Mielenkiintoinen tapahtuma. Tässä vähän pohdintaa tapahtuneesta. Eipä oikein tule muuta mieleen kuin potkurin rikkoutuminen tai softan sekoaminen. Mikäli voisi vertailla tehonsyöttöä (näissä ilmeisesti pwm tieto) eri moottoreille, voisi olettaa, että potkurin rikkoutuessa, kyseisen moottorin tehoa kasvatetaan ja vastaavasti ehkä vastakkaisen potkurin tehoa pienennettäisiin, mikäli kopteri yhä pyrkii kiertymään. Kuten videosta näkyy, niin aluksi drone näyttäisi lähtevän kiertymään vastapäivään, mikä viittaisi siihen, että vain kolme (tai yksi) potkuria tuottaa voimaa. Mikähän osa dronea näkyy heti kiertymisen jälkeen vasemmassa alareunassa? Gimbaalin hitaudesta johtuen, voisi kuvitella, että se kääntyisi droneen nähden oikealle. Kuten mainitsitkin ajasta, niin onnettomuus näyttäisi tapahtuvan verrattain lyhyesssä ajassa (alle 0,15 sekunnissa), jonka ajalle datan tarkastelun fokus. Vähän ihmetyttää tuo pwm käyrän noinkin raju vaihtelu ennen onnettomuutta. Itse tuli jokunen vuosi sitten lennettyä P4P:llä myrskyllä, niin lähti tuulen mukana menemään ja selvisi vahingoitta, kun laskeuduin alemmaksi, jossa tuuli tyyntyi. Tuo ei oikein vaikuttanut tuuli ongelmalta. Mitä meinasit, kun mainitsit, että nää (Phantomit) ei uuteen säätelyyn enää hetken päästä toimi?
2 года назад+1
Hyviä ajatuksia 👍 Yksi mikä tuli vielä itselle mieleen, niin periaatteessa ehkä moottorin nopeudensäädin (esc) voisi ehkä tuulisessa kelissä ylikuumentua ja sammua. Jäähdyttyään se voisi sitten taas toimiakin. En tiedä kyllä onko käytännössä näissä koskaan tuollaista käynyt. Niissä pwm-tiedoissa oli jotain kummaa, kun se näytti osassa moottoreista, että se käyrä asettui ihan eri paikkaan ajallisesti siinä x-akselilla. Olisin kanssa halunnut saada ne siihen vierekkäin vertailuun, mutta en ehkä ymmärtänyt jotain siitä logiikasta. Kyllä se sitä vasenta laskutelinettä mielestäni on, mikä siinä alussa tulee näkyviin. Joskus jo gimbal saa vähän turhan kovaa kyytiä, niin siihen voi tulla gimbal overload ja se voi nykiä vähän erikoisiin suuntiin. Luulen että siinä on käynyt niin. Ihan vakaasti tämäkin tuolla tuulessa sinänsä eteni, vaikka toki siitä tuulesta varoitteli. Onhan näillä vedetty merellä purjeveneitä kuvaten aikamoisissa keleissäkin, niin ei se tosiaan varmaan pelkästään siitä tuulesta ole kiinni, mutta toki joku osatekijä se voi olla, jos muualla oli jotain ongelmaa. Sääntelyn osalta kun näissä ei ole sitä uutta C-luokitusta, eikä varmaan näin vanhoihin jälkikäteen sitä tule, niin toiminta on vähän jo vaikeutunut ja vaikeutuu jatkossa lisää. Jos on sen A2 luvan käynyt tenttimässä, niin saa ensi vuoden vielä Phantomillakin lentää tiheästi asutulla alueella, toki ihmisten lähelle ei siltikään saa mennä. 2024 alkaen sitten pitää lentää syrjemmällä. Pelkällä A1/A3 -luvalla joutuu nyt jo lentelemään sivummalla näitä painavampia koptereita. Eipä se toki tällaisia metsäkuvauksia haittaisi mitenkään. Siksi itsekin ostin tuon Mini 3 Pron, kun Phantom tipahti, kun alle 250 grammaisena sillä voi operoida melko vapaasti, kunhan ei ihmisjoukkojen päälle mene sekoilemaan.
Tiedän kaksi vastaavaa tapausta, molemmilla kerroilla ihan uusi Phantom, muistaakseni malli oli 3 jotain.
9 месяцев назад
Okei, jotain rakenteessa tai softassa sitten on vähän kehnosti suunniteltu. Tuntuu että noissa uudemmissa ja sirommissa malleissa ei vastaavia ongelmia ehkä juurikaan olisi.
Ekana tuli mieleen että moottori pettäisi mutta tuo propelli kuulostaa myös todennäköiseltä. Kato onko moottorin käämeissä mitään eroa. P3 yhessä moottorissa eriväriä niin meni takuuseen.
2 года назад
Sen enempää purkamatta en ainakaan nähnyt eroa moottoreiden käämeissä ja hyvin ne tuntuivat jälkikäteen testatessa toimivan. Yks juttu tuli vielä vastaan myöhemmin, mikä puoltaisi tuota potkurin hajoamisen teoriaa. Kerron siitä myöhemmässä videossa lisää.
