Devin: Yazılımcıların Sonu mu?
HTML-код
- Опубликовано: 8 дек 2024
- Dünyanın ilk yapay zeka yazılım mühendisi Devin'in ortaya çıkışıyla birlikte, yazılım dünyasında büyük bir dönüşüm başlıyor. Bu canlı yayında, yapay zeka yazılımcılarının insan yazılımcıları işsiz bırakıp bırakmayacağını, teknolojinin bu hızlı ilerleyişinin yazılım mühendisliği mesleğine etkilerini ve sektördeki gelecek senaryolarını ele alacağız. Yapay zekanın gelişimi, yazılım sektöründe yeni fırsatlar mı yaratıyor, yoksa mevcut işleri mi tehdit ediyor?
Olguyu çanakkale ve güç dengesizliğine bağlamanızı harikaydı. Tüylerimi diken diken etti. Sizin kalitenizdeki bir insanın bu perspektife sadık olmasıyla gururlandım ve minnet duydum Oğuz bey. Samimiyetle teşekkürler. Iyi ki Turkiyeye geldiniz.
Hocam siz konuşmaya başlayınca ülke gündeminden kopup boyut değiştiriyorum başka dertler ediniyorum. Allah sonumuzu hayır etsin. İyi ki varsınız❤
😂😂😂😂
16 yıllık bilgisayar mühendisi olarak şunu diyorum kardeşlerim, spesifik bir alanda (mesela bilgisayar) mühendisi olmak yerine adaptif muhendis bakis acisini kazanmayi one alin. 20 yil once mobil geliştirme neredeyse yoktu. Simdi ise bir calisma alani. 20 yil sonra da su anda olmayan alanlar olacak. Size dusen uyum saglayip adapte olmaniz. Doğal secilim belki de devam ediyor. Yeniliklere hizla adapte olup problemleri cozmeye devam edecegiz. Oteki türlü bizler gücü elinde tutanlar icin birer 'problem' olacagiz.
Mobil de şuan bitme aşamasında, Webi yapan mobili de yapar, ki zaten ülkede yapılan mobil projeler klasik Crud arayüzleri.
Mükemmel bir yorum
Yorumunuz icin tesekkurler. Amok kosucusuna donecek herkes. Videonun en basi cok vurucu. Yapay zekanin ve otomasyonun basta vasifsiz isleri insan emeginden koparacagi dusunuluyordu. Fakat, gitgide beyaz yaka isleri insan emeginden koparacagi anlasildi diyor hocamiz.
Is imkanlari huninin en genis agzindan, en dar agzina dogru daralacak. Sizin dediginizi eninde sonunda yapabilecek olanlar bir azinliktir, bu sartlarin dayatacagi bir zorunluluk olacak. Geri kalan kesim hem belli bir entelektuel kapasitesi olan, hem de bosta kalmis, sehirde yasayan, sisteme muthis tepkili bir kesim olacak. Bunlarin ister istemez politik bir arayisi olacak. Beyaz yaka ile mavi yaka calisma ve yasama alani olarak bugun ayrisirken, yarin butunlesecek. Etkilesim artacak. Bence tum bu sartlar devrimci bir durumun olusmasi icin gerekli sartlari hazirlayacak.
Mobil nasıl bitiyor 😂
Gülcan sana yazmamış engineer
Hocam tüylerim diken diken izledim. Değişimin hızlı olacağını en iyi bizler ,bilgisayar mühendisleri biliyorduk. Ama devam eden bu süreç bizleri bile şaşırtmaya devam ediyor. Üzülüyorum milletim adına. Kimse gelmekte olanın farkında değil. Ülke olarak bu trendi takip edeceğimize saçma sapan şeylerle uğraşmaya devam ediyoruz. Toplum olarak yozlaşmaya ve daha da cahilleşmeye tam gaz devam ediyoruz. Ben şimdiden bizden sonrakiler için özür diliyorum.
1.dünya savaşı öncesi Sanayi Devrimine yön verenler bizi paramparça ettiler bütün enerji kaynaklarımıza çöktüler 100 yıldır da tepe tepe kullanıyorlar. Gelmekte olan dijital yapay zeka devrimine de geç kaldık yine bizi parça parça edecekler.
Bireysel kurtuluşa bakın
Yorumlar da, herkes yazılım mühendisliği bitiyor havasına girmiş. Çoğu da öğrenci ve sektöre henüz girmemiş kişiler. Sektörde olan kişiler zaten bilir ki, Yazılım mühendisi olmak demek kod yazmaktan ibaret değildir. Bu işin Analiz ve Tasarımı, Kodlama ve Geliştirme, Veritabanı Yönetimi, Mimari Tasarım, CI&CD, Monitoring, DevOps gibi bir çok süreçleri bulunuyor. Tüm bu operasyonel süreçlerin, başarılı bir şekilde yönetilmesi ve koordine edilmesi gerekiyor. Ayrıca, yazılım mühendisliği sadece teknik becerilerle de sınırlı değil. aynı zamanda iletişim, problem çözme, ekip çalışması ve proje yönetimi gibi beceriler de gerektiriyor. işte tüm bu operasyonel süreçlerin bir araya getirilerek başarılı bir şekilde yönetilmesi, yazılım mühendisliğinin temelini oluşturuyor.
Oğuz Bey, merakla sizin açıklamanızı bekliyordum Devin ile ilgili..çok teşekkürler..
Daha hala insanlar aydınlanma yaşamadı, yepyeni bir çağa girdik, farkında değiller!
Oğuz hocam.ben işletme bölümü mezunuyum.Ancak tüm videolarınızı meraklan takip ediyorum.Oğlum söylediğinden beri yapay zekayıbişimde kullanmaya başladım.Sizin konuşmalarınızla daha da pekişti.videolar kimi zaman 2 ser kez dinliyorum,kaçırdığım noktaları yakalıyorum.Sağolun,varolun katkınız çok büyük.Eski babalar kız çocuklarını teşvik etmiyorlardı.Etselerdi belki de bambaska bir yerde olacaktım.Neyse ki farkındalığım yüksek,sizi buldum.😊
Çok ama çok büyük yıkıcı bir döneme giriyoruz tüm bildiklerimizi unutalım ...
Bant üretimini goren ustalarda aynı şeyi söylemiş olabilir.
@@Karagozesr sanayi devrimi, bant üretimi gibi şeyler AI nin gelişiminin yanında çocuk oyuncağı kalır. Şöyle düşün, AI nin gelişimi sayesinde minimum insan gücü ve makine gücünün en verimli kullanımı gibi konular çok kısa zaman dilimlerinde çözümlenebilecek. Bunun sonu insanoğlunun açgözlülüğü ve bencilliği dikkate alındığında tek bir kapıya çıkar, kıyım. Gücü elinde tutanlar daha fazla insana ihtiyaç duymadıklarında ve artan nüfus ve tüketim gibi şeyleri gerekçe göstererek insanları kendi kendilerini yok edecekleri bir izole hayata hatta direk imha etmeye karar verebilirler. Sadece belli bir elit kısım yaşama hakkını kendilerinde görebilir.
GPT-3'te "çok da şey değilmiş" deyip GPT'yi tiye almıştım, GPT-4'ü görünce işin ciddiyetini anladım.
Burada da durum aynı gibi, gerçekten yazılımcılar adına korkunç bir durum. Geçiş döneminde doğru yerde duranların uçtuğu, geri kalan büyük çoğunluğun yerlerde sürüneceği bir döneme girdik -bana göre.
