Buitenlanders die parkeerboetes niet betalen gaan vrijuit

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 12 июн 2024
  • Buitenlanders die hun parkeerboetes niet betalen, gaan vrijuit. Dat blijkt uit onderzoek van AT5. Ondanks de invoering van een nieuw systeem waarmee de boetes per post worden verstuurd, zijn er geen gevolgen voor buitenlanders die daar niet op reageren. Bovendien kunnen er momenteel geen wielklemmen worden gezet bij auto’s uit de meeste Europese landen.
    Het gaat om België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Italië, Letland, Litouwen, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Spanje, Zweden, Zwitserland. Vooral de afspraken met België en Duitsland zijn van belang; zij zijn goed voor 80 procent van de boetes. Voorheen konden buitenlandse auto's alleen door parkeercontroleurs ter plaatse worden beboet, met een bon op de voorruit. Dat is arbeidsintensief en duur, en gebeurde dus maar bij 5 procent van alle ‘verdacht geparkeerde’ buitenlandse auto’s. De overige 95 procent kreeg geen boete. Amsterdam liep daardoor ieder jaar miljoenen euro’s mis. In 2019 bleek uit onderzoek van de gemeente dat de helft van alle buitenlandse automobilisten geen parkeergeld had betaald. Van de in totaal 375 duizend niet-betalers, kwamen er 300 duizend uit het buitenland. Voor de jaren na de coronapandemie ligt dat aantal vermoedelijk nog hoger.
    Door de invoering van de boetes per post zijn fysieke controles niet meer noodzakelijk. Buitenlandse auto's hoeven nu alleen nog maar gefotografeerd te worden door een van de scanauto’s, zoals bij Nederlandse auto's al langer het geval. De pakkans is dus even groot geworden. Auto’s uit overige landen moeten nog wel fysiek worden bekeurd, en hebben daardoor veel minder kans op een boete. Met de verdragslanden worden persoonsgegevens uitgewisseld, zodat kentekens aan adressen kunnen worden gekoppeld. Als buitenlanders een boete in hun brievenbus vinden, kunnen ze die via een app betalen. Doen ze dat niet, dan "neemt een incassobureau uit het eigen land het over". Zo stond het tenminste tot een aantal dagen terug op de website van de gemeente. Het blijkt alleen niet te kloppen. De gemeente verstuurt de boetes wel, maar neemt geen stappen als er niets wordt overgemaakt. Wie niet betaalt, gaat vrijuit. De tekst op de website is na vragen van AT5 aangepast.
    De gemeente verwacht op jaarbasis zo'n 107 duizend boetes te versturen. Op dit moment wordt 30 procent daarvan betaald. De gemeente denkt dat die betalingsgraad nog zal oplopen naar 40 procent. Daarmee zou men zo'n 3 miljoen euro per jaar ophalen - en 4,5 miljoen mislopen. "Als veel buitenlanders niet betalen, zorgt dat voor een gevoel van onrechtvaardigheid", zegt hoogleraar stedelijke economie Jos van Ommeren, die is gepromoveerd op betaald parkeren.
    Volgens een woordvoerder heeft de gemeente in het buitenland geen rechtsmiddelen om niet-betalers tot betaling te dwingen. ‘’We kunnen alleen een wielklem zetten, maar dat doen we pas na vijf onbetaalde boetes.’’ Maar momenteel gebeurt dat niet. Sinds het begin van het jaar worden er geen wielklemmen meer gezet bij auto’s uit de verdragslanden. Ironisch genoeg heeft dat te maken met de invoering van het systeem waarmee boetes per post kunnen worden verstuurd, dat juist was bedoeld om méér toeristen voor hun parkeerplek te laten betalen. Volgens de gemeente is er door de invoering van dat systeem "een vertraging in de gegevensuitwisseling" ontstaan. "Eerst moet dit proces verbeteren voordat we het klemmen hervatten, want we willen niet dat er onterecht een wielklem wordt aangebracht", zegt de woordvoerder. Auto’s uit landen waar Nederland geen verdrag mee heeft, kunnen nog wel worden 'geklemd'. De gemeente verwacht dat dit binnenkort ook weer bij auto's uit verdragslanden mogelijk is, maar het is nog niet bekend wanneer. "Je wil als stad natuurlijk dat ook buitenlanders gewoon betalen", zegt 'parkeerprofessor' Van Ommeren. "Maar je moet je ook afvragen welke kosten je bereid bent te maken om dat voor elkaar te krijgen. En of het proportioneel is."
    Heeft de gemeente helemaal geen mogelijkheden om buitenlandse wanbetalers te dwingen hun boete te voldoen? Uit navraag bij de ANWB blijkt dat het iets gecompliceerder ligt. Er is geen Europese afspraak die het overdragen van parkeerboetes regelt. Bij snelheidsovertredingen is dat wel het geval. Het CJIB kan boetes in andere Europese landen verhalen door de boete-instanties van die landen in te schakelen. Maar voor parkeerboetes bestaat die regeling niet, en is er dus geen centraal beleid voor het afdwingen van betalingen. "De gemeente zou juridische procedures kunnen aanspannen tegen wanbetalers, in hun eigen landen", zegt een woordvoerder van de ANWB. "Maar het is de vraag of je zo ver moet willen gaan."



