Elbette izleyicilerimiz çok değerliler. Neticede burada amacımız paylaşımda bulunmak. Geri bildirimleriniz bu çabamızın karşılığında birilerine az ya da çok bir şeyler aktarabildiğimizi gösteriyor. Ayrıca bu geri bildirim için de çok teşekkürler.
Merhabalar. Veri bilimi için görselleştirme manüple etme yapay zeka kullanma gibi işlemler için nasıl bir sisteme ihtiyaç var acaba?(iyi cpu veya iyi gpu gibi )
Merhabalar. Başlangıç için çok yatırım yapmayın. Bir şirkette çalışıyorsanız zaten gerekli donanımı onlar ayarlarlar. Eğer bir proje fikriniz varsa Azure, AWS gibi bulut firmalarının startuplar için ayırdıkları fonlardan faydalanırsınız. Çalışmanızı buluttaki servislerde yürütürsünüz. Bu konu verinin büyüklüğü, türü, seçilen algoritma ve algoritmanın parametrelerine verdiğiniz değerler gibi şeylerle ilişkili. Özetle konu görüntü işleme olursa GPU gerekli. Diğer türlü CPU desteği işinizi görecektir.
Veri bilimi üzerine yüksek lisans programları var. Ne kadar tavsiye ediyorsunuz? Programları bireysel olarak öğrenip bu mesleği icra edebilir miyiz? Bilgisayar mühendisi olmak ne kadar avantaj sağlar?
Merhabalar, Önceki yıllarda bu konularla ilgili bazı programlar hazırlandı. Bir kısmından vazgeçildi. Program içeriği üzerinden değerlendirmek gerek. Ancak gerekli disiplinleri kazanmak için yeterince kaynak mevcut. Eğer bütçe ve zaman ayırmak istemiyorsanız yüksek lisans yerine ihtiyaçlarınızla uyumlu bir yol haritası edinip kendinizi geliştirebilirsiniz. Sadece şunu söyleyebilirim; bu serüvenin nihayi bir noktası varmış gibi düşünmeyin. Okul veya diğer kaynaklar bunun için sadece bir başlangıç olabilir. Akademik bazı bilgilere ihtiyaç var ama bu ihtiyaç her geçen gün azalıyor. Kavramları anlamak yeterli hale gelmeye başladı.
Python, R, Matlab ile başlayabilirsiniz. Makine öğrenimiyle ilgili de bir çok kaynak mevcut. Bunlara başlamak kolay, uzmanlaşmak ise zaman almaktadır. Çünkü kütüphaneleri anlamak için Matematik-İstatistik bilgisine ihtiyaç olur. Sonra seçtiğiniz platformlar üzerinde ve diğer yüksek performans sunan dillerle çalışabilirsiniz. Bilgisayar Mühendisliği dersleri çok daha fazlasını yapmak için gerekli olabilecek alt yapıyı oluşturuyor. Siz ilerlemek istediğiniz alana yoğunlaştığınızda bu bilgiler size destek olabilir ancak her uzmanlığın evrildiği ek disiplinler vardır. Veri Bilimi de özellikle Matematik-İstatistik ve İşletme odaklı disiplinlerle haşır neşir olmayı gerektiriyor.
@Haluk B Merhaba, ben de üniversite okurken aynı durumla karşı karşıya bırakılmıştım. Sahada negatif etkisini görmedim. Aksine ilgilendiğim konular için çok daha avantajlı olduğunu fark ettim. İş başvurularında Matematik bölümü kolay kolay ret sebebi olmaz. Hatta bazen temel bilimlerle ilgili teşviklerden dolayı tercih sebebi bile olabilmektedir. Matematik bölümünü okumak size ıstırap vermiyorsa devam edin. Bilgisayar mühendislerinin okulda öğrendiklerinin büyük bölümünü kullanması genelde gerekli olmuyor. Matematik tüm bilimlerin temelini oluşturur. Çok avantajlı bir bölümdesiniz. Ancak okul devam ederken ileride yöneleceğiniz konuların temellerine hakim olmaya, geleceği hakkında da bilgiler edinmeye çalışmalısınız.
Merhaba Matematik bölümü 3. sınıf öğrencisiyim. Veri bilimine yönelmek istiyorum. İkinci üniversite olarak açıköğretimde Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünü okumak bana bir katkı sağlar mı?
