Kişisel Gelişim Neden İşe Yaramaz? 3 Problemi

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 9 июн 2024
  • KAYNAKLAR AŞAĞIDA | Bildiğiniz gibi yükselen bir kişisel gelişim trendi ve her zaman olduğu gibi bu trendin tam karşı aksında yer alan gerekli bir eleştiri var. Geçenlerde bu trendin üzerine düşünürken "iyi kişisel gelişim" denilen bir çalışmanın neredeyse imkansızlığını farkettim. Bu videoda iddiamı temellendirmeye çalışacağım ve 3 analizim olacak.
    Videonun sponsoru Meet2talk'ı incelemek ve üç aylık üyeliklerde %30 indirimden faydalanmak için "DİLARA30". meet2talk.online
    00:00-02:47 Giriş
    02:47-09:36 Sosyolojik Bağlam
    09:36-14:48 Biyolojik Bağlam
    14:48-18:53 Bireysellik Miti
    18:53-22:42 Gelişim: Hızlanmanın Bedeli
    📣 KAYNAKLAR VE ÖNERİ BÖLÜMLER
    So Much to Read, So Little Time: How Do We Read, and Can Speed Reading Help?
    pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26769...
    Multitasking: Switching costs
    www.apa.org/topics/research/m....
    The Negativity Bias: Why the Bad Stuff Sticks
    www.psycom.net/negativity-bias
    ***Daha kapsamlı bir şekilde dikkat eksenindeki bütün tartışmaları okumak için: Johann Hari, "Çalınan Dikkat: Neden Odaklanamıyoruz?" Ben de bu çalışmadan çok ilham aldım.
    Japonya'da Zen Podcast'im
    open.spotify.com/episode/0jDM...
    SOSYAL MEDYA
    ➡ Twitter | / pelindilaraclk
    ➡ Instagram | / pelindilaracolak
    ➡ Facebook | / pelindilaracolak
    🔻Patreon aracılığıyla destekleyin: / pelindilaracolak
    🔻Desteklemek için "KATIL" özelliğini kullanarak topluluğun bir parçası olun:
    / @pelindilaracolak
    📬 Bana Ulaşın: contact@pelindilaracolak.com
    ▪️Video Editörü: Baha Can Erenoğlu

Комментарии • 486

  • @serhatcengiz8743
    @serhatcengiz8743 Месяц назад +319

    "İyi bir hayat yaşama kaygısı, gitgide hayatta kalma kaygısına dönüşüyor." Yorgunluk Toplumu - Byung-Chul Han

  • @dilekpelit3733
    @dilekpelit3733 Месяц назад +67

    Kişisel Gelişim bataklığına saplanan biri olarak yazacağım şimdi. Yaşadığım bir kaybın ardından toparlanamadığım bir dönemde %100 Düşünce Gücü isimli bir kitap okudum ve bana inanılmaz iyi geldiği için okuyabildiğim kadar çok kişisel gelişim kitabı okudum. 2015-2020 seneleri boyunca yaptım bunu. Ve sonunda tükendim. Çünkü artık öfkelenmiyor, içerlemiyor, üzülmüyor, ağlamıyor, darılmıyor, alınmıyordum vb. Günün sonunda bir baktım ki ben kendimi artık bir insan gibi bile hissetmiyorum. İş hayatımda sıkıntılar vardı, kişisel gelişim furyası “sevdiğin işi yap” çığırtkanlığı yapıyordu ama ben bir türlü “sevdiğim” bir şey bulamıyordum. Kendimi hiçbir yeteneği, becerisi olmayan biri gibi hissetmeye başladım. Sonra ruhum artık error vermeye “sen bu değilsin, kendin ol” demeye başladı. O sese direnmeye çalıştım çünkü kendim için çok iyi şeyler yaptığımı düşünüyordum. Sonunda ruhumun sesi galip geldi ve kitap okumayı tamamen bıraktım (tiksindim). Öğrendiklerimi unutmam 3 yılımı aldı. Şimdi yeniden çok sevdiğim kitaplara geri döndüm ama artık sadece felsefe ve psikoloji okuyorum. Kişisel Gelişim alanında da Debbie Ford ve Osho dışında neredeyse hiç kitap okumuyorum. İşe yaramıyor arkadaşlar. Ben öfkelenmemeyi başaran bir insan olduğumu düşünürken açığa çıkan öfkeyi sadece içerilere bir yerlere hapsetmişim mesela. Ya da üzülmediğimi zannederken üzülüyormuşum. Bütün bunlar boşaltılmamış bir çöp kutusu gibi zamanla kokmuş ve bana zarar vermiş. Duygularımızı ifade etmemek kadar zararlı hiçbir şey olmadığını anlıyorum artık.

