Manevi Unsurlar: Doğrudan Kast

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 27 авг 2024
  • Suçun oluşumu için suç tipinde öngörülen maddi unsurların yanı sıra manevi - sübjektif unsurların da gerçekleşmesi gerekir. Kişinin suç oluşturan fiille bilişsel ve iradi melekeleri yoluyla olan bağlantısı suçun manevi unsurunu oluşturmaktadır. Teorik olarak farklı kasten ve taksirle işlenen suçları haksızlığın farklı gerçekleşme biçimleri olarak incelemek daha doğrudur. Ancak ülkemizde geleneksel olarak kasten ve taksirle işlenen suçlar suçun manevi unsurları başlığı altında incelenmekte olduğundan, Adem Sözüer de pedagojik açıdan daha uygun olduğu için aynı yolu tercih etmekte ve bu videosunda kast konusu bağlamında doğrudan kast konusunu çeşitli açılardan örneklerle analiz etmektedir. Bilindiği üzere, kastın türleri Türk Ceza Kanununda tanımlanmış olup doğrudan kast “suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesi” şeklinde tarif edilmiştir. Kastın bilme unsuru kapsamına suçun tüm maddi unsurları dahildir. Nitekim TCK’nın hata başlığı altındaki düzenlemeden bu durum açıkça anlaşılmaktadır: Fiilin icrasında suçun kanuni tanımındaki maddi unsurları bilmeyen bir kimse, kasten hareket etmiş olmaz. Bu hata dolayısıyla taksirli sorumluluk hali saklıdır. (TCK md. 30/1) Bu düzenlemeler karşısında kast kapsamında bilinmesi gerekenleri; fiil, şayet netice suçun kanuni tanımda bir unsur olarak öngörülmüş ise netice, neticeli suçlarda nedensellik bağı, suçun konusu, kanuni tanımda unsur olarak yer almışsa fail veya mağdurun niteliği, nitelikli unsurlar ve hukuka uygunluk sebeplerinin maddi koşulları, olarak belirtebiliriz. Failin kasten davranabilmesi için neticeli suçlarda nedensellik bağı da esas hatlarıyla bilinmelidir. Nedensellik bağında yanılmayla ilgili tartışmalı bir husus, failin birinci hareketini icra ettikten sonra neticenin meydana geldiğini zannedip, ikinci hareket yapması ve neticenin, failin ikinci hareketinden sonra gerçekleşmesidir. Örneğin, A, B’nin boğazını ip ile sıktıktan sonra, gerçekte baygın olan mağduru öldü zannederek göle atar ve ölüm neticesi de mağdurun gölde boğulmasıyla gerçekleşir. Failin kastının nedensellik gelişimini bütün ayrıntılarıyla içermesi zorunlu olmadığından kasten işlenerek tamamlanmış tek suç vardır. Suçun kanuni tanımında yer almakla birlikte fiilin haksızlık muhtevasında etkili olmayan hususlar kast kapsamında değildir. Örneğin,objektif cezalandırılabilme şartları, şahsi cezasızlık sebebi veya cezayı kaldıran ya da indirim yapılmasını gerektiren şahsi sebepler. Kastın bilme unsuru bilişsel, entelektüel alana dahil olmasına karşılık, isteme unsuru suçun maddi unsurlarının gerçekleştirilmesine yönelik iradeyi ifade etmektedir. Neticeli suçlarda, failin asıl kastettiği neticenin yanı sıra, başka neticelerin de ortaya çıkması muhakkaka yakın ise, failin bu neticeleri de istediği kabul edilir. Doğrudan kastla ilgili pek çok konunun örneklerle izah edildiği videonun, tüm hukuk dünyasına faydalı olmasını diliyoruz.
    #Hukuk # CezaHukuku #Kast

Комментарии • 18

  • @sariyeaydn2909
    @sariyeaydn2909 3 года назад +5

    hocam çok çok teşekkürler. videolarınız o kadar faydalı oluyor ki, heleki en zorlandığım ders olan ceza hukuku öğrenmek açısından....
    2. dönemin konuları da böyle seri halinde gelir inşallah hocam

  • @seherbaran4987
    @seherbaran4987 4 года назад +2

    Hocam çok güzel anlatıyorsunuz.Dersi dinledikten sonra bir de sizden dinleyince tam olarak olayın mantığını anlıyorum.Bir tanesiniz hocam😻

  • @gultenylmaz921
    @gultenylmaz921 4 года назад +12

    Sühf berrin hocanın çilekeşleri bu sayfada sürünüyor

  • @user-fb4cd2nf8u
    @user-fb4cd2nf8u 9 месяцев назад

    Hocam sizin sayenizde bölümü bitirdim Allah sizden razı olsun

  • @yvzcnclub7215
    @yvzcnclub7215 5 лет назад +12

    ceza kürsüsü sınavları neden bu kadar kasmakta merak etmekteyim. Bu sene bir güzellik yapsaniz da CMK sınavını kolay yapsanız nasıl olur??!

  • @mustafaedipoglu4320
    @mustafaedipoglu4320 4 года назад

    GEmi ve Kahve örneği çok güzel teşekkürler

  • @esaskz6370
    @esaskz6370 3 года назад

    Hocam,yüreğinize sağlık.Teşekkür ederiz

  • @sucemresimaydemir7817
    @sucemresimaydemir7817 2 года назад

    Çok çok sağ olunuz Hocam.

  • @t-researcher8952
    @t-researcher8952 3 года назад

    teşekkürler hocam hukukçu değiliz ama keyifle izledik.

  • @Bozuksaat1
    @Bozuksaat1 3 года назад

    Hocam 2.dereceden doğrudan kastı neden kavramsal olarak kullanmıyorsunuz ? Kahve olayı ve gemi olayı,2.dereceden kasta örnek değil mi hocam ?

    • @busrairemispirli4986
      @busrairemispirli4986 9 месяцев назад

      evet olası kast olması gerekmiyor mu bu örneklerin?

  • @whitedusts2897
    @whitedusts2897 5 лет назад +3

    CEZA GENELİ 3 YILDIR VEREMEYEN TEK BENİM😔

  • @selimarak4942
    @selimarak4942 4 года назад

    💓⚘

  • @tayyib490
    @tayyib490 4 года назад +1

    5.4

  • @toplama.bilgisayar
    @toplama.bilgisayar 2 года назад

    10 ocak pazartesi