Muhakkak katkısı olacaktır. Ama artık bir şeyleri öğrenmenin ya da yetkinliği belgelemenin tek yolu üniversiteler değil. Çevrim-içi eğitim ortamları ya da farklı üniversitelerin direkt alana odaklı eğitimleriyle kendinizi daha iyi geliştirebilirsiniz. YBS bölümünde direkt size faydası olmayan birçok konu için de efor harcamanız gerekecek. Bu durum motivasyonunuzu düşürebilir
Veri bilimi için hangi programlama dillerine hakim olmak gerekiyor bir YBS öğrencisi olarak yüksek lisansını hangi üniversitede veri bilimi ile alakalı eğitimi tamamlamak doğru olur?
Veri bilimi için 2021 yılındaki en popüler diller Python, Java, Java Script ve R olarak sayılabilir. Yüksek lisans için direkt üniversite adı vermemiz doğru olmaz. Ama zaten bu alanda az sayıda seçenek olduğundan, inceleyip kendiniz için en iyi olanı seçmeniz zor olmayacaktır.
Hocam merhaba ben sosyal,insan ilişkileri çok iyi ve ağzı iyi laf yapan biriyim ama teknoloji alanında ilerlemek istiyorum 11. Sınıf öğrencisiyim hangi bölümü tavsiye edersiniz 😁
Merhaba İbrahim. BT sektöründe insan ilişkileri kuvvetli arkadaşlar çoğunlukla Proje Yönetimi ve İş Analizi alanlarını tercih ediyorlar. Ancak üniversitelerde direkt bu uzmanlık alanına yönelik bölümler bulamazsın. Bilgisayar, yazılım ya da endüstri mühendisliği bu uzmanlıklar içen en çok tercih edilen bölümler. İşe alımlarda firmalar genelde bu bölümlerin diplomalarına sahip adayları tercih ediyorlar.
Veri kendi başına statik, durağan bir şeydir. Onu alan, temizleyen, yorumlayan, ilişkilendiren, sıralayan, vb. işlemlere tabi tutarak bizim için faydalı hale getiren şey yazılımdır.
Uluslararası ilişkiler 4. Sınıf öğrencisiyim seneye Veri Bilimi alanında yüksek lisans yapmayı ve kariyerimi o yönde yoğunlaştırmayı düşünüyorum. Sizce geleceğe yönelik olma açısından Yazılım Mühendisliği alanını mı Veri bilimi alanını mı seçmeliyim?
Bu konudan emin olana kadar her iki alanda da bir şeyler yapmanızı tavsiye ederim. Zaman içerisinde karşınıza çıkan fırsatlar ve kişisel eğilimlerinizle en iyi olana yoğunlaşmış olursunuz. Veri Bilimi konusu dünya çapında oldukça önemli bir rol fakat bugün Türkiye'de bu alanında dışında çok daha fazla ihtiyaç duyulan yetenekler mevcut.
Ben olsaydım kesinlikle Veri Bilimini seçerdim. Nedeni ise, veri biliminin mantığını, işin matematiğini çözdükten sonra zaten yazılım kısmında fazla iş kalmıyor. İnanın işin arka planını öğrendikten sonra geriye çok çok büyük işler kalmıyor. Benim fikrim budur. Başarılar diliyorum.
İşleri otomatikleştiren ve bilmeyi gerektirmeyen bir takım araçlar mevcut. Ancak arkaplanda neler olup bittiğini bilmenin avantajları çok yüksek. Zamanla eksikler kapatılmalı.
Psikoloji lisans öğrencisiyim, yüksek lisans için hesaplamalı sinirbilim alanına kabul aldım, hesaplamalı sinirbilim biyoloji, bolca matematik ve yazılım içeren bir alan sizce veri bilimci olmak için uygun bir yüksek lisans mıdır?
Öncelikle Lisans eğitiminizin İstatistik bölümü olması çok büyük artı. Bölümün nimetlerinden olabildiğince faydalanarak ve istatistik temellerini, algoritmaların mantıklarını özümseyerek mezun olmak bu yolda atabileceğiniz en iyi adım olur. Paralelinde teknik anlamda veri sorgulama dili olarak SQL, programlama dili olarak Python ya da R konusunda uzmanlaşmak gerekiyor. Üstelik artık bu yetkinlikleri kazanmak için online ulaşabileceğiniz bir çok eğitim var. Proje deneyimi kazanmak isterseniz de Kaggle üzerinden başkalarının yaklaşımlarını inceleyebilir ve kendi projelerinizi üretebilirsiniz. Bunların dışında Soft Skill, teknik dışı kalan yetenekler dediğimiz konuda azınlık arasına girmek iç motivasyon sağlayabilmekten, analitik düşünme yeteneğini kullanabilmekten, çözüm odaklı olmaktan ve doğru soruları sorabilmekten geçiyor. Başarılar dilerim
Bu alanda farklı bölümlerden mezunlar da kendilerine yer bulsalar da İK'lar işe alım ilanlarında öncelikle Bilişim, Bilgisayar ve Yazılım alanındaki bölüm mezunlarına öncelik veriyorlar.
