Bursiyer Konuşmaları: Ceren Abi ve Sezen Kayhan çalışmalarını paylaşıyor!

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 20 окт 2024
  • İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, yeni yaklaşım ve yayımlanmamış belgelerle İstanbul çalışmaları alanına katkıda bulunabilecek, Enstitü bünyesindeki Bizans, Osmanlı, Atatürk ve Cumhuriyet Araştırmaları bölümlerine ve “İstanbul ve Müzik” Araştırma Programı’na ilişkin çalışmalar yapan araştırmacıları desteklemek amacıyla, bu sene dört burs kategorisinde çağrıya çıktı. Doktora Sonrası Araştırma ve Yazma Bursu, Doktora Adayları için Araştırma ve Yazma Bursu, Seyahat Bursları, Akademik Etkinlik Bursları kategorilerinde yapılan çağrıya, yüksek sayıda araştırmacı karşılık verdi ve bu araştırmacıların on birine önceden belirlenen miktarlarda araştırma desteği verildi. Şimdi, projeleri devam eden İstanbul Araştırmaları Enstitüsü bursiyerleri bir konuşma dizisiyle çalışmalarını paylaşıyor.
    Ceren Abi, İşgal İstanbul’undaki eğlence ve kültürel mekânları ele alırken; Sezen Kayhan İstanbul'un alternatif film gösterim mekânlarına odaklanıyor.
    Levantinia? İşgal İstanbul’unda Eğlence ve Kültürel Mekânlar (1918-1923)
    Ceren Abi
    İstanbul’un işgal yıllarının yozlaşmış bir eğlence hayatına ev sahipliği yaptığı gibi bir şöhreti vardır. Filhakika, Amerikalı caz müzisyenleri, çeşit çeşit İngiliz, Fransız, İtalyan ve sömürge askerleri, Rus sığınmacıları ve bazı Osmanlı vatandaşları lüks kulüpler, umumi parklar ve sanat galerileri gibi birçok eski ve yeni eğlence mekânını doldurmuşlardır.
    Bu sunum kamusal alana, kültürel faaliyet alanlarına ve eğlence mekânlarına odaklanarak işgal eden ve edilenlerin ilişkilerinin farklı boyutlarını inceleyerek yerleşik literatürü sorguluyor. Ayrıca, Birinci Dünya Savaşı’nın ve ardından gelen işgalin çeşitli kültürel aktivitelerle meşgul olmak için benzersiz koşullar ve fırsatlar yarattığını savunuyor. Türkiye’deki Osmanlı, Cumhuriyet ve askeri arşivlerini, Fransa’daki milli ve askeri arşivlerini, İngiltere’deki milli arşiv ve kütüphanelerinin yanı sıra dönemin gazete ve diğer kaynaklarını kullanıyor. Eşi görülmemiş bu sosyal ve politik değişim döneminde toplulukların farklı biçimlerde birbirleriyle iletişim kurma şekillerini ve kültürel etkinliklere girişmek için buldukları yeni motivasyonları inceliyor.
    Ceren Abi, University of California tarih bölümü, PhD. Halen Hollanda Araştırma Enstitüsü’nde (NIT) görev almaktadır.
    Büyük Perdeden Küçük Salona: İstanbul'un Alternatif Film Gösterim Mekânları
    Sezen Kayhan
    Son yıllarda İstanbul'un belirli bölgelerinde, müzeler, kültür-sanat merkezleri, sergi salonları, film atölyeleri ve kafeler gibi alternatif film gösterimleri yapan mekânların sayısında hızlı bir artış görülmüştür. Bu artışın başlıca sebeplerinin kentsel dönüşüm ile şehirde kendine yer bulamayan sinema salonlarının kapatılması, ana akım sinemaya yön veren dağıtım şirketlerinin büyük salonlardaki etkisi ve iktidarın belirli filmlerin gösterimleri konusundaki otoriter baskısı olduğu söylenebilir. Uzun ve kısa metraj kurmaca filmler ve belgeseller için önemli bir özgürlük alanı oluşturan bu mekânlar, aynı zamanda yaratıcı ekiplerle izleyiciyi buluşturmakta ve üretimler üzerine çeşitli tartışmaların yapılabileceği bir alan yaratmaktadır. Bu gösterimlerde izleyiciler, sinema filmlerinin yaratıcı ekipleriyle samimi, toplumsal ilişkiler geliştirebilmekte ve filmlerin üretim süreçleriyle ilgili detaylı bilgi alabilmektedirler. Alternatif film gösterim mekânları üzerinden sinema izleyicisi ve şehir arasındaki ilişkiye odaklanan bu araştırma, kentsel dönüşüm, otoriter kültür politikaları ve ekonomik sermayenin İstanbul'da seyir kültürünü nasıl değiştirdiğini keşfetmeyi amaçlamaktadır.
    Sezen Kayhan, Koç Üniversitesi ve Antwerp Üniversitesi, iletişim çalışmaları, müşterek Doktora adayı.

Комментарии • 6

  • @giswolfheart2991
    @giswolfheart2991 22 часа назад

    Genclik yillarimizda can dost ve arkadaslik yaptigimiz sevgili Aykut kardesimin kizi Sezen ..,,,benim aileyi Ankara Akay yokusunda ziyaretimde 3 veya 4 yaslarinda olmali.. yillar ne cabuk gecmis ,, yeni kusak lar bizleri gururlandiriyorve kültürlerimize sahip cikiyorlar .. Türkiye nin yüz aki aliyorlar.. bizler 80 li yillarin sokuyla yasarken , yetisen genclik bizlerin yarali gönüllerine derman oluyorlar.. calismalariyla . yaramiza el basanlari ve uluslararasi basarilara imza atan genclerimizi alkisliyoruz.. yollari acik olsun.. basarilari da sonsuz..( Sabri Simsek )

  • @sevgierol6618
    @sevgierol6618 4 года назад +1

    businema Boğaziçi üniversite ssinin sinema salonu var kendi öğrencisi 8 lira ben aöf olarak 10 lira verdim öğrencilik yoksa 28 lira verilebilir eğer isterseniz.

    • @sevgierol6618
      @sevgierol6618 4 года назад

      vizyon dışında film gösterilen 1-2 yerden biri bogaziçi un.sinema salonu

  • @sevgierol6618
    @sevgierol6618 4 года назад

    mars sinema ve avşar sinema sinema pink cinemo taksim de demirören avm yaninda taksimde sine majestik var Beyoğlu alkazar maalesef kapandi.

  • @sevgierol6618
    @sevgierol6618 4 года назад +1

    Feriye sineması kapandi malesef en son deprem 9.5 oynamıştı ben korktum gitmedim sahiplari satmışlar.

  • @sevgierol6618
    @sevgierol6618 4 года назад

    atlas sinema salonu tamirdeydi en son durum ne olduğunu bilmiyorum