De Plant Van De Maand - De Appelbes

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 20 сен 2017
  • De Appelbes - Aronia X prunifolia
    In onze parken vind u vele plekken met een plant die zich zeer thuis voelt in het veen, de appelbes.
    Appelbessen vormen groepen middelhoge struiken. Ze lopen vegetatief zeer sterk uit en het lijken dan hele hagen te worden.
    De bladeren zijn glimmend donkergroen met bovenop de middennerf een rijtje rode klierachtige uitsteeksels. De struik lijkt wel een beetje op een krenteboompje maar de bladeren zijn wat stijver en donkerder en de herfstkleur is rood-achtig in plaats van de gelige kleur van de krenten.
    De struik bloeit aan het begin van de zomer. De vrij open kleine witte bloemen staan in een tuil. Ze worden bestoven door insecten maar de vruchtvorming ontstaat meestal al zonder echte bevruchting.
    De appelbes komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is een kruising van 2 daar voorkomende soorten. De soort is hier als tuinplant ingevoerd en bleek zeer agressief te zijn.
    Door de makkelijke verspreiding door middel van bessen is de Appelbes overal aan te treffen mits de grond zuur en vochtig is. Het milieu waar zij echt van houdt zijn de veenmos rietlanden die op het punt staan om te gaan verlanden. Dit zijn stadia die wij ook in de parken hebben en bij ons kan de soort ook behoorlijk agressief tekeer gaan. Let maar eens op in de rietlanden van de Braak. Daar zie je nu overal rode blaadjes in het rietland staan. Dit zijn allemaal al meerde keren afgemaaide Appelbessen. De soort is door maaien zeer moeilijk onder controle te houden. Ze blijven zich maar vermeerderen. Hierdoor wordt de soort ook wel de moeraspest genoemd.
    De Appelbes valt deze periode van het jaar extra op door het nu al ontstaan van zijn rode herfstkleur en door zijn opvallende zwarte bessen.
    Let tijdens de wandeling maar eens op langs de veenstukken en de rietlanden. Er begint al van alles rood te kleuren. Dit zijn zeker de appelbessen.
    Geniet de komende maand van de mooie dieprode kleur!

Комментарии •