IT sektöründe pozisyonlar hep şekil değiştirir, bundan 10 yıl önce var olan pozisyonların bir çoğu şu anda yok, ama o pozisyonların yerine yepyeni pozisyonlar açıldı. Kısaca gerçek bir Bilgisayar Mühendisi içinde endişe taşımaz, sürekli kendisini geliştirip adapte olur. Bir projede yer almış her mühendis bilir ki yapay zeka hiçbir projenin bütününü tek başına halledemez, ancak bir mühendisin kullandığı araç olabilir. Kodlamacı olmak ile Mühendis olmanın en büyük farkı budur zaten, tecrübeli Yazılım Mühendislerinin yaptığı işin küçük bir kısmı sadece kod yazmaktan geçer, büyük kısmı projenin yönetimidir. O yüzden bir şeyi bitirdiği falan yok.
ben size bundan yola çıkarak bir şeyler söylemek istiyorum ben veri bilimci olarak kariyer yapmak istiyorum istanbulda okuyorum ve şunu gördüm kodlama veri bilimcilerin temel alanlardan bir tanesi olsa da asıl temel alanları matematik istatistik olasılık ve benzeri alanlardır. Size katılıyorum aradığım yorumlar arasında en doğru ve en güzel yorum bu gerçekten yazılım işini yapay zeka yapsa da onun karar verme ve yönetim aşamasını insan yapacaktır bu da veri bilimcilerin artık iyi kod yazmalarından öte matematik bilgilerini
ön plana çıkarıyor
Belesci Ahmet?
Iyi de Bekir gardaş devin sadece kodlama yapmıyor ,devin bilgisayar programcısı zaten ve bu da sadece başlangıç
O yüzden mi junior yazılımcılar iş bulamıyor, kendinizi avutmak için çabalıyorsunuz.Eskiden bir işi yapmak için 10 yazılımcı gerekiyorsa belkide 2-3 tanesi yeterli olacak bu 2-3kişi arasına girebilenlerse üst düzey yazılımcılar olacak yani yüksek ihtimal çoğunuza ekmek kalmayacak
Hocam davin arka planda gpt 4 kullaniyor.
Surekli oraya sorgu yollayip responsu ekranda gosteriyor. Hata gelirsede hatayi gonderiyor. Yani tamamen arka planda gpt-4 kullanan bir chatbot tarzi bir sey. İlkten cok ses uyandirdi ancak bu bilgiden sonra etkisi söndü.
@CengizTurkylmaz f35 örneği çok mantıklı geldi. Gercekten adamlar , çok gelişmiş bie AI mühendis yapıpta sadece kendileri kullanmaya karar verirlerse, başta savunma sanayisi olmak üzere çok geniş bir alanda geriye düşeriz ki bu oldukça korkunç bir varsayım. Lakin LLM modelleri kullanarak yeni işler üretmek için ciddi fon destekleri , devlet teşviki gibi şeylerin olması gerekiyor. Umarım bu konularda pürüz olmaz ve rekatbet ortamına girebiliriz
@CengizTurkylmaz5 yıl neyaa, 5 ay desen bile çok
Mükemmel bir konuşma olmuş, ağzınıza sağlık.
Siz anlatırken ben çözümü gördüm sanki. 1998 den beri sistemi takip eden 52 yaşında birisi olarak arıza tespiti basit. Gençleri anlatırken siz söylediniz çözümü aslında. Harward terk genç diye. ÇÖZÜM; Dinazor profların acilen emekliliği bence birinci ŞART ✌️
akademi batık... dinazorlar gider minazorlar gelir... bilim yapacak beyinler yerine filim yapan beyinler akademide baş rol ve yardımcı rollerde.. bi cacık olmaz...
Hepsini emekli etmek dogru olmaz. Zaten zayiflari kendiliginden terk edecekler.
Mimar Sinan, Selimiye camii yi 80 yaşında yaptı..
Hocam videonuzdan sonra çok araştırdım, kesinlikle elle tutulur bir şey yok, çok iyi bir yatırımcı tuzağı. Yakında kokusu çıkar zaten. Bu yorum da burada kalsın, yanılırsam gelip altına özür dilerim. Arka planında chat gpt çalışıyor, videolardaki detaylara yazılımcı gözüyle bakın zaten çok net anlaşılıyor ortada bahsedildiği gibi bir ürün olmadığı.
Göreceğiz elbette. Ancak bugün Devin ile olmazsa yarın bunun başka şekilde olacağına şüphe yok. Sadece zaman meselesi.
@@oguz_ergin Kesinlikle katılıyorum. Her şey zamanını bekler günü gelince olur sadece daha zamanı var diye düşünüyorum. Gerçek projeler devin videolarındaki gibi olmuyor, tek bir net problemle uğraşılmıyor hiçbir zaman, işimin sadece %20’si kodlama, geriye kalan kısım mimari geliştirme, problem çözme, yeni özellikler ekleme veya düzeltme, test ( bu testlerin çoğu fiziki özel ortamlar gerektiriyor), diğer takımlarla olan toplantılar ve karar almalar, müşteri görüşmeleri, isterlerin belirlenmesi v.b tüm bu problemlerin çözülmesi zaman alacaktır. Tek bir yazılımla da olacağını düşünmüyorum, özelleşmiş birçok farklı AI kullanılacaktır. Örneğin şu an bir uzay firmasında uydular için gönülü yazılım geliştiriyorum, böylesi bir yazılımı kullanabilmek bizim takım için imkansıza yakın, sadece yazılımcılar için çok iyi bir copilot olabilir gibi duruyor bu haliyle ama videonuzda da bahsettiğiniz gibi frontend işlerini çok hızlı yapabilir ama buda yeni bir şey değil zaten bunu yapabilen toollar var. Yine de artık birisi yapsa da şu işleri bırakmak zorunda kalsam diyorum 😁
GPT4 kullandığı biliniyor zaten. Ama GPT4'ten 10 kat daha iyi performans gösteriyor.
@@berkertaskiran buradaki kilit nokta videoda 10 kat daha iyi performans gösteriyor olması, daha kullanılabilir bir şey görmedi kimse. Bu kadırını yapabilen bir ürünün en azından betası yayınlanırdı. O sebepten bana biraz yatırımcı tuzağı gibi geldi.
@@oguz_ergin Anca basit Create Read Update Deploy işleri küçülüyor, bunun biraz daha üstünde işler yapanlar için bence gerçek yapay zeka olan AGI yi bulana kadar önlerinde bir tehdit görmüyorum. Oyun geliştirme, Real time sistemler tarafını çok yakından takip ettiğim için, oradaki dünyayi da biliyorum, kısa süre de olsa içerisinde bulundum para da kazandim. En basit oyun için bile yazdığımız kod, zorluk bakımından bu yapay zekaların çözmeye çalıştığının bin katıydı. Ben kokuyu alıp klasik web sektörüne bulaşmamıştım zaten, orta vadede sadece web tarafı etkilenir gibi. Ki zaten ben bu şirketin balon olduğunu düşünüyorum, yorumum burada ben de ileride gelip özürumu dilerim tersi olursa.