@@iyiyazilim peki sizin yönetim bilişim sistemleri bölümü hakkındaki görüşünüz nedir ? Ve şuan sektörde bu bölüm mezunları ne kadar iş piyasası içinde ? Bu bölümü de bahsettiğiniz gibi bilişimden sayabilir miyiz ?
Ne kadar sürede olduğunu kestirmek çok mümkün değil. Ama görünüşe göre tüm meslekler yapay zekalı ya da yapay zekasız, örneğin robotik süreç otomasyonu gibi, yazılımlarla yapılıyor hale gelecek gibi görünüyor.
Siz de Veri Bilimi alanının iyi bir kariyer seçeneği olduğunu düşünüyor musunuz? Sizce bir veri bilimcinin sahip olması gereken özellikler nelerdir?
Yorumların hepsine cevap vermeniz sizin bize değer verdiğinizi gösteriyor bu harika
Elbette izleyicilerimiz çok değerliler. Neticede burada amacımız paylaşımda bulunmak. Geri bildirimleriniz bu çabamızın karşılığında birilerine az ya da çok bir şeyler aktarabildiğimizi gösteriyor. Ayrıca bu geri bildirim için de çok teşekkürler.
Merhaba iktisat okuyorum istatistikten yüksek lisans yapmayı düşüyorum veri bilimcisi olabilir miyim.
Neden olmasın!
Merhabalar. Veri bilimi için görselleştirme manüple etme yapay zeka kullanma gibi işlemler için nasıl bir sisteme ihtiyaç var acaba?(iyi cpu veya iyi gpu gibi )
Merhabalar. Başlangıç için çok yatırım yapmayın. Bir şirkette çalışıyorsanız zaten gerekli donanımı onlar ayarlarlar. Eğer bir proje fikriniz varsa Azure, AWS gibi bulut firmalarının startuplar için ayırdıkları fonlardan faydalanırsınız. Çalışmanızı buluttaki servislerde yürütürsünüz.
Bu konu verinin büyüklüğü, türü, seçilen algoritma ve algoritmanın parametrelerine verdiğiniz değerler gibi şeylerle ilişkili.
Özetle konu görüntü işleme olursa GPU gerekli. Diğer türlü CPU desteği işinizi görecektir.
@@abdullahkise Ben öğrenciyim teknikleri öğrenmek adına başlamak istiyorum çok teşekkürler yanıt için
🙏
Veri bilimi üzerine yüksek lisans programları var. Ne kadar tavsiye ediyorsunuz? Programları bireysel olarak öğrenip bu mesleği icra edebilir miyiz? Bilgisayar mühendisi olmak ne kadar avantaj sağlar?
Merhabalar,
Önceki yıllarda bu konularla ilgili bazı programlar hazırlandı. Bir kısmından vazgeçildi. Program içeriği üzerinden değerlendirmek gerek. Ancak gerekli disiplinleri kazanmak için yeterince kaynak mevcut. Eğer bütçe ve zaman ayırmak istemiyorsanız yüksek lisans yerine ihtiyaçlarınızla uyumlu bir yol haritası edinip kendinizi geliştirebilirsiniz.
Sadece şunu söyleyebilirim; bu serüvenin nihayi bir noktası varmış gibi düşünmeyin. Okul veya diğer kaynaklar bunun için sadece bir başlangıç olabilir. Akademik bazı bilgilere ihtiyaç var ama bu ihtiyaç her geçen gün azalıyor. Kavramları anlamak yeterli hale gelmeye başladı.
Python, R, Matlab ile başlayabilirsiniz. Makine öğrenimiyle ilgili de bir çok kaynak mevcut. Bunlara başlamak kolay, uzmanlaşmak ise zaman almaktadır. Çünkü kütüphaneleri anlamak için Matematik-İstatistik bilgisine ihtiyaç olur. Sonra seçtiğiniz platformlar üzerinde ve diğer yüksek performans sunan dillerle çalışabilirsiniz.
