De ce să nu ne sperie biopsia

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 24 мар 2021
  • Cu toate că medicina evoluează în mod constant, există o mare reticență a oamenilor cu privire la anumite examene bioptice, atunci când sunt necesare deoarece se tem de acestea. Pacienții găsesc numeroase motive, neîntemeiate pentru a nu realiza un examen bioptic.
    Dr. Oana Silvia Bărbulescu, medic chirurgie generală cu competențe în senologie, spune că biopsia este necesară întotdeauna când există o suspiciune legată de o afecțiune, un diagnostic, o leziune ce poate fi considerată precanceroasă. Examenul bioptic este singura modalitate prin care se pot elimina o serie de presupuneri legate de diagnostic și poate ajuta la recomandarea unui tratament. Femeile care aleg să facă biopsie se pot fi introduse într-o zonă de urmărire, dar pentru acest lucru este necesar ca femeile să nu evite această investigație.
    În trecut, biopsia se putea realiza exclusiv chirurgical, dar în prezent există o serie de proceduri minim invazive prin care aceasta se poate realiza. În țările occidentale există un număr de biopsii necesare unei femei de-a lungul vieții trecute în anumite ghiduri. Femeile pot avea nevoie chiar și de 5 biopsii la nivelul unui sân.
    Dr. Oana Silvia Bărbulescu afirmă că dacă la nivelul unui sân există un chist mamar în tensiune, o acumulare cu lichid, acesta se poate evacua. Prin intermediul unui ac, a unei seringii și a unui ghidaj ecografic, se poate preleva lichid, care apoi ajunge la examinarea prin microscop și prin examen citologic. În acest fel chistul este evacuat, tensiunea de la nivelul sânului dispare și este efectuat un examen citologic ce oferă un diagnostic de etapă finală.
    Se poate apela și la biopsiile cu ac gros în cazul leziunilor suspecte ca fiind maligne, ce presupun o modalitate cât mai puțin invazivă, agresivă. Prin intermediul ghidajului ecografic și a unei anestezii locale se pot preleva cilindrii de țesut mamar, care sunt supuși unui examen histopatologic la microscop.
    În anul 2019 ghidurile pentru cancerul mamar au fost actualizate și pe lângă stadializarea prin întinderea tumorii, mărimea tumorii și gradul de invazie al ganglionilor sunt incluși inclusiv markerii biologici. Aceasta este una dintre puținele modificări importante introduse în stadializarea cancerului de sân, ce semnalează importanța și gravitatea bolii în funcție de agresivitatea biologică.
    Dr. Oana Silvia Bărbulescu recomandă ca înainte de luarea unei decizii de tratament în cazul cancerului de sân să se știe cu ce are de-a face pacientul, iar acest lucru este posibil prin intermediul unei biopsii minim invazive.
    Oana Silvia Bărbulescu - medlife.ro/med...
    Specialitate - medlife.ro/chi...

Комментарии •