🤑 of 😭? EV + Solar + Dynamisch contract

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 23 янв 2025

Комментарии • 417

  • @robtennapel78
    @robtennapel78 8 дней назад +15

    Geweldige video! Wij hebben de goedkoopste Tesla gekocht met 240.000 km op de teller, een Long Range-model, én we maken gebruik van een dynamisch energiecontract. Nog nooit zo’n goede auto gehad en nog nooit zo goedkoop gereden. Eerlijk gezegd snap ik niet waarom mensen zo negatief doen over EV’s. Je bent een echte zuinige Nederlander, of niet natuurlijk - dat moge duidelijk zijn! :-))

    • @SanderStolk
      @SanderStolk 7 дней назад +3

      @@robtennapel78 ditto hier! Een Long Range 2e hands met 132k op de teller. Nog zuiniger dan mijn eerdere e-golf en 2x laden en je zit in Spanje

  • @MartijnvanWensveen
    @MartijnvanWensveen 9 дней назад +2

    Dank voor de heldere uitleg. Was altijd al benieuwd hoe het nu eigenlijk werkte

  • @MikeHageman
    @MikeHageman 8 дней назад +1

    Stroom is een vorm van beleggen geworden.
    Een hoger rendement bij een pro actieve benadering.
    Mooie uiteenzetting. Dank!

  • @dutchmanager
    @dutchmanager 8 дней назад +4

    Top Video weer. Heldere uitleg. Zelf heb ik dynamisch rij een EV en ben nu pensionado….. dus ik heb alle vrijheid om goedkope uren in te plannen. Dan is dynamisch sowieso altijd een betere keuze. Richting de zonnetaken van homewizzard heb ik nog een wens. Je kunt je slimme stekkers nu aan laten zetten bij goedkope uren, maar ik zou graag zien dat het ook andersom kan… stekkers staan aan en alleen in dure uren gaan ze uit. Voorbeeld: in November was er een uur waar de dynamische stroom prijs exceptioneel hoog was 1 euro 21 cent. Ik heb op mijn badkamer bv elektrische vloerverwarming. Het zou handig zijn als die in zo’n uur automatisch uit zou kunnen schakelen. De stenen houden de warmte toch wel even vast. Ik zal het idee eens naar ze mailen.

    • @Lprmlppa
      @Lprmlppa 8 дней назад +1

      Je kan toch gewoon zeggen de 23 goedkoopste uren per dag

    • @dutchmanager
      @dutchmanager 8 дней назад

      @ zo had ik er nog niet over gedacht. Dit helpt al in de meeste gevallen. Toch…. Het zou mooi zijn dat je bij de instellingen een setting zou hebben als: “hoger dan xxx dan uitzetten”. Maar je suggestie helpt al wel dus : bedankt

  • @edwardvanhazendonk
    @edwardvanhazendonk 9 дней назад +7

    Rick, bedankt voor het delen. Ik heb een vergelijkbare situatie, maar wel een een warmtepomp. Die heeft in deze winterse maanden tegen het vriespunt zo'n 20 kWh nodig. Bij de hele dure momenten laad ik die vol en gebruik dan die opgeslagen stroom. Ik kan kiezen tussen handelen met de energie of zelf gebruiken. Dus op dure momenten zelf gebruiken, voor de rest ermee handelen levert het meeste op. Als kostprijs moet je rekenen dat een accu zo'n € 0,06 kost (inclusief alle kosten die nodig waren, 28kWh geplaatst, 3 fase Victron). Ik heb de eerste maanden gelachen, nu even de november tot maart effe bijten en daarna weer lachen. Ik verwacht uiteindelijk een stuk voordeliger uit te zijn dan met een vast of variabel contract en ben zelf in de lead om te bepalen wat en hoe. Geen gaskosten meer en full electric, met 25000km per jaar met 20kWh/100km. Verbruik van zo'n 7000 kWh, opwek was altijd 3000 kWh, hoop dit jaar 5500 kWh te halen.

    • @ReneArtoisMr
      @ReneArtoisMr 7 дней назад +1

      Welke COP draait je warmtepomp bij omstandigheden rondom het vriespunt? En wat is ongeveer je aanvoer temperatuur?

    • @edwardvanhazendonk
      @edwardvanhazendonk 7 дней назад

      @ReneArtoisMr Hoi Rene, ik heb 3 Solar Box II's van Energie.pt, deze zijn niet helemaal vergelijkbaar met een normale warmtepomp omdat mijn buitengedeelte thermodynamische panelen zijn. 3 stuks om warm te zitten in de winter, ze hebben een aansluitvermogen van zo'n 800W (2200W als ze met z'n drieen aan staan). De COP zou rond de 2.4 liggen, ik weet niet best. Voor mij was dit een oplossing om gasloos te gaan en mijn normale 450m3 gasverbruik per jaar op te lossen. Dat is nu zo'n 1850 kWh per jaar. Als je die tegen het gas aanhoudt is het op jaarbasis ietsje goedkoper. Ik had een uitdaging om het geinstalleerd te krijgen want ze wilden allemaal wel een hybride plaatsen maar geen full electric. Het is nu 1,5 jaar oud en ik ben ermee tevreden, is het ideaal, nee. Er is misschien een mogelijkheid om minder energie te verbruiken door mijn buffervat te verkleinen en dat overweeg ik nog. Mijn huis wordt met een Evohome per ruimte verwarmd en is van 1989, ik heb nog wat oud dubbelglas wat vervangen moet worden. Hoop dat dit een beetje duidelijk maakt wat de setup, uitdagingen en oplossing is die ik gekozen heb.

    • @ReneArtoisMr
      @ReneArtoisMr 6 дней назад +1

      @@edwardvanhazendonk Dat is inderdaad iets anders dan een standaard warmtepomp. Mijn theoretische warmteverlies ligt op ca 7kW bij -10grc. In de afgelopen 2 jaar was mijn gasverbruik ca 1300m3. Maar ik heb een na geïsoleerde (vloer,spouw,hr++) glas uit 1966.

    • @edwardvanhazendonk
      @edwardvanhazendonk 6 дней назад

      @@ReneArtoisMr warmteverlies berekening is helaas nooit gemaakt, WP vermogen zou rond de 4.5 kW zijn. Ik heb de boel omgedraaid, met P1 meter gasverbruik per maand berekend en koudste momenten. Omgezet naar MJ, daarna teruggerekend wat een WP aan warmte zou moeten leveren om het aantal MJ te leveren met de COP, kwam dan uit op 2000 kWh per jaar. Na eerste jaar klopt de berekening. (Gelukkig)

    • @ReneArtoisMr
      @ReneArtoisMr 6 дней назад +1

      @ Ik heb zelf in excel een berekening gemaakt en deze vervolgens getoetst aan andere methoden zoals Koevlaas (op basis van gasverbruik) of w/m2 woonoppervlak etc. Dit ligt telkens op ca 7kW bij -10. Heb al meer dan 10 jaar een slimme meter en weet het verbruik op uurbasis. Dan zie je wel dat met de huidige Tado vloerverwarming regeling er meestal twee langdurige verbruiksmomenten zijn waarbij de ketel in zijn vermogens begrenzing gaat (in setup ingesteld). Je merkt dat je anders zal moeten regelen bij gebruik van een warmtepomp. De basis verwarming is vloer verwarming.

  • @Unisource355
    @Unisource355 9 дней назад +11

    Lijkt me wel zo eerlijk dat je dan er even bij vermeld hoeveel kw aan zonnepanelen je op je dak of elders hebt liggen want een gemiddeld huishouden gaat dat niet halen
    Verhaal is helder en duidelijk

    • @wildwilco
      @wildwilco 9 дней назад +2

      Ik heb uit eerdere videos vernomen dat er minimaal 6000 wattpiek op z'n dak ligt, maar kan ook 8000 zijn. Totaal niet realistisch voor de normale Nederlander in een normale woning

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  9 дней назад +11

      @@Unisource355 Bijna 14 kWp verdeeld over oost, west, zuid en noord

    • @Unisource355
      @Unisource355 9 дней назад

      @ nondeju 👌

    • @Ardano62
      @Ardano62 8 дней назад +4

      @@wildwilcohoi, normale nederlander hier. Ik heb 8000wp.

    • @wildwilco
      @wildwilco 8 дней назад +4

      @@Ardano62 dan zit jij al aan de extreem hoge kant. 4000 is nagenoeg het limiet voor een normale rijtjeswoning. En dan moet je nog mazzel hebben met de ligging van de panelen

  • @bjornlooijmans5371
    @bjornlooijmans5371 9 дней назад +2

    Duidelijke video. Ik heb zelf nu bijna 1 jaar een dynamisch contract en ben in september overgestapt naar volledig elektrisch met een warmptepomp. Dit bevalt goed, want ik heb geen moment in de kou gezeten en het is 24/7 20,5 graden in de huiskamer. Besparing t.o.v. gas komt ongeveer uit op EUR 4,50-5,00 per dag want dat hou ik dagelijks bij omdat ik wil weten wat de warmtepomp doet. Daarbij moet wel aangegeven worden dat de woning (jaren 70) helemaal na geïsoleerd is.
    Het lijkt er nu op dat mijn jaarverbruik ongeveel gelijk of net iets minder zal zijn, dus ik overweeg om mijn plat dak van de garage te gebruiken (oost-west) om extra zonnepanelen te leggen (de 14 met 4900 wp die er liggen liggen op zuid) om de energiebelasting en BTW komende 2 jaar nog weg te spelen. Qua kosten valt dat namelijk wel mee en de komende 2 jaar heb ik daar nog voordeel van.
    Zelf ben ik voorstander om te kijken naar de kosten zoals ze in 2027 gaan zijn als de salderingsregeling eraf is en daar heb ik mijn investering en de warmtepomp ook op gebaseerd. Ik had een terugverdientijd van ongeveer 7-8 jaar berekend en dat lijk ik ook in de praktijk te halen, maar dat is zonder saldering.
    Goede opmerking in de video is dat dynamische contracten elke keer een andere maandtermijn kennen. Dat moet je kunnen betalen en ook willen qua onzekerheid. Mijn ouders hebben daar een hekel aan en willen gewoon per maand weten wat te betalen aan energie. Of dynamische energietarieven bij je past is echt hoe je zelf de financiële planning maakt.
    Ik houd er rekening mee dat in de winter ik veel meer betaal dan in de zomer (dan krijg ik terug en zet ik op een aparte rekening) en kan dat ook financieel gezien dragen, al gaan de tarieven x2, dus een goede opmerking van Rick dat het niet voor iedereen geschikt is. Het is belangrijk om na te gaan of dynamisch past bij hoe jij zelf om kan gaan met geld en of je de grote klappen op zou kunnen vangen. Maar je kan er mooi mee spelen, zeker in de nachtelijke uren waar over het algemeen het tarief het goedkoopste is.

