Spännande! Då får vi hoppas att det blir ett gäng soliga dagar så du får känna på lite produktion. Märks tydligt att dagarna blir kortare och kortare nu, men det dröjer inte länge innan vårsolen är här igen 👍🏼😃
Tack för intressanta videos. Som tillägg till dina batterifunderingar planerar jag för min del ha batterilagring som flexlager för att maxa utleverans på min säkringsstorlek men ändå ta tillvara toppen över den lasten🔌
Victron Multplus II finns i olika storlekar, där kan du också ladda batterierna från generator. Finns något som heter autoassist, sätter igång generator automatiskt om inte effekten räcker till
Hej och först tack för god inspiration. Har en utmaning till dig. Ska inte länka här men det finns på min kanal. Har också fått igång mitt dröm projekt med en fläkt från en värmepump som ger riktigt bra med el. Står dock och stampar med hur jag ska få ut all el jag kan samla i batterier ut på elnätet. Allt gott!
Tjenare och tackar! När det gäller utmaningen så får man nog räkna och killgissa lite. Dels verkningsgraden, den kanske är på 16-18% på panelerna och dels behöver man upp i tillräckligt hög spänning, så man lär behöva belysa många paneler för att komma över tröskeln. Mina verkar behöva komma över 360V på ett ungefär, vilket är ca 9-10 paneler. Går att spana lite i historiken på Fronius under fliken analysera. Jag kan se lite små rörelser på några Volt i spänning när det passerar bilar/lastbilar med massor av ljus på nätterna, men det blir aldrig någon produktion av det. Jag kommer inte att testa det, men om man teoretisk lyser med en 1000W ljuskälla (utan värmeförluster) som bara träffar 10 paneler (dvs ljuset inte sprids runtomkring) så kanske man kan få ut 160-180W med el. Men jag kan ha fel, så någon får gärna rätta mig isåfall. Är lite killgissning i caset. Bara för att en LED-lampa lyser starkt som f-n, så innebär inte det att den får igång solcellerna lättare. Det går inte att få mer effekt ut än man matar in. När det gäller dina kompressorfläktar så måste du ju komma över batteriets spänningsnivå för att kunna ladda batterierna. 10V är ju lite lågt, men du kanske har löst det? För att få ut det på nätet behöver du en omriktare som det jag kikar på, men jag tror att din produktion från de fläktarna hade varit bättre att använda lokalt till belysning eller en värmefläkt, för att köpa en dyr omriktare för att få ut maximalt 100W från två fläktar betalar sig nog inte så bra, även om ett dygn teoretiskt skulle kunna ge 2.4kWh (minus omvandlingsförlusterna). Ha det fint och lycka till med experimenterandet 👍🏼😃
@@Grejarlite Symo 3.7.3-M har jag med tyvärr lite för få paneler. Installerat 2700 watt. Så hoppas få upp fler så snart som möjligt då den tål 3700 watt. Tackar för klokt svar!! Analyserat Fronius för första gången. Mycket intressant, tack! Då jag kollar på egen produktion med vind är Volt och Ampere stora intressen. Hade ett 12 volts system uppsatt förut med en Smart solar MPPT 100 I 15. Så hade mitt 12 volts system med en massa fulla blyackar till just inte mycket nytta i garaget. En av mina andra tankar är att output på den 12 volt borde jag kunna köra in på en av strängarna i Fronius växelriktaren. Vet inte dock hur den skulle tåla detta. Väldigt olikt solel med en massa volt. Osäker på hur många ingångar den har men en kommer gå åt då jag kopplar på fler solceller. Har Midsummer och det lutar åt annat märke på de nya. Ska jobba vidare med fläktarna och skruva upp en på taket och se vad jag kan få ut. Gjorde ingen film om det men jag har en lös 155 watts panel som jag testade att få fart på under gatlyktan utanför huset(led) det gav absolut inte minsta volt. Allt gott!
Tackar 👍🏼😃 Ja, vi får se hur det slutar, önskar att man hade det igång nu iallafall med nuvarande elpriser… Önskar att man hade ett likadant batteri som du visade på din kanal i veckan 👌🏼😃
Jag kör helt offgrid i stugan (ej ansluten till el-nätet), 18x 325w solceller och 14kWh 4v lifepo4 batteri (egenbyggt), Kör med en "Easun smk 5kw" inverter, den är både mppt, inverter och kan ladda med generator, den kostade 7000kr, Funkar jättefint. Jag har även en liten 375w victron inverter jag kan switcha över till, (den drar bara 8w i egenförbrukning, 5kw inverter drar ca 60w egenström).. Allt är uppkopplat och allt kan jag styra.. :-)
Nice! 😊 Kan tänka mig att det är en go känsla att gå från en stuga utan el, till att ha ett egenbyggt system med alla möjliga smarta lösningar för elförsörjning. Grym anläggning!
Tack för instruktiv info! Har samma tankar som du om batterier och projekterar med 12V batterier. Har just satt upp en markställning på tomten (bla inspirerad av dig),12Kwp med Huawei växelrikare, som även har batteripaket men till alltför stor kostnad map kapaciteten. Har egen firma och fulla elbehörigheter som gör att komplexa installationer inte kostar skjortan. Försöker utvärdera vilken funktionalitet Huawei-batterisystem kan ge ställt mot vad tex Victron eller liknande kan åstadkomma. Är även tveksam att låsa mig till ett system, vill vara fri att byta ut felande komponenter till vad som är optimalt när så krävs. Ser med intresse fram emot vad du har att föreslå om styrning och funktion av ditt batterisystem. Fortsätt ditt goda arbete!
Jag har beställt 40x425 w paneler, batterier 15 kWh och 6,5 kW bensingenerator. Bygger ställningarna för panelerna själv som du har gjort, spara ca 90 000 kr på det. Ska bli spännande att få detta att synka på ett vettigt sätt, får väl bli manuellt. Jag har tre akumulatortankar som skulle kunna användas för energilagring. Intressant med frekvensstabiliseringen.
Mycket Bra! Jag har 42 paneler 15 Kwatt, men att köpa batterier är jätte kostnaden! Tack för info 💛💙🌻🌾🌼🏵️💖👍 En fråga hur länge klarar gamla batterier!?
Ja, batterier är dyrt! 🤨 Omöjligt att svara på hur gamla batterier håller sig, beror på massor av saker.
2 года назад+1
LiFePo4 batterier är att föredra absolut. Bly syra batterier gillar inte att vara halvfulla längre tider, och bör alltid vara fulladdade. Bra för backuplösning m.m. Men när det kommer till off-grid lösningar blir bly syra batteriernas livslängd kraftigt förkortade pga de sällan är fulladdade. LiFePo4 batterierna gillar däremot att vara halvfulla, då håller de längst, och gillar inte 100% fullladdning så mycket. Bäst är att ladda dem mellan 20%-80%. LifePo4 kan också laddas och urladdas snabbare.
Absolut, så är det👍🏼😃 Men om man jämför ett batteri som i princip är gratis, med batterier i motsvarande storlek som kostar 100kkr, så är det inget svårt val 😃
Lite det hela filmen går ut på, vad ska man satsa på för lösning, vad kostar det, samt vad får man för funktion? Vad man än väljer så får man välja smart så att man inte målar in sig i ett hörn, jag vill lägga så lite pengar som möjligt på vettiga prylar. Fungerar det dåligt med UPS-batterierna är det ju bara att skaffa andra batterier, eller hur?
