ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE - ERZURUM

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 17 окт 2024
  • ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE - ERZURUM
    Çifte Minareli Medrese (Hatuniye Medresesi), Türkiye'de Erzurum İlinde bulunmaktadır. Selçuklular dönemine aittir. Bu tarihi eser günümüze kadar varlığını koruyabilmiş ve bulunduğu Erzurum ilinin sembolü haline gelmiştir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilir.
    Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad'ın kızı Hüdâvent Hatun tarafından 1253 yılında yaptırılmış olan bu tarihi yapı, Anadolu'nun en büyük sanat şaheserlerinden biridir. Hüdâvent Hatun'dan dolayı "Hatuniye Medresesi" olarak da adlandırılır.
    Erzurum şehir merkezinde ; Erzurum Ulu Camii bitişiğindeki alanda, Erzurum Kalesi ve Saat Kulesi ile karşı karşıya bir konumda yer almaktadır.
    Kümbeti Erzurum' da bulunan kümbetlerin en büyüğüdür. Her biri 26 metre yüksekliğindeki rengârenk çinilerle süslü çift minare, bu tarihi esere isim olmuştur. Avlulu, 2 katlı, 4 eyvanlı olup, 37 oda ve bir camiye sahiptir. 1.824 m² (38m x 48 m) lik bir alan üzerine kuruludur. Açık avlulu medreselerin Anadolu 'daki en büyük örneğidir. Kuzey cephedeki taçkapı tam bir sanat eseridir. Taçkapı formundan ziyade çeşme nişleri ile yarım yuvarlak iki payanda vardır. Günümüzde kısmen tahrip olmuş görünümlü, 16 oluklu, firuze renkli çini kakmalı tuğladan yapma minarelerin kürsüleri de dikkat çekicidir. Taçkapının iki yanından yükselen silindirik minareler, tuğla ve mozaik çiniler ile süslenmiştir. Çinilerle süslü minarelere “Allah", "Muhammed" ve "ilk dört büyük halife" nin isimleri de işlenmiştir. Taç kapıyı çeviren bitki süslemeleri, kalın silmeli panoların içindeki "ejder", "hayatağacı", "kartal" motifleri cephenin en gösterişli bölümüdür. Taç kapının sağında ve solunda iki yönlü olmak üzere dört adet kabartma bulunmaktadır. Sağdakinde çift başlı kartal panosu yer almaktadır. Çifte Minareli Medrese mimarisinin ilk öne çıkan unsuru özelliğindeki geometrik süslemeler; en fazla avludaki sütun gövdelerinde, öğrenci odalarının kapı silmelerinde, eyvanların ön cephelerinde yer alır. Taç kapıda, avlu sütunlarını birbirine bağlayan kemerlerin yüzeylerinde ve kümbetin iç kısmında bitkisel süslemeler mevcuttur. Ön dış cephede yer alan tamamlanmış hayat ağacı ile kartal motiflerinin bir arma olmaktan çok, Orta Asya, Türk inanışı kapsamında, güç ve ölümsüzlüğü dile getirdiği düşünülür. Taçkapıdan avluya girilir. Zemin katta on dokuz, birinci katta ise on sekiz oda bulunmaktadır. Avlu 26x10 m. ölçülerinde dört yönden revaklarla çevrilidir. Girişin batısındaki kare mekânın vaktiyle mescid olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Zemin katın revakları kalın sütunlar üzerine oturmaktadır. Sütunların çoğu silindirik, dördü de sekizgen gövdeye sahiptir. Odalar beşik tonozla örtülüdür. Medresenin ikinci katı dört eyvan arasında, dört bağımsız grup şeklinde dizayn edilmiştir. Birinci kata inilmeden bir diğer bölüme geçmek mümkün değildir. İkinci kattaki hücreler (odalar) da alt kattakiler gibi dikdörtgen şeklindedir. Kırma taşlarla yapılmış, beşik bir tonuzla örtülüdür. Alt kattaki kapıların üst kısmında yer alan değişik şekiller üst kat kapılarında yoktur.
    Medresenin ve iç kısımda bulunan kümbetin giriş kapıları başta olmak üzere; medrese mimarisinde yer alan önemli ve değerli parçalar, Rusların Erzurum’u işgali dönemlerinde Ruslar tarafından yerlerinden sökülerek Rusya'ya götürülmüştür. Özellikle Medresenin kümbet üst kat giriş kapısı yan duvarlarındaki tahribat, esere ne ölçüde zarar verildiğinin göstergesidir. Ayrıca Kümbet üst kat kısmında ( bu kısımda dönemin müderrislerine ait mihrab görünümünde her birisi için köşeler de mevcuttur) tavandan aşağı sarkıtılan oldukça büyük ve uzun birbirine geçmeli sert mermerden yapma zincir de sökülmüştür. Sadece en baştaki tavana bağlı halka yerindedir. Buradan sökülen çini ve oyma taş motifler Leningrad müzesinde sergilenmektedir.
    #ErzurumTarihiveTuristikYerleri
    #ErzurumÇifteMinareliMedrese
    #ErzurumTarihiMedreseleri

Комментарии • 29

  • @kure37
    @kure37 2 года назад +2

    Gerçekten Muhteşem bir eser, Asırlar öncesi imkanlarla bu Eserlerin yapılması Hayret verici, Her zaman diyorum çook zengin bir ülkede yaşıyoruz.

