Gerçekten çok özel işlere imza atıyorsunuz. Herkes '' takipçi kasarken '', böylesine hayati konularla ilgili insanların dikkatini çekmeye çalışmak cesaret ister. Umarım yılmadan devam edersiniz. Bu arada Halit Abi'yi çok özledik .:))
04.16' dan sonra bahsedilen midibüs kazasının nedenini şimdi çok daha iyi anlıyorum. O aracı da çok iyi biliyorum ama hiç aklıma gelmezdi anlatıldığı şekilde olduğu hafızamdaki taş yerine oturdu. 03..747 plakalı İsuzu Turkuaz sarı renk midibüs o kazayı o kadar çok hasbihal etmiştik ki ; En acı hatıra diye Emeklerinize sağlık izlemeye değer çok güzel ve faydalı bir video olmuş.
Yetkili servis arabama 5w-30 yağ koyması gerekirken 10w-40 yağ koydu. Bujileri 30000 De değişmesi gerekirken 10000'de buji değiştirdi. Bunları denetleyen olsa böyle yaparlar mı? Genel merkeze şikayet ediyorum Ondan sonra arayıp özür diliyorlar. Ben de asla bir daha gitmiyorum yetkili servise. Haksız mıyım?
Ben yetkili servise gittim bakım yaptırırken direksiyon hidroliğinide değiştirmek istedim servis direksiyon hidroliğinde sızıntı var direksiyonun komple değişmesi gerek sipariş verelimmi fiyatı 2,5 bin tl dediler kalsın dedim. 1 yıldır kullanıyorum ne direksiyon hidroliğinde eksilme nede direksiyonda sorun var evet değiştirin desem sağlam parçayı değiştirecekler artık bir çoğu soyguna döndürdüler işi güvenemiyor insan. Zaten yetkili servise bakım yaptıran bir avuç insan var onlarıda kaçırmak için elinden geleni yapıyorlar fahiş fiyatlara girmiyorum bile.
o konu da konuşulmuştu kanalda. servise distribütör belli parça satışı karşılığında servislik hakkı veriyormuş. sektörde tamir değil değişim istiyormuş distribütörler. sanırım turbo tamiriyle ilgili videodaydı.
Haklısınız. Bakımlarınızı kendiniz yapınız. Yağ değişimi yapılması gereken noktada elinizi kirletmek istemiyorsanız sanayide uygun bir meblağa ustadan değiştirmesini rica edebilirsiniz. Böylece araca yanlış yağ, filtre vs. girmemiş olur.
Gayet acıklayıcı bilgilere değinilmiş. Özellikle tonajlı araçları kullanan şöförler frenleri düzgün kullanmamaktan bi haberler. Şöförün bilmediği bir yol durumunu, eğimini, tırmanışını bilmediği zamanlarda fren ile ilgili gerekli uyarıları yapan tabelalar yol kenarlarına konulması gerek ABD ve Avrupada bu tür tabelalar oldukça sık rastlanır.
Avrupa Amerika övmeyin lütfen tamam el ne şahane ne kötü, neyse o ne eksik ne fazla... Hem biz de BATI’ dan daha iyi şoförlerimiz var biz hem çok daha az maaşa talim ediyoruz. Hem daha çok çalışmak zorunda kalıyoruz. Arazi şartları dahil uzun, kısa yol karma 600 bin km yi çok rahat balatalar görüyor hatta 800 bin km . disk kliperlere bişey olmadan balatalar ortadaki çizgiye gelmeden .. Sadece motor freni... hangi vites tutuyorsa o vitesle rampaları inerek.Önceden yavaşlamaya başlayarak. Tek el kullanım..Ayda ortalama iş varsa en az 14 bin km yol. Reterdar yok.
Beyefendi fren konusunda bilmediğim bir çok konuda bilgiler verdi yeni bir program yapılır kendisi konuk edilirse başka konularda da bilgi sahibi olurduk.
12:00 abi ben denetim ekibindeyim. açık söyliyim inanılmaz şekilde denetleme yapıyoruz ama sorun şu ki kanuna göre değil kafamıza göre yapıyoruz. kanunu uygulasak bulunduğum şehirde bir tane açık cafe ya da lokanta kalmaz hepsi kapatır. bu sebeple kanuna göre denetim olmuyor.