Nej, det finns nog inget bolag som säljer tjänsten helt och hållet ännu, det är det jag efterlyser i filmen. Men finns ju bolag som närmar sig, som Tibber och ev. är Gruppsol på gång också. Någon nämnde dock att han kör som jag beskriver via Home Assistant, så kanske finns lite specialhack på nätet som löser många av delarna. Men då får man haxa lite.
Jag såg denna videon för ett år sedan och det vi ser nu med minuspriser mellan 10-15 nästan varje dag gör ju att batterier börjar löna sig. Lägger vi dessutom till effekttariffer blir ekvationen ganska snabbt positiv för batterilagring.
Eller ska man göra en självständig batterianläggning med sol/vind som huvudsaklig laddare och fyller på från elnätet när det behövs på tex natten vid lågpris och man slipper appar och konstiga prylar som krånglar ?
Har du kikat något på Victron easysolar?, kanske räcker inte effekten i den för det du tänker dig? Den är som en Victron multiplus i funktion fast med mppt inbyggd vad jag läst mig till.
Nej, jag har kikat på 5kW:s-versionen, för då kan jag driva vattenpump och värmepump och ändå ha lite marginal. En MPPT är ju en bonus, men då "måste" man ju skaffa fler solceller också 😊
Nej, tyvärr inte, men det hade varit nice! Tror att biltillverkarna är lite försiktiga med det, för just det här med cyklandet av batteriet, utan att bilen körs. Gissar att de är rädda för att livslängden på batteriet minskar onödigt snabbt.
@@Grejarlite ja är säkert så med biltillverkarna. funderar på att köpa tesla här..vad är det för garantier på teslas batteri? undra hur många mil man kan köra innan batteriet är slut.. säkert inte billigt med nytt batteri
Beror lite på vilken version av bil du köper, det brukar stå när man kikar på modellerna på deras hemsida. På min Model 3 Long Range är det 8 år eller upp till 19200mil på drivlina och batteri (inget krav på service för att det ska gälla). Jag är inte orolig för att batterierna ska krokna, de verkar klara sig bra av det jag har sett hittills 👍🏼😃
Tjena! Vilket elområde har du räknat med på tavlan? Har säkert stor betydelse. Dessutom tycker jag att spottpriserna timme har ändrat sig sista året. Vissa dagar främst helger så kan hela Sverige ha lika pris eller 1 och 2 samma och 3-4 samma, det är som jag ser det väldigt svårt att räkna på detta i framtiden. Det bästa hade varit om man kunde frikoppla sig helt.
Tjo! Jag bor i elområde 4 så har räknat med det. Det går inte att räkna på hur det ser ut i framtiden, inget vet vad som händer. Nu är det väldigt lönsamt att ha ett batterilager som hjälper till att stötta frekvensen, men hur länge blir det så? Det hade varit riktigt gott att vara helt självförsörjande, men det är ju varken billigt eller smidigt, tyvärr.
Jo, det borde vara så om du har timspotpris, men eftersom elbolaget du handlar av oftast lägger på några ören i taxa, så får du troligtvis betala ändå. Plus att du får betala energiskatt och elöverföringsavgift. Det är lite synd att bilen nästan är fulladdad redan, så blir inte många kWh för min del i natt. Men galen skillnad i pris de senaste dagarna!
Tack för en informativ video! Det här med frekvensstabilisering är intressant tycker jag. Som jag ser det så måste det väl finnas någon yttre styrning för detta från nätbolagen? Om det är så, så lär det behövas någon standard för hur nätbolagen kommunicerar med våra anläggningar. Finns detta redan? Om det gör det så vill man ju gärna satsa på en inverter som är kompatibel med detta tänker jag. Antingen gissar jag fel om hur det funkar eller så finns det mer info att hämta i ämnet. 😊
Om du inte kom fram till en lösning, så var din film i alla fall väldigt bra för en novis att få bättre insikt. Tack! En fråga dock, du talar solceller, men om jag förstår dig rätt med Deye omvandlaren, så skulle du kunna koppla in ett vindkraftsverk?
Tackar! Bra att få ventilera funderingarna ibland 😊 När det gäller vindkraftverk så är nog inte Deyen rätt, den är mer för solceller, batterilager samt en generator. Jag har för dålig koll på vindkraftverk, men man måste ha någon form av bromslösning, här är en film på en sådan: ruclips.net/video/W1_-Bey_yLw/видео.html
Svågern håller på med ett vindkraftsprojekt som ska upp framöver, blir spännande. Tror att deras mast är 18m 😅 Jag är ju höjdrädd, så håller mig helst till markprojekt 😂
@@Grejarlite C-Powers turbiner behöver bara 2-4 meters mast, om jag minns rätt Mail från C-Power: Hej och tack för förfrågan. Bifogar vår generella broschyr. Exportpriserna är följande: 2 kw 2.000 USD med controller 3 kw 3.000 USD med controller 5 kw 4.400 USD med controller Totala höjden på systemet; 2 kw 1,20 m 3 kw 1,6 m 5 kw 4,0 m Om du vill ha 5 kw är det möjligt att koppla ihop en 2 kw och en 3 kw. Då blir den totala höjden hanterbart, varje snurra behöver 2 m2 yta MVH Anna Miscshenko CEO
Jag har ju spanat lite på vindsnurror, men problemet är lite att det måste blåsa utav hels*ke för att de ska ge något och när det väl blåser så mycket, så är redan elpriset nere på noll och intet eftersom alla stora vindkraftverk producerar för fullt då också. Så är nog mer kul, än ekonomiskt det också 😊
@@Grejarlite Vindkraft är väldigt komplex. Men är du lite intresserad, så rekommenderar jag att skaffa en enkel väderstation och mäta vindförhållande under ett år innan du tar ett beslut. Lokala förhållande kan ha stora betydelse, om förhållande är fel är det nästan meningslöst.
1komma5 har en uppkopplad enhet, HeartBeat som läser in bl.a väderrapporter och spotpriset för att sedan reglera inköp/försäljning från ditt batteri och/eller solcellsanläggning. Du kan alltså nyttja solcellsbatteriet året runt för kapa staplar. Tankar kring den, någon som sett något liknande?
Jag har ju inget batteri i drift ännu, så har inte kommit så långt så jag har kikat på sådant ännu. Är ju helt klart intressant att höra om någon följare har en HeartBeat och kan berätta om det fungerar bra! 😊
Ja, det värsta med HA är att man får krångla ganska mycket. Jag är nuförtiden mer intresserad av lösningar som är smidigare att dra igång, lite mer plug-and-play uppskattas 😅
@@poman2322 Vilket system har du (märke på växeriktare, batteri..etc) ? Vilken plugin / integration använder du i HA ? Och vad får du ? Säljer du el när dyrras och laddar batteri när billigast ? Är Huwawei system bra för HA ?
Ja, visst är det spännande!😃👍🏼 Det kommer nog att dröja ett tag tills det blir batterier för min del, men det händer mycket intressant på batterisidan nu, helt klart!
@@Grejarlite Jo absolut. Följer the electric viking så man får reda på mkt. Visste typ inget om elbilar och solpaneler för ett halvår sedan. Köpt Tesla och laddbox än iaf.
