Aşk Nedir Nasıldır Bilen Var Mı? - Nota Eşliğinde Karaoke (Ahenk:Kız Neyi)
HTML-код
- Опубликовано: 4 фев 2025
- AŞK NEDİR NASILDIR BİLEN VAR MI
Beste: Avni Anıl
Güfte: İlham Behlül Pektaş
Makam: Nihâvend
Usûl: Düyek
Aşk nedir nasıldır bilen var mı
Sevip te her zaman gülen var mı
Ben seviyorum demek çok kolay
Hadi öl denince ölen var mı
Sevip te her zaman gülen var mı
AVNİ ANIL (1928 - 2008)
Avni Anıl 1928 yılının 23 Nisan'ında doğdu. Bulgaristan'ın Varna kentinden Türkiye'ye gelmiş ve Edirne'ye yerleşmiş olan ailesi daha sonra Biga’nın Kozçeşme nahiyesine göç etmişler. Eşi Mine ile 45 yıllık evliliğinden iki kızı ve keman virtüözü olan Ezgi Anıl adında bir oğlu vardır. Kız kardeşi Berhayat Anıl, konservatuar mezunu olup radyodan emeklidir.
Çocukluğu, Üsküdar'da geçti.1942 yılında Paşakapısı ortaokulunu bitirdi. Haydarpaşa lisesine kaydını yaptırdı. Ara vermek zorunda kaldığı lise eğitimini, 1966 yılında açılan olgunluk sınav sonucunda tamamladı. 1949 yılında askerlik görevine İstanbul'da başladı.
1952 yılında babasının "kara sarılık" hastalığına yakalanmasıdan sonra aile bütçesine katkıda bulunmak için polislik sınavlarına girdi. Sınavı birincilikle kazandı ve görev yeri İzmir Fuarı oldu. Daha sonra Ankara Polis Okulunda eğitimini tamamlayarak İstanbul'a döndü ve ilk ataması Adana Emniyet Müdürlüğü oldu. Polislik mesleğini bırakarak İstanbul Radyosu'nda çalışmaya başladı. Konya Selçuk Üniversitesinin fahri doktorluk ünvanıyla onurlandırıldı.
Musiki hayatı: Musikiye çocukluk yıllarında Üsküdar halkevinde başladı. O zamanlar Ord. Prof. Reşat Kaynar, Üskudar halkevinin başkanıydı. Müziğin ilk öğelerini Üsküdar halkevinde öğrendi.
1943-1946 yılları arasında Cumartesi Pazar günleri müzik öğretmeni Kemal Beyle Çamlıca Kısıklı’daki aile çay bahçesinde program yapıyorlardı. Öğretmeni akordeon, Hacettepe Üniversitesinden emekli olan Orhan Andaç piyano çalıyor, Anıl ise bateri çalıyordu.
1950 yılında Üsküdar Musiki Cemiyeti'nde Emin Ongan 'la tanıştı ve ders almaya başladı. Orada 7 yıl süreyle Türk müziğinin ne olduğunu öğrendi. Beste, şarkı formu, günün şarkılarını meşk yoluyla öğrendi.
İlk beste denemelerine Üsküdar Musiki Derneği 'nde başladı. Arif Sami Toker vasıtasıyla notalarını Emin Ongan’a götürdü. Emin Ongan notaları inceledikten sonra "Aman Avni, bunlar ne güzel şeyler" dedi.
Hüzzam makamındaki "Ağla Çeşmim, Eski Lezzet Kalmamış" adlı bestesini Adana 'da polisken yaptı. Adana 'da polislik yaptığı dönemde Nevzat Atlığ, İstanbul Radyosuna çağırdı. Avni Anıl, bu gelişmeleri şöyle anlatıyor :
" TRT kurumu henüz yoktu. Ankara, İstanbul, İzmir Radyoları vardı. İstanbul Radyosunun müdürü Mesut Cemil'di ve Nevzat Atlığ'da onun muaviniydi. Üsküdar musiki cemiyetindeki arkadaşlarının Arif Sami Toker, ney ustadı Niyazi Sayın, kemençe üstadı Cüneyd Orhon (1943 yılında polis enstitüsünü bitiren ve emniyet amiri olarak emekli olan İbrahim Hilmi Orhon'un oğludur) radyoya girmişler, benim için de "ne işi var onun emniyette" diye radyo yetkililerine söylemişler. Bunu duyan Enstitü hocamız Kemal Kestelli tepki göstermiş, benim ertesi yıl Polis Enstitüsünün yüksek bölümüne gidebileceğini söylemiş. O zaman Enstitüde iki yıl daha okunup komiser, müdür olunuyordu. Öte yandan Haşim Aytural beni arayarak Kriminoloji eğitimi için Almanya'ya gideceğimi bildirdi. Ama bunlardan hiç biri olmadı. Gönlümü emniyette bırakıp musikiye gittim. İki yıllık polislik serüvenim sona erdi. 1954 yılında kadrom, Başbakanlık Basın Yayın Umum Müdürlüğüne aktarıldı.
