De Groepenkast vervangen in de nieuwe werkplaats

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 23 апр 2022
  • De groepenkast of ook wel Onderverdeler genoemd zijn te klein geworden en niet meer van deze tijd daarom ga ik hem vervangen door een nieuwe. De oude smeltveiligheden worden vervangen door installatieautomaten en de voeding wordt ook een stukje dikker omdat ik meer stroom ga verbruiken en er komt 10 KWh aan zonnepanelen op het dat te liggen anders word de energie rekening te hoog met al dat hobbyen van mij. Helaas weer eens ruzie met mijn camera gehad maar dat mag de pret niet drukken.
    Heb je vragen stel ze gerust hieronder en kijk dan ook een keer op mijn Instagram en Facebook pagina.
    info@harrytheferryman.nl
    / harrytheferryman
    / harrytheferrym1
    / harrytheferryman
    www.harrytheferryman.nl/
    En wil je me post sturen? Ook dat is mogelijk! Je mag het opsturen naar:
    Harry the Ferryman
    Postbus 5
    5397ZG LITH
  • ХоббиХобби

Комментарии • 290

  • @h.e.verheijden8083
    @h.e.verheijden8083 Год назад +21

    Terug naar school: als de groepen voor algemeen gebruik zijn moet er aardlekschakelaars van 30 mA worden gebruikt.
    Op aardlekschakelaars van 30 mA mogen maximaal 4 groepen aangesloten worden.

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  Год назад

      😂👍

    • @69janneman
      @69janneman Год назад +1

      H.E. Verheijen
      Wellicht is het al lang geleden dat u naar school bent gegaan want 4 groepen achter een aardlekschakelaar is achterhaald en nog iets uit de schooltijd.
      Sla er de nieuwe NEN1010 eens op na 😊

    • @testmuts
      @testmuts 10 месяцев назад +5

      @@69janneman Mogen maximaal 4 groepen op een aardlekschakelaar waarvan 1tje een fornuisgroep mag zijn. Was op de NEN1010 opfriscursus begin dit jaar nog steeds van kracht. Alleen in kantoorpanden mag nog steeds zonder aardlekschakelaars gewerkt worden. Overigens zoals Harry het hier heeft zou ik het afkeuren.

  • @pas3463
    @pas3463 2 года назад +1

    Interessant en leuk filmpje. Leuke afwisseling. Helemaal top!

  • @johanvrendenbarg9010
    @johanvrendenbarg9010 2 года назад +1

    ziet er goed uit Harry, top.

  • @mauriceenverarichaerts3925
    @mauriceenverarichaerts3925 2 года назад +1

    Flink kasje! Zier er top uit harry!👌👌👌

  • @patrickpveldhoven
    @patrickpveldhoven 2 года назад

    Mooi filmke Harry veel klus plezier in de nieuwe hut 😁👍

  • @nielstielemans152
    @nielstielemans152 2 года назад +1

    Leuk Harry!

  • @marcelknippers9591
    @marcelknippers9591 2 года назад +1

    Magnifieke groepenkast. Ziet zeer netjes uit t.o.v. de oude smeltzekeringen en wat zijn die kammetjes toch een uitvinding. Complimenten Harry. Gaat allemaal sjiek worden. Groet en succes verder, Marcel Knippers.

  • @robbertvanoosterhout9213
    @robbertvanoosterhout9213 2 года назад

    De oude stroomopstelling zag er inderdaad wat rommelig uit. Nu een mooie strakke kast, wanneer er problemen zijn hoef je niet meer te zoeken naar stoppen. hahaha
    Succes de komende tijd met de klussen in jullie nieuwe woning.

  • @vloggergerritputtershoek
    @vloggergerritputtershoek 2 года назад

    Netjes Harry Ziet er goed uit

  • @peli71
    @peli71 4 месяца назад +2

    Spanningsverhoging van 220 naar 230 volt heeft te maken met de Europese harmonisering van het elektriciteitsnet. In Groot-Brittannië werd een hogere spanning gebruikt ( 240 volt)

  • @1Frank2Roos3Bas
    @1Frank2Roos3Bas 11 месяцев назад +1

    Geweldig. De man is zichzelf niet eens bewust van zijn enorme kunde. 👍👍👍

  • @jaapkooman2725
    @jaapkooman2725 2 года назад +1

    Netjes Harry

  • @markdeclercq9140
    @markdeclercq9140 2 года назад +2

    Laat me weer denken aan de goede oude tijd toen ik met, mijn helaas ondertussen overleden chef, heel de werkplaats bij mij op het werk bekabeld had en aangesloten op het elektriciteitsnet.
    Helaas bestonden die kammetjes nog niet en moesten we aan de lopende band van die bruggetjes met draad ertussen zetten, vroeg veel werk en 's avonds voelde ik het steeds in mijn vingers.
    Het resultaat is na afloop inderdaad heel wat netter dan zo'n oude kast uit de jaren stilletjes. 👌👍

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад +1

      de tijden veranderen en vroeger was het niet altijd beter.😁👍

  • @henkoosterhof5947
    @henkoosterhof5947 2 года назад +9

    Leuk voor de schroevendraaier met lamp:
    Als je die gebruikt eerst testen met spanning. Lamp brand, niet kapot. Want niet testen en lamp kapot, dan denk je spanningsvrij maar dat klopt niet.
    Bij hoogspanning (10kv of zo) is dit examen eis. Met meter deed harry het goed voor. Eerst controle op goede werking meter en kabels. En als je haren overeind gaan staan: ben je niet kaal en is er nog spanning.

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      🤣👍

    • @h.e.verheijden8083
      @h.e.verheijden8083 Год назад +1

      Altijd dubbelpolig op spanningsloosheid bei het voedingspunt. Bij drie fasen alles tegen aard alles tegen nul en alle fasen onderling.
      Daarna meetinstrument testen of die niet defect is. Als die defect is doet dat pijn. Eigen ervaring 🤕

  • @steffie.morris
    @steffie.morris 2 года назад +15

    Volgens mij moet je hier ook aardlekautomaten hebben. Er mogen maar 4 groepen achter een Ala!
    Daarnaast is het Denk ik ook logischer om hier ook ala's te hebben? Anders moet je in je huis wellicht een veel zwaardere aardlek hebben dan daar nodig is, en als ie eruit klapt omdat je in de schuid iets geks doet zit moeder de vrouw ook binnen zonder stroom:)

    • @beyaminvid
      @beyaminvid 2 года назад

      precies deze

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      ff wachten tot de installatie klaar is voor nu hier geen aardlekken, er zit er een op de 400 volt groep in de meterkast in het huis van 30 mA en om ze dan hier al in te bouwen heeft geen zin.

    • @pietheinvanasselen413
      @pietheinvanasselen413 2 года назад

      *Aardlekschakelaar

  • @chriss.8379
    @chriss.8379 2 года назад +2

    Heb zelf ook een groepenkast samengesteld en opgehangen, ook met zo'n doorzichtige afdekdeur. Kijkt toch wat fraaier en het blijft wat netter. De Hager Vega kast. Ook lekker ruim van binnen zodat je niet de draden erin aan het persen bent. Jouw kast ziet er zo ook netjes uit. Heb ook een signaalmodule erin geplaatst (bijv de Hager SVN127). Zo zie je snel als er dan toch 1 fase is uitgevallen vanuit de aanvoer, welke dat is.

  • @ariehubary9834
    @ariehubary9834 Год назад +6

    Nog 1 tip voor de mensen thuis: als je de hoofdschakelaar uitzet, draai dan de meterkast op slot en stop de sleutel in je zak. Zeker verstandig als er meerdere huisgenoten rondlopen waarvan de een vaak niet weet wat de ander doet.

  • @beyaminvid
    @beyaminvid 2 года назад +16

    in de nieuwe kast moeten wel degelijk aardlekschakelaars komen wand je mag maar 4 groepen op 1 ALS je hebt kans dat met zoveel groepen aan de lopende band je ALS eruit knalt zonder fouten in je elektra omdat je altijd wel een kleine lekspanning hebt en hoe meer groepen hoe groter die lekspanning word

    • @pyrounlimited7035
      @pyrounlimited7035 2 года назад +2

      Hey Harry het maximale vanb maximaal 4 groepen achter 1 aardlek is volgens de meest recente nen normen komen te vervallen wel worden er maximaal 4 aan geraden en inderdaad aangezien jeje meterkast in zijn geheel vervangt moet deze aan de huidige normen voldoen en deze schrijven onder andere wel aardlek schakelaars voor.

