Çevreyi Benzinliden Fazla Kirleten Elektrikli Otomobil

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 дек 2024

Комментарии • 850

  • @MrAhmetErol
    @MrAhmetErol 2 года назад +9

    Karbon emisyonu hesaplamasına batarya üretiminde yaratılan emisyon değerinin yanı sıra, eski bataryaların geri dönüşümü, imhası veya zehirli atık payını eklemenin doğru bir değerlendirme için şart olduğu açık. Hep atlanan bu detay görmek istenmeyen bariz bir unsur.

  • @Karamanlı1881
    @Karamanlı1881 2 года назад +269

    Ayrıca elektrikli araçların bataryaları üretilirken çevreye verdiği zarar ve batarya ömrü dolduğunda bataryanın bertaraf durumu çevreye ne kadar zarar veriyor bunu da düşünmek lazım. Elektrikli araçların hiç de masum olduğunu düşünmüyorum.

    • @sinanyerlihan7602
      @sinanyerlihan7602 2 года назад +11

      ayrıca güneş panellerinin de hiçte masum olmadığını bil.

    • @alimustafayev4141
      @alimustafayev4141 2 года назад +5

      Katılıyorum.bu arada Güneş panelleri de o kadar masum değil

    • @erseltastemur6505
      @erseltastemur6505 2 года назад +2

      Güneş panelleride hiç masum değiller

    • @Leonardowww
      @Leonardowww 2 года назад +43

      Ben de hiç masum değilim

    • @kaanosphere
      @kaanosphere 2 года назад +19

      @@Leonardowww masum değiliz, hiçbirimiz.

  • @gurhankuralay
    @gurhankuralay 2 года назад +4

    Tebrikler guzel tespit..Delice tuketmek yerine israfida engellesek daha az kirlenecek..fakat bunu yapan dusunen yok...takmislar emisyona

  • @tolgaozturk26
    @tolgaozturk26 2 года назад +155

    Bundan yaklaşık 10 sene önce Mazda CEOsu elektrikli araçların üretiminde yapılan karbon emisyonunun, ortalama içten yanmalı bir aracın üretim aşamasından 10 yaşına kadar olan sürede ürettiği tüm emisyona eşit olduğunu söylemişti. Yani elektrikli araçların üretiminin gerçekte emisyonla çevreyle falan zerre alakası yok. Tamamıyla hidrokarbona bağımlılığı bir şekilde bitirmek isteyen muktedirlerin sistem değiştirmek için hazırladığı projeden ibaret.

    • @davuttunagucer9185
      @davuttunagucer9185 2 года назад +9

      10 sene öncesinin kısıtlı koşulları ile ve elektriğe yapılan yatırımın çok daha az olması ile alakalı olabilir bu açıklama. Kaldı ki Mazda hiç samimi bir firma değil bil hassa çevreyi kirletiyor. Ülkede bolca toyota tarzı araç varken yeni mazdalar neden burada değil de petrol zengini arap coğrafyasının altında geziyor? Çünkü bütün markalar turbo beslemeye geçse de mazda inatla 3-4 litrelik atmosferik verimsiz ünitelerle ilerlemeye devam ediyor. Hem de turbonun verimli oldığu bir dünyada olduğumuzu bile bile. Kısaca elektrikli kötü de kirletiyor de eyvallah ama dünyada petrol salınsın diye kendini parçalayan bir firmanın sözüyle yapma.

    • @sunake4774
      @sunake4774 2 года назад +30

      @@davuttunagucer9185 Git önce Skyactiv'i araştır, ardından da aşırı besleme kavramı nedir onu araştır. Sanki turbonun sağladığı havayla beraber yanma odasına su gönderiyorsun. Sözde bilimsel takılıp gelmiş bir de mAAzzdA hiJJ saMiMi deiLLL diyor. Komedi.

    • @davuttunagucer9185
      @davuttunagucer9185 2 года назад

      @@sunake4774 Sen de emisyon değerlerini araştır kalanına gerek kalmayacak ;)

    • @emrefurkan494
      @emrefurkan494 2 года назад +25

      @@davuttunagucer9185 ''mazda inatla 3-4 litrelik atmosferik verimsiz ünitelerle ilerlemeye devam ediyor''
      Hayatımda duyduğum en komik şey bu olabilir.
      1) Mazda'nın 3-4 litre motoru falan yok. En büyüğü 2.5 Skyactiv-G. Hatta ABD'de o motorun Turbo olan ''çok teknolojik'' versiyonunu da satıyor.
      2) Verimsizliği geçtim %37 termal verim ile en verimli içten yanmalı motorlardan biri şu an. Örnek olarak Ford'un ''çok teknolojik'' Ecoboost makineleri %34, VAG'ın 1.5 TSI EVO Makineleri ve Honda'nın L15 Turbo makineleri ise ''çağ dışı'' Skyactiv ile aynı değer olan %37 termal verimliliğe sahip. Hadi şimdi kim daha verimsiz göster bana. (Hatta Toyota'nın 1.5 Atmosferik makinesi %40, Mazda'nın yeni Skyactiv-X motorları %44 verimliliğe sahip.
      3) Bu arkadaşlar petrol lobisini destekliyorsa neden hidrojen (Ki o hidrojen sistemini ''çok teknolojik'' BMW'ye de satıyorlar) için bu kadar yatırım yapıyorlar? Veya Toyota katı hal bataryalar için milyarlarca dolar döküyor? Mazda neden CX-60'ın PHEV modelini de yaptı?
      4) Hadi bunlara da inanmadın neden her modelinin elektrikli versiyonunu da yapan Stellantis (PSA+FCA) çıkıp ''Elektrik istediğimiz bir şey değil, çevreci gözükmek isteyen politikacılar bizi zorluyor'' diye açıklama yapıyor?
      Önce bir araştır, aç bir-iki EPA termal analiz raporu oku, ondan sonra gel burada Mazda'ya b*k at. Gelecek yıllarda bütün markalar katı hal batarya veya hidrojen için sıraya girdiğinde açıp okursun buraları.

    • @davuttunagucer9185
      @davuttunagucer9185 2 года назад

      @@sunake4774 veya araştırma 6 7 litre yakan araçla 10 litre üzeri harcayan arasındaki farkı görmeyen adama ben bir şey anlatamam

  • @ggnctrkk
    @ggnctrkk 2 года назад +25

    Yeni mustang videosu gelir mi

  • @batuhanbayrakl7466
    @batuhanbayrakl7466 2 года назад +30

    dünyayı kirleten onca şey varken insanların zevk aldığı arabaların hedef olması gerçekten can yakıcı, trafikteki arabaların büyük çoğunluğu elektrikli olduğunda dünyanın hala daha da çok kirlenmeye devam ettiğini gördüklerinde iş işten geçmiş olacak ama olan bize olacak. değişim çok yanlış yerden başlıyor ve böyle de devam edecek

    • @Ysyn81
      @Ysyn81 2 года назад

      Yanlış falan değil enerji kaynağın fosil yakıtlardan gelmiyorsa ve üretim sürecinde yenilikçi isen evet dünya daha iyi bir yer olacak.