    • @HasanGonul4141
      @HasanGonul4141  2 года назад

      Yeri tamamen eksiksiz anlatabilmek icin 30-40 dakika sure lazim. İzleyen 3-4 dakika uzleyip gidiyor. Video uzun olmasin diye kisaltinca da bazi seyler eksik kaliyor. Uzun olsa da izlenmiyor.
      Ama sunu soyleyehim yer gosterilenden cok daha muhtesem bir yer.

  • @SiyahBeyaz000
    @SiyahBeyaz000 2 года назад +2

    Selam,
    maşallah, muazzam bir yer,
    bizi de gezdirdiğiniz için teşekkürler..

    • @HasanGonul4141
      @HasanGonul4141  2 года назад

      Gorundugu gibi anlarabilseydik keske. Cunku cok daha guzel aslinda.

  • @zeynep2473
    @zeynep2473 2 года назад +1

    21 like maşAllah 🧿 SubhanAllah Abim 🇹🇷 Erzurum candır can 🤲

    • @HasanGonul4141
      @HasanGonul4141  2 года назад +1

      Erzurumlulari severdim. Nasip oldu bu yil Erzuruma geldim. Erzutumuda sevdim. Kış mevsiminde zor olabilir.

  • @funda2069
    @funda2069 2 года назад +1

    hayırlı akşamlar kardeşim emeğine sağlık

  • @funda2069
    @funda2069 2 года назад +2

    ALLAHIN RAHMETİ VE SELAMI PEYGAMBERİMİZİN EHLİ BEYTİNİN ASHABININ ÜZERİNE OLSUN

  • @bunyaminbagci
    @bunyaminbagci 2 года назад +1

    Muhteşem bir eser ecdada ne Kader teşekkür etsek az hasan hocam şükran kesira

    • @HasanGonul4141
      @HasanGonul4141  2 года назад +1

      Hocam gercekten muhtesem bir iscilik var. Konyadakilerde ras isciligi bu kadar degildi sanki

    • @HasanGonul4141
      @HasanGonul4141  2 года назад +1

      Ama Yakutiye Medresesi icin en buyuk kapali avlulu yaziyordu. Karatay ve Ince Minareli medrese de kapali. Yakutiyeden kucuk mu emin oladim.

  • @Efesahin.
    @Efesahin. 2 года назад +1

    Aleyküm selam Hasan hocam..
    Böyle ecdad yadigarı tarihi eserlerimize sahip çıkmalıyız..
    Nitekim kısa süre önce Elazığ'a tatil için gelen Fransız vatandaşı 85 yaşındaki Emile Zehnder, Müslüman arkadaşlarından etkilenerek Müslüman olmuş ve ismini Emin olarak değiştirmiş..
    Biz özümüze ve tarihimize sahip çıkarsak bizlerden etkekenip hidayet bulanlar da çıkar inşallah..
    Video seslendirme ve görüntü açısından mükemmel olmuş..
    Emeğine sağlık..
    En güzele emanetsin..

    • @HasanGonul4141
      @HasanGonul4141  2 года назад

      Kesinlikle aynı şeyleri dusunuyorum. Ecdad yadigari bu eserlerimizle ovunuyorum.
      Ozellikle İstanbul camilerilerinde gezerken kafasi karisik ve arayış icersinde olan cok sayida turist var. Bunlarla ilgilenecek cok iyi dil bilen birileri lazım ve bu bilincte olmalari lazim. Ayasofya ve Suleymaniye camilerinde var ama bilincli anlatim cok onemli.

    • @halilsari4550
      @halilsari4550 2 года назад

      Süleymaniye camisini yine çekip bu hafta içinde paylaşmayı düşünüyorum. En ince detayına kadar inerek çekmeyi düşünüyorum.

  • @nitumehndidesign2092
    @nitumehndidesign2092 2 года назад +1

    Nice

    • @HasanGonul4141
      @HasanGonul4141  2 года назад

      Çok teşekkür ederim. Keşke daha çok izleyip daha çok görseydiniz.

  • @halilsari4550
    @halilsari4550 2 года назад +1

    Onuncu ayda memlekette olurum. Eğer vakit bulursam erzuruma geçerim.

    • @HasanGonul4141
      @HasanGonul4141  2 года назад

      Insaallah. Sadece bu iki medrese bile cekiyor adami. Divrigide cami ve hastane var. Sirf onlar icin divrigiye gitmek istoyorum.

    • @HasanGonul4141
      @HasanGonul4141  2 года назад

      10. Aya kadar ben Erzurum videolarini yuklerim.

  • @halilsari4550
    @halilsari4550 2 года назад +1

    Erzuruma gitmek şart oldu bana.

    • @HasanGonul4141
      @HasanGonul4141  2 года назад

      Avi imkanin varsa git. Keske bir kac gunlugune bende tekrar gidebilsem.

    • @halilsari4550
      @halilsari4550 2 года назад

      @@HasanGonul4141 onuncu ayda batmanda olurum. Diyarbakıra geçip ulu camisini çekmeyi düşünüyorum. Bakalım duruma göre hareket ederiz.

  • @emekliningunlugu9473
    @emekliningunlugu9473 2 года назад +1

    Erzurum u bitiremedin

    • @HasanGonul4141
      @HasanGonul4141  2 года назад +2

      Erzurum hazine. Bitirmek zor.

    • @zeynep2473
      @zeynep2473 2 года назад +1

      @@HasanGonul4141 👌👍😁👏👏👏

  • @XL5678
    @XL5678 Год назад +1

    Bu bir Saray. Islamda hayvan ve insan fügürlerini işlemek yasaktır. Bu yüzden Medrese olarak inşa edilmemiştir.sonradan Medreseye çevrilmiṣtir.