Vad kul att höra! 😃👍🏼 Många tycker att man är överdrivet positiv när man pratar om elbilar och framförallt Tesla, men det är vääääldigt lätt att bli "lite" fanatiskt när man väl har tagit steget 😅😁
Jag gör precis så som du tänker. Hemmabyggt system. Kolla in mpp solr inverter och styra genom solar Assistant och homeassistant. Ladda in ett nordpol script som styr solcellsinvertern
Oj, vad grymt! 😃 Det låter ju perfekt att det redan finns sådan i HA! Hade hoppats på att det skulle finnas lite mer plug ´n play, men då är det till att haxa lite då. Hur tycker du att det fungerar med prioriteringen av laddning eller försäljning? Har du elbil också? Du har en ny prenumerant, såg ut som att du pysslade med roliga saker! 👍🏼😃
Tjenare! Jag har kollat på deras också, men av vad jag har sett så är deras omriktare för batterier med låg spänning gjorda för 1-fas och de som är för 3-fas börjar på 120V och uppåt. Plus lång leveranstid också. Men Growatt har mycket att välja mellan 😊
Hahaha, det kanske hade varit något att satsa på, kände mig hemma framför tavlan 😂👍🏼 Nej, jag sitter och CAD:ar gjutmodeller på ett företag som producerar bearbetat gjutgods. Kort sagt så får vi en CAD-fil på en detalj, som vi gör gjutmodell till, som vi sedan gjuter och även bearbetar. Typ ett växelhus till en växellåda på en lastbil.
Jättebra att du diskutera detta, vill gärna veta hur dom bör stå (batterierna) och kyla och värme. Får ju inte vara för kallt eller varmt så hur ska batterierna förvaras ?
Precis, är en mycket bra fråga. Jag siktar på att de ska stå i ett rum med plusgrader som kanske kommer upp i 25 grader som mest. De borde iallafall få en bättre miljö än i elbilen.
Har själv kollat på Victron tillsammans med batterier. MultiPlus-II eller Quattro kan tydligen installeras tillsammans med befintligt omriiktare. Men vad jag förstår så är dessa enheter bara enfas. Vill man ha 3-fas får man installera 3st enheter som kommunicerar med varandra. Någon annan som reflekterat över detta?
Ja för Victron behöver man tre inverters. De stödjer dock att kopplas ihop för trefas. Finns dock ett sätt att ställa in den så den "nollar" ditt effektuttag från nätet om bara kör en inverter. Du levererar ut mer effekt på en fas motsvarande din användning på de andra två. Finns dock ett max på detta beroende på huvudsäkring etc
@@MrRosentorp Ja, har faktiskt funderat lite på att bara köra med en 1-fasare. Det passar egentligen ganska bra eftersom min värmepump som är min största energislukare är en 1-fasare. 3-fas vore bäst, men känner att det springer iväg i rätt mycket pengar.
Hade hemma en säljare från Sesol för några veckor sedan. Han sa att den "stora" förtjänsten var att batteriet kunde laddas upp från nätet när elen var billig för att sen användas på dagen då den var dyr igen. Antar att detta var mest tänkt på vintern då det inte blir så mycket producerat ändå. Detta skulle även skötas automatiskt. Möjligt att det var lite "positivt" tänkande inblandat från säljarens sida.
Jo, just nu är det den stora förtjänsten, men låga priser på nätterna och höga på dagarna är troligtvis inget man kan räkna med i längden. Det är svårt att göra kalkyler på solceller och batterier som är realistiska när man inte ens kan säga vad det är för elpris i övermorgon. Man kan gissa och spekulera, men ingen vet svaret.
Hmm, en tanke jag fick är om det hade varit möjligt att "studsa" in mera ljus på solcellerna om de inte är monterade i det bästa läget.. Borde vara görbart om man har panelerna på marken som du har. Så reflektorer borde vara positivt. Fick tanken pga jag studsar ljus när jag fotar, med en reflexskärm.
Ja, det hade säkerligen fungerat, men är lite svårt att ordna i praktiken, däremot har jag funderat på hur en damm framför solcellerna hade fungerat, om det hade ökat produktionen. Jag tror att en gnistrande och solig vinterdag när det är snö ute producerar ganska bra pga snön. Men är ju svårt att testa med och utan snö med kort varsel 😃
Det finns en "galen" engelsk professor här på tuben som leker med solpaneler och speglar. Han påvisar med enkla experiment att effekten lätt dubblas om man riktar in mer ljus med spegel. Problemet var att riktar man in mer ljus riktar du även in mer värme. Och värme dödar panelen. Killgissar lite här, kan ha fel😉: En vanlig panel kan bara ta hand om det röda ljuset och göra om till ström. Resten av färgspektrat blir till avfall, dvs värme. Därav verkningsgraden kring 20% på solpaneler. Om man då dubblar eller tripplar ljusmängden en panel ska ta hand om blir det en hel del skadlig värme.
Kan nog vara helt sant Tommy, men det som hade varit intressant är att kunna spegla in solen ungefär på samma sätt som man hade haft en solföljare. Men jag känner lite att det är lite för mycket meck att dona för mycket med sådant. Ju mer still allt står, desto mindre krångel känner jag 😊 Men hade varit kul att testa att rulla ut några hundra m2 ensilageplast framför solcellerna, men det är väl så dyrt med plast idag, så det skulle vara omöjligt att få igen de pengarna 😊
Sån solföljare har jag sett här också. Två paneler, monterade stående i 90° mot varandra, gemensam minus, varsin pluskabel korskopplade till liten motor. När den ena panelen ger mer än den andra roterar alltihopa tills båda ger lika mycket och följeriet stannar. Jorden snurrar vidare och ena ger mer igen och paketet följer efter igen. Och på detta arrangemang kan du montera en skitstor spegel som alltid är riktad rakt mot dina paneler 😁. Eller en motor med 24h utväxling som bara snurrar ett varv per dygn. Med som sagt risk att det bara blir krångel🤔🙄. Såg också nån som monterade två partier på marken som du har fast i 90° vinkel mot varandra, då det ena partiet speglade lite på det andra, och som jag förstod det fick han nån liten ökning på den flanken.
Tackar Jonas 🙏🏼😃 Batterierna är blybatterier från PowerSafe 12V och 62Ah och väger knappt 20kg/st. De var i drift i en UPS tills för ca 5 månader sedan. Det blir ca 30kWh totalt, men man kanske kan använda hälften i praktiken, plus ev. degradering, så kanske blir 10kWh totalt. Ja, Swish är nog bättre och smidigare än ST 👍🏼
Hej Johan igen, vill fråga dig som är insatt i solceller, min son o hustru har 68 solceller som har givit 23000 KW i tills idag. De bor i en jordbruksfastighet som dig men har egna jobb hela dagarna, inga barn hemma under dagarna. Min fråga till dig är om de ska ha rörligt eller timprisavtal, årsförbrukningen till fastigheten 14550 KW. MVH Bosse o min son Johan.
Tjenare Bo! Det beror lite på hur förbrukningen ser ut egentligen, är det bastu kl. 19 varje dag eller så att mycket av förbrukningen sker på kvällar och morgnar, så kan det bli dyrt med timpris, men är förbrukningen ganska jämn eller kan styra vissa saker till nätterna så levererar ju solcellerna oftast när elen är ganska dyr så är timspotpris vettigt. Har de en elbil och laddar de billiga timmarna så är det definitivt vettigt med timpris. Varnar dock för att det lätt bli lite föööör mycket fokus på elpriset om man har timsportpris, men visst finns det en hel del att spara på det. Peter Esse gjorde en film om detta nyligen, dock tror jag inte att han har solceller: ruclips.net/video/Khk3_RtF4NQ/видео.html
@@Grejarlite Tack för svaret Johan, i mitt hus fick jag 1,43 kr i timpris annars 3,23 kr rörligt utan moms i augusti, vad ligger ni på? Jag har Affärsverken Karlskrona samt EON. Ska kolla filmen, tack🙂
Jag fick 121.16 öre i snitt i augusti, betydligt billigare än E.On, jag bor ju i SE4 också. Köpte dock bara 438kWh, men visst, sparade nästan 1100kr på att köra spotpris. Men det är ovanligt att det diffar så mycket.