Efendim, ioi 2000 Finlandiya Helsinki, mansiyon ödüllü katilimcisi olarak şunu söýlemek istiyorum, panige gerek yok. Hesap makinasi bulundu diýe muhasebecilerin işi (pazar payı ) azalmadi, aksine finans sektörü 100'de 950'i artti...
Ama zorlaştı bu sektör de bitecek değil elbet ama yetkin insanlara kalacak her eskiyen meslekte olan gibi
Hocam bu biraz LLM'lerin geleneksel programlamayla birleştirilmiş ve yinelemeli kullanılmış hali gibi görünmüyor mu? Biraz prompt engineering ve otomasyonlar ile halledilebilir duruyor bence. Gelen problemi ya geleneksel programlama ile ya da başka bir LLM'e verilmiş hazır promptların içine sarıp çerçeveleyerek benzer sonuçlar elde edilemez mi?
olabilir.
Thanks!
Bir şey değil... Biz teşekkür ederiz desteğiniz için.
@@oguz_erginneresinden yakalayabileceğimizi tam olarak bilemediğimiz bir gelecek için yaptığınız uyarılara teşekkür, bu kadarla sınırlı olamaz belki ama elimizden geldiğince gerçek bir teşekkür edelim istedik hocam. Sağlığınıza duacıyız, saygılarımla..
Hocam bu sohbeti 10 saat olsa dinlerdim. Ağzınıza yüreğinize sağlık 🙏🙏
Oğuz hocam gerçekten çok vizyon sahibi birisiniz. Lütfen bu boş, hiçbir şeye dayanmayan kötü yorumları kafanıza takmayın. Ben bir bilgisayar mühendisiyim. Sizi benim gibi insanlar dinliyor. Kötü yorum yapan çocuğu çoluğu ciddiye alıp lütfen yayınları bırakmayın. Saygılarımla hocam.
merhaba hocam,yayına erdemi davet eder misinz?
Sorayım.
@@oguz_ergin teşekkürler hocam
Sordum, tamam dedi. Gelecek günlerde çekip yayınlarız.
Hizmette bekledigim performans ve Hiz . Tesekkurler Hocam
Merhaba Öguz Hocam.
Men Yegane Hanım.
Fizik ve astronomide keşifler etdim.
Azerbaycanlıyım. Austriyada oturuyorum.
Kvantum dolanıklıgını ve daha bi çok şeyi çözdüm.
Bu o demek ki, menim keşiflerime Türkiye merak ederse, kvantum kompüterde olanüstü öne keçe bilir.
Lütfen yazın, bu konuda konuşa bilirmiyiz.
Düşünüyorum da bu yapay zeka ile insanlar 3 boyutlu yazıcıları yapay zekaya öğretebilir bu sayede kendi atom bombalarını, tanklarını ve savaş uçaklarını üretebilir, hatta kendi insansı robotlarını, yapay insan organlarını ve kendi ilaçlarını da.
Eğer yapay zekanın öğrenme hızı bizim öğrenme hızımızı geçerse olabilir tabi :D
Hocam yazılım test alanının da yakın zamanda "gidici" olduğunu düşünmeye başladım. Yanılıyor muyum?
Yanılmıyorsun
@@canmertinyokullanıcı kabul testleri hariç, malum kullanıcılar her zaman yakınmak için bir bahaneyle gelirler
windows 11 daha ram'i duzgun kullanamiyorken madem baglantiniz var soyleyin de devin bize birkac dakikada adam gibi bir isletim sistemi yazsin yani bizi microsoft'tan kurtarsin
olayı çözmüşsün. bravo işte budur... copy/paste, api leri bağlamayı programcılık zannedenler düşünsünler...
Sıra ona da gelecek gelmeyecek mi zannediyorsun
İşletim sistemi kodları ile eğitmek için çok gazla kod tanıtılması lazıö . İşletim sistemi kodları saklı.
Win11 de fps sorunu var di mi oyunlarda
Gelişmelere adapte olamayan korkan insan işinden zaten olacaktır. Olay bu teknolojileri lehinize kullanıp gücünüzü 10x haline getirmek. Gerçekten proje geliştirme süreçleri hızlanacak ve daha kompleks ürünler ortaya çıkacak. Endişeye gerek yok. Herkese başarılar.
Ezbere yorumlar bunlar. Neyin geldiğini anlamamışsınız.
@@gokcecagatay6176 Yayinin tamamini izlemedigim icin sadece konu ile ilgili fikrimi yazdim. Sayet siz negatif bakiyor ve bu gelisimin insanlarin islerini kaybetmesi ile sonuclanacagini dusunuyorsaniz saygi duyarim.
@@gokcecagatay6176 Anlat o zaman da bilelim bizim bilmeyip senin bildiğin o şey ne acaba ? Aynen Yapay Zeka uçuyor kaçıyor herkes işsiz kalacak Matrix Skynet falan :D
İyi ki varsın sayın Hocam .
Çok güzel bir anlatım olmuş emeğinize sağlık. Bence Devin de bizim gibi yöntemi biliyor fakat sonucun ne olduğunu kesinlikle bilemediğinden ara değerlere ulaşmak için printf gibi methodları kullanıyordur.
2 3 yıl önce de chatgpt yoktu. Çıkar çıkmaz kullanmaya başladım. Kendi verimliligimi arttirdim. Adapte olanlar yaşayacak. Olamayanlar silinip gidecek
Hocam ne kadar haklısınız, aradaki fark uçurum gibi gün geçtikçe artıyor, makas açılıyor, çok geride kalıyor
Şimdiye kadar her çıkan yeni teknoloji bir öncekini öldürüp yerine yenisi gelirdi. Artık hedefleri ne kadar meslek öldürebilirim.
Hocam Devin'e gerek yok. Su an bile ABD pazari felaket durumda. Bankalar bile calisan cikarmaya basladi. Linkedinde gordugunuz cogu ilan ya green card perm ilani ya da CV toplamak icin acilan ilanlar. Yilin bu aylari normalde is bulmanin en kolay olmasi gereken aylari ona ragmen durum bu. Yaz ve sonbahar aylarinda piyasa iyice kuruyacak.
Hocam disiplinler arası eğitim ya da çalışmalar için önerilerinizi paylaşır mısınız? Bilgiler için teşekkürler🎉
Hepimize geçmiş olsun. Her zamanki gibi adamlar yapmış...
("بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم" )
Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak
Ben elektrik elektronik mühendisliği okuyorum.Bize çok sonra geleceğini düşünüyorum.Çünkü devre ve kart çizimini yapamıyor hiçbir uygulama diye biliyorum.Elektronik kısmı biraz bu alana giriyor fakat elektrik kısmının bu alana çok zor geleceğini düşünüyorum.Oğuz hocam siz de bu mühendisliği okuyan birisi olarak bu görüşüme katılıyor musunuz?Cevap verirseniz sevinirim.
haftaya onuda yapar şuan daha kimse belkide o konuda yapay zeka geliştirmemiştir , herkese sıra gelecek
devre kartı çiziminde hangi konuda zorlanıyorsun ve bunu gerçekten düşünen bir varlık yapabilirdi sadece diyorsun , diyot seçimi değildir herhalde
@@muhammedendesutku2714 Soruyu sana sormadım Oğuz hocaya sordum bu bir.Tabii ki diyot falan değil bildiğin- ki hangi meslektesin bilmiyorum-devre kartı tasarımı yapan ve sadece bundan para kazanan bir sürü mühendis var.Yani çok basit bir şey değil zaman alıyor.Mesela pretousdaki devre için bir sürü bağlantı düzenlemen gerekiyor ve bunu kolaylaştıran bir sistem yok bu da iki.Ayrıca zaten uzaya bile yeni çıkan bir ülke olarak bu sistemlerin Türkiyeye gelmesi zaman alacaktır bu da üç.Tabii ki fikrini belirtebilirsin ama eğer bu mesleği bilmiyorsan boşuna yorum yapma. Çok fazla alt alanı var ve hepsine yetişebilmesi yılları alacağını düşünüyorum yapay zeka için.En basitinden kodlamayı halktan herhangi biri öğrenebilir ki bir sürü sertifika alınıyor fakat herkes devreyi mükemmel bir şekilde analizi edemiyebilir.Zaten eee nin zorluğu da burdan geliyor.Çok zor konular ve dersler var ve bunları herkes anlayamıyor.Bu yüzden bilgisayar mühendisliği daha kolay deniliyor.Neyse yorum yapabilirsin sıkıntı yok.Ama ben Oğuz hocanın yorumunu merak ediyorum.