Aradan 4 sene geçmiş. Herhangi bir gelişme var mı? Aptalın teki freni patlamış diye saçmalayıp durunca açıp yeniden izledim bu videoyu ve sabah sabah dert sahibi oldum. 🫤
Yetkili servisler fren hidroliğini zamanında değiştirmiyorlar. Normalde iki yılda bir, ama örneğin Peugeot servislerinde hiç yapıldığını görmedim. Yetkili servisler çoğu konuda özel servislerden daha kötü!
Kritik akşam bakımlarını yada tamiratlarını yetkili servislerde yaptırın daha sonra çıkabilecek her türlü sıkıntıda adamlarım yakasına yapışabiliyorsunuz
2015 yılında Marmaris' ten İzmir' e seyehat ederken Pamukkale firmasının otobüsünün sakar yokuşunda motorundan alevler çıkmaya başladı. Hemen motor bölümüne geçtim araçtan inip meraktan. Sorun şuydu motora hava giriş borusu değişmiş sabitlenmemiş ya da boruyu tutan kelepçeler kopmuş. Turbo sonrası boru olduğu için içi yağ dolu ve boru direkt eksoz manifoltuna yapışıp alev almış. Şansımıza arkadaki araç önümüze kırıp otobüsü durdurdu, otobüs belkide komple yanabilirdi. İşin en acı kısmı motora en yakın bagajın içinden evcil köpek çıkmasıydı. İyiki komple yanmadık. Benimde yaklaşık 5 bin dolarlık ekipmanım bagajdaydı. Bu arada aynı hatta Kamil Koç ve Pamukkale firmasının lastiği patlak otobüsle İzmir' e kadar gitmesi aşırı süratle virajlara girilmesini saymıyorum bile...
Abi yetkili servis çok pahalı adam 3 - 4 lt yağ bir yağ filtresi hava filtresi bunları hepsini değiştirme ye 1000 lira 1500 lira para istiyorlar kullanilan malzemelerin ayni marka ayni seri olanları dışardan aldığımızda 350 TL tutuyor 100 lira da ustaya veriyorsun
benim başıma bir olay geldi anlatayım sizlere aracın el freni tutmuyordu özel servise götürdüm usta fren merkezi değişecek dedi sağ arka merkezi değişti solu da almama rağmen değişmedi gerek yok sağlam dedi üzerinden belli bir zaman sonra kaza geçirdik kazada haksız biz değildik belediyenin yol çalışması yapıp yola ikaz işareti koymamasından oldu arkadaşlar ALLAH a şükür bize bir şey olmadı maddi zarar oldu. Şükürler olsun atlattık sonra aracı servise götürdük ustaya durumu anlattık usta frenle alakalı ne değişmesi gerekirse gereksin çift taraflı değişmesi gerektiğini bize anlattı hakkımı helal etmiyorum özel servise çünkü olası bir ani frende aracın bir tarafa çekeceğini bilmiyorduk. O yüzden her özel servisi usta zannetmeyin işin ehli olmayan bir sürü insan var başımdan böyle bir olay geçti anlatayım dedim. Ben bu hatayı yaptım şükür canımdan olmadım siz yapamayın ölebilirsiniz. AutoClub ailesine teşekkür ediyorum insanları daha da bilinçlendirdikleri için bu kanala ve böyle bilinçli insanlara toplum olarak sahip çıkmamız gerektiğini düşünüyorum sevgilerimle ...
aracımın motor yağımı özel servisde değiştirmek için gittim sevis calışanı 4.5 lt olması gerekirken 5 lt yağı motora boşaltı o esnada yanında bulunuyordum, sonra bişey olmaz bu bidonlar zatan eksik yağ koyuyorlar dedi daha sonra kendim kotrol ettim, yağ çubuğundaki oloması gereken işaretin üstünde. yağ seviyesi
Ülkede denetime kesinlikle önem verilmeli, zaafiyeti olduğumuz alanlardan biride otomotiv sektörü maalesef. (Ağzında ;''birşey olmaz'' , ''gerek yok'' cümlelerini sık kullanan tamircinizden uzak durun !