    • @arastraninsan9798
      @arastraninsan9798 Месяц назад +2

      Debbie Ford ve Osho niye ayrı tutuldu?

    • @gulcancengiz1457
      @gulcancengiz1457 Месяц назад

      @@arastraninsan9798 çünkü Debbie Ford insanın kendisini her yönüyle kabul etmesini, kötü olarak tabir edilen karakter özelliklerinin de gayet normal ve insani olduğunu belirtir. Carl jung'un persona (gölge kişilik) yaklaşımını benimsemiştir ve açıklamalarını bu doğrultuda yapar. Özellikle "Işığı arayanların karanlık yanı" isimli kitabı bu konulara değinir. Kitaptaki ödevleri yaparsanız kendinizle ilgili olumsuz olduğunu düşündüğünüz ve kabullenemediğiniz yanlarınızla barışır hatta o yönlerinizin size faydası olduğunu bile farkedebilirsiniz.

    • @user-ww3ee1uc2f
      @user-ww3ee1uc2f 25 дней назад

      Kişisel gelişim saçmalığınin önderleri psikolog ve psikiyatirlar zaten

    • @Carom34
      @Carom34 9 дней назад

      Seninle arkadaş olmak isterdim

    • @leylaeyyubova4827
      @leylaeyyubova4827 8 дней назад +1

      Cok gozel yazmisiniz, hazirda yasadigim veziyyete ayna tutdunuz sanki Cox sagolun🤍🙏🏻

  • @her.seydenbirazbiraz0
    @her.seydenbirazbiraz0 Месяц назад +217

    Gerçekten olması gerektiğine inandığım bir bakış açısı , üç dil öğren , 5 enstrüman çal , 10 iş yap. 100 kitap oku
    Hepimiz bunlara maruz kaldık ve denedik bunları yapabilmeyi.
    Peki ya sonuç , olmayan bir ingilizce , dinlenmeyen müzikler, okumadığımız kitaplar , az maaş aldığımız işler ve yaşanmayan hayatlar ...

    • @rifkicelik3239
      @rifkicelik3239 Месяц назад +2

      iyi ama,özellikle,enstrüman çalamazsak fena.

    • @rifkicelik3239
      @rifkicelik3239 Месяц назад +5

      'Zengin Kız Fakir Oğlan' diye bir dizi vardı.Baş rolün de,elinden her şey,bir ölçüde de olsa,gelir.Bir bölümde,illüzyonist gördüler,'Biliyor musunuz arkadaşlar,ben de gençliğimde bir kaç ilüzyon numarası çalışmıştım,ister misiniz size göstermemi?',arkadaşı da 'Aman,sen de bir şeyden eksik kal' dedi.O dizi tabii,değişik bir konu olsun diye çekmişler.
      Yoksa ilüzyon gösterisi yapamayınca küçük düşmeyiz, özellikle enstrüman çalamayınca,güç duruma düşebiliriz.İyi enstrüman çalıyorsanız ama sportmen değilseniz,o da fena.Arkadaşlarıma ayak uydurabilmek için,bu çeşit sıkıldığım,çünkü kendimi göstermek,başkalarından geri kalmamak zorunda olduğum yerlere çok gitmek zorunda kaldım.Şikayet etsem 'Gelmeseydin o zaman' diyecekler.Erkekseniz,anlarsınız,kızlar her şeyi becerebilmek zorunda değildir.

    • @rifkicelik3239
      @rifkicelik3239 Месяц назад +1

      Sen de,seni öyle yerlerde bulunmaya zorlamayacak bir arkadaş bul denecek de,sanki pazarda satılıyor.

    • @corporal283kd
      @corporal283kd Месяц назад +5

      Hiç yoktan biraz ingilizce iyidir. Kendi geçim imkanı olmamaktan ise düşük maaşlar iyidir. Her kitap okunmaya değmez enstrüman çalmak da gerçekten doğuştan yetenekli olmayan insanlar için son derece zarar vericidir.

