Itse olen oikeakätinen. Levykompassi on vasemmassa kädessä, kartta ja emit oikeassa. Emit kiinni nimettömässä ja sen pääty siis suurinpiirtein etusormen alla. Tuntuu jotenkin varmalta ja tukevalta painaa se siitä lukijaa vasten. Kartta on välillä aika paljonkin auki, jolloin näkyy useampi rastiväli ja hahmottuu jotenkin rata eteenpäin. Peukalolla (liian) vähän seurailen etenemistä. Kiitos hyvästä kanavasta!
Kiitos taas videosta! Oikeakätisenä kartta ja peukalokompassi vasurissa ja emit oikeassa. Muutaman vuoden rasteja harrastaneena olen saanut paljon oppia näistä tekemistäsi videoista. Varsinkin tuohon suunnan pitämiseen, se on helppo unohtaa. Monta kymmentä kertaa on saanut metsässä käydä, että on tullut edes vähän tajua siihen, ettei voi vain juosta kauheaa kyytiä "tuosta kätevästi tuonne", vaan pitää oikeasti lukea mitä sieltä vastaan tulee. 😅 Ja väsy kun alkaa painamaan, unohtuu vähäisetkin opit. Pitäisi kirjoittaa "suunta!" ja "rastinotto!" käteen niin kauaksi, että ovat varmasti selkärangassa.
Kiitos! 👍 Se on kyllä jännä juttu, että enne kisaa on helppo todeta miten pitäisi suunnistaa, mutta sitten se ajatus vain helposti hämärtyy väsyneenä ja kiirehtimällä. Onneksi siihen auttaa vain ne toistot ja joilla alkaa löytyä itselle sopivan ajattelun löytäminen, että pystyy reagoimaan ja tunnistamaan, jos suunnistusajattelu on karkaamassa.
Kiitos videosta, erinomainen! Itse en ole ymmärtänyt, mikä hyöty on pyörivästä neularasiasta. Mielestäni pyöritys on ihan turha välivaihe ja itselläni tuli sen avulla vain enemmän silloin tällöin 180-asteen pummeja lähtösuunnassa, kun tuli keskityttyä liikaa hahloon eikä siihen, että pohjoinen on oikeassa suunnassa. Itselleni yksinkertaisempaa ja varmempaa on vain kääntyä heti niin, että neula karttapohjoisessa. 😅
Kiitos! Hyvää pohdintaa ja on varmasti totta, että joissain tilanteissa se voi johtaa 180-asteen virheisiin, jos epähuomiossa suuntaa. Ehkä tuolla tavalla tosiaan minimoit virheen mahdollisuutta eli siitä on tullut sulle osa tekniikkaa.
Ensinnäkin suuret kiitokset erittäin opettavaisista videoista! Olen aloittanut suunnistuksen täysin nollista viime keväänä, lähdin siitä sitten käymään iltarasteilla ennen ensimmäistä Jukolan viestiä Porvoossa. Löysin juhannuksen tienoilla videosi kaverin vinkistä, hienoa seurata kuinka ammattimies suunnistaa mäkimuotojen ja ympäristön mukaan. Se on ihan eri tekemistä kuin mitä itse olen harrastanut pelkkien polkujen avulla menemiseen. Nämä videot antavat rutkasti oppia tulevia suunnistuksia silmällä pitäen, kiitos siitä! Karttaa olen pitänyt vasemmassa kädessä viikattuna, kompassia oikeassa kädessä. Taidan kokeilla tuota sinun tekniikkaa jossa kompassi on kartan päällä valmiina. Enkä itse asiassa tiennytkään että rastimääritteitä varten on olemasa erillinen suojatasku jonka voi kiinnittää ranteeseen, hyödyllistä! Tsemppiä tuleviin suunnistuksiin! 👍
Kiitokset myös mukavasta palautteesta! 🙏 Uuden harrastuksen parissa kehitysaskeleet ovat varsinkin alussa huikeita ja mukava, jos näistä videoista on apua. Joskus olen sanonut, että kartan lukeminen on vähän kuin kirjan lukemista. Täytyy vain löytää opetella sitä ja kun taidot paranevat, niin näkee kartasta hyvinkin nopeasti olennaiset asiat ja osaa verrata niitä maastoon. Kuntorasteilla tai viestikilpailuissa ei tosiaan ole irrallisia rastimääritteitä jaossa, mutta kansallisissa kilpailuissa ne yleensä jaetaan ennen lähtöä, jolloin rastimääritekotelo tulee tarpeeseen. Suunnistuskilpailut ovat varsin matalan kynnyksen tapahtumia, joten ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan niitäkin, jos innostaa kuntorastien rinnalla. 👍 Ne ovat tosiaan melko samanlaisia kuin kuntorastit, mutta on tietyt lähtöajat ja eri ikäluokille omat sarjat. Tsemppiä treenailuun!