    • @MiesvanderLippe
      @MiesvanderLippe 8 дней назад

      Er bestaat ook kleding met lange mouwen en die net iets dikker is 😉

    • @matroosoft4589
      @matroosoft4589 8 дней назад +1

      Zit bij Zonneplan en kan gewoon vaste maandelijkse voorschot betalen

    • @georgeterenstra494
      @georgeterenstra494 7 дней назад

      Ik verwacht komend voorjaar extreem lage prijzen. Waarom ? In Duitsland zijn heel wat extra zonnepanelen geplaatst en het stroomnet in Duitsland kan die extra energie niet aan. De opgewekte stroom van Zonne-energie in Nederland kan niet meer geëxporteerd worden ,dus er gaat veel uitgezet worden.

  • @erwindaalmeijer4737
    @erwindaalmeijer4737 8 дней назад

    Zeer duidelijke video weer! Iedereen kan/moet hiermee in zijn/haar situatie mee doen wat je wil doen.
    En ja, niet iedereen is in de gelegenheid om zonnepanelen op dak te leggen (financieel of huurhuis); een electrische auto aan te schaffen.
    En voor diegene die geen tijd? of zin heeft om met de dynamische tarieven te plannen, daar hebben we de vaste of flexibele contracten voor en kun je deze video skippen 👍

  • @BasZieverink
    @BasZieverink 8 дней назад +3

    Hier ook sinds begin dit jaar een dynamisch contract in combinatie met all-electric woning, zonnepanelen, een plug-in hybride (11kWh accu) en een 7 kWh thuisbatterij. Deze combinatie stelt me in staat om maximaal te profiteren van de uurtarieven!

  • @willeisinga2089
    @willeisinga2089 9 дней назад +8

    Ik heb even gekeken op ANWB Energie. Ik heb alleen stroom. Stroomkosten deze maand 1-1 tot 14-1 was 47,11 euro. Energiebelasting 43,61.
    Stroom wordt 2x zo duur door belasting.

    • @Detroitonpcin1440p
      @Detroitonpcin1440p 8 дней назад +1

      Je vergeet de vermindering energiebelasting van 635 euro

    • @holgerdill6250
      @holgerdill6250 8 дней назад

      duidelijk, alleen maak je hier wel een denkfout, want het belastingdeel is voor alle soorten contracten het zelfde muz van BTW. (ivm 21% van het netto bedrag) Mbt de belastingen krijg je wel weer vanuit de overheid een teruggave via de korting energiebelasting van ( in 2025) van 635,19 (incl. BTW). Dus afhankelijk van de hoeveelheid verbruik krijg je daar een (groot) deel van terug cq betaal je in feite geen belasting. Met jou gegevens en deze keer 24 kom je uit op een netto last van 421 euro per jaar, dat is over de zelfde periode dus nog maar slechts 17,54 euro en geen 43 euro. Waarbij ook nog eens de vraag is of jou periode hier een goede gemiddelde is van je verbruik, gezien de temperaturen buiten en je geen gas hebt, dus je huis waarschijnlijk via een warmtepomp verwarmd.

    • @willeisinga2089
      @willeisinga2089 8 дней назад +1

      @holgerdill6250 ik geef op wat ANWB Energie aangeeft op de rekening. Daar zit niks denken bij. Dat zijn gewoon de stroomkosten en belasting. Staat er gewoon. Geen denkwerk. Ik betaal 100% belasting op Groene Stroom. Die 100% belasting op groene stroom gaat naar huishoudens met een gasaansluiting. Die krijgen ook energiebelasting teruggave. Subsidie op Gas. Dat is een fossiele subsidie. Het gaat om 5 miljard euro per jaar fossiele subsidie voor Gas. Betaald met 100% belasting op groene stroom. Belasting teruggave moet stoppen. Dat is een fossiele subsidie voor Gas. 5 Miljard subsidie per jaar voor Gas. Lobby van Gasunie. Stoppen met deze 5 Miljard fossiele subsidie per jaar. 👍👍👍

    • @the_energycoach
      @the_energycoach 8 дней назад +2

      Bij ANWB betaal je 5 cent/kWh administratiekosten, dus die zouden er nog bij op moeten...

    • @willeisinga2089
      @willeisinga2089 8 дней назад +1

      @the_energycoach weet ik niet eens. Ik blijf een jaar bij ANWB Energie. Kijken hoe het gaat.👍🌹🌞

  • @GC.Mars.GeocachingVlogs
    @GC.Mars.GeocachingVlogs 9 дней назад +1

    Bedankt voor deze duidelijke uitleg. Ik ben om!

  • @MichielIngenHousz-b9r
    @MichielIngenHousz-b9r 9 дней назад +1

    Bedankt Rick, ik kijk al uit naar je update in de zomer. Ik twijfel nog met overstap naar dynamisch. Want nu kan ik nog de goedkope stroom in de zomer met de duurdere stroom in de winter salderen. Waarbij de kosten op jaarbasis naar mijn idee met een vast/variabel lager zijn.
    Jouw vergelijking was enkel op dat basis.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  9 дней назад +2

      Alleen als je geen terugleverboete in je contract hebt staan. En 'dure stroom' in de winter valt in de praktijk ook reuze mee, er zat vorig jaar maar gemiddeld 7,5ct/kWh verschil tussen de goedkoopste maand (april) en de duurste (november).

    • @MichielIngenHousz-b9r
      @MichielIngenHousz-b9r 8 дней назад

      Mee eens, gelukkig heb ik nu nog geen teruglever boete. Maar dat zal waarschijnlijk veranderen vanaf juni. Maar even afwachten wat dan de regels zijn

  • @liakrol2782
    @liakrol2782 8 дней назад +3

    Ga gewoon in maart overstappen naar Dynamisch, vanaf dan is het maandbedrag altijd laag (meer zonnestroom) en kan je ervaring opdoen. Bevalt het niet dan in oktober weer terug naar variabel.

    • @dhoff4850
      @dhoff4850 7 дней назад

      Ook gedaan, tibber en ga het voor 1 jaar proberen, waarna ik hopelijk meer kan gebruiken van de voordelen

  • @ARPost-kn2jl
    @ARPost-kn2jl 9 дней назад +3

    Bedankt, weer erg leerzaam en leuk om te zien! Interessante tijden de komende jaren met verdwijnen salderen en accus. Een andere uitdaging die wij hebben is om alles dusdanig slim/automatisch te schakelen dat alles nog uitkan met een 3x25A aansluiting. Want idd hebben wij ook 2 EVs, aircos, boilers en ergens dit jaar een warmtepomp... Dus leuk en goed dat we van het gas en fossiel af moeten, maar als iedereen vervolgens een 3x35A aansluiting moet dan komen er weer veel kosten bij. Ons toekomstplan nu is dat we waarschijnlijk ons hele PV systeem gaan vervangen ipv investeren in (grote)accus. Omdat we met de nieuwste generatie PV panelen dan zelfs op bewolkte dagen in onze dagelijkse (huishoudelijke) behoefte kunnen voorzien. En alleen voor snachts een paar kwh willen kunnen opslaan indien de netprijs niet erg laag is. vervangen van 10 jaar oude panelen levert een verdubbeling van de opbrengst op. keuzes-keuzes :)

    • @Jordi1990
      @Jordi1990 9 дней назад +1

      Kan allemaal prima met 3x25A, airco's, boilers en warmtepomp doet niet heel veel als het goed verdeeld is over de fasen. EVs nemen enorm veel maar kun je gelukkig prima balanceren op je beschikbare capaciteit.

    • @Veld05
      @Veld05 9 дней назад

      Ik heb hier ook 3x25A met warmtepomp, airco, auto, kookplaat en alle andere keukenapperatuur die je kan bedenken. Loadbalancing op de laadpaal is dan wel musthave. Pas 1x heeft er een fase uit gelegen (maar kan ik zelf gelukkig weer inschakelen). Het ging fout toen de booster van de warmtepomp a 9kW inschakelde, toen de oven, kookplaat, wasmachine en qooker ook aan stonden.

    • @veeerzes
      @veeerzes 9 дней назад +1

      Met accu's kun je prima peak shaven. Ik heb een standaard 3x25A aansluiting maar dankzij mijn thuisaccu kan ik in totaal 3x40A aan belasting inschakelen (totdat de accu leeg is uiteraard).

    • @runnerd9803
      @runnerd9803 8 дней назад

      ​@@veeerzes Precies. Ik heb nadat ik een thuis batterij heb aangeschaft mijn Liander aansluiting terug laten brengen naar 3x25A omdat ik de pieken uit de batterij haal. Dat scheelt me al meer dan 1000,- EUR per jaar aan Liander kosten, en das ook weer leuk voor de terugverdientijd van de batterij (als Liander een kleinere/goedkopere 3fase aansluiting zou aanbieden zou ik die nemen, maar helaas hebben ze die niet). :) Ik kan nog steeds prima gelijktijdig koken (ik heb geen gas aansluiting), de was doen, en m'n auto 11KW opladen, etc. M'n batterij staat zo ingesteld dat als hij onder de 50% komt hij die dag automatisch weer op de goedkoopste uren wordt opgeladen met netspanning zodat hij de volgende piek aankan. Allemaal met de standaard batterij leverancier software, dus zonder mee-etende leveranciers, kastjes of anderen die mee eten. :D

    • @veeerzes
      @veeerzes 8 дней назад

      @@runnerd9803 Dat is ook het mooie aan de hele software van Victron, het is allemaal open source en de victron community is wereldwijd heel groot.

  • @REOSRailway
    @REOSRailway 8 дней назад

    Top video weer. WIj hebben ook EV, PV, dynamisch contract en een 20kW thuisbatterij. De nieuwe nettarieven (3x25A v.s. 3x36A en hoger) zijn een extra motivatie om thuisbatterij met peak shaving toe te passen (nu hebben we 3 x 4 kWh Victron MPII). Zeker als je all-electric gaat en 3x25A krap wordt. (Wij zijn twee jaar gasloos met 14 kW HT LWP (CV en tapwater!) en 68 PV panelen)

  • @gerbeng8479
    @gerbeng8479 4 дня назад +1

    Om dan terug te komen op een dynamisch contract, zit er verschil in de verschillende aanbieders? Ze weeken toch allemaal met dezelfde dagprijzen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  4 дня назад

      @@gerbeng8479 Kale prijzen zijn hetzelfde, wat verschillend is: de marge/opslag, verrekening tussen afname en teruglevering, maandelijks settelen of elke maand hetzelfde maandbedrag en de bereikbaarheid van de klantenservice.

    • @Frisian1206
      @Frisian1206 День назад

      @@KetelKlets Wellicht een idee om hier in een video wat dieper op in te gaan. Ik zou dat erg nuttig vinden als ik me aan het oriënteren ben voor overstap naar een dynamisch contract! Inmiddels zijn er al veel aanbieders, hoe te kiezen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  День назад

      @@Frisian1206 Zie deze pagina: www.energievergelijk.nl/energievergelijker/dynamisch-energiecontract

  • @Gamen4Bros
    @Gamen4Bros 8 дней назад +3

    Ik heb zonnepanelen en een 2013 model s met free supercharging door europa! Scheelt me veel geld! Heb vast energie contract. Ik zorg ervoor dat ik ongeveer hetzelfde verbruik als opbreng (niet slimme meter)

  • @boudewijn-
    @boudewijn- 7 дней назад +1

    Vraagje; hoe zit dit verhaal met een leaseauto en een dynamisch contract? Krijg je dan als vergoeding met laden alleen de netto prijs? Of spreek je daar een gemiddeld tarief over af?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  6 дней назад +1

      Dat is volgens mij iets tussen jou en je werkgever, net wat je afspreekt.