Bilgisayar Mühendisliği dersleri çok daha fazlasını yapmak için gerekli olabilecek alt yapıyı oluşturuyor. Siz ilerlemek istediğiniz alana yoğunlaştığınızda bu bilgiler size destek olabilir ancak her uzmanlığın evrildiği ek disiplinler vardır. Veri Bilimi de özellikle Matematik-İstatistik ve İşletme odaklı disiplinlerle haşır neşir olmayı gerektiriyor.
@@abdullahkise teşekkürler.
@Haluk B Merhaba, ben de üniversite okurken aynı durumla karşı karşıya bırakılmıştım. Sahada negatif etkisini görmedim. Aksine ilgilendiğim konular için çok daha avantajlı olduğunu fark ettim. İş başvurularında Matematik bölümü kolay kolay ret sebebi olmaz. Hatta bazen temel bilimlerle ilgili teşviklerden dolayı tercih sebebi bile olabilmektedir. Matematik bölümünü okumak size ıstırap vermiyorsa devam edin. Bilgisayar mühendislerinin okulda öğrendiklerinin büyük bölümünü kullanması genelde gerekli olmuyor. Matematik tüm bilimlerin temelini oluşturur. Çok avantajlı bir bölümdesiniz. Ancak okul devam ederken ileride yöneleceğiniz konuların temellerine hakim olmaya, geleceği hakkında da bilgiler edinmeye çalışmalısınız.
🙏
Merhaba Matematik bölümü 3. sınıf öğrencisiyim. Veri bilimine yönelmek istiyorum. İkinci üniversite olarak açıköğretimde Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünü okumak bana bir katkı sağlar mı?
Muhakkak katkısı olacaktır. Ama artık bir şeyleri öğrenmenin ya da yetkinliği belgelemenin tek yolu üniversiteler değil. Çevrim-içi eğitim ortamları ya da farklı üniversitelerin direkt alana odaklı eğitimleriyle kendinizi daha iyi geliştirebilirsiniz. YBS bölümünde direkt size faydası olmayan birçok konu için de efor harcamanız gerekecek. Bu durum motivasyonunuzu düşürebilir
ruclips.net/video/mECT4cEnAPk/видео.html , bu video konu hakkında size bilgi verecektir.
Veri bilimi için hangi programlama dillerine hakim olmak gerekiyor bir YBS öğrencisi olarak yüksek lisansını hangi üniversitede veri bilimi ile alakalı eğitimi tamamlamak doğru olur?
Veri bilimi için 2021 yılındaki en popüler diller Python, Java, Java Script ve R olarak sayılabilir. Yüksek lisans için direkt üniversite adı vermemiz doğru olmaz. Ama zaten bu alanda az sayıda seçenek olduğundan, inceleyip kendiniz için en iyi olanı seçmeniz zor olmayacaktır.
Hocam merhaba ben sosyal,insan ilişkileri çok iyi ve ağzı iyi laf yapan biriyim ama teknoloji alanında ilerlemek istiyorum 11. Sınıf öğrencisiyim hangi bölümü tavsiye edersiniz 😁
Merhaba İbrahim. BT sektöründe insan ilişkileri kuvvetli arkadaşlar çoğunlukla Proje Yönetimi ve İş Analizi alanlarını tercih ediyorlar. Ancak üniversitelerde direkt bu uzmanlık alanına yönelik bölümler bulamazsın. Bilgisayar, yazılım ya da endüstri mühendisliği bu uzmanlıklar içen en çok tercih edilen bölümler. İşe alımlarda firmalar genelde bu bölümlerin diplomalarına sahip adayları tercih ediyorlar.
@@iyiyazilim Hocam iyi üniversitelerde MIS de tavsiye ederim Özellikle Yeditepe eğitim olarak veri bilimine öğrenci yetiştiriyor.
Veri biliminin yazılım ile bağlantısı nedir
Veri kendi başına statik, durağan bir şeydir. Onu alan, temizleyen, yorumlayan, ilişkilendiren, sıralayan, vb. işlemlere tabi tutarak bizim için faydalı hale getiren şey yazılımdır.
Uluslararası ilişkiler 4. Sınıf öğrencisiyim seneye Veri Bilimi alanında yüksek lisans yapmayı ve kariyerimi o yönde yoğunlaştırmayı düşünüyorum. Sizce geleceğe yönelik olma açısından Yazılım Mühendisliği alanını mı Veri bilimi alanını mı seçmeliyim?