Coolt man hör din omriktare i bakgrunden 😊 ett modern välisolerad hus 110 m2 med värmepump drar nog runt 5 kW så med et batteri och en gengas driven generator på vintern så kunna man väl bli själv försörjande eller hur ❓om man har vattenburen värme.
Ja, omriktaren är lite jobbig i bakgrunden, men tänkte att solcellsfolket myser lite till det ljudet 😅😂 Ja, med solceller och gengasgenerator som även används för värme, så skulle man nästan kunna gå offgrid 😃👍🏼
@@Grejarlite Ok det är lite OT men helt dammfrit och tort bränsle till Gengas Generatorn kan man tillverka på detta viset 👍 ruclips.net/video/t-ok93JXcts/видео.html
Sungrow har system med batteri, solceller och en app man kan styra allt med. Själv har jag beställt solceller med 13kwh batteri och en hybrid SH10 ORT 10KW, tror att man kan köra offgrid på denna inverter med lite tillbehör när man läser beskrivningen, men har inte fått detta installerat ännu.
Ja, Sungrow har kit, men deras omriktare börjar på 160V och uppåt på batterisidan, så inget som passar mig perfekt ihop med UPS-batterierna. För att köra off-grid krävs det att man har en godkänd lösning med frånskiljare och jordtag m.m. Ska övergången ske automatiskt, så blir det ganska dyra brytare också. Men bara att ha möjligheten att plocka ut ström ur ett 3-fasuttag hade gjort nytta! 👍
Vi har planerad att få 32 solpaneler på taket, man föreslår också 5-6 batterier. Min fråga till dig: har vi någon nytta av en massa batterier för 60 000kr? (Sesol)?
Jag tror mycket på batterier i framtiden, men om det är värt 60000kr får man avgöra själv. Jag svarade detta på din fråga i den andra filmen: Rent generellt så kan det vara en bra deal att satsa på batterier i samband med köpet av solcellerna eftersom det är mer stöd för batterilager och att de då räknar in omriktaren i det paketet om jag har fattat det rätt. Så att köpa ett batteri i samband med solcellerna kan vara väldigt fördelaktigt. Men allt beror på den egna plånboken och lite hur intresserad man är. Är man lite aktiv med sitt batteri kommer det gå att spara och kanske till och med tjäna lite pengar på batteriet i framtiden. Men ingen vet något om framtidens elpris, så är svårt att säga om det blir en jättebra affär. Men gillar man teknik är ju inte alltid ekonomin det viktigaste 😅😊
Deye hybrid inverter fixar det mesta. Har beställt två st. på vardera 10kW + 2 st. batteri på vardera 10kwh + 40 paneler på vardera 550W (22kW) max vad du kan koppla upp till två Deye. Kolla denna länk: ruclips.net/video/rlwjBmNdhLk/видео.html
Intressant, jag har också en DEYE 12 KW hybrid inverter på väg + ett 30KW nissan leaf batteri med assande bms som jag hoppas kunna sätta ihop under hösten.
Beräknad leverans av invertern är mitten av oktober så jag har lite tid att testa lite olika konfigurationer och design+ ordna någon ordentlig hylla till det. Återkommer när jag är igång.
Du har inte funderat på lite vindkraft. Du kanske inte riktigt kan ta effektiviteten ur huvudet, vissa batterier ska ju inte heller laddas till 100% och tömas till 0% för prestanda.
Jo, har funderat och svågern har köpt in ett vindkraftverk som skall upp ganska högt, blir intressant att följa det. Men är lite så att elpriset är oftast lågt när det blåser, så det är inget man gör för att spara pengar, utan för att det är kul. Har inte tagit effektiviteten ur huvudet alls, den måste man räkna med, men jag ville bara visa potentialen med mina uträkningar. Valet av batterityp är definitivt avgörande för hur mycket man kan utnyttja.
Ja, det hade varit nice att bygga med frånskiljare m.m. så att man hade kunnat köra helt utan elnät. Prio ett är annars att kunna köra vatten- och värmepump.
@@Grejarlite Ja, det är nog prio 1, men det är nog lite säsongsberoende också. Kyl/frys för livsmedel är inte dumt heller. Annars ska man salta eller konservera i glasburk. 😫
Den här kanalen behöver bli större för konsumentupplysningen här är fantastisk.
Ojojoj, det var fina ord, det värmer Gustaf 🙏🏼😃
Du har verkligen varit ett stöd i tankarna när jag beställt min anläggning. Tack.
Det var roligt att höra Ralf! 😃 Är den installerad, eller börjar det närma sig?
@@Grejarlite i mitten av oktober får jag 56 celler.
Spännande! Då får vi hoppas att det blir ett gäng soliga dagar så du får känna på lite produktion. Märks tydligt att dagarna blir kortare och kortare nu, men det dröjer inte länge innan vårsolen är här igen 👍🏼😃
Tack för intressanta videos. Som tillägg till dina batterifunderingar planerar jag för min del ha batterilagring som flexlager för att maxa utleverans på min säkringsstorlek men ändå ta tillvara toppen över den lasten🔌
Tackar 🙏🏼
Bra påpekande! Skulle haft med det också 👍🏼😃
Victron Multplus II finns i olika storlekar, där kan du också ladda batterierna från generator. Finns något som heter autoassist, sätter igång generator automatiskt om inte effekten räcker till
Ja, många som talar väl om Victrons prylar, så de börjar ligga bra till 😊
Hej och först tack för god inspiration. Har en utmaning till dig. Ska inte länka här men det finns på min kanal. Har också fått igång mitt dröm projekt med en fläkt från en värmepump som ger riktigt bra med el. Står dock och stampar med hur jag ska få ut all el jag kan samla i batterier ut på elnätet. Allt gott!
Tjenare och tackar!
När det gäller utmaningen så får man nog räkna och killgissa lite. Dels verkningsgraden, den kanske är på 16-18% på panelerna och dels behöver man upp i tillräckligt hög spänning, så man lär behöva belysa många paneler för att komma över tröskeln. Mina verkar behöva komma över 360V på ett ungefär, vilket är ca 9-10 paneler. Går att spana lite i historiken på Fronius under fliken analysera. Jag kan se lite små rörelser på några Volt i spänning när det passerar bilar/lastbilar med massor av ljus på nätterna, men det blir aldrig någon produktion av det.
Jag kommer inte att testa det, men om man teoretisk lyser med en 1000W ljuskälla (utan värmeförluster) som bara träffar 10 paneler (dvs ljuset inte sprids runtomkring) så kanske man kan få ut 160-180W med el. Men jag kan ha fel, så någon får gärna rätta mig isåfall. Är lite killgissning i caset. Bara för att en LED-lampa lyser starkt som f-n, så innebär inte det att den får igång solcellerna lättare. Det går inte att få mer effekt ut än man matar in.
När det gäller dina kompressorfläktar så måste du ju komma över batteriets spänningsnivå för att kunna ladda batterierna. 10V är ju lite lågt, men du kanske har löst det? För att få ut det på nätet behöver du en omriktare som det jag kikar på, men jag tror att din produktion från de fläktarna hade varit bättre att använda lokalt till belysning eller en värmefläkt, för att köpa en dyr omriktare för att få ut maximalt 100W från två fläktar betalar sig nog inte så bra, även om ett dygn teoretiskt skulle kunna ge 2.4kWh (minus omvandlingsförlusterna).
