Levensgevaarlijke meterkast herkennen

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 27 окт 2024

Комментарии • 60

  • @MartijnKraan
    @MartijnKraan 3 года назад +23

    Tip: test dit tijdens het wisselen van zomer- en wintertijd. Dan moet je sowieso al de (digitale) klokken in huis opnieuw instellen en maakt het dus niet uit of de stroom er even af heeft gelegen 🙂

  • @zeugnap
    @zeugnap 3 года назад +7

    Goed om dit thema aan te halen,bedankt daarvoor. Sowieso bijzonder dat iedereeen maar mag rommelen met zijn meterkast.
    Auto's boven een bepaalde leeftijd hebben een jaarlijkse apk maar huizen niet!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 года назад +4

      Mee eens, volgend jaar krijgen we de gasketelwet al. Het is dan niet meer toegestaan om zelf een ketel te hangen, op straffe van een boete. Voor elektrasystemen geldt dit nog niet, maar ik zie de verzekeraars hier mogelijk nog wel wat in doen.
      Je kunt het overigens ook omdraaien: gezien het vele prutswerk is het wel bijzonder dat het zo vaak toch goed gaat.

    • @Engineer9736
      @Engineer9736 2 года назад

      Auto’s zijn een potentieel direct gevaar, bijvoorbeeld als je met 120km/h een wiel verliest, dan ben je praktisch gelijk dood, en goede kans dat je een wildvreemde andere auto in de buurt ook nog raakt en meeneemt in de ellende. Knetterende huis elektra beperkt zich, als het zich ooit voor doet (ik heb het nog nooit gezien of van gehoord behalve 1x in de krant), tot een zwartgeblakerd stopcontact. En voor het klusje van de aardlek testen wil je juist dat de huiseigenaar de meterkast in gaat. Deze defecte aardlekschakelaar is juist het resultaat van dat de huiseigenaar niets gedaan heeft met zijn groepenkast. Iemand met gezond verstand en goede wil kan heus wel inschatten of het (correct) vervangen van elektra weggelegd is voor diegene. Er is een enorm tekort op electriciens dus als je elektrawerken gaat beperken tot electriciens creeer je juist meer chaos in het land.

  • @riemerdejong1610
    @riemerdejong1610 2 месяца назад +1

    Wat nog wel een punt van aandacht is dat bij een 3 fasen aardlekschakelaar de testknop maar op 1 fase een lekstroom maakt dmv een weerstand.
    Hierbij test je de andere 2 fasen niet op een juiste werking. De enige juiste manier om een 3 fasen aardlek te testen is m.b.v. een test apparaat.
    Met enkel fasige aardlekschakelaars is de testknop wel voldoende.
    Let er ook op dat de testknop alleen werkt wanneer de aardlekschakelaar onder spanning staat

  • @mrzebe3624
    @mrzebe3624 3 года назад +2

    mooi klusje voor komend weekend,op de kalender gezet.
    dank je

  • @robmulder994
    @robmulder994 Год назад

    Dit zeker een gevaarlijke aardlekschakelaar een aardlekschakelaar van 0.5 amp mag al niet meer sinds 1992 in een woning moeten minimaal 2 aardlekschakelaar zit voor alle wcd installatie die vast zijn aangesloten behoeven geen aardlekschakelaar. Mooi en goede uitleg

  • @JasperJanssen
    @JasperJanssen 2 года назад +3

    Kan het zijn dat er DC lek spanningen zijn (elektronische voedingen etc) en dat die daardoor de werking van de aardlek tegenhouden? (Doordat de kern van de current transformer verzadigt?)
    Ik ben wel benieuwd wat er gebeurt als je de groepen uitzet en dan nog een keer test. Als ie dan wel afschakelt is ie dus niet defect als zodanig, maar gewoon niet meer adequaat voor de moderne tijd.

    • @Frits1975
      @Frits1975 Год назад

      Een normale aardlekschakelaar reageert niet op DC spanningen, hier is hij simpelweg blind voor. Er vind ook geen 'verzadiging' plaats omdat deze lekspanning weg zal vloeien via het circuit of door aarde, nooit terug door de aardlekschakelaar.

