Yabancı dilim yok ancak açık yüreklilikle Türkçedeki en iyi Nietzsche anlatımı diyebilirim... Konuya hakimiyetiniz o kadar belli ki... Ben İstanbul Üniversitesinde örgün eğitim felsefe okuyorum, böyle bir anlatımı hiçbir hocada göremedim. Ezberlenmekten çölleşmiş kelimelerle yapılan kuru anlatımlardan öteye gidemiyorlar. Ondan sonra ülkede felsefe niye gelişmiyor, gelişmez tabi ki. Gelişirse hata olur zaten. Felsefenin, bilimin, aydınlanmanın, insanın, ülkenin sizin gibi neferlere ihtiyacı var hocam sağolun her şey için. Verdiğiniz kaynak bilgileri harika! Açıklamalardaki yazıyı da indirdim emeğinize saglık, vakit buldukça okuyacağım.
3 года назад+6
İçerik hakkında söylediklerinizin geçerliğini bilemem ancak yüreğinizin genişliği için teşekkür ederim.
Aşırı iyi bir analizdi, bu konuda Nietzsche'nin haksızlığa uğradığını düşünüyordum doğru anlaşılmadığını ama bu anlatım benim Nietzsche ile ilgili fikirlerimle uyuşuyor. Teşekkürler
11 месяцев назад+2
Katkınız ve kıymetli yorumunuz için ben teşekkür ederim.
Ben şuan 35 yaşındayım Nietzsche ile ilk tanıştığım da 14-15 yaşlarındaydım. 21-22 yıldır Nietzsche benim hayatımın tam ortasın da, Adanademirspor'u tutarım ve bütün formalarımın arkasında büyük harfle NİETZSCHE yazar. Beni Nietzsche ile tanıştıran bizim köyün imamıdır, buradan Galip hocaya sevgililer saygılar diliyorum. Çok güzel bir video olmuş emeğinize teşekkür ediyorum. Saygılar bizden efendim.
Hayatın anlamı nedir? Bir şeyin anlamı olması için bir amacı olması gerekir. Peki öyleyse hayatın amacı nedir? Eğer bu hayatın anlamı ve amacı öteki hayatı kazanmaksa, yani bu hayat öteki hayatın tarlasıysa, nihai olan öteki hayatsa, bu hayatın var olması bile başlı başına anlamsız geliyordu uzun zamandır. Hatta eğer bu hayat öteki hayatı kazanmak için bir sınavsa, sınavı tamamlayan bir öğrencinin, kağıdını teslim etmesi için sürenin dolmasını beklemesine gerek yoktur, sınavı tamamlayan kağıdını teslim edebilmeli (intihar). Bir aforizma geldi içimden: Hakikati hakikat yapan, onun bilinememesinden ziyade bilinse dahi kabullenilememesidir. Erdem Kaya
Efe hocam rastgele geldi vidronuz önüme bir de Nietzsche ifadesini görünce daldım sayfaya, gerçekten felsefî bir düşün dünyasında ağır kavramlarla uğraşmak bu dijital dünyada zamanının jet hızıyla tüketip düşüncenin sürgüne gönderildiği bu çağda düşünen zekalara hayran olmamak elde değil. Yaşım 55 ama benden çok genç olmaniza rağmen felsefe gibi irite edici(!?) Uğraşılara zaman ayırıp video içeriği uretmenizden dolayı tebrik ediyorum. Takipcinizim artık benden kurtulamayacaksınız artik😅😊
Sizin deyiminizle "bu arkadaş" toplumu birlikte tutabilcek bşi söylememiş sanırım. Teşekkürler. Oldukça hoş bi çalışma olmuş.
3 года назад+2
Nietzsche, toplumun genelini ''sürü'' olarak nitelendirdiği için oraya pek bakmaz. Kurtuluşu tek tek bireylerde arar. Aksi yöndeki ideolojilerden de tiksinir. Yorumunuz için teşekkür ederim, var olun. :)
Teşekkürler bu güzel video için. Nietzsche; akademisyenlerin dahi konuşmaktan imtina ettiği bir filozofken, felsefesini özümseyip kaynaklar göstererek video hazırlamışssınız.
3 года назад+1
Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim, sağ olunuz.
Emeğinize sağlık, Nietzsche nin felsefesini bu kadar güzel anlatmanız ve konuya sade bir ezberden uzak tutarak devam ettirmeniz, takdire şayan bir iş olmus...
3 года назад+3
Kıymet verdiğiniz ve güzel yorumunuz için teşekkür ederim Ahmet Bey, sağ olunuz.
Videoyu bitirmeden yazıyorum, şahane olmuş hocam sohbet havasındaki bilgilendirmeler faydalı ve merak uyandırıcı olmuş. Umarım bu gibi paylaşımlarınız devam eder. Başarılar diliyorum... 🙏
3 года назад+2
Güzel yorumunuz ve temenniniz için ben teşekkür ederim, sağ olunuz. :)
Çok başarılı bir anlatım. İçerik için teşekkür ederim. Nietzsche'nin ırkları ayırmadığı konusunda hemfikirim ama cinsiyetleri ayırdığı çok açık bence. Ki bunu tutarlı buluyorum. Onun üstinsanını evrimle bağdaştırıyorum. Hedefi "öğrencilerini" üstinsanın atası olmaya hazırlamak diye düşünmüştüm Zerdüştü okurken. Bunu yaparken de tıpkı kutsal metinlerde olduğu gibi erkeklere hitap ediyor. Ne var ki günümüzde kadınların da (biyolojik dezavantajlar yüzünden sayıları erkeklere oranla hala daha az olsa da) Nietzsche'nin bahsettiği özgür tine yaklaştığı ve doğum oranlarının buna bağlı olarak düştüğü bir gerçek. Günümüzde daha çok insan Nietzsche'yi anlıyor fakat onu anladıkça onun üstinsanının gerçekleşme ihtimalinden uzaklaşıyoruz. Gelişmiş "özgür" insanlar en fazla bir çocuk yaparken ayak takımı 5 çocuk yapıyor. Efendilerin nesli tükeniyorken Nietzsche'nin hayata anlam ve amaç katmak için ortaya attığı üstinsan hayal olarak kalacak gibi duruyor.
Год назад+2
Güzel yorumunuz ve kıymetli katkınız için ben teşekkür ederim. Nietzsche’nin felsefesinin geleceği hakkında benzer fikirlere sahibiz.
@ videoda da söylediğiniz gibi Nietzsche üst insana hayatının sonuna doğru değiniyor ve üzerinde de (diğer meselelere nazaran) çok durmuyor. Bence kendisi de farketmiştir bu fikrin geleceğinin olmadığını. Yine de diğer varoluşçular gibi insanlara hayatın anlamsızlığını farkettirdikten sonra kendince bir yaşama motivasyonu sunduğunu düşünüyorum. Sartre de Bulantı'sında kendi değimiyle insanı varoluştan tiksindirttikten sonra hayatın anlamı yaratmaktır diyor. Ama hepimiz bir beste veya kitap yazacak durumda değiliz. Kaldı ki Tolstoy gibi ünlü yaratıcılar bile hayatın anlamsızlığı ve yaşamı sürdürmek arasındaki tutarsızlıktan yakınıyor. Hal böyle olunca Nietzsche'nin eski putları yıkıp yeni putlar yarattığını düşünüyorum. Zerdüşt ozanların sıkça yalan söylediğini, kendisinin de bir ozan olduğunu söylüyordu öğrencisine. Sizce varoluşçular bunu etik olmak için mi yapıyor yoksa gerçekten inanıyorlar mı söylediklerine? Sizin de bu tarz motivasyonlarınız var mı?
Год назад
Şahsen Varoluşçuları bu hususta samimi bulmuyorum. Eğer hayat dedikleri gibiyse anlam yaratmanın da hiçbir manası kalmazdı. Nietzsche’nin üst-insan’ı da çık keskin çizgilerle ayrılmış. Hayatın hiçbir zaman bu kadar net olduğunu düşünmedim. Kendini yaratmak vesaire bunlar bana çok anlamlı içi dolu sözler gibi gelmiyor. Hayatın %70’inden fazlasının şans-talih olduğu göz ardı ediliyor. Ben bu hususta Schopenhauer’dan yanayım, gerçeği görmek ve her şeye rağmen olabildiğince vakur bir tavırla ayakta kalmak. Bir ötesi yok bence. Varoluşçu filozofların çok doğruları olmakla birlikte çözüm önerileriyle, önermelerinin örtüştüğünü düşünmüyorum.