Mevcut muayene sisteminde frenler kontrol ediliyor. Beyefendinin bu görüşüne katılmıyorum. TÜV teknisyenleri gerekli ekipman ve elektronik araçlarla yanal kayma, fren testlerini yönetmeliklere uygun ve güvenli bir şekilde yapıyorlar. Denemesi basit tekere giden hidrolik borularından birini körleyin, bakalım araç muayeneden geçiyor mu?
sende yazmissin muayenede kontrol ediliyor ya sonrasi? e genelde millet zaten muayene zamani baktirdigi icin frenlerine adam hakli sen katilmasanda.muayeneden gecsin yeter hesabi..
Fren patladı olayıyla karşılaşmamak için; 6 ayda bir dorse ve çekici Tüv muayenelerim geliyor. Hem tüv’de hem ayriyetten denk geldim mi frencide kopma emniyeti valfi denilen dorseye hava gönderen dağıtıcı ventilin görevini yapıp yapmadığını kontrol ettiririm. Hava basıncı olması gereken değerde olmazsa frenlemeye yetmiyecek kadarsa dağıtıcı ventil 4 saniye içinde havayı keser ve imdat frenleri devreye girer ve araç durmuş olur.
Motor freni diye diye millet frene basmadan yavaşlamaya başladı. Peki bu arkadan gelen için risk değil mi? Sonucta fren lambaları yanmadan öndeki araç yavaşlıyor! Ve ani fren yapınca arkadaki arac öndekini anlamıyor ve kaçınılmaz kaza meydana geliyor. Lutfen bu motor frenini güzel anlatalım.
Motor freni ve roterdar candır. Çünkü araç 42 ton ile özellikle fren balatalarının ısınıp kıza bileceği işlevini yitirebileceği uzun rampalar, tehlikeli eğimler, dur kalkalar ve günlük kullanımda motor freni candır hayat kurtarır. Kullanılması şarttır. Ayak freni: kırmızı ışıkta yavaşladıktan sonra aracı sabitlemek için, ani önünüze kontrolünüz dışında bir araç , bir insan, bir hayvan fırlarsa ve kışın motor freninizi kullanamayacağınız kadar yerler kaygansa araca arkadan asılsın aracı yolda tutsun diye ayak freni kullanılır. Geri kalan her şeye motor freni kullanılır. Motor freniyle ani yavaşlayamazsınız o kadar güçlü değildir. O aracın fren lambaları yanmıyordur. Motor freni yada roterdar çekilirse arkadaki aracı uyarmak için fren lambaları yanar. Fakat önünüzde giden emmi dayı geri sis lambalarını yakmışsa onlarda fren lambaları gibi canlı kırmızı yandığı için önünüzdeki aracın frenmi yapıyor geri sis lambası mı yanıyor pek anlayamazsınız. Sürekli her şeye ayak freninizi kullanırsanız balatalarınız aşınacağı ve yeterli frenlemeyi yapamayacağı için hem sık Balata değiştirmek zorunda kalırsınız. Hemde önünüze ani kontrolünüz dışında çıkan insanları, araçları, hayvanları koruyamazsınız. Ve Islakta ve buzlanmada frenler kapma yapmaya başlar, kayma sebebidir. O yüzden ayak freni çok değerlidir her şeye kullanılmaz .
Gerçekten çok özel işlere imza atıyorsunuz. Herkes '' takipçi kasarken '', böylesine hayati konularla ilgili insanların dikkatini çekmeye çalışmak cesaret ister. Umarım yılmadan devam edersiniz. Bu arada Halit Abi'yi çok özledik .:))
Bizim takipçi sayımız da fena değil :)
Çok teşekkür ediyoruz...
Kanal müthiş ya, ismiyle müsemma "Auto" odaklı konsept ama arada bir motosikletlere de değinirseniz valla tadından yenmez :D
aydınlatıcı video için sunucu ve konuğa tesekkür
04.16' dan sonra bahsedilen midibüs kazasının nedenini şimdi çok daha iyi anlıyorum. O aracı da çok iyi biliyorum ama hiç aklıma gelmezdi anlatıldığı şekilde olduğu hafızamdaki taş yerine oturdu. 03..747 plakalı İsuzu Turkuaz sarı renk midibüs o kazayı o kadar çok hasbihal etmiştik ki ; En acı hatıra diye Emeklerinize sağlık izlemeye değer çok güzel ve faydalı bir video olmuş.
hazineye denk geldim tüm videoları izliyorum
Çok bilgilendirici bir çalışma
teşekkürler
Denetim konusu çok önemli
Kaza kırım çok önemli
İdari düzenlemeler olmali
Ve hakkıyla uygulanmali
Yetkili servis arabama 5w-30 yağ koyması gerekirken 10w-40 yağ koydu. Bujileri 30000 De değişmesi gerekirken 10000'de buji değiştirdi. Bunları denetleyen olsa böyle yaparlar mı? Genel merkeze şikayet ediyorum Ondan sonra arayıp özür diliyorlar. Ben de asla bir daha gitmiyorum yetkili servise. Haksız mıyım?