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад +5

      Dit is een onderverdeler en in de huidige situatie zit er in de meterkast in huis een 400 volt groep waar deze verdeler opzit en die is beveiligd met een aardlek van 30 mA en het is dus veilig genoeg en ja de kans is er dat hij eerder uitschakeld dat heb ik liever dan niet. Als ik over een tijd de kast in de meterkast ga vervangen dan komt er geen aardlek meer te zitten op de groep die van het huis naar de werkplaats gaat en dan plaats ik aardlekken in de onderverdeler maar dat heeft voor nu geen zin. en er komen niet zoveel groepen in als in dit filmpje er komen 6 groepen in op 230 volt en 2 groepen van 400 volt. Maar ik vond het leuk om hem vol te prakken en de reaties af te wachten en dat is gelukt.🤣🤣

    • @Martin120577
      @Martin120577 2 года назад +4

      Zolang word voldaan aan 411 zijn toestellen voor aardlekbeveiliging niet verplicht ,maar is het wel raadzaam. Zeker in TT stelsels, waar foutbescherming door overstroombeveiliging vaak slecht tot stand kan komen. Toestellen voor aardlekbeveiliging zijn verplicht voor contactdozen tot 20 A gebruikt door leken en voor toestellen met een toegekende stroom van 32A welke buiten worden gebruikt. De keuze voor een C-karkateristiek, is zeker in TT stelsels, vaak niet goed mogelijk. De circuit weerstand voor een C16 = 1.43Ohm .. Dit is dus met inbegrip van de weerstand van de aardelektrode in de voortuin en de aarpen bij de transformator. Het grote voordeel is, dat in deze video gekozen word voor een isolatieklasse II schakel en verdeelinrichting. De eindgroepen moet dus kunnen kortsluiten en zo tevens ook de distributiegroep waarop evt. een klasse I toestel is aangesloten.
      Zomaar even kiezen voor een C of zelfs D karakteristiek zou ik zeker twee keer over nadenken.. Als impedantie Z L-N en Z L-PE voldoende laag zijn en dus de te verwachten kortsluitstroom voldoende hoog is.. kan die keuze worden gemaakt.. Houdt dan wel rekening met de kerndoorsnede.
      Wat betreft de schakelhandeling is de volgorde: Stroomloosheid bereiken ( uitschakelen eind- en distributiegroepen ) , lastscheider schakelen en beveiligingen tegen opnieuw inschakelen, de distributiegroep scheiden in de hoofdverdeler en beveiligen tegen opnieuw inschakelen, spanningsloosheid aantonen middels de dubbelpolige spanningsaanwijzer : L-L (3x) L-N(3x),L-PE(3x) en N-PE (1x) en voor en na de metingen aantonen dat de dubbelpolige nog werkt. Pas daarna is de SVI. spanningsloos.. ik zou de spanningszoeker niet meer gebruiken, maar bij gebrek van een dubbelpolige spannngsaanwijzer liever een multimeter gebruken.

  • @ericv435
    @ericv435 2 года назад +4

    spannings schroevendraaier niet gebruiken kan dodelijk zijn bij defekt een duspol of multimeter (zorg wel dat deze op ac tot 400 volt kan in gesteld worden ivb met 3fase ) een onder verdeler hoeft niet achter aardlek de groepen in de nieuwe kast moeten achter 30mA aarlek als er een wcd (1 fase of 3fase) achter zit. Een vaste aansluiting van apparaat en verlichtings groepen is dit niet verplicht maar alles met een wcd (stopcontact) wel want deze worden als algemeen gebruik bestempeld. aardleks (max 4 groepen per aardlek) of aardlek + automaat in een bijvoorbeeld b16/30mA of c16/30mA kan 1fase+n of 3 fase+n zijn. in de hoofdverdeler zal de groep waar de onderverdeler op zit achter de aardlek uit moeten ivb storingen en selectiviteit. en bij het spannings loos maken van de kast zorg dat alle groepen van de te verwijderende kast uitstaan incl. de hoofdschakellaar dan kun je de zekeringen stroomloos verwijderen anders is er kans op een vlamboog bij het verwijderen van zekeringen en de kabel aan de voedende zijde verwijderen zodat er niemand in deze situatie bij indraaien van zekeringen en kII/KIII koppen nooit spanning op de kabel kan komen je kan ook dummies KII/KIII of voor automaat blokkering waar je een slotje aanhangt kopen(bij de vak specialisten/speciaalzaken te bestellen) en deze er in draaien.

  • @maikeljegerings5870
    @maikeljegerings5870 2 года назад +12

    Beter niet om die schroevendraaiers te gebruiken als spanningsindicatie. Mocht deze defect zijn inwendig heb je kans dat de volledige spanning door je lichaam loopt. Altijd een dubbelpolige Duspol gebruiken. Mocht je vragen hebben stel ze gerust. Kom ze graag uitleggen.

    • @paulloper8333
      @paulloper8333 2 года назад +2

      Ik wist dat dit ging komen, voltstickje gebruiken ze nu ook vaak

    • @sivodesilva9866
      @sivodesilva9866 2 года назад

      Klopt het dat wanneer je het metaal van de schroevendraaier zelf..ontvang je dan ook een ongeluk?

    • @pauldegraauw6581
      @pauldegraauw6581 2 года назад +4

      Helemaal mee eens. Tevens na verwijderen smeltzekeringen de schroeven er weer op draaien (aanraakgevoelig)

    • @bertharens3627
      @bertharens3627 2 года назад +1

      Volgens mij loopt er stroom door je lichaam als de schroevendraaier defect is. Er staat spanning op een zekering en bij belasting loopt er stroom er door heen.
      Je moet het wel goed vertellen.

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      Als je goed geluisterd had was ik mijn duspel vergeten en gelukig had ik wel mijn multimeter bij wat ik persoonlijk niet ideaal vind bij dit soort werk en de spanningszoeker gaf ik aan als je niks meer hebt kun je altijd dat nog gebruiken en natuurlijk altijd testen voordat je hem gebruikt.🤣👍

  • @hugoromeyn4582
    @hugoromeyn4582 2 года назад +5

    Elektriciens doen vaak het controleren of een installatie spanningsloos is met een duspol in plaats van een multimeter, maar dit is prima zoals je het laat zien hoor Harry! En zoals anderen ook al opgemerkt hebben, nooit uit gaan van zo'n schroevendraaiertje met neon lampje. Ze zijn oh zo makkelijk maar als ze kapot zijn ben jij dat even later ook.

    • @elco_os9355
      @elco_os9355 2 года назад +1

      Met een multimeter kan ook, alleen zul je bij een multimeter sneller lekspanningen zien en ten onrechte denken dat er nog spanning op staat. Officieel moet je voordat je gaat testen eerst je duspol testen, dan de spanning uitzetten en controleren. En als laatste stap nogmaals testen of je duspol werkt. Als hij in de tussentijd stuk is gegaan heb je ten onrechte gedacht dat de spanning eraf was. En als je het dan helemaal officieel wilt doen moet je op de plaats waar je de spanning uitzet een bordje plaatsen en de schakelaar met een slot vergrendelen.

    • @hugoromeyn4582
      @hugoromeyn4582 2 года назад

      ​@@elco_os9355 Kopt helemaal, alleen zal een multimeter wat radiogolfjes zichtbaar maken in de orde van enkele millivolts. Zeker wanneer de meter is aangesloten op de installatie waar tientallen meters draad in zitten, dat pikt wel wat HF op. Maar dan weet je eigenlijk al zeker dat de spanning eraf is. Ik sluit bij een 16A huisinstallatie na het testen en meten altijd de boel nog een keer kort tussen fase en aarde of tussen fase en nul. Klinkt debiel, maar ik heb bij een fout liever een knal en een kapotte punttang dan 230V~ door mijn sodemieter. Maar ik ben dan ook een amateur ;) Alles boven enkelfase/driefase 16A ben ik voorzichtiger mee.

