Ligt ook wel een beetje aan ouders denk ik. Die van mij vinden natuur allebei leuk dus hebben het ons bijgebracht, maar waar leer je het anders? Ook niet op school. Mensen die willen beginnen, obsidentify werkt goed voor herkenning, en je helpt de wetenschap 🦉
Dan is mijn vraag; hadden die 55 plussers die kennis ook al toen ze jong waren? Anders slaat die vergelijking tussen de huidige jongeren, en 55 plussers ook nergens op natuurlijk. Het lijkt mij logisch dat iemand met meer dan 55 jaar levenservaring, over meer algemene kennis beschikt, dan iemand van 20.
Joh het was vroeger ook normaal om telefoonnummers en adressen uit je hoofd te weten. Maar toen had je ook geen sociale kring van honderden of duizend+ mensen. Wat de meerwaarde is van vogelnamen zal voor mij een vraag blijven. Ookal kom ik van de generatie die dit blijkbaar wel zou moeten weten. Ik wist vroeger alle automerken en motorfietsen op te noemen. Net waar je interesses liggen..
Je kunt kinderen hier niet de schuld van geven. Het is aan volwassenen om kinderen flora en fauna te leren. Er staat nergens op een vogel geschreven wat de naam van die soort is.
@@ElysiaWhitemoonOmega Vergeet de tjif tjaf, kievit, grutto, grote Karekiet, oehoe en hop niet die allemaal (ongeveer) hun eigen naam roepen! Heet een onomatapee en er zijn verbazingwekkend veel dieren genoemd naar het geluid dat ze maken.
Het heeft ook te maken met dat het geen ene reet boeit. Men ging vroeger meer naar buiten en dan ging je uiteindelijk die bloemen en vogels herkennen, omdat je alleen maar een beetje om je heen kon kijken. Als mensen nu buiten zijn zitten ze meestal op hun telefoon en vallen dieren en planten niet zo op.
@@minor_2nd een kauw heeft een grijze verschijning (vooral de nek) met zwart gezicht. Een kraai is echt volledig zwart en een formaat groter dan de kauw.
Ik denk dat de algehele tendens in de maatschappij aan het verschuiven is van het hebben van kennis naar het kunnen vinden van kennis. Ik kom uit een generatie waarbij als je iets niet weet, je het ook niet snel te weten kwam (moest je helemaal naar de bieb). tegenwoordig maak je er een foto van en krijg je een overzicht van alles wat je maar weten wilt over de bloem, vogel, auto, postzegel etc. Ik merk aan mezelf dat ik absoluut geen kaart kan lezen omdat google maps bestond toen ik twintig werd. Heeft mijn leven nooit negatief beinvloed. Dus is het erg dat de individuele kennis verloren gaat? ik denk t niet, zolang internet het doet. Want zonder maps kom ik nergens.
Het station De Vink heeft niet het voorvoegsel Leiden, vanwege disputen tussen de gemeenten Leiden en Voorschoten over bij welke plaats het station hoort (en dus welk voorvoegsel het dient te krijgen)
Ik ben zelf altijd geïnteresseerd geweest in natuur en mijn ouders hebben het mij ook zeker aangeleerd/laten zien, maar naar mijn idee wordt er gewoon geen aandacht aan besteed op de middelbare school. Op de basisschool wel, maar bij biologie is het menselijk lichaam bij biologie belangrijker dan iets over de natuur. Echt zonde
Ouderen hebben ook meer levenservaring ik denk dat de jongeren vanzelf de vogels en planten wel gaan herkennen. Als het ze al interesseert, en anders hebben ze apple intelligence en google gemini
Ik ben het met veel jongeren eens dat ouderen meer tijd ervoor hebben gehad. De tv en vrije tijd is ook een grote factor. Veel ouderen die ik ken kijken wekelijks naar binnenstebuiten of vroege vogels, daar leer je best wel wat natuurkennis.
Mijn opa was biologie leraar op de basisschool. Die heeft het er wil ingestampt bij kinderen en kleinkinderen. Mijn vader had de Peterson vogelgids. Kijk anders ff Bert Visscher dat hij het heeft over de Peterson vogelgids . Wellicht wekt dat de interesse😂😂
Wel ff scherp blijven redactie! Dat witte ding is een Grote Zilverreiger, geen "Zilverreiger" en jullie beelden een Waaierstaartkoekoek (Cacomantis flabelliformis) af, niet onze Europese koekoek (Cuculus canorus) 🥲🤓
Dat zat ik ook te denken. Volgens mij kennen mensen van het platteland de vogels en bloemen wel en stedelingen niet - en ik denk niet dat dat vroeger heel anders was, maar misschien woont tegenwoordig ook een groter deel in stedelijker gebied.
Nahh voor mij klopt dat niet. Ik woon (helaas) op het platteland en ik herken al die soorten echt niet hoor. Simpelweg omdat het me geen reet interesseert😅
0:47 oh, ik dacht een Eend op een Libelle, dat lijkt ook gewoon zoveel op een Kever of een Margriet, is soms lastig uit elkaar te houden als je geen kenner bent
De foto van de slechtvalk is van een ondersoort uit Australië (macropus), deze ziet er toch wat anders uit dan de soort inheems in NL (peregrinator). De foto is dus niet fout want het is een slechtvalk maar wat slecht gekozen voor een stuk over de herkenning van inheemse fauna en flora.