Ben yetkili servise gittim bakım yaptırırken direksiyon hidroliğinide değiştirmek istedim servis direksiyon hidroliğinde sızıntı var direksiyonun komple değişmesi gerek sipariş verelimmi fiyatı 2,5 bin tl dediler kalsın dedim. 1 yıldır kullanıyorum ne direksiyon hidroliğinde eksilme nede direksiyonda sorun var evet değiştirin desem sağlam parçayı değiştirecekler artık bir çoğu soyguna döndürdüler işi güvenemiyor insan. Zaten yetkili servise bakım yaptıran bir avuç insan var onlarıda kaçırmak için elinden geleni yapıyorlar fahiş fiyatlara girmiyorum bile.
o konu da konuşulmuştu kanalda. servise distribütör belli parça satışı karşılığında servislik hakkı veriyormuş. sektörde tamir değil değişim istiyormuş distribütörler. sanırım turbo tamiriyle ilgili videodaydı.
@@hasanfurkancengiz şimdiki videoda fren kontrolü için yetkili servise gidin dediler ya o yüzden bahsettim yetkili servisten.
Haklısınız. Bakımlarınızı kendiniz yapınız. Yağ değişimi yapılması gereken noktada elinizi kirletmek istemiyorsanız sanayide uygun bir meblağa ustadan değiştirmesini rica edebilirsiniz. Böylece araca yanlış yağ, filtre vs. girmemiş olur.
Cok bilgilendirici bir sohbet olmus. Elinize saglik 👏🏻👏🏻👏🏻
Özel servisleri geçtim yetkili serviste bile fren hidroliği ve hortumları değişim periyotları umursanmıyor. Müşteri söylerse ancak o zaman yapıyor.
Gayet acıklayıcı bilgilere değinilmiş. Özellikle tonajlı araçları kullanan şöförler frenleri düzgün kullanmamaktan bi haberler. Şöförün bilmediği bir yol durumunu, eğimini, tırmanışını bilmediği zamanlarda fren ile ilgili gerekli uyarıları yapan tabelalar yol kenarlarına konulması gerek ABD ve Avrupada bu tür tabelalar oldukça sık rastlanır.
Avrupa Amerika övmeyin lütfen tamam el ne şahane ne kötü, neyse o ne eksik ne fazla... Hem biz de BATI’ dan daha iyi şoförlerimiz var biz hem çok daha az maaşa talim ediyoruz. Hem daha çok çalışmak zorunda kalıyoruz. Arazi şartları dahil uzun, kısa yol karma 600 bin km yi çok rahat balatalar görüyor hatta 800 bin km . disk kliperlere bişey olmadan balatalar ortadaki çizgiye gelmeden .. Sadece motor freni... hangi vites tutuyorsa o vitesle rampaları inerek.Önceden yavaşlamaya başlayarak. Tek el kullanım..Ayda ortalama iş varsa en az 14 bin km yol. Reterdar yok.
Halit hocamı bekliyoruz onno ustayı bekliyoruz düzenli sohbet programı olsun inanın kaliteli araba sohbeti istiyoruz . Ellerinize sağlık 🙏🏻
Grafik gösterimlerinde sizleri değil de grafik-foto-videoları daha 'tam ekran' görsek dostlar?
Teşekkürler. Çok faydalı bilgiler.
Beyefendi fren konusunda bilmediğim bir çok konuda bilgiler verdi yeni bir program yapılır kendisi konuk edilirse başka konularda da bilgi sahibi olurduk.
Fren hidroliği rutin servis bakımında değişiyor mu acaba?
12:00 abi ben denetim ekibindeyim. açık söyliyim inanılmaz şekilde denetleme yapıyoruz ama sorun şu ki kanuna göre değil kafamıza göre yapıyoruz. kanunu uygulasak bulunduğum şehirde bir tane açık cafe ya da lokanta kalmaz hepsi kapatır. bu sebeple kanuna göre denetim olmuyor.