    • @boudewijn-
      @boudewijn- 6 дней назад

      Iemand anders hier ervaring mee? Ik heb nu een modelcontract, krijg in mei een elektrische auto. Dus het kan nog wel eens interessant zijn om zo nog te kunnen “verdienen” aan opladen, aangezien de auto 100kwh batterij heeft kan dit wel eens aantikken

  • @gerbeng8479
    @gerbeng8479 9 дней назад +4

    Maar als je nu je huis verwarmt met een hybride warmtepomp, dan heb je niet zo veel keuze wanneer je deze aan zet. Je kan namelijk niet net als een klassieke gasketel even je huis warm stoken. Die warmtepomp zal dus ook stroom verbruiken (veel) als de prijzen hoog zijn. Dit is een verbruik wat je slecht kan sturen. Dan kan het verhaal wel eens heel anders uit pakken?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  9 дней назад +2

      Hoger opstoken tijdens goedkope uren, lager vermogen tijdens de dure uren. Zit bij sommige merken zelfs al in de firmware.

    • @Dhrpedro
      @Dhrpedro 9 дней назад +2

      Je huis als thermische accu

    • @h.e.verheijden8083
      @h.e.verheijden8083 8 дней назад

      @@KetelKletsDan wel met vloerverwarming anders zakt je temperatuur te snel. Na het het bijverwarmen met radiatoren is de opbrengst ten opzicht van continue verwarmen minimaal

    • @matroosoft4589
      @matroosoft4589 8 дней назад +2

      Kan ook met buffervat ertussen. 1000L en een temperatuurrange van 20C is ook zo'n 25kWh aan buffer dacht ik.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  7 дней назад

      @@matroosoft4589 Maar dan moet je wel een doel hebben voor die warmte. Warmte laat zich lastig langdurig opslaan of ver transporteren.

  • @MisterJoah
    @MisterJoah 6 дней назад

    In België betaal je ook extra per kilowatuurpiek. Per kW piek betaal je ongeveer 50€. Dus door die laadpieken tussen 2 en 5 betaal je dan wel extra €€ per jaar

  • @GraafSnuifkever
    @GraafSnuifkever 8 дней назад

    Heel interessant, dank je wel voor deze uitleg en voorbeelden. Ik heb zelf ook een EV en zonnepanelen, plus een warmtepomp die dynamisch kan schakelen op de tarieven. Alleen nog geen dynamisch contract. Maar dat wordt wel heel aanlokkelijk zo😜

  • @TheNakkytakky
    @TheNakkytakky 8 дней назад

    Bedankt voor de toelichting. Met een marstek/duravolt thuisaccu kun je betaalbaar de dynamische pieken opvangen.

  • @NicoVeenkamp
    @NicoVeenkamp 8 дней назад

    Interessant plaatje. Ik heb bij de installatie van ons volledig electrisch systeem bewust al gekozen voor de opname van een thuisaccu opstelling. Ja, kosten spelen een rol maar ik vind ook de techniek heel interessant. In de afgelopen maanden zie ik de batterij redelijk snel vol lopen op een zonnige dag, ook in de winter. Maar aan het einde van de dag is de accu weer leeg. Effectief heb ik natuurlijk wel meer van mijn zelf opgewekte energie gebruikt. Ik zit nog op een variabel contract, maar ben van plan om de thuisaccu capaciteit te verdubbelen, dat kan zonder overste stappen op een andere zwaardere omvormer, en daarna over te stappen op een dynamisch contract. Ik stap dit jaar ook over van een brandstof auto naar een stekkerauto. Leuk excelsheetje overigens. Ga ik overnemen.

  • @jwb6583
    @jwb6583 8 дней назад

    Heel interessant en duidelijk uitgelegd. Zonder EV, geen 3 fase aansluiting en geen eigen laadpaal(kan hier ook niet eens) is het voor mij nog niet financieel interessant. In 2027 is het juist wel interessant (ook zonder thuisbatterij). Het was wel een eye opener!

  • @LordOfCoding
    @LordOfCoding 8 дней назад

    Heb je ook nagedacht over hoe je het wil inpassen als je een warmtepomp hebt? Ga je naar SmartGrid Ready? Buffervaten of thermisch hoger verwarmen?
    Je gaat dan mogelijk wel inleveren op je (S)COP en mogelijk comfort

  • @veeerzes
    @veeerzes 9 дней назад +1

    Als je dynamisch contract en PV installatie nu ook nog combineert met een accu (liefst groot genoeg om je hele dagverbruik te kunnen opslaan) dan zit je helemaal goed. Het neusje van de zalm is hierbij toch wel Victron Dynamic ESS. Nooit meer hoeven omkijken naar wanneer je je EV oplaadt of apparatuur aanzet, je bent altijd verzekerd van de laagst mogelijke stroomprijs.
    Victron DESS zorgt ervoor dat de accu altijd geladen wordt met de laagste tarieven of eigen PV opwek en kán zelfs terugleveren (ook PV opwek) wanneer de tarieven het hoogst zijn.
    Daarnaast ook nog het voordeel dat je kunt peak shaven (wanneer je meer dan 3x25A nodig hebt maar je aansluiting niet wil verzwaren).

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  9 дней назад +2

      Bij Victron vrees ik altijd de prijs en de omvang van hun producten.

    • @ronhellenbrand
      @ronhellenbrand 9 дней назад +1

      Exact dat heb ik ook gedaan 45kWh batterij met 3 Multiplus II van Victron, zonder gedoe koop ik altijd aan de laagste prijs in. Dynamisch contract zonder batterij, zou het niet adviseren, risico is te groot.

    • @edwardvanhazendonk
      @edwardvanhazendonk 9 дней назад

      ​@@KetelKlets ik snap je vrees, maar vergeet niet dat het kwaliteit is, flexibel met DESS en gewoon werkt. Het is daarnaast ook nog eens verrekte aanpasbaar. Ik wilde een goedkope oplossing, uiteindelijk toch voor Victeon gekozen en als techneut absoluut geen spijt. Daarnaast eens een Nederlands product wat werkt, open is en goed ondersteund is met enorme community. Goedkoop kan je duurkoop zijn met onze onbetrouwbare energieboeren en niet te vergeten graaiende overheid.

    • @djriezebos4941
      @djriezebos4941 9 дней назад +1

      Zou mooi als je (Ketel Klets) in de toekomst een keer een betaalbare EMS (energy management systeem) voor EV charging zou kunnen vinden en presenteren dat ervoor zorgt dat je EV volautomatisch en kosten-optimaal oplaadt (of zelfs v.v. middels V2G/V2H) ipv nu handmatig op basis van:
      a) de dynamische prijzen (van huidige en volgende dag(en) op basis van de zon/wind voorspelling en historiek) en onbalansprijzen,
      b) de verwachtte eigen PV opbrengst (dus de zon weersvoorspelling)
      c) je reisweekplanning (wanneer en hoe vol moet je EV batterij perse geladen worden)
      d) optimalisatie van overig groot gebruik (en opslag) van elektriciteit thuis (eg loadbalancing en loadplanning tbv warmtepomp/wasmachine/droger/kookplaat en evt thuisaccu) parallel met EV charging.
      Er is van alles in ontwikkeling op EMS gebied, maar vaak nog erg duur (slechte TVT) en vaak alleen een deeloplossing. Afwachten dus maar wellicht zijn er ook ontwikkelaars in de Home Assistant community die een 'volledige' EMS voor EV charging (cq hele woning) kunnen bouwen.

    • @SanderStolk
      @SanderStolk 8 дней назад

      ​@@KetelKletsvoor 3 fasen heb je inderdaad 3 MultiPlus units nodig maar bij 1 fase (bij mij bijvoorbeeld) 1 MultiPlus. Zo'n MultiPlus is met 5000W vermogen bi-directioneel 2000 euro, batterij 15 kWh 3000 euro en dan de bekabeling en installatie nog. Victron is niet meer ZO duur tov vroeger. De batterij is een Pylon tech

  • @peterkleingunnewiek5068
    @peterkleingunnewiek5068 8 дней назад +3

    Dynamische tarieven zijn toch al om 13:00 bekend?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  8 дней назад

      @@peterkleingunnewiek5068 Het lijkt erop dat mijn energieleverancier de tarieven pas later synchroniseert.

    • @williedeijkers6263
      @williedeijkers6263 8 дней назад

      ​@@KetelKlets
      Tibber dagelijks om 13uur
      Maandag 17u weekprognose

    • @marctenhove874
      @marctenhove874 7 дней назад

      Bij Next Energy wel.

    • @JohndenDunnen-b9h
      @JohndenDunnen-b9h 5 дней назад

      Zelfs al ca. 12:45

  • @nandeweg
    @nandeweg 8 дней назад

    De meeste of zelfs alle LV’s salderen bij dynamische contracten niet conform de (geest van) de wet. Ook bij dynamische contracten moet en kan verbruik en opwek gesaldeerd worden op jaarbasis. Zijn al meerdere gerechtelijke uitspraken van bekend.

  • @thilokielmann3299
    @thilokielmann3299 6 дней назад

    Ik zou het wel heel interessant vinden hoe de berekening zou uitzien zodra de salderingsregeling weg is. Wat betekent dat dan voor de belastingen? Je betaald voor wat je koopt, maar wat doet een terug geleverde kWh met de belasting? (bij een dynamisch tarief)

  • @NewYerk1964
    @NewYerk1964 9 дней назад

    Je laatste opmerking die was het belangrijkste! Dynamische contracten geven een hoge mate van onzekerheid en zeker in een roerige tijd met overal conflicten in de wereld. Dat is ook de reden dat de overheid die monitort, dat het aandeel klanten namelijk niet te groot wordt, want dan grijpen ze in. Zelfde gebeurt namelijk al jaren met hypotheken die op een variabele rente wordt gesloten. Wordt het aandeel te groot, dan bemoeit ineens de DNB zich ermee.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  9 дней назад

      Daar staan dynamische tarieven buiten, net als bij de aandelenbeurs; op beide mag je vrolijk failliet gaan of schathemeltje rijk worden. Overigens maken de stroomprijzen me niet uit: hoe hoger ze zijn, met name overdag, des te meer ik verdien met mijn zonnepanelen.

    • @Ardano62
      @Ardano62 8 дней назад

      @@KetelKletsze gaan natuurlijk nooit overdag met veel zon duur worden maar eerder op de piekmomenten wat we dit jaar voor het eerst heel heftig zien gebeuren met prijzen van 70 cent.