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад +3

      Hugo in het filmpje vertelde ik ook dat ik die vergeten was en daarom een multiemeter gebruikte en wat die spanningszoeker betrefd vertelde ik dat ik die zou gebruiken als ik helemaal niks had en dat doe ik ook beter als met de vingers proberen.👍🤣🤣

    • @hugoromeyn4582
      @hugoromeyn4582 2 года назад +2

      @@Harrytheferryman Hahaha ja dat is zeker waar! 🤣 Maar je bent keurig te werk gegaan hoor, daar mag een voorbeeld aan worden genomen. Succes met de verbouwing man en ga door met je leuke video's!

    • @cdogdrankthekoolaid
      @cdogdrankthekoolaid Год назад

      @@elco_os9355 klopt. Tenzij je multimeter Low impedance mode heeft om “spook” spanning te eliminering. Uit mijn hoofd is dat Auto Loz op mn Fluke 117. Moet wel heel eerlijk bekennen dat een groepenkast doormeten met een Duspol / Fluke T1xx serie aanzienlijk comfortabeler is 😂

  • @h.e.verheijden8083
    @h.e.verheijden8083 Год назад +4

    In hoofdverdeling selectieve aardlekschakelaar en gewoon aardlekschakelaars in de onderverdeler.
    Niet nadoen opdezelfde manier

  • @gijsrouweler1546
    @gijsrouweler1546 2 года назад +3

    Het is een beetje lastige om te volgen als niet elektricien. Maar zeker interresant Harry. Ik zou er graag meer van zien👍

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад +2

      ik kom er een keer uitgebreid op terug, dit is nog niet de defenitieve versie van de kast alleen een nood oplossing zodat ik stroom heb in de schuur.

  • @altijdrechtdoorzee.1418
    @altijdrechtdoorzee.1418 2 года назад +1

    Leuk gefilmd Harry.
    Misschien zag ik het niet goed maar het dak lijkt niet geïsoleerd te zijn?
    In dat geval zou ik de electra buizen niet te dicht bij de balklaag monteren. Mocht je ooit het dak van binnen willen isoleren en een plafond erin maken dan zitten de electra buizen niet in de weg.

  • @oockeshoek1122
    @oockeshoek1122 2 года назад +2

    leuk om te zien dat je je hele werkplaats gereed maakt voor al het zware werk harry, veel lasplezier😅😅

  • @toskaskillthefirst
    @toskaskillthefirst 2 года назад +2

    Een reden voor het verhogen van de spanning is dat er bij dezelfde stroom meer vermogen getransporteerd kan worden. Wellicht dat we in de toekomst naar de 240V netspanning gaan. De adapters die je nu in het stopcontact steekt gaan al tot 250/260V.

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      😁👍

    • @elco_os9355
      @elco_os9355 2 года назад +1

      deels ook omdat er in de EU overal dezelfde netspanning moest komen, zodat fabrikanten maar 1 soort apparaat hoeven te maken die op 230V kan. Tegelijk zijn alle netten tussen landen onderling ook aan elkaar geknoopt.

  • @knoest777
    @knoest777 10 дней назад +1

    Niet gehinderd door enige vorm van kennis 😂

  • @CheetahNL
    @CheetahNL 9 месяцев назад +2

    Respect, prima filmpje, maar toch een detail: er staat geen stroom op maar er staat spanning op. Stroom kan niet staan want dan stroomt het niet 🙂Overigens zeg je ook af en toe spanning, dus prima!

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  9 месяцев назад

      ik weet er alles van maar in brabant zeggen we stroom ook al weet ik dat het spanning is.😁👍

  • @pietknook1798
    @pietknook1798 2 года назад

    Harry Het Ziet er Weer Goed uit

  • @joeridebruijn7650
    @joeridebruijn7650 2 года назад +2

    betekent dat als je nu die niewe groepenkastenop gehangen heb dat je in de toekomst op vole amper kan lassen in plaats van 16 amper? dat zal wel fijn zijn

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад +1

      als ik apparaten test doe ik dat altijd op een gewone automaat met b karaterestiek omdat iedereen die thuis heeft. nu heb ik in de garage ook al de beschikking over 25 amp als ik voor mijn eigen bezig ben en ik niet wil dat de automaat uitspringt alleen heeft daar de gemiddelde klusser niet aan als ik daar de apparaten op test die schakeld nooit uit.

  • @Ihsado
    @Ihsado 2 года назад +1

    Je moet een schroevendraaier gebruiken voor schroeven niet om spanning mee te testen / aan te tonen
    Daar gebruik je een dubbelpolige spanningsmeter voor (Duspol)

    • @janvisser2223
      @janvisser2223 2 года назад

      Duspol

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад +5

      en als je geluiterd had wat in in het filmpje vertelde dan had je gehoord dat ik die vergeten was en het nu dus met een multimeter deed en als ik die ook vergeten wat durf ik het ook met een spanningszoeker te doen beter iets als niets.🤣👍

    • @Ihsado
      @Ihsado 2 года назад +1

      @@Harrytheferryman excuses daar heb je helemaal gelijk in
      Maar ik blijf het klote dingen vinden

    • @darmwandus
      @darmwandus 2 года назад

      @@Harrytheferryman mag nogsteeds niet...

  • @mathijstenhagen
    @mathijstenhagen 2 года назад

    Jaja de 1e klus video uit de nieuwe werkplaats. 👍🏻👍🏻

    • @toonboxhoorn9403
      @toonboxhoorn9403 2 года назад

      Netjes gewerkt is het halve werk Harry👍

    • @biancaouwens6774
      @biancaouwens6774 2 года назад +1

      Kom maar snel een keer langs Mathijs😁👍

    • @mathijstenhagen
      @mathijstenhagen 2 года назад

      @@biancaouwens6774 leuk ga ik zeker doe. 😀👍🏻

  • @nielsrossing8751
    @nielsrossing8751 2 года назад +3

    Als beroeps had ik er persoonlijk wel aardlekautomaten ingezet :) better safe then sorry oja en die spanningzoeker had ik in de wieke gegooit

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      Er zit een aardlek voor van 30 mA in de meterkast ik heb nog geen doodwens als je dat denkt. En na de gehele verbouwing wordt alles weer anders maar dat is voor filmpje. Als je goed geluisterd heb vertelde ik over de spannings zoeker als je nu helamaal niets hebt dan gebruik ik die liever dan niks. Maar goed ik kan me voorstellen dat je niet alles hebt verstaan wat ik gezegd heb gooi er regelmatig dialect doorheen.🤣👍

  • @classicdude1978
    @classicdude1978 2 года назад +4

    Nu is het wachten tot de heren electromonteurs Harry aan de schandpaal gaan nagelen.
    Ik heb geleerd op social media dat je nooit een electraklus op een forum , een groep of youtube moet plaatsen want de word met de grond gelijk gemaakt....
    Ik vind dit overigens prachtige filmpjes👌

    • @henkoosterhof5947
      @henkoosterhof5947 2 года назад +2

      C Jonker nee. Harry deed het goed voor.
      Aantonen dat je meetapparatuur werkt om aan te tonen dat je spanningsvrij bent.
      Maar geld niet alleen voor electra!
      Ik heb 13 jaar zeevaart achter de rug.
      Onze uitdrukking was altijd:
      Zet 10 man op een boot,
      9 kunnen koken,
      1 niet,
      En je raad het dat is de kok😉

    • @kittsdiy
      @kittsdiy 2 года назад

      Het hangt er van af .. als het opbouwend kritiek is moet dit kunnen .. denk ook dat regels nogal verrschillen per land ..voor Belgie VS Nederland .. ( NEN VS A.R.E.I )

    • @janvisser2223
      @janvisser2223 2 года назад

      @@henkoosterhof5947 Altijd een prima hap gehad op de schepen waar ik op voer👌

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад +5

      Ik heb een hele brede glade rug en de beste stuurlui staan nog steeds op de wal.🤣👍

    • @henkoosterhof5947
      @henkoosterhof5947 2 года назад +1

      @@janvisser2223 ik ook. Blij dat alle ,,experts,, niet de kok waren. 😉😉

  • @geeano1
    @geeano1 2 года назад +2

    241V zonder zonnepanelen. Dat beloofd weinig goeds. Boven 253 wordt de converter afgeschakeld.