Wat boeit het mij nou hoe een specifieke bloem of vogel heet? Het is niet alsof ik die kennis ooit in m'n leven nuttig ga gebruiken. Fijn voor ouderen dat ze al deze dingen wel kennen, maarja ze kunnen dan ook geen computer gebruiken. Het is net wat je belangrijk vind.
En daarmee ben je het levende voorbeeld van het stukje. Geen waardeoordeel, het is namelijk inderdaad ook geen kennis die van grote concrete waarde is in een leven. Ik persoonlijk vind het leuk om kennis te hebben over de wereld om me heen, en een begin daarvan is het kennen van de namen zodat je de dingen kan onderscheiden. Ga ik hier geld of roem mee verdienen? Nee zeker niet. Maakt het de wereld om me heen interessanter en indrukwekkender? Ja, zeker wel. Zou ik mijn kinderen aanraden om kennis van vogels op te doen in plaats van computers? Nee. Uiiteindelijk persoonlijke voorkeur. Maar jouw gedachtengoed geeft dus wel weer hoe de jongere generaties hier over denken. Wat wat mij betreft prima maar misschien een gemiste kans is.
@@ruigebeer begrijpelijk maar dit is uw subjectieve mening, net als mijn bericht de subjectieve mening van een groot deel van de jeugd is. Zoals u ook stelt brengt het geen concrete waarde in het leven. Als dit aansluit op iemands hobby wordt dit aangemoedigd. Maar tijd is beperkt en zolang het geen meerwaarde bied zal de interesse om dit te weten niet groot zijn. U ziet dit als een gemiste kans, ik zou hetzelfde argument kunnen maken dat door gebrek aan computer kennis je geen deel uit maakt van het collectieve gedachtegoed en cultuur van de mensheid, hoe dat meer te maken heeft met kennis hebben over de wereld. en hoe dat weergeeft hoe ouderen generaties hier over denken. Maar daar maken we ook geen stukje over.
@@99deathwing I Ik denk dat we het met elkaar eens zijn. Het is interessante kennis maar absoluut niet van belang, wat computerkennis wel degelijk is. (enige) Computerkennis is een must om volwaardig deel te nemen aan de samenleving, vogelnamen absoluut niet. Wat ik denk dat niet subjectief is, is dat (algemene) kennis van de wereld om je heen je leven kan verrijken en je sociaal makkelijker laat bewegen. Vogelnamen zijn daar overigens ook niet echt belangrijk voor, belangrijker is dat je weet wat en waarom de vogel doet, eet, zingt etc. Om de grote wetenschapper RIchard Feynmann te parafraseren: je kan de naam van de vogel in elke taal van de wereld weten, maar dan weet je nog steeds niets over de vogel zelf
Ik vind t bizar dat dit nu pas wordt opgepikt. Toen ik 20 jaar geleden op de basisschool zat, wit ik oook niiiiiiks van dieren en planten. Werd Total geen aandacht aan besteed ook. Ben 25 nu en leer net n btj het verschil tussen een beuk en eik
Helemaal mee eens. Toen ik 20 was wist ik bijna niets van algemene kennis. Dat kwam met de tijd en met meer interesse. Ik ben nu 30 en heb zoveel meer algemene kennis vergeleken met 10 jaar geleden.
@@Questerer Toen ik 10 was wist ik het verschil tussen een merel en een lijster en een koolmees en een pimpelmees en tussen raven, kraaien, roeken, en kauwen, en tussen heggemusjes en huismusjes, een reiger en een ooievaar, een slechtvalk en een torenvalk, en een vlaamse gaai en een ekster, en er waren er maar twee op school die die verschillen niet wisten, op de torenvalk en slechtvalk na mischien. Ik heb nu inderdaad meer kennis en meer interesse, maar toen ik 10 was had ik ook ogen en nieuwsgierigheid. En ik heb ergens gelezen dat de meeste mensen pas vanaf ongeveer hun veertigste een bril nodig hebben. Is er misschien iets mis met je nek? Ik zou er even naar laten kijken.
@@Questerer Geeft niets hoor. Als je uit je doos kruipt en de wereld ontdekt leer je nog wel meer over communicatie. Als. Wat je niet zult doen want je stelt wat jij raar en onaardig vindt gelijk aan ziekte. Waar ken ik dat toch van? Ohhh ja, extreem nationalisme en fascisme. Nou ja, succes ermee.
I used to think I had the answers to everything But now I know That life doesn't always Go my way, yeah Feels like I'm caught in the middle That's when I realize I'm not a girl Not yet a woman All I need is time A moment that is mine While I'm in between I'm not a girl There is no need to protect me It's time that I Learn to face up to this on my own I've seen so much more than you know now So don't tell me to shut my eyes I'm not a girl Not yet a woman All I need is time A moment that is mine While I'm in between I'm not a girl But if you look at me closely You will see it in my eyes This girl will always find Her way I'm not a girl don't tell me what to believe (Not yet a woman) I'm just tryin' to find the woman in me, yeah (All I need is time) oh, all I need is time (A moment that is mine) that's mine While I'm in between I'm not a girl Not yet a woman All I need is time (is all I need) A moment that is mine While I'm in between I'm not a girl Oh Not yet a woman
Zou het kunnen Arjen, dat ze het niet weten omdat het ze simpelweg niet boeit? Anno 2024 is er geen enkele reden om dit als parate kennis in je bovenkamer te hebben. En eerlijk gezegd zie ik geen reden waarom dat een slechte ontwikkeling is.
