Muhayyerkürdi Oyun Havası (Azize) - Nota Eşliğinde (Karar: Bolahenk Neyi - E)
HTML-код
- Опубликовано: 9 фев 2025
- Beste: Mohammad Abdel Waheb
Makam: Muhayyerkürdi
Usûl: Sofyan
Form: Oyun Havası
MOHAMMAD ABDEL WAHEB (1900 - 1991)
Muhammed Abdülvahab 13 Mart 1900 tarihinde, o dönemde halen hukuken Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı olan Mısır Hidivliği'nin Kahire şehrinde doğdu.
Modern Arap müziğinin mihenk taşını oluşturan bestekârların başında gelir. Mısır başta olmak üzere Libya, Tunus ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin marşlarını bestelemiştir. Bunun yanı sıra müzikal kariyerine göz attığımızda binlerce bestesi ve bizzat söylediği yüzlerce şarkı mevcuttur. günümüzde oryantal (bellydance) dans türünde kullanılan müziklerin öncüsü olmuştur. bu müziklerden en bilinenlerinden bazıları “Ya Msafer Wahdak” , “Al Nahr Alkhalid”, “Cleopatra”, “Aziza”, “Zeina” ve “Enta Omri” parçalarıdır.
Müzik kariyerine 13 yaşındayken başlayan Mohammad Abdel Waheb yeteneğinde gerçekleştirdiği sıçramayı şüphesiz, şairlerin prensi olarak anılan Ahmed Şevki tarafından aldığı müzik eğitimine borçludur.
1920'lere geldiğinde geleneksel melodiler besteleyen Mohammad Abdel Waheb, Osmanlı'nın yıkılması ve Avrupa etkisinin Mısır'da yayılmaya başlaması ile melodilerine samba, tango ve rhumba türünde batı tarzını da işlemeye başlamıştır.
Mohammad Abdel Waheb, Paris ziyaretinden sonra müzikal türdeki Arap filmlerinin ilk örneklerini çekmeye başlamıştır. Filmlerinde genellikle batılılaşmış elit bir sosyal hayat kompozisyonu içerisinde aşk acısı çeken kibar ve romantik bir kahramanın müzikal tasvirini anlatır ve bu kahraman kendisinden başkası da değildir.
Müzikal filmlerinde dudak senkronizasyonu yerine doğaçlama performansını daha çok tercih etmiş, izleyiciler tarafından doğaçlama performansları büyük beğeni toplamıştır. Film kariyeri boyunca en çok rekor kıran, Mısır sinemasının fenomenlerinden biri haline gelmiş "Beyaz Gül" (elwarda albaida) filmi ile hatıralara kazınmıştır. filmleri ile "Leila Mourad" dahil olmak üzere bir çok yerel şarkıcının sinema alanında da tanınmasına vesile olmuştur.
1950'lerde filmlerini bir kenara bıraktı ve müzik kariyeri üzerine yoğunlaştı. O yıllarda son kayıtlarını gerçekleştirdi. 1960'larda sahne hayatından tamamen çekildi fakat diğer şarkıcılar için yazdığı bestelerine devam etti. 1964'de Ümmü Gülsüm için "Enta Omri"(ömrümsün) başta olmak üzere bir çok parçayı besteledi. Abdül Wahab, Enta Omri'yi yazarken (Ümmü Gülsüm'ün diğer parçalarında olduğu gibi) Ahmed Rami'nin dizelerinden ilham aldı ve Nasırcılığın mısır topraklarında filizlenmeye başladığı yıllarda "Enta Omri", tüm zamanların en çok satan müzik kaydı oldu.
1988 yılında son kez stüdyoya girdi ve son 2 bestesi olan "Al Habib Al Maghoul" ve "Bafakar Felli Nassini"yi seslendirerek uzun ve başarılı geçen sanat hayatından sonra geriye "Arap dünyasının Bethoven'i" ünvanını bıraktı.
Aaahhh , o eski TRT deki bayram sabahları aklıma geldi... Mustafa Kandıralıya Rahmet diyorum.. Bekir hocam harika bir kanal hazırlamışsınız.. Musikiye doyuyoruz ve düzgün öğreniyoruz.. emeğinize sağlık
Fascinating description of Waheb's career. I love to play your music, thank you 🙏
Our notation system may seem contradictory to you. If you have difficulty performing, I can transpose the song you want according to your notation system and send it by e-mail. Greetings and love...
Hocam lütfen dönülmez akşamın ufkundayım kaanun ile gelsin sadece rica ediyorum lütfen ❤
Münir Nurettin'in şarkılarını yayımlamıyorum. Vardı hepsini sildim. Oğlu izin vermiyor.
Bekir bey üstadımız 'Susamış topraklar gibi gönüller' isimli Bilge Özgen beyefendinin Nihavend şarkısını arşivinizde bulamadım. Bize lütfedermisniz?
Dinledim, güzel bir esermiş. Not aldım, fırsat bulduğumda hazırlarım. Selamlar...
Sayın hocam Murat Kurşun Sevenler Gece ölür adlı eser ne zaman gelir? Geleceğini söylemiştiniz, sabırsızlıkla bekliyoruz.
Sırasını bekliyor...
@ Hocam bu haberi bile çok sevindir çok teşekkürlerr ederiz, saygılar bizden.
Slm. Yüzüme baktı gözleri nemli (Hüzzam) şarkının karaoke versiyonunu yapmanızı çok isterdim. Saygılar.
Not aldım. Müsait bir zamanda hazırlarım. Selamlar...
Sultan 5. Murad için Şarkı-i Duaiye’yi de yükleyebilir misiniz? Rıfat Bey bestesi… Var ama ben mi bulamadım acaba?
Hocam notasına nerden ulaşabilirim ?
Suat sayının diye tanıtılan şarkı ve sayının büyük hırsızlığı ve arap hayranlığı