Itsellä vasurina kartta oikeassa kädessä, levykompassi vasemmassa kädessä. Käytän pääsääntöisesti kompassia joka välillä periaatteella ”pitkä päätyyn ja perään”. Eli aika usein painan välit suoraan, oppinut tavan nuorena kloppina Rauman ja Ugin suhteellisen tasaisissa maastoissa. Siksi onkin vaikeuksia, kun joskus kisat sellaisessa maastossa, missä joutuu tekemään ihan oikeasti reitinvalintoja. Onneksi näin vanhemmallakin iällä hiukan oppinut katsomaan paremmin reitinvalinnat.😊
Kiitos! Heti saatiin yksi erilainen kombinaatio kartalle ja levykompassille. Katsotko "pitkä päätyyn ja perään" - tekniikassa vuorotellen karttaa ja kompassia tai millainen rutiini siihen on muodostunut? Silloin kun kompassi on vahvassa roolissa suunnistusrutiinissa, niin kieltämättä joskus reitinvalintoihin ei paneudu riittävästi. Onneksi ne aika hyvin tosiaan näkee toistojen kautta.
Oikeakätinen, joku moscow levykompassi oikeassa kädessä, emit ja kartta vasemmassa. Joka välille orjallisesti suunta vaikka se on ehkä enemmän rukkaskurssina muualla kun tiheiköissä. Matka kun alkaa tulla täyteen niin monesti kompassia vilkaisemalla saa kuitenkin oikean vastauksen siihen onko oikealla vai vasemmalla. Ja Isän opeilla kuulun siihen porukkaan, joka siirtelee peukaloa viimeisen varman mukana.
Kiitos omien vakiintuneiden käytänteiden esittelystä! Sitä jäin vielä miettimään, että otatko suunnan tosiaan siten, että et pyöritä neularasiaa täsmälleen kartan suuntaviivojen kanssa yhtenevään suuntaan, vaan pyöräytät neularasian jopa kartan ulkopuolella silmämääräisesti oikeaan suuntaan? Itselläni on ollut tapana tähdätä neularasian viivat kartan suuntaviivojen päällä oikeaan suuntaan tai kartan reunan kanssa samaan suuntaan, jolloin heikkoutena on se, että joutuu katsomaan tarkasti viivojen yhteneväisyyttä ja lisäksi joutuu asettelemaan kompassia siten, että suuntaviivat näkyy neularasian alta kunnolla. Siihen menee siis herkästi muutamia sekunteja aikaa.. Onkohan se lopulta sen vaivan arvoista..
Itselläni on siis peukalokompassi vasemmassa kädessä, pidän sitä kartan päällä, joka myös vasemmassa kädessä ja emittiä pitelen sinun tavalla (vakoilin eräästä sinun aiemmasta suunnistusvideosta 😅) oikeassa kädessä. Toistaiseksi mennyt sillä, saatan vielä joskus kokeilla jotain muutakin.