@ Söylediklerinize katiliyorum. Nietzsche kendisini hastalıktan ziyade Schopenhauer felsefesinin düşkünlüğe ittiğini söylüyordu. Belki bu yuzden kendisini ve dolaylı olarak okurlarını kandırmayı tercih etmiştir. Yanıtlarınız için teşekkür ederim.
Dostum, devam et. Her ne kadar felsefeye bu halk deli saçması dese de duvarda ki çatırdamaların sesleri artık daha da fazla geliyor o yüzden devam et :)
Hocam içeriğini çok beğenerek izledim, şu ufak tavsiyeyi de vermek istedim. Faydalanabilir ve kanalını büyütebilirsin. Hocam kamerayı yamuk koymuşsun görüntü tam düz değil. Kameranın ortasına tam konumlanmamışsın bunu edit yaparken düzeltebilirsin. Kameraya biraz daha yaklaşıp görüntüyü biraz daha sen doldurursan patlarsın diye düşünüyorum. Kolay gelsin, iyi çalışmalar :)
8 дней назад
İçten tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Bölümleri büyük bir amatörlükle çektim, her söylediğinizde hakkınız var. Tekrar içerik üretirsem her birini dikkate alacağıma emin olabilirsiniz. Var olun. :)
Hicliginin içinde olduğunda kendisini özgür veya kendisini düşünmeye başlarsınız. Hiçlik tanımladığı da kendisi herhangi kişi gibi görür, doğru ve yanlışı ayrım yoktur, sadece kendisi referans alır, evrensel hukuku veya kuralları kabul etmemesi normaldir.
Felsefe hakkında pek birşey bildiğim söylenemez. Bilgi edinmek için araştırıyorum ve çok güzel bir kanala sizin kanala denk geldim. Anlatımınızın aralarında filozofun sözlerini söylemeniz çok iyiydi. Çok doyurucu bir video olmuş. Elinize sağlık ama şunu söylemeden edemiycem. Kameraya o kadar odaklanmışsınız ki sadece gözlerinizi dikip ağzınız hareket edince biraz dikkat dağınıklığı olabiliyor.
3 года назад+1
Merhabalar yorumunuz için teşekkür ederim. Kamera karşısında konuşmaya pek alışık olmadığım için pek rahat değildim. Buradaki eleştirilere kulak veriyorum, benim için son derece kıymetli. Zamanla bunların da aşılacağını düşünüyorum. Katkınız için tekrar teşekkür ederim. :)
Ellerinize emeğinize sağlık. Yetkin bir video olmuş. Hocam eşitlik konusunda şu önemli bir tespit. Benim gibi bir şeyler okuyan ve dünyayı anlamaya çalışan insanla, hayatında kendisine hiç soru sormamış insan aynı değil. sadece aslan ve ceylan aynı değildir örneği biraz sosyal darwinci yaklaşımda bulunmuş oluruz. Sonuç olarak doğa ve kültür ayrımı vardır.
3 года назад+4
Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim öncelikle. Ben de insanları mutlak olarak eşitlemeye çalışan fikirleri doğru bulmuyorum. Bu, gerçekliğe de tamamen aykırı bir tutum. Ancak Nietzsche kadar ileri gidebileceğimi de düşünmüyorum şahsen.
@ Nietzsche bazı yerlerde görüldüğü gibi materyalist ve duyumcu filozoflara dönük olan birisi. Bunun yanında, doğa bilim keşiflerini takip eden bir filozof. Nietzsche, ortodoks marksistlerin mağdur, çileci olan proleterlerinin aslında sürü insanı olduklarını kolayca söyler, çünkü onlar gerçekten ne marksizmi ne de marx'ın felsefesinde yer eden diyalektiği bilirler. Üstelik, marx'ın aşırı eşitlikçi toplumsal yapı modeli olan Sosyalizm sürü insanın kurduğu hem insana hem de doğaya uygun değil, tabi eğer sosyalizmi kurmak isteyenler, Nietzsche'nin üst insanını da tanımalılardır. Burada marksistlere kötü bir lafım yok! Sadece artık fark etsinler ki, proleter dedikleri geç dönemlerinde, sınıf atlayıp, mülkiyete eriştiklerinde hadi sosyalizmi kuralım, diyecekler mi? Demzeler azizim demezler! Nietzsche marksistlere, pozitivistlerin yapısal-işlevselci ütopyalarına karşı eleştiri sunuyor. Ayrıyeten, bu adamcağız sadece üst insanın temsiline ve kimliğine vurgu yaparken, post-yapısalcı filozoflar daha farklı (ve galiba Nietzsche'nin istemediği) üst insanlığa erişemeden herkesin temsili ve kimliğinin, yapılar olmaksızın kuracaklarını söylüyorlar. Ben Nietzsche'yi anlıyorum, benim gibi kitap okumamış, bengi dönüşü anlamamış ve hakikat hakkında oradan oraya savrulmamış hangi birey yapının, değerlerin üstesinden gelecek sürdürülebilir bir sistem kurabilir ki! Post-yapısalcı filozof Foucault haklı ama şundan emin olmalı, üst insan öyle herkes olamaz, şundan dolayı herkesin yapıyı, değerleri bir kenara yaşamak için ne cesareti ne de önce Nietzsche'yi anlayacak birikimleri var. Neyse ki sizin gibi insanlar var. Bundan dolayı artık, Nietzsche hakkında sallamasyonlar yapamıyorlar! Ayrıca Nietzsche'yi anlamak için felsefe tarihini iyi okumak gerek!
@ Diğer konu Aslan-Ceylan hakkında verdiğiniz örnek. Buna karşı çıkıyorum, eşitlik konusunda verilen bu örnek sosyal darwinisttir. Nietzsche tabi bu örneği verirken doğa bilimcilerden çok etkilenir bazen bilmeden sosyal darwinizme kayabilir. 20.yy filozoflarını yeniden bu yüzyıl içinde okumalıyız, mesela marx, freud bizm dönemiz için çok sert fikirlere sahipler. Zizek diyor ya marx hakkında, dünyayı değiştirmeyelim yeniden yorumlayalım ve ekleme yapar. 19-20.yy filozofu, bilim insanı ve insanları dünyayı değiştirmek için çok çaba sarf etti, bence diyor zizek, gelin 21.yy insanları olarak yeniden dünyayı yorumlayalım! Bu arada ben de kanalımda Schopenhauer videosu yapmıştım eleştirinizi isterim hocam!
3 года назад+1
@@erenkaraoglu Kıymetli katkılarınız için çok teşekkür ederim. Videoyu mutlaka izleyeceğim. :)
Bana diamond temayı anımsatıyosun,oda mediumda yaziyodu,ilgi alanlarından biri felsefeydi vs, muhtemelen istikrarlı bi şekilde videolara devam edersen onun kadar hızlı yükselirsin,esen kal dostum.
Merhabalar sol üst tarafta duran Siyah renkli kitaplar Türkçe mi? Nereden bulabilirim
3 года назад+1
Merhabalar. Evet, Türkçe. İş Bankası Kültür Yayınlarından çıkan Dünyaya Yön Verenler serisi. Bu isimle bulabilirsiniz. Pek nitelikli eserlerdir, tavsiye ederim.
izlerken çok keyif aldığım video oldu, bir çırpıda bitti ☺️ bu arada arkadaki atina okulu tablosunu nereden aldığınızı öğrenebilir miyim? uzun zamandır ben de istiyorum ama güvenilir site bulamadım
3 года назад+1
Merhabalar. Öncelikle güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Tabloyu kendi şehrimde bastırmıştım, açıkçası ben de internet üzerinde satış yapan sitelerin baskı kalitesine pek güvenememiştim. :)
İyi günler. Videonuzu severek izledim. Bu konularla yeni ilgileniyorum Nietzche ile Marx'ın insan doğası ve özgürlüğü hakkındaki ortak yönlerinden birkaçından bahsedebilir misiniz?