  • @edwardvanhazendonk
    @edwardvanhazendonk 2 года назад +2

    De TL armaturen kun je voor ledbalken hergebruiken, je kunt gewoon alles v.w.b. starters en spoelen eruit halen, de leds zijn zelf geschakeld naar 230V.

    • @justincase490
      @justincase490 2 года назад +1

      vaak is het verstandiger een compleet nieuw armatuur te plaatsen. De prijs van een compleet nieuw armatuur of een LED-tl lamp schelen niet zo heel veel. Dan zijn de reflectors ook gelijk vernieuwd en heb je vaak een betere lichtopbrengst. oude zooi in de ijzerbak en weer een mooie kia of zo van laten maken.

    • @hendrikbteb2317
      @hendrikbteb2317 2 года назад

      Wanneer je spoelen eruit gaat halen dan moet je officieel wel weer zorgen dat het armatuur opnieuw gekeurd wordt door een zogenaamd notified body om de verplichte CE keuring weer geldig te krijgen. De CE keuring waar de fabrikant of importeur voor heeft gezorgd (ingeval import van buiten Europeesche Uni) is dan namelijk komen te vervallen. Krijg je brand dan heeft de verzekeringsmaatschappij weer een goede smoes om niet uit te hoeven keren. Conclusie als je het mij vraagt, Beter voor €25.- een nieuw Led armatuur aanschaffen.

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад +2

      ik heb ervoor gekozen om ze te vervangen door led armaturen zeker omdat ik er meer nodig had en deze waren al meer dan 30 jaar oud.

  • @edwardvanhazendonk
    @edwardvanhazendonk 2 года назад +4

    Harry, je spanning is best hoog, let op zonnecel omvormers schakelen af bij 248V, ook niet geweldig voor de meeste apparatuur. Meet ook een paar keer in huis, als het echt rond de 240 of hoger meestal is en niet 230V, dan melden bij je netleverancier, anders heb je op een zonnige dag geen plezier van je zonnepanelen.

    • @japerolthuis
      @japerolthuis 2 года назад

      Koop een Solis omvormer en die kan je zelf zo op 260 volt of hoger zetten. Heb regelmatig over de 250 volt in de werkplaats maar mijn panelen gaan door. Valt wel op hoe veel harder een slijptol gaat draaien op 250v ipv 230.
      Voor de aanpassing miste ik de pieken van de zon, maar nu gaat ie gewoon door

    • @edwardvanhazendonk
      @edwardvanhazendonk 2 года назад +1

      @@japerolthuis is een oplossing maar het probleem is niet opgelost. Derhalve beter door de netbeheerder ook actie laten ondernemen. Let wel de gemiddelde computer apparatuur of huishoudelijke apparaten leven minder lang zodra ze 260V op hun donder krijgen.

    • @timkors1346
      @timkors1346 2 года назад +1

      @@edwardvanhazendonk als je de zonnepanelen doorgegeven hebt bij de netbeheerder en zij akkoord hebben gegeven, zijn ze verplicht hier iets aan te doen. Vaak is dit op te lossen door een dikkere kabel in de straat te leggen naar het onderverdeelstation.

    • @edwardvanhazendonk
      @edwardvanhazendonk 2 года назад

      @@timkors1346 precies, het is de netbeheerders taak. Heb er zelf gelukkig geen last van, paar jaar geleden nieuwe aanluitingen gekregen en de spanning schommelt zo rond de 230 +- 5V, ondanks dat er toch heel wat PV in de wijk is aangesloten. Maar indien je hier last van hebt is het een kwestie van een lange adem helaas.

    • @geeano1
      @geeano1 2 года назад

      @@timkors1346 dit is geen verplichting. Hier is recent nog een uitspraak over geweest. De netbeheerder zal hier waarschijnlijk niets aan doen.

  • @stefanspaan2223
    @stefanspaan2223 2 года назад +4

    Mooi kastje! Hoorde dat je zonnepanelen gaat plaatsen, heb je ook gedacht aan een b karakteristiek aardlekschakelaar? Deze functioneert als een normale aardlekschakelaar maar schakelt tevens af bij een hoge DC lekstroom.

    • @kittsdiy
      @kittsdiy 2 года назад +1

      Die zijn wel heel prijzig .. voor bepaalde EV laadpalen zijn ze nu ook verplicht in Belgie .. voor zonnepanelen volstaat type A hier nog .. ( type AC mag al lang niet meer )

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      het DC gebeuren ligt bij de leverancier van de zonnenpanelen en ik neem aan dat hun daar rekening mee houden.

    • @dannyvanvlimmeren7174
      @dannyvanvlimmeren7174 2 года назад

      Ik zou gewoon een c zetten en sowieso solaredge

    • @EVersaevel
      @EVersaevel 2 года назад +4

      Het is geen B karakteristiek (afschakelsnelheid bij overbelasting) maar een type-B aardlekschakelaar (DC beveiliging); met name in 3 fase DC tegenwoordig zelfs verplicht indien de omvormer geen afdoende DC lekbeveiliging bied (of de laadpaal van de auto)

    • @timkors1346
      @timkors1346 2 года назад

      @@dannyvanvlimmeren7174 dit is alleen interesant als je schaduw op de panelen hebt. Bovendien haal je met de nieuwe panelen meer rendement door micro omvormers van enphase te plaatsen.

  • @TotalWarChronicles
    @TotalWarChronicles 2 года назад +1

    Harry hoe heb je zo snel die voedingskabel vervangen? ZIt die kabel niet helemaal onder de vloer meters lang?

  • @egbertwink5954
    @egbertwink5954 2 года назад +3

    Om goed te kunnen meten of de spanning er af is moet je tussen de fase en de aarde meten dat is betrouwbaarder dan ten opzichte van de nul

  • @wimleurs9004
    @wimleurs9004 2 года назад +5

    Harry het toch handiger om aparte aardlekschakelaars te monteren ander is de hele zaak donker als er ergens een aardfout is
    Gr Wim

    • @kittsdiy
      @kittsdiy 2 года назад

      was er in NL geen regel 4 groepen per aardlek ? ( in Belgie steken we alles na 300mA hoofd differentieel in het hoofdbord ) Hier heb ik in mijn subkasten telkens een 30mA Differentieel op de kop ( in plaats van een hoofdschakelaar ) Ook gebruiken we standaard C curve automaten . ( B mag ook maar is nie standaard hier bij de groothandel ) ook alles dubbelpolige zekeringen .

    • @spideonl
      @spideonl 2 года назад +1

      Die was er
      Het is nu zo dat je een berekening moet maken in de industrie komt het vaak zelfs voor dat je met drie groepen de grenswaarde bereikt hebt

    • @kittsdiy
      @kittsdiy 2 года назад

      @@spideonl ideaal ware allemaal differentueel automaten ( doen ze tegenwoordig veel in UK ) maar in Belgie is dit pokkeduur ..kost snel 5-10x meer of gewone automaat ..

    • @spideonl
      @spideonl 2 года назад

      @@kittsdiy mijn voorkeur heeft ook de aardlekautomaat
      Eaton heeft de digitale serie speciaal voor de werkplaats deze herkennen de aanloop karakteristiek en voorkomen ongewenste uitschakeling

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      ik heb de laatste 25 jaar nog niet een keer gehad dat de aardlek aangesproken werd overbelasting is wel vaker voorgekomen en het is niet verplicht op een onderverdeler als de aarde goed is.

  • @thijsbrok8519
    @thijsbrok8519 2 года назад +1

    Harry zou jij een parkside kruislijn laser review kunnen doen? Misschien een leuk idee

  • @malikbuld4134
    @malikbuld4134 2 года назад +1

    Hier moet je zeker wel een aardlekschakelaar in zetten, die aardlekschakelaar binnen is er om voor te zorgen dat je aardekschakelaar in de schuur als eerst er uit klapt. Deze moet dus ook zwaarder zijn

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      binnen is hij 30 mA en voldoet totdat ik de installatie in het huis ga vervangen en dan wordt het in de werkplaat ook anders maar dat is voor een volgend filmpje voor nu is het veilig en voldoet het .

    • @pietheinvanasselen413
      @pietheinvanasselen413 2 года назад

      Een aardlekschakelaar in een woning hoort 30 mA te zijn. Corrigeer me als ik het fout heb. Een "zwaardere" bestaat dus niet. Tenzij je een aardlekAUTOMAAT bedoeld.