Kiitos! Itsellä kompassi lepää oikeastaan koko ajan kartan päällä/reunalla, joten rasian pyöräytys ei ole vaikeaa, kun karttaviivatkin usein näkyy helposti. Eilen kävin Karjaa-rasteilla (yritän saada siitäkin videon aikaan lähipäivinä) ja siellä oli muutamia selkeitä välejä joilla tein rasian pyöräytyksen vasta jonkin aikaa väliä juostuani. Eli ihan aina ei tule heti leimauksen jälkeen pyöräytettyä rasiaa. Toistojen kautta rasian pyöräytys ei kauaa vie, joten uskoisin, että se pääasiassa on järkihomma ainakin itselläni.
Samaan tyyliin on romppeet käsissä. Kartan taittelusta tuli mieleen Jukola lähetystä katsellessa, että aika erilaisia tyylejä on siinäkin. Itse taitan ensin kartan reunan käsillä olevan rastivälin suuntaisesti ja sit taitten loput jotenkin pois. Yritän yleensä jättää seuraavaa väliä esiin, kun sitä tulee vilkuiltua sopivissa väleissä. Osa näyttää jättävän loput kartasta vaan levälleen, mikä tietty sit nopeuttaa seuraavan välin taittamista esiin hieman. Jukolan karttakoolla näytti vaan aika lepattavalta.
Kartan reunan taittamalla välin suuntaisesti yritän saada siitä vähän niinkuin yhden ylimääräisen menosuuntaa näyttävän viivan, kun kartta on suunnattu oikein
Tämä kartan taittelu onkin hyvä aihe varsinkin pidemmissä kisoissa ja juuri Jukolassa. Itsellä on samanlainen tyyli, että useimmin taittelen pidemmän välin ollessa kyseessä vain yhden välin näkyviin. Sitten, jos on paljon lyhyitä välejä, niin sitten voi olla useampiakin tyrkyllä. Joskus ollaan kotosalla hämmästelty Jukola-lähetyksessä lepattavaa avonaista karttaa joillain juoksijoilla. Tuntuu vaikealta operoida täysin avonaista karttaa, mutta ehkä siinä on joku välivaihe taittelun suhteen tms. Tai vaihtoehtoisesti löytynyt sopiva peesi, jolloin kartanluku on jäänyt taka-alalle.
Itse juuri aloittanut suunnistuksen 30 vuoden tauon jälkeen. Juuri samanlainen tyyli tullut itselle. Kompassin päivitys pitäisi tehdä koska mielestäni hidas neula joka aiheuttaa sen että tuo epävarmuutta kun pitää niin tosi kauan hakea oikeaa suuntaa. Toki vielä tulee käytettyä helppoja reittejä että ei vielä suoria reitin valintoja. Mutta suunnistamalla se tulee. Iltarasteja tullut kierrettyä.
Hienoa kuulla, että olet päässyt taas lajin pariin! Se on ihan totta, että jos kompassia hyödyntää, niin kiva olisi että se toimisi kohtuullisesti. Onneksi kompassit eivät ole kovin kalliita hyötyyn nähden. Tsemppiä kuntorasteille!
Olen tämän videon jälkeen käyttänyt levykompassia kuten tässä videossa teet. Olen oikeakätinen, mutta silti nyt pidän levykompassia vasemmassa ja emittiä oikeassa. Aika hyvin on muutos toiminut, kun aikaisemmin oli toisin päin. Vähän epäilyttää kuinka paljon GPS kello (Suunto) vaikuttaa kompassiin, kun ovat samassa kädessä.
Mainiota kuulla, että olet saanut vinkkejä ja inspiraatiota tästä! Aika nopeasti sitä varmaan tottuu, kun alkaa vain kokeilemaan uusia tapoja. Itse en ole huomannut, että kello vaikuttaisi kompassiin, kun kompassin magneettisuus on kuitenkin aika heikko. Itsellä on sormus myös vasemmassa kädessä ja yleensä nappaan sen pois suunnistukseen. Riippuen sen materiaalista, se voinee jotain vaikuttaa kompassiin, mutta itsellä se on enemmän varotoimenpide.