    • @jupiterr7
      @jupiterr7 Месяц назад

      ​@@corporal283kdneden zarar verici ki

  • @hasanyigitozen363
    @hasanyigitozen363 Месяц назад +141

    İnsan doğasını, toplumu, koşulları bir kenara itip insanı robot gibi gören ve "her şey senin elinde eğer başaramıyorsan, sen böyle seçtiğin için bu böyle" yaklaşımının sıkıntılı yönlerine karşı bilinçlendirdiğiniz için teşekkürler.

  • @user-og4fd3lg9x
    @user-og4fd3lg9x Месяц назад +54

    "Mutlu değilsen, sebebi sensin. Mutlu olmalısın, buna kafa yormalısın." şeklinde bir dayatma olduğunu ve bununla birlikte bireylerin mutsuzluğuna yetersizlik hissinin eklendiğini düşünmekteyim. Hobi edinmenin sadece vakit geçirme, yeni dünyalar arayışının yalnızlık korkusu olarak algılandığı; bireyin dış etkenler kaynaklı kendisine vakit ve alan ayıramamaktan suçluluk hissettiği zamanlarda muhteşem bir video olmuş. Teşekkürler❤

  • @vekolan
    @vekolan Месяц назад +46

    Genelleme yapmış olacağım ancak bu kişisel gelişim zırvalığının peşine düşenlerde kolaya kaçma, indirgemeci ve yüksek bir özgüven problemine tanık oldum hep. Tam da bu yüzden kişisel gelişim aldatmacasına teslim olduklarını düşünüyorum. Çünkü kişisel gelişim bir inanç pazarlıyor, halbuki sorgulamak daha büyük bir cesaret gerektiriyor. Ve cesur bir tavrın kazandırmayacağını düşünen kişilerde sığınabilecekleri bir alan oluşturuyor.

    • @isitalibov1762
      @isitalibov1762 Месяц назад +2

      Kesinlikle katılıyorum

    • @kadirbariskose
      @kadirbariskose Месяц назад +2

      Çok haklısın

    • @nazarrr2323
      @nazarrr2323 5 дней назад

      Sizde şimdi eleştirdiğiniz kişisel gelişimciler gibi sorunu 'bireye"indirgediniz."sen kişisel gelişim içeriklerini tükkettin"Pek akılvari değil

    • @vekolan
      @vekolan 5 дней назад

      @@nazarrr2323 ne demek istediğinizi anlayamadım ancak - de ayrı

  • @sahinkara8401
    @sahinkara8401 Месяц назад +14

    Hayatımızın ne sadece kişisel gelişimimize ne de sadece çevre koşullarına bağlı olduğunu düşünüyorum. Bu ikisinin çarpımı ile alakalı olması muhtemel. Biz hazır olduğumuzda fırsat yoksa sonuç sıfırdır. Fırsat varken biz hazır değilsek, yine sonuç sıfırdır. Kişisel gelişimimiz ve çevre şartları bir araya gelince ancak hedeflere ulaşılabiliyor.
    Kişisel gelişimin hurafe kısmını bir kenara atarsak geriye sadece bilim ve felsefe kalır. Özellikle stoacılık gibi felsefeler gerçekten ölçülebilir şekilde hayata katkı sağlayabiliyor.

  • @mehmetaydemir9576
    @mehmetaydemir9576 Месяц назад +23

    Kişisel gelişimin ana koşulu Bireyin Kendi güçünü algılayıp, fark etmenizi kişiye kazandırmaktır. Birey kendi bir doğru veya değişik,hatta yeni bir kararı algıladığı ve uyguladığı şekli ile başarılı olur. değişir.
    Kişisel Gelişim farklı konularda farklı yöntemler içeriyor. fakat bunların hiç biri size git şunu al ve yap demez. Size sadece yeni bir bakış açışı sunar. Birey kendi idrak olursa değişim başlar.

  • @kalerki0999
    @kalerki0999 Месяц назад +18

    günümüzde içerik üretmek için içerik üretenlere güzel bir cevap niteliği olmuş bu video her şeye erişebilmek bizi daha çok köreltiyor ne yazık ki ne yaptığımızdan ve kendi benliğimizden emin olarak bilinçli bir öz disiplin ile ilerlememiz gerekiyor şu hayatta

  • @simgesenyurt7329
    @simgesenyurt7329 Месяц назад +9

    Kişisel mutluluğun bireyden daha çok bireyin yaşadığı toplumun sosyokültürel ve refah düzeyiyle ilgili olduğu sonucunu çıkarıyorum. Peki dünyada depresyon oranlarının en yüksek olduğu ülkelerin, aynı zamanda refah seviyesinin en yüksek olduğu İskandinav ülkeleri olduğu gerçeğini nasıl açıklayacağız? Bireyin sorunları nasıl ele aldığı bence yine de en önemli konu oluyor.