Ha det fint och lycka till med experimenterandet 👍🏼😃
@@Grejarlite Symo 3.7.3-M har jag med tyvärr lite för få paneler. Installerat 2700 watt. Så hoppas få upp fler så snart som möjligt då den tål 3700 watt. Tackar för klokt svar!! Analyserat Fronius för första gången. Mycket intressant, tack! Då jag kollar på egen produktion med vind är Volt och Ampere stora intressen. Hade ett 12 volts system uppsatt förut med en Smart solar MPPT 100 I 15. Så hade mitt 12 volts system med en massa fulla blyackar till just inte mycket nytta i garaget. En av mina andra tankar är att output på den 12 volt borde jag kunna köra in på en av strängarna i Fronius växelriktaren. Vet inte dock hur den skulle tåla detta. Väldigt olikt solel med en massa volt. Osäker på hur många ingångar den har men en kommer gå åt då jag kopplar på fler solceller. Har Midsummer och det lutar åt annat märke på de nya. Ska jobba vidare med fläktarna och skruva upp en på taket och se vad jag kan få ut. Gjorde ingen film om det men jag har en lös 155 watts panel som jag testade att få fart på under gatlyktan utanför huset(led) det gav absolut inte minsta volt. Allt gott!
Riktigt bra och informativt.
Tackar 🙏🏼
Hej!
Bra info som vanligt.👌🏻
Ser fram emot dina lösningar framöver om detta är något du kommer satsa på.👍🏻
Tackar 👍🏼😃
Ja, vi får se hur det slutar, önskar att man hade det igång nu iallafall med nuvarande elpriser…
Önskar att man hade ett likadant batteri som du visade på din kanal i veckan 👌🏼😃
Jag kör helt offgrid i stugan (ej ansluten till el-nätet), 18x 325w solceller och 14kWh 4v lifepo4 batteri (egenbyggt), Kör med en "Easun smk 5kw" inverter, den är både mppt, inverter och kan ladda med generator, den kostade 7000kr, Funkar jättefint. Jag har även en liten 375w victron inverter jag kan switcha över till, (den drar bara 8w i egenförbrukning, 5kw inverter drar ca 60w egenström).. Allt är uppkopplat och allt kan jag styra.. :-)
Nice! 😊 Kan tänka mig att det är en go känsla att gå från en stuga utan el, till att ha ett egenbyggt system med alla möjliga smarta lösningar för elförsörjning.
Grym anläggning!
Tack för instruktiv info!
Har samma tankar som du om batterier och projekterar med 12V batterier. Har just satt upp en markställning på tomten (bla inspirerad av dig),12Kwp med Huawei växelrikare, som även har batteripaket men till alltför stor kostnad map kapaciteten. Har egen firma och fulla elbehörigheter som gör att komplexa installationer inte kostar skjortan.
Försöker utvärdera vilken funktionalitet Huawei-batterisystem kan ge ställt mot vad tex Victron eller liknande kan åstadkomma.
Är även tveksam att låsa mig till ett system, vill vara fri att byta ut felande komponenter till vad som är optimalt när så krävs.
Ser med intresse fram emot vad du har att föreslå om styrning och funktion av ditt batterisystem.
Fortsätt ditt goda arbete!
Stort tack själv 🙏🏼😃
Mycket bra! Håller på att sätta upp en anläggning med batterier.
Kul att höra! 😃
Jag har inte kommit till skott ännu, men känns helt klart som en klockren investering! 👍
Jag har beställt 40x425 w paneler, batterier 15 kWh och 6,5 kW bensingenerator. Bygger ställningarna för panelerna själv som du har gjort, spara ca 90 000 kr på det. Ska bli spännande att få detta att synka på ett vettigt sätt, får väl bli manuellt. Jag har tre akumulatortankar som skulle kunna användas för energilagring. Intressant med frekvensstabiliseringen.
Låter som en grym anläggning! Det kommer att bli hur bra som helst! 👍🏼😃
Victron samarbetar väldigt bra ihop med din befintliga Fronius växelriktare annars, även i ö-drift. 😉
Ok, det är ju intressant! Kan värdena från Victron läsas in i Fronius så man får med data i appen? Nice isåfall 😃👍🏼
Mycket Bra! Jag har 42 paneler 15 Kwatt, men att köpa batterier är jätte kostnaden! Tack för info
💛💙🌻🌾🌼🏵️💖👍
En fråga hur länge klarar gamla batterier!?
Ja, batterier är dyrt! 🤨
Omöjligt att svara på hur gamla batterier håller sig, beror på massor av saker.
LiFePo4 batterier är att föredra absolut. Bly syra batterier gillar inte att vara halvfulla längre tider, och bör alltid vara fulladdade. Bra för backuplösning m.m. Men när det kommer till off-grid lösningar blir bly syra batteriernas livslängd kraftigt förkortade pga de sällan är fulladdade. LiFePo4 batterierna gillar däremot att vara halvfulla, då håller de längst, och gillar inte 100% fullladdning så mycket. Bäst är att ladda dem mellan 20%-80%. LifePo4 kan också laddas och urladdas snabbare.
Absolut, så är det👍🏼😃
Men om man jämför ett batteri som i princip är gratis, med batterier i motsvarande storlek som kostar 100kkr, så är det inget svårt val 😃
Lite det hela filmen går ut på, vad ska man satsa på för lösning, vad kostar det, samt vad får man för funktion?
Vad man än väljer så får man välja smart så att man inte målar in sig i ett hörn, jag vill lägga så lite pengar som möjligt på vettiga prylar. Fungerar det dåligt med UPS-batterierna är det ju bara att skaffa andra batterier, eller hur?
Mycket bra och informativ video!
Tackar, kul att du gillade den! 😀🙏
Finns det något bolag som gör mjukvaran för styrs olika system som du beskriver? Jag är intresserad hitta likasinnade för att bygga den
Nej, det finns nog inget bolag som säljer tjänsten helt och hållet ännu, det är det jag efterlyser i filmen. Men finns ju bolag som närmar sig, som Tibber och ev. är Gruppsol på gång också.
Någon nämnde dock att han kör som jag beskriver via Home Assistant, så kanske finns lite specialhack på nätet som löser många av delarna. Men då får man haxa lite.
Jag såg denna videon för ett år sedan och det vi ser nu med minuspriser mellan 10-15 nästan varje dag gör ju att batterier börjar löna sig. Lägger vi dessutom till effekttariffer blir ekvationen ganska snabbt positiv för batterilagring.
Ja, det börjar verkligen bli aktuellt med batterier, självförbrukning och lagring är en klockren strategi! 😃👍
Eller ska man göra en självständig batterianläggning med sol/vind som huvudsaklig laddare och fyller på från elnätet när det behövs på tex natten vid lågpris och man slipper appar och konstiga prylar som krånglar ?
Jag är inte säker på att det gör saken lättare, för man vet ju att det skulle gå att optimera liiiite mer 😃
Har du kikat något på Victron easysolar?, kanske räcker inte effekten i den för det du tänker dig?
Den är som en Victron multiplus i funktion fast med mppt inbyggd vad jag läst mig till.
Nej, jag har kikat på 5kW:s-versionen, för då kan jag driva vattenpump och värmepump och ändå ha lite marginal.
En MPPT är ju en bonus, men då "måste" man ju skaffa fler solceller också 😊
kan du inte ha teslans batteri och köra elen in till huset?
Nej, tyvärr inte, men det hade varit nice!
Tror att biltillverkarna är lite försiktiga med det, för just det här med cyklandet av batteriet, utan att bilen körs. Gissar att de är rädda för att livslängden på batteriet minskar onödigt snabbt.
@@Grejarlite ja är säkert så med biltillverkarna.
funderar på att köpa tesla här..vad är det för garantier på teslas batteri?
undra hur många mil man kan köra innan batteriet är slut..
säkert inte billigt med nytt batteri
Beror lite på vilken version av bil du köper, det brukar stå när man kikar på modellerna på deras hemsida.
