Asuntomarkkinat umpijäässä? |

Поделиться
HTML-код

Комментарии • 31

  • @anttijup
    @anttijup Год назад +46

    Hyvä haastattelu, kiitos. Ammatti TJ ei paljon kutittelusta hätkähtänyt. Hienonosti kaveri suoristelee pöytäliinanreunoja vaikka talo on tulessa.

  • @mmmmerlino87
    @mmmmerlino87 Год назад +30

    Martin voisit taas vähentää jaarittelua ja lopettaa haastateltavan jatkuvan keskeyttämisen :D Muuten loistava ja mielenkiintoinen jakso!

  • @TimoTuomela
    @TimoTuomela Год назад +23

    Olipa selvä sanainen toimari👍

  • @villepaasonen9911
    @villepaasonen9911 Год назад +3

    Mielenkiintoinen aihe ja selkeäsanainen haastateltava. Arvon haastattelijat, nyt pitää skarpata. Selkeämpiä, lyhyitä ja avoimia kysymyksiä. Antakaa vieraan asiantuntijan olla äänessä ja loistaa. Ensi kerralla paremmin. Kiitos.

  • @sivullinen2324
    @sivullinen2324 Год назад +16

    Hyvä Miikka, kunnon roastausta Töölöntullista ja 10k+ hinnoista...kuka hullu niitä ostaa oli hyvä kysymys.

  • @hrll2098
    @hrll2098 Год назад +9

    Hyvä jakso, YIT pyrkii samoihin tuotannollisiin ratkaisuihin kuin kilpailijat.
    Tahtiaikataulun ongelmia ei jaksossa läpi käyty vaan meni haastattelijakaksikolle läpi kuin vääräraha, toki kauniit olivat korulauseet tehdastuotannosta punaisine värilamppuineen.
    Tahtiaikataulun ongelmat ovat mm. Liian vähäinen työaika laadukkaan työn tekemiseen, materiaalien kuivumisajat, työmaiden kompleksisuus, heitelevä henkilöstätarve.
    Se miten tekeviä käsiä tarvitaan tuottaa todella isoja haasteita, jos viikolla 1 tarvitaan 10 sähkömiestä ja 10 putkimiestä ja viikolla 2 vain puolet, sitten taas viikolla 3 jo kaksinkertainen määrä. Ei mikään yritys pysty tämmöiseen heittelyyn. Rakennustyön on oltava sujuvaa ja yrityksille ennustettavaa.
    Lisäksi tahtiaikataulu luo työmaille ison kiireen tunteen, joka lisää työtapaturmien riskiä, tämä sotii sitä vastaan mihin rakennusyritykset sitoutui viime vuosikymmenen aikana, että työn on oltava turvallista ja työtapaturmat on saatava nollaan.

    • @tuukkakankkunen2869
      @tuukkakankkunen2869 Год назад +1

      Osa nostamistasi haasteista on ihan valideja mutta ne voidaan ottaa huomioon laadukkaalla ennakkosuunnittelulla.
      Oikein käytettynä tahtiaikataulu nimenomaan lisää ennakoitavuutta kun aikataulu on yksityiskohtaisemmalla tasolla esitettävissä osapuolille ja poikkeamat havaitaan helpommin. Etenkään perus asuntotuotannossa ei pitäisi olla tuollaisia kuvaamiasi heittoja resurssitarpeissa, kompleksisemmissa kohteissa tarpeissa voi olla enemmän vaihtelua.
      Hyvin ennakkosuunniteltu ja hallittu tuotanto (parempi aikataulu) parantavat työturvallisuutta. Huonosti ennakkosuunniteltu ja hallitsematon tuotanto (kiire ja häiriöt) heikentävät sitä.

    • @oliivioljy9700
      @oliivioljy9700 Год назад

      25 vuotta tehty raksalla, ja aikataulut ovat aivan sian suolesta. Kusipää johtoa riittää niinpaljon että konekivääristkin loppuu lyijyt. Koko ala on yhtä perseilyä. Ulkomaalaisia niinpaljon että kommunikointikin menee vaikeaksi. Johto on niin vastuutonta nykyään että ei ihme että moniasia on päin helvettiä.