3 года назад+2
Bu konuda Örsan Hoca’nın güzel bir yazısı vardı. Ona göz atabilirsiniz: t24.com.tr/yazarlar/orsan-k-oymen/marx-ve-nietzsche-baglaminda-din-ve-ozgurluk,4409
Odan programin eşsiz bir güzelık basarilar dilerim.hocam dedenin resmini duvara asmişsin schopen yaşasaydi benim fikrim yâsiyor derdi 🙂 Bir gercek varki nihilizm görüsünde olan bir kimse dindar bir insandan daha hayirlidir. Nihilizm güzel biŕ düsünce
3 года назад+2
Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim, sağ olun. :)
Hocam teşekkür ederim benim için en açıklayıcı nietzsche videosu bu fakat sorun burdan sonra başlıyor ! Ben yaklaşık bir yıldır stoacı ve Schopenhauer çizgisinde içe dönük kendi kabuğuna çekilmiş olarak ve bireysel kendini geliştirmeye çalışan biri olarak devam ediyorum. Burda sizin de Schopenhauer hayranı olduğunuzu biliyorum ama nietzsche olayı çok iyi açıkladınız ve benim kafamı karıştırıyor nietzsche çünkü altta bir yerde açıkladığınız gibi acaba biz Schopenhauer takipçisi olarak hayatı mı çoğu zaman reddediyoruz ve ıskalıyoruz ! Acaba hayatın içine dalıp daha mı mücadele etmeliyiz ( e stoacı olarak zaten kendimizi bireysel olarak geliştiriyoruz ) ne çeşit bir yol izlemekten bahsediyor ben anlamıyorum üst insan çizgisine girmenin ölçütü ne ? Zengin olmak mı güçlü olmak güç istenci ( e zenginlik ve prestijde sürüye kendini beğendirme ispatlama çabası olmuyor mu ?)
3 года назад+1
Merhabalar. Bana Twitter üzerinden ulaşabilir misiniz? Konu uzun zira. :)
Nietzsche'nin henüz sadece üç kitabını (Böyle Buyurdu Zerdüşt, Ecce Homo, Şen Bilim) baştan sona okumuş olmama rağmen, onun nihilizmi savunmadığı hatta tersine üst-insanla nihilizmden kurtuluşu aradığı hükmüne varmıştım. Yanılgıya düşmemiş olduğumu görmek mutlu etti. ☺ Merak ettiğim bir şeyi yeri gelmişken sormak istiyorum. Belki alakasız gelecek ama bana, Camus'nün hayata kasvetli bir nitelik atayan fakat intiharı reddeden absürdizminde, Nietzsche'nin hayatın kaçınılmaz olan acılarına karşı direnci öğütleyen perspektifinden esinlenme var gibi geliyor. Doğru bir ilişkilendirme mi? 🤔
3 года назад+3
Aslına bakarsanız ben Schopenhauer, Sartre, Camus, Kierkegaard, Nietzsche okurken onları hep aynı masada oturan bireyler olarak tasavvur ederim. Birini okurken diğerinin fikirleri gelir aklıma. Aynı kökten çıkıp farklı dallanan düşünceler gibiler. Cioran da onların Twitter sözcüsü gibi. :) Camus ile Nietzsche arasında bağ kurmanız benim açımdan gayet normal. Fikrimce de Camus'nün Sisifos’undaki anlatım, Nietzsche'nin ve dolayısıyla Stoacıların ''amor fati'' (kaderini sev) düsturu üzerine inşa edilmiş. :)
Hocam emeklerinize sağlık. İlk hangi kitabını okumamı önerirsiniz?
2 года назад+2
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim Ali Bey. Şahsî fikrim Nietzsche'nin eserlerini kronolojik sıraya göre okumanızdan yanadır. tr.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Nietzsche_bibliyografyas%C4%B1 bu bağlantıdan eserlerinin kronolojisine ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar dilerim.
Merhaba aklıma çok takılan bir sözü var Nietzsche’nin. Bir açıklamasını ya da cevabını kendimde bulamadım. Verdiğiniz bilgiler ışığında cevaplayabileceğinizi düşünüyorum. “Hep korktuğum yerde artık arzu edeceğim. İnsan uçurumunu sevmeyi en son öğreniyor” derken ne demek istemiştir?
3 года назад+1
Merhaba. Yorumumun doğru olduğunu garanti edemem ancak bu ifadeyi şöyle açıklıyorum ben: Nietzsche, ilk hocası Schopenhauer'dan farklı olarak arzu ve isteklerimizin reddedilmesi gereken şeyler değil aksine kucaklanması gereken şeyler olduğunu söyler. Bunların reddini, hayatın reddi olarak görür. Her arzu yeni bir arzumun tohumu da olsa bizi uçurumlara sürüklese de evetlenmelidir. Bu olgun bilgiye insanın oldukça geç bir vakitte ulaştığını da vurguluyor.
@ garip,insan nihilizme doğru kaydiktan sonra zaten kendisine soracağı ilk soru,bu dünyadaki hayatımı nasıl en mutlu şekilde geçiririm olucaktir,bunun sonucundada içindeki derin arzuları bulacaktır,bunu hayatın olgun dönemlerinde ulaştığını söylemesi garip geldi,ben hep bunun ilk bulunacak şeylerden biri olduğunu düşünürdüm, galiba insandan insana fark ediyor.
3 года назад+1
@@Sultan-mw3ko Rica ederim. Evet. Hayatı olumlamamız gerektiğini söylüyor. Arzularımız, isteklerimiz ve diğer bütün varoluşsal getirilerimiz ile bir bütün olarak insan olduğumuzu söylüyor. Dolayısıyla bunların reddini, insan olmanın reddiyle aynı kabul ediyor. Hatta ''güç istenci'' kavramı dahi tek başına çok güçlü bir arzuya dayalıdır.
3 года назад+1
@@ikarus2650 Aslında hayatı mutlu geçirmenin değil de kudretli geçirmenin yollarını arıyor daha çok kendisi. Gücün zaten mutluluğu peşinde sürükleyeceğine dair kuvvetli bir inancı var.
Kant için ''Königsberglü Çinli'' ifadesini kullanır. İlk olarak hayatı yaşayış şekillerinin dahi çok farklı olduğunu söyleyebiliriz. Nietzsche gezgin bir isimdir, serkeştir ve son derece haşarıdır. Kant ise bunun tam tersi, tam bir disiplin insanı, üniversite kürsülerinin vazgeçilmezi olan bir filozoftur. Kant, aklı egemen kılmak isterken Nietzsche öldürülen Tanrı yerine akıl ve insan putunun yerleştirilmeye çalışıldığını, insana bir bütün olarak bakılmadığından şikayet eder. Velhasıl o, güç istencini egemen kılmak ister. Bütün değerlerin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini savunur ve Kant'ın onları sağlamlaştırmaya, bir mantık çerçevesine oturtmaya çalıştığını fark eder. Nietzsche Platon'a baktığı gözle bakar Kant'a. Onu, Hristiyan ahlâkının ve ortodoks bakışın temsilcisi olarak görür. Anlayacağınız iki uyuşmazdırlar. :)
Yorumlama uslûbünüz güzel.ancak,yorum şeklinin güzel , edebi olması yorumlanan kişileri ( bahsi geçen filozofları) (bazı cihetden haklılık payları olmakla beraber) %100 doğru ve haklı kılmaz. Bizim meşhur dediğimiz filozofların hemen hepsi insanı tarif ederken, insanın sadece maddi yönünü Ele almışlar. Oysaki insan sadece et ve kemikden ibaret değildir. Meselâ; İnsanın, gülmesini, ağlamasını, üzülmesini,utanmasını, Zevk ve haz almasını, tam olarak tarif edilememiş karmaşık duygularını vs, vesaire. Bu açıdan bakınca,İnsan ve düşünceleri hakkında felsefe ve fikir yürütmek için insanın, görünmeyen fakat olgularına şahit olduğumuz yönlerinide gözönünde bulundurmak gerekir. İslam, kuran'ı kerimde "insan eşrefi mahluktur" Yani (yaratıkların en şereflisi, en üstünü) diyerek insana üstün bir sıfat yüklemişdir. İşde bu açıdan, Müslüman filôzoflarada(meselâ İmam ğazali gibi) videolarınızda yer verirseniz, takipcileriniz her cihetden bilgileneceği için isabetli olur. Diye düşünüyorum. Ve herkeze, selâm ve hidayet diliyorum.