    • @batuhanbayrakl7466
      @batuhanbayrakl7466 2 года назад +4

      @@Ysyn81 insanlar arabalara binmekten zevk alıyor ama iş makinelerinden çöp kamyonlarından çevre düzenlemesi araçlarından zevk almıyor, dünya kirlenmeye devam edecek bütün arabalar kağnı gibi 2 ton olacak ondan sonra ne yanlışmış konuşuruz. elektrikli arabaların çoğunluğu işlevden yoksun dengi ice araçlardan daha pahalı ve insanları bunları almaya itiyolar. 150-200 bin kilometredeki araçların çöpe atıldığı bu dünyada bütün arabaların üretiminden ömrünün sonuna kadar yaptığı toplam emisyon aşağı yukarı aynıyken daha pahalı elektrikli olanlara gidilmesi sadece bize zarar verir.

    • @batuhanbayrakl7466
      @batuhanbayrakl7466 2 года назад

      @@Ysyn81 arabalara hiç karışılmasa bile dünya sadece daha kötü bi yer olacak ve insanların zevk aldığı arabaları ellerinden alıyolar

    • @Ysyn81
      @Ysyn81 2 года назад

      @@batuhanbayrakl7466 fosil yakıtları uçaklarda arabalarda her yerde bitirecekler uzun vadede iyi olacak.performans konusunda elekteikliler daha iyi onlardanda zevk alınır. Yüksek verimlilik yüksek tork ve devamlı güç.

    • @batuhanbayrakl7466
      @batuhanbayrakl7466 2 года назад +1

      @@Ysyn81 performans anlamında daha iyi olmaları 4 tekerli tablet konulmuş çamaşır makinesi oldukları gerçeğini değiştirmiyo, şu elektrikli araba işini düzgün yapan bi tek rimac var ona da herkes erişemeyecek.

  • @Emre3.5
    @Emre3.5 2 года назад +27

    Elektrikli araçlar bence bir temel şu durumda, yenilenebilir enerji kaynaklarındaki verimi arttırdığımız zaman daha mantıklı hale gelecekler. Ayrıca gelişen pil teknolojileri ile kw başına daha uzun menziller kat etmeye başladığımızda yine aynı kapıya çıkacak.

    • @omercemaydin
      @omercemaydin 2 года назад +4

      En sonunda mantıklı bir yorum gördüm

  • @kadirbahadirs_
    @kadirbahadirs_ 2 года назад +40

    Benim bu konuda en kızdığım mevzuda; 500K takipçili otomobil kanallarının bile hala 0 EMİSYON demeleri. Olmadığını detaylarıyla anlattınız 👏🏼👏🏼 Ben uzun vade de gerekli ama tamamen yeterli olmadıklarını düşünüyorum. Örneğin geçenlerde Amerika'da bir eyalette elektrik sorunu sebebiyle araçlarımızı şarj etmeyin diye bi uyarı yapılmıştı insanlara... Tek şarjla 1000km gibi bir batarya üretilmeden ve yeterli altyapı sağlanmadan, elektrikliler henüz çok yetersizler. Saygılar.

  • @keremaknov9885
    @keremaknov9885 2 года назад +87

    atmosferik, mekanik ve sert bir arabam olmadan yok olmak istemiyorum..

    • @naturetraveler5407
      @naturetraveler5407 2 года назад +5

      Oldun bile

    • @GokhanAksu89
      @GokhanAksu89 2 года назад +9

      Şu atmosferik sevdasını bir ben anlamadım gitti. Mis gibi turbo besleme varken...

    • @mertacz2438
      @mertacz2438 2 года назад +5

      @@GokhanAksu89 hocam babamda turbo benzinli insignia var bende ise audi a3 benzinli düz motor 1.6 var atmosferik ve ben kendi aracımda çok çok daha sürüş zevki alıyorum yokuşlarda vs çıkarttığı o hava emiş sesi olsun her türlü hoşuma gidiyor insignia dahamı hızlı evet o da 1.6 ama turbo olunca yetişemiyorsun

    • @mertacz2438
      @mertacz2438 2 года назад

      @@GokhanAksu89 hocam babamda turbo benzinli insignia var bende ise audi a3 benzinli düz motor 1.6 var atmosferik ve ben kendi aracımda çok çok daha sürüş zevki alıyorum yokuşlarda vs çıkarttığı o hava emiş sesi olsun her türlü hoşuma gidiyor insignia dahamı hızlı evet o da 1.6 ama turbo olunca yetişemiyorsun

    • @keremaknov9885
      @keremaknov9885 2 года назад +2

      sevdanın anlayışı olmaz..

  • @Tocaqueenlifeworld
    @Tocaqueenlifeworld 2 года назад +32

    Şehir merkezinde, özellikle sıkışık trafikte etraftaki araçların egzozundan çıkan zararlı gazlar, içinde bulunduğumuz aracın havalandırmasından içeri giriyor. Emisyonun size nekadar yakın olduğu da önemlidir.

    • @Oyunhesabim2012
      @Oyunhesabim2012 2 года назад +1

      Bu çok çok önemli.

    • @yunusemrekakmazoglu4881
      @yunusemrekakmazoglu4881 2 года назад

      Ülkemizde zaten çoğu araç Euro 3 motor ve altı ne kadar duman o kadar randuman olayı devam ettikçe şehir merkezleri çok daha boğulur

  • @kalebedirhan
    @kalebedirhan 2 года назад +1

    Bir de şöyle bir şey var; şu anda dünya üzerinde kullanılan bütün araçların elektrikli olduğunu varsayarsak bahsettiğiniz, dünyadaki elektrik üretimi sonucu gerçekleşen karbon salınımı belki de yüzlerce kat artacaktır.

  • @murat_macit
    @murat_macit 2 года назад +2

    Düşünün akaryakıt bir şekilde kollektif olarak depolanabilir kişiye özel depona stoklayabilirsin ama elektrik kesintisi olunca şarjın bitince iptalsin sana elektriği satanın izin verdiği kadar sürebileceksin... Teslim olmamak lazım akaryakıtlı aracınızdan hemen vazgeçmeyin bence

  • @plusminus8016
    @plusminus8016 2 года назад +10

    Güzel bir bilgilendirme videosu olmuş teşekkürler. Literatürde emisyonu ikiye ayırıyoruz Well-to-Tank (enerji kaynağından aracın deposuna kadar olan emisyon ki bu bahsettiğiniz elektrik enerjisi üretimi için emisyonu içerir) ve Tank-to-Wheel (yani aracın deposundan tekerleklere güç iletim sürecinde açığa çıkan emisyon). Bu iki kavramın toplamı da Well-to-Wheel (enerji kaynağının üretimindeki emisyon + aracın kendi emisyonu) olarak adlandırılıyor. Well-to-Wheel değeri c segmentinde petrol türevi araçlar için ortalama 140 g/km iken tam elektrikli araçlar için bu değer 50 g/km civarında. Yani totalde elektriğin üretimi de dahil yaklaşık 2 kat daha az bir emisyon söz konusu. Videodaki küçük bir dil sürçmesini de düzeltmek isterim 01:57 de yenilenebilir enerjiler içine nükleer enerji de katılmış fakat nükleer enerji yenilenebilir bir enerji değildir.

    • @Nihattuzcu
      @Nihattuzcu 2 года назад

      AB komisyonu 2021 yılı itibariyle nükleer enerjiyi iklim dostu temiz enerji kategorine aldı. Termik santrale göre çok daha temiz.