Sadece devre kartı çiziminden para kazanan birçok mühendis var ve tabii ki takıldığım nokta diyot değil.Mesela pretous da devre çizdikten sonra baskısını çıkarmak için bir sürü bağlantıyı düzenlemen gerekiyor bu da çok zaman alıyor ve kolaylaştıran bir sistem yapılmadı diye biliyorum.Ayrıca yazılımın eğitimi her yerde sertifikalı verilirken ve halktan birisi bunu rahatlıkla öğrenebilirken eee nin bir sürü alt alanı olan konularını halkın çok iyi öğrendiğini düşünmüyorum.Zaten elektrik elektronik mühendisliği bu yüzden bilgisayar mühendisliğinden daha zor deniliyor.Ayrıca bu sistemlerin gelmesine özellikle bizim ülke için çok var.Daha uzaya bile yeni çıktık maalesef.Ayrıca yapay zekanın eee nin bütün alt alanlarına kısa sürede çözüm bulabileceğini zannetmiyorum.Yazılımdan devam edecektir.Neyse ben bu soruyu Oğuz hocaya sordum.Tabii ki sen de yorumunu belirtebilirsin fakat bölümün içinde olmayan ve ilgilenmeyen,bilmeyen insanların yorumu bana göre boş.
Yazılım açık kaynaklı projelerle yıllardır desteklendiğinden ötürü yazılım tarafındaki ilerleme tabiki elektronik kart tasarımına göre daha kolay bir yapay zeka modeli için. Ancak en nihayetinde devre kartı tasarımında da elde ettiğimiz şey bir scriptten ibaret. Kıyaslandığımda elektronik tarafta şüphesiz daha zor şuan için, ancak imkansız değil
Hocam selamlar, Yıllardır üniversitelerimizde Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Programlama bölümleri var. Sorum şu... Tam olarak Türkiye neden kendi işletim sistemini geliştiremedi, neden hala cip üretimi yapamıyoruz..? saygılar selamlar...
Ağzınıza sağlık hocam bu konunun ele alınması gerekiyordu
En garanti iş çocuk bakıcılığı. Kimse çocuğunu robotlara teslim etmez 😅
Adam ünvanına 'Human Software Engineer' Yazmış::)). Bu herşeyi özetliyor..
Teşekkürler.
Gergely Orosz'un "Is the “AI developer”a threat to jobs - or a marketing stunt?" yazısını öneriyorum.
son kez para kazanmak isteyen yazılımcılar, diğer mesleklerin nasıl yapıldığıyla ilgili dijital bilgi toplayın, video, dokuman, resim vs. ve bu verileri categorize edip etiketleyin. yapay zekadan ilk zarar gören mesleğin yazılımcılık olmasının sebebi bu yapay zekayı test edecek ve eğitecek olanların zaten bu mesleği iyi biliyor olmaları ve ellerinde bu meslekle ilgili bol miktarda veri bulunuyor olması. şu aşamada başka meslekleri eğitmekle niye uğraşsınlar. insansı robotların eğitiminde kullanılacak yüzlerce meslekle ilgili veri toplayıp bunlarla kendi botlarınızı eğitebilir veya derlenmiş bu verileri satabilirsiniz.
O değilde hocam, bu YZ mevzusu tanıdığım bir çok (genel tabirle) yazılım üzerine okuyan gencin motivasyonu'nu olumsuz etkiledi.
4 sene önce mezun olsaydı pandemi döneminde herkesin işe kabul edeceği mezunlar 4 sene sonra yapay zeka çıktığı için iş bulamaz hale geliyor. 4 senede çok şeyin değiştiği yazılım dünyası için 4 sene üniversite okumak gerçekten anlamsız. Herkesin bildiği ama konuşmadığı şeyi şu an ben konuştum. Hala insan kaynakları üniversiteye bakıyor onların da canları cehen...
Ben de iyi ki de yazılım işine ciddi olarak girmemişim diyorum. Grafik tasarım programları, Üç boyutlu tasarım programları da cabası. En iyilerden bir kaç kişi kalacak diğerleri boşta gezecek.
sen nereye girdin?@@SagucuTegin
öyle
@@SagucuTegin Mühendisler için sorun yok, programcılık yapan veya sağdan soldan yazılım öğrenip mühendislik okumadan kendini mühendis zannedenlerin işi zor.
Hocam leetcode gibi sitelerde soru kodlama hatayı düzeltme gibi şeylerin verisi var. Bunu RL algoritmalarınıda içeren bir learning algoritmasıyla aktarmış olabilirler. klavyeye bastigımız her tur bir input sonucta. Fakat bu denemek değildirki gerçek anlamda sebep sonuc ılıskısı kurabılsin.
gercekler acidir.... agir geliyor Sizi dinlemek ama gercekleri de kabullenmek lazim ...Tesekkurler hocam , iyi ki youtube sizi onerdi
Hocam öncelikle ağzınıza. Benim farklı bir konu hakkında bir serzenişim var o da bu: Türkiyede 26. oldum ama çok mutsuzum nedeni de 8 aydır atama olmaması. YÖK 14 program açıyor bilgisayarlar ilgili ama MEB de Bilgisayar Öğretmeni olarak atanmam için Türkiyede sıralama yapsak bile bi garantimiz yok.
Hangi bölümden mezun oldunuz? BÖTE mi?
Hocam hattat hali mi yasiycaz anlasilan
He 😂😂😂
bir farkla, bu sefer telif parası falan da diyemeyeceğiz
Bir fevkalâde kuvvet, faaliyete girmek için istilâ etmek ister, başka kuvvetleri dağıtır..
Yapay zeka ile ilgili daha çok yayın bekliyoruz hocam. Sizin gibi birinin görüşleri bizim için(bm öğrencileri :D) çok kıymetli.
işsiz kalacan enayi dkfjsdkşgfd
adam sanacelladını anlatıyor.
sen muhtemelen tıp okuyorsun veya tıp istiyorsun, çünkü her yorumda varsın ve yazılım hakkında en ufak bilgin olmamasına rağmen bir şeyler sallıyorsun. Hocanın yeni videosunu izle, adam tüm meslekler bitse bile en son Bilgisayar-Yazılım Mühendisliği'nin biteceğini söylüyor, yazılımcıların kazandığı para mı zoruna gitti anlamadım her yere yazmışsın :D
Yazılımcılar dünyayı mahvetti. Herkesin mesleğini çaldılar. Yıllardır diyorum yazılımcılar iyi olsa kendi mesleklerini kolaylaştırırlardı. 20 yıldır istediğim şeyi yaptığı için minnettarım. Şimdi sahne yaratıcı ve felsefe sahibi olan insanlar için hazır....