Mielenkiintoinen tapahtuma. Tässä vähän pohdintaa tapahtuneesta.
Eipä oikein tule muuta mieleen kuin potkurin rikkoutuminen tai softan sekoaminen. Mikäli voisi vertailla tehonsyöttöä (näissä ilmeisesti pwm tieto) eri moottoreille, voisi olettaa, että potkurin rikkoutuessa, kyseisen moottorin tehoa kasvatetaan ja vastaavasti ehkä vastakkaisen potkurin tehoa pienennettäisiin, mikäli kopteri yhä pyrkii kiertymään. Kuten videosta näkyy, niin aluksi drone näyttäisi lähtevän kiertymään vastapäivään, mikä viittaisi siihen, että vain kolme (tai yksi) potkuria tuottaa voimaa. Mikähän osa dronea näkyy heti kiertymisen jälkeen vasemmassa alareunassa? Gimbaalin hitaudesta johtuen, voisi kuvitella, että se kääntyisi droneen nähden oikealle. Kuten mainitsitkin ajasta, niin onnettomuus näyttäisi tapahtuvan verrattain lyhyesssä ajassa (alle 0,15 sekunnissa), jonka ajalle datan tarkastelun fokus. Vähän ihmetyttää tuo pwm käyrän noinkin raju vaihtelu ennen onnettomuutta.
Itse tuli jokunen vuosi sitten lennettyä P4P:llä myrskyllä, niin lähti tuulen mukana menemään ja selvisi vahingoitta, kun laskeuduin alemmaksi, jossa tuuli tyyntyi. Tuo ei oikein vaikuttanut tuuli ongelmalta.
Mitä meinasit, kun mainitsit, että nää (Phantomit) ei uuteen säätelyyn enää hetken päästä toimi?
Hyviä ajatuksia 👍 Yksi mikä tuli vielä itselle mieleen, niin periaatteessa ehkä moottorin nopeudensäädin (esc) voisi ehkä tuulisessa kelissä ylikuumentua ja sammua. Jäähdyttyään se voisi sitten taas toimiakin. En tiedä kyllä onko käytännössä näissä koskaan tuollaista käynyt. Niissä pwm-tiedoissa oli jotain kummaa, kun se näytti osassa moottoreista, että se käyrä asettui ihan eri paikkaan ajallisesti siinä x-akselilla. Olisin kanssa halunnut saada ne siihen vierekkäin vertailuun, mutta en ehkä ymmärtänyt jotain siitä logiikasta.
Kyllä se sitä vasenta laskutelinettä mielestäni on, mikä siinä alussa tulee näkyviin. Joskus jo gimbal saa vähän turhan kovaa kyytiä, niin siihen voi tulla gimbal overload ja se voi nykiä vähän erikoisiin suuntiin. Luulen että siinä on käynyt niin.
Ihan vakaasti tämäkin tuolla tuulessa sinänsä eteni, vaikka toki siitä tuulesta varoitteli. Onhan näillä vedetty merellä purjeveneitä kuvaten aikamoisissa keleissäkin, niin ei se tosiaan varmaan pelkästään siitä tuulesta ole kiinni, mutta toki joku osatekijä se voi olla, jos muualla oli jotain ongelmaa.
Sääntelyn osalta kun näissä ei ole sitä uutta C-luokitusta, eikä varmaan näin vanhoihin jälkikäteen sitä tule, niin toiminta on vähän jo vaikeutunut ja vaikeutuu jatkossa lisää. Jos on sen A2 luvan käynyt tenttimässä, niin saa ensi vuoden vielä Phantomillakin lentää tiheästi asutulla alueella, toki ihmisten lähelle ei siltikään saa mennä. 2024 alkaen sitten pitää lentää syrjemmällä. Pelkällä A1/A3 -luvalla joutuu nyt jo lentelemään sivummalla näitä painavampia koptereita. Eipä se toki tällaisia metsäkuvauksia haittaisi mitenkään. Siksi itsekin ostin tuon Mini 3 Pron, kun Phantom tipahti, kun alle 250 grammaisena sillä voi operoida melko vapaasti, kunhan ei ihmisjoukkojen päälle mene sekoilemaan.
@ Kiitos tiedosta!
Tiedän kaksi vastaavaa tapausta, molemmilla kerroilla ihan uusi Phantom, muistaakseni malli oli 3 jotain.
Okei, jotain rakenteessa tai softassa sitten on vähän kehnosti suunniteltu. Tuntuu että noissa uudemmissa ja sirommissa malleissa ei vastaavia ongelmia ehkä juurikaan olisi.
Valeininööri, like-epic ~ 😊
Ekana tuli mieleen että moottori pettäisi mutta tuo propelli kuulostaa myös todennäköiseltä. Kato onko moottorin käämeissä mitään eroa. P3 yhessä moottorissa eriväriä niin meni takuuseen.
Sen enempää purkamatta en ainakaan nähnyt eroa moottoreiden käämeissä ja hyvin ne tuntuivat jälkikäteen testatessa toimivan. Yks juttu tuli vielä vastaan myöhemmin, mikä puoltaisi tuota potkurin hajoamisen teoriaa. Kerron siitä myöhemmässä videossa lisää.