Год назад+1
Merhabalar. Anlattığım düşünürlerin fikirlerine katıldığım için paylaşmıyorum, farklı fikirleri görmeye, öğrenmeye ve aktarmaya çalışıyorum. Her akımdan düşünürlerin fikirlerini önemsiyorum. İslam filozofları hakkında da bir seri yayımlamayı düşünüyorum. Özellikle mistik olanlarla ilgili. Fakat yeterince yetkin olduğumu düşünmüyorum, çalışmalarım devam ediyor. Kıymetli katkınız, yorumunuz için ben teşekkür ederim. Saygılar.
@ evvelâ, maksadım sizi aynı düşüncede olmakla itham etmek değil idi. Sürçülisan olmuş ise affola. Niyet hayır, amel de hayır olursa; Neticede hayır olur inşaALLAH. İyi niyetli çalışmalar, hep hayırlı başarılar ile sonuçlanmıştır. Hele, "Bismillâh" diyerek bi başla. Sizinde başaracağınıza inanıyorum ve Kolaylıklar ve başarılar diliyorum.
Sanırım Walter Kaufmann'In Nietzsche üzerine Türkçe'ye çevrilmiş kitabı yok, bilgisi olan var mı?
Год назад
Merhaba. İnsanı Anlamak 2 isimli eserinde Nietzsche ve Heidegger’i işler. Türkçesi bende mevcut ancak piyasada şu an bulunuyor mu bilgim yok maalesef. İdea yayınlarından çıkmıştı, çevirisi biraz ağırdır.
Sadece Nietcsche üzerine yazdığı bir kitaptan bahsettiğinizi sanmıştım. Bu bilgi aydınlatıcı oldu videonuzu galiba 9 kere baştan sona dinledim Bazı noktalara katılmasam da çıkarımlarınız gayet güzel, katılmadığım noktaları ile buradan belirtmek sanırım doğru olmaz. Video ve yorum için teşekkürler.@
Dünya üzerindeki sözlerin %50si Atatürk'e, %20'şer de Nietzche ve Mevlana'ya pay edilmesinin söylenmesini ironi olarak algılıyorum. Zira, öyle olmasaydı, %1 bile olsa Schopenhauer da zikredilirdi. :)
3 года назад+2
Elbette, kaynaksız söz aktarımını eleştiren bir ironiydi. 😊
Yeryüzü ,evren bütün bu matematik varken nihilizm saçma bence. Nitchenin nihilizme karşı olmasını beğendim. 1 milyon yıl önceki insanlar kavrayamadıkları bir dünyada tabiattan korkarak yaşıyorlarmış. Insanlık tabiatı yendi. Şimdi kuyruklu yıldızlarda hayatın kaynağını arıyor. İnsanlık gittikçe saçmalıktan ve batıl inançlardan uzaklaşıyor. Yaşamak için eskisinden daha çok nedenimiz var
Kaynak göstermeden konuşmayan arkadaş 2:11 de söylediklerine kaynak göster de cahil kalmayalım.
Год назад
Öznel ifadenin kaynağı mı olur? Ortada basit bir ironi var. Orada burada kişilerin kendi fikirlerini büyük isimlere yükleyip pazarlamalarını hoş karşılamıyorum. Neden bu kadar bozuldun, anlamadım. Kişilerden yaptığım alıntılarda, kişilere iftira atmamak için okuduğum kaynakları göstermeye özen gösteriyorum. Bu üslûp ve kararlılıkta yol yürümekten hoşnutum. Esenlikler.
@ Kaynağı olmayan öznel ifadelerin ya yüzdelerini hesaplayabiliyor olmanız ya da bu oranları belirtirken kendi fikrinizi ortaya koyduğunuz anlamına gelir ki bu da; "Kişilerin kendi fikirlerini büyük isimlere yükleyip pazarlamalarını hoş karşılamıyorum" ifadeniz ile çelişki oluşturmaktadır. Saygılar.
Год назад
@@ozyurterdem Noktalı virgül değil, iki nokta olması gerekiyor. Söylediğiniz gibi cahil kalmayın. Zaten ironinin özü yüzdelik vermemde. Söylediğim ifadenin başkasına ait olduğunu söyleyip pazarlamıyorum, burada bir dilemma yok maalesef. Basit bir şakayı ciddiye alıp mesele yapmanıza üzüldüm. Esenlikler.
Yabancı dilim yok ancak açık yüreklilikle Türkçedeki en iyi Nietzsche anlatımı diyebilirim... Konuya hakimiyetiniz o kadar belli ki... Ben İstanbul Üniversitesinde örgün eğitim felsefe okuyorum, böyle bir anlatımı hiçbir hocada göremedim. Ezberlenmekten çölleşmiş kelimelerle yapılan kuru anlatımlardan öteye gidemiyorlar. Ondan sonra ülkede felsefe niye gelişmiyor, gelişmez tabi ki. Gelişirse hata olur zaten. Felsefenin, bilimin, aydınlanmanın, insanın, ülkenin sizin gibi neferlere ihtiyacı var hocam sağolun her şey için.
Verdiğiniz kaynak bilgileri harika!
Açıklamalardaki yazıyı da indirdim emeğinize saglık, vakit buldukça okuyacağım.
İçerik hakkında söylediklerinizin geçerliğini bilemem ancak yüreğinizin genişliği için teşekkür ederim.
Konuya bu kadar hakim ve üslubu akıcı birinin takipçisi bu kadar olmamalı. Tebrik edr kardeşim
Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim, sağ olun. :)
Böyle organik felsefe kanalları bulunca mutlu oluyorum. Başarılar diliyorum.
Mutluluğunuza vesile olmak ne güzel. Hoş geldiniz diyeyim. :)
@ Hoşbulduk. :)
Nietzsche hakkında gerçekten çok başarılı bir video olmuş, izlerken büyük keyif aldım. Teşekkür ederim emeğiniz için.
Kıymetli yorumunuz için ben teşekkür ederim.
Aşırı iyi bir analizdi, bu konuda Nietzsche'nin haksızlığa uğradığını düşünüyordum doğru anlaşılmadığını ama bu anlatım benim Nietzsche ile ilgili fikirlerimle uyuşuyor. Teşekkürler
Katkınız ve kıymetli yorumunuz için ben teşekkür ederim.
Ben şuan 35 yaşındayım Nietzsche ile ilk tanıştığım da 14-15 yaşlarındaydım. 21-22 yıldır Nietzsche benim hayatımın tam ortasın da, Adanademirspor'u tutarım ve bütün formalarımın arkasında büyük harfle NİETZSCHE yazar. Beni Nietzsche ile tanıştıran bizim köyün imamıdır, buradan Galip hocaya sevgililer saygılar diliyorum. Çok güzel bir video olmuş emeğinize teşekkür ediyorum. Saygılar bizden efendim.
Alllah sizden razı olsun. Metafizik illetinden kurtulmama yardımcı olsunuz.
