Videonun sponsoru Akiflow aracılığıyla zaman yönetimi pratikleri ile tanışın; haftalık programınızın kontrolünü elinize alın. Üyeliğinizin ilk senesinde tam %70 indirimden faydalanmak için kod "PELIN." Denemek için: bit.ly/44hNzFB
WhatsApp konusunda katılıyorum. Mesajlaşmaktan nefret ediyorum şahsen. Çünkü 5-10 dakikada bitecek olan bir mevzu tüm gün sürebiliyor. Ve zihni meşgul ediyor. En iyisi arayıp veya buluşup konuşarak çözmek.
@@Günolaharmanola okulu, işi olanlar için fazla mümkün değil bu tavsiye. Notlar atılıyor, bilgilendirmeler yapılıyor. Ama arkadaşlarla konuşmak vakit kaybı orası doğru
Buluşmak için harcanacak zaman. Konuşurken de fazla gereksiz sözler sarf ediliyor, ama yazarken daha konsantre oluyor insan, daha az zaman kaybı oluyor, ayrıca insanın işi olabilir, o an konuşmaya zamanı olmayabilir, fakat boş zamanında yazabilir.
Lise de telefonum yoktu ve dikkat sürem çok iyiydi. Sayfalarca kitap okuyabiliyordum. Üniversiteye geçtim ve telefonum oldu. Artık 10 sayfa kitap okumak bile bana çok zor geliyor. Eski günlerimi özlüyorum. İrade sahibi olmayan insanlar için telefona mesafe koymak çok zor.
aslında videoda da bahsedildiği gibi sorun sizin iradeniz değil. muhtemelen sıkı bir çalışmayla -örneğin telefona bakmak istediğinizde bunun yerine sizi daha çok kendine çeken kitaplar okumak gibi- halledilebilir bir sorun. aynı sorundan mustaribim bir süredir. eskiden haftada iki kitap bitirirken şimdi doğru düzgün okumuyorum bile. ama yine de düzeltilebilir olarak bakmak gerek. siz de pes etmeden devam edin lütfen :)
Enformasyon bombardımanına tutulduğumuzu söyleyip ardında da hiç alakasız bir reklamı NPC gibi anlatmak çok tutarlı olmuş gerçekten. Black Mirror bölümü gibi
Uygulama felan sizi kurtarmaz daha çok bağımlı yapar, açın kitap okuyun, o ara telefonun sesini kısıp uzak tutun. Okuma bitince telefonu bir ödül gibi görüp ona koşmayın, tekrar kitap okuyun, olmadı dolaşmaya çıkın. Demem o ki bir şeyle aranızdaki bağı yeniden inşa etmek istiyorsanız önce ondan tam olarak bağımsızlaşmanız lazım.
evet çok doğru. videoyu izlerken bunu düşünmüştüm. plastik kutuya koymak veya detoks gibi pasif savaşlar aslında ona olan bağlılığı daha da artırıyor. tek yolu telefonsuz da bir hayatın mümkün olduğunu kendine kanıtlamaktan geçiyor sanırım.
Yine çok iyiydiniz, teşekkürler. Milan Kundera'nın yaklaşık yirmi yıl önce yazdığı " Yavaşlık " hız ve unutma konusunda son derece zihin açıcıdır. Yavaşlıkla hatırlama hız ile unutma arsında çok sıkı bir bağlantı vardır. Çok yoğun enformasyon da hiç enformasyona yakın bir etki yapar. Her şeyden haberdar olup çabucak unuturuz ama artık artık hiç bir şekilde masum kalamayız.
Harika bir yayın olmuş Dilara hanım. Teknoloji ile nasıl bir ilişki kurmamız gerektiği hususunda fikir verici. Ben yıllar önce Instagram hesabımı kapatmakla ne kadar doğru bir karar verdiğimi zamanla daha iyi anlıyorum. Benzer bir rahatlamayı futbol izlemeyi bıraktığımda da yaşamıştım. Şu hayatta bize faydası olmayan (aksine zararı olan), sosyal ilişkilerimizi ve günlük hayatımızı olumsuz etkileyen çok fazla uyarana maruz kalıyoruz. Sizin de belirttiğiniz gibi "dünyayı kendi bant aralığımıza kadar küçültmemiz" gerekiyor.
Ay çok gurur duydum. Diksiyonun ve lafzın ile çok daha dikkat çeken gelecek başarının çağrısına yoldaş. Örnek bir kadın olarak daha çok öne çıkıp başarının devamını diliyorum. Böyle kadınlarımız daha çok artması ve istediklerinin ardından gitmesi için elde edebileceklerinin ardına koymaması dileğiyle.
17 yaşındayım 18 me giricem YKS senemdeyim ve bu sorunu çok fazla yaşıyorum ama attığınız videoya bayıldım gerçekten harika bir iş yapıyorsunuz dünyadaki bu düzenin sadece bize atılan kısmıyla ilgilenmeyip ne neden nasıl niçin oldu etkiledi gibi durumlarına da değiniyorsunuz aşık oldum resmen videoya umarım ben de ileride sizin gibi şeyler yapabilir görebilirim 🤍
Videda İngilizce seçeneğinin olması çok hoşuma gitti. Seslendiren sanırım sensin. Umarım içeriklerin bu şekilde daha geniş ve güzel kitlelere ulaşır. Seni izlerken İngilizceye maruz kalmak ayrıca güzel olacak.
Video tamamen 1:12 bahsi geçen kitaptaki argüman ve araştırmalardan ibaret. Kitabı tanımanıza yardımcı olabilir ama tavsiyem kitabı edinip okumanız odağınızı iyileştirmede daha etkili olacaktır. Kitabı kısa süre önce edindim ve okumaya devam ediyorum. Kitabın sürükleyici ve içine alan anlatım tarzı odak kavramını daha iyi anlayıp sindirmenize yardımcı olacaktır.
4:00 Mesela şöyle bir soru da sorabiliriz: Önceki nesillerin yaşam tarzında dikkat süresinin çokta önemi var mıydı? Çok daha eskilere gidersek (sanayi devrimi öncesi veya daha eskisi) dikkat çeşidi/tarzı şimdikiyle aynı mıydı? Eğer değil de farklıysa o zaman bugünün dikkati/dikkat süresiyle öncekilerin dikkati/dikkat süresini kıyaslayabilir miyiz? Ben hangi konuda olursa olsun sorulacak sorular ve yapılacak kıyasların devrin ve çağın tüm gereksinimlerini düşünerek yanıtlamayı doğru buluyorum. Mesela insan ömrünün 40 sene olduğu çağdaki yaşam tarzında acaba dikkat süresinin önemi var mıydı?
2 ders geometri videosu izledim sonra geldim barış Özcan izledim oradan buraya geçtim derse geri dönmeli ve çalışmalıyım ama şuan RUclips bana portal içerikleri gösteriyor.😅
RUclips ve discord hariç sosyal medya uygulamalarını kullanmayı bıraktım. Tüm bu odaklanma sorunlarının farkındaydım ve çokta ani olmayan bir kararla bıraktım. Arada web tabanlı instagram kullansamda sadece yakın arkadaşlarımın hikayelerine bakıp çıkıyorum. Arkadaşlarım dönmem için ısrar etselerde ben alışmaya başladım ve dönmeyeceğimi söyleyerek büyük bir irade gösterdiğime inanıyorum.
Şu odaklanma konusu daha iyi anlatılabilir mi ? Koca bir HAYIR .Pelin Hanım bu anlatım işini en son seviye taşımış anlaşılan,bu çok belirgin.Sanırım bir işe odaklanma hususunda tam bir MASTER olmasıyla başarmış bu anlatım becerisini.Tebrikler.
Ben tek bir şey yaparken odaklanamıyorum. Mesela film izlerken örgü örmem gerek. Sinemada örgü öremediğim için zihnim kayıp gidiyor, filmden başka herşeyi düşünüyorum. Anladığım biri zihinsel biri mekanik ve yeknesak iş yaparken daha rahat çalışıyorum. Hâttâ yatakta kitap okurken elim ister istemez gidip sayfaların köşelerini çeviriyor.
Bu bende de var.Herşeye yetişmeye çalışıyorum.Bunu yavaş yavaş düzeltmeye çalışıyorum.Pomodoro tekniğini kullanarak tek bir şeye odaklanmaya çalışıyorum.
Bu kitabı iki defa okudum. Ve hayran kaldım gerçekten. Çevremdeki herkese şiddetle de tavsiye ediyorum. Mutlaka kitaplığınizda bulunmalı. Şu an WhatsApp dışında hiçbir sosyal mecra yüklü değil bu kitap sayesinde. Yüzünüze tokat gibi çarpan harekete geçiren bir kitap. Okuyun okutturun.