    • @plusminus8016
      @plusminus8016 2 года назад +1

      @@Nihattuzcu temiz enerji ve yenilenebilir enerji farklı kavramlar. Nükleer santraller genellikle U-235 uranyum izotopu kullandığı ve uranyum yenilenemeyen (kullandıkça rezervi azalan, non-renewable) bir madde olduğu için nükleer enerji yenilenebilir bir enerji türü değildir. Öte yandan düzgün kurulduğu ve işletildiği takdirde fosil yakıt bazlı termik santrallerden daha TEMİZ bir enerji olduğu noktasında hemfikirim :)

  • @joveio
    @joveio 2 года назад +1

    Yenilenebilir enerji santrallerinin üretiminde salınan emilsyonlar da var. Özellikle güneş hücrelerin üretiminde yüksek ısı gerekiyor ve ömürleri kısıtlı. Bunları yenilemek gerekiyor. Bunları yenilerken de yenilenebilir enerji kullanmak gerekiyor. Alınacak yol bir hayli uzun.

  • @mtkaraaslan
    @mtkaraaslan 2 года назад +1

    Elektriğin üretilmesi için harcanan emisyondan bahsetmişsiniz, işin bir de genellikle bahsedilmeyen kısmı var. Elektrik üretildiği verimlilikte taşınamaz iletimde bir kısmı ısıya dönüşerek kaybolur. Ayrıca günümüzde birçok kaynak AC elektrik üretir ve batarya DC kullanır, bu dönüşüm oranında da büyük kayıplar söz konusu, hatta DC - DC dönüşüm yaparak batarya şarj edilirken bile büyük enerji kayıpları oluşur.

  • @pragmatiste
    @pragmatiste 2 года назад +1

    Çok güzel video. Aynı zamanda her 2 yılda bir aracınızı değistiriyorsanız çevreye içten yanmalı araçlardan çok daha fazla zarar veriyor olursunuz. Sadece bataryaların üretiminde ortaya çıkan karbon emisyonu içten yanmalı bir aracın 5 6 yılda sebep olduğu emisyona denk geliyor.

  • @1omerfaruk
    @1omerfaruk 2 года назад

    Videonun başlangıcında küresel ısınma ifadesini kullanmışsınız fakat bu şuan kullanılmayan ya da geçerliliği rafa kaldırılmış bir terim. Bunun yerine iklim değişikliği kullanılıyor çünkü yaşanan sadece ısınma değil kışlar da daha soğuk geçiyor, hava olaylarındaki ekstrem durumlar artış gösterdi yani. Küresel ısınma seksenlerde henüz iklime dair etkiler görülmemişken ve temel sorun ozon tabakasının incelmesiyken kullanılıyordu. Bugün sorunlar çok daha büyük ve endüstrinin çevreye verdiği zararın sonuçlarını daha iyi görebiliyoruz.

  • @driverpainter
    @driverpainter 2 года назад +1

    Kesinlikle o elektriği temiz elde ederseniz elektrikli araçların çok daha etkisi olacaktır. Türkiye Güneş enerjisi konusunda harika!

  • @34mrt89
    @34mrt89 2 года назад +11

    Biten bataryaların doğaya vereceği zarar içten yanmalı motorlardan çok daha fazla olacak. Bu işin içinde de yine rant var. Emisyon ayağına kanmasın kimse

    • @aligenc659
      @aligenc659 2 года назад +3

      bataryalarin yüzde 95'i geri dönüsümlü

    • @34mrt89
      @34mrt89 2 года назад +1

      @@dilekk otomobil tarihini iyi araştırın.

    • @gokcemuratozaydn799
      @gokcemuratozaydn799 8 месяцев назад

      yanlış diyorsun adaşım

    • @Sa228srkeiej
      @Sa228srkeiej 3 месяца назад

      Hoca sen denize gir çok düşünme bu konuları Çinliler bataryaları 100 defa geri dönüştürüp kullanıyor 😂

  • @enverkaracan
    @enverkaracan 2 года назад +7

    Bence de arabalara, sporlara (F1 gibi) emisyon konusunda sınırlar koymak yerine büyük yatlara, gemilere sınır koymak çok daha karlı olur ve henüz elektrik yenilenebilir enerjiden üretilmiyorken pek birşey fark etmiyor öncelikle bunların düzeltilmesi gerekli.

    • @korayistan2855
      @korayistan2855 2 года назад

      F1 de 20 araç yarışıyor ve 1haftada bitiyor Sizin araç TRİLYON TANE DÜNYANIN HERYERİNDE 7gün24 Saat AKTİF KULLANILIYOR *Ne akılla kıyas yapıyorsunuz ki*
      Ben Çevreyolnda evim var Gece Gündüz Cam açamıyoruz 4. kat mazot Egzoz kokusu eve doluyor Dışarı çamaşır asıyorsun KAmyonEgzozuna tutup kurutmuşsun gibi Egzoz kokuyor
      İnsan diyor ki *Bu Ciğerlerimizede böyle doluyor Burun deliklerime PArtikül Filitresimi takıyım*

    • @enverkaracan
      @enverkaracan 2 года назад

      @@korayistan2855 o açıdan düşünmemiştim haklısınız ama benim demek istediğim gemilerin çevreyi arabalardan fazla kirletip hiç umursanmıyor olması

  • @erseldogan5319
    @erseldogan5319 2 года назад +7

    Verimlilik konusunu değerlendirmek lazım, konvensiyonel motorlar da verimlilik elektrikli motorlara göre daha düşük, bunun yanında fabrika değeri emisyonlar ne kadar korunabiliyor, ayrıca periyodik bakım mevzusu var, harcanan yağ, değişen parçalar vs.

    • @grndzk44
      @grndzk44 2 года назад +3

      Aynen oyle bunlardan hic bahsetmemis. Onca filtre onca motor parcasi.turbolar injektorler karburatorler yakit pompalari ve daha yuzlerce parca.bunlarin hicbiri uretilmiyor.ariza yapmiyor yenilenmiyor.tek parca bir motorla butun isi hallediyorsun.he birde bu parcalarin saticilari tedarikcileri tamircileri ne kadar buyuk bir enerji harcaniyor sadece yedek parca sektoru icin.

  • @sadik.yildiz
    @sadik.yildiz 2 года назад

    Bir kanalım olmadığı için siz söylemişsiniz benim düşüncelerimi. Çok güzel tespitler

  • @Levent-Y
    @Levent-Y 2 года назад +2

    Önemli olan şehir merkezlerin hava kalitesini yükseltmektir!
    Bu yalnız elektrikli otomobille mümkündür.
    Sonra, bir elektrik motorun verimi %90 ve bir fossil motorun verimi %30.
    Yani menzil için % 60 daha az gaz ve petrol yakacağız,( otomobillerin yaktığını, zantrallarda yaksak)
    Diğer avantajı, evde ğüneş panelleri kullanıp mobil olabiliriz.
    Birde, dış ülkelerden daha az bağımlı olmanın bir yolu.

    • @Levent-Y
      @Levent-Y 2 года назад

      @@dilekk evet saydıkların kayıplar doğru, yalniz bilim kişilere göre, ğine elektrikli otomobil önde geliyor, misal verimlilikte 2/1 oluyor, e-santral elektriğı kullanırsan (cünki e-sanltral verimliliği, yakıtlı otomobilden iki kat yüksek oluyor)
      Güneş paneli kullanırsan 4/1 yükseliyor.
      Sonuç olarak, gelecek için elektrikli otomobil daha avantajlı, yani mobil olmak için gelecekte güneş yetecektir.