  • @elcovanveldhuizen6634
    @elcovanveldhuizen6634 2 года назад +2

    Om spanningsloosheid aan te tonen altijd een duspol gebruiken

    • @hendrikbteb2317
      @hendrikbteb2317 2 года назад

      Mag ook een ander merk zijn, als het maar een tweepolige meting is ;-)

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      heb ik verteld die was ik vergeten daarom een multiemeter die is nog beter ook dan een duspel alleen moet je dan wel weten hoe hij werkt. en als ik niks bij had voldoet ook een spanningszoeker beter dan met de vingers voelen.🤣🤣

    • @Engineer9736
      @Engineer9736 Год назад

      Tweepolig meten is juist in je nadeel. Als de nul/aarde om wat voor reden dan ook niet goed is, maar wel de fase, dan ga je tweepolig niks meten, maar krijg je wel een opdonder als je enkel die fase aanraakt.

    • @elcovanveldhuizen6634
      @elcovanveldhuizen6634 Год назад

      @@Engineer9736 1 polig meten is verboden om spanninsloosheid aante tonen

  • @kapsalonalona3763
    @kapsalonalona3763 17 дней назад +1

    Mooi werk Harry! Ik heb een vraag. Heb jij een 3 fasen aansluiting, 3x25 Ampere? Vanuit jouw woning naar de onderverdeler heb je een 5x6mm2 kabel getrokken. Waarop zit deze kabel aangesloten in de meterkast van de woning, op een krachtgroep bijv 40 ampere Ckar?
    De onderverdeler daar heb je 3 krachtgroepen in, mag ik vragen hoeveel ampere en B of C kar?
    Misschien domme vraag maar ik zit ongeveer in dezelfde situatie.

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  16 дней назад +1

      in huis zit een krachtgroep van 25 ampère en de kabel is 5x4mm2 in de schuur zitten maar 2 van de 3 krachtgroepen aangesloten en die zijn gewoon 16 ampère en b karakteristiek.

    • @kapsalonalona3763
      @kapsalonalona3763 14 дней назад

      @@Harrytheferryman Dank je wel Harry!

  • @LilPopeye
    @LilPopeye Год назад +1

    Zware huisaansluiting nodig voor al die machines? 3x35A of meer?

  • @schildknaap_van_gent
    @schildknaap_van_gent 2 года назад +1

    Leuk channel

  • @underverser
    @underverser 2 года назад

    👍👍👍

  • @arie1579
    @arie1579 2 года назад

    Op zo'n manier krijg ik wel weer de kriebels , heb het ook jaren gedaan.

  • @JCZ2601NL
    @JCZ2601NL 2 года назад

    👍👍👍👍👍👍🍀

  • @PresidenteHollanda
    @PresidenteHollanda 2 года назад +3

    Wel jammer dat we eigenlijk een beetje in het 'niets' worden gelaten hoe de interen opbouw is gedaan. Dit is meer van 'ik sloop de ene kast en klik wat automaten op z'n plek .. en hopa ... dit is de nieuwe op zijn plek. Mis toch wel heel veel details als het gaat om een mooie uitwerking van A to Z

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      Als alles klaar is leg ik het in detail uit, dit is even voor nooid zadat ik de rest kan maken.

  • @jurditeweg
    @jurditeweg 2 года назад +1

    Ik vind de kast aardig vol zitten, misschien was de keus voor een andere (dubbele) kast mooier en kant en klaar laten leveren? Scheelt jouw opbouwen. Én naar mijn mening na de hoofdschakelaar wel een aardlekschakelaar. Per twee krachtgroepen één aardlekschakelaar, per vier 230v groepen houd ik nog één aardlekschakelaar aan.

    • @kittsdiy
      @kittsdiy 2 года назад

      is zen kastje wel al snel te klein :-) De regel van 4 groepen na aardlek in NL is gewoon om te voorkomen dat aardlek te snel uitklapt ( op elke groep een verlies van 8mA dan klapt ie uit ..( 4x8 ) . Ik heb wel 8 of 12 groepen na 1 aardlek van 30mA ( hier mag dat in Belgie zonder probleem is niet onveliger of veiliger ) en hij klapt ook niet uit .. Maar idd grond kabel op een zekering na de 300mA in het huis . En dan 1 of meerdere aardleks in werkplaats zou ik het doen . Als je dan eens verlies maakt ligt je hoofddifferentieel van 300mA in het huis niet uit .. maar eentje in de loods ( als je geluk hebt ) .

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад +1

      Er zit nu een aardlek op de 400 volt groep in de meterkast in het huis van 30 mA die beschermd mij tegen aardlekken ook in de werkplaats. In de toekomst wordt die in het huis ook vervangen en dan komt er geen aardlek meer te zitten op de groep die naar de werkplaats toe gaat en dan komen er wel aardlekken in de kast. Ik heb hem maar even vol gegooid met automaten voor het filmpje en de reactie die ik dan zou krijgen en het is gelukt.🤣🤣👍 maar in de werkplaats komen maar 8 groepen te zitten 6 op 230 volt en 2 op 400 volt maar dat is ook voor de toekomst.

    • @kevinmommersteeg
      @kevinmommersteeg 2 года назад +1

      ​@@Harrytheferryman Gelukkig want alleen een aardlekschakelaar(ook al is die 30 mA) in de hoofdverdeelkast(woonhuis) voldoe je niet aan NEN 1010. Controleer tegen die tijd ook nog even of je de uitschakeltijd haalt van 1 seconden(TT stelsel) van woonhuis naar werkplaats.... Anders moet je daar, in de hoofdverdeelkast alsnog een ALS plaatsen van 300 mA. Met een TT-stelsel is dit al snel van toepassing bij sluiting naar aarde.

  • @joepspee9646
    @joepspee9646 2 года назад +3

    Ik ben absoluut voor dingen zelf doen, maar als je niet op de hoogte bent van wat de regels zijn is het niet verstandig om daar dan een vlog over te maken en zo je kijkers verkeerde informatie te geven.
    1- Aardlekschakelaars: Je onderverdeler moet gewoon aardlekschakelaars hebben en het maakt niks uit dat de voeding uit hoofdverdeler achter een aardlek zit.
    2-selectiviteit: de hoofdverdeler heeft een afgaande groep van 25A, de groepen in je onderverdeler mogen dan geen 16A zijn.
    Bovenstaande punten zijn overigens door andere mensen ook al genoemd.
    En als laatste: je hebt een 25A afgaande groep vanaf de hoofdverdeler en in de onderverdeler plaats je 12x een 230v groep en 3x een krachtgroep.
    Stel: je gebruikt op alleen die 12 groepen per groep ongeveer 1000 watt (=ongeveer 4 ampere), hoe lang denk je dat het duurt voordat de groep in de hoofdverdeler eruit ligt? ;)

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      ik kom er nog een keer op terug maar voor nu is de installatie tijdens de verbouwing beveiligd en niet selectief 🤣👍

  • @simulatorgamesmetg2
    @simulatorgamesmetg2 2 года назад +1

    Ik zie geen meter van de netbeheerder zoals Liander Enexis of Stedin.
    of heb je die meter ergens ander in de werkplaats zitten.? vraagje.

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      Die zit in het huis dit is een onderverdeler is iets heel anders dan dat je in een meterkast vind.

  • @nicknotermans5237
    @nicknotermans5237 2 года назад +4

    Ook in de onderverdeling zijn aardlekschakelaars verplicht en voor de zonnepanelen een aardlekautomaat want in de woning vertrekt de kabel van voor de aardlekschakelaar deze mag achter een installatieautomaat zonder aardlek!