Merhaba Dilara hanım ben şuna dikakt çekmek istiyorum. Bilgi demek yerine cok defa enformasyon dediniz. Bunun sebebi bilgi kelimesinin tam olarak anlamı karşılamaması mı yoksa tercih mi?
bende şu sosyal medyadan uzaklaşmak istiyorum.çoğu zaman odaklanma sorunu yaşıyorum. umarım başarırım. ama bu sizi takip etmeyeceğim anlamına gelmiyor. sadece trafiği azaltmakta fayda var. her halde eskiden insanlar bu kadar çok gereksiz bilgi edinmiyorlardı. özellikle instagram,tweeter, tik tok gibi uygulamalar kullanmıyorum. sadece face ve whatsapp var.. şimdilik onları mecburi olarak kullanıyorum..video için teşekkür ederim...
Çok değerli bir video olmuş yüreğine sağlık. Videoya bir türlü odaklanamadım. Durumlar vahim gerçekten. Sürekli geriye alıp kaldığım yerden devam ettim. Şu anki insanliğın en büyük sorunu bu olsa gerek. Bu konuda praktik agırlıklı videolar yaparsaniz memnun oluruz. Tskler
Harika bir videoydu. Kendimle hesaplaşmalarım, zihinsel dağınıklığım, her şeyin farkında olmama rağmen yanlışı bilerek tercih edişlerim, günümü düzenlemek için çabalamalarım... Bu tür videolar insanların hayatlarını değiştirmez ama en azından insana bir motivasyon sağlıyor. Silkelen ve kendine gel diyorum kendime. Selamlar sevgiler...
İngilizce versiyonlari da harika olmuș! Daha önceki denemeleri de bir ara dinlemistim ama Türkçe versiyonuyla devam etmeyi tercih etmiṣtim. Bu son videolarda baya büyük değiṣimler olmuș. Ai yardımı vs.... fark etmez... Hepsi bir emek! Ellerinize saglik. İngilzcesini gelistirmek ve Dilara hanımi dinlemek isteyenler çok rahat bir sekilde faydalanabilirler. Sadece altyazi da kullanmak isterseniz bazen sesle altyazilarinin senkronizasyonu bozuluyor. Eminim o kısmı da bir iki videoya düzene girmiṣ olacaktir. İyi ki varsınız cesur güzel insanlar!🎉😊🎉
Bugün sizi tanıdım. Videolarınızı izlerken bugün gerçekten çok verimli çalıştım (insan kaynakları yöneticisiyim). Şu an karşımda 100 saat aralıksız konuşsanız, hiç bıkmadan sizi dinleyebilirim. O kadar çok keyif, huzur veren bir anlatım tarzınız ve ses tonunuz var ki, maşallah diyelim :) bundan sonra müdaviminiz olacağım sanırım. Umarım hak ettiğiniz gibi daha iyi yerlerde olursunuz, kıymetiniz bilinir.
Yaklaşık birkaç gündür Instagram kullanmıyorum ve bugün de Twitter'a bir ara verdim. Sonrasında da bu videoyu önerdi bir arkadaşım. Umarım planlarımı da düzenleyip uygulamaya başlayabilirim bu sayede.
Tüm videolarını izlediğim için artık bir seferde senin iki üç videonu izlemem mümkün değil. Ama seni ilk keşfettiğimde yaptım bunu.. üstüste 5-6 videonu izledim başlarda.. Bence sıkıcı değilsin, seviyorum seni Dilara Hocam ❤
6 месяцев назад+1
Hayatını kendi ellerine almak isteyen insanların bunu kendi dışındaki araçlarla yapabileceklerine inanmıyorum malesef. Buz dağının altında öyle bir bilinçdışı ile yaşıyoruz ki akıl hem bir işbirlikçi hem de baltalayıcı oluyor kendini yönetmek isteyen insana. Yine de teşekkürler...
O kadar güzel noktaladınız ki "Ben buna verdiğim zamanda başka neler yapabilirdim" Çünkü bu hayatta sahip olduğumuz en kıymetlı şeylerden biri zaman. Ve aslında para vererek satın aldığımız şeylerin karşılığında bile dolaylı olarak zamanımızı veriyoruz. Belki de önce para kazanmak için verdiğimiz zaman buna değiyor mu? bunu sorgulamalıyızdır.
Bir yandan oyun oynarken bir yandan bu videoyu izlemem biraz absürt olsa da neyse ki videoyu izlemeden önceki kişiyle aynı kişi değilim. Odaklanmaya değecek içerik görmeyi özlemişiz. Emeğinize sağlık. :):)
Neyle, niçin, nasıl, ne kadar ilgilenmemiz ve yoğunlaşmamız gerektiğini beynimiz ve kalbimiz bilir. Çok isabetle belirttiğiniz gibi biz kendi benliğimizin alanından soyutlandığımızda ve bunu da irademizin zayıflığı ve isteğinizin yoğunluğuyla yaptığımızda, sadece dışımızda olanın ilgiye ve değere layık olduğuna endeksli olduğumuzda , kendimize yaptığımız bu haksızlıklar ile konu ne olursa olsun biz ona saplanıp , yönelip kendimizi unuturuz, insan olduğumuzu unuturuz.
Harika içerikler üretiyorsunuz, hem tebrik ediyor hem de teşekkür ediyorum. Sonsuz kaydırma konusuna değinmek ve özellikle çocuklardaki olumsuz etkisine dikkat çekmek istiyorum. Çalışan ebeveyn ve ders, kurs, sınav gerçekliğiyle boğuşan öğrencilerin dopamin ihtiyacını kontrolsüzce elindeki telefonla karşılamaya çalışan, gelecekte kaybolmuş ve haz bağımlısı bir toplum içinde yaşama endişesi duyuyor ve kaygılanıyorum. Özellikle MEB bu konuda çağa uygun bir argüman geliştirmesi gerekiyor ve acil.
Muhteşem bir bakış açısıyla çok iyi bir noktaya değinmişsiniz. İçerik üreticilerinin ne ürettiğini bilmeden öylesine takip edip onların arka planda verdikleri mesajları sindirerek geçiyor ömrümüz. TV'deki doktorlardan instagram'daki ünlülere kadar hepsi birileri daha fazla para kazansın diye çırpınıyor çünkü kendileri de bu sayede hayatlarını geçindiriyor. Maalesef duyulan ve görülen her şey bizi daha yüzeysel bir tüketici varlıklar haline getiriyor.
Neredeyse 1 yıldır dizenli meditasyon yapıyorum ve zihni eğittikçe dikkat,odaklanma,anda kalabilme sürem artıyor,pratik öncesi ve sonrasında hayatımda muzzam bir fark oldu.Zihnimdeki düşünceler geri çekildikçe her şey daha berraklaştı... Sosyal medyada da fazla vakit geçirmiyorum zaten dikkat geliştiği için zihnimin eğlendirilme ihtiyacı da olmuyor. Kısacası meditasyon meditasyon meditasyon
Abla belki konuyla ilgili değil ama keşke enformasyon demek yerine bilgi diye gitseydin, anlatırken kafamin karıştığını hissettim sanki bambaşka bir kavram anlatiyormussun gibiydi gidip bakınca daha iyi anladım video bir anda daha anlamlı hale geldi. Yine de ellerine sağlık.❤
Enformasyon ve knowledge her ikisi de bilgi demektir ama ikisi arasında dağlar kadar fark var. Bilinçli olarak enformasyon diyor. Enformasyon akıp giden bağlantı oluşturmayan bilgidir. Knowledge ise bağlantı kurulmuş anlaşılmış hayata dokunan bilgidir.
@@betulyilmaz5931 o zaman ilk başta; bu arasında hiçbir bağlantı olmadan kullanılan bilgi, bağımsız belki de alakasız gibi sıfatlarla desteklenerek devam edilemez miydi? (meraktan soruyorum amacım gerçekten kin kusmak değil yazıda ses tonu geçmiyor maalesef)
2:56 Ben de tam olarak böyle düşünüyordum. Sistemde bir sorun varsa bile asıl sorun bende olmalı. Mücadele eden fedakarlık yapan birsürü insan var. 5. Sınıftan üniversite sınavına kadar her gün ders çalışan birini tanıyorum. Arkadaş ortamı bir şeyi yok. Aslında ben zorunlu kalsam böyle fedakarlıklar yapabilirim.