Ik ben 33 en ik ken er wel een paar, maar niet alles. had zo'n national geographic verzamelboek met alle dieren als kind in plaats van een smartphone. Dus alles blijft wel hangen uiteindelijk als ik hard terug denk, maar je moet ook een passie hebben. Mijne was geschiedenis, ik kan wel alle SS standaarte's voor je identificeren, geweldige visuele stimulatie hadden die nazi's maar dat is dan ook weer niet goed.. media maakt zich echt te druk om dingen als dit.
Commentaar geven op een youtube video over het algemeen ook niet. Tenzij je door een vreemde mogendheid betaald wordt om propaganda te verspreiden natuurlijk.
@@tabularasa0606 Dus je punt is dat het allebei nutteloos is. Helemaal mee eens, ga jij maar lekker vogels spotten met je saaie kut leven, en laat de comments maar aan mij over.
@@tabularasa0606Nevill mag toch gwn zeggen wat zijn mening is over dit onderwerp.. Iets met vrijheid van meningsuiting. Het interesseert mij persoonlijk ook geen reet hoe elke vogel- en plantensoort heet
@@STEVE555- dat is niet het enige wat boeit, maar praktische belangen zouden wel prioriteit moeten hebben boven de belangen met minder-tot-geen praktisch nut. Waarom er zoiets bestaat als "gender studies" snap ik dan ook niet; die gasten kunnen het begrip "vrouw" niet eens definiëren.
@@CaptMorpheusZ Nouja, als je de zin van het leren niet snapt, dan is er toch een groot deel van je leven weg. Waarom zou je een boek lezen, waarom zou je een film kijken, waarom zou je willen weten welk dier er voor je neus zit.
Dit is gewoon verloren kennis, doordat we continue bezig zijn met onze telefoons en dergelijke, leren we nooit het leuke en het mooie wat de natuur ons bied!
Ik heb geleerd over welke vogel wat was en welke plant wat was van mijn ouders en mijn opa en oma. niet opschool. als je niet zo dik bent met je familie.. kan un oorzaak zijn..
Toen ik 22 was en op mijn opleiding een lijstje insecten moest maken (vraag me niet waarom) was het al zo dat sommigen dachten dat blaadjes wit papier van de boom kwamen. Dus niet van de boom...de bast en schors en binnenkant, de pulp. Maar ze dachten dat er bladeren waren die wit waren en rechthoekig gesneden werden, tot het een A4-tje was.
Alsjeblieft niet. Wingspan is reclame voor één of andere vogelstichting, slecht verhuld als een gebrekkig spel. De spelregels laten enorm te wensen over, ze zijn omslachtig en onduidelijk, en de eieren hebben verschillende kleuren zonder dat daar een reden voor is. Dat laatste staat zelfs letterlijk in de spelregels. Het is een beginnersfout in spellenontwerp om onderscheid te maken waar dat geen betekenis heeft. Dat leidt alleen tot verwarring. Wingspan stikt van de ontwerpkeuzes die schreeuwen "wij vinden uiterlijk vertoon en biologieles geven belangrijker dan een goed spel maken". Punt is dat ik (en met mij vele anderen) het spel na het lezen van de gebruiksaanwijzing niet eens beginnen te spelen, of het niet afmaken. Het spel is altijd belangrijker dan hoe het eruit ziet. Je koopt een spel omdat je een goed spel wilt spelen, maar blijkbaar laten mensen zich onterecht beïnvloeden door "Oeh, mooie plaatjes, oeh, dit gaat over de natuur, oeh, vogelstichting". Misschien omdat ze zichzelf dan het gevoel geven dat ze "goed bezig" zijn of iets van die aard. Ja, het uiterlijk van een spel doet ertoe en heeft waarde en functie, maar is ondergeschikt aan de kwaliteit van het daadwerkelijke spel.
@@PeopleHaveNoGender ik vind het een geweldig spel. Ontwerpfoutjes die je terecht benoemd daargelaten, is het een solide engine builder met een gestroomlijnd spelverloop.
@@PeopleHaveNoGender ik raad beginnende Boardgamers toch altijd aan om naar een speluitleg op RUclips te kijken ipv de spelregels te lezen. Wanneer je wat meer ervaring hebt wordt het makkelijker om regels op papier te interpreteren. Het spel is relatief makkelijk en verdiend de prijzen die het heeft gewonnen.
@@AmphiptereSiX als ik een filmpje moet kijken in plaats van de spelregels moet lezen, dan zijn de spelregels dus van dramatische kwaliteit. Wie er ook besloten heeft dat dit spel een prijs verdient, schiet te kort in kritisch denken.
Ach man, dieren herkennen is hartstikke leuk, je hoeft niet meteen de wereld te redden met vogeldeterminatie. Je doet toch ook soms dingen die niet belangrijk zijn. Wat is belangrijker? Kennis van de natuur hebben of de avondshow kijken? Of gamen?
Iris met een panterprint 😂
Ik ken een hoop dieren, Pikachu, charmander, charizard....
Ik verwachtte low-key een Pokérap met vogels 😂
Kom dan iig met vogels, zoals Pidgey, Pidgeotto, Pidgeot, Spearow, Fearow enz.
@@Asha_Cosplay Ik was zo klaar voor deze. Bleef helaas uit
Groudon, Kyogre, Rayquaza, Dragonite, Salamence, Bidoof
Stelletje genwunners hier ^^
Ligt ook wel een beetje aan ouders denk ik. Die van mij vinden natuur allebei leuk dus hebben het ons bijgebracht, maar waar leer je het anders? Ook niet op school. Mensen die willen beginnen, obsidentify werkt goed voor herkenning, en je helpt de wetenschap 🦉
@@elinewww OBSIdentify is geweldig!