Bullshit. Mahvetti ne demek? Eroin mi satiyoruz? Silah tüccarı mıyız?
Bizim yaklaşımımız yanlış. Felsefi olarak yaklaşmak lazım. Cin şişeden çıktı artık. Önemli olan ne dilek dinleyeceğiz? Bir yapay zeka herşeyi yapabilseydi ne isterdik? Anında 10m para kazanan sistem kurup işlet dediğimiz zaman bunu yapabilecek mi?
Blackrock şirketinin kullandığı Aladdin yapay zekayı araştırın derim. Finans konusunda 10 binden fazla kuruluşta şu anda finans sistemini yöneten yapay zekâ program ✌️
hocam ben uniye baslamadan okumak istediğim bölümü bitirdiler ben napcam
Dostum aynı durum ya cidden şuan ders çalışmam gerekirken bu videolara bakıyorum aklım çok karışık
@@blackandblack011 daha girmedim baba yavas yavas
@AliVeli-po3vn knk valla kafayı yemek üzereyim 1 yıl öncesine seçeceğim bölüme uff şöyle iyi böyle iyi asla işsiz kalmazsın deniyordu simdi nr hale geldi..
@@umutozmn_ Yazılım'ın biteceği falan yok, ha inanmıyorsanız araştırın, sektördeki tecrübeli yazılım mühendisleri ile konuşun. Sosyal medyanın gazına gelmeyin, projeler üretin, kendinizi geliştirin. Ciddi bir projede çalışırsanız bir gün, yapay zekanın bir araç olmaktan öteye gitmeyeceğini anlarsınız.
Devin hakkında gemini ye sordum. Boş yere yorum yapıyorsunuz. Hala yapay zeka kullanmayı öğrenemediniz. İşte gemini nin cevabı.
==========================================================================================================================================================
Devin Hakkında Bilgiler
Devin, Cognition AI tarafından geliştirilen ve "dünyanın ilk yapay zeka yazılım mühendisi" olarak adlandırılan bir yapay zeka programıdır. 13 Mart 2024'te piyasaya sürüldü ve yazılım geliştirme alanında büyük bir potansiyele sahip olduğu düşünülüyor.
Devin'in Özellikleri:
Kod yazma ve hataları ayıklama: Devin, Python ve Javascript gibi programlama dillerinde kod yazabilir ve hataları otomatik olarak düzeltebilir.
Yazılım tasarımı: Yazılımın işlevselliğini ve kullanıcı arayüzünü tasarlamak için yapay zekadan yararlanır.
Test ve hata ayıklama: Yazılımı otomatik olarak test edebilir ve hataları bulabilir.
Kod optimizasyonu: Yazılımın performansını optimize etmek için kodda değişiklikler yapabilir.
Yeniden kullanılabilir kod oluşturma: Sık kullanılan kod parçacıklarını otomatik olarak oluşturabilir.
Devin'in Potansiyel Etkileri:
Yazılım geliştirme sürecini hızlandırabilir ve basitleştirebilir.
Yazılım mühendislerinin daha karmaşık ve yenilikçi projeler üzerinde çalışmasına imkan sağlayabilir.
Yazılım geliştirmeyi daha erişilebilir hale getirebilir ve daha fazla insanın bu alana girmesine yardımcı olabilir.
Devin Hakkındaki Tartışmalar:
Devin'in yazılım mühendislerinin işlerini elinden alacağından endişe duyanlar var.
Devin'in etik ve sorumlu bir şekilde kullanılmasının önemi vurgulanıyor.
Devin'in yazılım geliştirmenin geleceği için ne gibi sonuçları olacağı tartışılıyor.
Devin'i Denemek:
Devin'i denemek için Cognition AI'nın web sitesine e-posta yoluyla başvurabilirsiniz.
Devin Hakkında Daha Fazla Bilgi:
Cognition AI Web Sitesi: URL Cognition AI
Webrazzi Haberi: URL Webrazzi Devin
NTV Haberi: URL NTV Devin
RUclips Videoları: URL RUclips Devin
Not: Devin hala geliştirme aşamasındadır ve zamanla daha da gelişmesi beklenmektedir.
iyi ki varsınız hocam
Bu hıza ilk ayak uyduramayan yazılımcıdan çok eğitim kurumları ve hocalar. Temel eğitimi alan hiç kimse üniversiteye ihtiyaç duymayacak. Haftalar içinde istediği bir konuda mühendis kadar bilgisi ve tecrübesi olacak.
zaten mühendislik konularının tamamı ve daha fazlası internette var , kaç kişi çıkıp kendi evinde bunları öğrenip mühendis oluyor?
kafa patlatabilenler edinebilir bunca bilgiyi, onu da herkes yapamaz
Yazilimci değilim iyikide değilmişim. Tembel ve boş biriyim bu benim işime yarar istediğim programı hemen yapabilirim. 😅😅
Aynen kardeşim, sen yazıyorsun o takir takir yapiyor. Ileride gerdeğe de yerimize girer.
3 türlü kişi var.
1. Birisi çok farklı ve üstün bir şey yaptıysa, ben bu kadarını yapamama deyipte üzülüp işi-gücü bırakan birileri,
2. Bu kadarını yaptıysalar demekki ben de yapa bilirim düşüncesinde olanlar,
3. Yeni bir şey üretip kimsenin yapamayacağını yapanlar ve hiç pes etmeyenler.
Her zaman 3. Olacağız
Hocam bi hafta da gelecekte en parlak/büyüyecek sektörleri tahmin ettiğiniz bi yayın yapabilir misiniz , veya yapay zekanın hangi alanları gibi
Parlayacak bir sektör yok. Çip ve enerji alanlarına yatırımlar artıyor şu an ama o alanda da hocanın belirttiği gibi hiçbir şeyin garantisi yok, sadece şu an bu alandaki firmalar iş yapıyor. Siz oraya girene kadar o alan da biter. Aşçılığa kadar hepsi tehdit altında, gelecekte çıkacak sektörler de aynı şekilde. Şu an şahsen genç birine "şuraya yönlen" diyebileceğim bir şey bulamıyorum.
işte bütün eğlence de orada değil mi zaten "Aşçılığa kadar hepsi tehdit altında" ne kadar çok şey yok olursa o kadar çok şey yaratılır ve bunları ilk keşfeden gücün sahibi olur @@berkertaskiran
@@berkertaskiran Kaç tane ciddi proje yapmaya çalıştın hayatında ? Eğer klasik web işleri yapıyorsan korkabilirsin, korkmaya da devam et hatta birak. Ama birazcık ARGE ve düşünme gerektiren konularda proje gelistiriyorsan yapay zekanın hiç bir tehdit oluşturmadığını bilirdin.
Sana örnek proje vereyim, 3d insan modellerindeki saç tellerini yüksek fps de milyon poligonda modelleyip ustune rig giydirip fizik motoruna bağla, gerçekçi saç fiziği algoritması yaz. Veya görüntü işleme ile görme engellilerin önlerindeki engelleri tanımalarını sağlayan bir yazılıma el at.
