ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, καταστροφή Διστόμου & ταχα δέν ήμουν νιός

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 сен 2024

Комментарии • 15

  • @Dnskos
    @Dnskos 3 года назад +2

    Τέλειο....

  • @mylefkada
    @mylefkada 9 лет назад +4

    Μεγάλε Γιάννη Κωνσταντίνου, με τους καημούς σου.

  • @giannakarla7112
    @giannakarla7112 4 года назад +2

    ΓΙΑΝΝΑΚΟ. ΜΟΥ. ΕΊΣΑΙ. ΜΕΓΑΛΟΣ

  • @user-zj4lg7ws2l
    @user-zj4lg7ws2l 3 года назад +2

    Μεγάλε Γιαννάκη! Ότι θέλει την κάνει!

  • @vasilisaggelis4750
    @vasilisaggelis4750 7 лет назад +2

    κωσταντινουυυυ..... αρχωνταααα.... με την φωνάρα σου.... Έτσι μεγαλωσαααα....

  • @user-ib6de1cm2e
    @user-ib6de1cm2e 3 года назад +1

    Αρχοντας ο Γιαννακης με τις ερμηνειες του

  • @ikossap847
    @ikossap847 6 лет назад +2

    φωνάρα ατελείωτη...!!!

  • @mylefkada
    @mylefkada 6 лет назад +5

    Πραγματικά αναρωτιέμαι αν υπάρχει άλλος λαός που να έκανε τραγούδια τα βάσανα και τις δυστυχίες όπως συνέβη στην Ελληνική Δημοτική μουσική.
    Ένα σύντομο ιστορικό του φρικαλέου του φοβερού γεγονότος για το οποίο κάνει λόγο το συγκεκριμένο τραγούδι:
    Αν και από το χωριό Δίστομο τα Γερμανικά στρατεύματα δεν δέχθηκαν κάποια πρόκληση (παρόλο που μεταπολεμικά το ισχυρίστηκαν οι Γερμανοί κατηγορούμενοι της σφαγής), για λόγους αντεκδίκησης ο 2ος λόχος του 8ου Συντάγματος της 4ης Αστυνομικής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Γρεναδιέρων των Ες Ες άρχισε την σφαγή όσων κατοίκων έβρισκαν στο χωριό. Η μανία τους ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δεν ξεχώριζαν από το μακελειό ούτε τα γυναικόπαιδα ούτε τους ηλικιωμένους. Τον ιερέα του χωριού τον αποκεφάλισαν, βρέφη εκτελέστηκαν και γυναίκες βιάστηκαν πριν θανατωθούν. Η σφαγή σταμάτησε μόνον όταν νύχτωσε και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Λειβαδιά, αφού πρώτα έκαψαν τα σπίτια του χωριού. Οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν και κατά την επιστροφή των Γερμανών στην βάση τους, καθώς σκότωναν όποιον άμαχο έβρισκαν στον δρόμο τους. Οι νεκροί του Δίστομου έφτασαν τους 228, εκ των οποίων οι 117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων. Η μαρτυρία του απεσταλμένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Eλβετού George Wehrly ο οποίος έφτασε στο Δίστομο μετά λίγες μέρες μιλάει για 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή.
    Ένας από τους επκεφαλής που θεωρήθηκε υπεύθυνος για την σφαγή στο Δίστομο Χανς Τσάμπελ (en:Hans Zampel) μετά το τέλος του πολέμου συνελήφθη στην Γαλλία και εκδόθηκε στην Ελλάδα. Στην πορεία ζητήθηκε η μεταφορά του στην Γερμανία για τις εκεί έρευνες όπου και παρέμεινε. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ζει ως σήμερα ελεύθερος.
    Ο λοχαγός των SS Φριτς Λάουτενμπαχ (Fritz Lautenbach) είναι ο άνθρωπος που εκτέλεσε την εντολή και συνέταξε την σχετική ψευδή αναφορά. Η αναφορά του Lautenbach αμφισβητήθηκε άμεσα από τον επίσης αυτόπτη μάρτυρα της μυστικής αστυνομίας, Georg Koch, o οποίος συνόδευε την αποστολή.
    Τις 24 Ιουνίου 1944, οι Γερμανοί επανήλθαν και έκαψαν τα σπίτια και τις θημωνιές στα αλώνια του Στειρίου, χωρίς ανθρώπινες απώλειες αφού οι κάτοικοι του είχαν προλάβει να κρυφτούν σε γειτονικές δύσβατες περιοχές του χωριού.
    Μέλη του ίδιου συντάγματος είχαν πραγματοποιήσει ένα μήνα μόλις πριν, την Σφαγή της Κλεισούρας με 273 αμάχους νεκρούς ανάμεσα τους παιδιά και βρέφη.
    «Αντίκρισα στη μέση του σπιτιού την αδελφή μου ανάσκελα, γυμνή από τη μέση και κάτω. Το φουστάνι της ήταν γυρισμένο προς τα πάνω και σκέπαζε το σχισμένο και κομματιασμένο στήθος της, το πρόσωπό της ήταν παραμορφωμένο, όλο το σώμα της κατακομματιασμένο. Μα το χειρότερο και φρικαλεότερο θέαμα ήταν, όταν από τη στάση του σώματός της κατάλαβα ότι οι Γερμανοί είχαν βιάσει το άψυχο κορμί της. Δίπλα της βρισκόταν το τεσσάρων μηνών κοριτσάκι της λογχισμένο, με σπασμένο το κεφαλάκι του, και στο στόμα του είχε τη ρώγα του στήθους της μάνας του που είχαν κόψει εκείνοι οι κανίβαλοι. Το άλλο κοριτσάκι της, η 6χρονη Ελένη, βρισκόταν στο κατώφλι του σπιτιού μέσα σε μια λίμνη αίματος με βγαλμένα τα σπλάχνα του. Το είχαν ξεκοιλιάσει με μαχαίρι. Το αγόρι της, ο 3χρονος Γιάννης, το βρήκα νεκρό στην αυλή με λιωμένο κεφάλι».
    - Αφήγηση επιζώντων της σφαγής

    • @ikossap847
      @ikossap847 6 лет назад +1

      Έτσι ακριβώς είναι φίλε μου. Το δημοτικό τραγούδι, είτε τα παραδοσιακά, είτε όσα γράφτηκαν μετά τον πόλεμο αναφέρονται στη ζωή. Έτσι ήταν και ο Καζαντζίδης, τραγούδησε την ζωή, τις πίκρες και τις χαρές. Οι υπόλοιποι όλοι ήταν για την "καπσούρα". Για αυτό μιλάμε για κορυφές και για λοφάκια

  • @user-um4bo9un3l
    @user-um4bo9un3l 6 лет назад +2

    Εισαι.μεγαλος.δασκαλος

  • @Georgios641
    @Georgios641 10 лет назад +2

    Gia sou Megale Konstantinou!!!!

  • @leyterismentzos3707
    @leyterismentzos3707 Год назад +2

    ανεπαναλιπτος !!!