Peki bu kadar hızlanan ve derinleşemeyen bir dünyada derinleşmemiz bizi yalnızlaştırmaz mı? En basitinden bir örnek verecek olursam; insanlarla hatta internet çağına doğmamış insanlarla bile konuşurken uzun cümleler kurduğunuz anda dikkatleri dağılıyor ve mecburen böle böle anlatmak zorunda kalıyorsunuz. Belki de dünya nereye gidiyorsa bizde ayak uydurmalıyız çünkü benim gördüğüm kadarıyla derinleşmenin bize bireysel açıdan birsürü faydası var fakat diğer insanlarla bir arada yaşarken daha çok zararı dokunuyor ve anlaşmanızı zorlaştırıyor.
daha önce var mıydı emin değilim ama ingilizce ses seçeneği çok iyi olmuş. dünya çapında bir kitleye ulaşmana mutlaka katkı sağlayacaktır. sadece esas konuşmandaki gibi vurgu tonlamalar, yeri gelince gülmeler vs olsa dinlemesi çok daha keyifli olabilir bence :)
Çok iyi cidden ben İngilizceye merakli biriyim önce İngilizce izleyip anlamadığım kısım olunca Türkçe yapıyorum ve böyle öğrenince daha kalıcı oluyor :)
Aslında takip ettiğiniz sayfalara ve ayırdığınız süreye göre değişim gösterecek bir olay... Ben bilgi içerikli sayfaları takip ediyorum ve günün sadece akşam vakitlerinde uygulamaya giriyorum ve herhangi bir sorun olmuyor. Eğer gündüz de girmek gibi bir isteğiniz olursa onun yerine satranç oynayın odaklanmayı, düşünmeyi çok açıyor. Benim de eskiden Instagram hesabım yoktu ve böyle düşünüyordum ondan bunları söylemek istedim tabii yine sizin tercihiniz. (Tw için geçerli değildir bu söylediklerim, orası boş, silmek en iyisi.)
Bu deneyimi yaşamış birisi olarak, bu sorunu yaşayanlara naçizane tavsiyem, başlangıç olarak bütün sosyal medya uygulamalarınızın bildirimlerini kapatın. Kısa sürede yaşam kalitenizde ciddi bir artış fark edeceksiniz. Daha da ilginci, belli bir zaman sonra o uygulamalardan bazılarına girmeyi bile unutacaksınız. Çok güzel bir kitabın, çok başarılı bir değerlendirmesi olmuş. Emeğinize sağlık.
Muhteşem bir anlatım. Ayça Karaman ın kitabını okuduğumda bende de bir sürü fikir oluşmuştu. İşin açıkcası bunları ne kadar erken özellikle lise kademesine anlatsam diyr düşünürken , isimler , örnekler çok iyi anlaşılır oldu. Bu hafta etkinlik var ve bu bilgileri paylaşmak için sabırsızlanıyorum. Elbette emeğe saygı video ismini vereceğim :)
En çok RUclips video izleme yapıyorum. Açıyorum takip ettiğim kanalları izliyorum (yani çoğunluk dinliyorum)bir yandan dikiş dikiyorum veya yemek yapıyorum. Sesini dinlemek yetiyor çoğunlukla. Bunu da yemek yaparken dinledim. Instagram ı çok az face i neredeyse hiç gibi kullanıyorum. Güzel bir konuyu ele almış ve yorumlamışsın Dilara emeğine sağlık
Seni ilk kesfettigimde tum videolarını arka arkaya izlemiştim bağımlılık yapmıştı. Tabi hepsini anlamamıştım sonradan tekrar tekrar izleyerek fikirler edindim.
Bu videoyu yüz bakımı ve saç kurutmasi ve diger bircok aktivite ile beraber yapmam peki 😂, otomatik yapildiklari için tabii çok odak gerektirmiyor fiziksel aktiviteler
Harika bir içerik. Teşekkürler Dilara hanım. Ben de Johann Hari'nin "Çalınan Dikkat" kitabını okudum. Elimde okunmayı bekleyen "Kaybolan Bağlar" kitabı var. Şunu da eklemek isterim; Metis Bilim serisinde çok iyi kitaplar var, konuları, içerikleri, çevirileri kaliteli. 🤚🌸
Yine güzel yaşamın, güzel insanın dünyasını ve içinde bulunduğu derin boşluğu ve nedenlerini gerçekçi tatlı ekşi tadında anlatmışsınız.. günümü ve zamanımı odagimi ve beynimi ne kadarda iyi degerlendiriyorum..🎉🎉🎉 yaşasın..😉
Telefonu evde bırakın ve dışarıda günde bir saat yürüyün. Hafta sonunuzda bir gününüzü telefonsuz geçirin. Doğaya sığının. Bir ağacın altına oturup ağacı izleyin kuş seslerini duyun. Su kenarına gidin. Evinizde lambaları kapatıp koltukta bir saat oturun. Bazen gözlerinizi bağlayıp da durabilirsiniz.
İlgilenenlere Cal Newport'un Pürdikkat kitabını da tavsiye ederim. Derin çalışmakla ilgili pratik tüyolar veriyor ve neden odaklanmış bir hayat sürmemiz gerektiğini sağlam argümanlarla temellendiriyor.
@pelindilaracolak Bu nusibetten bende muzdaribim sanırım keza güzelliğinizi seyretmekten söylediklerinize odaklanamadım. Video ufuk açıcı ve durup kendi davranışlarımı tespit etme dürtüsü uyandıran bir yapım olmuş bunun için teşekkür ederim.
uzun zamandır savunduğum bir tez var. Artık devletler seviyesinde bütün sosyal uygulamalardaki sonsuz kaydırmanın yasaklanması veya sınırlandırılmasını yasalarla garanti altına alınması gerekiyor. Çünkü bu gerçekten ulusal bir mesele haline gelmiş. Ben kendim bilinçli bir birey olmama rağmen sonsuz kaydırma içerisinde çok defa kayboluyorum. Benim gibi milyonlarca insanı düşündüğünüz zaman bunun ulusal bir problem olduğunu milyonlarca vatandaşın belki de çok daha değerli hale gelebilecek zamanın çalınması milli Servet olarak bile bakılabilir. Umarım bir gün bu yasa meclise gelir ve bu özellik yasalarla sınırlandırılır
315* O sizden yalnız temizlik, saflık ve gösterişsiz doğruluk ister. O'na inanmıyorsanız, çareniz temizlik ve saflıktır. Dikenlerinizi temizleyiniz... Hayır yalnız öyle gelecek size. O sizi sizden iyibilir...Kendinizi saklamaya uğraşmayınız. Kendinizi, kendinizden bile saklıyorsunuz...Bu size iyigün getirmez. Dikkatli olunuz. O'nu biliniz,biribirinizi seviniz. Sizler ve insanlar, biliniz ki O'nun ailesidir.@
videoya odaklanamadım bile introdan sonra kapattım. sonra vicdan yapıp geri geldim bakalım ne kadar odaklanıcam çok zorladım 5.02 de veda ettim. kalanlarara başarılar
Haberleri kaçırmadan her yerden takip eden benim gibi bir manyağı ehlileştirmiş bir kitap canım arkadaşımın önerisi ile okuduğum bu kitap sayesinde bütün sosyal medya hesaplarımı sildim evden tv attım tek takıldığım yer burası o da arada sırada cidden dönüşüm yaşatan bir kitap yazarına minnettarım.
Bağımlılıkları telefon kutulama gibi yöntemlerle bırakma başka komplikasyonlar oluşturabilir. Farklı yayınlarda bu durumların ciddi sağlık problemlerine neden olduğunu anlatıyordu.
Pelin hanım merhaba. Sadece dijital çalışan insanlar için video çekseniz çok mutlu olurum. Kendinizin de öyle olduğunuu düşündüğümden kesin çok güzel çözüm önerileriniz de olur. Hep internetde çalış, internetde eğlen derken 20 saat online ola biliyoruz. Sosyalleşme, iş, seyahat dengenizi nasıl sağlıyorsunuz merak ediyorum. Sevgiler. Baküye de bekleriz :)
bu videoyla bağlantılı bir film tavsiyesinde bulunacağım ‘social dilemma’ mükemmel bir şaheser ya belgesel tadında da olduğu için sıkmıyor bence ve sosyal medya yaratıcılarının gözünden sosyal medyanın karanlık tarafı anlatılıyor
bir yazı okumuştum "buna 'sosyal' medya deniyor ama bizi sadece yalnızlaştırıyor" diye, katılıyorum ve üniversite zamanımda kullanmak istemiyorum umarım bu durum sosyalliğimden götürmez
"Whatsapp"diyene kadar icimden surekli " hayatimizi calan whatsapp" diyip duruyordum. Ben bir ogretmenim ve ogretmen olana kadar hic bu kadar telefonla ilgilenmemistim. Üstelik surekli cekilen ve paylaşılmak istenen fotoğraflar ve sanki her seyin o fotograflar icin yapiliyor olması hissiyatı beni benden alıyor... Sanki o fotograflar olmasa inanmayacagiz onu yasadigimiza. Cok sıkıldım cidden. Ama iletisim icin mecburuz ya da işi birakacagiz ...