Aradan 4 sene geçmiş. Herhangi bir gelişme var mı?
Aptalın teki freni patlamış diye saçmalayıp durunca açıp yeniden izledim bu videoyu ve sabah sabah dert sahibi oldum. 🫤
Yetkili servisler fren hidroliğini zamanında değiştirmiyorlar. Normalde iki yılda bir, ama örneğin Peugeot servislerinde hiç yapıldığını görmedim. Yetkili servisler çoğu konuda özel servislerden daha kötü!
Onno Usta'yı özledik
Kritik akşam bakımlarını yada tamiratlarını yetkili servislerde yaptırın daha sonra çıkabilecek her türlü sıkıntıda adamlarım yakasına yapışabiliyorsunuz
2015 yılında Marmaris' ten İzmir' e seyehat ederken Pamukkale firmasının otobüsünün sakar yokuşunda motorundan alevler çıkmaya başladı. Hemen motor bölümüne geçtim araçtan inip meraktan. Sorun şuydu motora hava giriş borusu değişmiş sabitlenmemiş ya da boruyu tutan kelepçeler kopmuş. Turbo sonrası boru olduğu için içi yağ dolu ve boru direkt eksoz manifoltuna yapışıp alev almış. Şansımıza arkadaki araç önümüze kırıp otobüsü durdurdu, otobüs belkide komple yanabilirdi.
İşin en acı kısmı motora en yakın bagajın içinden evcil köpek çıkmasıydı. İyiki komple yanmadık. Benimde yaklaşık 5 bin dolarlık ekipmanım bagajdaydı.
Bu arada aynı hatta Kamil Koç ve Pamukkale firmasının lastiği patlak otobüsle İzmir' e kadar gitmesi aşırı süratle virajlara girilmesini saymıyorum bile...
Arada kamerayı yokluyor, 'görüyor musunuz nasıl konuk getirdim takır takır anlatıyor.' :)
Yük taşımacılığında; fren tutmamama nedeni istiab haddine uyulmamamasından kaynaklanmaktadır.
Abi yetkili servis çok pahalı adam 3 - 4 lt yağ bir yağ filtresi hava filtresi bunları hepsini değiştirme ye 1000 lira 1500 lira para istiyorlar kullanilan malzemelerin ayni marka ayni seri olanları dışardan aldığımızda 350 TL tutuyor 100 lira da ustaya veriyorsun
çok teşekkürler.
kanalın kalitesi iyice arttı.. helal olsun
Böyle alanında duayen kişileri ağırlayın lütfen.
teşekkür ederiz... çok aydınlatıcı olmuş...saygılar
Tebrikler Sn beyler emeğine yüreğine sağlık...
benim başıma bir olay geldi anlatayım sizlere aracın el freni tutmuyordu özel servise götürdüm usta fren merkezi değişecek dedi sağ arka merkezi değişti solu da almama rağmen değişmedi gerek yok sağlam dedi üzerinden belli bir zaman sonra kaza geçirdik kazada haksız biz değildik belediyenin yol çalışması yapıp yola ikaz işareti koymamasından oldu arkadaşlar ALLAH a şükür bize bir şey olmadı maddi zarar oldu. Şükürler olsun atlattık sonra aracı servise götürdük ustaya durumu anlattık usta frenle alakalı ne değişmesi gerekirse gereksin çift taraflı değişmesi gerektiğini bize anlattı hakkımı helal etmiyorum özel servise çünkü olası bir ani frende aracın bir tarafa çekeceğini bilmiyorduk. O yüzden her özel servisi usta zannetmeyin işin ehli olmayan bir sürü insan var başımdan böyle bir olay geçti anlatayım dedim. Ben bu hatayı yaptım şükür canımdan olmadım siz yapamayın ölebilirsiniz. AutoClub ailesine teşekkür ediyorum insanları daha da bilinçlendirdikleri için bu kanala ve böyle bilinçli insanlara toplum olarak sahip çıkmamız gerektiğini düşünüyorum sevgilerimle ...