Voor het herkennen van vogelgeluiden kan je ook nog BirdNET gebruiken, het werkt erg goed als je de vogel niet (goed) kan zien
@@Yes_this_is_my_cat mijn moeder gebruikt Merlin, ook zo’n luisterappje.
Ga bos en natuur beheer studeeren moet je alle planten die hier voorkomen kennen
@@gwyneddboom2579 Merlin werkt geweldig
Dan is mijn vraag; hadden die 55 plussers die kennis ook al toen ze jong waren? Anders slaat die vergelijking tussen de huidige jongeren, en 55 plussers ook nergens op natuurlijk. Het lijkt mij logisch dat iemand met meer dan 55 jaar levenservaring, over meer algemene kennis beschikt, dan iemand van 20.
ja prc. een 55+er heeft in het algemeen meer woordenschat
De 55+'er kent ook veel meer namen van telefonen. Zoals PPT draaischijf telefoon, de Nokia 3310 en de iPhone 1.
Joh het was vroeger ook normaal om telefoonnummers en adressen uit je hoofd te weten. Maar toen had je ook geen sociale kring van honderden of duizend+ mensen. Wat de meerwaarde is van vogelnamen zal voor mij een vraag blijven. Ookal kom ik van de generatie die dit blijkbaar wel zou moeten weten. Ik wist vroeger alle automerken en motorfietsen op te noemen. Net waar je interesses liggen..
En het sneeuwklokje is nog wel zo makkelijk te herkennen. Die klingelingelingt.
Betekent dit dat de eigenaar van van der valk geen 55-plusser is of heb ik het punt gemist?
Van der valk heeft een toekan als logo omdat de valk als symbool door de nazi’s werd gebruikt tijdens de tweede wereldoorlog.
inmiddels wel, toen nog niet 😂
Van der Valk is een achternaam. In de tijd dat ze het hotel opende hadden ze logos die op adelaars leken wel ff gezien
@@tothepast 😢 why?
@@watnoudan Iets met 1933-1945 ofzo.
Ja Arjen, maar ik ken alle 1025 Pokémon! Nu jij weer.
Ik ook! Komt wel een beetje door mijn autisme, maar toch 😂
Daar kom je mee vooruit😂😂
@@TheFlashyLucario Same same, ben ook een fan van Lucario trouwens.
@@determineddaaf3 ja die is het gaafste
2:14 Dus een Bugs Bunny? I got you there
ik moet u verzoeken deze locatie te verlaten :P
Je kunt kinderen hier niet de schuld van geven. Het is aan volwassenen om kinderen flora en fauna te leren. Er staat nergens op een vogel geschreven wat de naam van die soort is.
en net zoals met de zilverreiger, witte druif en blauwe kiekedief, de benamingen zijn lang niet altijd accuraat
en ze schreeuwen ook hun naam meestal niet, behalve de koekoek, had zo een pokemon kunnen zijn:D
Zilvervliesreiger! zilvervliesreiger! zilvervliesreiger!
@@ElysiaWhitemoonOmega Vergeet de tjif tjaf, kievit, grutto, grote Karekiet, oehoe en hop niet die allemaal (ongeveer) hun eigen naam roepen! Heet een onomatapee en er zijn verbazingwekkend veel dieren genoemd naar het geluid dat ze maken.
Dat lijkt een goede oplossing! Gewoon even netjes markeren met een stift
Misschien kennen jongeren minder vogels omdat de oudere generatie het hen niet heeft aangeleerd? Hmmmm...
Deze generatie is gewoon mislukt en kansloos. Weg met de verzorgingsstaat dan komen wij tenminste van hun af haha
DHMIS, nice!
Dat kan… maar het kan ook desinteresse zijn… 🫤
Ik zie nooit de jonge generaties met vogelboekjes of apps de natuur in trekken om te kijken wat ze allemaal zien. Complete desinteresse
Luister eens voor de grap naar de vogelspotcast, daar wordt op een leuke manier veel verteld over de natuur en vooral vogels.
Beetje jammer dat ze dan de grijze roodstaart (die grijs is met een rode staart...) dan simpelweg bestempelen als papegaai.
Het heeft ook te maken met dat het geen ene reet boeit. Men ging vroeger meer naar buiten en dan ging je uiteindelijk die bloemen en vogels herkennen, omdat je alleen maar een beetje om je heen kon kijken.
Als mensen nu buiten zijn zitten ze meestal op hun telefoon en vallen dieren en planten niet zo op.
Ik zal je eens vertellen dat mij juist een heleboel opvalt!
Zo heb je in Amsterdam de stadsduif, de huiskat, de hond en de mug!
Dat is voor mij ook oprecht wel een frustratiepuntje, dat veel mensen kauwen kraaien noemen
Maar hoe onderscheid je ze dan? Ik zou het graag willen leren maar kan dat onderscheid moeilijk maken.
@@minor_2nd een kauw heeft een grijze verschijning (vooral de nek) met zwart gezicht. Een kraai is echt volledig zwart en een formaat groter dan de kauw.
Thanks, daar ga ik vanaf nu op letten
@@minor_2nd De lichtgroene ogen van de kauw zijn vaak ook makkelijk te herkennen.