  • @Riesjardt
    @Riesjardt 7 дней назад

    Hier ook over op dynamisch, woning met warmtepomp, EV en in totaal 6000 a 6500 kwh opwek per jaar. Jaarverbruik rond de 7500kwh. Jouw rekenvoorbeelden zijn een doorkijk op dagniveau in de winter. Ik vind de conclusies die je verbind aan EV + solar + dynamisch daarom een beetje kortzichtig omdat het omgekeerde in de zomer ook waar is: alles wat je in de zomer teruglevert is op dezelfde manier weer minder waard en daar ligt in de opwek nou net de piek. Wat ik me wel eens afvraag wat deze 2 scenarios op jaarbasis uitgedrukt in euro's zouden doen:
    1. Vast contract, veel vrijheid, nooit omkijken wanneer je de auto oplaad en de was doet. Deze vrijheid kost me bijv op jaarbasis e500 'extra' ivm hogere leverkosten voor zonnepanelen
    2. Dynamisch contract met de auto zoveel mogelijk slim laden en de vaatwasser, wasmachine en droger tot bepaalde hoogte plannen wanneer het goedkoop is zonder daarin door te slaan.

  • @guussprokkereef8967
    @guussprokkereef8967 5 дней назад

    Beste Rick, dank voor je uitleg. Vooral het deel over de opslag voor afname en teruglevering vind ik verhelderend. Het verrekenen van direct gebruik in de kWh prijs vind ik twijfelachtig. Dan moet je ook de investeringen en afschrijvingen meerekenen.
    Zelf ben ik er nog niet uit. Betaal ongeveer 0,13 en krijg 0,123 voor teruglevering. Betaal wel een terugleverboete, maar krijg ook een welkomstpremie en die kan ik ongeveer tegen elkaar wegstrepen. Ik houd in home assistant de dynamische prijzen bij, gekoppeld met mijn verbruik. Tot nu toe lijkt voor mij vast iets voordeliger, maar heb nog geen heel jaar data.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  5 дней назад

      @@guussprokkereef8967 Ik had misschien moeten vermelden dat mijn zonneset al volledig is terugverdient.

  • @ernstzwijnenberg
    @ernstzwijnenberg 2 дня назад

    Ik hoorde dat laadpalen maar 5 tot 10 jaar meegaan. Een nieuwe laadpaal kost een aardig bedrag. Die zou je ook nog mee moeten nemen in de afschrijving.

  • @johnvdmeij2137
    @johnvdmeij2137 8 дней назад

    Interresant. Goed en duidelijk uitgelegd. Jan, Wellington Nieuw Zeeland

  • @Gamen4Bros
    @Gamen4Bros 8 дней назад +1

    Goede video!

  • @waterkr8
    @waterkr8 5 дней назад

    Interessante vlog, ik mis wel de kosten van de zonnepanelen.

  • @BlackbeardedPirate
    @BlackbeardedPirate 6 дней назад

    Even een kleine nuance voor dynamisch: zodra je een warmtepomp toevoegt verandert er een hoop. Over de laatste 3 maanden zitten wij nu op gemiddeld 0,28ct all-in. Zeker met het weer van de laatste weken is het verbruik hoog en de stroom duur. Het verbruik van de was en vaat van een hele week valt in het niks met het dagverbruik van de warmtepomp.
    Door een storing kan ik niet zien wat dat ex belasting is, maar zéker geen 3 of 6ct.
    Voor je EV pak je trouwens wel heel erg rooskleurige laadsessies voor je terugverdien berekening. Hier laad de auto automatisch op de goedkoopste momenten en dat helpt mijn gemiddelde prijs naar beneden (zonder auto was die nog veel hoger geweest) maar met gemiddeld 20kWh/dag zeker niet voor de tarieven die jij hier laat zien.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  5 дней назад

      @@BlackbeardedPirate Dus voor € 0,28 per kWh maakt jouw warmtepomp 4kW aan thermische energie (COP 4). € 0,28 / 4 * 9,7 = € 0,68 per kuub gas equivalent. Dat is letterlijk de helft van de prijs t.o.v. gas (en dan tel ik het vermeden vastrecht nog niet eens mee).
      Dus zelfs bij minder rooskleurige kWh-prijzen loont het onder de streep nog steeds enorm. Ik moet mezelf er steeds aan herinneren wat ik vroeger uitgaf aan benzine wanneer ik mijn hogere stroomrekening zie; dan zie je alsnog een enorme besparing.

    • @BlackbeardedPirate
      @BlackbeardedPirate 5 дней назад

      @ Eens, maar een van de meest gunstige prijzen van de afgelopen weken pakken als basis voor de terugverdientijd van je auto is op zijn zachtst gezegd nogal optimistisch.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  5 дней назад

      @@BlackbeardedPirate Het waren niet de laagste tarieven, dat was € 0,001/kWh en die heb ik om die reden bewust niet gebruikt.

  • @johnward6441
    @johnward6441 8 дней назад

    Uiteraard leuke video. Ik kan gratis met het OV, maar ga met de motorscooter, de vorige verdiende ik in 4 jaar terug. Maar ik ga voor een hybride auto, goed om te zien dat die kan laden voor zeker minder dan 10 cent. Saldeer nu nog zonder tlk dus gewoon gedeelte gratis laden voor nog 2 jaar.

  • @simobgorlach6877
    @simobgorlach6877 9 дней назад

    Deze week waren twee dagen lang geen dynamische tarieven bekend bij Eneco op de dagen zelf. Dan wordt het extra spannend.

  • @williedeijkers6263
    @williedeijkers6263 8 дней назад +2

    Plus geen terugleverkosten bij dynamische contracten.

  • @Daandeslions
    @Daandeslions 8 дней назад

    Rik bij welke leverancier zit je nu?

  • @PaulSinnema
    @PaulSinnema 9 дней назад

    Het spelen met een thuisaccu is hartstikke leuk. Ik heb 3 Sessy's staan en die draaien op de zgn. 'Dynamische modus'. Die modus koopt in op de goedkoopste uren en verkoopt op de duurste. Het is nog niet op z'n aller efficientst want wat er daarna nog over is in de accu's wordt niet in huis gebruikt maar blijf erin zitten. Daar ben ik nu zelf automatisering voor aan het schrijven en dat is zich ook alweer een leuk project. En ja, het levert wel op. Gisteren heb ik 2,09 Euro verdiend met die modus. Vandaag valt nog meer te verdienen. Het zijn kleine bedragen en je verdient er je accu's niet snel mee terug, maar alla. Na 2026 wordt dat een heel ander verhaal.

    • @ronhellenbrand
      @ronhellenbrand 8 дней назад

      En om na 2026 iets te doen aan die dubbele energiebelasting, ben ik een petitie begonnen ga naar petities punt nl en zoek naar thuisbatterij.

  • @koenvanos486
    @koenvanos486 8 дней назад

    Ik overweeg ook om in maart dynamisch te gaan. Nu al aan het "oefenen" om mijn apparaten op dalmomenten in te schakelen en piekmomenten weinig te verbruiken. Hiervoor gebruik ik een Homey Pro i.c.m. Homewizard pluggen en slimme apparatuur (warmtepomp, warmtepompboiler, PHEV) en een stukje opvoeding van mijn huisgenoten bij het aanzetten van wasmachine en vaatwasser.

  • @Veld05
    @Veld05 9 дней назад +3

    Ik ben nog niet overtuigd van een dynamisch contract qua kosten voordeel. Wel van een elektrische auto (Heb er zelf ook een om die reden). Heb nu nog voor 3,5 jaar een vast contract zonder terugleverkosten. Wel voor 17ct/kWh excl. maar wek ook meer op dan ik verbruik, dus dat maakt niet uit. Tot 2027 krijg ik nog steeds geld van de energiemaatschappij. Hoef ook niet zo op te letten wanneer ik de grote verbruikers aanzet, al let ik er wel een beetje op. Dus geen auto laden wanneer het 45ct kost, al zou dat niet uit maken. Auto laad 9 maanden per jaar volledig op zonneenergie. Verder is mijn TLV 7ct. dus ook niet laag. Hoef in de zomer ook de panelen niet uit te zetten als de prijs negatief is. Kortom het hele jaar een negatieve energieprijs (14000kWh voor -450 euro). Tja na 2027 wordt het wel even rekenen, maar ik denk dat er dan een thuisaccu staat. Dan komt mijn verbruik uit het net op zo'n 6500kWh per jaar a 34ct/kWh incl. BTW en EB. Minus 3500kWh a 8.4ct/kWh incl BTW. Dus dat valt dan ook wel mee voor gasloos huis en auto.

    • @andy545i
      @andy545i 8 дней назад

      Welke energiemaatschappij?

    • @Veld05
      @Veld05 8 дней назад

      @andy545i Innova energie. Heb ik december 2023 afgesloten.

  • @HertogvanAlva
    @HertogvanAlva 7 дней назад

    @KetelKlets Waar haal je de cijfers van het gebruik van het huis vandaan en dan in een grafiek?

  • @florisjanvermeer1525
    @florisjanvermeer1525 8 дней назад

    Kijk vaak naar het weerbericht wanneer het hard gaat waaien of de zon gaat schijnen, daarnaast is op zondag door de verminderde vraag goedkoop. Ben je al bezig met een EMS om alles aan te sturen?

  • @Fidelity5789
    @Fidelity5789 8 дней назад

    @Ketel Klets, kijk eens naar EVCC software. Daarmee laad je je auto goedkoop (automatisch!!) op tijdens goedkope dynamische tarieven en/of zon overschot

  • @skasterenvan3480
    @skasterenvan3480 7 дней назад

    Leuke video, en ik snap jouw beweegredenen en ik denk dat het voor jouw ook een sport is. Maar ik wil niet elke dag om 15:00 als de tarieven binnen komen allerlei schedulers instellen voor waneer de was , vaat en warmte pomp mag gaan werken. Ik wil gewoon leven zonder stress van al deze afhankelijkheden. Dus ik blijf nog even mijn vast contract uitdienen en mijn gratis saldering pakke nzonder terug leverboete.

  • @chewmonkey89
    @chewmonkey89 7 дней назад +1

    24:10 Ik denk dat je bij een tweedehands(!) EV redelijk waarschijnlijk lineair afschrijft.
    Heel toevallig heb ik zaterdag mijn eerste EV gekocht, ik denk dat ik deze in ditzelfde jaar nog wel kan verkopen voor dezelfde prijs als waarvoor ik hem kocht. Pas volgend jaar ga ik €800 afschrijven (tegen €350 bij mijn vorige auto, hybride)
    Uiteraard gaat de afschrijving dus wel harder dan bij een benzine-auto ivm de technologie die verbetert, maar ik denk zelf dat pas na 10 bouwjaar geleden denkt: "dat is een oude auto daar geef ik nog maar 15% nieuwprijs voor."