    • @djFadeOut122
      @djFadeOut122 2 года назад

      Of de kabel in de woning beveiligen met een 300mA of 30mA type-S tijdvertraagde aardlekschakelaar.
      Scheelt een hoop lopen als er in de schuur eens iets fout gaat.
      Sowieso, alles achter een normale 30mA is niet handig want genoeg apparatuur (zoals lasinverters!) heeft van zichzelf al een klein beetje lekstroom, nu tel je alles op.
      Enkelfase groepen moeten volgens de huidige NEN-1010 altijd achter een 2-polige aardlekschaar.
      PV installatie (zonnepaneelomvormer) altijd achter een eigen aardlekschakelaar of aardlekautomaat.
      Of een type B nodig is hangt af van de omvormer, staat altijd in het boekje.
      Het grootste probleem is dat als de PV installatie opwekt, en jij verbruikt in de schuur, zit er tussen de omvormer en het stopcontact waar jij op werkt helemaal géén aardlekbeveiliging.
      Niet bedoeld om af te kraken he, goed bezig Harry, maar de normen veranderen rapper dan je ze bij kan houden :D

    • @kittsdiy
      @kittsdiy 2 года назад

      Geen idee of da mag volgens NEN1010 ... hier in Belgie mag dit niet . Hoofdbord Aardlek 300mA en dan bord in garage moet achter die 300mA ... ( niet er voor )

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      👍😁

    • @djFadeOut122
      @djFadeOut122 2 года назад

      @@kittsdiy De normen in Nederland zijn heel anders :)
      Elke eindgroep in een woonhuis moet beveiligd zijn door een 30mA aardlek, maximaal 4 eindgroepen per aardlek. Die 300mA aardlek beschermt alleen de grondkabel naar de schuur.

    • @kittsdiy
      @kittsdiy 2 года назад

      @@djFadeOut122 hier mogen we eindgroepen na de 300mA hebben . Enkel badkamer/natte ruimtes moeten verplicht op 30mA en er is geen beperking hoeveel groepen na een 30mA ( als die de max stroom van de meterkast hoofdzekering aankan ) ... Maar ik zelf doet het ook beetje zoals je zegt in nl alleen niet de beperking van 4 groepen per differentieel van 30mA ( ze doen dit om minder snel aan de 30mA verlies te kopen ) . Ik heb geen enkel stopcontact direct na mijn 300mA. Alles op 30mA .( dat mag ook in Belgie maar is niet verplicht .. maar ik vind het veiliger ) Wat Harry dus doet is dus compleert fout volgens NEN1010 volgens jou ? Aardlek zit in het huis zegt hij ( zegt er niet bij 30mA of 300mA) Ik zou de grondkabel achter de 300mA van hett huis zetten ( uiteraard met een automaat beveiligd ) en dan in de werkplaats minstens 1 30mA differentieel . ( maar hij heeft al 12 .. B16 groepen dus zou hij er al 4 moeten steken van 30mA volgens jou ? Zoals hij het gedaan heeft zou het in Belgie prima zijn als de grondkabel van werkplaats naar huis achter een 30 of 300mA zit .

  • @nicknotermans5237
    @nicknotermans5237 2 года назад +1

    En in de onderverdeling moeten ook aardleks zitten voor de licht groepen nu zijn het rechtstreekse eindgroepen dat mag mits je het apparaat dat in het stopcontact zit er niet kunt uithalen

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      het is een onderverdeler en de aardlek zit nu nog in het huis en zolang we aan het verbouwen zijn blijft dat ook zo. daarna wordt het anders.

  • @JoostnlX
    @JoostnlX Год назад +1

    Jammer dat je gekozen hebt voor emat..dat is behoorlijke rommel,en het goedkoopste wat er op de markt is.

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  Год назад

      als het werkt wertk het.👍😁

    • @peterschoenmakers2041
      @peterschoenmakers2041 Год назад

      Laat het werken aan de elektrische installatie over aan diegene die er voor hebben geleerd en op de hoogte zijn van de laatste regelgeving. Jammer genoeg is de erkenningsregeling lang geleden ingetrokken.

    • @peterschoenmakers2041
      @peterschoenmakers2041 Год назад

      Joost het is goedgekeurd en voldoet aan alle regelgeving. Dat de gerenomeerde merken dit niet graag zien is een tweede.

  • @37kgb02
    @37kgb02 2 года назад +8

    Die spanningschroevendraaier is een enkepolige spanningaanwijzer. Deze is NIET toegestaan volgens de NEN 3140.
    Ook het gebruik van de term stroom als je spanning bedoeld getuigd nu niet van een elektrotechnische achtergrond.
    Kortom, laat dit soort wzh aan een elektrotechnisch gediplomeerd vakman over.

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      Deze reactie duid ermaar weer op dat je niet geluisterd hebt naar wat ik gezegd heb. Als ik helemaal niks bij de hand hebt dan gebruik ik gewoon een spanningsschroevendraaier. in het filmpje zie je dat ik voor mijzelf een multiemeter gebruik om het te controleren en ik was mijn duspel vergeten thuis heb ik ook verteld. En wat de term stroom betrefd in de volksmond hier in brabant noemen we dat stroom of je dat leuk vind of niet. Lasdiplama`s kan ik je helaas niet laten zien maar wat wil je zien over elektrotechniek daar heb ik er diverse van.🤣🤣👍

    • @Idioot1337
      @Idioot1337 Год назад

      Inderdaad heel iritant, dat mensen nogsteeds "stroom" zeggen ipv spanning, en spanning aanwijzen met een spanningszoeker is ook zeker af te raden !

  • @mdepenno
    @mdepenno 2 года назад +1

    Er staat geen stroom op maar spanning en serieus een spanningsschoevendraaier aanbevelen?

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      luisteren is ook een vak maarja ik gooi er nogal eens dialect doorheen.

  • @coenjoosten6454
    @coenjoosten6454 7 месяцев назад +1

    harry, meten aan de spanning moet officieel altijd met een dubblpolige spanningsmeter ook wel duspol genoemd 😀😀😀😀😀😀

  • @hendrikbteb2317
    @hendrikbteb2317 2 года назад +5

    Als bij ons de dijken doorbreken heb ik stroom. Tot die tijd spreken we van spanning. Bovendien de spanningszoeker kun je gewoon weggooien. Je mag daarmee wel kijken of inderdaad spanning aanwezig is maar je mag nooit de conclusie trekken met een éénpolige spanningzoeker dat het meetpunt spanningsloos is. Maar ja heeft de brandweer straks ook weer wat werk door het werk van hobbyBob.

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      In brabant hebben we het over stroom en geen spanning.🤣👍

  • @bertharens3627
    @bertharens3627 2 года назад +1

    Hoe kan je drie fasen hebben in je werkplaats als er in de meterkast maar 2 zekeringen zitten?

    • @alexvdvelde
      @alexvdvelde 2 года назад

      Ik denk dat er in de aanleun woning gewoon 1 fase is gebruikt. In den beginne zal het een werkplaats zijn geweest waar wel 3 fases werden gebruikt.

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      hij zat gewoon op drie fase aangesloten alleen in een zekeringhouder zat geen zekering meer en waarom dat was weet ik niet ze zullen er wel problemen mee gehad hebben ofzo.

  • @kruit17
    @kruit17 2 года назад +2

    waarom.geen selectieve aardlek en 25 ampere 3 fase mrt 3 kracht en 12 230

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      dit is voor nood zodat ik vooruit kan in de schuur wordt nog aangepast als ik de tijd heb en het in huis goed heb aangesloten nu zit alles achter een aardlek niet onveilig maar niet volgens de voorschriften en het werkt.

  • @myrthenboermann5979
    @myrthenboermann5979 Год назад +1

    Waar is die schakelaar linksonder voor bedoeld?

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  Год назад

      nergens voor gewoon zaal vulling. was voor nood dat ik wat voedingen in de schuur had nu is hij helemaal veranderd heb er nog wel eens een filmpje over gemaakt hoe hij nu is.

  • @80srockzz
    @80srockzz 2 года назад +1

    Als je de spanning optrekt, zakt de stroom en worden de kabels dus minder belast, dat is de reden waarom het 230+V en 400+V geworden is. Ik heb vandaag thuis 245V gemeten en 422V

  • @oldmanhuppiedos
    @oldmanhuppiedos 2 года назад

    De Europese unie heeft ooit de netspanning gestandaardiseerd in de lidstaten, de een wat minder en de ander wat meer netspanning.
    Een mooie groepenkast is het.

  • @goudhaantje3569
    @goudhaantje3569 8 месяцев назад +1

    Ter info: Waarom is 3 fase van 230 geen 690 maar 400 Volt ? Antwoord : Het is wortel 3 maal 230 is 398,3 omdat er 3 spoelen in de machine/pomp zitten en verder snap ik het ook niet hoor....