@@minor_2ndwat ook helpt is dat een kauw en een kraai min of meer hun eigen naam zeggen, net als de koekoek, grutto en (meestal) de tjiftjaf.
Buxus in de vorm van een konijn en dan konijn in de vorm van een buxus, geniaal
Ik denk dat de algehele tendens in de maatschappij aan het verschuiven is van het hebben van kennis naar het kunnen vinden van kennis. Ik kom uit een generatie waarbij als je iets niet weet, je het ook niet snel te weten kwam (moest je helemaal naar de bieb). tegenwoordig maak je er een foto van en krijg je een overzicht van alles wat je maar weten wilt over de bloem, vogel, auto, postzegel etc. Ik merk aan mezelf dat ik absoluut geen kaart kan lezen omdat google maps bestond toen ik twintig werd. Heeft mijn leven nooit negatief beinvloed. Dus is het erg dat de individuele kennis verloren gaat? ik denk t niet, zolang internet het doet. Want zonder maps kom ik nergens.
Het station De Vink heeft niet het voorvoegsel Leiden, vanwege disputen tussen de gemeenten Leiden en Voorschoten over bij welke plaats het station hoort (en dus welk voorvoegsel het dient te krijgen)
Ik ben zelf altijd geïnteresseerd geweest in natuur en mijn ouders hebben het mij ook zeker aangeleerd/laten zien, maar naar mijn idee wordt er gewoon geen aandacht aan besteed op de middelbare school. Op de basisschool wel, maar bij biologie is het menselijk lichaam bij biologie belangrijker dan iets over de natuur. Echt zonde
Als 32 jarige weet ik dan weer dat die kever op die margriet een (gedeukte) gouden tor is.
1:38 ik ga veelste hard stuk om dit
Jan van Gent uit Duivendrecht 🤣
Dit was echt de beste aflevering in tijden
Ouderen hebben ook meer levenservaring ik denk dat de jongeren vanzelf de vogels en planten wel gaan herkennen. Als het ze al interesseert, en anders hebben ze apple intelligence en google gemini
Ga biologie studeren dan krijg je een leuk boekje genaamt heukels flora van nederland
Dit mag wel zo zijn, maar ik ken veel mensen om mij heen die in 20e jaren helemaal fan worden van plantjes onderhouden of vogelen.
Ik ben het met veel jongeren eens dat ouderen meer tijd ervoor hebben gehad. De tv en vrije tijd is ook een grote factor. Veel ouderen die ik ken kijken wekelijks naar binnenstebuiten of vroege vogels, daar leer je best wel wat natuurkennis.
Ouderen hebben toch ook veel meer tijd gehad om al die dingen te onthouden
Natuur 'kwijt'geraakt? Je bedoeld dat de jeugd wat onderwijs is kwijt geraakt want vogels zitten al lang niet meer in het biologie lespakket.
Sneeuwklokje, lenteklokje en lelietje-van-dalen lijken heel op elkaar, zou ik ook niet zeker kunnen zeggen welke er welke is
Moet wel zeggen dat we er weinig weten te indentificeren, maar dat we het ook niet meer hoeven omdat het internet bestaat
Jongeren hebben minder jaar kunnen studeren wat voor flora en fauna er in Nederland leeft.
Mijn zoon van 4 weet ze allemaal behalve die vink want die zie je hier zelden.
Mooie zin.
@@hetspook666 Goed man : )
Want je moet ook echt studeren om merels en sneeuwklokjes te kunnen herkennen
@@hetspook666 Je kan naar een supermarkt voor de slavink
Ben geen grote fan van je show maar deze was wel echt scherp 😂
Mijn opa was biologie leraar op de basisschool. Die heeft het er wil ingestampt bij kinderen en kleinkinderen. Mijn vader had de Peterson vogelgids. Kijk anders ff Bert Visscher dat hij het heeft over de Peterson vogelgids . Wellicht wekt dat de interesse😂😂
Merol bij de merels 😂
Ik kan me echt niet voorstellen dat een significant deel van de mensen een sneeuwklokje niet kan herkennen...
Zulke clips zijn veel beter, kort snel en een goede dosis humor
Een kever op een Margriet Vink best leuk.
En die was ook echt blauw!
Vw kever op margriet
Toen dit begon vroeg ik me af hoe dit grappig ging worden maar dat is goed gelukt😂
Sinds dat ik een zoontje heb, heb ik elke dierentuin ondertussen wel gehad.
Dat zei je gisteravond ook
deze zat echt goed inelkaar
44% voor vink is best prima
Wel ff scherp blijven redactie! Dat witte ding is een Grote Zilverreiger, geen "Zilverreiger" en jullie beelden een Waaierstaartkoekoek (Cacomantis flabelliformis) af, niet onze Europese koekoek (Cuculus canorus) 🥲🤓
Toont wel aan dat ze een pint hebben met deze reportage
Ken je de Hawk Tuas generalis al?
@@Bartowski5000zoek een leven
De slechtvalk is ook een Australische (macropus) en geen Europese
Gemiste kans voor een grap over Wouter Koolmees die je, in tegenstelling tot de pimpelmees, herkent aan zijn stropdas.
Ik ken wel meer Pokemon dan de gemiddelde oudere
"Pupil" vond ik wel echt goed
Ik denk dat het verschil tussen mensen uit het platteland en stedelingen groter is, maar dat is maar een aanname
Dat zat ik ook te denken. Volgens mij kennen mensen van het platteland de vogels en bloemen wel en stedelingen niet - en ik denk niet dat dat vroeger heel anders was, maar misschien woont tegenwoordig ook een groter deel in stedelijker gebied.
