Platon'un Devlet'i Ne Anlatıyor? (Tüm Kitap Özet)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 фев 2025
  • Platon - Devlet Kitabı Ne Anlatıyor?
    Bu kayıtta, Platon’un Devlet kitabının arka planından bahsedeceğim ve daha önce bölüm bölüm altını çizdiğim ve seslendirdiğim yerleri tek bölümde özetleyeceğim. Keyifli dinlemeler dilerim.
    Bölümlerin Genel Özeti:
    Devlet kitabı, doğruluğun ne olduğu üzerine bir sohbet ile başlar. Sonrasında kötülük ve iyiliğin ne olduğu konusu tartışılır (1.Bölüm). İkinci bölümde, ilk toplumların nasıl oluştuğu, nasıl genişlediği üzerine bir sohbetten sonra, savaş tehdidi gündeme geliyor. 3 ve 4.bölümde, savaş tehditleri için asker yetiştirmek gerektiği ve bunun detayları konuşulmaya başlanır. 5.bölümde, ideal toplumda kadın-erkeklerin durumlarına ve aileye ilişkin konulara değinilir; çocukların ve malların herkese ait olduğu bir çeşit komün toplumu ideali çizilir. Platon, 6.bölümde, ideal insanı filozof olarak tasvir eder ve bu ideal insanın özelliklerine değinir. 7.bölümde, askerlerin ve devlet görevlilerinin aynı zamanda zihinsel becerilerinin eğitimle geliştirilmesi gerektiğini ifade eder. Aydınlanmış kişi ve aydınlanmamış kişinin örneğini Mağara düşüncesi örneğiyle ortaya koyar. 8.bölümde, krallık, timokrasi, oligarşi, demokrasi ve zorbalık yönetim biçimlerine değinerek bunların özelliklerini ve birbirlerine dönüşümlerini açıklar. 9.Bölümde demokrasiden zorbalığa geçişi anlatır ve son olarak 10.bölümde doğru insanın dünyada ve ölümden sonra güzel karşılık bulacağını ifade eder.

Комментарии • 13

  • @Yrddoçdraristotales
    @Yrddoçdraristotales 4 месяца назад +2

    Teşekkürler hocam sâde ve akıcı bir anlatımdı

  • @mustafayldrm-re1nw
    @mustafayldrm-re1nw Год назад +6

    Platon,un mağra benzetmesi,bir başka boyutu anlayabilmek için çok iyi bi benzetme. Belki,de gerçekten bir Matrix evreninde yaşıyoruz,ama her ne olursa olsun,sonuçta hepimiz,enerjinin yoğunlaşmış haliyiz.

    • @dusunceadasi
      @dusunceadasi  Год назад +2

      Güzel bir benzetme bununla beraber pragmatist boyutta eleştirilerim var bu düşünceye. Mahiyetimizden ziyade tesis edeceğimiz doğru ve yaşanır bir dünya için gerçeklik algısını savunuyorum. Bir başka videoda çekmeyi planlıyorum. Selamlar...

    • @mustafayldrm-re1nw
      @mustafayldrm-re1nw Год назад +1

      @@dusunceadasi hangi gerçeklik algısında olsak da hep bir dualite var
      Herşey zıddıyla kaim
      Biri olmadan bir diğeri olmaz,teklik anlamsız
      İyi ve kötü dünya döndükçe olacak.iyi olan için mücadele ediyoruz.videolarınızı izliyorum sunumunuz dinginlik veriyor. Karşıt görüşüm olduğunda da yazıcam başarılar.

    • @dusunceadasi
      @dusunceadasi  Год назад +1

      Teşekkür ederim

  • @zekeriyaerbek2263
    @zekeriyaerbek2263 Год назад +2

    Selam güzel insan emeğinize sağlık

  • @dedegeziciari6820
    @dedegeziciari6820 Год назад +1

    İlim kimseye ait değildir kimin söylediğide önemli değildir

  • @gokceacer5139
    @gokceacer5139 Год назад +7

    Hiç gerçek olduğundan emin olduğun bir rüya gördün mü? Ya bu rüyadan hiç uyanamasaydın o zaman gerçek dünya ile rüya arasındaki farkı nasıl ayırt ederdin? Matrix

  • @georgemillers6412
    @georgemillers6412 Год назад

    Hanımı neyse köpeğide odur.atasözüymüş ilk defa duydum

  • @gokceacer5139
    @gokceacer5139 Год назад

    m=E/c2 ise atomun % 99,99999999999 u boşluksa