  • @Thugie0115
    @Thugie0115 Год назад +1

    Ben ik de enige dan die het jammer vind dat over het bedraden niets word verteld/laat zien?
    En wat meer info over de keuze van de automaten?

  • @Paul-P359
    @Paul-P359 2 года назад +1

    Vind het nadeel van de moderne stoppenkasten dat de stoppen er zou gauw uitspringen. Met de oude kast (zoals daar hing) kan ik uren achter elkaar lassen in de werkplaats. Maar in huis zit zo'n nieuwe kast en als ik de grote flex aan zet vliegt de stop er meteen uit.

    • @godfathervld
      @godfathervld 2 года назад +1

      Voor groepen waar apparatuur op komt te staat met een hogere aanloopstroom kan je voor deze automaten een zekering met een C- karakteristiek (de trage zekering) toepassen. Veel beter voor het laswerk of motoren.

    • @alexvdvelde
      @alexvdvelde 2 года назад

      @@weekendwarrior7080 komt nog een Kwh meter in zei hij. En bij mij zit de aardstrip ook boven. Omdat de leidingen allemaal aan de bovenkant in de kast gaan hoef je niet alle aardekabels door de kast naar de bodem te trekken

    • @djFadeOut122
      @djFadeOut122 2 года назад +1

      ​@@weekendwarrior7080 Móeten plaatjes voor. IP2x aanraakveilig.
      Aardrail zit in Nederland doorgaans bovenin de kast.
      Automaten zijn er in B, C en D karakteristiek, standaard wordt een B gebruikt in de woningbouw. Even een C16 automaat laten plaatsen en het probleem is opgelost.

    • @kittsdiy
      @kittsdiy 2 года назад

      @@godfathervld in Belgie is C zelfs de standaard in gewone huizen ... type B is zeldzaam hier ( elektrohandel/dhz heeft die amper op stock en duur )

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад +2

      bij de oudverwetste smeltveiligheden had je ook al verschillende types alleen de nieuwe automaten reageren wat sneller als het mis gaat en de normale met een b erop zijn voor algemeen gebruik dan heb je er ook nog met een c of zelfs een d erop en die zijn dan specifiek voor gebruik van apparatuur met een grotere aanloopstroom. maar die zie je in een normale huisinstallatie niet.

  • @sjantiggeloven1814
    @sjantiggeloven1814 2 года назад +1

    Als je nu een aardfout krijgt in de werkplaats moet je altijd naar binnen om hem weer aan te zetten en ja kan ook niet gemakkelijk zien in welke groep de aardfout zit?!?

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      voor nu werkt het en is het veilig al moet ik naar binnen toe om de aardlekschakelaar weer in te schakelen maar ik kom er nog op terug zosnel ik zover ben met de verbouwing.🤣👍

  • @lieuwegreidanus1329
    @lieuwegreidanus1329 2 года назад +3

    Er staat spanning op en geen stroom 😁.

  • @mtekampe7123
    @mtekampe7123 3 месяца назад +1

    fout ..... zekering uit de kop halen en kop terug draaien .... doe jedat niet kan er een vinger in gestoken worden heb je weer een probleem

  • @jovanoppen8477
    @jovanoppen8477 2 года назад +1

    Harry, ben jij een daartoe erkende installateur ???

    • @ajkooiman
      @ajkooiman 2 года назад +1

      Is niet meer nodig hij is wel als eigenaar van het pand verantwoordelijk voor zijn installatie , maar als hij de zekeringen zelfs in zijn zak doet en controleerde dat de installatie uitgeschakeld en beveiligd wordt voor inschakeling is hij hij heel goed bezig.

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад +1

      je ziet het antwoord van Aad, is niet nodig maar ik heb er wel voor geleerd al is het een hele lange tijd geleden.

  • @bertharens3627
    @bertharens3627 2 года назад +1

    Waarom geen aardlekschakelaar?

    • @kittsdiy
      @kittsdiy 2 года назад

      ik zou toch liever selectiveit hebben ook ...en in werkplaats ook minstens 1tje .. ipv naar het huis te moetne lopen ...

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      omdat het niet verplicht is en ik heb nooit problemen gehad met de aardlek maar wel met overbelasting.

    • @godfathervld
      @godfathervld 2 года назад +1

      ​@@kittsdiy Dit zou wel ideaal zijn, de hoofdaansluiting in de woning 3x25A. De zekeringen tbv de werkplaats 3x25A . Deze niet achter de aardlekschakelaar van de woning. Maar inderdaad per 4 ,16A eind groepen in de werkplaats een aardlekschakelaar. Zo zouden wij dit wel uitvoeren in Nederland

    • @jellekarel9949
      @jellekarel9949 2 года назад +1

      Wat is je circuitweerstand? TT-stelsel?

  • @janpeter6047
    @janpeter6047 2 года назад +2

    Veel opmerkingen over aardlekschakelaars, maar hoe zit het hier met de selectiviteit?
    Vaak is een onderverdeelkast niet mogelijk binnen de Nederlandse normen.
    Ik hoor iets over 25A zekeringen, daarachter kunnen geen 16A automaten.

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад +1

      In huis zit nog de oude situatie, 25 ampare binnenkomend daarna een aardlek 30 Ma en dan 20 ampere smeltveiligheden. Ik heb er nu voor de duur van de bouw voor gekozen om geen aardlekschakelaar in de onderverdeler te zetten. Als ik zover ben om de huis installatie te vervangen dan wordt de situatie anders. 35 amp binnenkomend geen aardlek meer naar de werkplaats maar wel zekeringsautomaat van 35 amp om de kabel te beschrermen. en dan gewoon volgens de normen die nu gelden 3x aardlek in het 230 volt gedeelte en 1 voor het 400 volt gedeelte dan is de installatie ook selectief met 2 stappen er tussen. maak er mischien nog wel een filmpje van voor de vele liefhebbers die reageren op dit filmpje.😁👍

  • @robmulder355
    @robmulder355 2 года назад +1

    Wandcontactdoos die niet groter zijn dan 2 amp zullen achter een aardlekschakelaar moeten zitten ook spanningsloos controleren met en spanings meter belachelijk.
    Let op mensen denken nu dat ze het zelf kunnen pas hier mee op

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      luisteren is ook iets en niks beter om te kijken of iets spanningsloos is dan een multiemeter moet je er wel mee om kunnen gaan.🤣🤣👍

  • @KevinvanBeekhier
    @KevinvanBeekhier 2 года назад +2

    Laat dit alsjeblieft over aan een erkend elektricien

  • @ajkooiman
    @ajkooiman 2 года назад +2

    We zijn van 220/380 naar 230/400 om tot een spanning in Europa te komen.

  • @ariehubary9834
    @ariehubary9834 Год назад

    Beginnen ze meteen met eisen te gooien, dat mag niet, dat moet. Maar dat is allemaal niet van toepassing, je zit na de meterkast en daar mag je doen wat je wilt, al zet je 10 groepen op 1 aardlekschakelaar. Sterker nog: de NEN 1010 is helemaal niet wettelijk geregeld, de NEN regels zijn gewoon afspraken, niets meer en niet minder. Je hoeft er niet aan te voldoen. Het kan wel zo zijn dat de energieleverancier je niet wilt aansluiten als je niet aan de afspraken houdt van de NEN 1010 of gelijkwaardig, maar dat is een ander verhaal. En dat geldt dus alleen voor je hoofdaansluiting, niet voor jouw installatie die daarachter zit. En die ziet er prima uit, je weet best waar je mee bezig bent zo te zien.

    • @ariehubary9834
      @ariehubary9834 Год назад

      P.s.: dit geldt natuurlijk alleen voor jou als particulier. In je werksituatie is het natuurlijk een ander verhaal.

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  Год назад

      😁👍

  • @shaggy01985
    @shaggy01985 Год назад +1

    Om dit soort hobby taferelen te voorkomen. Laat het door een gediplomeerd elektricien doen.
    Aardlek is nodig
    En emat is niet het topmerk voor heavy duty.
    Filmpje graag verwijderen.