Maalesef ülkemizde yazılım denince akla web, mobil falan basit işler geliyor, yapay zekanın bu beleş işleri seneler önce ele alması gerekiyordu zaten geç bile kaldı.
@@-Engineering01- Ben yazılımcı değilim, film yapıyorum. Sora zaten o saç tellerini yapıyor. O çıkana kadar imkansız olarak nitelendiriyordum. Nükleer füzyon ve ilaç araştırmalarında da yapay zeka kullanılıyor. Sanıyorsunuz ki hep böyle basit şeyler yapacak. Hayal gücü olmayınca istediğin kadar ciddi projede çalış. 5 seneye teknolojik tekillik geliyor, net oldu mu?
@@berkertaskiran Teknolojisi konusunda yüzeysel dışında hiç bir bilginiz yok ve buna rağmen emin yorum yapıyorsunuz, bu yapay zeka teknolojisi aslında makina öğrenimi. Seneler önce de vardı, sadece halka açtılar ve medyanın gücü ile herkes şok oldu. Algoritma gerektirmeyen, basit işleri internetten toplayıp üstüne çoğu zaman yanlış şeyler ekleyip yapıyor, bu sadece bizlerin işini hızlandırıyor. Kaliteli mühendislere hiç bir şey olmayacak, biz bu teknolojiyi kullanırız.geri kalanı düşünsün.
15 dakikalık video nasıl 40 dakikada sunulur, onu gördüm.
algoritmaya hitap ediyor işte, youtube önerme algoritması clickbait'i seviyor
@@erkinalpancak izleyiciler algoritma değil, onu gözden kaçırmış. 🙈 #sosyalmedya #algoritma #izleyici
20:00 %86 şimdilik, biz mezun olunca %60'ları bulabilir.
Makina öğrenmede ilerleyiş logaritmik artar, çok kısa sürede tamamına hakim olacağını düşünüyorum
@Oğuz Ergin hocam bu görüşüm çokmu uçuk bu aracı geliştirebilceğimize inanıyorum pekiştirmeli öğrenme kullanmışlar diye duydum bundan dolayı kendi yazılımlarını ai kullanmayı pekiştirmeli öğrenme ile öğretmiş olabilirler ve böylece insan gibi yazılım arayüzünü öğrenip insan gibi kullanan bir araç çıkmış olabilir.
Yapılması gereken ai yatırım yapıp bu araçları geliştirmek için çabalamak ilerde yazılım şirketleri ai geliştiren şirketler olacak en güçlü ai sahip olan engüçlü olacak sektörde bence şimdiden ai geliştirmek için çabalayıp bu aracı geliştirmeye çalışmalıyız en azından en azından böyle bir aracı geliştirmek için algoritmasını ortaya koyup çabalamalıyız ai yapmayı öğrenmek ilk adım sonra uzmanlaşıp bu araçları gerçekleştirmek
yazılımcıların yazılım geliştirirkenki sürecini video alıp versek veri olarak çıktısı böyle bir program araç olur davraanış olarak çünkü insanı taklit edecek veriden pekiştirmeli öğrenme ilede programı kullanmayı öğrenir ekgirdi olarakda bu veriler verilmiş ola bilinir pekiştirmeli öğrenme başarımı artsın diye ama pekiştirmeli öğrenmede bu nasıl mümkün ola bilir peştirmeli öğrenen ai insan verisinden faydalanmazsa taklit etmesse sadece pekiştirmeli öğrenme ile öğrenirse bukadar insan gibi davranamaz bence bu ai insan gibi davranıyor ozamanları taklit etmesini sağlayacaak veri var pekiştirmeli öğrenmede ise kendine has usul tarz davranış oluşur çünkü öyle öğreniyor
Hocam şu anda Türkiye'de gerçek gündemi konuşan tek kanal sizinki sanırım
23:40 ciddi bir güvenlik problemi.
Yapay zekanın, yazılım geliştirebilmesi,gayet normal bir gelişme.Acizane,20 sene önce,bu gelişmenin artık olması gerektiğini,Bilişimci arkadaşıma söylemiştim.
Hocam llm için yönetişim ve arayüz modeli geliştirmişler gibi duruyor. Bunu basite indirgemek için söylemiyorum, nereye bakmam gerektiğini anlamaya çalışıyorum.
Hocam işlerin yüzlerce kat kolaylaşacağını bir dünyada, proje gelistirme süreci hizlacaksa bizim önümüze ne oyunlar koyar bu adamlar wow. Allah'ım rockstarda çalışmayı nasip eyle wuwu
hocam bilgisayar mühendisligi 1. sınıfım bölüm değiştirmeyi düşünüyorum büyük ihtimalle ben mezun olunca bu ai'ler yazilimi bitirmis olur
IT sektöründe pozisyonlar hep şekil değiştirir, bundan 10 yıl önce var olan pozisyonların bir çoğu şu anda yok, ama o pozisyonların yerine yepyeni pozisyonlar açıldı. Kısaca gerçek bir Bilgisayar Mühendisi içinde endişe taşımaz, sürekli kendisini geliştirip adapte olur. Bir projede yer almış her mühendis bilir ki yapay zeka hiçbir projenin bütününü tek başına halledemez, ancak bir mühendisin kullandığı araç olabilir. Kodlamacı olmak ile Mühendis olmanın en büyük farkı budur zaten, tecrübeli Yazılım Mühendislerinin yaptığı işin küçük bir kısmı sadece kod yazmaktan geçer, büyük kısmı projenin yönetimidir. O yüzden bir şeyi bitirdiği falan yok.
@@bekirozturk54 hiç böyle düşünmemiştim, ama yapay zekalar çok hızlı gelişiyor belki de kendi kendilerine bile proje yapmaya başlayacaklar
@AliVeli-po3vn tam dedikki oh be istediğimiz bölüm geldi, olan olaya bak
@AliVeli-po3vn hocam sırf popüler diye yazdıysanız bence Tıp'a geçin. Ama Bilgisayar Mühendisliği bitmez bu yapay zeka gelişmeleri mühendis adamı korkutmaz kendini geliştiren adam her türlü yolunu bulur. Popüler kültür şu anda Yapay Zeka'yı gündem etti, çünkü Yapay Zeka ile ilgili içerikler tutuyor. Daha geçen hafta Nvidia CEO'su ortaya "yazılım bitecek, bizim yapay zeka destekli donanımlarımızı alın" diye gündem yarattı, hisseleri tavan yaptı. Marketing böyle bir şey zaten, NFT muhabbetinde de, Metaverse muhabbetinde de ne kadar çok kitleye oynarsan o kadar iyi kazanırsın. Devin AI gibi ChatGPT üzerine geliştirilmiş bir araç, yani kendisi bir llm değil, bu nedenle gündem olacak bir şey bile değil benim için açıkçası. Yarın ChatGPT üzerine daha iyi bir araç yazılır, adı Mahmut AI olur Devin AI unutulur gider. Yani yeni bir llm yapılmadığı sürece popüler kültüre oynamak gibi geliyor bana bu tarz içerikler.