  • @marika8363
    @marika8363 Год назад +3

    Pitäisikö nyt Puolan markkinaan sijoittaa… kiitos hyvä setti!

  • @mikkosilakka
    @mikkosilakka Год назад +2

    Ei jengillä ole varaa ostaa asuntoja. Järki hoi älä jätä. Maksakaa ihmisille parempaa palkkaa.

  • @henrimattila2216
    @henrimattila2216 Год назад +2

    Kiva haastattelu aiheesta, josta en tiennyt paljoa. Miika heitti hyviä ajatuksia lopussa.

  • @JPP70
    @JPP70 Год назад +1

    Ongelma on esim Vantaalla keskustat on rakennettu täyteen pieniä asuntoja, joka palvelee vain sijoittajia. Perhe-asunnoista huutava pula, nettoveronmaksajat muuttaa kehyskuntiin. Syy ei ole pelkästään rakennusliikkeiden, kyllä kunnan kaavoitus on ollut surkeaa.

  • @Gustav641
    @Gustav641 Год назад

    Nämä vanhat asunnot.70-ja 80 luvunkin asunnot ja kerrostaloasunnot. Onko se legendaa, kun väitetään että Lahdessa on jotkut kämpän omistajat maksaneet siitä, että ovat päässeet eroon kerrostaloyhtiön osakkuudestaan.
    Uskon että osakkuudestaan pääsee kyllä eroon, jos vaikka vaan tonninkin siitä maksaa, kun aina on ihmisiä jotka ovat jo toivottomassa ulosmittauskierteessä tai muutoin syrjäytyneitä, ja joiden kanssa voi kaupat tehdä, toki edellyttäen että ovat ns. täysjärkisten kirjoissa.
    Itselläni on Vantaalla kämppä(joka aikanaan oli omassa käytössäni) talosta johon on tehty julkisivuremppa ja johon nyt tehdään putkiremppa uusine kylppäreineen ja sähköjohdot(arvio 800€/neliö). Asunnossa on ollut jo kauan vuokralaisia. Jotain 40 tonnin yhtiölaina tulee rempan vuoksi tuon kämpän osalle. Talo on kyllä hyvällä paikalla liikenneyhteyksiä ja muuten ajatellen, ja on asunto aina hyvin kelvannut ainakin siis toistaiseksi. Nyt kuitenkin haluan päästä tuosta eroon, ja voisin antaa sen pois putkirempan jälkeen, enkä siitä itselleni juuri mitään hintaa tarvitsisi. Toki se kun taloyhtiö on isolla tontilla niin sillekkin jotain pitää räknätä.

  • @jme2359
    @jme2359 Год назад +5

    Kun korot on isommat niin kuukausierät kasvaa hirmuisesti. Eikä kenelläkään ole enää varaa vaikka 500000 kämppään kun kuukausi erät on liian isot. Ihme kaveri kun ei tuota tajua. Itse ostaisin talon 1 prosentin korolla, mutta nykykoroilla pysyn vuokralaisena.

    • @ismo_5159
      @ismo_5159 Год назад +1

      Pysy vaan. Pitkällä tähtäimellä vuokranantaja laskuttaa sulta kaikki korot ja muut kulut jonka päälle KATE, kun eivät tee hyväntekeväisyyttä.

    • @kekrikekkuli3359
      @kekrikekkuli3359 Год назад

      No jos 1 asunto maksaa 800 000 ja katsot mitä sillä rahalla sait on tulos silkka pettymys, kontin mallisia kapeita pimeitä asuntoja, ei kiitos. Laske vielä paljonko koko korttelin asunnot maksaa ja mieti vielä uudelleen asuntojen kate.

    • @kekrikekkuli3359
      @kekrikekkuli3359 Год назад

      Jos noissa pidetään vielä lämmitystä talvella pienellä ja ilmastointia suurella niin kuka niissä viihtyy? Joo on haettu energiaratkaisuja lisäseinäeristeillä, tiiveydellä jne. mutta aina tiiveyden lisääntyessä kosteus lisääntyy ja sitä kompensoidaan lisäämällä ilmanvaihtoa joten tulos on miinusmerkkinen johtuen koneelliseen ilmanvaihtoon kuluvasta energiasta. Lisäksi asunnoissa on alipaine joka ei ole hyväksi ihmisille eikä eläimille.