Bu konudan emin olana kadar her iki alanda da bir şeyler yapmanızı tavsiye ederim. Zaman içerisinde karşınıza çıkan fırsatlar ve kişisel eğilimlerinizle en iyi olana yoğunlaşmış olursunuz. Veri Bilimi konusu dünya çapında oldukça önemli bir rol fakat bugün Türkiye'de bu alanında dışında çok daha fazla ihtiyaç duyulan yetenekler mevcut.
Katkılarınız için teşekkürler.
Ben olsaydım kesinlikle Veri Bilimini seçerdim. Nedeni ise, veri biliminin mantığını, işin matematiğini çözdükten sonra zaten yazılım kısmında fazla iş kalmıyor. İnanın işin arka planını öğrendikten sonra geriye çok çok büyük işler kalmıyor. Benim fikrim budur. Başarılar diliyorum.
Doğrusal cebir iyi öğrenilmezse veri biliminde sıkıntı yaşanır mı?
İşleri otomatikleştiren ve bilmeyi gerektirmeyen bir takım araçlar mevcut. Ancak arkaplanda neler olup bittiğini bilmenin avantajları çok yüksek. Zamanla eksikler kapatılmalı.
@@abdullahkise teşekkür ediyorum hocam
Katkılarınız için teşekkürler.
Psikoloji lisans öğrencisiyim, yüksek lisans için hesaplamalı sinirbilim alanına kabul aldım, hesaplamalı sinirbilim biyoloji, bolca matematik ve yazılım içeren bir alan sizce veri bilimci olmak için uygun bir yüksek lisans mıdır?
Veri bilimi üzerine yüksek lisans programları var. En iyi tercih elbette onlar olacaktır.
istatistik ögrencisiyim veri bilimi alanında kendimi gelistiriyorum bana tavsiyeniz nelerdir
Öncelikle Lisans eğitiminizin İstatistik bölümü olması çok büyük artı. Bölümün nimetlerinden olabildiğince faydalanarak ve istatistik temellerini, algoritmaların mantıklarını özümseyerek mezun olmak bu yolda atabileceğiniz en iyi adım olur. Paralelinde teknik anlamda veri sorgulama dili olarak SQL, programlama dili olarak Python ya da R konusunda uzmanlaşmak gerekiyor. Üstelik artık bu yetkinlikleri kazanmak için online ulaşabileceğiniz bir çok eğitim var. Proje deneyimi kazanmak isterseniz de Kaggle üzerinden başkalarının yaklaşımlarını inceleyebilir ve kendi projelerinizi üretebilirsiniz.
Bunların dışında Soft Skill, teknik dışı kalan yetenekler dediğimiz konuda azınlık arasına girmek iç motivasyon sağlayabilmekten, analitik düşünme yeteneğini kullanabilmekten, çözüm odaklı olmaktan ve doğru soruları sorabilmekten geçiyor.
Başarılar dilerim
Cevap için çok teşekkürler hocam.
ruclips.net/video/mECT4cEnAPk/видео.html , bu video konu hakkında size bilgi verecektir.
@@iyiyazilim teşekkürler
Sizce bu alanda ilerlemek için Yönetim bilişim sistemleri bölümü nasıldır ?
Bu alanda farklı bölümlerden mezunlar da kendilerine yer bulsalar da İK'lar işe alım ilanlarında öncelikle Bilişim, Bilgisayar ve Yazılım alanındaki bölüm mezunlarına öncelik veriyorlar.
@@iyiyazilim peki sizin yönetim bilişim sistemleri bölümü hakkındaki görüşünüz nedir ? Ve şuan sektörde bu bölüm mezunları ne kadar iş piyasası içinde ? Bu bölümü de bahsettiğiniz gibi bilişimden sayabilir miyiz ?
ruclips.net/video/mECT4cEnAPk/видео.html , bu video konu hakkında size bilgi verecektir.
Veri Bilimi 15-20 sene sonraya yapay zekaya devredilen ve yavaş yavaş yok olmaya yüz tutan bir meslek mi olacak?
Ne kadar sürede olduğunu kestirmek çok mümkün değil. Ama görünüşe göre tüm meslekler yapay zekalı ya da yapay zekasız, örneğin robotik süreç otomasyonu gibi, yazılımlarla yapılıyor hale gelecek gibi görünüyor.