    AT5 - Echt Amsterdams Nieuws
    Abonneer hier op ons youtubekanaal:
    / at5
    Tips of opmerkingen?
    Whatsapp: 06 511 909 38
    Telefoon: 020 555 1155
    Volg AT5:
    www.at5.nl
    Instagram: at5.nl
    Facebook: at5nl
    Twitter: at5

Комментарии • 38

  • @rzgaming185
    @rzgaming185 12 дней назад +17

    ja tuurlijk dagje plezier wij betalen de kosten wel hoor

    • @MarshallMathersthe7th
      @MarshallMathersthe7th 12 дней назад +2

      Openbare weg, is van ons allemaal. Betaald parkeren zou verboden moeten zijn, aangezien wij met onze auto's al betaald hebben voor al die wegen.

  • @kevinry4n
    @kevinry4n 12 дней назад +8

    Als buitenlander hier hoef je voor alles niks te doen ja, was het maar zo makkelijk in andere landen. Was ik gelijk “gevlucht” 😂

    • @khazsilverstar
      @khazsilverstar 11 дней назад

      Zo makkelijk is het daar andersom ook ;) Gewoon beroep aantekenen dan hoor je er niks meer van!

  • @SimonAZ
    @SimonAZ 12 дней назад +11

    Het is ook rechtsongelijkheid want een Nederlander kan de boete niet negeren. Net als diplomaten die boetes niet hoeven te betalen zeer kwalijk.

    • @user-mm5dq4tt1o
      @user-mm5dq4tt1o 12 дней назад

      Precies. Als een inwoner van Nederland de boete niet betaald, kan er in het uiterste geval een beslag worden gelegd op voertuigen, inboedel, woningen.

  • @stefsulfaat1519
    @stefsulfaat1519 12 дней назад +5

    Nog een reden om dit achterlijk idee af te schaffen. Als er miljarden naar 💩gat polen of roemenie kan, kan gratis parkeren in Amsterdam ook.

  • @hallobyebye699
    @hallobyebye699 12 дней назад +5

    Neppe Poolse of Hongaarse kenteken plaat erop en gaan... Jezus man

    • @pittbier7597
      @pittbier7597 12 дней назад

      een neppe plaat werkt in elke situatie, niet specifiek in dit geval. hoelang dat werkt is de vraag maar

  • @diva69
    @diva69 12 дней назад +1

    Thx voor de tip! Heel slim van at5 dit 🫡

  • @thijs.k932
    @thijs.k932 12 дней назад +6

    Is het andersom ook? Als wij in brussel niet betalen, hoeven wij die boete dan ook niet te betalen?

    • @gregoryviper
      @gregoryviper 12 дней назад

      Klopt, heb zelfs in Duitsland een boete ontvangen voor zwart rijden. Nooit betaald, nooit meer wat gehoord.

    • @armandoprive4026
      @armandoprive4026 11 дней назад +1

      Had in België gekregen en ze hadden me wel gevonden in Nederland

    • @donny153
      @donny153 11 дней назад

      Jaa ik kreeg em op de mat uit Brussel. Andere landen zijn niet zo gastvrij als ons "kom maar binnen en je krijgt alles van de inwoners" landje.....

  • @michaelm732
    @michaelm732 11 дней назад

    Geweldig, één Europa...

  • @gallianolion2705
    @gallianolion2705 12 дней назад +1

    Z’n parkeerboete is al gauw bijna een volle tank🧐

  • @Kermisreporter
    @Kermisreporter 12 дней назад +2

    Oprechte vraag. Als je op kenteken een parkeerboete krijgt als buitenlander. Is het dan niet zo als je niet betaald dat je in het anpr data komt en alsnog moet betalen als je weer terug in NL komt en staande word gehouden door de politie?