Mistä saat kartan sähköisessä muodossa videoihin? Onko GPS urheilukello vai jokin puhelimessa tallennettava ohjelma. GPS jäljen ja sähköisen kartan yhdistämisestä videoeditointiin jotain ohjetta
Hei! Monissa suunnistuskisoissa on käytössä Livelox-niminen sovellus, johon voi ladata oman gps-reittiviivan, jonka on tallentanut kellolla. Otan sitten Liveloxista näyttökaappauksen ja yhdistän sen sitten videoon manuaalisesti editoimalla ja pätkimällä. Aika primitiivinen tapa ja vaatii käsityötä editoinnissa, mutta Macin käyttäjänä en muutakaan vaihtoehtoa tiedä.
Terve Tapio! I saw that you use a conventional kompass instead of a thumb one. Is there a reason for it? (Sorry if you explained it in and out in your video 😂)
Terve Eladio! That's right, I have always used the traditional compass, but maybe my way to use it is bit similar to thumb compass as I keep it together with the map. So there is no other reason, but just old habit which I haven't ever changed! 😅
Vasemmassa kädessä peukalo kompassi, emitti samalla tavalla pikkurillissä oikeessa kädes. Yrittänyt tässä kuntosuunnistajana kehittää tuota vauhtia ja kartanlukua. Vauhti kyllä riittää, mutta kartalla en pysy enään sitten mukana, jos lähtee ryntäilee liikaakin. 😅..
Sulla on selvästi hyvä lähtökohta, kun vauhtia löytyy. 👌 Se on kyllä vaikea malttaa höllätä vähän vauhtia ja pitää suunnistus näpeissä. Jotkut ei koko ikänä onnistu siinä. Hyvä jos tiedostat sen nyt, niin sitten voit yrittää vaikuttaa siihen. Kokeilee vaikka kuntorasteilla missä menee ns. rajavauhti jolloin homma tuntuu pysyvän hallussa. Siinä on todennäköisesti isoja eroja erilaisissa maastonosissa, joten omaa nopeutta voi joutua vaihtelemaan aika paljonkin ja oppia tunnistamaan ne paikat. Mutta jos siinä onnistut ja selviät pienillä virheillä, niin tulosta varmasti tulee! 💪
@@kuntoilija82 Kiitti tsemeistä! :). Kyllä sen huomaa just eri maastoissa, jos on yhtään vaikea lukuisempaa maastoa ja kompassiakaan ei osaa sitten tiuhaa tuijottaa, niin saattaa aina olla rastilta sivussa. Kaikista vaikeimmat on nuo korkeuskäyrien lukemiset. Olen nyt yrittänyt tuolla kartta pullauttimella tehdä ittelleni sellasia hyvin yksinkertaisia karttoja (niissähän nyt näkyykin melkein vain korkeuskäyrät) ja saada nuo korkeuskäyrät hahmottumaan omaan pääkoppaan :D. Kiva katella just aina sun suunnistusvideoita, kun olen niistä ottanut vinkkejä niihin käyriin. Tänään esim. yhden rastin otin tuolla keski-uusimaa rasteilla ihan käyriä lukemalla ja olin siihen kyllä tyytyväine :D.
Itse olen oikeakätinen. Levykompassi on vasemmassa kädessä, kartta ja emit oikeassa. Emit kiinni nimettömässä ja sen pääty siis suurinpiirtein etusormen alla. Tuntuu jotenkin varmalta ja tukevalta painaa se siitä lukijaa vasten.
Kartta on välillä aika paljonkin auki, jolloin näkyy useampi rastiväli ja hahmottuu jotenkin rata eteenpäin. Peukalolla (liian) vähän seurailen etenemistä. Kiitos hyvästä kanavasta!
