Elbiler, opladning & økonomi » Hvornår kører du billigst? (LADEGUIDE 2025) | bilguiden

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 фев 2025

Комментарии •

  • @RatimirRS
    @RatimirRS Месяц назад

    Det er meget, meget optimistisk at regne med at man kører 5 km pr. kW. Tallet er tættere på 3,5 km/kW i gennemsnit hvis man ser på virkelig forbrug.
    Ellers rigtig god video, og tak for en rigtig fin guide 🙂

    • @Bilguiden
      @Bilguiden  Месяц назад

      Jeg er ikke enig. Det kommer an på både bilen, temperaturen og kørestilen. Hvis jeg kører i sommerhalvåret (altså plus ca. 18 grader) og på landevej med 80-85 km/t, så opnår jeg også 6 og endda op mod 7 km pr. kWh i en Tesla 3, Megane E-Tech eller ID.3. (140-150 Wh/km). Det kan bestemt lade sig gøre. Modsat her om vinteren (eller ved motorvejskørsel), så er vi selvfølgelig et stykke under 5 km/kWh. Så de 5 km/kWh er et gennemsnit, som for den generelle bilist er realistisk.

    • @RatimirRS
      @RatimirRS Месяц назад

      @Bilguiden Og der ikke er noget vind, ingen andre biler på vejene, ingen lyskryds som man skal bremse ned for, blot for at skal op i farten igen efterfølgende, klima ikke er tændt, og utallige andre ting der reducerer rækkevidden 😉
      Og hvis man kører så meget som eksemplet antager, så er størstedelen af ens kørsel på motorvejen, og der kører man markant hurtigere end 80-90 km/t.

    • @RatimirRS
      @RatimirRS Месяц назад

      @Bilguiden Og hvis der er ingen vind, ingen andre bilister, ingen lyskryds som man skal bremse ned for, blot for at skal op i farten igen efterfølgende, klima ikke er tændt, og utallige andre ting der reducerer rækkevidden 😉
      Og hvis man kører så meget som i jeres eksempel, så foregår det meste af kørslen på motorvejen, hvor man kører markant hurtigere end 80-90 km/t. Det er netop dette der er min pointe.
      Jeg kørt en del elbiler, men jeg har givetvis ikke kørt dem alle, og bestemt ej heller så mange som I har. Men jeg har set mange, mange tests (af især Bjørn Nyland), og forbruget ligger ofte på 240-270 wh/km., om vinteren typisk 350+ Wh/km ved motorvejskørsel.

  • @tombrixnielsen1829
    @tombrixnielsen1829 Месяц назад +3

    Er enig langt hen af vejen. Men min gennemsnitlige spotpris uden afgift har været 70 øre det sidste år. Så det øger besparelsen med 20%. Med 15% udeladning er mit breakeven ca 45000 km før clever giver mening.

    • @Bilguiden
      @Bilguiden  Месяц назад

      Tak for input. Lavere spotpris gør unægteligt noget ved regnestykket. Godt at høre, du har lavet den korrekte beregning, så det giver mening for dig 🙂 Mange orker desværre ikke at sætte sig ind i det. Derfor denne video som en lille hjælp 🙂

  • @svenderikbrdsgaard9398
    @svenderikbrdsgaard9398 22 дня назад

    Tak for en god vision. Har lige købt en ellert og har solceller. Det betyder at der ingen økonomisk gevinst er ved at køre elbil…. 😢

  • @lassekentbadentastesen987
    @lassekentbadentastesen987 22 дня назад

    Tak for en god video ❤ og tak for endeligt, at komme med en beregning for folk der kun kan oplade ude i det offentlige.
    Situationen er den, at jeg bor i Storkøbenhavn i lejlighed uden ladestandere i boligforeningen, endnu.
    Jeg har bestilt en ny elbil, min første, jeg har et årligt kørselsbehov på 10-13.000 km. Ved min arbejdsplads har de et antal clever ladere opsat. Og overvejer derfor et Clever One abonnement. Det der tiltaler mig er en fast månedlig pris uanset hvor meget jeg bruger af strøm
    Hvad ville være din anbefaling til min situation?
    PS. Jeg har en elektrisk lastbil i mere end et år nu, så jeg har allerede vendt mig til tanke om en privat elbil