  • @nielsdew3228
    @nielsdew3228 2 года назад +2

    Voedingskabel 5x6 🤣 Geen aardlekschakelaars.
    Als je ergens geen verstand van hebt niet aan beginnen zegt die zelf.
    Volgens mij werk je nog volgens normen van 30jaar geleden. Hoop dat de verzekering niet mee kijkt

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      aardlek zit in het huis voor nu en is dus ook veilig alleen de kans dat die aangesproken wordt is veel groter met meer groepen erachter.🤣🤣🤣🤣

  • @80srockzz
    @80srockzz 2 года назад +3

    Der zit spanning op man, spanning! Geen stroom. Spanning krijg je, stroom vraag je

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      🤣

    • @Engineer9736
      @Engineer9736 Год назад

      Stroom is gewoon elektriciteit in de volksmond

    • @80srockzz
      @80srockzz Год назад +1

      @@Engineer9736 Als je wat educatieve uitleg geeft voor toch een pak mensen, zou ik het wel ineens correct proberen doen

  • @gijsv8419
    @gijsv8419 2 года назад +2

    Stroom en Spanning is niet hetzelfde.

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      hier in brabant wel.🤣🤣👍

    • @Engineer9736
      @Engineer9736 Год назад

      Hoop bijdehandjes in de comments. Stroom is gewoon elektriciteit in de volksmond.

  • @wildewipper
    @wildewipper 2 года назад +2

    Ik heb alle reacties gelezen en mijn vingers jeuken ................... daar moet ik het bij laten .

  • @remcouijttewaal3668
    @remcouijttewaal3668 2 года назад

    Zit je weer bij een korps 🚒 omdat je die kleding aan heb

    • @biancaouwens6774
      @biancaouwens6774 2 года назад

      Nee hoor, dat shirt ligt nog gewoon in de kast. Zonde om niet te gebruiken. Harry was helemaal klaar met de brandweer en nu zou hij er ook geen tijd meer voor hebben.

    • @remcouijttewaal3668
      @remcouijttewaal3668 2 года назад

      @@biancaouwens6774 idd dat vertelde die ooit in een video ja! En op papier blijf je natuurlijk wel brandweerman dat verloopt niet toch 🔥🧯

  • @molenaarinfofilmpjesenmeer5652
    @molenaarinfofilmpjesenmeer5652 2 года назад +1

    jup

  • @nielsdew3228
    @nielsdew3228 2 года назад +2

    Aardlekschakelaar jongens kijk nieuwe nen
    Volgens nieuwe nen is dat niet meer.
    Er is wel beroep tegen aan getekend

    • @nielsdew3228
      @nielsdew3228 2 года назад

      Onlangs is de nieuwe uitgave van NEN 1010 gepubliceerd. In deze uitgave zijn een aantal belangrijke bepalingen verwijderd dan wel aangepast die leiden tot een verhoogd risico op onveilige elektrische installaties. Fedet heeft daarom bezwaren ter behandeling ingediend bij de Beleidscommissie.
      Het betreft het vervallen van de NL-bepaling 531. Deze bepaling beschrijft dat maximaal 4 eindgroepen achter een 30mA aardlekschakelaar mogen worden aangesloten. En de bepaling vereist dat een installatie met 2 of meer eindgroepen niet door één 30mA aardlekschakelaar mag worden uitgeschakeld.
      Verder is in NEN 1010:2020 de verwijzing naar NEN 8012 losgelaten. Voor de brandclassificatie van kabels wordt alleen naar de minimale eisen uit het Bouwbesluit verwezen, terwijl publicatie van een nieuwe versie van NEN 8012 spoedig wordt verwacht. Ook is NL-bepaling 522 over gearmeerde kabels in de grond vervallen.
      Fedet is van mening dat het ontbreken van deze bepalingen de veiligheid van elektrische installaties niet ten goede komt. En dat met het loslaten van de bepalingen en verwijzing een verhoogd risico is voor de installateur op juridische aansprakelijkheid voor onveilige installaties.
      Fedet heeft haar bezwaren ter behandeling ingediend bij de daarvoor verantwoordelijke Beleidscommissie en vertrouwt erop dat de Beleidscommissie de inzichten overneemt en er een corrigendum wordt uitgebracht.
      Fedet adviseert installerend Nederland om voor veilige installaties de NL-bepaling 531 te blijven hanteren, de juiste kabelkeuze te maken en NEN 8012:2015+A1:2020 te blijven toepassen.

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      🤣👍

  • @martijn9700
    @martijn9700 2 года назад +2

    Er staat spanning op geen stroom.

  • @koelecat2755
    @koelecat2755 2 года назад +2

    nou, 3/4 van de reacties slaat ook nergens op. lach me dood als electrician zijnde haha

    • @koelecat2755
      @koelecat2755 2 года назад

      kijk nu halverwege de video, maar je hoort aardlek schakelaren in je OVK te hebben. en niet 1tje van de HK.

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      🤣🤣👍

  • @Realist713
    @Realist713 Год назад +1

    We gaan even opsommen:
    -Zo een schroevendraaier met lampje zou eigenlijk niet verkocht moeten worden want het is het meest onbetrouwbare “meet”instrument ooit uitgevonden.
    -Je meet volts en zegt dat er geen stroom op staat? Op een kabel staat wel of geen spanning. Dat is iets anders als stroom.
    -Voordat je zekeringen er uit draait moet je eerst de onderverdeler helemaal uit zetten.
    -Spanningsloosheid aantonen met een multimeter is niet toegestaan.
    -Als je spanningsloosheid aantoont moet je ook alle polen meten ten opzichte van aarde.
    -Hetgeen je aanwijst op 9:56 is geen aardlekschakelaar maar een hoofdschakelaar.
    -Aardlekschakelaars zijn gewoon verplicht in een onderverdeler. Dat er eventueel aardleks zitten in de hoofdverdeler doet daar niets aan af.
    -Je hebt aangegeven bij het slopen dat de voedingskabel te dun was maar nergens in het filmpje is te zien dat je de kabel vervangt of dat je uberhaupt berekend welke diameter er met zoveel groepen gelegd zou moeten worden.
    -Je mist een externe aarding op je kast.
    -Heb je alles op het moment aangedraaid wat de leverancier aangeeft of gewoon vastgedraaid tot hij bijna krak zei? 🤣

  • @raymondpietersen3176
    @raymondpietersen3176 2 года назад +2

    Ooit van NEN3140 gehoord?
    Aub plaats niet meer van deze filmpjes als je niet weet hoe je moet meten, daar begint het al mee.
    Sorry je hebt hele leuke leerzame video's maar schoenmaker blijf bij je leest.

  • @wilcopeters1807
    @wilcopeters1807 2 года назад +3

    echt niet vervelend bedoeld maar dit klopt helemaal niet volgens de regels ik vind dat je dit filmpje moet verwijderen een slecht voorbeeld

  • @Realist713
    @Realist713 2 года назад +5

    Mijn god. Kun je je kanaal niet veranderen maar Beun de Haas? 🤣

  • @jos5834
    @jos5834 2 года назад +2

    Wat een knutselaar.

  • @benvries8173
    @benvries8173 2 года назад +5

    Jammer dat je voor die Alibaba meuk van Emat hebt gekozen. Dat is een label van een groothandel uit Oostnederland die in China op Pingpong spul een logo laat drukken. Voor een paar Euro meer had je een A merk gehad waar je op kunt vertrouwen.

    • @drood78
      @drood78 2 года назад +3

      het heeft een keurmerk welke niet zonder verkocht mag worden in Nederland. zover je mening.

    • @NemesisRTCW
      @NemesisRTCW 2 года назад

      Emat is gewoon gekeurd spul, Elektramat gooit zijn naam niet te grabbel met rommel.
      Ja, het komt uit China.

    • @chriswijnen4970
      @chriswijnen4970 2 года назад +2

      @@drood78 kan zo zijn. Maar blijft troep.

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  2 года назад

      Ik vind altijd maar zo als het werkt dan werkt het.😁👍

  • @mhoenderop4571
    @mhoenderop4571 Год назад +4

    Geen NEN-3140 cursus gevolgd? Praat over stroom. Nee, je maakt het spanningsloos.

    • @Harrytheferryman
      @Harrytheferryman  Год назад +3

      Hier in Brabant is het helaas anders. ooit in een ver verleden wat examens erin gedaan in Nijkerk en daar wilde ze ook dat we spanning zijden daarna nooit meer op spanning gehad. 😂👍