İşte benim öğretmenim bana tekrardan ders vermenizi o kadar isterdim ki hocam sizin samimiyetinizi anlatımınızı başka hiçbir yerde bulamam efe hocam
Güzel yorumun için çok teşekkür ederim. İsmini de söylersen ona göre hitap edeyim. :)
@ konuşkan öğrenciniz Sudenaz Açar hocam 🙃
Hayatın anlamı nedir? Bir şeyin anlamı olması için bir amacı olması gerekir. Peki öyleyse hayatın amacı nedir? Eğer bu hayatın anlamı ve amacı öteki hayatı kazanmaksa, yani bu hayat öteki hayatın tarlasıysa, nihai olan öteki hayatsa, bu hayatın var olması bile başlı başına anlamsız geliyordu uzun zamandır. Hatta eğer bu hayat öteki hayatı kazanmak için bir sınavsa, sınavı tamamlayan bir öğrencinin, kağıdını teslim etmesi için sürenin dolmasını beklemesine gerek yoktur, sınavı tamamlayan kağıdını teslim edebilmeli (intihar). Bir aforizma geldi içimden:
Hakikati hakikat yapan, onun bilinememesinden ziyade bilinse dahi kabullenilememesidir.
Erdem Kaya
Niçe üstüne giriş kitapları okuyorum bu aralar ve videoların kitapları anlamama yardımcı oluyor. Çok güzeldi, eline sağlık
Başarılar dilerim, sağ olun.
Nietzscheyi bu kadar iyi anlatan birini görmedim,duymadım..
Teşekkürler Kardeşim..
Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim.
Tebrikler üstat,,, içerik yeterince derin ve doyurucu olmuş... emeğinize sağlık
Bir niçe hayranı olarak tekrar tekar izledim. Emeğinize sağlık, harika bir anlatım... devamını beklioyorum
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim, sağ olunuz. :)
Çok iyi bir Nietzsche özeti emeğin için teşekkürler..
Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim.
Efe hocam rastgele geldi vidronuz önüme bir de Nietzsche ifadesini görünce daldım sayfaya, gerçekten felsefî bir düşün dünyasında ağır kavramlarla uğraşmak bu dijital dünyada zamanının jet hızıyla tüketip düşüncenin sürgüne gönderildiği bu çağda düşünen zekalara hayran olmamak elde değil.
Yaşım 55 ama benden çok genç olmaniza rağmen felsefe gibi irite edici(!?) Uğraşılara zaman ayırıp video içeriği uretmenizden dolayı tebrik ediyorum.
Takipcinizim artık benden kurtulamayacaksınız artik😅😊
Çok çok teşekkür ederim kardeşim...🙏
Sizin deyiminizle "bu arkadaş" toplumu birlikte tutabilcek bşi söylememiş sanırım.
Teşekkürler. Oldukça hoş bi çalışma olmuş.
Nietzsche, toplumun genelini ''sürü'' olarak nitelendirdiği için oraya pek bakmaz. Kurtuluşu tek tek bireylerde arar. Aksi yöndeki ideolojilerden de tiksinir.
Yorumunuz için teşekkür ederim, var olun. :)
@ ben de tesekkur ederim🙂
Teşekkürler bu güzel video için. Nietzsche; akademisyenlerin dahi konuşmaktan imtina ettiği bir filozofken, felsefesini özümseyip kaynaklar göstererek video hazırlamışssınız.
Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim, sağ olunuz.
Emeğinize sağlık, Nietzsche nin felsefesini bu kadar güzel anlatmanız ve konuya sade bir ezberden uzak tutarak devam ettirmeniz, takdire şayan bir iş olmus...
Kıymet verdiğiniz ve güzel yorumunuz için teşekkür ederim Ahmet Bey, sağ olunuz.
@ asıl ben teşekkür ederim.
Videoyu bitirmeden yazıyorum, şahane olmuş hocam sohbet havasındaki bilgilendirmeler faydalı ve merak uyandırıcı olmuş. Umarım bu gibi paylaşımlarınız devam eder. Başarılar diliyorum... 🙏
Güzel yorumunuz ve temenniniz için ben teşekkür ederim, sağ olunuz. :)
Şuan ilk videonu izledim. Emeğine sağlık. Takip edebileceğim faydalı bi kanal buldum. Teşekkürler
fernando pessoa ve emil michel cioran ın felsefesini de bekliyorum ❤ çok güzel bir kanalınız ve fikirleriniz var.
Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. :)
Her sözün Atatürk'e Mevlana'ya falan atfedilmsne cok guzel deginmişsiniz. :))) Emeklerinize saglık, harika bir video olmuş lutfen devam edin.
Konfüçyüs ve nietzsche den doğrusu çok etkilendim.
Emeğinize sağlık, çok güzel bir çalışma olmuş
Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim.
Lütfen devamı gelsin tüm kanalı izledim:) yaptığınız şey çok güzel bir felsefe öğrencisi olarak okulda doymuyorum
lütfen video atmaya devam edin
Şu sıra özel hayatımla ilgili bir koşuşturmaca içindeyim. İleride mutlaka devam edeceğim Çağla Hanım. Teşekkür ederim ilginiz için. :)
teşekkürler mükemmel bir sentez bende bu okumaları yapıyorum❤
Emekleriniz için tesekkürler.
Medium yazıların on numara.
Çok güzel çok teşekkür ederim. Videoların devamının gelmesini merak ile bekleyeceğim. Hegel için de bir ayrı video rica ederim.
Ne güzel bir anlatım olmuş..
Çok başarılı bir anlatım. İçerik için teşekkür ederim. Nietzsche'nin ırkları ayırmadığı konusunda hemfikirim ama cinsiyetleri ayırdığı çok açık bence. Ki bunu tutarlı buluyorum. Onun üstinsanını evrimle bağdaştırıyorum. Hedefi "öğrencilerini" üstinsanın atası olmaya hazırlamak diye düşünmüştüm Zerdüştü okurken. Bunu yaparken de tıpkı kutsal metinlerde olduğu gibi erkeklere hitap ediyor. Ne var ki günümüzde kadınların da (biyolojik dezavantajlar yüzünden sayıları erkeklere oranla hala daha az olsa da) Nietzsche'nin bahsettiği özgür tine yaklaştığı ve doğum oranlarının buna bağlı olarak düştüğü bir gerçek. Günümüzde daha çok insan Nietzsche'yi anlıyor fakat onu anladıkça onun üstinsanının gerçekleşme ihtimalinden uzaklaşıyoruz. Gelişmiş "özgür" insanlar en fazla bir çocuk yaparken ayak takımı 5 çocuk yapıyor. Efendilerin nesli tükeniyorken Nietzsche'nin hayata anlam ve amaç katmak için ortaya attığı üstinsan hayal olarak kalacak gibi duruyor.
Güzel yorumunuz ve kıymetli katkınız için ben teşekkür ederim.
Nietzsche’nin felsefesinin geleceği hakkında benzer fikirlere sahibiz.
@ videoda da söylediğiniz gibi Nietzsche üst insana hayatının sonuna doğru değiniyor ve üzerinde de (diğer meselelere nazaran) çok durmuyor. Bence kendisi de farketmiştir bu fikrin geleceğinin olmadığını. Yine de diğer varoluşçular gibi insanlara hayatın anlamsızlığını farkettirdikten sonra kendince bir yaşama motivasyonu sunduğunu düşünüyorum. Sartre de Bulantı'sında kendi değimiyle insanı varoluştan tiksindirttikten sonra hayatın anlamı yaratmaktır diyor. Ama hepimiz bir beste veya kitap yazacak durumda değiliz. Kaldı ki Tolstoy gibi ünlü yaratıcılar bile hayatın anlamsızlığı ve yaşamı sürdürmek arasındaki tutarsızlıktan yakınıyor. Hal böyle olunca Nietzsche'nin eski putları yıkıp yeni putlar yarattığını düşünüyorum. Zerdüşt ozanların sıkça yalan söylediğini, kendisinin de bir ozan olduğunu söylüyordu öğrencisine. Sizce varoluşçular bunu etik olmak için mi yapıyor yoksa gerçekten inanıyorlar mı söylediklerine? Sizin de bu tarz motivasyonlarınız var mı?
Şahsen Varoluşçuları bu hususta samimi bulmuyorum. Eğer hayat dedikleri gibiyse anlam yaratmanın da hiçbir manası kalmazdı. Nietzsche’nin üst-insan’ı da çık keskin çizgilerle ayrılmış. Hayatın hiçbir zaman bu kadar net olduğunu düşünmedim. Kendini yaratmak vesaire bunlar bana çok anlamlı içi dolu sözler gibi gelmiyor. Hayatın %70’inden fazlasının şans-talih olduğu göz ardı ediliyor. Ben bu hususta Schopenhauer’dan yanayım, gerçeği görmek ve her şeye rağmen olabildiğince vakur bir tavırla ayakta kalmak. Bir ötesi yok bence. Varoluşçu filozofların çok doğruları olmakla birlikte çözüm önerileriyle, önermelerinin örtüştüğünü düşünmüyorum.