  • @osmanyldrm4542
    @osmanyldrm4542 Месяц назад +14

    5:07 hiç böyle düşünmemiştim. Tek başıma zaten mutlu olamam, mesela çevremdeki insanlar da mutlu olmalı (en azındandan huzurlu olmalı)

  • @Tsukino50
    @Tsukino50 Месяц назад +66

    Ceren Sungur’un Tarih Obası kanalında “Öz hakiki kişisel gelişim” serisi var. Adı batırılmış kişisel gelişim kitaplarına karşı gerçekten insanı kişisel olarak geliştirebilecek, Nlp koçlarının,yaşam koçlarının vs yazmadığı, alanında gerçekten uzman psikologların, psikiyatristlerin, konu ne olursa olsun uzmanların yazdığı kitapları inceliyoruz. Gelmenizi öneririz.

    • @ozgulyetut8281
      @ozgulyetut8281 Месяц назад +1

      Ben de takip ediyorum

    • @Derya90530
      @Derya90530 Месяц назад +7

      Ceren hanım önce kendini geliştirsin.

    • @Derya90530
      @Derya90530 Месяц назад +1

      Ben 9 saat uyumazsam verimli olamıyorum.

    • @buraktoprak6438
      @buraktoprak6438 Месяц назад +5

      Hala ceren sungur izliyor musunuz ya?

    • @OnurBozkurt-qn9kg
      @OnurBozkurt-qn9kg Месяц назад

      @@Derya90530süper demişsiniz

  • @aliekbertan4019
    @aliekbertan4019 3 часа назад

    İzlediğim en kusursuz video ...daha fazla genişletebilirsiniz...lütfen devam ediniz ... özelikle deprem örneği ...üzerine daha derinlemesine analiz bekliyorum ...

  • @glshts92
    @glshts92 Месяц назад +6

    Çok güzel anlatmışsınız. Söylediklerinize katılmamak elde değil.Emeğinize sağlık...

  • @biraz.garip.
    @biraz.garip. Месяц назад

    Bakış açınız harika , düşünmeye ve sorgulamaya çok ihtiyacımız olduğu bir dönemdeyiz. Yorumlarınızla insanlara farklı bir perspektiften bakabilmenin yolunu açtığınız için teşekkürler

  • @fehimcankamal8561
    @fehimcankamal8561 Месяц назад +6

    uzun zamandır kalite farkını ortaya koyan bir video yoktu iyi oldu bu 🔥🔥🔥

  • @malkijan
    @malkijan Месяц назад +3

    Kişisel gelişime uzun zamandır çok ilgi duymaktayım ama son zamanlarda o kadar çok içerik olunca bu işi daha derin bir şekilde düşünmeye başlayıp aslında çok büyük boşluklar barındırdığını hissetmeye başladım. Bu video ile kafamdaki tüm sorular cevap buldu adeta, çok teşekkür ederim. Ayrıca kaliteli içerik üretimine de kocaman bir 💙

  • @bardaktamisir6922
    @bardaktamisir6922 Месяц назад +4

    Bu video beni çok iyi hissettirdi, kendime başka bir açıdan bakmamı sağladı. Teşekkürler Dilara.

  • @musicfreak6752
    @musicfreak6752 Месяц назад +8

    Pelin Hanım öncelikle kişisel gelişimin bireyi baz alıp arka plandaki sosyo-kültürel yani yapısal bağlami göz ardı etmesi noktasında sizle tamamen hemfikirim. Bu noktada sizin fikirlerinizi merak ettiğim başka bir konu var. Bu tarz kişisel gelişim kitapları yazan kişiler stoacilik düşüncesi ile soslanmis halde fikirlerini sunma eğilimindeler. Stoacilik da dis olayları kontrol edemeyiz ancak onlara tepki verme şeklimizi kontrol edebiliriz mottosundan hareketle sizce bireye indirgemeci bir tutum sergilemiyor mu? Ya da felsefeyi bireycilik-toplumsallik bağlamında nerede konumlandirirdiniz? Teşekürler şimdiden.