Nahh voor mij klopt dat niet. Ik woon (helaas) op het platteland en ik herken al die soorten echt niet hoor. Simpelweg omdat het me geen reet interesseert😅
Brilliant 😂😂 !!
0:47 oh, ik dacht een Eend op een Libelle, dat lijkt ook gewoon zoveel op een Kever of een Margriet, is soms lastig uit elkaar te houden als je geen kenner bent
Niet tijdens het tandpoetsen😂😂😂
2:57 na het noemen van die namen dacht ik: “komen er nog merel”
Op m'n 8e kon ik al de dikstaartsmalvoetbuidelmuis en de Oost-Australische buidelspringmuis van elkaar onderscheiden.
Daar hebben we tegenwoordig Google lens voor :)
Wat echt leuk is, is bomen / bloemen / vogels / vlinder kwartet spelen
3:27
D. Sierd de Vos
De foto van de slechtvalk is van een ondersoort uit Australië (macropus), deze ziet er toch wat anders uit dan de soort inheems in NL (peregrinator). De foto is dus niet fout want het is een slechtvalk maar wat slecht gekozen voor een stuk over de herkenning van inheemse fauna en flora.
Thanks voor de credits ;)
Kunnen we die stikstof niet een beetje opschroeven? Dit ga ik nooit onthouden
Zelden zo gelachen bij dit programma.
Is Iris met de panterprint niet dezelfde persoon die toen bij de avondshow te gast was over Rusland?
Ja. Iris de Graaf.
Is natuurlijk een gouden kever op een margriet haha
Wat boeit het mij nou hoe een specifieke bloem of vogel heet? Het is niet alsof ik die kennis ooit in m'n leven nuttig ga gebruiken. Fijn voor ouderen dat ze al deze dingen wel kennen, maarja ze kunnen dan ook geen computer gebruiken. Het is net wat je belangrijk vind.
En daarmee ben je het levende voorbeeld van het stukje. Geen waardeoordeel, het is namelijk inderdaad ook geen kennis die van grote concrete waarde is in een leven. Ik persoonlijk vind het leuk om kennis te hebben over de wereld om me heen, en een begin daarvan is het kennen van de namen zodat je de dingen kan onderscheiden. Ga ik hier geld of roem mee verdienen? Nee zeker niet. Maakt het de wereld om me heen interessanter en indrukwekkender? Ja, zeker wel. Zou ik mijn kinderen aanraden om kennis van vogels op te doen in plaats van computers? Nee. Uiiteindelijk persoonlijke voorkeur. Maar jouw gedachtengoed geeft dus wel weer hoe de jongere generaties hier over denken. Wat wat mij betreft prima maar misschien een gemiste kans is.
@@ruigebeer begrijpelijk maar dit is uw subjectieve mening, net als mijn bericht de subjectieve mening van een groot deel van de jeugd is. Zoals u ook stelt brengt het geen concrete waarde in het leven. Als dit aansluit op iemands hobby wordt dit aangemoedigd. Maar tijd is beperkt en zolang het geen meerwaarde bied zal de interesse om dit te weten niet groot zijn. U ziet dit als een gemiste kans, ik zou hetzelfde argument kunnen maken dat door gebrek aan computer kennis je geen deel uit maakt van het collectieve gedachtegoed en cultuur van de mensheid, hoe dat meer te maken heeft met kennis hebben over de wereld. en hoe dat weergeeft hoe ouderen generaties hier over denken. Maar daar maken we ook geen stukje over.
@@99deathwing I
Ik denk dat we het met elkaar eens zijn. Het is interessante kennis maar absoluut niet van belang, wat computerkennis wel degelijk is. (enige) Computerkennis is een must om volwaardig deel te nemen aan de samenleving, vogelnamen absoluut niet. Wat ik denk dat niet subjectief is, is dat (algemene) kennis van de wereld om je heen je leven kan verrijken en je sociaal makkelijker laat bewegen. Vogelnamen zijn daar overigens ook niet echt belangrijk voor, belangrijker is dat je weet wat en waarom de vogel doet, eet, zingt etc. Om de grote wetenschapper RIchard Feynmann te parafraseren: je kan de naam van de vogel in elke taal van de wereld weten, maar dan weet je nog steeds niets over de vogel zelf
Waar haal je de tijd vandaan als je alleen maar moet werken om uberhoud te leve😅😂
Ik voel me ineens 10 jaar ouder; ik wist het antwoord op de laatste vraag.
De Vos zegt vooral heel veel koekoek
Ik vind t bizar dat dit nu pas wordt opgepikt. Toen ik 20 jaar geleden op de basisschool zat, wit ik oook niiiiiiks van dieren en planten. Werd Total geen aandacht aan besteed ook. Ben 25 nu en leer net n btj het verschil tussen een beuk en eik
Dit vond ik onbeperkt grappig
Ik vind dit een beetje een gek onderzoek, ik zal zelf zeggen dat ouderen gewoon meer weten omdat ze ouder zijn
Helemaal mee eens. Toen ik 20 was wist ik bijna niets van algemene kennis. Dat kwam met de tijd en met meer interesse. Ik ben nu 30 en heb zoveel meer algemene kennis vergeleken met 10 jaar geleden.
