαια των τραπεζων και από το ποσοστό ρίσκου κάθε δανείου που δημιουργουν. Αυτοι οι κανόνες καθορίζονται από τις ΚΤ. Ένα παράδειγμα , πριν την κρίση τ 2008 τα κρατικά ομόλογα δλδ ο δανεισμός στα κράτη ήταν risk free. Θεωρητικά δλδ ανεξάρτητα των ίδιων κεφαλαίων μπορούσαν να δανείσουν απεριόριστα κρατικές οντότητες

  • @georgiospetskos1814
    @georgiospetskos1814 14 дней назад

    Δυο τρεις φορές που άκουσα στο δρόμο ή σε συζητήσεις το ονομα Μαρίτσα, ήρθε αυτόματα στο μυαλό το Greekonomics.😉😉 Συνεχίστε έτσι ..👏👏👏

  • @akisthn9085
    @akisthn9085 Месяц назад

    Κατά καιρούς έχω δει αυτό το θέμα να αναλύεται από διάφορα κανάλια κυρίως στο εξωτερικό. Το συγκεκριμένο βίντεο είναι από τα καλύτερα και χαίρομαι που είναι στα Ελληνικά!
    Επίσης η ποιότητα της παραγωγής ανέβηκε αισθητά!
    Ευχαριστούμε και ανυπομονούμε για τη συνέχεια!

  • @spkrlre
    @spkrlre Месяц назад +5

    Ομολογώ ότι το παράδειγμα με το φούξια κουστούμι με μπέρδεψε περισσότερο από το παράδειγμα με την τράπεζα. Πως αποφεύγει ο τύπος με το βεστιάριο το "σακάκι-run"? Αφού το είχα πληρώσει το κουστούμι, θα πάω να το πάρω να ντυθώ κλαρινογανπρός. Με ραντεβού ή χωρίς 😅

    • @Greekonomics
      @Greekonomics  Месяц назад +10

      Κοίταξε, αν ήταν και ο Φλωρινιώτης (ΘΣΤ) ανάμεσα στους μνηστήρες της Μαρίτσας, και ήθελε σώνει και καλά να το φορέσει το κουστούμι χωρίς ραντεβού, το βεστιάριο θα μπορούσε να δανειστεί ένα ακόμη κουστούμι από άλλο βεστιάριο. Και πάλι θα είχε 2 και θα είχε δανείσει 9. Αν τώρα υποθέτεις ότι θα πήγαιναν και οι 9 να πάρουν το κουστούμι, δεν είναι η "δημιουργία κουστουμιών" που έχει πρόβλημα αλλά η ορθότητα της υπόθεσης του ιδιοκτήτη του βεστιάριου. Τα μοντέλα ρίσκου που τρέχουν οι τράπεζες έχουν εξαιρετική επιτυχία στο να προβλέπουν την συμπεριφορά του κοινού στις αναλήψεις γιατί έχουν τεράστιο δείγμα και πολύχρονη εμπειρία.

    • @AIdrivenabundance
      @AIdrivenabundance Месяц назад +1

      Αυτό μόνο; Το ότι ο τύπος με το βεστιάριο ξέρει την πληροφορία ότι μόνο ένας θα βγεί ραντεβού είναι απίθανο, παρά μόνο εάν αυτό γίνεται στην ίδια γειτονιά και γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους. Σε αυτήν την περίπτωση θα μάθαιναν και γρήγορα ότι μιλάνε με την ίδια κοπέλα. Οπότε ας κρατήσουμε το παράδειγμα απλά ως υποθετικό. :)

    • @spkrlre
      @spkrlre Месяц назад

      @@Greekonomics ευχαριστώ για την απάντηση.

    • @DimitrisPapadopoulos1980
      @DimitrisPapadopoulos1980 Месяц назад

      @@AIdrivenabundance Αυτό που δεν σου λένε είναι ότι ο Τύπος με το βεστιάριο επειδή ξέρει την πληροφορία και είναι αναγκαστικό μονοπώλιο θα χρεώσει όσο θέλει το κουστούμι, θα είναι άπλυτο και μπορεί και να λείπουν και όλα τα κουμπιά του.

    • @om526
      @om526 Месяц назад

      ​@ DimitrisPapadopoulos1980 Δε βαριέσαι...Εδώ οι τράπεζες έχουν βρει τα κουμπιά μας και μας δανείζουν ξεπλυμμενο χρήμα...

  • @timanasouskase3832
    @timanasouskase3832 Месяц назад +4

    Οσο βλέπω τα βίντεο σου τόσο θυμώνω που κανεις καλύτερη δουλειά από το εκπαιδευτικο σύστημα που θα έπρεπε να μας τα μαθαίνει όλα αυτά.

    • @giannispapailiou5794
      @giannispapailiou5794 Месяц назад +2

      Είναι τραγικά λάθος το εκπαιδευτικό σύστημα στημένο. Το καταλαβαίνει ο κόσμος όταν μεγαλώσει.

    • @tavros1976
      @tavros1976 Месяц назад

      Τι να σου μάθει, νομισματική επεκτατική πολιτική; Πάρε ένα βιβλίο Μακροοικονομικής και μελέτησε την. Αυτά είναι εξειδικευμένα για φοιτητές Οικονομικού Πανεπιστημίου . Προτείνω Μακροοικονομική- Krugman& Wells

  • @TonySevenKaps
    @TonySevenKaps Месяц назад

    Εξαιρετικό επεισόδιο για άλλη μία φορά!!

  • @tech_YT_videos
    @tech_YT_videos Месяц назад

    Πολύ καλός πολύ απλός και κατανοητός. Μακάρι να υπήρχαν και άλλοι σαν και εσένα ρε φιλε να διδασκόμαστε με αυτόν τον τρόπο από το σχολείο όσα λες. Θα ήμασταν σε άλλο επίπεδο. Μπράβο πραγματικά.

  • @kontovos
    @kontovos Месяц назад +4

    Αγαπητέ Κοσμά... Στα πόσα βίντεο παίρνουμε πτυχίο...; 😅
    Να είσαι γερός και δυνατός να συνεχίσεις έτσι. Πολύ καλά έκανες και τους έβαλες χορηγούς.

    • @lorddarkrai5753
      @lorddarkrai5753 Месяц назад

      Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο , έτσι όλοι θα είχαμε πτυχίο.
      Για κάτσε μισό λεπτό , πλέον κι η κουτσή Μαρία έχει πτυχίο , μέρες , μήνες , χρόνια , δεκαετίες που είναι....
      Επειδή μπορεί να παρεξηγηθεί η σάτυρα , δεν μειώνει την αξία του πτυχίου από οποιοδήποτε πιστοποιημένο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα , απλώς στις μέρες μας κυριολεκτικά αν έχεις μόνο πτυχίο ανήκεις στην αφρόκρεμα κι όχι στους πολύτιμους ποθητούς.Οι εν λόγω σίγουρα έχουν και μεταπτυχιακά και πρακτικές και μπόλικα σεμινάρια και δυνατές προϋπηρεσίες , βλέπετε δεν κάνει τα πάντα μονάχα ένα πτυχίο.
      Ωχ μονολόγησα πάλι χωρίς λόγο , τέλος πάντων , καλή σας μέρα!