@@MertcanH-t2i hocam sektörde müşteri odaklı proje geliştiririz, yani keyfimize göre değil, projeyi de müşterinin isteğine göre iyileştirmeler ve düzenlemeler yapıyoruz. Daha Yazılım Mühendisini anlayamayan Yapay Zeka, müşteriyi hiç anlamaz. Basit seviye bir web sitesi tasarlamaya benzemiyor bu işler, Wordpress çıkınca Web geliştiriciliği bitti mi, hayır, hatta katlanarak büyüdü. Ayrıca Devin AI dediğimiz yazılım arka planda ChatGPT çalıştıran, üzerine tool yazılan bir Yapay Zeka (!), yarın Abdullah AI çıkar daha iyi bir tool yazar, Devin AI unutulur. Kendi LLM'i olmayan bir model benim açımdan bir anlam ifade etmiyor, bu kadar gözünüzü korkutmayın. Kendinizi geliştirmeye bakın, yapay zeka içeriği şu anda tutuyor, marketing öğrenin biraz.
Dünya olarak bölge olarak ülke olarak ailesel olarak bireysel olarak bencillekten çıkıp ozgecillige yonelmeliyi,
bunu yapan yine insanoğlu sonuç ne olursa olsun yine fizikselsel olarak iyi bir yazılımcıya her zaman ihtiyaç var kimse işsiz kalmaz yapay zeka saha uygulamalarında yanımızda olacak değil sonuçta
Hocam print atması görsel sunum bizler için eklenmiş bir aşama veya kullanıcı için yoksa tabiki makina hatanın nerde olduğunu biliyor işaret koymasına gerek yok, bizim seviyede görebilmemiz için eklenmiş ek bir step yapmışlar . Hata varsa print yap komutu bu kadar basit . Yani makina için değil kullanıcılar görsün diye
10 seneye hepimiz işsiziz gibi görünüyor tut ki bir şekilde geçim kaynağı bulduk çocuklarımızı nasıl eğiteceğimiz nereye yönlendirebileceğimiz meçhul.
Yazılım zaten mühendislik değildi zanaat diyen yazılımcılar biliyorum beklenen sonuç
Yapay zekâyı yapan yine yazılımcı. Yapay Zekayı yapanı yapan yine yazılımcı olacak. 🗿
Peki Zeki Müren de bizi görecek mi?
Görecek. Zeki Müren’in de sizi göreceği çağa geldik artık.
Hocam almanyada 6.sinifta 11yas kizim icin secmeli dersleri arasinda, fizk ve biyoloji, ev ve buro yonetimi (uygulamali), informatik, fransizca, latince, derslerinden birini secmesi gerekiyor, kendisi bilgisayar ve kodlama oldugu icin informatik dersini istiyor. Nvidia CEO sun aciklamasindan sonra ben doga bilimleri ve biyoloji secmesi gerektiğini soylememe ragmen fizik ve fen dersini sevmediginden informatik dersini istiyor, ne yapalim hocam bosuna mi okumus olur bu dersi ? 3sene boyunca alacak. Bu arada rehberlik sevdigi bir dersi secmesi gerekir dendi. O yuzden hala informatik diyor.
Beğendim ve yorum yapiyorim😊
çıktı verdirmenin nedeni derleyiciyi değil de bir dil modeli olarak kodu ve çıktısını text olarak algılıyor. ona göre de debug yapıyor
Yapay zekanın strateji ve çözüm odaklı olamayacağı sözünüze katılmıyorum. Zira çok rahat şekilde strateji de üretebilir. Zira işletme endüstri pazarlama ve mühendislik vs verileri ile eğitilmiş bir yapay zeka bir çok şeyi çözer. Ancak bana sorarsanız yazılım neden öğrenilmeli diye vereceğim cevap algoritma ve strateji bilmenizin yaşamda ne kadar önemli olduğunu anlatmak için olabilir. Mesela yapay zeka alanında sürekli geliştirmeler yapılıyor. Bu gelişmelerden geri kalmamanız ve kaderinizi başkalarına teslim etmemeniz için yazılım bilmek strateji okuması yapabilmek ve geliştirmek çok çok önemli. Bu alanda ne gelişmeler oluyoru anlamak gerekiyor. Özellikle open sourcecular önemini iyi bilir ki açık kaynak yazılımların açık kaynak olması gelişmelerin güvenli şekilde ilerleyip ilerlemediğini takip etmek için gereklidir. İlgilenmediğimizde evrimin süreçlerinde kendi türdeşlerinin örneğin neandertallerin vb tarihten silinip gittiği duruma düşebiliriz. Bu anlamda hepten yazılımı terketme fikri de hatalı bir yaklaşım. Evet eskisi kadar yazılıma ihtiyaç kalmayacak ama yine de yazılım strateji ve vizyon öğretir ve bu çok önemli hayati konular.
Bölümü bıraksam mı acaba yol yakınken
Hangi bölüm , bende endüstri mühendisliği okuyorum aynı kafadayim bırakma konusunda
@@busubus_00 yzlm
Hocam akademik çalışmalarınızda yapay zekayı nasıl kullanıyorsunuz?
40 yasından sonra son bir kurşunumu pyhton öğreneyim diye attım saçma sapan bir gündem oluştu. Ben mevlana değilim sen gelme oğlum der gibi.
İnsan ve çevre odaklı işlere yönelin. Ev boyama işinde iyi para var. Profesyonel apartman temizliği, yaşlı bakım hizmetleri, hırdavat işleri vesaire.
@@SagucuTeginben elektrikciyim mesleğimde plc rtu scada ile ilgili yazılımlara aşina olmak için bu işe bulaştım altına işeme hemen mesleğini ben elinden almıyorum dikkat edersen hoca yarım saattir altın cocukların yaptıklarından bahsediyor sağa sola akıl dağıtacağına ekmeğine bak.
@@oysa21adam kötü birşey dememiş neden atarlandın?
@@derindengelen3911 dostum lafın tamamını söylemesine gerek yok nerden baksan işkilli bir yorum.
@@oysa21 benim anladığım kadarıyla yapay zekanın yapamayacağı konulara yönelmeyi tavsiye etmiş. Kötü bir niyet gelmedi bana.
yapay zekadan korkan insanlar daha da bir hırsla yapay zekayı geliştirmeye devam ediyor
30 yılı aşkın süredir animasyon sektörünün içindeyim, ilk birkaç yıl 3D veya 2D animasyon yapmak çok zor ve zaman alıcıydı. Ancak son 10-15 yılda animasyon yapmak giderek daha kolay hale geldi ve herkes özel olarak animasyon yapabilir hale geldi.
Ancak yapay zeka internette geniş çapta çevrimiçi hale geldiğinden, bir animatörün iş bulması çok zor ve giderek daha fazla animatör işsiz kalıyor.
Maalesef görünen o ki birçok programcı da işsiz kalacak.
Yapay zeka insanlığın geleceği için tehlikeli
Hocam ne yapmalıyız sizce kısa ve uzun vadede
doktorluğa geç. tekrar hazırlan.
Bunu ayrıca konuşalım bu hafta.
@@thewayoumoveit doktorluğun da işi bitiyor merak etme :)
bok biter doktorluk@@muhammedbaykul3194
Evet, lütfen hocam..@@oguz_ergin
Kesinlikle coook sey degisecek yazilim sektorunde ve diger sektorlerde. Suan yazilimcilar olarak biz bunu direkt goruyoruz ama diger sektorler tehlikenin farkinda degiller. Cok yakin zamanda cogu beyaz yakalinin isini yapay zeka yapacak. En iyisi boyaci, kaportaci vs olmak :D
Hocam, bu hata bulma konusunda şüpheliyim, öyle bir hata da sonsuz döngüye girerki bir daha orda çıkamaz, gibime geliyor
Bu daha Devin'ın ilk hali, şimdiden bunları yapabiliyorsa yakın gelecekte olacakları düşünemiyorum bile. Bu tüm yapay zeka modelleri için de geçerli. Şu an yapamadıklarını yakında çok rahat yapabilecekler. Köle insanlar olma yolunda hızla ilerliyoruz.