  • @hakankurun
    @hakankurun 2 года назад +4

    Benzin araçta yakıldığında çıkan emisyonun üzerine, ham petrolün yer altından çıkarılması, nakliyesi, rafinasyonu, tekrar nakliyesi, akartakıt istasyonu tüketimlerinden kaynaklı oluşan emisyonları da eklemeniz gerekiyor o zaman. Madem elektrik üretim emisyonu konuşuluyor, benzin üretim emisyonunu da konuşmalısınız.

    • @mt-uu1dq
      @mt-uu1dq 2 года назад

      bende bunu yazacakken yorumunu gördüm

  • @fikretalagoz4802
    @fikretalagoz4802 2 года назад +11

    Bir mühendis olarak Asml şirketi ve beyin göçü hakkındaki düşüncelerinizi merak ediyorum . Bu konuyla alakalı bir video çekebilir misiniz ?

  • @eminenginmsrc3495
    @eminenginmsrc3495 2 года назад

    Kesinlikle fikirlerinize sonuna kadar katiliyorum. Elektrik teknolojisini reddediyorum

  • @Barbaros_Mercan
    @Barbaros_Mercan 2 года назад +5

    Fosil yakıtlar hala büyük şirketler için iyi bir gelir kaynağı. Muhtemelen uzunca bir süre de öyle olmaya devam edecek. Küresel ısınmayı ve dünyayı önemsiyormuş gibi yapsalar da bu gerçeği unutmamak lazım.
    Diğer bir gerçek de hala fosil yakıtlardan elde edilen enerjinin yerini tam anlamıyla dolduracak bir alternatifin bulanamamış olması (ya da bilerek buna engel olunması).

    • @asrinsarp
      @asrinsarp 2 года назад

      Hidrojen fakat petrol kadar masraflı

    • @asrinsarp
      @asrinsarp 2 года назад

      @@dilekk kısaca anladığım petrolün türevi ürünlerden büyük gelir geliyor
      fakat petrol bazlı ürünler belki hemen yok olmaz aslında plastik yok olsa hoş olur

  • @DemirRen
    @DemirRen 2 года назад +2

    Elektrikli araç tutukusu var bende de fakat pembe gözlüklerle hayata bakmamak gerekir. Harcadığımız her ürünü ve enerjinin nerden gelip nereye gideceğini bilmemiz gerekir. Aksi takdirde hor kullandığımız doğanın iyileştirici gücünün sonunu görüp tamir edilemez noktaya gelebiliriz. Geç olmadan, pazarlama kurbanı olmadan verimlilik ve çevrecilik üzerine bol bol kafa yormalıyız.

  • @keremozturkofficial8348
    @keremozturkofficial8348 2 года назад

    Bunu yıllardır çevremdeki insanlara anlatıyorum :) Tek çözüm yenilenebilir enerji ile H2 üretimi ve fuel cell uygulamalarıdır.

  • @erenseven8500
    @erenseven8500 2 года назад

    Bu konu hakkında her seyi artısı ve eksisi ile anlatmışsınız ancak benzer bir video daha önce de hazırlamıştınız. Elektrikli aracın da elbette dolaylı yol ile ürettiği bir emisyonu var ama bir içten yanmalı motorun yarısı değerinde emisyon üretmesi bir yana, içten yanmalı motorlara göre bir avantajı da şu:
    Bu egzoz gazı ile direkt temas etmiyorsunuz, bu gazı doğrudan solumuyorsunuz. Önemli olan olay da bu: bu zararlı gazları insanlar doğrudan solumayacak topluluktan uzak ortamlarda salınacaklar.

  • @youtubesbestchannel7025
    @youtubesbestchannel7025 2 года назад +2

    Bence e-fuel! Görün de bakın, hem hiç emisyon yok, her eski ve yeni araçlar kullana biliyor olucak ve araba, petrol şirketleri için win win olucak.

  • @harun34242
    @harun34242 2 года назад +1

    Batarya üretiminde ortaya çıkan CO2 miktarının kWh başına 56-494 kg olduğu söyleniyor. Ortalamasını alırsak kWh başına 220 kg CO2 doğaya salınıyor. 80kWh bataryaya sahip bir araç sadece batarya üretildiğinde 17600kg CO2'i daha yola çıkmadan doğaya salmış olacaktır.
    Fosil yakıtlı bir aracın da kilometrede 150 gr CO2 salgıladığını hesap edersek bataryanın üretilirken saldığı emisyonu ancak 117000 kilometre yol yaptığında salacaktır.
    Elektrik de üretilirken videoda bahsedildiği üzere ortalama kWh başına 200 gr CO2 salmaktadır. 80 kWh bataryaya sahip bir aracın bir şarj ile 500 km yol yaptığını varsayarsak 117000 kilometreye ulaştığında ortalama 3700 kilogram CO2 daha salacaktır.
    Bu da demek oluyor ki elektrikli bir araç ancak 150000 kilometre yol yaptıktan sonra fosil yakıtlı bir araçtan daha az emisyon salar hale gelecektir.
    Standart bir yolcu aracının yılda 20000 km yol yaptığını varsayarsak bu kilometreye 7-8 yıl içerisinde ulaşacaktır. Bir bataryanın ömrü de günümüz teknolojisinde bu süreye yaklaşabilmektedir. Bu süreden sonra sil baştan.
    Ölen bataryaların geri dönüşüm maliyetleri ve üretilirken CO2 salınımı dışında elementleri elde ederken doğaya verilen zarar hesaba katılmamıştır.
    Ölen bataryaların geri dönüşümü çok maliyetli olduğundan firmalar tarafından topraklara gömüldüğü de rivayetler arasındadır.
    Dünyanın sahip olduğu bu elementlerin rezervlerinin de kaç tane aracı karşılayabileceği bir soru işaretidir.

  • @nevzatgocmez1
    @nevzatgocmez1 2 года назад

    her zaman bilinçli olalım bu arkadaşımız da çok güzel şeylerden bahsetmiş tüketim çılgınıgını bırakalım

  • @kadirtachanloglu6298
    @kadirtachanloglu6298 2 года назад +1

    Bence batarya üretimi ve batarya bertaraf edilmesi kat ve kat karbon emisyon üretilmesi demek en iyisi biyo yakıtlar a geçilmesi daha akıllıca olur video nuz için teşekkür ederim

  • @alperenkeser7996
    @alperenkeser7996 2 года назад +1

    Bir zamanlar atmosferik araçlar için konuşuyorduk sonra manual araçlar için oldu şuan içten yanmalı benzin dizel farketmez korusak yeter

  • @oylesinebirhesap211
    @oylesinebirhesap211 2 года назад +1

    Doğancan: benzinli yerine elektrikli hummer kullanabilirsiniz.
    Ben: bisikletin lastiği mi inmiş az hava basayım...