    • @Bilguiden
      @Bilguiden  20 дней назад

      Tak for ordene. Med dit kørselsbehov er den på vippen mellem blot at betale ved bystanderne, hvor man ofte kan slippe af sted med at betale under 2 kr./kWh (dynamisk prissætning). Men når det er sagt, så er der jo kæmpe bekvemmelighed i Clever. Og du skal ikke lade mange gange langs motorvejene eller lignende til 3-4 kr./kWh, før Clever ikke giver bedst mening. Men kan du finde en bylader tæt på dig på 11-22 kW, hvor kWh-prisen varierer alt efter strømprisen, så ville det nok være den billigste løsning med dit kørselsbehov.

  • @trrc9276
    @trrc9276 Месяц назад +5

    God video. Du nævner at ejerafgiften stiger på dieselbiler, men den grønne udligningsafgift falder på dieselbiler pr. 2025 så samlet set falder den grønne ejerafgift, som kompensation for den øgede afgift der lægges på dieselolien...

    • @Bilguiden
      @Bilguiden  Месяц назад +1

      Tak for input. Samlet set bliver det dog lidt dyrere for de fleste at køre diesel i 2025.
      fdm.dk/nyheder/bilist/2024-12-diesel-benzin-bliver-dyrere-2025-se-hvad-det-koster-dig
      Men du har ret i, at selve co2-ejerafgiften kun stiger med indekseringen i 2025. Jeg kan se på motorstyrelsens beregner, at en elbil fx stiger fra 390 til 420 kr./halvår, hvor en dieselbil med udledning på 130g co2 stiger fra 1960 til 2000 kr./halvår.

    • @trrc9276
      @trrc9276 Месяц назад +1

      @Bilguiden ah ok prøvede den beregner min bil stiger 30kr pr halvår (diesel touran fra 2015) så fair nok😃 god dag

  • @dennisandersen9620
    @dennisandersen9620 Месяц назад

    Mange tak for en mega god video. Vi har både varmepumpe og solceller og føler at vi bliver straffet hvis vi køber elbil da vi ikke får refusion. Med et kørselsbehov på 15.000 km om året er vi meget i tvivl hvad der kan svare sig. Har du en ide? Vi har på FDM hjemmesiden ledt efter de ark du viser i videoen men kan ikke finde dem.

    • @Bilguiden
      @Bilguiden  Месяц назад

      Tusind tak fordi du ser med 🙂 Jeg skal lige forstå det rigtigt. Hvis du har varmepumpe, får du i forvejen reduceret elafgift af dit strømforbrug over 4.000 kWh. Derudover får du så glæde af egenproduceret strøm (som også kan oplade elbilen), når solen skinner. Problemet er vel for dem med solceller men uden en varmepumpe, som ikke kan få refusion af elafgiften? De går glip af en besparelse. Her kunne en løsning måske være fx NRGI som refunderer halvdelen af afgiften trods man har solceller? nrgi.dk/privat/stroem/solceller/elafgift/#:~:text=Hvis%20du%20har%20solceller%2C%20har,dine%20solceller%20og%20fossilfri%20opvarmning.
      Ift. FDM's beregner findes den her: fdm.dk/beregnere/bilbudget

    • @MolboDiving
      @MolboDiving Месяц назад

      Hvis man kun har solceller og fjernvarme får man ikke reduceret elafgift, kun hvis man også har elvarme eller varmepumpe😢

    • @Bilguiden
      @Bilguiden  Месяц назад

      @@MolboDiving ja nemlig, og det er her filmen knækker lidt, desværre. Jeg kan kun finde løsninger som NRGIs der omfavner denne gruppe en smule, men ordningen med halv pris gælder også kun i 2025.

  • @andershansen2692
    @andershansen2692 Месяц назад +1

    Hej Hans
    Det vil være fedt med et konkret regne eksempel fra en kunde med solceller. Mange danske husstande fik solceller under energikrisen, og der må give udfordringer ift at vælge ladeoperatør til carporten.

    • @SimonCL1984
      @SimonCL1984 Месяц назад

      Jeg synes det er en jungle med solceller og hvad der giver mening.