1972 yılında İzmir Radyosu'nda 10 yıl süre ile müzik yayın şefliği yaptı.1982 yılında İzmir Radyosun’dan emekliye ayrıldı. 1990 yılında Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Devlet Türk Sanat Musikisi topluluklarının sınavlarını yapmak için Uzman Sanatçı kadrosu ile yeniden memurluğa başladı. 1993 yılına kadar Elazığ, Diyarbakır, Samsun, Konya ve Bursa'da koroların kurulması çalışmalarında bulundu.
1955 yılında, Akşam gazetesinde "Türk Musikisi ve Radyolarımız" diye yazılar yazdı. Bedii Faik'in Dünya gazetesinde 7 yıl çalıştı. 1967 yılında tek tip nota yayımlamaya başladı.
1969 yılında "Musiki ve Nota" adlı dergiyi çıkardı. 36 sayı ve üç cilt olarak yayımlandı.
Emekli olduktan sonra, 1983 yılında Alsancak'ta "Avni Anıl Yayınevi'ni kurdu. Önceki yıllarda yayımlanan "Musiki ve Nota" dergisini bu defa Yeni Dizi Sayı 1 diyerek yeniden çıkarmaya başladı. Ayrıca "Anılar ve Belgelerle Musikimiz" , "Bestecilerimizden Ezgiler" adlı nota fasikülleri kitaplarını yayınladı.
Musikimizden Portreler isimli belgeseli ile televizyona başladı. Radyolarda " Sazdan Söze " ve "Dizelerden Ezgi Bahçesine " isimli programlara imza attı.1998 yılında Kültür Bakanlığınca verilen Devlet Sanatçısı ünvanını aldı.
14 Haziran 2008 yılında İzmir’deki evinde, seksen yaşında vefat etti.
Ruhumu okşayan meltem esintisi gibi...muhteşem...🎶🌴🎶💚🎶
Harika
Çok teşekkürler Bekir bey çok sevdiğim eserlerden biridir👏👏👏👏😍
Üstad; Eğiterek öğreterek zevkle dinletmek budur. Elinize,Telinize,Emeğinize, sağlık 👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼
Oğlumun en sevdiği, okumaktan anlatılmaz zevk aldığı eser, müsaadenizle derhal iletiyorum, emeklerinize sağlık değerli Üstadım...
Allah bağışlasın; sağlık sıhhat ve afiyet versin. Allah oğlunuzun gönlüne göre bir zevce, size de boy boy torunları kucaklayıp sevmeyi nasip etsin.
@ amin ecmein şükranlarımızı sunuyoruz.
Harika,güzel bi Avni Anıl bestesi nurlandır,ışıklar da uyusun.Tesekkürler sevgili hocam🙏👍👏👏🎼💕
Teşekkürler çok güzel... selamlar
Tesekkurler, elinize sağlık.
Hocam emeginize saglik
Mükemmel tek kelimeyle..
Teşekkürler
Çok teşekkür ederim• Çalışmama çok yardımcı oldu ellinize sağlık•
Emeklerinize sağlık, bestekarın yağmur duasını paylaşır mısınız mümkünse🙏
Merhaba Bekir bey, paylaşımların çok güzel emeğinize sağlık..
bu şarkının aranağmesi güzel olmuş. Notasına Ulaştırmak isterim mümkün müdür?
Uzun zaman olmuş şarki söylemeyeli🙏
🎹🎶🎵🎹👏👏👏
Emeklerinize sağlık toplumumuz malesef çok aç bu tarz çalışmalara. Unutulmaya yüz tutmuş eşsiz eserlerimizi gün yüzüne çıkartmak kuşkusuz alanyazına en büyük katkılardan birisidir. Başarılar diliyorum. Müzikle kalın. 🎶
Hocam pdf varsa eklermisiniz
Teşekkürlee