  • @omertgulseven
    @omertgulseven 2 года назад +13

    Benzinli araçlar kesinlikle bitirilmemeli yok edilmemeli. Elektrikli araçlar ise ikincil bir seçenek olarak piyasada bulunmalı bence

    • @M.zahid38
      @M.zahid38 2 года назад +4

      Ama dizel kesinlikle kaşkmalı

    • @nothing2see996
      @nothing2see996 2 года назад +1

      @@M.zahid38 katalizörler ve filtrelerle kullanınca gayet güvenli, sadece diğer firmaların volkswagen'in yaptığını yapmaması için denetim şirketlerinin dikkat etmesi gerek :)

    • @M.zahid38
      @M.zahid38 2 года назад +1

      Hocam filtreleri kolayca kaldırıyorlar ya denetimler artıcak yada dizel kalkacak zaten şehir içine girmeleri engellenicek diye duydum

    • @poyrazispir12
      @poyrazispir12 2 года назад +1

      Bitirilecek

  • @mehmetturan8186
    @mehmetturan8186 2 года назад +2

    Nükleer enerjiye geçiş ile birlikte Elektrikli araçlar daha mantıklı. Özellikle Füzyon Reaktörleri üretildiğinde çok daha temiz havamız olacak.

  • @ahmetfarukaslan5789
    @ahmetfarukaslan5789 2 года назад +1

    Faydalı bir bilgi olmuş. Ayrıca şunu da eklemekte fayda var, bir elektrik şebekesini besleyen yenilenebilir kaynaklar sürekli aktif oldukları halde şebeke için yeterli olmadıklarından dolayı ekstra olarak termik santraller çalışıyor. Yani bizim ekstradan şebekeye bindireceğimiz her yük termik santrallerden karşınalıyor. Dolayısıyla elektrikli araçları da bu kapsamda değerlendirebiliriz, aslında ortalama emisyonun çok çok üstünde bir şarj emisyonu söz konusu.
    Bunun dürüst olmasının tek yolu, elektrkli araç üreticlerinin elektrik üretimine girmesi ve tükettikleri kadar enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan üretip şebekeye sunması. Ek olarak ürettikleri araçların tükettiği kadar elektriği de şebekeye sunmalılar. O zaman 0 emisyon bir yalan olmaktan çıkar.

  • @aylakadam
    @aylakadam 2 года назад +3

    Özel jet kullanan 1000 kişi varsa binek ve ticari araç kullanıcısı 1 milyara yakındır.

  • @Hijaazz
    @Hijaazz 2 года назад +2

    pazarlama sloganlarını bir kenara bırakırsak en önemli detay emisyon kaynağını şehirlerden ulaştırmak. bu birçok kişinin gözünden kaçan bir detay

  • @realelenor
    @realelenor 2 года назад

    Elektrikli araçlar masum değil ancak geleceğe yönelik bir dönüşüm şart. Bugünden adım atmak gerekiyor. Öyle veya böyle ulaşımda emisyon sıfırlanacak. Bugünkü elektrikli araçlar bundan çok uzak olsa da ilerleyen yıllar için önemli adımlar.

  • @fatihselimozercan4141
    @fatihselimozercan4141 2 года назад +1

    Tüm videolarınız akıl dolu, maşallah :)

  • @BarsSedefoglu
    @BarsSedefoglu 2 года назад

    Aynı şeyleri düşünen birilerinin olması sevindirici.

  • @Taxinomaxis
    @Taxinomaxis 2 года назад +13

    Sizi yıllardır takip ederim ve bir çok videonuzun bilgi dolu ve doyurucu olduğunu düşünüyorum. Ancak bu video çok basit ve kapsamlı olmamış. Evet elektrikli araçlar dediğiniz gibi masum değiller. Batarya ve elektrik üretiminden dolayı emisyonları var ama en önemli noktayı atlıyorsunuz. Elektrikli araçların bize katacağı şey şehir merkezlerinde olan emisyonu sıfırlaması. Elektrik üretimi ve batarya fabrikaları şehir dışında ve bireysel kullanıcılara göre daha kontrol edilebilir olduğu için emisyon şehirden uzağa taşınmış oluyor.

    • @kadirakyollu4024
      @kadirakyollu4024 2 года назад +1

      Aynı atmosfer altında olduğunuz sürece şehirden 20 km uzakta olması küresel iklim krizine etkisini değiştirmiyor.

    • @Taxinomaxis
      @Taxinomaxis 2 года назад +3

      ​@@kadirakyollu4024 Haklısınız. Ancak emisyonu önlemek veya azaltmak için geliştirilecek herhangi bir teknolojiyi milyonlarca arabaya ve dolayısıyla sürücülerine entegre etmek, çok daha az sayıda olacak batarya ve elektrik üretim sistemlerine entegre etmekten çok daha zor. En azından kontrolü daha kolay, planlı ve hızlı şekilde uygulanabilir.

    • @meta_aviation4909
      @meta_aviation4909 Год назад

      Şükür bu konuyu açıklayan biri olmuş ben şehirde yaşayan biriyim arabam yok ama diğer araçlardan çıkan zehirli gazları solumak zorundayım neden ?!?

  • @ykzmusic3161
    @ykzmusic3161 2 года назад

    Ya sonunda benim herkese anlatmaya çalıştığımı anlattınız teşekkür ederim

  • @volkanarda5893
    @volkanarda5893 2 года назад +1

    Topraktan benzin çıktığında bu dediğiniz doğru olurdu.Gerçi mühendis olduğunuz için bunu böyle olmadığını,ham petrolün çıkarılması ve işlenmesi esnasındaki emisyonunu zaten biliyorsunuzdur

    • @asturquemandele
      @asturquemandele 2 года назад

      aslında bu konuya değinmek için yorum yazacaktım ama yorumları tarayınca denk geldim. kıyas doğru noktalardan yapılmıyor. velhasıl biri kullanılırken yaktığıyla, diğeri enerji kaynağından itibaren yargılanıyor. benzinliyi enerji kaynağından itibaren yargılarsak, iş petrol için ülke işgal etmeye harcanan enerjinin emisyonuna kadar gider sonra.

    • @volkanarda5893
      @volkanarda5893 2 года назад +1

      @@asturquemandele petrol head dediğimiz sınıf insanlar bu geçişe oldum olası soğuk bakıyorlardı..sebebi basit aslında,çokaz elektronik bilen biri bile garajında elektrikli araç dönüşümü yapabiliyorken özellikle makine mühendislerine ihtiyaç kalmıyacak diye korkuyorlar...Yani herkesin bilgi sahibi olması işlerine gelmiyor...Ayrıca kimse evinde (etanol hariç) yakıt üretemezken elektrikli araçların enerjisini evinizde üretebiliyorsunuz ve bu kayıt dışı olacağından hükümetlerinde işine gelmiyor...Böyle say say bitmez

  • @AhuraMazdaTurkey
    @AhuraMazdaTurkey 2 года назад +3

    Peki içten yanmalı motorların üretiminde yapılan arge, binlerce parçanın üretiminde yapılan karbon emisyonları, suların kirletilmesi, birçok yeraltı kaynağının harcandığını da hesap ettiniz mi? İçten yanmalı motorların üretim aşamasında, hatta üretimde kullanılan metallerin madenlerden çıkarılış aşamasındaki çevreyi kirletme faktörünü de hesap etmelisiniz. Hatta elektrik motoruna göre daha fazla bozulduğu içinde tamirinde kullanılan her materyalin üretiminde yapılan çevre kirliliğini de hesap etmelisiniz

  • @MustafaKaygusuz
    @MustafaKaygusuz 2 года назад

    Çok güzel açıklanmış çok hoşuma giden bir video olmuş, teşekkürler 👏👏

  • @halukalpkaya7895
    @halukalpkaya7895 2 года назад +3

    Emeğinize sağlık yorumlarınız bilgilendirmeleriniz ve sunumunuz üst düzeyde daha sık bekliyoruz.