    • @tomm5936
      @tomm5936 Месяц назад +1

      Jeg har ikke solceller men har set på det. Så vidt jeg kunne finde ud af gav det ikke mening at have en lade operatør. Jeg ville bare sætte min egen ladeboks op og så lade så vidt muligt når solen skinner. Du kan jo ikke få refusion så hvad skal du med en operatør som bare koster penge.

    • @SimonCL1984
      @SimonCL1984 Месяц назад

      @ det kommer igen an på ens kørselsmønster og hvilken gruppe du er i på solceller. Jeg er på den gamle gruppe 6 ordning og er delvis fritaget fra elafgift derigennem. Men vi kommer til at køre mange km. Jeg har faktisk tegnet et Clever abonnement uden ladestander fordi ellers ville det blive for dyrt. Vi har 4 ladestandere som hører til et boligområde som er 20 meter fra huset og bliver aldrig brugt. Så lader vi på dem. Indtil nu har vi haft greenbow og betalt 198kr plus forbrug og allerede nu oversteg det næsten 800kr som clever tager. Så det kunne kun betale sig for os. Vi producere desværre meget mere end vi bruger og har inter batteri=en meget dårlig forretning hvis man skulle sætte solceller op. Vi overtog huset med solceller. Selvom vi købte en ladestander uden operatør ville vi hurtigt komme op i pris og det er ikke muligt at lade en bil kun med solcellestrøm

    • @jorgmol1
      @jorgmol1 Месяц назад +2

      jeg har solceller og har et regnestykke, der siger, at fra april til oktober ´ med mest sol, har jeg en kostpris på ca. 0,38 kr( kWh, hvorimod jeg i perioden fra okt. til april har en gnsnt. pris på ca. 1,5 k/kWt. Kort og godt med solceller på taget. er der meget at spare i energiudgifter. Solcelleprisen er faldet drastisk i pris, siden jeg i 2009 fik opsat mine første solceller , et 2,5 kWp anlæg i til en kost pris på 150.000, kr incl. opsætning. I dag kan du købe et gør-det-selv-sæt-op anlæg til dobbelt størrelse, 4 kWp anlæg til 19.000,- kr. For mig at se er det oplagt at opsætte solceller med anskaffelse af elbil.

    • @Bilguiden
      @Bilguiden  Месяц назад

      @@jorgmol1 Mange tak for input!

  • @erikmadsen5935
    @erikmadsen5935 Месяц назад +1

    En ting som jeg synes man skal tage med i beregningen, er at køber man en elbil med lille batteri, er der større chance for udeopladning. Jeg har selv en elbil med lille batteri og for mit vedkommende betyder det at jeg skal lade ca.6 % ude i forhold til hvis jeg havde en bil med stor batteri.

    • @lshh1494
      @lshh1494 Месяц назад +3

      En el-bil med lille batteri har vel så til gengæld en mindre anskaffelsespris

    • @erikmadsen5935
      @erikmadsen5935 Месяц назад

      @lshh1494 ja selvfølgelig og det skal man jo også huske at tage med.

    • @lifstrup1
      @lifstrup1 Месяц назад +1

      Det er vel også noget man overvejer når man anskaffer bilen, kører mest by og småture så er det lille batteri jo fint, men har man flere længere ture hver måned så skal man jo overveje om det store batteri ikke er bedre.

  • @henrikdamgaard5706
    @henrikdamgaard5706 Месяц назад

    Super god video, du er dejlig letforstålig

  • @MolboDiving
    @MolboDiving Месяц назад

    Hvis man har solceller og fjernvarme kan man ikke få refusion og har ikke nedsat elafgift, kun hvis man i tilæg har elvarme, varmepumpe eller jordvarme.

  • @sirtipzy
    @sirtipzy Месяц назад +4

    Lade ude er vel ikke ensbetydende på DC ladning. I byen er der mange offentlige AC ladere og her har man AC ladere som dem hos OK som bruger dynamisk priser som ofte kan være under 2 kr. per kwh

    • @Bilguiden
      @Bilguiden  Месяц назад +1

      @@sirtipzy nej det er ikke givet, det er lynladning hver gang. Og som jeg nævner, kan man sagtens finde dynamiske priser som er billigere. Så regneeksemplet her er et pejlemærke. Men jeg tror de fleste som ofte lader ude alligevel vælger bekvemmeligheden i at kunne lynlade hurtigt og komme videre, så man ikke optager en ladestandere for længe. Flere i byen har jo også en tidsgrænse på 2-4 timer (med mindre man vil betale parkeringsafgift også).