  • @pascallj
    @pascallj 8 дней назад +3

    Ondanks dat je aangeeft het te hebben nagevraagd, heb ik mijn twijfels over dat stuk op 29:39 over de inkoopvergoeding. Als ik uit ga van de prijzen, lijkt dit op Frank Energie. Volgens mij wat zij doen, is de inkoopvergoeding dubbel berekenen. Dus je betaalt beide kanten op, afgerekend en gesaldeerd per uur! Hierdoor zijn ze juist een van de duurste dynamische leveranciers. Bij bijvoorbeeld Tibber krijg je dezelfde vergoeding terug als je terugleverd.
    Mocht het geen Frank Energie zijn, dan wil ik graag weten welke levercier dit is, want de consensus onder de nerds, is toch eigenlijk wel dat Tibber in alle gevallen de voordeligste is (en het netste rekent). Zou het graag doorrekenen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  8 дней назад

      @@pascallj EasyEnergy. Quote:
      _"De kosten van inkoopvergoeding en de terugleveropslag zijn van toepassig op het netto volume (verschil tussen levering en teruglevering). Maandelijkse saldering is van toepassing."_

    • @pascallj
      @pascallj 8 дней назад +1

      ​@@KetelKletsEchter ben je dan wel de kosten voor de GvO vergeten. Deze maken levering: 2,685 incl en 2,219 exclusief btw. Hoe dat zit bij teruglevering weet ik niet, maar je moet alsnog minimaal 1 cent betalen.
      Bij (bijvoorbeeld) Tibber is de opslag zonder btw 2,05 cent. En als je teruglevert krijg je deze zelfs uitbetaald! Dus ik zou nog eens je leverancier overwegen.
      Daarnaast zijn er in het verleden veel negatieve ervaringen met EasyEnergy geweest ook icm het incorrect salderen van de EB. Maar of dat nog steeds zo is, geen idee. Maar zoals je zelf altijd zegt: doe er je voordeel mee.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  8 дней назад +2

      @@pascallj Ik kan goed rekenen en wacht met smacht mijn eerste maandafrekening af 🙂

    • @oebydoeby
      @oebydoeby 7 дней назад

      @@KetelKlets ik heb hier ook navraag naar gedaan en een hele mailwisseling die ik naar je door kan sturen met factuur als je dat wil. Ik zie ook op mijn factuur dat ik die 1 cent extra moet betalen bovenop de standaard opslag. De levering en gebruik wordt inderdaad eerst verrekend maar over de rest wordt dan zowel de 2 cent als die 1 cent berekend als je ook terug hebt geleverd. Over december heb ik bijvoorbeeld 22kWh teruggeleverd en netto 1445kWh verbruikt. Over dat netto verbruik betaal ik de 2 cent en die 1 cent opslag. omdat ik terug heb geleverd betaal ik in december dus 17euro om 22kWh terug te leveren.
      Hier hun antwoord.
      "Dank voor je snelle reactie.
      Bij alleen afname van stroom betaal je een opslag van €0,02178 per kWh.
      Dit is de normale opslag die gebruikt wordt om onze operationele kosten te dekken.
      Voor het grootste gedeelte gaat het dan om transactiekosten op de handelsbeurs.
      Daarnaast betaal je, als je ook stroom terug levert, een terugleveropslag van €0,0121 per kWh over het verschil tussen afname en teruglevering.
      Deze dekt een gedeelte van de onbalanskosten."

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  7 дней назад

      @ Ik zal er goed naar kijken als ik mijn maandafrekening krijg. Geeft ook maar eens aan dat het zelfs voor de eigen medewerkers spaghetti is geworden qua regels.

  • @joekenoordhuis6403
    @joekenoordhuis6403 8 дней назад

    Interessant, ik ga het ook maar eens overwegen. Maar dan moet ik wel zorgen dat ik de grote verbruikers slim laat schakelen op de dynamische tarieven. Welke techniek gebruik je daarvoor?

  • @meesternadim
    @meesternadim 7 дней назад

    Klopt het stukje over dat btw per jaar gesaldeerd wordt en je het dus tegen elkaar kan wegstrepen? Btw betaal je namelijk ook over de variabele kwh prijzen. En als je uiteindelijk duurder stroom hebt ingekocht dan dat je hebt teruggeleverd, dan moet je alsnog het verschil in btw betalen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  6 дней назад

      Dat is inderdaad een detail wat mij nog niet duidelijk is, maar dat zie ik vanzelf op mijn maandafrekeningen.

  • @RobvanderJagt
    @RobvanderJagt 11 часов назад

    Rick, dank voor weer een heldere uitleg!
    Je noemde het uitzetten van de zonnepanelen, ook mogelijk bij enphase. Hoe heb je dat opgelost? Zelf technisch geschakeld of via de app?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  9 часов назад

      @@RobvanderJagt Kan via de app: ruclips.net/video/LnfeTiY7X_I/видео.html

    • @RobvanderJagt
      @RobvanderJagt 8 часов назад

      @ welke app en versie gebruik je hiervoor. Ik heb nu de gratis Enphase Enlighten app v4.0.0.
      Ik weet dat er nog een uitgebreidere Enlighten Manager is maar die kost eenmalig $249

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  8 часов назад

      @ De gewone Enphase app. Enphase heeft in al haar wijsheid wel besloten dat deze functionaliteit alleen voor de Envoy Metered beschikbaar is.

  • @Gixxes010
    @Gixxes010 8 дней назад

    Bij welke leverancier zit jij?

  • @matroosoft4589
    @matroosoft4589 8 дней назад +1

    Wellicht interessant om een video te maken over thuisaccu's die handelen op de onbalansmarkt, waar de tarieven per 5 minuten enorm kunnen verschillen. Een heel ander verdienmodel dus. Zonneplan biedt bijvoorbeeld een 20kWh accu voor ca. 7000 euro waarmee ze voor jou gaan handelen op die markt. Ik zie online (o.a. op Tweakers) veel mensen die hier 100-200 euro per maand vergoeding voor krijgen.
    Zit wel de nuance bij dat er wat regulering aankomt waardoor dit wat minder interessant wordt, maar evengoed kan dit dan een mooi aanloopje zijn om alvast een gedeelte van de accu terug te verdienen. En dan straks als de saldering afgeschaft wordt, de zelfverbruikmodus aan te zetten.
    Enig nadeel is dat je inzicht in energieverbruik via de P1-meter redelijk wegvalt door het op- en ontladen van de accu, buiten je rekening om.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  7 дней назад +1

      @@matroosoft4589 Ga ik bewust geen aandacht aan besteden, ik zie er geen toekomst in. Heb een eerder verzoek van Zonneplan daarom ook afgewezen.

    • @ronhellenbrand
      @ronhellenbrand 7 дней назад

      En naar afschaffen salderen is dit verdienmodel ook verleden tijd/ zullen de opbrengsten duidelijk lager zijn, want de 12 cent energiebelasting krijg je dan niet meer terug bij export!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  7 дней назад

      @ Klopt, dan zul je echt zoveel mogelijk van je zonne-opwek binnen moeten proberen te houden in opslag, warm water of direct verbruik.

    • @ronhellenbrand
      @ronhellenbrand 7 дней назад

      Exact, je moet heel slim omgaan met je opwek, en waarschijnlijk overschot maar weggooien. Er gaat ook een capaciteit tarief komen waardoor je per kWh transport gaat betalen.
      Overschot zou je kunnen delen (vanuit de EU een verplichte mogelijkheid!!!), maar als salderen is afgeschaft is dat ook niet mogelijk/ rendabel.

  • @wildwilco
    @wildwilco 9 дней назад +1

    Je vergelijkt het dynamisch contract MET salderingsregeling t.o.v. normaal contract zonder salderingsregeling.
    Ik lever ook meer terug dan dat ik afneem van het net, daardoor saldeer ik alles. Ik betaal dus 0.0 cent per kWh. Elke dag, ongeacht de prijs van dat moment.
    Ik heb geen terugleverboete.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  9 дней назад

      Dan heb je nog een oud contract.

    • @wildwilco
      @wildwilco 8 дней назад

      @@KetelKlets 1 januari. Vaste kosten per maand zijn iets hoger, maar bij lange na niet de teruglever boete bedragen.
      Vaste kosten van 20 per maand, dat is niet veel duurder dan de maand kosten bij dynamisch van 12-16 euro per maand

  • @ludylimburg
    @ludylimburg 8 дней назад

    Voor wat betreft het genruik van dynamische stroom tarievern zou ik graag de analyse zien op de zomerse dagen waarbij je veel zonnestroom over hebt. het verlies hierop zou je mee moeten nemen in de gemiddelde kostprijs van je stroom. voor een goed vergelijk moet je naar mijn idee een heel jaar nemen en dan de gemiddelde stroomprijs afzetten tegen die bij vast contract met saldering en die als de saldering eraf gaat. Maar voor de rest een prima te volgen analyse.

    • @chewmonkey89
      @chewmonkey89 7 дней назад

      Ik heb sinds 1 juli vorig jaar dynamisch. Op dagen dat de stroomprijs negatief was, was uiteraard in de avond de prijs weer normaal. Onder de streep kostte het mij maximaal €2 op zo'n dag (2 cent negatief en 10kwh teruggeleverd met zo'n prijs).
      Laat ik 10 van die dagen meegemaakt hebben tot het herfst werd.. Dan ben ik dus €20 kwijt in een half jaar, maximaal hè!

  • @mjvanmierlo405
    @mjvanmierlo405 9 дней назад +1

    Rick, wat ik even mis in je betoog is het model contract waarbij ook geen sprake is van een terugleverboete. In mijn beleving is dat altijd gunstiger voor zonnepanelen bezitters die hun eigen verbruik op jaar basis volledig salderen of een veelvoud daarvan. Dan betaal je per saldo 0 cent per kWh. Zolang de opbrengst maar hoger is dan je verbruik. In jouw verhaal nu heb je het nog steeds over kosten. Die zou je bij een modelcontract niet hebben. Of mis ik nou iets?
    Benieuwd nou jouw denkwijze over modelcontracten en meer opwek dan verbruik.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  9 дней назад +1

      Modelcontracten vind ik niet interessant door de vaak hoge maandelijkse kosten en ongunstige tariefstellingen. Zo vraagt Essent voor hun modelcontract stroom € 36,- aan vaste leveringskosten. Als ik dat vergelijk met de € 5,- die ik maandelijks betaal, dan is dat verschil per jaar al € 372,- in mijn nadeel. En dan heb ik nog geen kWh afgenomen.

    • @royalfa4072
      @royalfa4072 9 дней назад +1

      Moet je iets beter zoeken! Dankzij het modelcontract en meer opwek dan verbruik krijg ik nog steeds geld terug aan het eind van het jaar. Energie voor mijn huis en auto kost me dit jaar nog steeds niks.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  9 дней назад +1

      @@royalfa4072 Ik denk dat dynamisch me meer gaat opleveren.

    • @royalfa4072
      @royalfa4072 8 дней назад +1

      Is een grote onzekerheid bij een dynamisch contract natuurlijk. Daarnaast als je dat voor elkaar wilt krijgen zul je daar veel tijd en energie van jezelf in moeten steken. In jouw situatie met je kanaal en het content maken natuurlijk lonend. Bedankt daarvoor trouwens! Ben benieuwd naar het resultaat over een jaar.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  8 дней назад

      @@royalfa4072 Met automatiseren hoop ik veel beheerslast weg te nemen.

  • @rickvandermeijden7582
    @rickvandermeijden7582 8 дней назад +1

    Hoi rick, ik hoorde in de video dat je goed kopere stroom aan laat sturen voor de cv Hoe kun je met de hw socket een 3fase electrische cv ketel aansturen? Gr

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  8 дней назад

      @@rickvandermeijden7582 Doe ik via de thermostaat, niet via de netspanning.