  • @kadircaglayan3446
    @kadircaglayan3446 2 года назад +1

    uzaya büyüteç yapıp güneş enerjisinden daha çok yararlanmalıyız

  • @alimnasibovi1497
    @alimnasibovi1497 Год назад +1

    Hummer, bu araçı çevreyi kirletmemek için yapmıyor ki araçın beygir gücünü maksimuma çıkarmak için yapıyor elektrikli hummerin pıkap versiyonu 1000 ve SUV versiyonu 830 beygir yani bu rakamlar pikap ve SUV lar için dünya rekoru

  • @yunustasalli
    @yunustasalli 2 года назад

    Yenilebilir enerji kaynakları kullanıldığında elektrikli araçlar çok iyi bence . Şöyle ki yollarda güneş enerjisi panelleri ve rüzgar gülünden elde edilen hızlı şarj istasyonları kurulabilir.

  • @yuxeltgen
    @yuxeltgen 2 года назад +4

    Emisyon değerlerinin yani sıra, batarya üretimi, kullanım süreci ve ömrünü tamamladığında geri dönüşümü v.s esnasındaki çevre risklerini de göz önüne aldığımızda gezegenimiz açısından çok da iyi bir yolda olduğumuzu söylemek mümkün değildir. Daha çok dünya piyasasını canlandıracak ticari hamle gibi gibi...

    • @uca062206
      @uca062206 2 года назад +3

      Araçlardan yıllık çıkan triger kayışını, motor yağını balata tozunu bile hesaplarsan her türlü çevrecilik konusunda elektrikli araçlar tokatlar fosil yakıtlı araçları.

    • @bayhickimse0731
      @bayhickimse0731 2 года назад

      @@uca062206 E bir zahmet tokatlasın Egea Hibriti elektrikli den saymazsak ( sırt elektrikli olmadığı için) en ucuz elektrikli araba (Renault'un ZOE) 800.000₺ den başlıyor..

  • @aydantambay6444
    @aydantambay6444 2 года назад +3

    Konu ile ilgili bir video yaptığınız için teşekkür ederim. Beni asıl düşündüren konu aracın ekonomik ömrü dolduğunda batarya çevre kirliliğine (felaketine) neden olup olmayacağı konusu.

    • @cosanostrasand
      @cosanostrasand 2 года назад

      Beni asil dusunduren , bunlar yayginlastikca arac batarya hirsizligi bmw ekran hirsizligindan fazla olabilir . Zaten hirsizligin fiilen bir cezasi da yok

  • @dogukeanful
    @dogukeanful 2 года назад +2

    Benzinli scooter kullanıyorum 50 cc net 5 litre benzinle 400 km yapıyor kıyaslama yapılırsa binlerce kez daha çevreci

  • @mehmetylmaz6341
    @mehmetylmaz6341 2 года назад +2

    bataryalar nasıl üretiliyor nasıl imha ediliyor bunu da ayrıca işlerseniz konu daha netleşir.

  • @batu3732
    @batu3732 2 года назад +1

    Siz elektrikli hummer ın elektriğin üretimine de göz önünde bulundurarak benzinli toyota corrollo dan çevreye daha zararlı olduğunu söylediniz. Benzinin üretiminin zararlarını da göz önünde bulundurun.

  • @ademgultekin9115
    @ademgultekin9115 2 года назад

    yumurtayı kırmadan omlet yapamazsınız güneş paneli üretilirken de çevreyi kirletiyoruz. en iyisi orta olanı tercih etmek

  • @AhmetYTK
    @AhmetYTK 2 года назад +1

    Güzel video abi bunu bekliyordum uzun zamandır

  • @EralpYucel
    @EralpYucel 2 года назад +3

    Ferrari F8'i kimse almamalı bu durumda. 292g/km emisyonu var. Bu tip araçlar yerine bir Toyota Corolla kullanılsa daha az emisyon olacak. İhtiyaç fazlası fantezi ürünler hep olacaktır. Hummer da bunlardan biri olabilir. Verdiğiniz özel jet örneği gibi bir durum bu. o yüzden size katılamıyorum. Emisyon konusunda değil, ürün konusunda katılamıyorum

  • @mustafaaksoy5272
    @mustafaaksoy5272 Год назад

    Çok aydınlatıcı güzel bir video ellerine sağlık

  • @yusuf.agcadag
    @yusuf.agcadag 2 года назад

    Bir bakış açısı da benden gelsin, elektrikli otomobiller olsa da olmasa da elektrik üretimi aynı. Dolayısıyla karbon emisyonu da araçlar olsa da aynı olmasa da aynı. E haliyle tüm araçlar elektrikli olursa hiç değilse akaryakıtlı araçlardan çevreye gelen zarar olmaz. Gün geçtikçe enerji ihtiyacı dünyada artıyor. Sadece fosil yakıtlılardan kurtulursak bile ciddi bir emisyon sorunundan kurtuluruz diye düşünüyorum. Ek olarak da fosil yakıtlardan elektrik üretimini bitirdiğimiz zaman tamamen çevreci bir düzen kurmuş olabiliriz. Dünya için hayırlısı olsun.

  • @1851..
    @1851.. 2 года назад +1

    Değinmediğiniz iki nokta daha var. Birincisi elektirikli arabaların pilleri hâla yeteri kadar verimli değil. Pil üretmek ve ömrü dolunca atmak çevreye ciddi zararlar veriyor.
    Bir de araba üretilirken ciddi manada karbon salınıyor. Mesela normal motorlu arabaların motorunun demirlerini döküm yapmak için falan dünyanın enerjisi harcanıyor.
    Arabaların lastikleri ayrı bir dert, boyası ayrı bir dert, döktüğümüz asfalt ayrı bir dert. Düşündükçe çevreye çok zararımız var.

  • @İkonicyorumlar
    @İkonicyorumlar 2 года назад

    Güneş panelleri ve rüzgar santralleri yapılırken de nadir metaller lazım bunun için toprağın işlem esnasında ciddi bir asit ile kirletilmiş işlenmesi var ve bu da ciddi bir kirlilik oluşturuyor
    Kaynak kitap: petrol kandan ağırdır

  • @yusufcagrozturk1637
    @yusufcagrozturk1637 2 года назад

    Yorumlar genelde video başlığını destekler şekilde fakat konuya ilerleyen teknolojiye göre bakmak gerekir, bataryaların geri dönüştürülebilir ve çevreye daha az zararlı şekilde üretimi bir sonraki konu olabilir. Yeşil enerji zaten gündemimizde bir sonraki aşama herkesin bir miktar kendi elektriğini üretmesi olacaktır diye düşünüyorum. Yani kısacası günümüzde evet çokta masum aletler değil ama 10 yıl sonra daha masum aletler olacaktır ama içten yanmalı motorlar 100 yılda geçse hiçbir zaman masumlaşmayacaktır...

  • @aland.9060
    @aland.9060 2 года назад +1

    Tamam Doğacan abi en çevreci sensin :) iyi ki bir Mustang Eco Boost aldın

  • @muratylmaz1448
    @muratylmaz1448 2 года назад

    00:40 da bastım beğeniyi ağzına sağlık ya

  • @halil3953
    @halil3953 Год назад

    Bende bu anlattıklarını savunuyordum diğerleride dünya bu kadar elektrikliye gidiyor var bir bildikleri diyordu.