Denizden Karaya çıktığımızda yüzmek için evrimleşmiş organlarımızı kaybetmemiz bizi eksik değil güçlü kıldı. Şimdi diyoruz ki, odaklanamıyoruz, bunu korumalıyız.
Önceki nesillere kıyasla odaklı kalma süremiz azalırken bizden sonra gelen nesil için odaklı kalma süremiz çok bile olabilir. Sizin verdiğiniz örnek ile aydınlanma çağındaki insanlar kendinden önceki nesille kıyaslandığında karanlık çağ olarak bile ifade edilebilirken kendinden sonraki nesil içinde aydınlık(lanma) çağı olarak anılmış. Burda şimdiyi önce ve sonra ile kıyaslamak çok mühim
çalınan dikkat isimli johann hari'nin kitabını okumanızı tavsiye ediyorum arkadaşlar. 27 dakikalık bir videoya indirgenecek konu değil. hayatımdaki çoğu şeyi değiştirdi. başarılar herkese.
Halihazırda içinde yaşadığımız kültür sadece dikkati yok etse iyi olurdu insana dair olan her şeyi sanki birer hayvanmışız da hayatımız sadece zevk almak üzerine kurulmuş gibi bizleri birer zevkpereste dönüştürüyor he diyebilirsin yaptığımız her şeyi az da olsa zevk aldığımız için yapmıyor muyuz zaten ben de derim ki mazlum insanlara yardım ederek keyfe ulaşmak vardır bir de her gün içip başka bir karşı cinsle beraber olarak zevk almak vardır ilkine erdem deriz ikincisine kedi köpek filan da diyebiliriz...
Bir metinle ilgili Google da arama yaparken bir yüksek lisans tezine denk geldim. Sonuç bölümünde, tezi yazan kişinin daha önce matematikle ilgili topology diye bir bölüm bitirdiğini görüp bu neydi diye bakayım dedim ve arama sonuçlarında "felsefede topoloji nedir" diye çıkan linke tıklayıp, oradan geometrik şekillere gittim ve hemen akabinde "kenar uzunlukları bilinmeyen yamuğun alanı nasıl hesaplanır" diye çıkan bir linke tıklayıp lise bilgilerini hatırladım. Ben aslında "Aristo'nun birinci analitiklerindeki bir pasajın orijinal metnini arıyordum en başta, ne işim var kenar uzunluğu bilinmeyen yamuğun alanının hesaplamasında" dediğim anda ise aramaya başladığım an ile o an arasında 25-30 dakika geçtiğini fark ettim. Söyleyeceklerim bu kadar.
Bu kitabı okuduktan sonra etkilenmiş ve odaklanma sorunları olduğundan yakınan bir arkadaşıma öneride bulunmak istemiştim. Ama sonra okuması yönünde daha etkili olacağını düşünerek kitabı ben ona hediye ederek, okumasını ufak bir ödeve çevirmeye çalıştım. Neredeyse bir yıl geçmesine rağmen okuduğuna ilişkin bir dönüş olmadı. Başka bir arkadaşımın da bu kitabı okuduğunu instagram paylaşımından gördüm. Okuduktan sonra bir şeyleri değiştirip değiştirmediğini, değiştirdiyse neler yaptığını sordum. Müsait olduğunda cevap vereceğini yazdı. Ondan da son bir yıldır bir dönüş alamadım. Ben kitabı okuduktan sonra: - Telefonda bulunan dijital sağlık ( android ) ayarlarında her bir uygulamaya gün içerisinde kullanabileceğim süre kısıtlamaları koydum. Bu süre dolduğunda uygulamaya girişi engelliyor. - Telefonun mod ayarlarını düzenledim. Odaklanarak çalışmaya ayırdığım zamanlarda tüm bildirimleri, aramaları ve mesajları kapatıyor. ( isterseniz favori listesindeki bazı kişilerin size ulaşmasına yada aynı kişi 15dk arayla iki kez ararsa uyarı almaya vs. izin verebiliyorsunuz. ) Böylece oradan gelmiş bir whatsapp sesi o mesaja bakmamış olsam bile içimde merak uyandırmıyor ve odaklanmamı engellemiyor. - Haftalık planlamalar için klasik bir masaüstü haftalık ajanda ile google keep kullanıyorum. Bunun dışında spor yapacağım, kitap okuyacağım zamanları da alışkanlık olması için günün hep aynı zamanlarına koyuyorum. Mesela kitapları günün yoğun ve rahatsız edilme ihtimali yüksek zamanlarında okumaya çalışmak yerine daha az rahatsız edileceğim erken sabah saatlerinde okuyorum.
Selamlar abla, 20.55'te "Soyismini asla telaffuz edemediğim şu teorisyen" demişsin ama editlerken koymayı unutmuşsun sanırım. Merak ettim de kim olduğunu, öğrenme şansım var mı acaba? Xkcndknfd
Pelin selam dünden beri sözünü ettiğin kutuyu araştırıyorum bunun belli bir ismi var mı acaba hani telefonu içine koyduğumuz ve belli bir süre erişemediğimiz , yani telefonu almak için kendisini kırmamız gereken kilitli kutuların adı nedi? Ne diye geçiyor
Videonun sponsoru Akiflow aracılığıyla zaman yönetimi pratikleri ile tanışın; haftalık programınızın kontrolünü elinize alın. Üyeliğinizin ilk senesinde tam %70 indirimden faydalanmak için kod "PELIN."
Denemek için: bit.ly/44hNzFB
WhatsApp konusunda katılıyorum. Mesajlaşmaktan nefret ediyorum şahsen. Çünkü 5-10 dakikada bitecek olan bir mevzu tüm gün sürebiliyor. Ve zihni meşgul ediyor. En iyisi arayıp veya buluşup konuşarak çözmek.
aslında bir kaç kelime ile çözülecek mevzuyu insanlar neden konuşarak uzatıyor bu daha önemli.
@@orhan819 bruh
@@Günolaharmanola okulu, işi olanlar için fazla mümkün değil bu tavsiye. Notlar atılıyor, bilgilendirmeler yapılıyor. Ama arkadaşlarla konuşmak vakit kaybı orası doğru
Buluşmak için harcanacak zaman. Konuşurken de fazla gereksiz sözler sarf ediliyor, ama yazarken daha konsantre oluyor insan, daha az zaman kaybı oluyor, ayrıca insanın işi olabilir, o an konuşmaya zamanı olmayabilir, fakat boş zamanında yazabilir.
@@cagatai1 Bu yoruma fazlasıyla katılıyorum 🐱
Lise de telefonum yoktu ve dikkat sürem çok iyiydi. Sayfalarca kitap okuyabiliyordum. Üniversiteye geçtim ve telefonum oldu. Artık 10 sayfa kitap okumak bile bana çok zor geliyor. Eski günlerimi özlüyorum. İrade sahibi olmayan insanlar için telefona mesafe koymak çok zor.
Kesinlikle katılıyorum. Ben artık çok az okuyorum. Ayda bir kitap gibi.
@@fahrettinanuk7225 en azından okuyorsunuz onu yapmayanlarda var şimdi 1 olur sonra 3
Ben de öyle maalesef 🤦🏻♀️ne filmlere, ne kitaba, ne birisi konuşurken ona odaklanabiliyorum.
aslında videoda da bahsedildiği gibi sorun sizin iradeniz değil. muhtemelen sıkı bir çalışmayla -örneğin telefona bakmak istediğinizde bunun yerine sizi daha çok kendine çeken kitaplar okumak gibi- halledilebilir bir sorun. aynı sorundan mustaribim bir süredir. eskiden haftada iki kitap bitirirken şimdi doğru düzgün okumuyorum bile. ama yine de düzeltilebilir olarak bakmak gerek. siz de pes etmeden devam edin lütfen :)
@@Zeynep-yd3nq son günlerde sevdiğim sesli kitapları dinliyorum öbür taraftan ağırda olsa kasmadan fiziki olarak okuyorum galiba işe yarayacak😂😂
Acaba bu videoyu dikkati dağılanlar izleyebilecek midir?