På min Model 3 Long Range är det 8 år eller upp till 19200mil på drivlina och batteri (inget krav på service för att det ska gälla).
Jag är inte orolig för att batterierna ska krokna, de verkar klara sig bra av det jag har sett hittills 👍🏼😃
Tjena! Vilket elområde har du räknat med på tavlan? Har säkert stor betydelse. Dessutom tycker jag att spottpriserna timme har ändrat sig sista året. Vissa dagar främst helger så kan hela Sverige ha lika pris eller 1 och 2 samma och 3-4 samma, det är som jag ser det väldigt svårt att räkna på detta i framtiden. Det bästa hade varit om man kunde frikoppla sig helt.
Tjo! Jag bor i elområde 4 så har räknat med det. Det går inte att räkna på hur det ser ut i framtiden, inget vet vad som händer. Nu är det väldigt lönsamt att ha ett batterilager som hjälper till att stötta frekvensen, men hur länge blir det så?
Det hade varit riktigt gott att vara helt självförsörjande, men det är ju varken billigt eller smidigt, tyvärr.
Hej Johan, inatt är spotpriset på minussidan får jag betalt när jag köper el då?
Jo, det borde vara så om du har timspotpris, men eftersom elbolaget du handlar av oftast lägger på några ören i taxa, så får du troligtvis betala ändå. Plus att du får betala energiskatt och elöverföringsavgift.
Det är lite synd att bilen nästan är fulladdad redan, så blir inte många kWh för min del i natt.
Men galen skillnad i pris de senaste dagarna!
Tack för en informativ video!
Det här med frekvensstabilisering är intressant tycker jag. Som jag ser det så måste det väl finnas någon yttre styrning för detta från nätbolagen? Om det är så, så lär det behövas någon standard för hur nätbolagen kommunicerar med våra anläggningar. Finns detta redan? Om det gör det så vill man ju gärna satsa på en inverter som är kompatibel med detta tänker jag. Antingen gissar jag fel om hur det funkar eller så finns det mer info att hämta i ämnet. 😊
🙏😊
De enda som jag vet har en lösning för detta är detta företaget:
www.checkwatt.se/
Men kanske finns fler?
Om du inte kom fram till en lösning, så var din film i alla fall väldigt bra för en novis att få bättre insikt.
Tack!
En fråga dock, du talar solceller, men om jag förstår dig rätt med Deye omvandlaren, så skulle du kunna koppla in ett vindkraftsverk?
Tackar! Bra att få ventilera funderingarna ibland 😊
När det gäller vindkraftverk så är nog inte Deyen rätt, den är mer för solceller, batterilager samt en generator. Jag har för dålig koll på vindkraftverk, men man måste ha någon form av bromslösning, här är en film på en sådan:
ruclips.net/video/W1_-Bey_yLw/видео.html
Svågern håller på med ett vindkraftsprojekt som ska upp framöver, blir spännande. Tror att deras mast är 18m 😅
Jag är ju höjdrädd, så håller mig helst till markprojekt 😂
@@Grejarlite
C-Powers turbiner behöver bara 2-4 meters mast, om jag minns rätt
Mail från C-Power:
Hej och tack för förfrågan.
Bifogar vår generella broschyr.
Exportpriserna är följande:
2 kw 2.000 USD med controller
3 kw 3.000 USD med controller
5 kw 4.400 USD med controller
Totala höjden på systemet;
2 kw 1,20 m
3 kw 1,6 m
5 kw 4,0 m
Om du vill ha 5 kw är det möjligt att koppla ihop en 2 kw och en 3 kw. Då blir den totala höjden hanterbart, varje snurra behöver 2 m2 yta
MVH
Anna Miscshenko CEO
Jag har ju spanat lite på vindsnurror, men problemet är lite att det måste blåsa utav hels*ke för att de ska ge något och när det väl blåser så mycket, så är redan elpriset nere på noll och intet eftersom alla stora vindkraftverk producerar för fullt då också.
Så är nog mer kul, än ekonomiskt det också 😊
@@Grejarlite Vindkraft är väldigt komplex. Men är du lite intresserad, så rekommenderar jag att skaffa en enkel väderstation och mäta vindförhållande under ett år innan du tar ett beslut. Lokala förhållande kan ha stora betydelse, om förhållande är fel är det nästan meningslöst.
Aldrig funderat på Ferroamps lösningar för solel och energilagring?
Skalbart i ett enda DC nät
Fasbalansering
Och bäst av allt, Made in Sweden!
Jo, de gör finurliga lösningar, men de har högre pris och jag har för mig att de hade lite leveransproblem (typ som de flesta).
Kolla CheckWatt, de köper batterikapacitet. På deras hemsida kan du få en hint om vad de betalar.
Japp, hörde att de hade fått måååånga anmälningar till detta. Verkar ju galet bra betalt får man ju säga.
1komma5 har en uppkopplad enhet, HeartBeat som läser in bl.a väderrapporter och spotpriset för att sedan reglera inköp/försäljning från ditt batteri och/eller solcellsanläggning. Du kan alltså nyttja solcellsbatteriet året runt för kapa staplar.
Tankar kring den, någon som sett något liknande?
Jag har ju inget batteri i drift ännu, så har inte kommit så långt så jag har kikat på sådant ännu.
Är ju helt klart intressant att höra om någon följare har en HeartBeat och kan berätta om det fungerar bra! 😊
💜💜💜
🙏🏼🙏🏼😃
Home-Assistant är en lösning som kan automatisera på elpriser, väderprognoser osv om man pular lite grann.
Ja, det värsta med HA är att man får krångla ganska mycket. Jag är nuförtiden mer intresserad av lösningar som är smidigare att dra igång, lite mer plug-and-play uppskattas 😅
Jag kör med HA det funkar bra, inte så jättesvårt att konfigurera 😅 man bara måste lära sig programmera.
@@poman2322 Vilket system har du (märke på växeriktare, batteri..etc) ? Vilken plugin / integration använder du i HA ? Och vad får du ? Säljer du el när dyrras och laddar batteri när billigast ? Är Huwawei system bra för HA ?
Spännande! 💪
9/6-23
Ja, visst är det spännande!😃👍🏼
Det kommer nog att dröja ett tag tills det blir batterier för min del, men det händer mycket intressant på batterisidan nu, helt klart!
@@Grejarlite
Jo absolut.
Följer the electric viking så man får reda på mkt.
Visste typ inget om elbilar och solpaneler för ett halvår sedan.
Köpt Tesla och laddbox än iaf.
Det är snabb marscherat! 😃👍🏼
Hur känns det med elbil nu när du har haft den en tag?
@@Grejarlite underbart enkelt.
Laddar bara hemma med. Billigt att åka med. 💪 Älskar Teslan.
Vad kul att höra! 😃👍🏼
Många tycker att man är överdrivet positiv när man pratar om elbilar och framförallt Tesla, men det är vääääldigt lätt att bli "lite" fanatiskt när man väl har tagit steget 😅😁
Kommer folk få betala tillbaka avdrag för batteri nu efter skatteverket beslut?
Kan inte hitta någon video om det nya beslutet från skatteverket från någon youtuber....
Tack!
Ojojojojoj, stort tack! 🙏🏼 "Nästan" så att man rodnar lite 😊😊
Jag gör precis så som du tänker. Hemmabyggt system. Kolla in mpp solr inverter och styra genom solar Assistant och homeassistant. Ladda in ett nordpol script som styr solcellsinvertern
Oj, vad grymt! 😃 Det låter ju perfekt att det redan finns sådan i HA! Hade hoppats på att det skulle finnas lite mer plug ´n play, men då är det till att haxa lite då.