    • @beerboudewijn1980
      @beerboudewijn1980 11 дней назад +2

      maar hoe vaak wordt je staande gehouden in NL

  • @balineesbalineessie8798
    @balineesbalineessie8798 12 дней назад +2

    Gewoon buitenlandse kentekenplaat erop als je in Amsterdam wil parkeren en klaar ben je probleem opgelost je moet in Nederland creatief zijn , of als je een hekel aan je buren heb doe je hun kenteken erop lollololololol

  • @EdwinSchouten
    @EdwinSchouten 10 дней назад

    Èèn woord : Wielklem
    Door al dat wild parkeren in de wijken, kunnen de bewoners die laat van hun werk thuis komen geen plek meer vinden. Maar wel dik betalen voor de parkeervergunning.

  • @riekvanderstelt2602
    @riekvanderstelt2602 11 дней назад

    Hoe weet je of ze een dag blijven misschien wel 14 dagen vacantie en polen bulgaren ..mogen die dat ook..en wij als nederlanders eigen land de vollemep.klop niet.😮

  • @user-cp9eb1bq8b
    @user-cp9eb1bq8b 12 дней назад +1

    Nou ja dan hoeven wij het ook niet te betalen. En ik draag ook geen gegevens meer. 🖕

  • @jordivanselm3201
    @jordivanselm3201 11 дней назад

    Maar als je een parkeerboete in Zwitserland krijgt staan ze gewoon bij je thuis als je niet betaald.

  • @Brucepascal
    @Brucepascal 11 дней назад

    Als de gemeente slim is Koop wat meer wiel klemmen voor de buitenlandse kentekekens dan moeten ze wel betalen

  • @lucasfff1370
    @lucasfff1370 12 дней назад +1

    En wij maar bakken belasting betalen en dan achter ons rug om ook nog is keihard genaaid worden… Het wordt tijd dat de autoritaire overheid is wat gas terugneemt, anders vind ik 50% belasting wel erg hoog voor zo’n stank voor dank!

  • @requellanijman6616
    @requellanijman6616 12 дней назад

    aaah dan weet ik het.....ik betaal niet meer €5' een kwartier

  • @donny153
    @donny153 11 дней назад

    Raar..........

  • @johnveerkamp1501
    @johnveerkamp1501 10 дней назад

    Lekker gaan fietsen ,en niet zeuren !!!!!!!! JE ZET JE AUTO AAN DE RAND VAN DE STAD ,EN HUUR EEN FIETS.

  • @Peyotaaa
    @Peyotaaa 10 дней назад

    Wegslepen en dan 480 of auto kwijt 😂

  • @jarnoraaijmakers9871
    @jarnoraaijmakers9871 11 дней назад

    De nederlander betaald. Zelfde als er ergens in europa geld nodig is.
    Wie betaald er dan het meest?

  • @lerrymauns
    @lerrymauns 12 дней назад +3

    Als je een snelheidsboete uit duitsland krijgt en je kiest de optie dat je niet wil aangeven of jij het was hoef je het ook niet te betalen even een tip voor alle jaloerse mensen hier

  • @ilsetekstra1809
    @ilsetekstra1809 12 дней назад

    😮

  • @sevenprovinces
    @sevenprovinces 12 дней назад +1

    "Die Duitsers hebben een dagje plezier, weet je wat we doen? We geven ze een dagje gratis parkeren."
    Ja, en voor je het weet staat er 5 jaar lang een Tiger tank voor je huis dubbel geparkeerd.
    Maar even zonder dollen, dit is natuurlijk belachelijk. Er zijn inmiddels toch zeker wel gewoon goede incasso bureaus die over
    een netwerk over de gehele EU beschikken?

  • @wimisdeliefdeful
    @wimisdeliefdeful 8 дней назад

    Gewoon wielklem eronder

  • @MarshallMathersthe7th
    @MarshallMathersthe7th 12 дней назад +1

    Haha in Belgie betaal ik ook niet, enig verschil, naheffing is daar 20 euro. Hier gelijk 80.. Maar betaald parkeren zou sowieso verboden moeten zijn, openbare weg, is door ons allen betaald. Ga je toch niet nog een keer betalen?

  • @moniquegrasso330
    @moniquegrasso330 12 дней назад

    😅😅😅😅