Ödev yaparken arkada dinledim ajlksjhfgdsgs
Başaramadım
Hangi video?
videoyu sadece 5 dakika ekrana odaklanarak izledim
Evet dikkatim aşırı dağınık ama bu tarz videolar ekrana kilitliyor
Enformasyon bombardımanına tutulduğumuzu söyleyip ardında da hiç alakasız bir reklamı NPC gibi anlatmak çok tutarlı olmuş gerçekten. Black Mirror bölümü gibi
Çok haklısınız. Sosyal medyaya karşı çekilen videolar moda oldu o yüzden herkes umrumda olsun olmasın video çekiyor
@@caner0210 vah vah. ne hale gelmişiz böyle. çok yazık gerçekten
bitmişiz biz
Yemlenen bir güvercin olduğumuz gerçeğinin dehşeti.. Harika bir içerik yine, emeğinize sağlık :)
Uygulama felan sizi kurtarmaz daha çok bağımlı yapar, açın kitap okuyun, o ara telefonun sesini kısıp uzak tutun. Okuma bitince telefonu bir ödül gibi görüp ona koşmayın, tekrar kitap okuyun, olmadı dolaşmaya çıkın. Demem o ki bir şeyle aranızdaki bağı yeniden inşa etmek istiyorsanız önce ondan tam olarak bağımsızlaşmanız lazım.
evet çok doğru. videoyu izlerken bunu düşünmüştüm. plastik kutuya koymak veya detoks gibi pasif savaşlar aslında ona olan bağlılığı daha da artırıyor. tek yolu telefonsuz da bir hayatın mümkün olduğunu kendine kanıtlamaktan geçiyor sanırım.
Yine çok iyiydiniz, teşekkürler.
Milan Kundera'nın yaklaşık yirmi yıl önce yazdığı " Yavaşlık " hız ve unutma konusunda son derece zihin açıcıdır. Yavaşlıkla hatırlama hız ile unutma arsında çok sıkı bir bağlantı vardır. Çok yoğun enformasyon da hiç enformasyona yakın bir etki yapar. Her şeyden haberdar olup çabucak unuturuz ama artık artık hiç bir şekilde masum kalamayız.
Harika bir yayın olmuş Dilara hanım. Teknoloji ile nasıl bir ilişki kurmamız gerektiği hususunda fikir verici. Ben yıllar önce Instagram hesabımı kapatmakla ne kadar doğru bir karar verdiğimi zamanla daha iyi anlıyorum. Benzer bir rahatlamayı futbol izlemeyi bıraktığımda da yaşamıştım. Şu hayatta bize faydası olmayan (aksine zararı olan), sosyal ilişkilerimizi ve günlük hayatımızı olumsuz etkileyen çok fazla uyarana maruz kalıyoruz. Sizin de belirttiğiniz gibi "dünyayı kendi bant aralığımıza kadar küçültmemiz" gerekiyor.
Ay çok gurur duydum. Diksiyonun ve lafzın ile çok daha dikkat çeken gelecek başarının çağrısına yoldaş. Örnek bir kadın olarak daha çok öne çıkıp başarının devamını diliyorum. Böyle kadınlarımız daha çok artması ve istediklerinin ardından gitmesi için elde edebileceklerinin ardına koymaması dileğiyle.
17 yaşındayım 18 me giricem YKS senemdeyim ve bu sorunu çok fazla yaşıyorum ama attığınız videoya bayıldım gerçekten harika bir iş yapıyorsunuz dünyadaki bu düzenin sadece bize atılan kısmıyla ilgilenmeyip ne neden nasıl niçin oldu etkiledi gibi durumlarına da değiniyorsunuz aşık oldum resmen videoya umarım ben de ileride sizin gibi şeyler yapabilir görebilirim 🤍
Merhaba bende yks öğrencisiyim ayt mat netlerin kaç
Videda İngilizce seçeneğinin olması çok hoşuma gitti. Seslendiren sanırım sensin. Umarım içeriklerin bu şekilde daha geniş ve güzel kitlelere ulaşır. Seni izlerken İngilizceye maruz kalmak ayrıca güzel olacak.
Video tamamen 1:12 bahsi geçen kitaptaki argüman ve araştırmalardan ibaret. Kitabı tanımanıza yardımcı olabilir ama tavsiyem kitabı edinip okumanız odağınızı iyileştirmede daha etkili olacaktır. Kitabı kısa süre önce edindim ve okumaya devam ediyorum. Kitabın sürükleyici ve içine alan anlatım tarzı odak kavramını daha iyi anlayıp sindirmenize yardımcı olacaktır.
4:00 Mesela şöyle bir soru da sorabiliriz: Önceki nesillerin yaşam tarzında dikkat süresinin çokta önemi var mıydı? Çok daha eskilere gidersek (sanayi devrimi öncesi veya daha eskisi) dikkat çeşidi/tarzı şimdikiyle aynı mıydı? Eğer değil de farklıysa o zaman bugünün dikkati/dikkat süresiyle öncekilerin dikkati/dikkat süresini kıyaslayabilir miyiz?
Ben hangi konuda olursa olsun sorulacak sorular ve yapılacak kıyasların devrin ve çağın tüm gereksinimlerini düşünerek yanıtlamayı doğru buluyorum. Mesela insan ömrünün 40 sene olduğu çağdaki yaşam tarzında acaba dikkat süresinin önemi var mıydı?
Bağımlılık yapmadığın kısmı doğru değil Dilara... Kanalından çıkmıyorum resmen, ne zaman RUclips'a girsem elim bu kanala gidiyor hahxhahxhs
2 ders geometri videosu izledim sonra geldim barış Özcan izledim oradan buraya geçtim derse geri dönmeli ve çalışmalıyım ama şuan RUclips bana portal içerikleri gösteriyor.😅
@@-YED- portal da bataklık gibi gerçekten insan girince çıkamıyor daha fazlasını istiyor efsunlu bir kanal dhxmsjxmem
Ducane oneririm
Netler kac baskan@@-YED-
RUclips ve discord hariç sosyal medya uygulamalarını kullanmayı bıraktım. Tüm bu odaklanma sorunlarının farkındaydım ve çokta ani olmayan bir kararla bıraktım. Arada web tabanlı instagram kullansamda sadece yakın arkadaşlarımın hikayelerine bakıp çıkıyorum. Arkadaşlarım dönmem için ısrar etselerde ben alışmaya başladım ve dönmeyeceğimi söyleyerek büyük bir irade gösterdiğime inanıyorum.
Şu odaklanma konusu daha iyi anlatılabilir mi ? Koca bir HAYIR .Pelin Hanım bu anlatım işini en son seviye taşımış anlaşılan,bu çok belirgin.Sanırım bir işe odaklanma hususunda tam bir MASTER olmasıyla başarmış bu anlatım becerisini.Tebrikler.
Ben tek bir şey yaparken odaklanamıyorum. Mesela film izlerken örgü örmem gerek. Sinemada örgü öremediğim için zihnim kayıp gidiyor, filmden başka herşeyi düşünüyorum. Anladığım biri zihinsel biri mekanik ve yeknesak iş yaparken daha rahat çalışıyorum. Hâttâ yatakta kitap okurken elim ister istemez gidip sayfaların köşelerini çeviriyor.
Bu bende de var.Herşeye yetişmeye çalışıyorum.Bunu yavaş yavaş düzeltmeye çalışıyorum.Pomodoro tekniğini kullanarak tek bir şeye odaklanmaya çalışıyorum.
Bu videoyu izlerken dahi daha 6.dakikasında 3 4 farklı iş + farklı videolara bakıp geri döndüm....
Halimiz Harap 😊
Bu kitabı iki defa okudum. Ve hayran kaldım gerçekten. Çevremdeki herkese şiddetle de tavsiye ediyorum. Mutlaka kitaplığınizda bulunmalı. Şu an WhatsApp dışında hiçbir sosyal mecra yüklü değil bu kitap sayesinde. Yüzünüze tokat gibi çarpan harekete geçiren bir kitap. Okuyun okutturun.
app yerine browser mantıklı
Kitabın adı ne?
Videonun açıklama kısmında bulacamdım
@@_buterfly_01 çalınan dikkat
Odak sürem çöp olmuş ders çalışırken bile 1 sa odaklanmak zor geliyor. Videoları 2x de izliyorum yine sıkılıyorum valla şaka gibi
Merhaba Dilara hanım ben şuna dikakt çekmek istiyorum. Bilgi demek yerine cok defa enformasyon dediniz. Bunun sebebi bilgi kelimesinin tam olarak anlamı karşılamaması mı yoksa tercih mi?
bende şu sosyal medyadan uzaklaşmak istiyorum.çoğu zaman odaklanma sorunu yaşıyorum. umarım başarırım. ama bu sizi takip etmeyeceğim anlamına gelmiyor. sadece trafiği azaltmakta fayda var. her halde eskiden insanlar bu kadar çok gereksiz bilgi edinmiyorlardı. özellikle instagram,tweeter, tik tok gibi uygulamalar kullanmıyorum. sadece face ve whatsapp var.. şimdilik onları mecburi olarak kullanıyorum..video için teşekkür ederim...