Hur tycker du att det fungerar med prioriteringen av laddning eller försäljning? Har du elbil också?
Du har en ny prenumerant, såg ut som att du pysslade med roliga saker! 👍🏼😃
Du bör definitivt titta på Growatt SPF hybrid off grid solar...
Tjenare!
Jag har kollat på deras också, men av vad jag har sett så är deras omriktare för batterier med låg spänning gjorda för 1-fas och de som är för 3-fas börjar på 120V och uppåt.
Plus lång leveranstid också.
Men Growatt har mycket att välja mellan 😊
Blir nyfiken på vad du jobbar med till vardags? Lärare? 😀
Hahaha, det kanske hade varit något att satsa på, kände mig hemma framför tavlan 😂👍🏼
Nej, jag sitter och CAD:ar gjutmodeller på ett företag som producerar bearbetat gjutgods. Kort sagt så får vi en CAD-fil på en detalj, som vi gör gjutmodell till, som vi sedan gjuter och även bearbetar. Typ ett växelhus till en växellåda på en lastbil.
Jättebra att du diskutera detta, vill gärna veta hur dom bör stå (batterierna) och kyla och värme.
Får ju inte vara för kallt eller varmt så hur ska batterierna förvaras ?
Precis, är en mycket bra fråga. Jag siktar på att de ska stå i ett rum med plusgrader som kanske kommer upp i 25 grader som mest.
De borde iallafall få en bättre miljö än i elbilen.
Har själv kollat på Victron tillsammans med batterier. MultiPlus-II eller Quattro kan tydligen installeras tillsammans med befintligt omriiktare. Men vad jag förstår så är dessa enheter bara enfas. Vill man ha 3-fas får man installera 3st enheter som kommunicerar med varandra. Någon annan som reflekterat över detta?
Tackar för input, jag har inte kollat supernoga på Victron ännu, men ska grotta mer i det 😊
Ja för Victron behöver man tre inverters. De stödjer dock att kopplas ihop för trefas. Finns dock ett sätt att ställa in den så den "nollar" ditt effektuttag från nätet om bara kör en inverter. Du levererar ut mer effekt på en fas motsvarande din användning på de andra två. Finns dock ett max på detta beroende på huvudsäkring etc
@@MrRosentorp Ja, har faktiskt funderat lite på att bara köra med en 1-fasare. Det passar egentligen ganska bra eftersom min värmepump som är min största energislukare är en 1-fasare.
3-fas vore bäst, men känner att det springer iväg i rätt mycket pengar.
Hade hemma en säljare från Sesol för några veckor sedan.
Han sa att den "stora" förtjänsten var att batteriet kunde laddas upp från nätet när elen var billig för att sen användas på dagen då den var dyr igen. Antar att detta var mest tänkt på vintern då det inte blir så mycket producerat ändå.
Detta skulle även skötas automatiskt.
Möjligt att det var lite "positivt" tänkande inblandat från säljarens sida.
Jo, just nu är det den stora förtjänsten, men låga priser på nätterna och höga på dagarna är troligtvis inget man kan räkna med i längden.
Det är svårt att göra kalkyler på solceller och batterier som är realistiska när man inte ens kan säga vad det är för elpris i övermorgon. Man kan gissa och spekulera, men ingen vet svaret.
Hmm, en tanke jag fick är om det hade varit möjligt att "studsa" in mera ljus på solcellerna om de inte är monterade i det bästa läget..
Borde vara görbart om man har panelerna på marken som du har. Så reflektorer borde vara positivt. Fick tanken pga jag studsar ljus när jag fotar, med en reflexskärm.
Ja, det hade säkerligen fungerat, men är lite svårt att ordna i praktiken, däremot har jag funderat på hur en damm framför solcellerna hade fungerat, om det hade ökat produktionen. Jag tror att en gnistrande och solig vinterdag när det är snö ute producerar ganska bra pga snön. Men är ju svårt att testa med och utan snö med kort varsel 😃
@@Grejarlite Kan du låna nån rulle vit ensilageplast av någon bonde i närheten så kan du ju testa.
Det finns en "galen" engelsk professor här på tuben som leker med solpaneler och speglar. Han påvisar med enkla experiment att effekten lätt dubblas om man riktar in mer ljus med spegel. Problemet var att riktar man in mer ljus riktar du även in mer värme. Och värme dödar panelen.
Killgissar lite här, kan ha fel😉: En vanlig panel kan bara ta hand om det röda ljuset och göra om till ström. Resten av färgspektrat blir till avfall, dvs värme. Därav verkningsgraden kring 20% på solpaneler. Om man då dubblar eller tripplar ljusmängden en panel ska ta hand om blir det en hel del skadlig värme.
Kan nog vara helt sant Tommy, men det som hade varit intressant är att kunna spegla in solen ungefär på samma sätt som man hade haft en solföljare.
Men jag känner lite att det är lite för mycket meck att dona för mycket med sådant. Ju mer still allt står, desto mindre krångel känner jag 😊
Men hade varit kul att testa att rulla ut några hundra m2 ensilageplast framför solcellerna, men det är väl så dyrt med plast idag, så det skulle vara omöjligt att få igen de pengarna 😊
Sån solföljare har jag sett här också. Två paneler, monterade stående i 90° mot varandra, gemensam minus, varsin pluskabel korskopplade till liten motor. När den ena panelen ger mer än den andra roterar alltihopa tills båda ger lika mycket och följeriet stannar. Jorden snurrar vidare och ena ger mer igen och paketet följer efter igen. Och på detta arrangemang kan du montera en skitstor spegel som alltid är riktad rakt mot dina paneler 😁. Eller en motor med 24h utväxling som bara snurrar ett varv per dygn. Med som sagt risk att det bara blir krångel🤔🙄.
Såg också nån som monterade två partier på marken som du har fast i 90° vinkel mot varandra, då det ena partiet speglade lite på det andra, och som jag förstod det fick han nån liten ökning på den flanken.
Bra video! Man blir lite nyfiken på vilken sort batteri du skaffat! Swish låter enkelt och bra för att stödja din kanal👍
Tackar Jonas 🙏🏼😃
Batterierna är blybatterier från PowerSafe 12V och 62Ah och väger knappt 20kg/st. De var i drift i en UPS tills för ca 5 månader sedan. Det blir ca 30kWh totalt, men man kanske kan använda hälften i praktiken, plus ev. degradering, så kanske blir 10kWh totalt.
Ja, Swish är nog bättre och smidigare än ST 👍🏼
Hej Johan igen, vill fråga dig som är insatt i solceller, min son o hustru har 68 solceller som har givit 23000 KW i tills idag.
De bor i en jordbruksfastighet som dig men har egna jobb hela dagarna, inga barn hemma under dagarna.
Min fråga till dig är om de ska ha rörligt eller timprisavtal, årsförbrukningen till fastigheten 14550 KW.
MVH Bosse o min son Johan.
Tjenare Bo!
Det beror lite på hur förbrukningen ser ut egentligen, är det bastu kl. 19 varje dag eller så att mycket av förbrukningen sker på kvällar och morgnar, så kan det bli dyrt med timpris, men är förbrukningen ganska jämn eller kan styra vissa saker till nätterna så levererar ju solcellerna oftast när elen är ganska dyr så är timspotpris vettigt. Har de en elbil och laddar de billiga timmarna så är det definitivt vettigt med timpris.
Varnar dock för att det lätt bli lite föööör mycket fokus på elpriset om man har timsportpris, men visst finns det en hel del att spara på det.