    • @tomm5936
      @tomm5936 Месяц назад +1

      @@Bilguidenhvis man bor i byen er det da netop bekvemmeligt at lade ved en bylader (forudsat der findes en osv) og det er da meget billigere. Hurtigladere skal da kun være til langtur når man ikke har andre muligheder.

    • @Bilguiden
      @Bilguiden  Месяц назад

      @@tomm5936 jeg er helt med på bekvemmeligheden ift. bopæl/lejlighed og at det er billigere. Men kan/må man optage laderen meget mere end 2-3 timer i byen? Hvis man pendler længere i dagligdagen, giver det vel næppe nok til en fuld opladning?

    • @tomm5936
      @tomm5936 Месяц назад

      @@Bilguiden I København Man-Fre 8-19 har man 3 timer fri. 19-8 og weekend + helligdage er der ingen tidsbegrænsning. Jeg kan ikke forestille mig et kørselsmønster hvor det ikke giver fuld opladning hver dag.

    • @Bilguiden
      @Bilguiden  Месяц назад

      @@tomm5936 Ok. Nej det burde da kunne give mening. Især når man ikke skal flytte bilen om natten. Så skal man selvfølgelig ikke regne med en ladepris ude på 3,25 kr/kWh.
      Så andre kan læse med og lære: Hvilke udbydere opererer i byen med dynamiske priser under 2 kr./kWh? Monta? Clever er jo fortsat dyre (hvis man ikke er kunde) og OK siger 2,75 kr./kWh.

  • @andersh-nr9qe
    @andersh-nr9qe Месяц назад

    Fantastisk video

  • @paso7943
    @paso7943 Месяц назад

    Super god video.

  • @poulg8995
    @poulg8995 27 дней назад

    Hej......Hvis man kun køre mellem 5 til 7000km om året ,og man ikke har mulighed for at lade sin el bil op der hjemme. Vil det øknomisk ikke være bedre at køre rundt i en benzin bil .?

    • @Bilguiden
      @Bilguiden  27 дней назад

      Som jeg er inde på i videoen (

  • @miklelyng
    @miklelyng Месяц назад

    Tænker nogle år frem, når der kommer flere el-biler. Så bliver natten det tidsrum hvor strøm er dyrest, fordi der bliver brugt mest. Den besparelse kontra fossile brændstoffer svinder ind. Hvad tænker du om det? :)

    • @Bilguiden
      @Bilguiden  Месяц назад

      Den teori er jeg godt stødt på før. Som jeg hører skulle det vist ikke have noget på sig på den lange bane. I hvert fald ikke på de dage, hvor møllerne svinger. Det er klart, at når både sol og vind ikke bidrager, vil udbuddet være mindre og prisen vil stige. Men som jeg hører det, vil der som udgangspunkt være rigeligt med strøm om natten. Men vi skal selvfølgelig på sigt helst kunne supplere med billig strøm fra power-to-x og a-kraft.
      Men hvis alle husstande skal have både varmepumpe og elbil, så vil kabler og transformatorstationer have behov for en opgradering (og det bliver dyrt og omfattende).

  • @japraksarma1713
    @japraksarma1713 Месяц назад

    En rigtig god video - du gør det super godt. Har set den 2 gange og kan konstatere at jeg formentlig ikke får refusion pga. boligen som opvarmes via en varmepumpe. Jeg får en reduktion af afgiften på 0.8kr når vi bruger over 4000kw/år.
    Derudover kan jeg stadigvæk ikke gennemskue, hvilken udbyder af ladestander/ladeløsning jeg skal vælge. Har dog bestilt elbilen. 😅

    • @Bilguiden
      @Bilguiden  Месяц назад

      Med varmepumpe får du nemlig fuld refusion af afgiften på alt over 4000 kWh. Så det kan ikke gøres billigere, og du slipper for at tænke på refusionsabonnement. Ift. evt. ladeabonnement på det offentlige netværk, så handler det jo meget om, hvor meget du får behov for at oplade bilen uden for hjemmet. Se tiden an med dit forbrug, når du får elbilen 🙂

  • @tomm5936
    @tomm5936 Месяц назад +1

    Er i eller nogen i har relation til sponseret af Clever eller nogen som har relation til Clever.