  • @Thugie0115
    @Thugie0115 3 года назад +1

    Ik dacht dat het zou gaan over los zittende bedrading, te lang gestripte aders, geen adereindhulzen, aanraakveiligheid etc.
    Maar inderdaad, testen van de aardlekschakelaar is zeker iets wat veel mensen nooit doen, dus zeker wel goed om aan te halen.
    Misschien nog een idee voor een toekomstig filmpje: het aansluiten van zonnepanelen. Veel mensen denken groepje erbij, klaar. Maar er kan meer stroom gaan lopen verdeeld over de groepen (voeding+panelen), waardoor soms de aders te dun zijn. En daarnaast moet je met 1 handeling (hoofdschakelaar) de kast spanningsvrij kunnen maken. Dit gaat niet op met een groep voor zonnepanelen. ABB heeft hier een mooi schema voor gemaakt: door het plaatsen van een extra automaat die voor alle afgaande groepen zit, en daarvoor weer de inkomende zonnepanelen, met daarvoor de hoofdschakelaar.
    Is maar een idee, want persoonlijk denk ik dat veel groepenkasten met zonnepanelen niet deugen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 года назад +1

      Die snap ik niet helemaal. Als je de solargroep spanningsloos maakt ben je toch klaar? Zonder 50Hz heartbeat gaat de omvormer dicht. Of doel je op de DC kant? SolarEdge gaat naar 1V per paneel wanneer de AC kant weg valt (SafeDC). Of doel je op de bekabeling ín de meterkast, tussen groepen e.d.? Of doel je op installaties met micro-omvormers waar men heeft verzuimd om overspanningsbeveiliging te plaatsen?

    • @Thugie0115
      @Thugie0115 3 года назад +1

      @@KetelKlets ja als de solar groep uit geschakeld word is het goed.
      Echter moet het dan wel duidelijk staan aangegeven dat desbetreffende groep de solar groep is (en dus niet alleen “groep 11” oid).
      Maar dan heb je nog steeds 2 handelingen, het uit schakelen van de solar groep, en het uitschakelen van de hoofdschakelaar. Terwijl een hoofdschakelaar juist geplaatst word om in 1 handeling alles spanningsvrij te maken. Vandaar de extra automaat.
      Met de bekabeling bedoel ik inderdaad de bekabeling tussen de eindgroepen, en tussen de aardlekschakelaars. Hier kan nu meer stroom door gaan lopen, waar de draden wel op moeten zijn berekend.

    • @BobMarley-zu5sc
      @BobMarley-zu5sc 2 года назад

      ​@@Thugie0115 Met zonnepanelen krijg je stroom binnen van twee verschillende bronnen, dus lijkt het mij vrij logisch dat je dan twee handelingen moet verrichten.

    • @Thugie0115
      @Thugie0115 2 года назад

      @@BobMarley-zu5sc ik begrijp wat je zegt, maar dat gaat wel de functie van een hoofdschakelaar voorbij.
      “Een hoofdschakelaar is een schakelaar in de groepenkast. Met deze schakelaar kun je de stroomtoevoer naar alle aangesloten elektrische installaties tegelijkertijd inschakelen of uitschakelen”
      Dat gaat dan niet meer op.
      Dus eigenlijk moet de brandweer tegenwoordig alle schakelaars/automaten/zekeringen uit zetten, omdat je niet weet hoeveel voedingen iemand heeft. Kan ook nog een accu pack op een groep zitten, of misschien wel 2 groepen panelen… alles uitzetten in 1 keer waarvoor de hoofdschakelaar is gaat dan niet meer op.

    • @BobMarley-zu5sc
      @BobMarley-zu5sc 2 года назад

      @@Thugie0115 Ik neem aan dat je een hoofdschakelaar in je kast hebt alvorens je zonnepanelen installeert, in welk geval de hoofdschakelaar zijn functie behoudt totdat jij ervoor kiest om panelen te installeren. Nadat de panelen (met accu) zijn geinstalleerd heb je dus bewust de werking van de hoofdschakelaar "omzeild" en is het je eigen verantwoording om je zonnepanelengroep ook uit te zetten wanneer je de hoofdschakelaar uitzet.
      Overigens slaat de omvormer ook vanzelf uit als je geen elektriciteit door je huis hebt lopen (wat het geval is als je de hoofdschakelaar uitzet, en geen accu hebt voor je zonnesysteem)

  • @RickMulder
    @RickMulder Месяц назад

    Misschien is de aardlekschakelaar nog wel goed maar is de testknop gewoon kapot. Eventjes kortsluiting veroorzaken om te testen, lijkt me. 🤣

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Месяц назад +1

      @@RickMulder Testknop kapot = aardlek kapot. Te groot risico om het maar te laten zitten, eigenlijk moet sowieso elke 30 jaar een groepenkast compleet vervangen worden. Deze groepenkast was al bijna 40 jaar oud.

    • @HVinduction
      @HVinduction Месяц назад

      Een aardlekschakelaar reageert niet op kortsluiting, er zit alleen maar een weerstand in die een onbelans op de meetspoel creëert, deze oude van het type AC gaan altijd mechanisch kapot. Zomaar even kortsluiting maken is dom en erg gevaarlijk, als je pech hebt knapt je hoofdzekering en kan je de netbeheerder bellen.