  • @aligokhangokkaya2310
    @aligokhangokkaya2310 2 года назад

    Enerji santrali çalışanı olarak öncelikle üretilen enerjinin çevreye zararını verisel olarak görseniz gerçekten şaşırırsınız. Bunu daha temiz üretmek için kullanılan deniz suyu absorbe sistemi sürekli kullanılsa bu veriler %60'ın bile altına inmekte, bu sayede elektrikli otomobillerin dolaylı karbon emisyonları yüksek ölçüde düşürülebilir fakat bizim memleketimizde para gelsin gerisi önemli değil. Bunun yanında üretilen LİB pillerin üretiminde kullanılan materyallerin ömrünü tamamladığında geri dönüşüm ya da çevreye vereceği zararları (kullanıldıktan sonra) iyice araştırılmalı. Böyle giderse Hummer gibi markalar elektrikli diye diye çatır çatır satar bizde çevre dostuyuz diye geçiniriz 😊 Daha sayamadığım bunlar gibi birçok yönden değerlendirilmeli diye düşünüyorum.

  • @yusufgoktas7583
    @yusufgoktas7583 2 года назад

    Merhabalar, cımbızlama yapmak istemem ama nükleer enerji ; yenilenebilir veya temiz enerji kaynağı değildir. Üretimi için uranyum gereklidir ve madenlerden çıkartılır. Uranyum zenginleştirilmesi esnasından CO2 den onlarca kat daha çok sera etkisine sebep olan CFC gazı ortaya çıkar. Güneş,rüzgar,biyokütle,gel git, jeotermal gibi enerji türleri asıl yenilenebilir olanlardır.

  • @__Alejandro__
    @__Alejandro__ 2 года назад +1

    Bir de şu yönden bakmak lazım: Elektrikli hummerın muadili sayılabilecek benzinli veya dizel suvlar, elektirkli hummerın birkaç katı kadar karbon salıyor. Bu yönden bakıldığında avantajlı ve çevreci. Ama videoda söylendiği gibi standart araçlara göre yine yüksek bir değer. Sırf çevrecilik ve sıfır emisyon için alınacak bir araç değil.

  • @hasanaligenc6053
    @hasanaligenc6053 2 года назад

    Elektrikli aracların şehir içi hava kalitesini iyileştirme yönünde büyük bir avantajı var, şehir içi yoğun araç kullanımı hesaplarsak sanayi bölgesinde gibi duman yaymakta etrafa insanların yoğun olduğu bölgeden egzoz dumanlarını uzaklaştırmak istiyorlar bence mantıklı. Ama sonunda elektriğin yenilebilir enerjinn payının artması gerekiyor çünkü fosil kaynaklar sınırlı. Dağıtılmış fosil kaynaklar ile belli bölgede yoğun co2 salınımı olmadığı sürece doğa co2 dönüşümünü sağlayacaktır.

  • @orazmyratrejepgeldiyev1478
    @orazmyratrejepgeldiyev1478 2 года назад +1

    elektrikli araca teşvik edilmesinin önemli amaçlarından biri de direkt emisyonu 0'a düşürmek değil zaten. amaç her kes elektrikli araca sahip olursa, bu arabalar gelecekte bulunacak herhangi bir temiz enerji kaynağından direkt faydalanabiliyor olucak. içten yanmalı motorlar sadece fosil yakıt tüketebilir iken (fosil yakıtın da sadece birini), elektrikli araçlar nükleer, rüzgar, geotermal, güneş, fosil, fizyon (eğer başarılır ise), şelale..... gibi bütün enerji türlerinden faydalanabilirler. hatta daha bizim bilmediğimiz yeşil enerji türlerinden bile rahatlıkla faydalanabilirler. gelecekte herhangi bir yeni enerji kaynagı bulunduğunda, ulaşımı bu kaynakla yapmak istediğinde, bunun için dünyadaki araçların komple değişmesi gerekmiycektir. politik olarak da, devletler bütün halkı temiz enerjiye teşvik etmeye uğraşacağına direkt elektrik üreten şirketlere temiz enerji konusunda baskı yaptımı zaten herkes temiz enerji kullanıyor olucak. kısacası elektrikli araçlar sadece şu an %50 kadar az emisyonlu olmakla kalmıyor, temiz enerjili geleceği planlar iken de önümüzde büyük sorun olmaktan çıkıyor.

  • @ekb4757
    @ekb4757 2 года назад +1

    dediklerinize katılıyorum ama birde şu faktör var li ion pillerin ömürleri bittiğinde o piller geri dönüştürülemiyor diye biliyorum. ve ileride dünyadaki fosil yakıtlı araç sayısı kadar elektrikli araç olduğunu düşünürsek dünyaya muazzam zararlı çöp yığını oluşur. dizeli bilmem ama uzun yıllar benzinli araçlara veda edeceğimizi düşünmüyorum

  • @husok987
    @husok987 2 года назад

    harika bir video olmuş bilgilendirici videoları seviyoruz.

  • @ByFurkan_
    @ByFurkan_ 2 года назад

    Yıllar önce konuşulmuştu sanırım bu kanalda yine bu tip bir konu

  • @VictorHugo-vr9xy
    @VictorHugo-vr9xy 2 года назад +2

    İşin sonunu sadece emisyonla noktalayabilsek keşke , elektrikli arabalar yaygınlaştıkça esas sorun pil geri dönüşümüyle ilgili olucak , bildiğimiz gibi her pil türünün bir son kullanma tarihi var ve ömrü bitmiş piller düzgün geri dönüştürülmezse akma denilen bir kimyasal süreç başlıyor bunun çevreye verdiği zararı rakamsal bilmiyorum ama çok çok fazla , gelişmiş ülkelerde zaten geri dönüştürülüyor oralarda bir sıkıntı olucağını düşünmüyorum ama asya ve afrikanın çoğunluğunda büyük sıkıntılar olucak kaldı ki dünyada en çok nüfusu barındıran kıtalarından bahsediyoruz..Buralarda terkedilmiş milyonlarca elektrikli araba pili , bataryası , aküsü adı neyse artık pil atığı olucak bu kaçınılmaz bir şekilde suyu ve toprağı kirleticek havayı kirletmemek için yaptığımız hamle çok çok daha büyük ve sıkıntılı sonuçlara bizi götürücek.Zaten tatlı su kaynağı çok az nüfus durmadan artıyor sürekli birde toprak ve su sıkıntısı yaşanılırsa bir noktadan diğer noktaya hızlı seyahet etmek en alt sıralardaki sıkıntılarımızdan birisi olucak.İnşallah yanılırım , okuduğum bildiğim herşey yalandır ,böyle sıkıntılar çekmeyiz umarım biz değil sadece önümüzdeki nesillerde çekmez umarım..

  •  2 года назад

    Çözüm üretimden tüketime vergilendirmenin salt karbon salınımı hesabı üzerine yapılması. Böylece üreten de, tüketen de emisyonsun alternatife yönelebilir.

  • @erenk07
    @erenk07 2 года назад

    Yaşasın Benzinli Otomobillerin Onurlu Mücadelesi!!!