@ Söylediklerinize katiliyorum. Nietzsche kendisini hastalıktan ziyade Schopenhauer felsefesinin düşkünlüğe ittiğini söylüyordu. Belki bu yuzden kendisini ve dolaylı olarak okurlarını kandırmayı tercih etmiştir. Yanıtlarınız için teşekkür ederim.
Dostum, devam et. Her ne kadar felsefeye bu halk deli saçması dese de duvarda ki çatırdamaların sesleri artık daha da fazla geliyor o yüzden devam et :)
Ses de düzelmiş ✋harika
Hocam içeriğini çok beğenerek izledim, şu ufak tavsiyeyi de vermek istedim. Faydalanabilir ve kanalını büyütebilirsin. Hocam kamerayı yamuk koymuşsun görüntü tam düz değil. Kameranın ortasına tam konumlanmamışsın bunu edit yaparken düzeltebilirsin. Kameraya biraz daha yaklaşıp görüntüyü biraz daha sen doldurursan patlarsın diye düşünüyorum. Kolay gelsin, iyi çalışmalar :)
İçten tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Bölümleri büyük bir amatörlükle çektim, her söylediğinizde hakkınız var. Tekrar içerik üretirsem her birini dikkate alacağıma emin olabilirsiniz. Var olun. :)
Hicliginin içinde olduğunda kendisini özgür veya kendisini düşünmeye başlarsınız. Hiçlik tanımladığı da kendisi herhangi kişi gibi görür, doğru ve yanlışı ayrım yoktur, sadece kendisi referans alır, evrensel hukuku veya kuralları kabul etmemesi normaldir.
ne güzel anlatmşsınız bravo!
Çok güzel efe bey.
Felsefe hakkında pek birşey bildiğim söylenemez. Bilgi edinmek için araştırıyorum ve çok güzel bir kanala sizin kanala denk geldim. Anlatımınızın aralarında filozofun sözlerini söylemeniz çok iyiydi. Çok doyurucu bir video olmuş. Elinize sağlık ama şunu söylemeden edemiycem. Kameraya o kadar odaklanmışsınız ki sadece gözlerinizi dikip ağzınız hareket edince biraz dikkat dağınıklığı olabiliyor.
Merhabalar yorumunuz için teşekkür ederim. Kamera karşısında konuşmaya pek alışık olmadığım için pek rahat değildim. Buradaki eleştirilere kulak veriyorum, benim için son derece kıymetli. Zamanla bunların da aşılacağını düşünüyorum. Katkınız için tekrar teşekkür ederim. :)
Teşekkür ederim
Ellerinize emeğinize sağlık. Yetkin bir video olmuş. Hocam eşitlik konusunda şu önemli bir tespit. Benim gibi bir şeyler okuyan ve dünyayı anlamaya çalışan insanla, hayatında kendisine hiç soru sormamış insan aynı değil. sadece aslan ve ceylan aynı değildir örneği biraz sosyal darwinci yaklaşımda bulunmuş oluruz. Sonuç olarak doğa ve kültür ayrımı vardır.
Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim öncelikle. Ben de insanları mutlak olarak eşitlemeye çalışan fikirleri doğru bulmuyorum. Bu, gerçekliğe de tamamen aykırı bir tutum. Ancak Nietzsche kadar ileri gidebileceğimi de düşünmüyorum şahsen.
@ Nietzsche bazı yerlerde görüldüğü gibi materyalist ve duyumcu filozoflara dönük olan birisi. Bunun yanında, doğa bilim keşiflerini takip eden bir filozof. Nietzsche, ortodoks marksistlerin mağdur, çileci olan proleterlerinin aslında sürü insanı olduklarını kolayca söyler, çünkü onlar gerçekten ne marksizmi ne de marx'ın felsefesinde yer eden diyalektiği bilirler. Üstelik, marx'ın aşırı eşitlikçi toplumsal yapı modeli olan Sosyalizm sürü insanın kurduğu hem insana hem de doğaya uygun değil, tabi eğer sosyalizmi kurmak isteyenler, Nietzsche'nin üst insanını da tanımalılardır. Burada marksistlere kötü bir lafım yok! Sadece artık fark etsinler ki, proleter dedikleri geç dönemlerinde, sınıf atlayıp, mülkiyete eriştiklerinde hadi sosyalizmi kuralım, diyecekler mi? Demzeler azizim demezler! Nietzsche marksistlere, pozitivistlerin yapısal-işlevselci ütopyalarına karşı eleştiri sunuyor.
Ayrıyeten, bu adamcağız sadece üst insanın temsiline ve kimliğine vurgu yaparken, post-yapısalcı filozoflar daha farklı (ve galiba Nietzsche'nin istemediği) üst insanlığa erişemeden herkesin temsili ve kimliğinin, yapılar olmaksızın kuracaklarını söylüyorlar. Ben Nietzsche'yi anlıyorum, benim gibi kitap okumamış, bengi dönüşü anlamamış ve hakikat hakkında oradan oraya savrulmamış hangi birey yapının, değerlerin üstesinden gelecek sürdürülebilir bir sistem kurabilir ki! Post-yapısalcı filozof Foucault haklı ama şundan emin olmalı, üst insan öyle herkes olamaz, şundan dolayı herkesin yapıyı, değerleri bir kenara yaşamak için ne cesareti ne de önce Nietzsche'yi anlayacak birikimleri var. Neyse ki sizin gibi insanlar var. Bundan dolayı artık, Nietzsche hakkında sallamasyonlar yapamıyorlar! Ayrıca Nietzsche'yi anlamak için felsefe tarihini iyi okumak gerek!
@ Diğer konu Aslan-Ceylan hakkında verdiğiniz örnek. Buna karşı çıkıyorum, eşitlik konusunda verilen bu örnek sosyal darwinisttir. Nietzsche tabi bu örneği verirken doğa bilimcilerden çok etkilenir bazen bilmeden sosyal darwinizme kayabilir. 20.yy filozoflarını yeniden bu yüzyıl içinde okumalıyız, mesela marx, freud bizm dönemiz için çok sert fikirlere sahipler. Zizek diyor ya marx hakkında, dünyayı değiştirmeyelim yeniden yorumlayalım ve ekleme yapar. 19-20.yy filozofu, bilim insanı ve insanları dünyayı değiştirmek için çok çaba sarf etti, bence diyor zizek, gelin 21.yy insanları olarak yeniden dünyayı yorumlayalım!
Bu arada ben de kanalımda Schopenhauer videosu yapmıştım eleştirinizi isterim hocam!
@@erenkaraoglu Kıymetli katkılarınız için çok teşekkür ederim. Videoyu mutlaka izleyeceğim. :)
Bilginize, ağzınıza sağlık sağolun...
Çok güzel bir video olmuş, teşekkürler ❤❤❤
Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim. :)
videoların devamını bekliyoruz
Teşekkürler.
Felsefe din olsaydi tanrısı arthur peygamberide nietsche olurdu .😊
Bana diamond temayı anımsatıyosun,oda mediumda yaziyodu,ilgi alanlarından biri felsefeydi vs, muhtemelen istikrarlı bi şekilde videolara devam edersen onun kadar hızlı yükselirsin,esen kal dostum.
arkadaki kitaplığı gördüğüm vakit aynı fikirdeydim .D
Merhabalar sol üst tarafta duran Siyah renkli kitaplar Türkçe mi? Nereden bulabilirim
Merhabalar. Evet, Türkçe. İş Bankası Kültür Yayınlarından çıkan Dünyaya Yön Verenler serisi. Bu isimle bulabilirsiniz. Pek nitelikli eserlerdir, tavsiye ederim.
izlerken çok keyif aldığım video oldu, bir çırpıda bitti ☺️ bu arada arkadaki atina okulu tablosunu nereden aldığınızı öğrenebilir miyim? uzun zamandır ben de istiyorum ama güvenilir site bulamadım
Merhabalar. Öncelikle güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Tabloyu kendi şehrimde bastırmıştım, açıkçası ben de internet üzerinde satış yapan sitelerin baskı kalitesine pek güvenememiştim. :)
@ teşekkürler :)
Montaigne denemeler serisinin yanındaki kitap serisinin adı nedir acaba çok merak ettim ?
