Πώς αλλάζει το μετρό μια γειτονιά;

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 11 июл 2024
  • 📌Κάντε Εγγραφή στο Κανάλι του ‪@News247gr‬
    Ο Πειραιάς υποδέχθηκε το μετρό με ενθουσιασμό, την στιγμή που στα Εξάρχεια εντείνονται οι αντιδράσεις κατά της κατασκευής σταθμού μετρό στην πλατεία. Είναι τα τελευταία δύο παραδείγματα της εξάπλωσης που θα προσθέσει μια επιπλέον γραμμή και 38 ακόμα σταθμούς στο δίκτυο μέσα στην επόμενη δεκαετία.
    Ωστόσο, πώς ακριβώς αλλάζει το μετρό μία γειτονιά;
    Το εξετάσαμε, με τη βοήθεια και της Δρ. Κοινωνικής Αστικής Γεωγραφίας, Αθηνάς Αραμπατζή, από την σκοπιά του gentrification και των ενοικίων, του πρασίνου και του κυκλοφοριακού, και του οξύμωρου της ανάπτυξης των σύγχρονων πόλεων.
    00:00 Η εξάπλωση του μετρό στην Αθήνα
    1:00: Χρόνος/κόστος μετακίνησης και κυκλοφοριακό
    2:17 Αύξηση ενοικίων
    3:29 Μείωση ρύπανσης αλλά και πρασίνου
    3:49 Η φυσιογνωμία μιας γειτονιάς - Gentrification
    #NEWS247 #Μετρό
    Facebook: / news247
    Instagram: / news247gr
    Twitter: / news247gr
    TikTok: / news247gr
  • НаукаНаука

Комментарии • 65

  • @byronarvanitis1189
    @byronarvanitis1189 10 месяцев назад +16

    Τα δέντρα που κόβονται θα ξαναφυτευτουν στο μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά το βίντεο δεν το αναφέρει αυτό.

    • @stelios5314
      @stelios5314 2 месяца назад

      Ναι αλλά σε άλλο σημείο. Αν πχ φύγουν απο τα Εξαρχεια και πάνε στον Υμηττό εν τέλει η περιοχή ζημιωμένη βγαίνει ως προς το πράσινο. Και αν εννοείς πως στη θεση των παλιών δέντρων θα φυτευτούν νέα, Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το νέο μικρό δενδρύλλιο με τα μεγάλα που ζουσαν για χρόνια στην περιοχή...

  • @badseed86
    @badseed86 Год назад +28

    Το πρόβλημα της Αθήνας είναι τριπλό:
    - Πάρα πολλά αυτοκίνητα παρκαρισμένα σε στενούς δρόμους. Η πιο πράσινη μετακίνηση είναι το να περπατάς ή να παίρνεις ποδήλατο. Στην Αθήνα αυτό δε γίνεται καθώς παντού υπάρχουν αυτοκίνητα, ενώ καλά καλά και η οδήγηση στη δεξιά λωρίδα είναι δύσκολη αφού ο καθένας θα παρκάρει στα δεξιά ή θα μείνει με αλαρμ. Όταν υπάρχουν λίγες εναλλακτικές για το αυτοκίνητο ή ζωή όλων γίνεται πιο δύσκολη, ακόμη κι αυτή των οδηγών, μιας και μένουν κολλημένοι στην κίνηση.
    - Σκουπίδια : στο εξωτερικό κάθε πολυκατοικία και κάθε σπίτι έχει το δικό του κάδο, σεσημασμένο από το δήμο. Αν ο κάδος είναι τόσο γεμάτος που δεν κλείνει ή υπάρχουν έξτρα σκουπίδια στο πλάι ο κάδος δε μαζεύεται. Εδώ οι κάδοι είναι στο δημόσιο χώρο. Ο καθένας αφήνει ότι θέλει στον κάδο με αποτέλεσμα κάποιοι κάδοι να γεμίζουν πολύ γρήγορα και αλλοι να υποχρησιμοποιούνται. Ενώ υπάρχει υπηρεσία του Δήμου για τη συγκομιδή ογκωδών απορριμάτων, αυτή δεν είναι πολύ αποτελεσματική καθώς δε σου δίνουν ραντεβού μιας μερας πάρα σου λένε βγαλτα σε μια ώρα συγκεκριμένη που τους βολεύει αλλά δε βολεύει εσένα. Έτσι ο καθένας αφήνει τα παλιά του έπιπλα στο πεζοδρόμιο αντί να ειδοποιήσει την υπηρεσία. Ακόμη λιγότερος ζωτικός χώρος για τον πεζό.
    - Έλλειψη παιδείας οδηγών. Μηχανάκια οδηγούν μέσα από πεζοδρόμια, ανάποδα σε μονόδρομο, αυτοκίνητα παντού χωρίς κανένας δεν αφήνει προτεραιότητα και προτιμά να σε κλείσει θεωρώντας ότι κερδίζει χρόνο χωρίς να καταλαβαίνει ότι επιβραδύνει τη ροή. Ο μέσος οδηγός θεωρεί πως αν χωράει να περάσει ένα αμάξι στο δρόμο, το παρκάρισμα του είναι νόμιμο χωρίς να λαμβάνει υπόψιν το ποσό το παρκάρισμα του επιβραδύνει τη ροή της κυκλοφορίας. Με κάθε παρκάρισμα σε γωνία δρόμου το αμάξι που φεύγει από την κυρία οδό μέχρι να στρίψει στο στενό έχει καθυστερήσει όλη την κίνηση.
    Το μέτρο είναι απαραίτητο για μια σύγχρονη πόλη αλλά αν δεν κάνουμε τη ζωή των πεζών πιο εύκολη τα ωφελη του δεν είναι τόσο εμφανή. Οι λίγες συνοικίες που προσφέρονται για περπάτημα μετατράπηκαν σε περιοχές με airbnb και βομβαρδίζονται από τουρίστες, οι οποίοι επειδή αφήνουν λεφτά θεωρούνται πιο σημαντικοί από τους πολίτες. Ολόκληρες περιοχές σε σημεία φιλέτα κάθε ευρωπαϊκής μεγαλούπολης ήταν σα νεκροταφεία στην περίοδο του λοκνταουν που δεν υπήρχαν τουρίστες. Ίσως θα έπρεπε τα airbnb να περιοριστούν στο κέντρο και να ενθαρρύνουν σε προάστια ή πιο υποβαθμισμένες περιοχές.
    Η Αθήνα είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση καθώς αρχίζει να μπαίνει στον χάρτη των ευρωπαϊκών χωρών με μεγάλο τουρισμό και έχει πολλά κοινά προβλήματα με άλλες πρωτεύουσες, έχει όμως και πολλά δικά της προβλήματα. Οι Αθηναίοι ζουν σε μια όμορφη πόλη της οποίας την ομορφιά την υποτιμούν γιατί την ομορφιά την εκτιμάς μόνο αν μπορείς να την περπατήσεις.