Çok değerli bir video olmuş yüreğine sağlık. Videoya bir türlü odaklanamadım. Durumlar vahim gerçekten. Sürekli geriye alıp kaldığım yerden devam ettim. Şu anki insanliğın en büyük sorunu bu olsa gerek. Bu konuda praktik agırlıklı videolar yaparsaniz memnun oluruz. Tskler
Harika bir videoydu. Kendimle hesaplaşmalarım, zihinsel dağınıklığım, her şeyin farkında olmama rağmen yanlışı bilerek tercih edişlerim, günümü düzenlemek için çabalamalarım... Bu tür videolar insanların hayatlarını değiştirmez ama en azından insana bir motivasyon sağlıyor. Silkelen ve kendine gel diyorum kendime. Selamlar sevgiler...
İlk defa bir videoyu pür dikkat izleyebildim. Kendimi tebrik ediyorum
İngilizce versiyonlari da harika olmuș! Daha önceki denemeleri de bir ara dinlemistim ama Türkçe versiyonuyla devam etmeyi tercih etmiṣtim. Bu son videolarda baya büyük değiṣimler olmuș. Ai yardımı vs.... fark etmez... Hepsi bir emek! Ellerinize saglik.
İngilzcesini gelistirmek ve Dilara hanımi dinlemek isteyenler çok rahat bir sekilde faydalanabilirler.
Sadece altyazi da kullanmak isterseniz bazen sesle altyazilarinin senkronizasyonu bozuluyor. Eminim o kısmı da bir iki videoya düzene girmiṣ olacaktir.
İyi ki varsınız cesur güzel insanlar!🎉😊🎉
Ai yardımı olduğunu nasıl anladınız, herhangi bir yerde kaynak mı gösterilmiş yoksa sezdiğiniz bir nokta mi var?
İşte tam da bu yüzden aynı anda birden çok işi sadece okul dışındaki şeyler için kullanıyorum. Flow state gerçekten önemli.
Bugün sizi tanıdım. Videolarınızı izlerken bugün gerçekten çok verimli çalıştım (insan kaynakları yöneticisiyim). Şu an karşımda 100 saat aralıksız konuşsanız, hiç bıkmadan sizi dinleyebilirim. O kadar çok keyif, huzur veren bir anlatım tarzınız ve ses tonunuz var ki, maşallah diyelim :) bundan sonra müdaviminiz olacağım sanırım. Umarım hak ettiğiniz gibi daha iyi yerlerde olursunuz, kıymetiniz bilinir.
Yaklaşık birkaç gündür Instagram kullanmıyorum ve bugün de Twitter'a bir ara verdim. Sonrasında da bu videoyu önerdi bir arkadaşım. Umarım planlarımı da düzenleyip uygulamaya başlayabilirim bu sayede.
Tüm videolarını izlediğim için artık bir seferde senin iki üç videonu izlemem mümkün değil. Ama seni ilk keşfettiğimde yaptım bunu.. üstüste 5-6 videonu izledim başlarda.. Bence sıkıcı değilsin, seviyorum seni Dilara Hocam ❤
Hayatını kendi ellerine almak isteyen insanların bunu kendi dışındaki araçlarla yapabileceklerine inanmıyorum malesef. Buz dağının altında öyle bir bilinçdışı ile yaşıyoruz ki akıl hem bir işbirlikçi hem de baltalayıcı oluyor kendini yönetmek isteyen insana. Yine de teşekkürler...
O kadar güzel noktaladınız ki "Ben buna verdiğim zamanda başka neler yapabilirdim" Çünkü bu hayatta sahip olduğumuz en kıymetlı şeylerden biri zaman. Ve aslında para vererek satın aldığımız şeylerin karşılığında bile dolaylı olarak zamanımızı veriyoruz. Belki de önce para kazanmak için verdiğimiz zaman buna değiyor mu? bunu sorgulamalıyızdır.
Bir yandan oyun oynarken bir yandan bu videoyu izlemem biraz absürt olsa da neyse ki videoyu izlemeden önceki kişiyle aynı kişi değilim. Odaklanmaya değecek içerik görmeyi özlemişiz. Emeğinize sağlık. :):)
Neyle, niçin, nasıl, ne kadar ilgilenmemiz ve yoğunlaşmamız gerektiğini beynimiz ve kalbimiz bilir. Çok isabetle belirttiğiniz gibi biz kendi benliğimizin alanından soyutlandığımızda ve bunu da irademizin zayıflığı ve isteğinizin yoğunluğuyla yaptığımızda, sadece dışımızda olanın ilgiye ve değere layık olduğuna endeksli olduğumuzda , kendimize yaptığımız bu haksızlıklar ile konu ne olursa olsun biz ona saplanıp , yönelip kendimizi unuturuz, insan olduğumuzu unuturuz.
1.5 yıl telefon kullanmadım,haber izlemedim.Tek yaptığım film izlemek, kitap okumak,kursa gitmek. Hayatımın en güzel zamanlarıydı.
Harika içerikler üretiyorsunuz, hem tebrik ediyor hem de teşekkür ediyorum. Sonsuz kaydırma konusuna değinmek ve özellikle çocuklardaki olumsuz etkisine dikkat çekmek istiyorum. Çalışan ebeveyn ve ders, kurs, sınav gerçekliğiyle boğuşan öğrencilerin dopamin ihtiyacını kontrolsüzce elindeki telefonla karşılamaya çalışan, gelecekte kaybolmuş ve haz bağımlısı bir toplum içinde yaşama endişesi duyuyor ve kaygılanıyorum. Özellikle MEB bu konuda çağa uygun bir argüman geliştirmesi gerekiyor ve acil.
Muhteşem bir bakış açısıyla çok iyi bir noktaya değinmişsiniz. İçerik üreticilerinin ne ürettiğini bilmeden öylesine takip edip onların arka planda verdikleri mesajları sindirerek geçiyor ömrümüz. TV'deki doktorlardan instagram'daki ünlülere kadar hepsi birileri daha fazla para kazansın diye çırpınıyor çünkü kendileri de bu sayede hayatlarını geçindiriyor. Maalesef duyulan ve görülen her şey bizi daha yüzeysel bir tüketici varlıklar haline getiriyor.
Neredeyse 1 yıldır dizenli meditasyon yapıyorum ve zihni eğittikçe dikkat,odaklanma,anda kalabilme sürem artıyor,pratik öncesi ve sonrasında hayatımda muzzam bir fark oldu.Zihnimdeki düşünceler geri çekildikçe her şey daha berraklaştı... Sosyal medyada da fazla vakit geçirmiyorum zaten dikkat geliştiği için zihnimin eğlendirilme ihtiyacı da olmuyor. Kısacası meditasyon meditasyon meditasyon
sıkıcı veya itici olmanın yakınından bile geçmiyorsun dilara, yine harika bir videoydu. tesekkurler ❤
Abla belki konuyla ilgili değil ama keşke enformasyon demek yerine bilgi diye gitseydin, anlatırken kafamin karıştığını hissettim sanki bambaşka bir kavram anlatiyormussun gibiydi gidip bakınca daha iyi anladım video bir anda daha anlamlı hale geldi.
Yine de ellerine sağlık.❤
Enformasyon ve knowledge her ikisi de bilgi demektir ama ikisi arasında dağlar kadar fark var. Bilinçli olarak enformasyon diyor. Enformasyon akıp giden bağlantı oluşturmayan bilgidir. Knowledge ise bağlantı kurulmuş anlaşılmış hayata dokunan bilgidir.
@@betulyilmaz5931 o zaman ilk başta; bu arasında hiçbir bağlantı olmadan kullanılan bilgi, bağımsız belki de alakasız gibi sıfatlarla desteklenerek devam edilemez miydi?
(meraktan soruyorum amacım gerçekten kin kusmak değil yazıda ses tonu geçmiyor maalesef)
2:56 Ben de tam olarak böyle düşünüyordum. Sistemde bir sorun varsa bile asıl sorun bende olmalı. Mücadele eden fedakarlık yapan birsürü insan var. 5. Sınıftan üniversite sınavına kadar her gün ders çalışan birini tanıyorum. Arkadaş ortamı bir şeyi yok. Aslında ben zorunlu kalsam böyle fedakarlıklar yapabilirim.
Videoyu izliyorum,ayrılıyorum ve sonra tekrar geri dönüyorum 😂
Bu videoyu izlerken bie arka planda pinterest açtım. Yok asla odaklanamıyorum tek bir şeye...