  • @thomasstrandbergsrensen3220
    @thomasstrandbergsrensen3220 Месяц назад

    Så må vi håbe el prisen pr kWh ikke stiger de næste 5 år... 🎉

    • @casperhansen826
      @casperhansen826 Месяц назад +1

      Der er dyre perioder og billige perioder, de seneste år er antallet at dage med gratis strøm (rå elpris) steget, efterhånden som regeringen får sat flere vindmøller op på havet omkring Danmark og får installeret batterier får vi også en mere stabil pris

  • @AndersGetherSoerensen
    @AndersGetherSoerensen Месяц назад +1

    Igen en beregning vi som lavlønnet ikke kan bruge til noget som helst. Jeg er folkepensionist og har ikke penge til og købe en elbil. Jeg har købt en en brugt benzinbil kontant for 85.000 kr og den skal holde i mange år. Jeg har et lavt km/år måske endda under 10.000 km/år. Jeg har kun vægtafgift (den laveste for benzin biler) og så dækskifte hvert 5 år, samt løbende service hos en lokal mekaniker. Jeg har sat tempoet ned på motorveje og kører derfor 20 km/l. Det vil på ingen måde give mening og skifte til elbil.

    • @trrc9276
      @trrc9276 Месяц назад +5

      Han snakker køb af ny bil, og du snakker køb af brugt bil. Selvfølgelig er det billigere at købe en brugt bil når man ikke kører ret meget og den kan holde mange år. Et klippekort til bussen er vel endnu billigere

    • @AndersGetherSoerensen
      @AndersGetherSoerensen Месяц назад

      @@trrc9276 Men der findes ikke længere nye biler som lavtindkomstgrupper kan købe fra ny. Folkepension er ikke fulgt med infaltionen og den billigste el bil koster 180.000 kr. Det er sådan cirka 1½ års folkepension; brutto.

    • @mlykke
      @mlykke Месяц назад

      Så er den her video jo ikke relevant for dig, så hvad er formålet med din kommentar? Det kommer muligvis som en overraskelse for dig, men alle videoer på den her kanal eller RUclips som helhed, er ikke målrettet til dig. Brug det du kan og ignorer resten.

    • @AndersGetherSoerensen
      @AndersGetherSoerensen Месяц назад +1

      @@mlykke Der blev man lige stødt. Men det er fordi der absolut ikke er en eneste ny elbil til folk med lavindkomst og som ikke har det store kørselsbehov. Hertil kommer at elbiler kun er rettet imod folk der bor i bolig med egen indkørsel. Altså ikke kun mig, mig , mig, men en stor befolkningsgruppe.

    • @mlykke
      @mlykke Месяц назад +1

      ​@@AndersGetherSoerensen Ingen bliver stødt, men din ubrugelige mavesure kommentar bliver påtalt. Det er ligegyldig negativitet som ikke har noget andet formål end at du kan lukke galde ud. Måske er der ikke en elbil der passer til dit behov og præferencer, men så er det jo fint du kan vælge noget andet. Det har bare intet med videoen at gøre. Jeg sidder jo heller og klager over at en traktor ikke lige er det rette til mit kørselsbehov eller at jeg ikke har råd til at købe 8 Porscher, fordi det er irrelevant. Og nu kan alt i verden ikke betragtes ud fra hvad folkepensionister og personer på lav-indkomst har råd til.
      Faktum er at elbiler er billigere at kører i sammenlignet med en tilsvarende ICE bil, men det er klart man ikke kan sammenligne en sprit ny elbil til 400.000 kr med en gammel brugt benzin bil. Men der er heller ikke nogen der prøver at lave den tåbelige sammenligning. I øvrigt så skal du kigge på den samlede omkostning til bilen - Det er muligt din bil har været billigere i indkøb, men den er dyrere at tanke og har uden tvivl flere reparationer end en ny elbil. Og så blive elbiler billigere og billigere efterhånden som teknologien kommer ned i pris. Nu kan du købe en helt ny elbil for 180.000 kr, i løbet af de næste par år så kommer det nok endnu længere ned.