Ahmet ARSLAN - İlk Çağ Felsefe Tarihi
@ Teşekkürler. İçeriklerinizin devamını dilerim.
İyi günler. Videonuzu severek izledim. Bu konularla yeni ilgileniyorum Nietzche ile Marx'ın insan doğası ve özgürlüğü hakkındaki ortak yönlerinden birkaçından bahsedebilir misiniz?
Bu konuda Örsan Hoca’nın güzel bir yazısı vardı. Ona göz atabilirsiniz:
t24.com.tr/yazarlar/orsan-k-oymen/marx-ve-nietzsche-baglaminda-din-ve-ozgurluk,4409
@ Teşekkur ederim.
Harika ❤
Odan programin eşsiz bir güzelık basarilar dilerim.hocam dedenin resmini duvara asmişsin schopen yaşasaydi benim fikrim yâsiyor derdi 🙂
Bir gercek varki nihilizm görüsünde olan bir kimse dindar bir insandan daha hayirlidir. Nihilizm güzel biŕ düsünce
Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim, sağ olun. :)
Güzel olmuş...
3:52
Transendental kelimesinin iticiliğinin bir tek beni ittiriyor olduğunu sanıyordum.
Teşekkürler , emeğinize sağlık !
Kıymetli yorumunuz için ben teşekkür ederim, sağ olun. :)
modern felsefede gerçekleştirdiği dönüşümü hakkında bir bilginiz var mı? veya buna daır bır kaynak onerırmısınız
Modern Siyasal Düşünce ve Nietzsche isimli kitaba göz atabilirsiniz.
Merhaba 1k uygulamasını aktif olarak kullanmıyor musunuz artık?
Merhabalar. Uzun zamandır pek aktif kullanmadım evet. Hatta siz deyince hatırladım varlığını iyi de oldu. :)
👍👍👍👍
Hocam teşekkür ederim benim için en açıklayıcı nietzsche videosu bu fakat sorun burdan sonra başlıyor !
Ben yaklaşık bir yıldır stoacı ve Schopenhauer çizgisinde içe dönük kendi kabuğuna çekilmiş olarak ve bireysel kendini geliştirmeye çalışan biri olarak devam ediyorum. Burda sizin de Schopenhauer hayranı olduğunuzu biliyorum ama nietzsche olayı çok iyi açıkladınız ve benim kafamı karıştırıyor nietzsche çünkü altta bir yerde açıkladığınız gibi acaba biz Schopenhauer takipçisi olarak hayatı mı çoğu zaman reddediyoruz ve ıskalıyoruz !
Acaba hayatın içine dalıp daha mı mücadele etmeliyiz ( e stoacı olarak zaten kendimizi bireysel olarak geliştiriyoruz ) ne çeşit bir yol izlemekten bahsediyor ben anlamıyorum üst insan çizgisine girmenin ölçütü ne ? Zengin olmak mı güçlü olmak güç istenci ( e zenginlik ve prestijde sürüye kendini beğendirme ispatlama çabası olmuyor mu ?)
Merhabalar. Bana Twitter üzerinden ulaşabilir misiniz? Konu uzun zira. :)
Nietzsche'nin henüz sadece üç kitabını (Böyle Buyurdu Zerdüşt, Ecce Homo, Şen Bilim) baştan sona okumuş olmama rağmen, onun nihilizmi savunmadığı hatta tersine üst-insanla nihilizmden kurtuluşu aradığı hükmüne varmıştım. Yanılgıya düşmemiş olduğumu görmek mutlu etti. ☺
Merak ettiğim bir şeyi yeri gelmişken sormak istiyorum. Belki alakasız gelecek ama bana, Camus'nün hayata kasvetli bir nitelik atayan fakat intiharı reddeden absürdizminde, Nietzsche'nin hayatın kaçınılmaz olan acılarına karşı direnci öğütleyen perspektifinden esinlenme var gibi geliyor. Doğru bir ilişkilendirme mi? 🤔
Aslına bakarsanız ben Schopenhauer, Sartre, Camus, Kierkegaard, Nietzsche okurken onları hep aynı masada oturan bireyler olarak tasavvur ederim. Birini okurken diğerinin fikirleri gelir aklıma. Aynı kökten çıkıp farklı dallanan düşünceler gibiler. Cioran da onların Twitter sözcüsü gibi. :) Camus ile Nietzsche arasında bağ kurmanız benim açımdan gayet normal. Fikrimce de Camus'nün Sisifos’undaki anlatım, Nietzsche'nin ve dolayısıyla Stoacıların ''amor fati'' (kaderini sev) düsturu üzerine inşa edilmiş. :)
@ Umarım bir gün de varoluşçu felsefeye ilişkin bir içerikle çıkarsınız karşımıza. ☺
Hocam emeklerinize sağlık. İlk hangi kitabını okumamı önerirsiniz?
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim Ali Bey. Şahsî fikrim Nietzsche'nin eserlerini kronolojik sıraya göre okumanızdan yanadır. tr.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Nietzsche_bibliyografyas%C4%B1 bu bağlantıdan eserlerinin kronolojisine ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar dilerim.
Merhaba, schopenhauer tablolarını nereden aldınız ?
Merhaba, her ikisi de özel yapım.
ilk defa bir videoyu yavaşlattım biraz daha yavaş konuşursan daha iyi olur
arkada beyaz 10 serilik olan kitapların ismini söyler misiniz
Doğu'dan Batı'ya Düşüncenin Serüveni, İnsan Yayınları.
@ çok teşekkür ederim o kitaplarla ilgili video gelecek mi gelirse mükemmel olur :)
@@bazsayfalar3876 Tabii ki ileride neden olmasın? :)
Merhaba aklıma çok takılan bir sözü var Nietzsche’nin. Bir açıklamasını ya da cevabını kendimde bulamadım. Verdiğiniz bilgiler ışığında cevaplayabileceğinizi düşünüyorum. “Hep korktuğum yerde artık arzu edeceğim. İnsan uçurumunu sevmeyi en son öğreniyor” derken ne demek istemiştir?
Merhaba. Yorumumun doğru olduğunu garanti edemem ancak bu ifadeyi şöyle açıklıyorum ben:
Nietzsche, ilk hocası Schopenhauer'dan farklı olarak arzu ve isteklerimizin reddedilmesi gereken şeyler değil aksine kucaklanması gereken şeyler olduğunu söyler. Bunların reddini, hayatın reddi olarak görür. Her arzu yeni bir arzumun tohumu da olsa bizi uçurumlara sürüklese de evetlenmelidir. Bu olgun bilgiye insanın oldukça geç bir vakitte ulaştığını da vurguluyor.
@ Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Peki bunu sevmemizi hoş bir şey olarak mı görüyor en sonunda?
@ garip,insan nihilizme doğru kaydiktan sonra zaten kendisine soracağı ilk soru,bu dünyadaki hayatımı nasıl en mutlu şekilde geçiririm olucaktir,bunun sonucundada içindeki derin arzuları bulacaktır,bunu hayatın olgun dönemlerinde ulaştığını söylemesi garip geldi,ben hep bunun ilk bulunacak şeylerden biri olduğunu düşünürdüm, galiba insandan insana fark ediyor.
@@Sultan-mw3ko Rica ederim. Evet. Hayatı olumlamamız gerektiğini söylüyor. Arzularımız, isteklerimiz ve diğer bütün varoluşsal getirilerimiz ile bir bütün olarak insan olduğumuzu söylüyor. Dolayısıyla bunların reddini, insan olmanın reddiyle aynı kabul ediyor. Hatta ''güç istenci'' kavramı dahi tek başına çok güçlü bir arzuya dayalıdır.