Kiitos! Mukava lukea näistä eri kombinaatioista varusteiden osalta ja rutiineista niiden osalta.
Kiitos taas videosta! Oikeakätisenä kartta ja peukalokompassi vasurissa ja emit oikeassa.
Muutaman vuoden rasteja harrastaneena olen saanut paljon oppia näistä tekemistäsi videoista. Varsinkin tuohon suunnan pitämiseen, se on helppo unohtaa. Monta kymmentä kertaa on saanut metsässä käydä, että on tullut edes vähän tajua siihen, ettei voi vain juosta kauheaa kyytiä "tuosta kätevästi tuonne", vaan pitää oikeasti lukea mitä sieltä vastaan tulee. 😅 Ja väsy kun alkaa painamaan, unohtuu vähäisetkin opit. Pitäisi kirjoittaa "suunta!" ja "rastinotto!" käteen niin kauaksi, että ovat varmasti selkärangassa.
Kiitos! 👍 Se on kyllä jännä juttu, että enne kisaa on helppo todeta miten pitäisi suunnistaa, mutta sitten se ajatus vain helposti hämärtyy väsyneenä ja kiirehtimällä. Onneksi siihen auttaa vain ne toistot ja joilla alkaa löytyä itselle sopivan ajattelun löytäminen, että pystyy reagoimaan ja tunnistamaan, jos suunnistusajattelu on karkaamassa.
Kiitos videosta, erinomainen! Itse en ole ymmärtänyt, mikä hyöty on pyörivästä neularasiasta. Mielestäni pyöritys on ihan turha välivaihe ja itselläni tuli sen avulla vain enemmän silloin tällöin 180-asteen pummeja lähtösuunnassa, kun tuli keskityttyä liikaa hahloon eikä siihen, että pohjoinen on oikeassa suunnassa. Itselleni yksinkertaisempaa ja varmempaa on vain kääntyä heti niin, että neula karttapohjoisessa. 😅
Kiitos! Hyvää pohdintaa ja on varmasti totta, että joissain tilanteissa se voi johtaa 180-asteen virheisiin, jos epähuomiossa suuntaa. Ehkä tuolla tavalla tosiaan minimoit virheen mahdollisuutta eli siitä on tullut sulle osa tekniikkaa.
Kiitos!
Ensinnäkin suuret kiitokset erittäin opettavaisista videoista! Olen aloittanut suunnistuksen täysin nollista viime keväänä, lähdin siitä sitten käymään iltarasteilla ennen ensimmäistä Jukolan viestiä Porvoossa. Löysin juhannuksen tienoilla videosi kaverin vinkistä, hienoa seurata kuinka ammattimies suunnistaa mäkimuotojen ja ympäristön mukaan. Se on ihan eri tekemistä kuin mitä itse olen harrastanut pelkkien polkujen avulla menemiseen. Nämä videot antavat rutkasti oppia tulevia suunnistuksia silmällä pitäen, kiitos siitä! Karttaa olen pitänyt vasemmassa kädessä viikattuna, kompassia oikeassa kädessä. Taidan kokeilla tuota sinun tekniikkaa jossa kompassi on kartan päällä valmiina. Enkä itse asiassa tiennytkään että rastimääritteitä varten on olemasa erillinen suojatasku jonka voi kiinnittää ranteeseen, hyödyllistä! Tsemppiä tuleviin suunnistuksiin! 👍
Kiitokset myös mukavasta palautteesta! 🙏 Uuden harrastuksen parissa kehitysaskeleet ovat varsinkin alussa huikeita ja mukava, jos näistä videoista on apua. Joskus olen sanonut, että kartan lukeminen on vähän kuin kirjan lukemista. Täytyy vain löytää opetella sitä ja kun taidot paranevat, niin näkee kartasta hyvinkin nopeasti olennaiset asiat ja osaa verrata niitä maastoon.
