Έλεγχος λειτουργίας και εύρεση ακροδεκτών σε τρανζίστορ

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 авг 2024
  • Έλεγχος καλής λειτουργίας και εύρεση ακροδεκτών σε τρανζίστορ με χρήση αναλογικού και ψηφιακού πολυμέτρου.
    Προσοχή στις οδηγίες ελέγχου με αναλογικό πολύμετρο για να μην κάψετε την βάση του τρανζίστορ, χρησιμοποιείτε πάντα αντίσταση (10ΚΩ κατά προτίμηση) για να δώσετε εντολή στην βάση. Πάντα να έχετε διαθέσιμο το Datasheet του εξαρτήματος που θέλετε να ελέγξετε.
    en.wikipedia.o...
    Δείτε εδώ την θεωρία των τρανζίστορ: • Πως λειτουργεί το τραν...

Комментарии • 12

  • @panagiotisg.roumeliotis8154
    @panagiotisg.roumeliotis8154 3 месяца назад +2

    Μπράβο δάσκαλε! Σε ευχαριστώ!!

  • @nikutb6798
    @nikutb6798 3 месяца назад +1

    και στην κλιμακα 1Κ του αναλογικου μπορει να φαινεται η διαρροη

  • @user-pz6cx8zf2y
    @user-pz6cx8zf2y 3 месяца назад +1

    Θα ήθελα να προσθέσω κάποια πράγματα σχετικά με το θέμα αυτό. Τα αναλογικά πολύμετρα, στην μέτρηση αντιστάσεων συμπεριφέρονται ως γεννήτριες σταθερού ρεύματος προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι μετρήσεις αυτές. Η κλιμάκωση των ρευμάτων, εξαρτάται απο την κλίμακα μέτρησης που επιλέγουμε. Το μεγαλύτερο ρεύμα ελέγχου, το παρέχει η κλίμακα Rx1, που βρίσκεται συνήθως κοντά στα 150mA. Ακολούθως, το ρεύμα βαίνει μειούμενο στα 10mA στην κλίμακα Rx10, κατόπιν στο 1mA στην περιοχή Rx1k, και τέλος στα 10μΑ για την κλίμακα Rx10k. Πρακτικά, όταν μετράμε τις επαφές διπολικών τρανζίστορ, η επικίνδυνη κλίμακα (απαγορευτική για μέτρηση σε τρανζίστορ χαμηλού σήματος και ειδικά των σύγχρονων smd) είναι προφανώς η κλίμακα Rx1. Τα 150mA του σήματος ελέγχου είναι όντως απαγορευτικά για τις μετρήσεις αυτές, εξ αιτίας του προφανούς λόγου διάτρησης της επαφής. Είναι βεβαίως ιδανική η κλίμακα αυτή για μετρήσεις μεγάλων θυρίστορς ισχύος. Συνεπώς η κλίμακα Rx10k δεν είναι επικίνδυνη για τον έλεγχο αυτόν και η αντίσταση των 10κΩ δεν ειναι απαραίτητη, γιατί με τα 10μΑ του σήματος ελέγχου δεν αναμένεται καταστροφή των επαφών του τρανζίστορ (κυρίως της ευαίσθητης επαφής B-E). Την κλίμακα αυτή συνήθως την χρησιμοποιούμε για ανίχνευση διαρροών μάλλον, παρά για τον έλεγχο των επαφών τρανζίστορ. Ένας πρόσθετος λόγος που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τον σκοπό αυτόν, είναι οτι η επαφή B-E των διπολικών τρανζίστορς παρουσιάζει πάντα φαινόμενο zener με τάση διάσπασης συνήθως γύρω στα 8 βόλτ, για τα συνηθισμένα τρανζίστορ χαμηλού σήματος, η οποία εξαρτάται πάντα απο την κατασκευή του τρανζίστορ. Συνεπώς, με έλεγχο σήματος γύρω στα 12 βολτ της κλίμακας Rx10k, η τάση zener της επαφής B-E προφανώς θα διασπαστεί και θα βλέπουμε διαρροή, που όμως η ύπαρξή της θα είναι απόλυτα λογική. Θεωρητικά, η τάση ελέγχου των επαφών των διπολικών τρανζίστορς δεν πρέπει να ξεπερνά τα 4,5 βόλτ και αυτή είναι η αιτία που οι σύγχρονοι κατασκευαστές ψηφιακών πολυμέτρων συνήθως δεν ξεπερνούν τα 3 βόλτ, που υπερκαλύπτουν την ανάγκη αυτή. Επίσης, όταν ο έλεγχος των επαφών γίνεται με ψηφιακό πολύμετρο, η επαφή B-E δείχνει τάση πόλωσης της ορθής φοράς της κατά μερικά mV μεγαλύτερη απο οτι η επαφή B-C, πράγμα που φανερώνει αμέσως την θέση του ακροδέκτη Ε. Η διαφορά της τάσης αυτής, οφείλεται στο γεγονός οτι ο εκπομπός στα διπολικά τρανζίστορς, κατα την διαδικασία της παραγωγής τους, "ντοπάρεται" ισχυρότερα με πυρίτιο απο οτι ο συλλέκτης. Έτσι, ενώ δεν υπάρχει απόλυτη συμμετρία των τάσεων B-C και B-E, οι τάσεις αυτές είναι τόσο κοντά μεταξύ τους, που κάνουν τον έλεγχο με αναλογικό πολύμετρο όντως πιο δύσκολο απο οτι με ψηφιακό, αλλά κι αυτό είναι θέμα εμπειρίας που αποκτάται εύκολα με την χρήση του οργάνου...