    • @rickvandermeijden7582
      @rickvandermeijden7582 8 дней назад

      Je bedoelt dat de thermostaat gekoppeld is aan de socket

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  8 дней назад +1

      @ Nee, gewoon een programmeerbare of bestuurbare kamerthermostaat die aan de ketel zit.

    • @rickvandermeijden7582
      @rickvandermeijden7582 8 дней назад

      Misschien weer input voor een volgende video

    • @Dhrpedro
      @Dhrpedro 8 дней назад +2

      Via de energie-socket van homewizzard kan je dynamisch schakelen, weliswaar 230v. Deze kan je weer gebruiken om een 3 fase relais te schakelen of ook een potentiaal vrij kontakt direkt van het apparaat of een thermostaat overbruggen.

  • @hanshendrina
    @hanshendrina 8 дней назад

    In deze berekening mis ik de kosten/afschrijving van de pv installatie

    • @WhoStoleMyAlias
      @WhoStoleMyAlias 8 дней назад

      Yup. Wel de baten (welke gaan verdwijnen) meerekenen maar niet de kosten. Ook leuk, "duurzaam" ingestelde clubjes jubelen over een megabatterij van 50MWh waarmee toch wel 5000 huishoudens een heel etmaal van stroom zou kunnen worden voorzien en meneer hier toont doodleuk wat grafiekjes waarin hij in zijn eentje al voor 6,5 woningen afneemt. Ja het klopt dat op dit moment op stroom nog niet de belachelijk hoge belasting voor consumentenbrandstoffen zit, maar hoe lang blijft dit zo. Er wordt in de politiek reeds gelobbyd voor een schijvenstelsel voor de energiebelasting en dan betaal je straks misschien wel een hele euro per kWh voor alles dat boven de aangehouden norm van 10kWh per dag uitkomt.

  • @dhoff4850
    @dhoff4850 9 дней назад

    Dank je wel voor de verhelderende video, weet jij wat in te vullen van een type solaredge omvormer bij elektriciteitstarief, import en export, stap vanaf 1 maart over op dynamisch. Thanks

  • @87vortex87
    @87vortex87 8 дней назад

    Weet je toevallig hoeveel uren per jaar de prijs onder de -0,123 per kwh was?

  • @elsinga
    @elsinga 8 дней назад

    Interessante video!, dank Hier nog een vast contract, maar ik denk ook wel aan dynamisch (ook al heb ik geen EV). Ben wel heel benieuwd hoe jouw strategie er uit zou zien zonder salderen. Dan zal zelfconumptie nog interessanter worden en dus een thuisaccu ook, gok ik.Hier is een Homewizard thuisaccu in bestelling, gewoon omdat het kan en ik er zo mooi ervaring mee op kan doen. Gas gebruik ik alleen nog om te douchen, maar als ik de ruimte weer heb (zoonlief woont op zolder), dan is een warmtepompboiler die je met eigen opwek kunt verwarmen ook ineens interessant, gok ik.

  • @Fritsvrolijk
    @Fritsvrolijk 8 дней назад

    Goede bezig daar thanks weer .Vraagje welke EV lader gebuikt jij ???

  • @seezu84
    @seezu84 8 дней назад

    Ik heb een tijdje een dynamisch contract gehad, maar ik ben ook beetje "besparingsmoe". Ik heb geen zin meer om elke dag maar weer te kijken hoe laat de wasmachine of vaatwasser aan moet. Ik heb weer een vast contract voor stroom en mijn mening goeie deal via VEH energieinkoop 18/19ct de kwh tot 2028. Is misschien op de langer rit duurder maar achja, komende 3 jaar met gerust hart op elk moment je was doen vind ik ook heel wat waard. Ik heb trouwens geen EV of eigen oprit.

  • @patrickschoute
    @patrickschoute 9 дней назад

    Hoe zit het nou met de energie belasting bij teruglevering. Je rekent overal met het kale stroom tarief maar hoe werkt dat precies?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  9 дней назад

      Hangt af van je jaarlijkse opwek versus jaarlijkse verbruik. Jaarlijkse opwek > jaarlijks verbruik = geen BTW/EB.

  • @awi9826
    @awi9826 8 дней назад

    Is er nog een risico dat als er deze zomer meer uren negatieve tarieven zijn, waarbij je de zonnepanelen terugregelt of helemaal afschakelt, dat je daardoor te weinig kWh's 'spaart' voor het salderen van de energiebelasting en BTW?

    • @christomeijer9083
      @christomeijer9083 8 дней назад

      Dan een haspel met meter naar de buurman leggen en daar afspraak mee maken. Uitzetten zonnepanelen is echt zonde

  • @JohndenDunnen-b9h
    @JohndenDunnen-b9h 5 дней назад

    Misschien nog een kopje reparatie toevoegen. Bijvoorbeeld defecte koplampunit vervangen kost tussen de Euro 1500 en Euro 5000,-

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  5 дней назад

      @@JohndenDunnen-b9h Dat is bij een moderne ICE niet anders. Gelukkig gaan LED units maar zelden defect, anders dan de H lampen waar je gegarandeerd kon wachten op een defect.

  • @christomeijer9083
    @christomeijer9083 8 дней назад +1

    Rick, i.p.v. uitschakelen van de zonnepanelen, kun je ook een haspeltje leggen naar de buren, daar maak je vrienden mee 😂😂

    • @Dhrpedro
      @Dhrpedro 8 дней назад +1

      Of een secundaire alocatiemeter met een variabel contract ;)

    • @christomeijer9083
      @christomeijer9083 8 дней назад

      @@Dhrpedroklopt dat kan ook, maar aangezien het weinig voorkomt dat de energie zo goedkoop is, dat je de zonnepanelen uit moet zetten, dan kun je beter voor een goed flesje wijn stroom aan je buren geven 😉😂

  • @bennotthere1598
    @bennotthere1598 6 дней назад

    Mooie video, helder uitgelegd. Ben ook groot fan van dynamisch, heb het al bijna 2 jaar icm met zonnepanelen (9 mnd). Maar vraag me af, jouw cijfers worden toch anders als het dynamische tarief in de zomerperiode overdag veel lager is? Dan wordt het zaak om zoveel mogelijk opwek direct te gebruiken of op te slaan als je het mij vraagt. Het tarief overdag in de zomer zal jou zeker gaan tegenvallen denk ik.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  5 дней назад +1

      @@bennotthere1598 Dat zou kunnen, al heb ik het voordeel dat ik ook panelen heb op oost, west en noord, die opwekken tijdens de duurdere uren (ook in de zomer). En dan midden op de dag voor bijna niks de auto en de thuisaccu laden. In mijn ogen is dat win-win, al heb ik wel makkelijk praten omdat zijn zonneset al is terugverdient.

    • @bennotthere1598
      @bennotthere1598 5 дней назад

      @KetelKlets als ik de mogelijkheid zou hebben (gehad) zou ik inderdaad ook zeker altijd opteren voor oost-west en niet klassiek op zuid. Ik ga binnenkort overigens met de homewizard accu spelen en kijken of ik mijn directverbruik nog meer kan vergroten. Sorry, ik verwijderde jouw reactie…

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  5 дней назад +1

      @@bennotthere1598 Als het goed is komen daar binnenkort meerdere video's over online.

  • @jvpommeren
    @jvpommeren 7 дней назад

    Goede video! Ik vraag me wel af waarom je je PV-systeem uitschakelt als de stroomprijs enkel beneden een bepaalde waarde zakt. Ik zou denk ik een extra voorwaarde inbouwen dat dat alleen moet gebeuren op het moment dat je ook netto teruglevert. Of is dit niet handig, omdat je in een dergelijke situatie zou verdienen aan wat je afneemt/verbruikt?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  7 дней назад +1

      @@jvpommeren Precies dat laatste inderdaad. Het levert dan meer op qua geld om stroom uit het net te halen van vanuit je eigen panelen.

  • @RedBatteryHead
    @RedBatteryHead 8 дней назад

    Zijn die prijzen de epex, zonder toeslagen? Die moet er toch wel bij in je km berekeningen?
    Negatieve tarieven zijn uitzonderlijk. En oas na de opslagen ook negatief voor jou als klant. Moet je niet op gaan zitten wachten.
    Zonder accu moet je ook kunnen incasseren als het net dls vandaag dik over de 0,50 gaat.
    Gelukkig heb ik wél een accu.

    • @matroosoft4589
      @matroosoft4589 8 дней назад

      Zonneplan is bijv. maar 2ct vaste opslag per kWh dus bij -5ct epex krijg je 3ct terug. Moet je wel opwek tegenover zetten voor salderen anders betaal je EB/BTW en dan moet je er alsnog voor betalen.

    • @RedBatteryHead
      @RedBatteryHead 7 дней назад

      @matroosoft4589 daarom. Dat bedoel ik.
      De prijzen zijn wel erg laag berekend. EB en btw zit er iedere maand op.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  7 дней назад +1

      @@RedBatteryHead Die krijg je aan het einde van het jaar weer terug als blijkt dat je meer hebt opgewekt dan verbruikt.

    • @RedBatteryHead
      @RedBatteryHead 7 дней назад

      @@KetelKlets Dan zou ik toch maar wat reserves nemen op deze uitkomsten. Ik wacht ook tot eind van het jaar om de werkelijke kosten van dynamisch goed in te schatten. De PV opbrengst was afgelopen jaar ook stuk minder dan voorgaande. Hopelijk wel een zonnig en niet te warm jaar dat we krijgen.
      Ik heb net een accu en dynamisch draaien sinds 25/12. Maar de forecast kosten liggen toch wel heel anders nu. Hopelijk een hoop maanden te gaan dat het geld opleveren gaat.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  7 дней назад

      @@RedBatteryHead Het is net de beurs, het blijft gokken op de toekomst 🙂

  • @WiljanWiljan
    @WiljanWiljan 8 дней назад

    Mooi en goede uitleg. Vraag me wel af hoe het verhaal bv in de zomer eruit ziet. Dan heb je geen verwarmingskosten en kacheltjes aan. Ook leveren dande zonnepanelen meer op dan dat je zelf verbruikt. En als je de hele dag thuis werkt zomer en winter wordt alles ook anders. Ik zou willen dat er iemand zoals Ketel Klets is met mij mee zou denken en rekenen. Want wie moet je anders vragen voor goede hulp, raad en daad?

    • @WhoStoleMyAlias
      @WhoStoleMyAlias 8 дней назад

      Niet aan beginnen. Hij zegt het nota bene zelf @27:41uitschakelen die handel wanneer het voordeel van energiebelasting en BTW wegvalt. Dat is dus ook van toepassing wanneer de salderingsregeling wegvalt en dan heb je alleen nog maar hele dure dakbedekking als je nu besluit er nog zes kilowatt bij te leggen vanwege te rooskleurig afgeschilderde plaatjes.