Kuntorasteilla tai viestikilpailuissa ei tosiaan ole irrallisia rastimääritteitä jaossa, mutta kansallisissa kilpailuissa ne yleensä jaetaan ennen lähtöä, jolloin rastimääritekotelo tulee tarpeeseen. Suunnistuskilpailut ovat varsin matalan kynnyksen tapahtumia, joten ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan niitäkin, jos innostaa kuntorastien rinnalla. 👍 Ne ovat tosiaan melko samanlaisia kuin kuntorastit, mutta on tietyt lähtöajat ja eri ikäluokille omat sarjat. Tsemppiä treenailuun!
@@kuntoilija82 kiitokset, täytyypä harkita kansallista kilpailua jossain vaiheessa! 👍
Itsellä vasurina kartta oikeassa kädessä, levykompassi vasemmassa kädessä. Käytän pääsääntöisesti kompassia joka välillä periaatteella ”pitkä päätyyn ja perään”. Eli aika usein painan välit suoraan, oppinut tavan nuorena kloppina Rauman ja Ugin suhteellisen tasaisissa maastoissa. Siksi onkin vaikeuksia, kun joskus kisat sellaisessa maastossa, missä joutuu tekemään ihan oikeasti reitinvalintoja. Onneksi näin vanhemmallakin iällä hiukan oppinut katsomaan paremmin reitinvalinnat.😊
Kiitos! Heti saatiin yksi erilainen kombinaatio kartalle ja levykompassille. Katsotko "pitkä päätyyn ja perään" - tekniikassa vuorotellen karttaa ja kompassia tai millainen rutiini siihen on muodostunut?
Silloin kun kompassi on vahvassa roolissa suunnistusrutiinissa, niin kieltämättä joskus reitinvalintoihin ei paneudu riittävästi. Onneksi ne aika hyvin tosiaan näkee toistojen kautta.
Vaikka käytänkin kompassia paljon, niin kuitenkin perinteinen kartanluku vahvemmassa roolissa.
Hyvä, se varmasti lisää suoritusvarmuutta!
Oikeakätinen, joku moscow levykompassi oikeassa kädessä, emit ja kartta vasemmassa. Joka välille orjallisesti suunta vaikka se on ehkä enemmän rukkaskurssina muualla kun tiheiköissä. Matka kun alkaa tulla täyteen niin monesti kompassia vilkaisemalla saa kuitenkin oikean vastauksen siihen onko oikealla vai vasemmalla. Ja Isän opeilla kuulun siihen porukkaan, joka siirtelee peukaloa viimeisen varman mukana.
Hyvältä kuulostaa ja vanhemman sukupolven peukalovinkit hyötykäytössä!
Kiitos omien vakiintuneiden käytänteiden esittelystä!
Sitä jäin vielä miettimään, että otatko suunnan tosiaan siten, että et pyöritä neularasiaa täsmälleen kartan suuntaviivojen kanssa yhtenevään suuntaan, vaan pyöräytät neularasian jopa kartan ulkopuolella silmämääräisesti oikeaan suuntaan?
Itselläni on ollut tapana tähdätä neularasian viivat kartan suuntaviivojen päällä oikeaan suuntaan tai kartan reunan kanssa samaan suuntaan, jolloin heikkoutena on se, että joutuu katsomaan tarkasti viivojen yhteneväisyyttä ja lisäksi joutuu asettelemaan kompassia siten, että suuntaviivat näkyy neularasian alta kunnolla. Siihen menee siis herkästi muutamia sekunteja aikaa.. Onkohan se lopulta sen vaivan arvoista..
Itselläni on siis peukalokompassi vasemmassa kädessä, pidän sitä kartan päällä, joka myös vasemmassa kädessä ja emittiä pitelen sinun tavalla (vakoilin eräästä sinun aiemmasta suunnistusvideosta 😅) oikeassa kädessä. Toistaiseksi mennyt sillä, saatan vielä joskus kokeilla jotain muutakin.