🤗ben de yorumları okuyup üzerine düşünüyorum
Peki bu kadar hızlanan ve derinleşemeyen bir dünyada derinleşmemiz bizi yalnızlaştırmaz mı? En basitinden bir örnek verecek olursam; insanlarla hatta internet çağına doğmamış insanlarla bile konuşurken uzun cümleler kurduğunuz anda dikkatleri dağılıyor ve mecburen böle böle anlatmak zorunda kalıyorsunuz. Belki de dünya nereye gidiyorsa bizde ayak uydurmalıyız çünkü benim gördüğüm kadarıyla derinleşmenin bize bireysel açıdan birsürü faydası var fakat diğer insanlarla bir arada yaşarken daha çok zararı dokunuyor ve anlaşmanızı zorlaştırıyor.
daha önce var mıydı emin değilim ama ingilizce ses seçeneği çok iyi olmuş. dünya çapında bir kitleye ulaşmana mutlaka katkı sağlayacaktır. sadece esas konuşmandaki gibi vurgu tonlamalar, yeri gelince gülmeler vs olsa dinlemesi çok daha keyifli olabilir bence :)
Çok iyi cidden ben İngilizceye merakli biriyim önce İngilizce izleyip anlamadığım kısım olunca Türkçe yapıyorum ve böyle öğrenince daha kalıcı oluyor :)
Instagram’ı birkaç hafta önce sildim keşke çok daha önce silseydim.
Sildikten sonra hayatında neler değişti?
Benimde hesabım vardı iki yıldır dondurulmuş ve kafam o kadar rahat ki
Aslında takip ettiğiniz sayfalara ve ayırdığınız süreye göre değişim gösterecek bir olay... Ben bilgi içerikli sayfaları takip ediyorum ve günün sadece akşam vakitlerinde uygulamaya giriyorum ve herhangi bir sorun olmuyor. Eğer gündüz de girmek gibi bir isteğiniz olursa onun yerine satranç oynayın odaklanmayı, düşünmeyi çok açıyor. Benim de eskiden Instagram hesabım yoktu ve böyle düşünüyordum ondan bunları söylemek istedim tabii yine sizin tercihiniz. (Tw için geçerli değildir bu söylediklerim, orası boş, silmek en iyisi.)
@@Philosophia514ben blackjack oynuyorum instaya girmek yerine
Bu deneyimi yaşamış birisi olarak, bu sorunu yaşayanlara naçizane tavsiyem, başlangıç olarak bütün sosyal medya uygulamalarınızın bildirimlerini kapatın. Kısa sürede yaşam kalitenizde ciddi bir artış fark edeceksiniz. Daha da ilginci, belli bir zaman sonra o uygulamalardan bazılarına girmeyi bile unutacaksınız. Çok güzel bir kitabın, çok başarılı bir değerlendirmesi olmuş. Emeğinize sağlık.
Evet pandemi yıllarındaki izlenmeleri neden alamıyorsun kendin çözmüşsün Dilara hanım bir inovasyon lazım kanalına.
harika bir video, mantığa ve bilime dayanarak açıklanmış yine 👏🏻
Muhteşem bir anlatım. Ayça Karaman ın kitabını okuduğumda bende de bir sürü fikir oluşmuştu. İşin açıkcası bunları ne kadar erken özellikle lise kademesine anlatsam diyr düşünürken , isimler , örnekler çok iyi anlaşılır oldu. Bu hafta etkinlik var ve bu bilgileri paylaşmak için sabırsızlanıyorum. Elbette emeğe saygı video ismini vereceğim :)
En çok RUclips video izleme yapıyorum. Açıyorum takip ettiğim kanalları izliyorum (yani çoğunluk dinliyorum)bir yandan dikiş dikiyorum veya yemek yapıyorum. Sesini dinlemek yetiyor çoğunlukla. Bunu da yemek yaparken dinledim. Instagram ı çok az face i neredeyse hiç gibi kullanıyorum. Güzel bir konuyu ele almış ve yorumlamışsın Dilara emeğine sağlık
Seni ilk kesfettigimde tum videolarını arka arkaya izlemiştim bağımlılık yapmıştı. Tabi hepsini anlamamıştım sonradan tekrar tekrar izleyerek fikirler edindim.
Bu videoyu seyretmek de aynı şekilde odaklanma problemi yarattığından kapattım gitti.
Çok güzeldi yine ufkum açıldı teşekkür ederim.
Bu videoyu yüz bakımı ve saç kurutmasi ve diger bircok aktivite ile beraber yapmam peki 😂, otomatik yapildiklari için tabii çok odak gerektirmiyor fiziksel aktiviteler
Teşekkürler Dilara...yine dolu dolu harika bir içerik olmuş🙏
Harika bir içerik. Teşekkürler Dilara hanım. Ben de Johann Hari'nin "Çalınan Dikkat" kitabını okudum. Elimde okunmayı bekleyen "Kaybolan Bağlar" kitabı var. Şunu da eklemek isterim; Metis Bilim serisinde çok iyi kitaplar var, konuları, içerikleri, çevirileri kaliteli.
🤚🌸
dilara çolak,bir robotmudur. bu kadar hızlı,bukadar net,belagat sahibi bir insan dünyayı ışıtan bir güneş gibi.
Yine güzel yaşamın, güzel insanın dünyasını ve içinde bulunduğu derin boşluğu ve nedenlerini gerçekçi tatlı ekşi tadında anlatmışsınız.. günümü ve zamanımı odagimi ve beynimi ne kadarda iyi degerlendiriyorum..🎉🎉🎉 yaşasın..😉
Telefonu evde bırakın ve dışarıda günde bir saat yürüyün. Hafta sonunuzda bir gününüzü telefonsuz geçirin. Doğaya sığının. Bir ağacın altına oturup ağacı izleyin kuş seslerini duyun. Su kenarına gidin. Evinizde lambaları kapatıp koltukta bir saat oturun. Bazen gözlerinizi bağlayıp da durabilirsiniz.
Eve bağımlı bir hastalığa sahipsek ne önerirsiniz
@@Elizabeth20- O hâlde defter edinin. Hergün bir saat dışarıda gezdiğinizi hayal ederek yazın. Resim yapın. Doğayı çizin. Hâyâl edin. 🙏😊
daha 40.samiyedeyim wp mesajını kontrol ettim şimdi bir daha durdurdum bunu yazmak için ve erteliyorum videoyu bi içeri gidim nescafe fslsn yaparım
İlgilenenlere Cal Newport'un Pürdikkat kitabını da tavsiye ederim. Derin çalışmakla ilgili pratik tüyolar veriyor ve neden odaklanmış bir hayat sürmemiz gerektiğini sağlam argümanlarla temellendiriyor.
@pelindilaracolak Bu nusibetten bende muzdaribim sanırım keza güzelliğinizi seyretmekten söylediklerinize odaklanamadım. Video ufuk açıcı ve durup kendi davranışlarımı tespit etme dürtüsü uyandıran bir yapım olmuş bunun için teşekkür ederim.
@@tanerozcelik burdan da yurumezsin be abi
uzun zamandır savunduğum bir tez var. Artık devletler seviyesinde bütün sosyal uygulamalardaki sonsuz kaydırmanın yasaklanması veya sınırlandırılmasını yasalarla garanti altına alınması gerekiyor. Çünkü bu gerçekten ulusal bir mesele haline gelmiş. Ben kendim bilinçli bir birey olmama rağmen sonsuz kaydırma içerisinde çok defa kayboluyorum. Benim gibi milyonlarca insanı düşündüğünüz zaman bunun ulusal bir problem olduğunu milyonlarca vatandaşın belki de çok daha değerli hale gelebilecek zamanın çalınması milli Servet olarak bile bakılabilir. Umarım bir gün bu yasa meclise gelir ve bu özellik yasalarla sınırlandırılır
zaman damgalarını
00:00 Bilişsel Kapasitemize Yakından Bakalım
12:59 Neden Sosyal Medya Bağımlısıyız? şeklinde yazabilirsiniz.
315* O sizden yalnız temizlik, saflık ve gösterişsiz doğruluk ister. O'na inanmıyorsanız, çareniz temizlik ve saflıktır. Dikenlerinizi temizleyiniz... Hayır yalnız öyle gelecek size. O sizi sizden iyibilir...Kendinizi saklamaya uğraşmayınız. Kendinizi, kendinizden bile saklıyorsunuz...Bu size iyigün getirmez. Dikkatli olunuz. O'nu biliniz,biribirinizi seviniz. Sizler ve insanlar, biliniz ki O'nun ailesidir.@
Videoyu 3-4 defa başka yönlere saparak dinledim. Sosyal medyadan ve telefonumdan nefret etmeye başladım ama her şeyi de telefondan yapıyoruz
videoya odaklanamadım bile introdan sonra kapattım. sonra vicdan yapıp geri geldim bakalım ne kadar odaklanıcam
çok zorladım 5.02 de veda ettim. kalanlarara başarılar
Video izlerken aynı anda yorum okumadan yapamıyorum..... Sadece video izlemeye bile odaklanamiyorum.
Haberleri kaçırmadan her yerden takip eden benim gibi bir manyağı ehlileştirmiş bir kitap canım arkadaşımın önerisi ile okuduğum bu kitap sayesinde bütün sosyal medya hesaplarımı sildim evden tv attım tek takıldığım yer burası o da arada sırada cidden dönüşüm yaşatan bir kitap yazarına minnettarım.