  • @paulpustjens3129
    @paulpustjens3129 2 года назад +3

    Levensgevaarlijk???? Niet overdrijven. Als de testknop niet werkt wil niet zeggen dat hij defect is. Het testcircuit werkt niet, dat is defect maar de aardlekschakelaar zelf kan nog gewoon werken. Er zijn speciale gereedschappen waarmee je dit test, ook voor de consument beschikbaar en betaalbaar. Op de tweede plaats zie ik dat het 4 polige aardlekschakelaars zijn. Als je aansluiting 1 fase is kan het zijn dat ie verkeerd is aangesloten en dan werkt de testknop ook niet, maar de aardlekschakelaar wel. Vroeger werden standaard 4 polige ingebouwd en er zat altijd een beschrijving bij hoe aan te sluiten bij 1 fase dit ivm met de testknop. Wel weten waarover je praat. Waar je gelijk in hebt is dat het inderdaad beter is om de kast te vervangen, zeker omdat er nog een 0,5 ampère aardlek in zit

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      De weg van de minste weerstand en de meeste zekerheid is gewoon alles vervangen: ruclips.net/video/6532M5Nq_ls/видео.html
      Dan voldoet alles ook meteen aan de nieuwe NEN regels die destijds nog niet bestonden.

    • @paulpustjens3129
      @paulpustjens3129 2 года назад

      @@KetelKlets je praat eromheen, je zegt levensgevaarlijk, en dag is niet het geval.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +1

      @@paulpustjens3129 Dat is een aanname, en een tester kopen om iets te testen wat sowieso al niet meer voldoet aan de huidige eisen is echt _penny wise pound foolish_

    • @lkkrv00rm3
      @lkkrv00rm3 2 года назад

      @@KetelKlets G een aardlek schakelaar is (misschien) defect. Btw Beetje stroom pakken ga je nie direct dood van. Heb zovaak stroom aangeraakt

    • @HVinduction
      @HVinduction Месяц назад

      ​@@lkkrv00rm3Dat is de domste opmerking die ik ooit heb gehoord. Dit is een 30mA aardlek, als hij niet uitvalt bij het drukken is hij altijd kapot, het is gewoon een weerstand. Bovendien beveiligd deze 100% de badkamer, keuken en eventuele buitenverlichting en de 0,5A aardlek die hier aanwezig is betekent dat de aardelektrode een hoge weerstand heeft dus bij een fout komt alles wat geaard is onder levensgevaarlijke spanning te staan, waterleiding, cv, etc. Een aardlekschakelaar is om levens te redden, bespaar jij die paar tientjes? Ik mag hopen dat je geen elektricien bent.

  • @tonypino2858
    @tonypino2858 3 года назад +1

    Hooftschakelaar Beneden is altijd wel goed

  • @xszl
    @xszl Год назад

    Mag je wel een wcd op de zijkant van de groepenkast monteren?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +2

      Nee, wel een WCD in DIN uitvoering, die past dan naast de automaten op de rail.

    • @Ricardo-jk8nu
      @Ricardo-jk8nu 3 месяца назад

      Dit werd toen zo geleverd door abb

  • @328ronald
    @328ronald Год назад

    Ik heb zo’n groepenkast. Met maar 3 groepen waarvan 1 bijna voor het hele huis is. Deze zekering ligt er dan regelmatig uit, en bij het verwisselen valt het op dat de stop zo heet is dat ik hem niet eens kan vastpakken. Ook het omhulsel waar de stop inzit is zo heet, dat ik die moet laten afkoelen voordat ik een nieuwe stop kan indraaien. Er zit een keuringssticker op van 2012. Mijn verhuurder wilt hier niks aan doen, heeft hij hier enige verplichtingen in?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      Het is nooit goed als stoppen zo heet worden, lijkt mij onveilig. Dat wil namelijk ook zeggen dat de draden in jouw muur structureel overbelast worden.

  • @KetelKlets
    @KetelKlets  3 года назад

    Deze meterkast is ondertussen vervangen voor een moderne Hager variant. Weer een risico gemitigeerd: ruclips.net/video/6532M5Nq_ls/видео.html

    • @geerthenkwijnants
      @geerthenkwijnants 2 года назад

      Mij een raadsel waarom Hager zo'n groot vision paneel bovenin de kast monteert. Veel ruimte weggegooid wat de kast minder aantrekkelijk maakt....
      Verder goed thema.
      Waar is de ongevallen casuistiek mbt het risico van de oude smeltzekeringen?
      In bijv. brandverzekering zie ik het nog niet terug als factor.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      @@geerthenkwijnants Dat is de verzamelbox waar alle buizen en kabels in worden vastgezet. Die kun je er ook af laten als je wilt.
      Smeltzekeringen zijn niet direct onveilig, maar de meterkast die er omheen zit vaak wel (defecte aardlek, corrosie op draden, gebouwd volgens oude regelgeving enz).