Kiitos! Itsellä kompassi lepää oikeastaan koko ajan kartan päällä/reunalla, joten rasian pyöräytys ei ole vaikeaa, kun karttaviivatkin usein näkyy helposti. Eilen kävin Karjaa-rasteilla (yritän saada siitäkin videon aikaan lähipäivinä) ja siellä oli muutamia selkeitä välejä joilla tein rasian pyöräytyksen vasta jonkin aikaa väliä juostuani. Eli ihan aina ei tule heti leimauksen jälkeen pyöräytettyä rasiaa. Toistojen kautta rasian pyöräytys ei kauaa vie, joten uskoisin, että se pääasiassa on järkihomma ainakin itselläni.
Samaan tyyliin on romppeet käsissä. Kartan taittelusta tuli mieleen Jukola lähetystä katsellessa, että aika erilaisia tyylejä on siinäkin. Itse taitan ensin kartan reunan käsillä olevan rastivälin suuntaisesti ja sit taitten loput jotenkin pois. Yritän yleensä jättää seuraavaa väliä esiin, kun sitä tulee vilkuiltua sopivissa väleissä. Osa näyttää jättävän loput kartasta vaan levälleen, mikä tietty sit nopeuttaa seuraavan välin taittamista esiin hieman. Jukolan karttakoolla näytti vaan aika lepattavalta.
Kartan reunan taittamalla välin suuntaisesti yritän saada siitä vähän niinkuin yhden ylimääräisen menosuuntaa näyttävän viivan, kun kartta on suunnattu oikein
Tämä kartan taittelu onkin hyvä aihe varsinkin pidemmissä kisoissa ja juuri Jukolassa. Itsellä on samanlainen tyyli, että useimmin taittelen pidemmän välin ollessa kyseessä vain yhden välin näkyviin. Sitten, jos on paljon lyhyitä välejä, niin sitten voi olla useampiakin tyrkyllä. Joskus ollaan kotosalla hämmästelty Jukola-lähetyksessä lepattavaa avonaista karttaa joillain juoksijoilla. Tuntuu vaikealta operoida täysin avonaista karttaa, mutta ehkä siinä on joku välivaihe taittelun suhteen tms. Tai vaihtoehtoisesti löytynyt sopiva peesi, jolloin kartanluku on jäänyt taka-alalle.
Hyvä vinkki ja varmasti antaa lisää varmuutta rastivälin suuntaiseen etenemiseen!
Itse juuri aloittanut suunnistuksen 30 vuoden tauon jälkeen. Juuri samanlainen tyyli tullut itselle. Kompassin päivitys pitäisi tehdä koska mielestäni hidas neula joka aiheuttaa sen että tuo epävarmuutta kun pitää niin tosi kauan hakea oikeaa suuntaa. Toki vielä tulee käytettyä helppoja reittejä että ei vielä suoria reitin valintoja. Mutta suunnistamalla se tulee. Iltarasteja tullut kierrettyä.
Hienoa kuulla, että olet päässyt taas lajin pariin! Se on ihan totta, että jos kompassia hyödyntää, niin kiva olisi että se toimisi kohtuullisesti. Onneksi kompassit eivät ole kovin kalliita hyötyyn nähden. Tsemppiä kuntorasteille!
Olen tämän videon jälkeen käyttänyt levykompassia kuten tässä videossa teet. Olen oikeakätinen, mutta silti nyt pidän levykompassia vasemmassa ja emittiä oikeassa. Aika hyvin on muutos toiminut, kun aikaisemmin oli toisin päin. Vähän epäilyttää kuinka paljon GPS kello (Suunto) vaikuttaa kompassiin, kun ovat samassa kädessä.