  • @TheSnipper2010
    @TheSnipper2010 Месяц назад

    Vores bilforsikringer stiger til det dobbelte hvis vi køber en elbil. Så vi spare ikke noget ved og skift bil nu

    • @Bilguiden
      @Bilguiden  Месяц назад

      Jeg har godt hørt om lignende eksempler. Men du må ikke sammenligne en helt eller næsten ny elbil med en gammel brugt bil, som helt naturligt vil have en lavere præmie. Og her kan det virkelig betale sig at finde flere forsikringstilbud.

  • @JørnStougaard
    @JørnStougaard Месяц назад +1

    Hvad er det for en tid vi er i , - hvor man ikke bare kan tanke når det passer en ..!

    • @Cupraborn007
      @Cupraborn007 Месяц назад +4

      Det kan man også. Der er bare kommet flere muligheder.

    • @ThePolleDK
      @ThePolleDK Месяц назад +4

      Det kan man da også sagtens. Det er bare op til dig, hvor meget du vil betale for det. Det er i øvrigt ikke meget anderledes, end det var, for år tilbage, hvor prisen på benzin og diesel svingende el del i løbet af dagen. Der var det typisk billigst at tanke om morgenen, for om eftermiddagen, var prisen ofte steget en del.

  • @hushus10021971
    @hushus10021971 Месяц назад

    Hmmm... God video, men forklarer stadig ikke, hvis jeg forstår det rigtigt, at jeg kun kører 6-8.000 km om året. Mit postulat er stadig, at det ikke kan betale sig. Jeg ville ALDRIG give 200.000 for en dildo på batteri, men altid foretrække en fossilbil til max 25.000 kr. Et andet problem er, at jeg bor i lejlighed ikke har mulighed for at lade hjemme og derfor skal "tanke" dyrt ude i byen

    • @tomm5936
      @tomm5936 Месяц назад

      Jeg hører også til dem som bor i lejlighed og er enig i at hans eksempel ikke er godt for os. Jeg lader ved en bylader som er de små stolper som du måske har set langs fortove og på store parkeringspladser. Jeg har en lige om hjørnet fra hvor jeg bor. Prisen svinger men jeg giver ca 1,80 kr/kwh i gennemsnit og da jeg kører 5,8 km pr kWh er det ca 31 øre pr km. Det er bedre end nogen benzinbil jeg har kørt.

    • @casperhansen826
      @casperhansen826 Месяц назад

      Du har sikkert en smartphone, fladskærms TV og abonnement hos NetFlix eller lignende.
      Konklusionen er at selvfølgelig vi du købe en Elbil da du jo heller ikke køber mobiltelefon, CTR fjernsyn og lejer videoer i kiosken
      Efter 2030 bliver det svært at købe fossil biler, dels kan de ikke køre i byerne, de er dyrere i drift og indkøb så der er kun ganske få at vælge imellem og kun de dyreste modeller

    • @mlykke
      @mlykke Месяц назад

      Hvad er formålet med de mavesure kommentarer fra elbils-hadere? Du har et andet behov eller en anden præference, tillykke med det. Ingen får noget ud af din(og andres) ligegyldige kommentarer om "buhu elbiler er noget lort og det passer jo ikke lige til mit behov".

    • @mlykke
      @mlykke Месяц назад +1

      Hvad er formålet med din kommentar? Du foretrækker at købe en gammel brugt og meget billig bil, hvilket du er velkommen til at gøre. Men hvad har det af relevans til en video der viser eksempler på forskellen i omkostninger ved forsk. typer af biler og kørselsbehov?

    • @Bilguiden
      @Bilguiden  Месяц назад +1

      Hvis sammenligningen er mellem en bil til 200.000 og en til 25.000, så er der vist ingen tvivl om, at den til 25.000 vinder. Du skal jo se det over en årrække og ikke mindst sammenligne biler i samme prisklasse. At det så kan virke lidt mere bøvlet med elbil i byen/lejlighed er der noget om, men rigtig mange kan også sagtens få det til at fungere.