Denetim olsa da zor bu zihniyetle hiç bir şey değişmez bu ülke insanları düzenbaz
aracımın motor yağımı özel servisde değiştirmek için gittim sevis calışanı 4.5 lt olması gerekirken 5 lt yağı motora boşaltı o esnada yanında bulunuyordum, sonra bişey olmaz bu bidonlar zatan eksik yağ koyuyorlar dedi daha sonra kendim kotrol ettim, yağ çubuğundaki oloması gereken işaretin üstünde. yağ seviyesi
Söylediklerimizin eksiği çoktur fazlası yoktur.
Çok teşekkür ediyoruz.
Yetkili servislerde de çok farklı değildir. Yağı tepeleme doldurup yolluyorlar.
firen patlamasi türkiyede : P A T L A D I gitti rekor KIRDI
Ülkede denetime kesinlikle önem verilmeli, zaafiyeti olduğumuz alanlardan biride otomotiv sektörü maalesef. (Ağzında ;''birşey olmaz'' , ''gerek yok'' cümlelerini sık kullanan tamircinizden uzak durun !
Mevcut muayene sisteminde frenler kontrol ediliyor. Beyefendinin bu görüşüne katılmıyorum. TÜV teknisyenleri gerekli ekipman ve elektronik araçlarla yanal kayma, fren testlerini yönetmeliklere uygun ve güvenli bir şekilde yapıyorlar. Denemesi basit tekere giden hidrolik borularından birini körleyin, bakalım araç muayeneden geçiyor mu?
sende yazmissin muayenede kontrol ediliyor ya sonrasi? e genelde millet zaten muayene zamani baktirdigi icin frenlerine adam hakli sen katilmasanda.muayeneden gecsin yeter hesabi..
O zihniyet meselesi
Fren patladı olayıyla karşılaşmamak için; 6 ayda bir dorse ve çekici Tüv muayenelerim geliyor. Hem tüv’de hem ayriyetten denk geldim mi frencide kopma emniyeti valfi denilen dorseye hava gönderen dağıtıcı ventilin görevini yapıp yapmadığını kontrol ettiririm. Hava basıncı olması gereken değerde olmazsa frenlemeye yetmiyecek kadarsa dağıtıcı ventil 4 saniye içinde havayı keser ve imdat frenleri devreye girer ve araç durmuş olur.
Sanırım 3. İzleyişim
Motor freni diye diye millet frene basmadan yavaşlamaya başladı. Peki bu arkadan gelen için risk değil mi? Sonucta fren lambaları yanmadan öndeki araç yavaşlıyor! Ve ani fren yapınca arkadaki arac öndekini anlamıyor ve kaçınılmaz kaza meydana geliyor. Lutfen bu motor frenini güzel anlatalım.
Takip mesafesi
Motor freni ve roterdar candır. Çünkü araç 42 ton ile özellikle fren balatalarının ısınıp kıza bileceği işlevini yitirebileceği uzun rampalar, tehlikeli eğimler, dur kalkalar ve günlük kullanımda motor freni candır hayat kurtarır. Kullanılması şarttır. Ayak freni: kırmızı ışıkta yavaşladıktan sonra aracı sabitlemek için, ani önünüze kontrolünüz dışında bir araç , bir insan, bir hayvan fırlarsa ve kışın motor freninizi kullanamayacağınız kadar yerler kaygansa araca arkadan asılsın aracı yolda tutsun diye ayak freni kullanılır. Geri kalan her şeye motor freni kullanılır. Motor freniyle ani yavaşlayamazsınız o kadar güçlü değildir.
O aracın fren lambaları yanmıyordur. Motor freni yada roterdar çekilirse arkadaki aracı uyarmak için fren lambaları yanar. Fakat önünüzde giden emmi dayı geri sis lambalarını yakmışsa onlarda fren lambaları gibi canlı kırmızı yandığı için önünüzdeki aracın frenmi yapıyor geri sis lambası mı yanıyor pek anlayamazsınız. Sürekli her şeye ayak freninizi kullanırsanız balatalarınız aşınacağı ve yeterli frenlemeyi yapamayacağı için hem sık Balata değiştirmek zorunda kalırsınız. Hemde önünüze ani kontrolünüz dışında çıkan insanları, araçları, hayvanları koruyamazsınız. Ve Islakta ve buzlanmada frenler kapma yapmaya başlar, kayma sebebidir. O yüzden ayak freni çok değerlidir her şeye kullanılmaz .