Mainiota kuulla, että olet saanut vinkkejä ja inspiraatiota tästä! Aika nopeasti sitä varmaan tottuu, kun alkaa vain kokeilemaan uusia tapoja. Itse en ole huomannut, että kello vaikuttaisi kompassiin, kun kompassin magneettisuus on kuitenkin aika heikko. Itsellä on sormus myös vasemmassa kädessä ja yleensä nappaan sen pois suunnistukseen. Riippuen sen materiaalista, se voinee jotain vaikuttaa kompassiin, mutta itsellä se on enemmän varotoimenpide.
En ole huomannut, että sormus vaikuttaisi neulaan - miten on??? @@kuntoilija82
Mistä saat kartan sähköisessä muodossa videoihin? Onko GPS urheilukello vai jokin puhelimessa tallennettava ohjelma. GPS jäljen ja sähköisen kartan yhdistämisestä videoeditointiin jotain ohjetta
Hei! Monissa suunnistuskisoissa on käytössä Livelox-niminen sovellus, johon voi ladata oman gps-reittiviivan, jonka on tallentanut kellolla. Otan sitten Liveloxista näyttökaappauksen ja yhdistän sen sitten videoon manuaalisesti editoimalla ja pätkimällä. Aika primitiivinen tapa ja vaatii käsityötä editoinnissa, mutta Macin käyttäjänä en muutakaan vaihtoehtoa tiedä.
Terve Tapio! I saw that you use a conventional kompass instead of a thumb one. Is there a reason for it? (Sorry if you explained it in and out in your video 😂)
Terve Eladio! That's right, I have always used the traditional compass, but maybe my way to use it is bit similar to thumb compass as I keep it together with the map. So there is no other reason, but just old habit which I haven't ever changed! 😅
Vasemmassa kädessä peukalo kompassi, emitti samalla tavalla pikkurillissä oikeessa kädes.
Yrittänyt tässä kuntosuunnistajana kehittää tuota vauhtia ja kartanlukua. Vauhti kyllä riittää, mutta kartalla en pysy enään sitten mukana, jos lähtee ryntäilee liikaakin. 😅..
Sulla on selvästi hyvä lähtökohta, kun vauhtia löytyy. 👌 Se on kyllä vaikea malttaa höllätä vähän vauhtia ja pitää suunnistus näpeissä. Jotkut ei koko ikänä onnistu siinä. Hyvä jos tiedostat sen nyt, niin sitten voit yrittää vaikuttaa siihen. Kokeilee vaikka kuntorasteilla missä menee ns. rajavauhti jolloin homma tuntuu pysyvän hallussa. Siinä on todennäköisesti isoja eroja erilaisissa maastonosissa, joten omaa nopeutta voi joutua vaihtelemaan aika paljonkin ja oppia tunnistamaan ne paikat. Mutta jos siinä onnistut ja selviät pienillä virheillä, niin tulosta varmasti tulee! 💪
@@kuntoilija82 Kiitti tsemeistä! :). Kyllä sen huomaa just eri maastoissa, jos on yhtään vaikea lukuisempaa maastoa ja kompassiakaan ei osaa sitten tiuhaa tuijottaa, niin saattaa aina olla rastilta sivussa. Kaikista vaikeimmat on nuo korkeuskäyrien lukemiset. Olen nyt yrittänyt tuolla kartta pullauttimella tehdä ittelleni sellasia hyvin yksinkertaisia karttoja (niissähän nyt näkyykin melkein vain korkeuskäyrät) ja saada nuo korkeuskäyrät hahmottumaan omaan pääkoppaan :D.
Kiva katella just aina sun suunnistusvideoita, kun olen niistä ottanut vinkkejä niihin käyriin. Tänään esim. yhden rastin otin tuolla keski-uusimaa rasteilla ihan käyriä lukemalla ja olin siihen kyllä tyytyväine :D.
Eipä kestä! 👍 Kuulostaa hyvältä treenaukselta ja analysoinnilta, joten suunnistustaidon kehitys on väistämätöntä! 👌
Erittäin hyvin kirjoitettu, kiitos! Vanhaa sanontaa varioiden, että kompassi on hyvä renki, mutta huono isäntä.