Een levenlang leren klinkt prachtig, maar bedoelen we hier eigenlijk mee? Tjipcast Met Gert Biesta

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 дек 2024
  • In deze podcast spreek ik uitgebreid met Gert Biesta over de betekenis van een levenlang leren. Gert is momenteel professor of public education aan de universiteit van Ireland in Maynooth en bekleedt een vergelijkbare leerstoel aan de universiteit van Edinburhough. Maar eigenlijk reist hij de wereld over om les te geven, onderzoek te doen en te schrijven. Hij in de wereld van onderwijs en leren een autoriteit. Zo introduceerde hij de veelgebruikte drieslag in onderwijs, kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming. In zijn algemeenheid verbindt Biesta onderwijsfilosofie en pedagogiek om zo onderwijsactiviteiten te bestuderen en te omschrijven. Minder bekend is zijn studie en werk naar een leven lang leren. Een belangrijk uitgangspunt als het gaat om beleidsvorming in Nederland gericht op participatie, innovatie van werk en duurzame inzetbaarheid van mensen. En daarmee is er ook hier een duidelijke verbinding met onderwijs. Vragen die we in deze podcast bespreken zijn onder andere:
    Welke verantwoordelijkheid heeft een overheid om een volwassenen de kans te bieden om zich te blijven ontwikkelen en te professionaliseren?
    Is leren een recht voor mensen, of een plicht?
    En als het nu iets is dat vooral bij de mensen zelf ligt, wat doen we dan met mensen die we niet bereiken?
    Waar is volwassenen onderwijs en educatie in een samenleving nu eigenlijk voor bedoeld?
    Waar hebben we het eigenlijk over als we spreken over leren? Is het een woord wat nog betekenis heeft?
    Waar zit het contrast tussen onderwijs en leren? Halen we deze begrippen niet snel door elkaar?
    Bij bovenstaande thema’s is het noodzakelijk te verkennen: Wat is nu eigenlijk een leven lang leren? Hoe vullen we dat in? Hoe ook niet?
    Wat betekent bovenstaande verkenning voor ons land? Waar moeten we mee aan de slag?

Комментарии • 5