@@Questerer Toen ik 10 was wist ik het verschil tussen een merel en een lijster en een koolmees en een pimpelmees en tussen raven, kraaien, roeken, en kauwen, en tussen heggemusjes en huismusjes, een reiger en een ooievaar, een slechtvalk en een torenvalk, en een vlaamse gaai en een ekster, en er waren er maar twee op school die die verschillen niet wisten, op de torenvalk en slechtvalk na mischien.
Ik heb nu inderdaad meer kennis en meer interesse, maar toen ik 10 was had ik ook ogen en nieuwsgierigheid. En ik heb ergens gelezen dat de meeste mensen pas vanaf ongeveer hun veertigste een bril nodig hebben. Is er misschien iets mis met je nek? Ik zou er even naar laten kijken.
@@stylis666 dat is een rare en onaardige manier van communiceren. Misschien is er wat mis met je brein? Ik zou er even naar laten kijken.
@@Questerer Geeft niets hoor. Als je uit je doos kruipt en de wereld ontdekt leer je nog wel meer over communicatie. Als. Wat je niet zult doen want je stelt wat jij raar en onaardig vindt gelijk aan ziekte. Waar ken ik dat toch van? Ohhh ja, extreem nationalisme en fascisme. Nou ja, succes ermee.
Dan moet je vaker gaan wandelen in natuurgebieden.. Utrechtse heuvelrug, de Biesbosch enzovoorts
Wandelen zorgt niet dat mijn vogelkennis beter wordt
Tip: doe je ogen open tijdens het wandelen
@@bengeurden1272 Dan nog leer ik de namen niet, behalve als de vogels en planten naambordjes op hebben
Ik zou zeggen ga in china wandelen misschien ga je wel wat chinees leren
I used to think
I had the answers to everything
But now I know
That life doesn't always
Go my way, yeah
Feels like I'm caught in the middle
That's when I realize
I'm not a girl
Not yet a woman
All I need is time
A moment that is mine
While I'm in between
I'm not a girl
There is no need to protect me
It's time that I
Learn to face up to this on my own
I've seen so much more than you know now
So don't tell me to shut my eyes
I'm not a girl
Not yet a woman
All I need is time
A moment that is mine
While I'm in between
I'm not a girl
But if you look at me closely
You will see it in my eyes
This girl will always find
Her way
I'm not a girl don't tell me what to believe
(Not yet a woman)
I'm just tryin' to find the woman in me, yeah
(All I need is time) oh, all I need is time
(A moment that is mine) that's mine
While I'm in between
I'm not a girl
Not yet a woman
All I need is time (is all I need)
A moment that is mine
While I'm in between
I'm not a girl
Oh
Not yet a woman
Zou het kunnen Arjen, dat ze het niet weten omdat het ze simpelweg niet boeit? Anno 2024 is er geen enkele reden om dit als parate kennis in je bovenkamer te hebben.
En eerlijk gezegd zie ik geen reden waarom dat een slechte ontwikkeling is.
Ik ben 33 en ik ken er wel een paar, maar niet alles. had zo'n national geographic verzamelboek met alle dieren als kind in plaats van een smartphone. Dus alles blijft wel hangen uiteindelijk als ik hard terug denk, maar je moet ook een passie hebben. Mijne was geschiedenis, ik kan wel alle SS standaarte's voor je identificeren, geweldige visuele stimulatie hadden die nazi's maar dat is dan ook weer niet goed.. media maakt zich echt te druk om dingen als dit.
Wat voor kever?
Vroeger van mijn opa geleerd dat er maar twee soorten vogels bestaan; sijzen en drijfsijzen.
Laat me raden: jouw opa komt uit Den Haag? 🤔😉
De peuter noemt de raaf in zijn co-operatieve gezelschapsspel hardnekkig een kraai en ik krijg het er niet uit.
die iris met een panterprint herkende ik meteen aan haar twee pluspunten, goeie memme
Ken vooral niet-vogelachtige dinosaurussen
Ik ben ook een Iris met panterprint😂😂😂
Ik studeer wiskunde maar mijn 55 plussers thuis kunnen niet eens de eenheidscirkel uit hun hoofd. Schande.
In America, the "goldfinches" are actually gold. Ok more gold. Ok yellow...
Vogels herkennen brengt geen brood op de plank
Commentaar geven op een youtube video over het algemeen ook niet. Tenzij je door een vreemde mogendheid betaald wordt om propaganda te verspreiden natuurlijk.
@@tabularasa0606 Dus je punt is dat het allebei nutteloos is. Helemaal mee eens, ga jij maar lekker vogels spotten met je saaie kut leven, en laat de comments maar aan mij over.
@@tabularasa0606Nevill mag toch gwn zeggen wat zijn mening is over dit onderwerp.. Iets met vrijheid van meningsuiting. Het interesseert mij persoonlijk ook geen reet hoe elke vogel- en plantensoort heet
Wanneer praktische belangen nog het enige zijn waar mensen zich in interesseren kun je er beter nu een einde aan maken, dat gaat een keer vervelen
@@STEVE555- dat is niet het enige wat boeit, maar praktische belangen zouden wel prioriteit moeten hebben boven de belangen met minder-tot-geen praktisch nut. Waarom er zoiets bestaat als "gender studies" snap ik dan ook niet; die gasten kunnen het begrip "vrouw" niet eens definiëren.
Wat heeft het zin om planten namen en vogel namen te herkennen? Wat ben ik een boswachter? Komt dit voor in de toets?
Wat heeft het voor zin om van je oma te houden, ze sterft toch vrij snel.