  • @imciciruhu604
    @imciciruhu604 2 года назад +1

    bence elektrikli araçlardan çok bio-dizel ve hidrojenle çalışan arabaların üretimine öncelik verseler iyi olurdu

  • @mrtengn
    @mrtengn 2 года назад

    Batarya üretim sürecindeki emisyon (yeni batarya ihtiyacı nedeniyle) hesaba katılmıyor ortalama bir benzinli motor bir kaç milon km gider ancak elektrikli de bunu tek batarya ile yapmak biraz zor mevcut teknoloji ile tabili benzinli motorun bakım onarım yani yağ filtre vs üretim süreçleride göz önüne alınmalı daha net bir kıyaslama için

  • @ahmet_ysr843
    @ahmet_ysr843 2 года назад

    Benim düşüncem şu ya benzinli arabalar full kaldırılsın yada elektirikli çünkü mesela biz günlük hayatımızda elektrikli eşyalar kullanıyoruz onlarda emisyon benzinli arabalarda emisyon yapıyor ancak elektrikliye göre daha fazla bazılarına göre bence bunu yapmalıları lazım içten yanmalı araçları full kaldırılmalı elektrikli arabalar geçilmesi lazım video daki hummer mesela onların mesela kw başı ne kadar yaktığı ne kadar gittiği bakılması lazım ve ne kadar elektrik başına emisyon yaptığına bakıp aracın seri üretimine izin verilmeli en mantıklısı bu bence

  • @marcusclarkson5520
    @marcusclarkson5520 2 года назад

    Burada videoda anlatildigi bazi hesaplamalar gerekli emisyonu minimize etmek icin. Aracin uretimi yakit uretimi yenilenebilir enerji kaynaklarinin uretimi gibi seyler. Totale baktigimizda sonucta elektrikli arabalar da bi endustri ve icten yanmali endustrisine gore daha az emisyon degerine sahip ama asla cevreyi dogrudan kurtarici bir etkiye sahip degil.

  • @alionur54
    @alionur54 2 года назад +1

    Elektrikli aracın şarjı için fosil yakıtlı santralde üretilen elektrik prize ulaşana kadar çok fazla kayba uğruyor. Yani verim çok düşük. Oysa ki araçta yakılan fosil yakıtın güce dönüşme oranı çok daha yüksek. Büyük oranda yenilenebilir enerjiye geçmeyen ülkelerde elektrikli araç kullanımı daha çok emisyona neden oluyor.

  • @erkansucu8278
    @erkansucu8278 Месяц назад +2

    Şimdi de elektrikli otomobil reklamı yapıyorlar bunlar 😂

    • @fth.dumlupinar
      @fth.dumlupinar Месяц назад +1

      yemin ediyorum bahsettiğin şeyleri gördüm dedim bunlar elektrikli pis kaka demiyor muydu

  • @muratcanozbek
    @muratcanozbek 2 года назад

    Yeteri kadar geliştirilmezse atmosfer kirlenmesini ve karbon salınımını daha da hızlandıracak bu elektrikli otomobil işi.

  • @wakizashi9999
    @wakizashi9999 2 года назад +1

    Fosil yakıtın üretimi, taşınması vs süresince harcanan emisyon miktarların da katılması gerekli denkleme. Elektrikli hummer alırsan aslında bunlardan da kurtuluyorsun. Doğru bir karşılaştırma yapıp sonuca gitmiyorsunuz.

  • @prosaible270
    @prosaible270 2 года назад +10

    Silah fabrikalarının olmadığını varsayalım. Gemi bacalarının ve fabrikalarının başarılı filtrelendiğini varsayalım. Sadece elektrikli arabayla çözülmez bence bu durum. Şuan yaratılan algının tamamen insanları yeni bir şeye yönlendirip paralarını almak istemelerinden ibaret olduğunu düşünüyorum.

  • @zehraozdemir8966
    @zehraozdemir8966 2 года назад

    Doğru kullanıldığında (yani elektriği güneş enerjisi panellerinden vs elde etmek ve bu şekilde sarj etmek gibi) gelecek için büyük fırsat. Tıpkı interneti doğru kullanmak gibi

  • @uca062206
    @uca062206 2 года назад +1

    Örnek olmamış elektrikli tırla benzinli mobileti kıyaslayıp bak mobilet daha az kirletiyor demek gibi birşey olmuş aynı sıkletteki araçları kıyaslamak lazım misal benzinli hummerla elektrikli hummer yada elektrikli hummerla, mercedes G400 dizel gibi. Elektrikli araçlar kısa vade de olmasa bile orta uzun vadede fosil yakıtlı araçlardan her türlü çevreci olacağı kesin. Şimdi bile çevreci ancak bataryaların geri dönüşümü, fosil yakıttan elektrik üreten yerlerin yeterince filtrasyon yapmaması gibi konularda etkin çözümler gerekli.

  • @doriangray2749
    @doriangray2749 2 года назад +1

    biyolojik yakıtların geleceğimiz olduğunu düşünüyorum. F1'de bunun öncülerinden olabilir.

  • @omerozbekov
    @omerozbekov 2 года назад

    Direnebildigim kadar benzinli arac kullanmaya devam edeceğim dünyadaki son kisi olsam dahi.

  • @dalgakiran007
    @dalgakiran007 2 года назад

    teşekkür ederim, bu güzel bilgi için

  • @hamzagok1248
    @hamzagok1248 2 года назад +1

    Bir hayalim var.
    Evime güneş paneli kurdurup,
    En aşağı bir elektrikli araba bataryası kadar bataryayı 1 hafta şarj ettikten sonra, bir ginde aracımı şarj edip çevreyi hiç kirletmeden en ekonomik bir şekilde araç kullanmak.
    Tanı junun için 2 elektrikli araba alacak güçte olmak gerekli.

  • @erhanzeynel
    @erhanzeynel 2 года назад

    Güneş panelleri iki ayrı teknikle üretilir.
    Kısaca polykristal olarak üretilenler, başka amaçla üretilen çiplerin artıklarından üretilirler ve görece masumdurlar.
    Mono kristal üretilen paneller ise panel üretimi için kalıplanan silisyum tabanlı üretilirler, üretimleri sırasında çevreye görece zararlı olsalar da en yüksek verimi sundukları için tercih edilirler.
    Bir güneş hücresinin (yaklaşık 8cm x 8cm) çevreye zararı bir akıllı telefonun çevreye zararından ortalama 10 kat düşüktür.

  • @merobeg
    @merobeg 2 года назад

    çok kaliteli video'lar yapıyorsunuz tebrikler 👍

  • @mehmetkaradayi7516
    @mehmetkaradayi7516 2 года назад

    her zaman söylerim yine söylüyorum MİLYONLARCA ARACIN EGZOZ EMİSYONUNU KONTROL ALTINDA TUTAMAZSIN AMA ONLARCA ELEKTRİK SANTRALİNİN BACALARINI DENETLEYEREK BACA EMİSYONUNU KOLAY BİR ŞEKİLDE KONTROL ALTINA ALABİLİRSİN.

  • @huseyinkarakas3287
    @huseyinkarakas3287 2 года назад

    Elektrikli araçların şarjı yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerji ile yapılırsa doğaya zarar vermemiş oluruz. Kullanım ömrünü tamamlamış bataryalar nasıl depolama yapılacak önemli konular

  • @KaraKawa35
    @KaraKawa35 2 года назад

    Ya o abd deki kamyon yarışları , simsiyah duman atan koca koca traktörlerin çekme yarışları , yakılan fosil yakıt , ama yok dertleri nissan almera , renault brodway :))