@@ronijoe3777 gerçekten mi? Bugün gidip alacağım
Bağımlılıkları telefon kutulama gibi yöntemlerle bırakma başka komplikasyonlar oluşturabilir. Farklı yayınlarda bu durumların ciddi sağlık problemlerine neden olduğunu anlatıyordu.
bu kadar uzun bu kadar enformasyon bombasinin bir arada verildigi ve konusu 'Neden Odaklanamıyoruz?' olan kac video vardir acaba..Saka gibi..
Pelin hanım merhaba. Sadece dijital çalışan insanlar için video çekseniz çok mutlu olurum. Kendinizin de öyle olduğunuu düşündüğümden kesin çok güzel çözüm önerileriniz de olur. Hep internetde çalış, internetde eğlen derken 20 saat online ola biliyoruz. Sosyalleşme, iş, seyahat dengenizi nasıl sağlıyorsunuz merak ediyorum. Sevgiler. Baküye de bekleriz :)
Ingilizce dub ozelligi baya iyi olmus. Yapay zeka mi seslendirme mi ?
Sonradan keşfettiğim ' neden şimdiye kadar denk gelmediğim ' dediğim Kanalardansınız . Teşekkürler
bu videoyla bağlantılı bir film tavsiyesinde bulunacağım ‘social dilemma’ mükemmel bir şaheser ya belgesel tadında da olduğu için sıkmıyor bence ve sosyal medya yaratıcılarının gözünden sosyal medyanın karanlık tarafı anlatılıyor
bir yazı okumuştum "buna 'sosyal' medya deniyor ama bizi sadece yalnızlaştırıyor" diye, katılıyorum ve üniversite zamanımda kullanmak istemiyorum umarım bu durum sosyalliğimden götürmez
2023te değiliz Dilara hanım stok video mu? :)
"Whatsapp"diyene kadar icimden surekli " hayatimizi calan whatsapp" diyip duruyordum. Ben bir ogretmenim ve ogretmen olana kadar hic bu kadar telefonla ilgilenmemistim. Üstelik surekli cekilen ve paylaşılmak istenen fotoğraflar ve sanki her seyin o fotograflar icin yapiliyor olması hissiyatı beni benden alıyor... Sanki o fotograflar olmasa inanmayacagiz onu yasadigimiza. Cok sıkıldım cidden. Ama iletisim icin mecburuz ya da işi birakacagiz ...
"Yarattığımız dünyaya yetişmeye çalışmak yerine, dünyayı kendi kapasitemize uydurmak zorundayız"
Çok güzel bir sunum, bu kitabı merak ediyordum. Emekleriniz için teşekkürler!
Denizden Karaya çıktığımızda yüzmek için evrimleşmiş organlarımızı kaybetmemiz bizi eksik değil güçlü kıldı. Şimdi diyoruz ki, odaklanamıyoruz, bunu korumalıyız.
Dilara yine inanilmaz aydinladigim bir video oldu, cok tesekkür ederim🩵
Bu videoyu 2 ay önce görmüştüm shortslardan nasip olmadı bugün izleyebildim
Önceki nesillere kıyasla odaklı kalma süremiz azalırken bizden sonra gelen nesil için odaklı kalma süremiz çok bile olabilir. Sizin verdiğiniz örnek ile aydınlanma çağındaki insanlar kendinden önceki nesille kıyaslandığında karanlık çağ olarak bile ifade edilebilirken kendinden sonraki nesil içinde aydınlık(lanma) çağı olarak anılmış. Burda şimdiyi önce ve sonra ile kıyaslamak çok mühim
O sırada ütü yaparken dinleyen ben 🫤 boşken odaklanamıyorum
çalınan dikkat isimli johann hari'nin kitabını okumanızı tavsiye ediyorum arkadaşlar. 27 dakikalık bir videoya indirgenecek konu değil. hayatımdaki çoğu şeyi değiştirdi. başarılar herkese.
Halihazırda içinde yaşadığımız kültür sadece dikkati yok etse iyi olurdu insana dair olan her şeyi sanki birer hayvanmışız da hayatımız sadece zevk almak üzerine kurulmuş gibi bizleri birer zevkpereste dönüştürüyor he diyebilirsin yaptığımız her şeyi az da olsa zevk aldığımız için yapmıyor muyuz zaten ben de derim ki mazlum insanlara yardım ederek keyfe ulaşmak vardır bir de her gün içip başka bir karşı cinsle beraber olarak zevk almak vardır ilkine erdem deriz ikincisine kedi köpek filan da diyebiliriz...
Bir metinle ilgili Google da arama yaparken bir yüksek lisans tezine denk geldim. Sonuç bölümünde, tezi yazan kişinin daha önce matematikle ilgili topology diye bir bölüm bitirdiğini görüp bu neydi diye bakayım dedim ve arama sonuçlarında "felsefede topoloji nedir" diye çıkan linke tıklayıp, oradan geometrik şekillere gittim ve hemen akabinde "kenar uzunlukları bilinmeyen yamuğun alanı nasıl hesaplanır" diye çıkan bir linke tıklayıp lise bilgilerini hatırladım. Ben aslında "Aristo'nun birinci analitiklerindeki bir pasajın orijinal metnini arıyordum en başta, ne işim var kenar uzunluğu bilinmeyen yamuğun alanının hesaplamasında" dediğim anda ise aramaya başladığım an ile o an arasında 25-30 dakika geçtiğini fark ettim. Söyleyeceklerim bu kadar.
Sıradan ögrenci: Max odaklanma süresi 60 saniye
Ölüm makinesi: 24 saat pomodoroyu başlattım arkadaşlar.
Ontoloji bağımlısı oldum günde 5 videonu izliyorum
Bu kitabı okuduktan sonra etkilenmiş ve odaklanma sorunları olduğundan yakınan bir arkadaşıma öneride bulunmak istemiştim. Ama sonra okuması yönünde daha etkili olacağını düşünerek kitabı ben ona hediye ederek, okumasını ufak bir ödeve çevirmeye çalıştım. Neredeyse bir yıl geçmesine rağmen okuduğuna ilişkin bir dönüş olmadı.
Başka bir arkadaşımın da bu kitabı okuduğunu instagram paylaşımından gördüm. Okuduktan sonra bir şeyleri değiştirip değiştirmediğini, değiştirdiyse neler yaptığını sordum. Müsait olduğunda cevap vereceğini yazdı. Ondan da son bir yıldır bir dönüş alamadım.
Ben kitabı okuduktan sonra:
- Telefonda bulunan dijital sağlık ( android ) ayarlarında her bir uygulamaya gün içerisinde kullanabileceğim süre kısıtlamaları koydum. Bu süre dolduğunda uygulamaya girişi engelliyor.
- Telefonun mod ayarlarını düzenledim. Odaklanarak çalışmaya ayırdığım zamanlarda tüm bildirimleri, aramaları ve mesajları kapatıyor. ( isterseniz favori listesindeki bazı kişilerin size ulaşmasına yada aynı kişi 15dk arayla iki kez ararsa uyarı almaya vs. izin verebiliyorsunuz. ) Böylece oradan gelmiş bir whatsapp sesi o mesaja bakmamış olsam bile içimde merak uyandırmıyor ve odaklanmamı engellemiyor.
- Haftalık planlamalar için klasik bir masaüstü haftalık ajanda ile google keep kullanıyorum. Bunun dışında spor yapacağım, kitap okuyacağım zamanları da alışkanlık olması için günün hep aynı zamanlarına koyuyorum. Mesela kitapları günün yoğun ve rahatsız edilme ihtimali yüksek zamanlarında okumaya çalışmak yerine daha az rahatsız edileceğim erken sabah saatlerinde okuyorum.
İzlediğime değen gerçekten kaliteli bir içerik olmuş,teşekkür ederiz Pelin Dilara Çolak👏🏻👏🏻💗
Bu arada pelin hanım biz 2024teyiz sanırım sizinde dikkat ve odasının şaştı
Selamlar abla, 20.55'te "Soyismini asla telaffuz edemediğim şu teorisyen" demişsin ama editlerken koymayı unutmuşsun sanırım. Merak ettim de kim olduğunu, öğrenme şansım var mı acaba? Xkcndknfd
2023'teyiz dediniz.. dikkatime birer helal lutfen.
Pelin selam dünden beri sözünü ettiğin kutuyu araştırıyorum bunun belli bir ismi var mı acaba hani telefonu içine koyduğumuz ve belli bir süre erişemediğimiz , yani telefonu almak için kendisini kırmamız gereken kilitli kutuların adı nedi? Ne diye geçiyor
Videoyu izlerken yorumları okuyoruz çünkü videoya odaklanamiyoruz🙂
teşekkürler pelin hanım 🙏🏻✨