  • @cagatai1
    @cagatai1 Месяц назад +40

    Kişisel gelişim, sadece onu satıyorsanız işinize yarar :)

    • @asirmahfii
      @asirmahfii 19 дней назад +1

      Konu başlığına ve içeriğine tamamen katılmakla birlikte, Dilara'nın odaklandığı ve hatta para kazandığı "felsefe, edebiyat, sinema, sanat tarihi" gibi alanlarda kendimizi geliştirmemizin faydalı sonuçlar doğuracağını belirtmesi; hemen üzerine, başka diller öğrenmenin de faydalı olacağını ekleyip sponsorluk kısmına bağlaması, zekice olsa da bir o kadar da çiğ, üzgünüm. Mutlaka çıkar odaklı bir bakış açısıyla hazırlanmış bir video demiyorum, çünkü kendisini şahsen tanımıyorum ve niyet okumak istemiyorum. Tabii ki ilgilendiği konuları öne çıkarması da çok doğal ama burada da bir başka ürün satılıyor bence. Bu bir sorun mu veya alçakça bir şey mi? Hayır elbette. Ama sanki burada ulvi bir şey varmış da, kişisel gelişim videoları, kitapları vs. ticaret amaçlı gibi algılanmasın istedim. Herkes kendi fikrini doğru bilip, satmaya çalışıyor. Bence artık satmayı bırakmalıyız. Kim ne ile huzuru buluyorsa onunla bulmalı. Son olarak, buradan kişisel gelişim odaklı içeriklere ilgi duyduğum çıkmasın lütfen. En başta da belirttiğim gibi, aslında Dilara'nın söylediklerine katılıyorum. Sadece bu ''satma'' halinden artık gına geldi.

    • @mimarsema34
      @mimarsema34 6 дней назад

      @@asirmahfii yorumunuza kesinlikle katılıyorum

  • @melih640
    @melih640 Месяц назад +4

    Uzun süredir videolarını izlemiyordum.. Seni özlemişim😅 Videoda söylediklerine katılıyorum, bence anlam ve amaç itibariyle bir sorun gözükmese de pratikte çok sakıncalı. Bilimsel bir yorum gerekiyor kişisel gelişime ;)

  • @Aysegul-ex9uf
    @Aysegul-ex9uf Месяц назад +2

    Aslında insanların kişisel gelişim ürünlerine bu denli rağbet göstermesinin altında senin de daha önce belirttiğin gibi "Nasıl daha iyi bir yaşam sürerim?" sorusu yatıyor. O zaman bu rağbet çok doğal fakat yapılması gereken bir şey var o da nitelikli kaynaklar ve yollar bulmak. Yine müthiş bir videoydu emeğine sağlık Dilara!

  • @yilmazaslan5199
    @yilmazaslan5199 Месяц назад +17

    Kendinizi gelistirmek istiyorsaniz; kitap okuyun , arastirin , en onemlisi bilim ile ilgilenin...Kendini ifade edebilen insan mutlu insandir.

  • @pivazkotarifler2367
    @pivazkotarifler2367 Месяц назад

    Harika bir video oldu. Tam olarak düşündüğüm ve onayladığım çıkarımlar. Benzer söylemleri kişisel kitapların gazına kendini kaptıranlarla paylaştığımda garipseniyor ve bilinçsiz biri olarak görülüyordum. Dilara Hanım bu muhteşem içeriğinizi her yerde paylaşacağımdan emin olabilirsiniz. Teşekkkür ederim 👏

  • @yolcu7842
    @yolcu7842 Месяц назад +3

    Sevgili hocam neredeyse tüm dediklerinize katılıyorum. Katılmadığım tek bir konu var o da "hızlı" okuma.Hızlı okumanın yöntemi ve tarihselliği neredeyse 2000 yıl öncesine kadar dayanıyor.Zihin haritası,zihin sarayı ve hızlı okuma bir biriyle iç içeler.Beynimiz kalıp ve görsel temada öğrenme yöntemine alışmış.Örneğin İngilizce öğrenememe sebebimiz bize cümleler veya kalıplar şeklinde değil teker teker öğretilmesi ve en önemlisi karşılığında görselleştirilmemesi.Bebekler ve çocuklar gördüklerini kalıplar halinde ve en önemlisi onun karşılığında gözüyle gördüğü şeyleri çok hızlı öğreniyorlar soyut şeyleri dğeil. Hızlı okuma size kalıp öğrenme ve görselleştirerek öğrenmeyi sağlıyor üzerine hızlı okuyunca ki anlama oranınız dakika da 200 kelime neyse 400 kelime de aynı oluyor burda da "geri çağırma " yöntemini uyguluyoruz bu da beynin hatırlama refleksini geliştiriyor(bir nevi bağlantılama) zaten "Mind Map ve Mind Palace" buradaki taktikler de aynı.Dakikada 200 kelime okuman 400 ve üzerine çıkıp üzerine anlama oranın artınca zaten çok rahatlıkla ayda 10 kitap bitirebiliyorsun.