  • @rollendewielen
    @rollendewielen 8 дней назад

    hoe duidelijk kan je het uitleggen Dank hiervoor

  • @misteragony
    @misteragony 9 дней назад

    Hangt heel erg af van de persoonlijke situatie lijkt mij. Ik laad tijdens de wintermaanden nooit thuis mijn EV, ook al betaalt werkgever laadvergoeding per kwh, omdat ik er financieel niet aan uit geraak. In B wel te verstaan.

  • @roy-kaaschaaf
    @roy-kaaschaaf 8 дней назад +1

    Mooi verhaal. Maar ik betaal bij Zonneplan nu gemiddeld 25 cent per kwh inclusief eb en btw. Ik vraag me echt af hoe je dan aan 15 of zelfs 5 cent komt de afgelopen weken met zo weinig opwek. Ik krijg dan ook soms het gevoel dat ik beter uit ben met een vast contract als dat inderdaad 15 cent per kwh gemiddeld kost.

    • @jellevanderploeg4695
      @jellevanderploeg4695 8 дней назад

      Is die 25ct niet inclusief de EB en BTW?

    • @roy-kaaschaaf
      @roy-kaaschaaf 8 дней назад

      @jellevanderploeg4695 ja, inclusief.

    • @Dhrpedro
      @Dhrpedro 8 дней назад +1

      Dan verdienen ze ook aan de thuisaccu die je van zonneplan hebt?

    • @roy-kaaschaaf
      @roy-kaaschaaf 8 дней назад

      @Dhrpedro ik heb geen thuisbatterij van zonneplan.

    • @matroosoft4589
      @matroosoft4589 8 дней назад +1

      EB en BTW krijg je terug he.. tenminste als je genoeg opwek op jaarbasis hebt.

  • @Albert-qg6jk
    @Albert-qg6jk 8 дней назад

    En hoe kan je uitzoeken welke aanbieder van een dynamisch contract het gunstigst is?

    • @ronhellenbrand
      @ronhellenbrand 8 дней назад +2

      Heb voor zonneplan (dynamisch day ahead) gekozen in de hoop dat ze handelen op de onbalans markt ook voor victron gaan aanbieden.
      Maar als salderen is afgeschaft zit de dubbele energiebelasting handel in de weg, ben een petitie begonnen om daar iets aan te doen.

    • @matroosoft4589
      @matroosoft4589 8 дней назад +2

      EPEX uurtarieven zijn voor iedere aanbieder hetzelfde. Aanbieder doet er dan nog een vaste opslag per kWh bovenop voor afname.
      Bij alle aanbieders krijg je ook de EPEX uurtarieven terug voor teruglevering alleen bij sommige moet je daar ook opslag per kWh voor betalen en bij andere krijg je opslag juist terug (Zonneplan/Tibber).
      Daarnaast natuurlijk de vaste leveringskosten per maand die nog verschilt per aanbieder.

  • @larsjarredspeetjens
    @larsjarredspeetjens 8 дней назад

    En toen had ik spijt voor de keuze van een vast contract 😅Bedankt voor de Sheet

  • @marcelkindermans2828
    @marcelkindermans2828 5 дней назад

    Je zou het nu van de afgelopen 3 dagen ook even moeten berekenen (en delen): 15, 16 & 17 januari.
    Weinig of geen opwek, weinig wind en hierdoor dus andere electraprijzen als jij noemt in je voorbeeld.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  5 дней назад

      @@marcelkindermans2828 Voer ze maar in op de Excel sheet, dan zie dat het niet heel veel doet (de tarieven waren iets van € 0,15/kWh de afgelopen dagen).

  • @GerhardBoot
    @GerhardBoot 7 дней назад

    Heel duidelijk uiteengezet verhaal. Graag het excel-sheet met formules presenteren, zodat ik zelf met input kan rekenen.
    Binnenkort ga ik experimenteren met een mobiele thuisaccu (82kWh) icm PV en WarmtePomp), dwz ik koop een EV met V2X en een verwachte opslag voor een week. Wilt u daarop eens reflecteren.
    Nog een suggestie: 2ehands EV's worden dit voorjaar een stuk goedkoper. Zijn die met rendement als thuisaccu in te zetten op eigen erf gestationeerd, zonder ermee ter rijden?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  6 дней назад

      Excel sheet staat onder de video gelinkt.
      V2x begint nu pas te komen, dus bij tweedehands ga je dat niet vinden. De reden dat V2G en V2H zo traag gaat is omdat de ISO normering nog niet definitief is, waardoor elk automerk met eigen (niet standaard) oplossingen komt.

    • @juanvanginkel8245
      @juanvanginkel8245 6 дней назад

      ​@@KetelKletsEen generator aansluiting op je meterkast is alvast een begin en een workaround voor de EV's die V2L ondersteunen.

  • @cs-en7kh
    @cs-en7kh 8 дней назад

    Geldt dit voor elk dynamisch contract of moet je dan weer alle tarieven gaan uitpluizen ?

    • @matroosoft4589
      @matroosoft4589 8 дней назад +1

      De uurprijzen zijn vast (epex) voor iedere leverancier. Elke leverancier doet er vervolgens nog een vaste opslag per kWh bovenop. Voor zover ik weet zijn Zonneplan en Tibber verreweg het voordeligst. Zonneplan bijvoorbeeld 2ct opslag. Maar bij teruglevering krijg je (naast epex) ook die 2ct weer terug dus dat is super netjes.
      Er zijn er ook die juist bij teruglevering ook weer een toeslag rekenen. Dus bijvoorbeeld epex +5ct betalen voor afname. En epex -5ct terugkrijgen voor teruglevering. Ik dacht dat Frank energie en ANWB zoiets deden.

  • @christomeijer9083
    @christomeijer9083 8 дней назад

    Rick neem je in de kosten maar 1 (ipv4) band(en) mee? Moet het geen 4x€124 zijn? Of bedoel je 1x per 4 jaar nieuwe banden, dus dat is in de berekening 1 band per jaar, dan klopt de berekening

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  8 дней назад +1

      @@christomeijer9083 Zit verwerkt in de formule van de cel, prijs per band gaat x 4 voordat de levensduur en km per jaar worden meegenomen

    • @matroosoft4589
      @matroosoft4589 8 дней назад

      ​@@KetelKletsje variabele levensduur zou niet per jaar moeten zijn maar per hoeveel km. Nu kan je 4 jaar van 25.000km doen en dat gaat denk ik niet lukken 😊

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  7 дней назад +1

      @@matroosoft4589 Klopt, maar die formule was te moeilijk 😅 En dan ga je er vanuit dat iemand de levensduur van een band in km weet.

  • @fransvisser2673
    @fransvisser2673 5 дней назад

    Hele negatieve prijzen komen nagenoeg niet meer voor omdat nieuwe producenten automatisch afschakelen bij negatieve prijzen.

  • @marcvroman3870
    @marcvroman3870 8 дней назад

    Rick, kan je eens de grafiek van 12-12-24 tonen ... opwek, verbruik en kosten?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  8 дней назад +1

      @@marcvroman3870 € 0,92 voor 11,7 kWh verbruik met 5,7 kWh opwek. 7,9ct/kWh dus.

  • @franskamstra2728
    @franskamstra2728 8 дней назад

    is het dan niet een goed idee om niet perse panelen te plaatsen maar een slimme thuis accu te plaatsen. die wanneer de kosten het laagste zijn aan het laden is zodat je hiermee genoeg voor je gebruik opslaat voor de dag. ik heb geen elektrische auto en een normaal verbruik, maar ik denk wel dat de investering hiermee er uit gehaald kan worden.

    • @hjb1230
      @hjb1230 8 дней назад +1

      De variabele netwerkkosten voor dat laden in die "daluren" kunnen je in de toekomst zo rond de 24 cent aan kosten opleveren. Zie berichtgeving Netwerkbeheer Nederland/Beerenschot

  • @roversberg
    @roversberg 9 дней назад

    welke opwek? dat ding schijnt bijna niet..en de prijs ligt gemiddeld rond de 35 cent..

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  9 дней назад +1

      Dat is incl. BTW en EB, maar of je dat überhaupt geheel of gedeeltelijk moet betalen weet je pas aan het einde van het contractjaar.

    • @roversberg
      @roversberg 9 дней назад

      @KetelKlets laat je heel goed voorlichten over welke accu je straks gaat nemen en waarvoor je m wilt gaan gebruiken. aangezien jij zo van proberen en uitzoeken houd neem een 48v accu met een cerbo gx erbij en dan in vrm gaat er een wereld voor je open !!

  • @theeuwke
    @theeuwke 9 дней назад

    Eigenlijk neem je normaal in de TCO van de auto de afschrijving mee, maar goed - je kijkt gewoon wanneer je de auto hebt 'afbetaald' met km vergoeding (rest waarde 0).

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  9 дней назад

      Ik heb het in de video toegelicht, maar ik vind afschrijving erg moeilijk te kwantificeren, zeker bij een EV met een hoge sloopwaarde en uitvlakkende afschrijving.

    • @djriezebos4941
      @djriezebos4941 9 дней назад

      @@KetelKletsInteressante video weer. Ik reken gewoon erop dat ik mijn (2de handse) EV helemaal "oprijdt", zeg dat je nog 400000 km kan rijden (?) en deel dan je jaarlijkse kilometrage daardoor maal (aankoopkosten - restwaarde), dus lineaire afschrijving hetgeen wel ongeveer klopt bij een 2e handse EV. De afschrijving heeft helaas een zeer grote impact op de integrale km prijs en dus ook de TVT, dus die zou ik dus wel meenemen.
      Een nieuwe EV schrijft echter niet lineair af en is nog altijd erg duur en heeft daardoor een vrij matige TVT. Die hoge prijs zit hem vooral in de hoge EU importtarieven (en EU veiligheidseisen). Een kleine nieuwe (Chinese) EV zou eigenlijk anders zeker niet meer dan 15k Euro hoeven te kosten. De prijs van de batterij is nu al minder dan 100 euro/kWh en daalt elk jaar nog verder. Zodra de Chinezen in de EU/Marokko/Turkije gaan produceren (2026) gaan ook de prijzen voor nieuwe EVs (fors) dalen, want dan zijn de importheffingen omzeild en ook de batterijen zijn dan nog weer goedkoper geworden.

  • @RuudWam
    @RuudWam 8 дней назад

    als je Tibber hebt kan je ook nog eens Rewards verdienen met het laden van je auto, waar je ook nog een lager tarief berekend krijgt....!😀 (wel een auto of laadpunt noodzakelijk welke wordt ondersteund door Tibber)

  • @rdehaan5223
    @rdehaan5223 8 дней назад

    Ha Rick, kan het zijn dat je je Homewizard nog niet op dynamisch hebt staan? De bedragen bij je stroomverbruik lijken veel te hoog? Verder dank voor weer een fijne uitleg, ik ga even kauwen op het langer terugleveren ipv afschakelen. Interessant! En mag ik vragen wie jouw leverancier is? Tibber?

    • @christomeijer9083
      @christomeijer9083 8 дней назад

      Anders een haspel leggen naar de buurman, evt meter ertussen (Energy socket van HW) en klaar. Buurman ook blij 😉

  • @fammarks
    @fammarks 8 дней назад

    Hoe schakel je Enphase uit in de software?