Abi istedigimiz oyuna istedigimiz hileyi yazabilcekmiyiz şimdi ? Aşırı heyecan verici bu
müthiş video
sayın hocam, mevcut üniversite öğrencilerine yönelik söylemlerinizi biliyorum ama rica etsem üniversiteye yeni başlayacak, tercih, kariyer planlama aşamasında olup bu gelişmeleri endişeyle takip eden*, motivasyonlarını kaybeden gençler için de birkaç cümle kursanız.
Henüz ne diyeceğimi bilemiyorum, kendi kızım da 15 yaşında :)
Meslek değiştirmeye alışık, öğrenmeyi öğrenmiş olması gereken bir nesil bu. Tüm ömürleri boyunca aynı mesleği yapamayacaklar.
anlıyorum hocam. bir nebze de olsa rahatlattınız videolarınızla beni. tercihim hangi sektör olursa olsun , AI bir şekilde işin içerisinde olacak galiba. bunu kabullenip nasıl daha iyi olurum diye çabalama zamanı. yanıtınız için sağolun varolun.@@oguz_ergin
şuan panik olma zamanı,her şey hızlı değişiyor 2 yıl önce bilgisayar oku, sırtın yere gelmez diyenlar birden kayboldu
Yıllar önce aklıma gelen proje fakat yapmaya gücüm yetmemişti.
KORKMA, SÖNMEZ BU ŞAFAKLARDA YÜZEN ALSANCAK!
Var olan ekonomik düzenin dağılmasından üzüleceğimiz bir durum yok.
Zaten etik bir düzen değildi.
Bir şeyler yapmak isteyenler, ne iş yapacağızı değil,
insanların yeni düzeni nasıl olacak üzerine düşünsünler...
Gemini 1.5 Pro'nun yazılım mühendislerini; yapay zekanın, işsiz bırakıp bırakmayacağına dair soruma cevabıdır : "Yapay zeka (AI) uygulamalarının yazılım mühendislerini işsiz bırakıp bırakmayacağı, teknoloji ve işgücü piyasasının gelecekte nasıl gelişeceğine bağlı olarak karmaşık bir sorudur. Şu anda, AI'nın yazılım mühendisliği üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabileceğine dair kanıtlar var:
Olumlu Etkiler:
Otomasyon: AI, bazı tekrarlayan ve zaman alıcı yazılım geliştirme görevlerini otomatikleştirebilir, bu da yazılım mühendislerinin daha karmaşık ve yaratıcı görevlere odaklanmasını sağlar.
Verimlilik: AI araçları, kod yazma, hata ayıklama ve test etme gibi görevlerde yazılım mühendislerine yardımcı olarak verimliliği artırabilir.
Yeni fırsatlar: AI, yeni yazılım türleri ve uygulamaları için fırsatlar yaratabilir, bu da yazılım mühendisleri için yeni iş rollerine yol açabilir.
Olumsuz Etkiler:
İş kaybı: AI, bazı yazılım mühendisliği işlerini otomatikleştirebilir, bu da iş kaybına yol açabilir.
Beceri açığı: AI'nın kullanımıyla birlikte, yazılım mühendislerinin AI ile çalışabilmek için yeni beceriler öğrenmesi gerekebilir.
Genel olarak, AI'nın yazılım mühendisliği üzerindeki etkisinin ne olacağını tahmin etmek zordur. Bununla birlikte, AI'nın yazılım geliştirme sürecini önemli ölçüde değiştireceği ve yazılım mühendislerinin beceri setlerini buna göre uyarlamaları gerekeceği açıktır.
AI'nın yazılım mühendislerini tamamen işsiz bırakması olası değildir. Bunun yerine, AI'nın yazılım mühendislerinin rollerini ve sorumluluklarını değiştirmesi ve yeni becerilere olan talebi artırması daha olasıdır. Yazılım mühendisleri, AI ile çalışabilmek ve AI tarafından otomatikleştirilemeyen görevlerde uzmanlaşabilmek için becerilerini geliştirmeye odaklanmalıdır." :)
Hocam yapay zeka alanında çalışanların geleceği sizce ne olur?
veri bilimi iyidir
Fiziksel yada mavi yaka işler çok önem kazanacak.
Erdem arkadaşımızla ile yayın yapın. Harika olurdu
Ben ortalama bir üniversitede psikoloji okuyan bir garibanım ne yapmalıyım
Çocuk gelişim oku, çocuk bakıcılarının işi hiçbir zaman bitmez. 😊
@@SagucuTegin çocuk bakıcısı olmak istemiyorsam ne yapmalıyım
@@inilkaPsikolojide uzmanlaş kardeş kendi markanı oluştur sosyal medya üzerinden içerik üret ki mezun olduğunda danışanların olsun. Ortalamanı yüksek tut, İngilizceni çok iyi yap. Lisans bitince ailenin imkanı varsa yurtdışında yüksek eğer yoksa Türkiye’de iyi bi okulda yüksek yap. Lisans öğrencisi olduğun süreçte her boş bulduğun vakitte ya yabancı dil öğren ya da bir şeyler okuyarak ilerle ve dediğim gibi kendi markanı oluştur. Tabi diyorsan ben psikolojiyi öylesine yazdım uğraşmam. O zaman hayata erken atılacaksın ticaret mi ne yapıyorsan iş öğren vs
yav hocam çocuk bakıcısı demişsin yorumlara ama sen kulağına tuttuğun telefonun patlamayacağına nasıl güvenmişsen yarın çocuğunu vereceğin robota da güveneceksin çünkü sistem seni o hale getirecek.Tıpkı telefonların, bataryaların geçtiği gibi yüz binlerce testten geçecek
robotlar.İnan bana çocukları dövme ve onları yanlış eğitme ihtimali çok daha yüksek olan ve daha masraflı olan insanı bırakıp o sektör de robotikleşebilir.
Ayrıca çocuk bakıcılarını da "çocuk bakıcısı robot" gözetmeni yapabilirler, bu sayede önceden 5 insan çocuk bakıcısı gerekirken şimdi 1-2 gerekebilir.
@@SagucuTegin
@@inilkakendi sevdigin isi yapmalisin
elin adamı neler yapıyor bize bak maçlarda kavga bilmem ne :D rezillik yani hocam yazılıma başlicaktım ama vazgeçtim sizce yeni kollar açılır mı yoksa tavsiye ettiğiniz bölüm nedir yazılımda yapay zekanın çok etki etmeyeceği ?
Tüm kollar içinde yine en mantıklısı bilgisayar mühendisliği olabilir.
Yapay zeka ve bilişim araçlarını pratik ve mükemmel kullanma edinimine gelmek ixin neler mümkün
24:12 yazılım yapan kodlama yapan bilgisayar programı mı buna daha zaman vardır bence
Ortadoğuda insanlar komşusuyla nasıl uğraşacağını düşünürken....Neler oluyor neler...
😂😂😂