  • @aysunboralioglu7852
    @aysunboralioglu7852 Месяц назад

    Akademik ciddiyetiniz ile amatör heyecanınızı dozunda harmanlamanız, bakışınızı daima güncel ve önemli olana çevirmeniz, hazırladığınız içerik ve sunumlarla -illa bir değer de ben ekleyeyim ısrarında değilseniz- neredeyse eleştirecek bir nokta kalmaması ile adeta bir "denge" timsalisiniz. Edebiyat sever bir kitap kurdu olarak, sizi zevkle izliyorum; teşekkür ederim.

  • @gulerhelingul3670
    @gulerhelingul3670 Месяц назад

    Kesinlikle katildigim tespitler ve dusunceler. Tesekkurler 🌺

  • @kamilakarsu
    @kamilakarsu Месяц назад

    Harika ve aydınlatıcı bir video olmuş gerçekten. Çok teşekkürler.

  • @VetellanLaniakea
    @VetellanLaniakea Месяц назад +5

    bence mutsuzluğunun sebebi kendisi olan insanlar azımsanacak kadar az değil.

  • @sametak5553
    @sametak5553 Месяц назад +7

    Evrene dair-Dünyaya dair-İnsana dair birçok ön kabulümüz mevcut.
    1)Peki ön kabullerimizden nasıl ve niçin şüphe etmiyoruz?
    2)Ön kabullerimizin temellendirilmesiyle alakalı olarak tavsiye edebileceğiniz RUclips Videoları,Kitaplar,Üniversite Tezleri vb.varmı?

  • @hacerdemirhan723
    @hacerdemirhan723 Месяц назад

    Tşk ederim bu içeriğiniz için. Bir zamanlar çok kişisel gelişimi okumuştum lakin artık hiç okumuyorum ve tavsiye edilenlere bile kulak kapatıyorum.Bunu siz o kadar güzel dillendirdiniz ki.Kendimi kötü hissediyordum ara ara şimdi tamamen doğru yolda olduğumu anladım .Sağolun.

  • @gokaysirin
    @gokaysirin 19 дней назад

    Sizleri ilk defa dinledim, çok farklı bir bakış açısı kattınız, çok teşekkür ederim.

  • @bodish.
    @bodish. Месяц назад

    Bir kitapçıya girdiğimde ne zaman kişisel gelişim bölümünü görsem ne saçma içerikler kim alıyor bunları diye düşünürdüm. Kişisel gelişimle ilgili kafamda dağınık bir şekilde dolaşan tüm sorunları alıp derli toplu bir biçimde ifade etmişsiniz. Çok keyifli bilgilendirici bir video olmuş 👏

  • @bdtttttale
    @bdtttttale Месяц назад

    son da cok guzel aciklamissiniz kendinizi size cok katiliyorum nitelikli videolara devam sizi seviyoruz !

  • @enestuzcu6913
    @enestuzcu6913 Месяц назад

    Verdiğiniz bilgiler çok değerli buğünde aydınlandık emeğinize sağlık

  • @gul.k9
    @gul.k9 Месяц назад +4

    Perfect days filmini izlemenizi tavsiye ederim. Bence mutluluk dilenci bile olsanız size bağlıdır. Herşey bakış açısıyla ilgilidir.