    • @mementovivere2
      @mementovivere2 4 месяца назад +3

      Πολύ σωστά τα λες όλα, αλλά διαφωνώ με το 3. Δεν είναι θέμα παιδείας, είναι θέμα αστυνόμευσης. Σε όποιο δρόμο ξέρω που η τροχαία ξεκίνησε να κάνει ελέγχους η οδηγοί απέκτησαν και "παιδεία".

    • @TheConMp
      @TheConMp 4 месяца назад +1

      Συμφωνώ κ εγώ αλλά πρέπει να βγει η αστυνομία κ να θερίζει αδιακρίτως για μήνες μπας κ αποκτήσουμε παιδεία. Σίγουρα δεν έχουμε σεβασμό προς τον άλλο την παιδεία κοιτάτε? Πάντως τοποθετήστε πολύ σωστα

  • @lago9096
    @lago9096 Год назад +18

    Και στη Θεσσαλονίκη το ίδιο συμβαίνει, αλλά χωρίς το Μετρό

  • @Thanos_Kyriakopoulos
    @Thanos_Kyriakopoulos 10 месяцев назад +10

    Τα δέντρα θα ξαναφυτρώνουν βρε παιδιά, έλεος με το πράσινο. Το θέμα όμως με τα ενοίκια ισχύει, το Μετρό συμφέρει τους ιδιοκτήτες αλλά όχι τους ενοικιαστές.

    • @stelios5314
      @stelios5314 2 месяца назад

      Σε μία πόλη όπως η Αθήνα, με ένα από τα λιγότερα ποσοστά πρασίνου στην Ευρώπη δεν μας παίρνει να λέμε έλεος με το πράσινο. Χρειαζεται να γίνουν περισσότερα πάρκα γενικά. Άμα είναι να τα κόψουμε ολα τα δέντρα και να τα αντικαταστήσουμε με σπόρους και να πούμε "έ καποτε θα έχουμε δέντρα, σιγά"... Και το μετρό βοηθά, αλλά πρέπει να τα λαμβάνουμε ολα υπόψη... Εμένα δεν με προβληματόζουν τόσο τα Εξαρχεια, όσο η καταστροφή του ωραίου πάρκου που υπάρχει στην σταση στον Ευαγγελισμό...

    • @chris_bagl
      @chris_bagl 4 дня назад +1

      Γλιτώνεις αρκετά λεφτά σε μεταφορικά έξοδα πάντως. Τώρα το κατά ποσό αυτό αντισταθμίζει την αύξηση του ενοικίου είναι άλλο ζήτημα

  • @theatisgr
    @theatisgr Год назад +20

    Πρέπει να περιμένουμε να γίνει σταθμός του μετρό για να βελτιωθεί μια γειτονιά; Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν άμεσα, με βασικότερο το σουλούπωμα των πεζοδρομίων. 🙂

    • @captaingreek
      @captaingreek Год назад +5

      Έχεις δίκιο. Ίσως ο τίτλος είναι λάθος. Έπρεπε να λέει "πολη" όχι "γειτονια".