    • @mjvanmierlo405
      @mjvanmierlo405 8 дней назад +1

      Daar heeft Rick al een video over gemaakt :
      ruclips.net/video/LnfeTiY7X_I/видео.html

    • @fammarks
      @fammarks 8 дней назад

      @ dankjewel

  • @ganka88
    @ganka88 9 дней назад

    top video! dank!
    Je zegt dat je bij enphase in de software kan inschakelen dat de zonnepanelen afschakelen. Hoe precies? ik kan dit niet terugvinden als ik rondkijk in het online portaal..

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  9 дней назад +1

      @@ganka88 Als je de Envoy Metered hebt dan zit het in de app onder Instellingen --> Profiel --> AI optimalisatie

    • @ganka88
      @ganka88 8 дней назад

      @@KetelKlets Ah, ik heb geen metered.. maar even afwachten hoe vaak en hoe diep de prijzen negatief gaan deze zomer. anders de envoy vervangen dus :D

    • @RogerV-NL
      @RogerV-NL 8 дней назад +1

      @@ganka88 Ik vind dat echt schandalig van Enphase, dat de Envoy Standaard niet kan afschakelen bij negatieve tarieven. Gelukkig kan ik het zelf wel met de Envoy Standard via de lokale API vanuit Home Assistant. Maar waarom biedt Enphase die mogelijkheid zelf niet in hun platform? Onvoorstelbaar. Ze doen alsof de metered versie nodig is om dat technisch te kunnen, maar dat is flauwekul. Als je de opwek dynamisch wilt terugschroeven dat het continue precies het huisverbruik afdekt, dan is die info van de CT's natuurlijk wel nodig, maar gewoon compleet afschakelen bij negatieve prijzen is natuurlijk met de Envoy Standard technisch ook mogelijk.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  8 дней назад

      @@RogerV-NL Precies, ik snap dat ook niet.

    • @ronnednl
      @ronnednl 7 дней назад

      @@KetelKlets Lijkt erop dat deze optie verdwenen is ? Ik heb een Envoy-S-Metered-EU maar krijg helaas geen optie voor het dynamisch tarief, kan alleen maar een handmatig tarief instellen.

  • @hoguw1
    @hoguw1 7 дней назад

    Heb je wel eens gedacht aan slim laden via je energieleverancier? Minder denkwerk en sommige leveranciers geven je ook nog een vergoeding hiervoor.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  7 дней назад

      @@hoguw1 Nee, dat regel of automatiseer ik zelf met tools die geen koppeling hebben met de energieleverancier ivm belangenverstrengeling. Zorgt er tevens voor dat ik pijnloos kan overstappen naar een andere energieleverancier.

  • @markschotgerrits283
    @markschotgerrits283 8 дней назад

    Pfff nou inderdaad. Ik heb daar helemaal geen zin in om daar mee bezig te zijn. Soort bezigheidstherapie wordt het dan...

  • @rladuc6618
    @rladuc6618 9 дней назад

    Heel interessant. Wanneer je zelf je auto moet rijden (gepensioneerd), dan wordt het al wat minder leuk. Waar ik nu met een thuisaccu tegenaanloop, is dat deze een groot beslag legt op mijn 3 keer 25 A aansluiting. Zou ik nog gaan koken met inductie en een full electric warmtepomp gaan kopen en dan ook nog een electrische auto, dan zal de stroomaansluitng denk ik naar 3 keer 35 moeten en dat kost per jaar 800 euro meer wanneer ik het goed heb uitgerekend. Ik laad de accu nu in de nacht, en verkoop in de ochtend en avondspits. Ook de zonneenergie verkoop ik in de spits. Op deze manier is het grootste deel van de dag beschikbaar voor aircoverwarming, was, droog en vaatwasser. Gemak dient de mens. En heb ik gemak en geen last van de accu.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  9 дней назад

      Is dat kopen en verkopen niet veel te duur als je de kosten per cyclus meetelt? Zo groot is het verschil niet tussen de dagen en nachten die ik nu zie, uitzonderingen daargelaten.

    • @MatthijsHoekstra
      @MatthijsHoekstra 9 дней назад

      een inverter aangesloten aan de batterij zou hier rekening mee moeten houden, net als de slimmere laadpalen voor de auto, due schakelen terug als je inductie gebruikt en de oven bijvoorbeeld om te voorkomen dat de 3x25A overbelast wordt.

    • @veeerzes
      @veeerzes 9 дней назад

      @@KetelKlets Victron houd hier rekening mee. Het verschil tussen inkoop en verkoop dient groot genoeg te zijn om de cyclus kosten en omzetverliezen te compenseren. Afhankelijk van de accu kosten is dit ongeveer 5 - 6 cent prijsverschil tussen inkoop en verkoop. Als het verschil kleiner is, dan wordt er niet gehandeld.

    • @rladuc6618
      @rladuc6618 9 дней назад

      @@KetelKlets Bij een klein verschil maak ik het zelf wel op

    • @rladuc6618
      @rladuc6618 8 дней назад

      @@KetelKlets Kosten zijn 6 % stroomverlies acdcac en 3 cent kosten energieprovider. Ik ben dus een matige in- en verkoper. Alleen bij forse verschillen, zoals vandaag bijna 20 cent verschil tussen hoog en laag. Ik koop dus zowel goedkoop in en gebruik zelf goedkoop of bij groot verschil verkoop ik een deel duur. De zonneenergie is een ander verhaal, wanneer wij tussen mei en september een tijdje afwezig zijn, verkoop ik de zonne energie die overdag niet is gebruikt en in de accu is gestopt, s avonds aan het net. Dat levert meer op dan een vast/ variabel contract met terugleververgoeding. Tweede reden voor de accu: noodstroom. Wat me tegenvalt is de dominantie van de accu in de meterkast

  • @Jeroenv-w9i
    @Jeroenv-w9i 8 дней назад

    De echte winst die ik behaal is met dynamische contracten en de EV laden is met zaken als Grid Rewards bij Tibber of Powerplay bij Zonneplan.

    • @ronhellenbrand
      @ronhellenbrand 8 дней назад

      Voor zonneplan powerplay daar moet je hun batterij kopen, Frank energy doet ook zo iets maar daar kunnen meer "domme" batterijen mee doen. Maar het interface om mee te kunnen doen is erg duur en dat ga je doordat salderen afgeschaft gaat worden (waardoor je de energiebelasting ook niet meer kunt salderen) niet meer terugverdienen.

    • @Jeroenv-w9i
      @Jeroenv-w9i 8 дней назад

      @@ronhellenbrandik bedoel meer het slimme laden gedeelte ervan voor je ev, niet de thuisbatterij

  • @niekhouterman1804
    @niekhouterman1804 8 дней назад

    Fantastische uitleg, nu gewoon thuisaccu`s bij Hallo Stroom huren. Dan heb je geen investering omdat je de huur terug verdient.
    🤩

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  8 дней назад

      @@niekhouterman1804 Ik ben allergisch voor huur, ik bepaal liever zelf de afschrijftermijn via eigendom 😉

  • @ricardoschuffelen8675
    @ricardoschuffelen8675 6 дней назад

    Weer een top video , vraagje zit er veel verschil tussen dynamische leveranciers,wij hebben hier ook 2ev en genoeg. Zonne energie maar al 5 jaar een vast contract . Ev rijden is zo leuk en dat zegt een ouddiesel rijder😂

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  6 дней назад +1

      Wel in de berekende opslag en of ze maandelijks verrekenen of per jaar, maar niet in het kale tarief, dat is overal hetzelfde. Zie: www.energievergelijk.nl/energievergelijker/dynamisch-energiecontract

    • @ricardoschuffelen8675
      @ricardoschuffelen8675 6 дней назад

      @KetelKlets dankjewel

    • @peterlosangelos4108
      @peterlosangelos4108 6 дней назад

      Energievergelijk laat tibber niet zien krijg ik de indruk

  • @hansiepansie-h2m
    @hansiepansie-h2m 9 дней назад

    Elke situatie /huishouden is anders de uitleg is ook wat het inhoud en niet wat je moet gaan doen. Ik heb een dynamisch contract met een thuisaccu omdat we overdag veel werken. Onze buren hebben nog thuiswonende kinderen daar is het gedrag totaal anders. Wat nu grappig is is dat soms overdag de accu ontlaad… voor de buren? Daar krijg ik dan een andere vergoeding voor. Elke situatie is dus anders je moet kijken wat bij je past

  • @liakrol2782
    @liakrol2782 8 дней назад

    Mooie uitzending, Je moet ook wel wat investeringskosten rekenen voor de opwekking van eigen zonnestroom.

    • @christomeijer9083
      @christomeijer9083 8 дней назад

      Ja dat klopt helemaal. En ook dit is voor iedereen verschillend. Ik heb de mijne er nu 7 jaar opliggen en met de besparingen nu helemaal ‘terug verdiend’ dus vanaf nu zijn de investeringskosten 0…

    • @liakrol2782
      @liakrol2782 8 дней назад +1

      @@christomeijer9083 Ja, die van mij hebben zich na 15 jaar al lang terugverdiend, en beschouw mijn eigen stroom als gratis.

    • @dirrywoudstra864
      @dirrywoudstra864 8 дней назад

      Vooral het voordeel berekenen van de reiskostenvergoeding (= incl. deel vaste kosten 😊) is aanstootgevend.

    • @WhoStoleMyAlias
      @WhoStoleMyAlias 8 дней назад

      @@christomeijer9083 Dat is mooi, maar let je wel even op? Rick saldeert ALLE stroom die hij afneemt. Dat betekent dat hij minstens drie keer zoveel aan vermogen op zijn dak heeft liggen als dat het gros, inclusief jijzelf, als maximum heeft liggen of zelfs überhaupt kwijt kan zonder te stapelen. Als je op basis van de hier gepresenteerde cijfers mee zou willen doen is dat sowieso een nieuwe start met 10-14 panelen extra en daarvan gaat het terugverdienen beduidend langer duren.

    • @christomeijer9083
      @christomeijer9083 8 дней назад

      @
      Ik weet niet hoeveel Rick er op dak heeft liggen..??..
      ik heb meer zonnepanelen op dak liggen dan eigenlijk nodig;
      33 JA Solar 310 Full Black zonnepanelen met een totaal vermogen van 10230,00 Wattpiek;
      Dus ik hou behoorlijk wat over ondanks de EV. Dus ik lever op jaarbasis meer terug dat dat ik gebruik, dus haspeltje naar de buurman kan een oplossing zijn 😉

  • @corollarijder
    @corollarijder 8 дней назад

    Nou....ik hoor je toch vaak zeggen....o...mooi...om dan en dan iets aanzetten....toch wel veel voorruit plannen 😢

    • @matroosoft4589
      @matroosoft4589 8 дней назад

      Je kan veel automatiseren. Of gewoon de grote verbruikers standaard 's nachts of rond 3u 's middags dan zit je ook bijna altijd goed.
      Maar het moet je wel liggen. Wil je er gewoon niet over hoeven nadenken dan moet je gewoon vast nemen. Dat betaal je dan wel voor.