@@Widdekuu91 Beetje extreem denk je niet?
Mooie zinnen. Wanneer ga je eens naar school?
Meer kennis van de wereld, waar voedsel vandaan komt, klimaat, hoe te verbouwen en onderhouden.
@@CaptMorpheusZ Nouja, als je de zin van het leren niet snapt, dan is er toch een groot deel van je leven weg.
Waarom zou je een boek lezen, waarom zou je een film kijken, waarom zou je willen weten welk dier er voor je neus zit.
Boomers hadden tijdens hun jeugd niks beters te doen dan voor zich uit staren in de tuin :)
Boomers hebben het besef dat ze zonder de wereld om hun heen niks zouden hebben en niks zouden zijn ;)
Het is tbh best wel triest hoeveel mensen vervreemd zijn van de natuur
Iris is een goede reden om het nieuws even te volgen.
Want?
Wel een gemiste kans om op het einde niet Sierd de Vos te noemen
2:43 Uh, dat is toch echt een schijtlijster.
Yay!
Bekende dieren zijn niet meer bekend als niemand ze kent hmmmm…
Dus wat is nu de reden dat jongeren minder diersoorten kennen?
Maar even jongere hebben minder interesse in dingen voor oudere 😅shocking 😂
Hoe kom je erop 😂😂😂😂
Dit is gewoon verloren kennis, doordat we continue bezig zijn met onze telefoons en dergelijke, leren we nooit het leuke en het mooie wat de natuur ons bied!
De vraag is of het überhaupt nuttig is om alles te herkennen en de naam te weten. Voegt niet heel veel toe.
Als je bos en natuur beheer doet wel
@@definitlynotbenlente7671 En dan leer je het vanzelf.
Ik heb geleerd over welke vogel wat was en welke plant wat was van mijn ouders en mijn opa en oma. niet opschool. als je niet zo dik bent met je familie.. kan un oorzaak zijn..
Jongeren zitten veel op TikTok of op hun mobiel. Ze zijn er niet (veel) mee bezig
TikTok of koekoek, zoveel maakt dat toch niet uit?
Toen ik 22 was en op mijn opleiding een lijstje insecten moest maken (vraag me niet waarom) was het al zo dat sommigen dachten dat blaadjes wit papier van de boom kwamen.
Dus niet van de boom...de bast en schors en binnenkant, de pulp. Maar ze dachten dat er bladeren waren die wit waren en rechthoekig gesneden werden, tot het een A4-tje was.
Allemaal het bordspel Wingspan kopen en pas stoppen als je alle kaarten uit je hoofd kent.
Alsjeblieft niet. Wingspan is reclame voor één of andere vogelstichting, slecht verhuld als een gebrekkig spel. De spelregels laten enorm te wensen over, ze zijn omslachtig en onduidelijk, en de eieren hebben verschillende kleuren zonder dat daar een reden voor is.
Dat laatste staat zelfs letterlijk in de spelregels. Het is een beginnersfout in spellenontwerp om onderscheid te maken waar dat geen betekenis heeft. Dat leidt alleen tot verwarring.
Wingspan stikt van de ontwerpkeuzes die schreeuwen "wij vinden uiterlijk vertoon en biologieles geven belangrijker dan een goed spel maken". Punt is dat ik (en met mij vele anderen) het spel na het lezen van de gebruiksaanwijzing niet eens beginnen te spelen, of het niet afmaken.
Het spel is altijd belangrijker dan hoe het eruit ziet. Je koopt een spel omdat je een goed spel wilt spelen, maar blijkbaar laten mensen zich onterecht beïnvloeden door "Oeh, mooie plaatjes, oeh, dit gaat over de natuur, oeh, vogelstichting". Misschien omdat ze zichzelf dan het gevoel geven dat ze "goed bezig" zijn of iets van die aard.
Ja, het uiterlijk van een spel doet ertoe en heeft waarde en functie, maar is ondergeschikt aan de kwaliteit van het daadwerkelijke spel.
@@PeopleHaveNoGender ik vind het een geweldig spel. Ontwerpfoutjes die je terecht benoemd daargelaten, is het een solide engine builder met een gestroomlijnd spelverloop.
@@AmphiptereSiX probleem is dat een aanzienlijk deel van de spelers daar niet terecht gaat komen, vanwege de abominabele spelregels.
@@PeopleHaveNoGender ik raad beginnende Boardgamers toch altijd aan om naar een speluitleg op RUclips te kijken ipv de spelregels te lezen. Wanneer je wat meer ervaring hebt wordt het makkelijker om regels op papier te interpreteren. Het spel is relatief makkelijk en verdiend de prijzen die het heeft gewonnen.
@@AmphiptereSiX als ik een filmpje moet kijken in plaats van de spelregels moet lezen, dan zijn de spelregels dus van dramatische kwaliteit. Wie er ook besloten heeft dat dit spel een prijs verdient, schiet te kort in kritisch denken.
aaaaa lubach.. ouwe linkse rukker 😘😘
What the sigma
Deze generatie is toch mislukt.
Flikker op man, ik ben wel met belangrijkere dingen bezig dan vogels herkennen
Ach man, dieren herkennen is hartstikke leuk, je hoeft niet meteen de wereld te redden met vogeldeterminatie. Je doet toch ook soms dingen die niet belangrijk zijn.
Wat is belangrijker? Kennis van de natuur hebben of de avondshow kijken? Of gamen?
MEREL 1 man - 4 vrouwen...