    • @HVinduction
      @HVinduction Год назад

      @@geerthenkwijnants Smeltzekeringen reageren iets langzamer op overbelasting maar zijn in tegenstelling tot installatieautomaten stroombegrenzend en kunnen daardoor zeer grote stromen veilig afschakelen, namelijk tot 50kA, ze worden daarom veel in industriële installaties en zware verdelers gebruikt omdat automaten daarvoor te kostbaar en soms zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Je moet wel goed opletten als je smeltzekeringen hebt dat ze goed vastzitten en er niet geknoeid is met automatische schroefzekeringen of doorverbonden zekeringen, die zijn wel een groot risico.

  • @classicdude1978
    @classicdude1978 Год назад +1

    We slaan helemaal door tegenwoordig.
    Ik heb een splinternieuwe meterkast maar nog steeds maar 1 groep voor boven omdat we hier alleen maar twee slaapkamers hebben zonder grote verbruikers.
    Ik heb zelf de andere groepen uitgebreid zoals ik het wil en niet zoals de NEN het wil.
    Mijn monteur hier zei ik kijk nu even de andere kant op, ook hij vond het onzin .
    YMVK los over een plafond leggen kan prima en gebeurt in geen 100 jaar wat mee , maar ja volgens voorschrift had mijn plafond er uit gemoeten voor een buisje of paar beugeltjes.
    Zelf buiten een paar extra wcd'geplaatst en electra naar de garage en voor camera's gelegd en aangesloten op vrije automaten en dat zonder momentschroevendraaier! oei oei
    Aarde via een vrije groep weggetrokken wat al helemaal uit den boze is maar dat deden ze 50 jaar terug ook en dat is nog steeds veilig, maar ja regeltjes he....

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +2

      Als je het maar documenteert. De manier van aansluiten die jij beschrijft is een doemscenario voor een nieuwe koper van je woning. En een grotere kans op aansluitfouten (zie ik ook regelmatig voorbij komen).

    • @classicdude1978
      @classicdude1978 Год назад +1

      Dat is voor de volgende soms even zoeken idd.
      Maar het is wel een gegeven dat we hier in Nederland wel erg in doorslaan.

    • @dirckdevriez6661
      @dirckdevriez6661 Год назад

      Nederland doorgeslagen?
      Nee, ik heb naast Bed ook Desktop + laptop + Smartphone aan staan en nog Airco voor verwarmen!
      Die 3.5 kW Airco gebruikt nooit 3.5kW wat vele denken maar leverde 3.5 kW warmte en daar is 673 Watt voor nodig maximaal!
      Bij koelen echter, als ik deze ook 3.5 kW laat koelen is verbruik wel hoger, namelijk 852 Watt per uur!
      Dus van alleen slapen naar meer en alle 4 slaapkamers hebben nu meer als alleen maar bed!
      Ook 1 met strijkplank naast de kleding kast en dan is alle slaapkamers op 1 groep vragen om problemen!
      Nee, ik sla niet door, dat doet de zekering wel als ik er 1 groep had gehouden en niets had aangepast!
      Ook is dan maar 1 kamer alles resetten en opstarten en niet gehele woning!

    • @johnklinge4740
      @johnklinge4740 Год назад

      Al eens nagedacht over waarom er zo vaak wordt gezegd dat een brand wordt veroorzaakt door kortsluiting? Ik denk je antwoord wel te weten. Je hebt er niet (genoeg) over nagedacht.

  • @thascorp
    @thascorp 2 года назад

    Hoe LEVENSGEVAARLIJK was het leven vroeger zonder aardlekschakelaars dan?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +4

      Net zo gevaarlijk als het lood dat toen nog in de benzine zat. Of wat te denken van klasse 0 kabels (enkel geïsoleerd) of katoen-teer kabels. Nee, veel dingen zijn tegenwoordig een stuk veiliger.

  • @Spliffie37
    @Spliffie37 Год назад

    Ouderwetse degelijkheid en idd hele oude aardlek...tip niet uitzetten of vernieuuwen hahaha wat je vergeet te melden is overgang naar nieuwe automaten heb je bijna 2 x zoveel automaten nodig die schakelen te snel af 3600w de ouderwetsedeglijkheid kan 4400 voor 30min makkelijk hebben....daarom nieuwerwets is niet altijd goed.

    • @HVinduction
      @HVinduction Год назад

      Is heel handig bij lassen, en ze reageren heel goed en veilig bij kortsluiting, want in tegenstelling tot automaten begrenzen ze de kortsluitstroom, daarom worden er in zeer zware installaties nauwelijks automaten gebruikt.