@@ikarus2650 Aslında hayatı mutlu geçirmenin değil de kudretli geçirmenin yollarını arıyor daha çok kendisi. Gücün zaten mutluluğu peşinde sürükleyeceğine dair kuvvetli bir inancı var.
❤👏😁
Nietzsche kant hakkında ne düşünmekte
Kant için ''Königsberglü Çinli'' ifadesini kullanır. İlk olarak hayatı yaşayış şekillerinin dahi çok farklı olduğunu söyleyebiliriz. Nietzsche gezgin bir isimdir, serkeştir ve son derece haşarıdır. Kant ise bunun tam tersi, tam bir disiplin insanı, üniversite kürsülerinin vazgeçilmezi olan bir filozoftur.
Kant, aklı egemen kılmak isterken Nietzsche öldürülen Tanrı yerine akıl ve insan putunun yerleştirilmeye çalışıldığını, insana bir bütün olarak bakılmadığından şikayet eder. Velhasıl o, güç istencini egemen kılmak ister. Bütün değerlerin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini savunur ve Kant'ın onları sağlamlaştırmaya, bir mantık çerçevesine oturtmaya çalıştığını fark eder.
Nietzsche Platon'a baktığı gözle bakar Kant'a. Onu, Hristiyan ahlâkının ve ortodoks bakışın temsilcisi olarak görür. Anlayacağınız iki uyuşmazdırlar. :)
@ anladım , teşekkür ederim çok değerli yorumunuz için
@@omerfaruksalur5245 Rica ederim.
🎉🎉❤❤❤❤
Berrak bir sunum tebrikler. Bıyık olayı biraz olmamışmı sanki.
Yorumlama uslûbünüz güzel.ancak,yorum şeklinin güzel , edebi olması yorumlanan kişileri ( bahsi geçen filozofları) (bazı cihetden haklılık payları olmakla beraber) %100 doğru ve haklı kılmaz.
Bizim meşhur dediğimiz filozofların hemen hepsi insanı tarif ederken, insanın sadece maddi yönünü
Ele almışlar. Oysaki insan sadece et ve kemikden ibaret değildir. Meselâ;
İnsanın, gülmesini, ağlamasını, üzülmesini,utanmasını,
Zevk ve haz almasını, tam olarak tarif edilememiş karmaşık duygularını vs, vesaire. Bu açıdan bakınca,İnsan ve düşünceleri hakkında felsefe ve fikir yürütmek için insanın, görünmeyen fakat olgularına şahit olduğumuz yönlerinide gözönünde bulundurmak gerekir.
İslam, kuran'ı kerimde "insan eşrefi mahluktur"
Yani (yaratıkların en şereflisi, en üstünü) diyerek insana üstün bir sıfat yüklemişdir.
İşde bu açıdan,
Müslüman filôzoflarada(meselâ İmam ğazali gibi) videolarınızda yer verirseniz, takipcileriniz her cihetden bilgileneceği için isabetli olur. Diye
düşünüyorum.
Ve herkeze, selâm ve hidayet diliyorum.
Merhabalar. Anlattığım düşünürlerin fikirlerine katıldığım için paylaşmıyorum, farklı fikirleri görmeye, öğrenmeye ve aktarmaya çalışıyorum.
Her akımdan düşünürlerin fikirlerini önemsiyorum. İslam filozofları hakkında da bir seri yayımlamayı düşünüyorum. Özellikle mistik olanlarla ilgili. Fakat yeterince yetkin olduğumu düşünmüyorum, çalışmalarım devam ediyor.
Kıymetli katkınız, yorumunuz için ben teşekkür ederim. Saygılar.
@ evvelâ, maksadım sizi aynı düşüncede olmakla itham etmek değil idi. Sürçülisan olmuş ise affola.
Niyet hayır, amel de hayır olursa; Neticede hayır olur inşaALLAH.
İyi niyetli çalışmalar, hep hayırlı başarılar ile sonuçlanmıştır.
Hele, "Bismillâh" diyerek bi başla.
Sizinde başaracağınıza inanıyorum ve
Kolaylıklar ve başarılar diliyorum.
Sanırım Walter Kaufmann'In Nietzsche üzerine Türkçe'ye çevrilmiş kitabı yok, bilgisi olan var mı?
Merhaba. İnsanı Anlamak 2 isimli eserinde Nietzsche ve Heidegger’i işler. Türkçesi bende mevcut ancak piyasada şu an bulunuyor mu bilgim yok maalesef. İdea yayınlarından çıkmıştı, çevirisi biraz ağırdır.
Sadece Nietcsche üzerine yazdığı bir kitaptan bahsettiğinizi sanmıştım. Bu bilgi aydınlatıcı oldu videonuzu galiba 9 kere baştan sona dinledim Bazı noktalara katılmasam da çıkarımlarınız gayet güzel, katılmadığım noktaları ile buradan belirtmek sanırım doğru olmaz. Video ve yorum için teşekkürler.@
Nitsche dolayi yolla makiavellinin nezeriyesini davam etdiriir
Atatürk %20 ise bana Atatürk'ten bir tane felsefi düşünce aktarır mısın?
Basit bir ironiydi. Hesaplama yapmadım. :)
%120 oldu
Dünya üzerindeki sözlerin %50si Atatürk'e, %20'şer de Nietzche ve Mevlana'ya pay edilmesinin söylenmesini ironi olarak algılıyorum. Zira, öyle olmasaydı, %1 bile olsa Schopenhauer da zikredilirdi. :)
Elbette, kaynaksız söz aktarımını eleştiren bir ironiydi. 😊
Yeryüzü ,evren bütün bu matematik varken nihilizm saçma bence. Nitchenin nihilizme karşı olmasını beğendim. 1 milyon yıl önceki insanlar kavrayamadıkları bir dünyada tabiattan korkarak yaşıyorlarmış. Insanlık tabiatı yendi. Şimdi kuyruklu yıldızlarda hayatın kaynağını arıyor. İnsanlık gittikçe saçmalıktan ve batıl inançlardan uzaklaşıyor. Yaşamak için eskisinden daha çok nedenimiz var
Liberalizm ve eşitçilik?
liberalizmin türüne göre
@@ephallus o utangaç solculuktur
@@kira111a4 sosyal liberalizm yani
@@ephallus aynısı işte
bu yorumu arıyordum
Abiciğim çok çabuk konuşuryorsun, takip edemiyorum.
Kendi gibilerini kötüleyen gerçeği görmüş olamaz
Abi sen müslümanmısın
😝😝😝😝😝😝
Fazla zeka ,başa bela..
Maalesef…
Kaynak göstermeden konuşmayan arkadaş 2:11 de söylediklerine kaynak göster de cahil kalmayalım.
Öznel ifadenin kaynağı mı olur?
Ortada basit bir ironi var. Orada burada kişilerin kendi fikirlerini büyük isimlere yükleyip pazarlamalarını hoş karşılamıyorum. Neden bu kadar bozuldun, anlamadım. Kişilerden yaptığım alıntılarda, kişilere iftira atmamak için okuduğum kaynakları göstermeye özen gösteriyorum. Bu üslûp ve kararlılıkta yol yürümekten hoşnutum.
Esenlikler.
@ Kaynağı olmayan öznel ifadelerin ya yüzdelerini hesaplayabiliyor olmanız ya da bu oranları belirtirken kendi fikrinizi ortaya koyduğunuz anlamına gelir ki bu da; "Kişilerin kendi fikirlerini büyük isimlere yükleyip pazarlamalarını hoş karşılamıyorum" ifadeniz ile çelişki oluşturmaktadır.
Saygılar.
@@ozyurterdem Noktalı virgül değil, iki nokta olması gerekiyor. Söylediğiniz gibi cahil kalmayın. Zaten ironinin özü yüzdelik vermemde. Söylediğim ifadenin başkasına ait olduğunu söyleyip pazarlamıyorum, burada bir dilemma yok maalesef. Basit bir şakayı ciddiye alıp mesele yapmanıza üzüldüm.
Esenlikler.
Teşekkürler.