Peter Esse gjorde en film om detta nyligen, dock tror jag inte att han har solceller:
ruclips.net/video/Khk3_RtF4NQ/видео.html
@@Grejarlite Tack för svaret Johan, i mitt hus fick jag 1,43 kr i timpris annars 3,23 kr rörligt utan moms
i augusti, vad ligger ni på? Jag har Affärsverken Karlskrona samt EON. Ska kolla filmen, tack🙂
Jag fick 121.16 öre i snitt i augusti, betydligt billigare än E.On, jag bor ju i SE4 också. Köpte dock bara 438kWh, men visst, sparade nästan 1100kr på att köra spotpris. Men det är ovanligt att det diffar så mycket.
@@Grejarlite Vilket bolag har du?
Jag har Skellefteå Kraft eftersom de har Tesla-rabatt, de drar av 192.50kr/månad för det. Har det ett år till, sedan blir det nog E.On eller Tibber.
Coolt man hör din omriktare i bakgrunden 😊 ett modern välisolerad hus 110 m2 med värmepump drar nog runt 5 kW så med et batteri och en gengas driven generator på vintern så kunna man väl bli själv försörjande eller hur ❓om man har vattenburen värme.
Ja, omriktaren är lite jobbig i bakgrunden, men tänkte att solcellsfolket myser lite till det ljudet 😅😂
Ja, med solceller och gengasgenerator som även används för värme, så skulle man nästan kunna gå offgrid 😃👍🏼
@@Grejarlite Ok det är lite OT men helt dammfrit och tort bränsle till Gengas Generatorn kan man tillverka på detta viset 👍
ruclips.net/video/t-ok93JXcts/видео.html
Haha, finurlig lösning, inget som man bör visa arbetsmiljöverket bara 😂👍🏼
@@Grejarlite nej men den visar principen, sen skal den byggas in och sitta i front gaveln i en traktor tippkärra och ladda flaket med skruven👍
Sungrow har system med batteri, solceller och en app man kan styra allt med. Själv har jag beställt solceller med 13kwh batteri och en hybrid SH10 ORT 10KW, tror att man kan köra offgrid på denna inverter med lite tillbehör när man läser beskrivningen, men har inte fått detta installerat ännu.
Ja, Sungrow har kit, men deras omriktare börjar på 160V och uppåt på batterisidan, så inget som passar mig perfekt ihop med UPS-batterierna.
För att köra off-grid krävs det att man har en godkänd lösning med frånskiljare och jordtag m.m. Ska övergången ske automatiskt, så blir det ganska dyra brytare också. Men bara att ha möjligheten att plocka ut ström ur ett 3-fasuttag hade gjort nytta! 👍
Att tänka på med appar, så måste det funka utan internet. Många smarthem appar idag funkar bara om du har internetuppkoppling.
Ja, det har du rätt i, allt blir kaos när internet dör 😊
Vad tror du om att koka sprit för att lagra energi? 😬🤷🏼♂️
Haha, Mattias! Ja, risken är ju att man får helt andra problem än elräkningen att fundera på iallafall 🤣
@@Grejarlite Klockrent. Etanol att elda med i biobränslekamin och lite över att dricka också :)
👍👍
Tack Bo 🙏🏼😃
Har du funderat på vätgas som lagringsmedia?
Jo, vore väl nice, men det som begränsar är att jag saknar de miljonerna som behövs för att få igång en sådan anläggning 😅👍🏼
Har du kollat vad för pengar som går att söka till ett sånt projekt.
Nej, det har jag faktiskt inte gjort, jag känner lite att det hamnar utom räckhåll, även om man skulle få stöd för ett sådant projekt 😅
Jag har börjat att leta och tycker det ser hyfsat ljust ut.
Jaså, intressant! Kan du avslöja några uppgifter? 😃
Är det med prylar från Powercell?
Vi har planerad att få 32 solpaneler på taket, man föreslår också 5-6 batterier. Min fråga till dig: har vi någon nytta av en massa batterier för 60 000kr? (Sesol)?
Jag tror mycket på batterier i framtiden, men om det är värt 60000kr får man avgöra själv.
Jag svarade detta på din fråga i den andra filmen:
Rent generellt så kan det vara en bra deal att satsa på batterier i samband med köpet av solcellerna eftersom det är mer stöd för batterilager och att de då räknar in omriktaren i det paketet om jag har fattat det rätt. Så att köpa ett batteri i samband med solcellerna kan vara väldigt fördelaktigt.
Men allt beror på den egna plånboken och lite hur intresserad man är. Är man lite aktiv med sitt batteri kommer det gå att spara och kanske till och med tjäna lite pengar på batteriet i framtiden.
Men ingen vet något om framtidens elpris, så är svårt att säga om det blir en jättebra affär. Men gillar man teknik är ju inte alltid ekonomin det viktigaste 😅😊
Deye hybrid inverter fixar det mesta. Har beställt två st. på vardera 10kW + 2 st. batteri på vardera 10kwh + 40 paneler på vardera 550W (22kW) max vad du kan koppla upp till två Deye. Kolla denna länk: ruclips.net/video/rlwjBmNdhLk/видео.html
Intressant, jag har också en DEYE 12 KW hybrid inverter på väg + ett 30KW nissan leaf batteri med assande bms som jag hoppas kunna sätta ihop under hösten.
Ah, spännande! 😊
Blir intressant att höra hur det går!! När räknar du med att få leverans?
@Bimi Oj, kul att det är många som håller på med liknande lösningar samtidigt!😊
Är ju helt klart intressant att höra hur det går!
Beräknad leverans av invertern är mitten av oktober så jag har lite tid att testa lite olika konfigurationer och design+ ordna någon ordentlig hylla till det. Återkommer när jag är igång.
@@Grainca2012 Nice, blir intressant!! 😀
Du har inte funderat på lite vindkraft.
Du kanske inte riktigt kan ta effektiviteten ur huvudet, vissa batterier ska ju inte heller laddas till 100% och tömas till 0% för prestanda.
Jo, har funderat och svågern har köpt in ett vindkraftverk som skall upp ganska högt, blir intressant att följa det. Men är lite så att elpriset är oftast lågt när det blåser, så det är inget man gör för att spara pengar, utan för att det är kul.
Har inte tagit effektiviteten ur huvudet alls, den måste man räkna med, men jag ville bara visa potentialen med mina uträkningar. Valet av batterityp är definitivt avgörande för hur mycket man kan utnyttja.
Med tanke på eventuella elransoneringar är nog en viss batteribackup bra att ha.
Ja, det hade varit nice att bygga med frånskiljare m.m. så att man hade kunnat köra helt utan elnät. Prio ett är annars att kunna köra vatten- och värmepump.
@@Grejarlite Ja, det är nog prio 1, men det är nog lite säsongsberoende också. Kyl/frys för livsmedel är inte dumt heller. Annars ska man salta eller konservera i glasburk. 😫
Ja, det är helt sant, de drar ju inte så himla mycket heller, så det får prioriteras högt också 😊
Kolla in ”flying tools” han fixar med batterier
OK, ska spana in den kanalen, tackar för tipset! 🙏🏼
Tack!
Stort tack Mikael! 🙏🏼 Nu rodnar jag lite igen 😊
Tack!
Jag bockar och bugar! Stort tack! 🙏🙏😃
Tack!
Stort tack Ralf! 🙏🙏😃
Tack!
Men jisses, väldigt generöst med dina bidrag! 😊 Stort tack igen, det värmer verkligen! 🙏🏼😃👍🏼
Tack!
Ojojoj, stort tack! 🙏🏼 😃