    • @jothegreek
      @jothegreek Год назад +1

      θα σουλουπωσει ετσι μια πολη που καθε τρεις καιγεται . τα λεφτα θα ερχονται απο το τζαμπα ;

  • @Nikotren
    @Nikotren 11 месяцев назад +2

    Λίγο άσχετο με το θέμα του βίντεο, αλλά μήπως στην αρχή του βίντεο όταν λέτε εννοείτε τις Γραμμές 2,3; Γιατί το μετρό ως μετρό λειτουργεί από το 1904.

  • @chrisikurki
    @chrisikurki Год назад +24

    Στη γειτονιά μας (Αιγάλεω, Αγία Μαρίνα) το μετρό λειτούργησε το 2013. Από τότε μια ήσυχη γειτονιά με λιγοστή κίνηση στους δρόμους και άνεση στο παρκάρισμα μετατράπηκε σε μια πολύβουη περιοχή με τεράστιο πρόβλημα παρκαρίσματος, διαρκείς προστριβές των κατοίκων με τους οδηγούς των ΙΧ που ψάχνουν απεγνωσμένα κάπου να αφήσουν το αυτοκίνητό τους σε ακτίνα 500 μέτρων και αρκετοί το παρκάρουν μπροστά από αυλόπορτες και εξόδους πάρκινγκ, τα ενοίκια ανέβηκαν στα ύψη και η εγκληματικότητα σχεδόν άγνωστη έως τότε στην περιοχή μας αυξήθηκε κατακόρυφα. Δεν υπάρχει σπίτι που να μην το έχουν διαρρήξει μέχρι σήμερα. Τελικά, τα οφέλη της γρήγορης μετακίνησης με το μετρό είναι δυσανάλογα μικρότερα από την ζημιά που έχει προκαλέσει στον κοινωνικό ιστό της περιοχής.

    • @PantMal
      @PantMal Год назад +1

      Το μετρο δημιουργηθηκε για να χρησιμοποιει ο κοσμος λιγοτερο τα ΙΧ. Οποτε και οι κατοικοι της Αγιας Μαρινας/Αιγαλεου, μπορουν και να χρησιμοποιουν και εκεινοι το μετρο, δεν φτιαχτηκε μονο για τους τουριστες. Η Αθηνα δεν γινεται να υποστηριξει το να οδηγαει καθε πιθανος πολιτης.

    • @jothegreek
      @jothegreek Год назад +27

      Αυτο ρωτησες αυτου που το χρησιμοποιουν κ πανε στη δουλεια τους . Μηπως αυτο εγινε λογω της κριση κ οχι λογω του μετρο που περιγραφεις ; Οτι το αιγαλεω ηταν μια ησυχη γειτονια μου φερνει γελια

    • @chrisikurki
      @chrisikurki Год назад

      Δεν αναφέρθηκαν στον σταθμό του Αιγάλεω, διάβασε το σχόλιο μου πιο προσεκτικά. Και κυρίως το πρόβλημα είναι η έλλειψη πρόβλεψης χώρων στάθμευσης από την πολιτεία και οργάνωσης των δήμων να αντιμετωπίσουν τα κακώς κείμενα μιας τόσο μεγάλης αλλαγής στη ζωή των κατοίκων όταν δημιουργείται ένας σταθμός του μετρό στην περιοχή τους.

    • @user-gy2qi1ow5b
      @user-gy2qi1ow5b Год назад +1

      Έτσι ακριβώς. Τα είπες όλα.

    • @vasopel
      @vasopel Год назад

      επρεπε να εχουν φτιαξει και παρκινκ,υπογεια η τετρα-οροφα εξω απο καθε περιφεριακο σταθμο του μετρο...αλλα ειναι ηλιθιοι,

  • @user-eh8gl9ni8f
    @user-eh8gl9ni8f 4 месяца назад

    χα χα χα χα χα

  • @lorenzostefa1441
    @lorenzostefa1441 Год назад +1

    πόσο ίνε ο μισθός στην Αθηνά για να μπορέσεις να νοικιάσει το σπίτι 530 €...

    • @recycleman975
      @recycleman975 Год назад

      900 €

    • @byronarvanitis1189
      @byronarvanitis1189 10 месяцев назад +6

      Με τέτοια ορθογραφία, εσύ περιμένεις και αύξηση μισθού;

    • @kal.Ko1719
      @kal.Ko1719 3 месяца назад

      ​@@byronarvanitis1189
      Πάρε ένα 👍 , γιατί με έκανες καί γέλασα !!!😂

    • @christosnb8444
      @christosnb8444 2 месяца назад

      έιναι*