    • @ismo_5159
      @ismo_5159 Год назад +2

      @@kekrikekkuli3359 :lla ihan höpöjuttuja. Ei mitään tekemistä rakennusfysiikan kanssa näillä ilmanvaihtotarinoilla. 2013 alkaen kaikissa taloissa on lämmitetty tuloilma joka on mukavuudessa aivan ylivoimainen talvisin.

  • @juhokarki115
    @juhokarki115 Год назад +2

    Tässä savumerkki. Voitteko käsitellä podcastissä Michael Burryn tiukkaa shorttausta.
    Ja toinen hyvä olis Blackrockin crypto-ostokset. Aika ajan kohtasin ja mielen kiintosia??

  • @anssiluokkala393
    @anssiluokkala393 Год назад +1

    Nordnetille/Martinille kysymys: oon viikko sitten antanut ostotoimeksiannon suomi-rahastoon. Ei vieläkään oo selvitetty, kurssi noussu n. 3,5-4 %toimeksiannon jättämisen jälkeen, kauppaa ei voi perua. Mikä kestää ja olenko muka oikeasti sidottu toimeksiantoon jos en voi mitenkään ennakoida lopullista hintaa?

  • @arbitersincantations6519
    @arbitersincantations6519 Год назад

    Eikös jos maksaa asuntolainaa etupainotteisesti pois niin sen jälkeen maksaa vähemmän korkoja ja enemmän asunnon lyhennystä? Anekdootti: oli tarkoitus maksaa koko asunto lainalla ja pistää vanha asunto vuokralle. Tässä tapauksessa lyhennys olisi ollut 500 ja korot 1300. Nyt kuitenkin myytiin vanha kämppä ja niillä rahoilla lyhennettiin uuden lainaa niin lyhennys on 1300 ja korot 500. Helpompi maksaa 500 korot kuin 1300. Samalla itseasiassa laina-aika lyheni 20 -> 7 vuoteen. Eli nyt joustoa on paljon enemmän.

  • @sane329
    @sane329 Год назад +2

    Ymmärsinkö oikein että asuntoja valmistuu 4k ja puolet niistä ulkomaille?😅😢😂

  • @comolosabias
    @comolosabias Год назад

    Nyt oli kyllä tiukkoja kysymyksiä toimarille

  • @jmen6359
    @jmen6359 Год назад +3

    43:13 nautin tästä kysymyksestä 😂

    • @Miinow
      @Miinow Год назад +1

      Kysymys: Kuka ostaa?
      Vastaus: Sellaiset, joilla on rahaa 😁

  • @zone700
    @zone700 Год назад +11

    Helsingin kaupunki kasvaa humanitaarisen maahanmuuton avulla .
    Hyvä tulokset Suomalaiset ovat muutamassa pois.

  • @artohytonen3743
    @artohytonen3743 Год назад

    Ja mites se laatu?????

  • @KimmoHaanpää
    @KimmoHaanpää Год назад

    Miltäs seuraava argumentti kuulostaa?
    Julkisia hankkeita laitetaan ostoon laskusuhdanteeseen, koska silloin niitä saadaan ostettua halvemmalla.
    Se että pitää ostaa, koska rakennus- ja infrayhtiöillä menee heikosti, ni maistuu hiukan piilotetulta tuelta.
    Niin tai näin lopputulos on kuitenkin sama, paitsi että noususuhdanteeseen ei osteta koska liian kallista. Eli argumentti politiikassa ei voi olla työllisyyden lisääminen suoraan, jolloin sen valtin käyttö tässä pelissä on eliminoitu.
    Yrityksenkin kannattaa ostaa omia osakkeita silloin, kun ne on halpoja eikä kalliita.

  • @jaanahintsikka2700
    @jaanahintsikka2700 Год назад +1

    Eka