    • @electronics1992
      @electronics1992  3 месяца назад

      Σας ευχαριστουμε για την εξαιρετική αναλυση ! ειμαι σιγουρος οτι μιλώ εκ μερους ολων εδω και θελουμε τετοια αλληλεπίδραση που μας δινει παραπανω γνωση !
      Να ειστε καλα, σας ευχαριστω και προσωπικα !

    • @user-pz6cx8zf2y
      @user-pz6cx8zf2y 3 месяца назад

      @@electronics1992 Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Νάσαι πάντα καλά και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

  • @user-jo1id8iv4u
    @user-jo1id8iv4u Год назад +2

    καλησπερα.κανοντας με αναλογικο πολυμετρο των ελεγχο της ενεργοποιησης διαπιστωνω οτι εκτος απο την ενεργοποιηση εχοντας + στον συλλεκτη - στον εκπομπο γεφυρα 10κ βασης συλλεκτη.... Παρατηρησα επισης ενεργοποιηση αναστροφα δηλ -στον συλλεκτη + στον εκπομπο γεφυρα 10κ εκπομπο βασης.
    Αυτο με δυσκολευει στην αναγνωρισει του συλλεκτη
    Επισης οπως και με οποια πολωση κανω τον ελεγχο ενεργοποιησης, ακουμπωντας με τα 10 κ αντι την βαση , στην πρωτη παρατηρηση τον εκπομπο και στην δευτερη παρατηρηση παλι αντι της βασης τον συλλεκτη εχω ενδειξη ....ωμικη αντισταση προς το μηδεν οπως στην ενδειξη της ενεργοποιησης.

    • @electronics1992
      @electronics1992  Год назад

      Θα υλοποιήσω αυτο που μου γραφεις για να καταλαβω τι ακριβως εννοεις ή συμβαινει.
      Για να βρεις ποιος ειναι ο C/Ε χρειάζεσαι την κλιμακα10ΚΩ στο AMM, εαν δεν την εχεις δεν γινεται, επισης ειναι 2 εντελως διαφορετικες διαδικασιες.
      α) Ευρεση ακροδεκτων TRANSISTOR (AMM στα 100Ω κλιμακα, DMM σε Διοδο)
      β) Ευρεση C/E (ΑΜΜ στα 10ΚΩ)

  • @user-fm1cz4qd6m
    @user-fm1cz4qd6m Год назад +2

    Μόλις διάβασα την περιγραφή του καναλιού σου και κατάλαβα που απευθύνεται, συγγνώμη για το σχόλιο. Φαίνεσαι καταρτισμένος θα μπορούσες να δώσεις κάτι και σε μας τους αρχάριους .

  • @nikutb6798
    @nikutb6798 3 месяца назад +1

    Η ανιχνευση διαρροης μονο με αναλογικο εκεινα τα χρονια βλεπαμε αυτες τις μικρες διαρροες που ουτε ψηφιακο ουτε component tester τις επιανε..η μικρη διαφορα πτωσης τασης ορθης φορας σε υποψιαζει αλαλ δεν ειναι κανονας

  • @nikikonomi4472
    @nikikonomi4472 5 месяцев назад +1

    Εισαι καλός καθηγητής

    • @electronics1992
      @electronics1992  4 месяца назад

      Σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια, δεν ειμαι Δασκαλος ομως, απλα μοιραζομαι αυτα που γνωριζω και απολαμβανω να ειμαι αιωνιος μαθητης !

  • @user-fm1cz4qd6m
    @user-fm1cz4qd6m Год назад +1

    Αν αλλάζαμε ρόλους , πιστεύεις ότι θα σε βοηθούσα;