Verschuivingen van en langs de IS-curve - IS-MB-GA model #5

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 сен 2024
  • Wil je de samenvatting van het IS-MB-GA MODEL downloaden? Ga dan naar onze website besexamenhulp....
    Je kunt hier ook meer informatie vinden over onze examenbundels en examentrainingen.
    In de vorige video ( • Van Keynesiaanse kruis... ) hebben we de IS-curve behandeld. In deze video kijken we naar verschuivingen van en langs deze IS-curve.
    De IS-curve kan evenwijdig verschuiven vanwege een van de volgende oorzaken:
    - Verandering van het consumentenvertrouwen (en daarmee de autonome consumptie)
    - Veranderingen van het producentenvertrouwen (en daarmee de investeringen)
    - Veranderingen van de overheidsbestedingen
    - Veranderingen van de autonome belastingen (en daarmee de autonome consumptie)
    Deze oorzaken zorgen ervoor dat de bestedingslijn evenwijdig verschuift, waardoor er bij ieder renteniveau een nieuw snijpunt ontstaat in het Keynesiaanse kruis. Oftewel bij ieder renteniveau hoort een nieuw evenwichtsinkomen, daardoor krijgen we ook een nieuwe IS-curve.
    Een verandering van de reële rente zorgt ook voor een veranderingen van de autonome bestedingen en zorgt daarmee ook voor een nieuw evenwichtsinkomen, maar omdat in het IS-model de reële rente al langs de verticale as staat zorgt dit niet voor een verandering VAN de IS-curve maar voor een veranderingen LANGS de IS-curve.
    Om dit te laten zien wordt de MB-curve geïntroduceerd, de MB-curve is een horizontale lijn die het monetaire beleid van de centrale bank weergeeft. De MB-curve loopt ter hoogte van de gekozen reële rente door de centrale bank. Deze MB-curve snijdt de IS-curve en toont daarmee bij evenwichtsinkomen tot bij die gegeven rente tot stand komt.
    De MB-curve kan verschuiven vanwege het monetaire beleid van de centrale banken. In het IS-MB-GA model gaan we er vanuit dat de centrale bank een enkelvoudig mandaat heeft wat inhoudt dat de centrale bank (alleen) voor prijsstabiliteit moet zorgen.
    Als de inflatie toeneemt, zal de centrale bank verkrappend beleid voeren wat inhoudt dat de rente wordt verhoogd om daarmee de bestedingen af te laten nemen en daarmee ook de (bestedings-)inflatie weer terug te dringen.
    Als de inflatie afneemt zal de centrale bank verruimend beleid voeren wat inhoudt dat de rente wordt verlaagd om daarmee de bestedingen te stimuleren en de (bestedings-)inflatie weer op te laten lopen.
    Een centrale bank kan ook een duaal mandaat hebben, in dat geval heeft de centrale bank naast prijsstabiliteit ook het doel om voor economische groei te zorgen en om de werkgelegenheid op een gewenst niveau te houden.

Комментарии • 1

  • @besecovwo
    @besecovwo  Год назад

    Laat ons weten welke onderwerpen we nog meer moeten bespreken!