  • @SistemDostu
    @SistemDostu Месяц назад

    Rekebeti kendinle yapmak gerçekten en güzeli. Attığın her şeyi takip edeceğim artık. Tüketmek için videolar değilde eğitmek için oluşturulan içerik ve videolar daha değerli. Emeğine sağlık. Merakla bekliyorum. 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

  • @OrhanYlmaz-bk6qt
    @OrhanYlmaz-bk6qt Месяц назад

    Her zamanki gibi mükemmel bir video olmuş 👍🙏

  • @pnar-jg3nq
    @pnar-jg3nq Месяц назад

    Video için teşekkürler. Çok önemli bir noktaya parmak basmışsınız. Ben de uzun süredir kişisel gelişimin bütün suçu ve sorumluluğu bireye atıp, kapitalist sistemi aklamak için kurulmuş bir alan olduğunu düşünüyorum. Dediğiniz gibi, bireylerin mutsuzluğu yapısal sorunlar ve kültürle çok alakalı.

  • @yusifibrahimov5463
    @yusifibrahimov5463 6 дней назад

    Siz çok iyisiniz, teşekkürler içerikler için 🤗

  • @Naszdi
    @Naszdi Месяц назад

    Sonunda sizin sayenizde akla uygun bir şekilde ele alındı kişisel gelişim konusu, tebrik ediyorum Pelin hanım 🌸

  • @FasukContaci
    @FasukContaci Месяц назад

    Bu zamana kadar gördüğüm en kaliteli ve işlevsel kişisel gelişim eleştirisiydi, harikasın Dilara. Bu videoyu kesinlikle konu hakkındaki tartışmalarıma argüman olarak ekleyeceğim🙏

  • @gunesbaez4749
    @gunesbaez4749 Месяц назад

    Yine altına imza atacağım şahane bir video ❤

  • @ahmtboztepe3637
    @ahmtboztepe3637 Месяц назад +1

    Bu bolum cok yararliydi tesekkurler

  • @elitevisualAE
    @elitevisualAE Месяц назад

    Hocam çok farklı bir güzelliğiniz var. Sizi yeni keşfettim. İçerikleriniz de çok hoş. Seviliyorsunuz. ❤

  • @olcaytetikel
    @olcaytetikel Месяц назад +4

    Kişisel gelişimin yanlış kişiler tarafından da uygulanabiliyor olması kişisel gelişim gerçekliğinin faydalarını göz ardı etmenize sebep olmamalı.Doktorluğu avukatlığı yanlış yapan insanlar nasıl o mesleklerin gerekliliğini ortadan kaldıramıyorsa aynı şey kişisel gelişim uzmanlığı için de pekala geçerli.robin sharma ,daniel goleman ,shwan accor gibi isimlerin eserlerini okursanız bu konudaki ön yargılardan pekala kurtulabilirsiniz.

  • @kubrabicer9898
    @kubrabicer9898 Месяц назад +1

    Video boyunca söylediğiniz her şeye katılıyorum hele ki bu kişisel gelişim mevzusunun bir yarışa dönmesi konusu. Bu durum öyle bir hal aldı ki insalar bir şeyler yapiyor ama bu şeyleri sevdikleri ya da istedikleri icin değil tamamen kişisel gelişim yarışının gerisinde kalmamak için yapıyor benim gözümde. Bir diğer konu da başarısızlık mutsuzluk gibi olumsuz duygularin atlatilmasi gerektiğini, olumlu duygular beslememizjn yollarinin nereden geçtiğini söylemeleri saçmalığı. Insan daima yüksek ve olumlu duygular yasamamali mutsuzluğa, üzüntüye de ihtiyaç duyariz. Ayrica bazen başarısız olabilir ve yeniden demek istemeyebiliriz.

  • @m.cemozmen6539
    @m.cemozmen6539 Месяц назад +2

    Sizi sürekli takip eden ve oldukça yararlanan birisiyim. Bunun için öncelikle teşekkür ederim. Kişisel gelişimle ilgili olarak daha önce ben de sizin gibi düşünüyordum. Ancak özellikle toplumsal sorunların çözümünün zor ve koşulların ağır olduğu durumlarda insanların yaşamlarını bir nebze katlanılır hale getirmeye çalışmalarını ve bu nedenle çeşitli kişisel gelişim faaliyetlerinin içine girmelerini olumsuz bir şey görmüyorum. Şu soru her zaman aklımda duruyor: Koşullar çok zorsa ve insanlar bunu değiştiremiyorlarsa ne yapsınlar? Kişisel gelişim kitaplarından ya da etkinliklerinden aldıkları (ne kadar alınabiliyorsa) birazcık faydadan da vaz mı geçsinler?
    Aslında bence de sorun (aşağıda bir arkadaşın yorumunda da belirttiği gibi) çok geniş bir kavram olan "kişisel gelişim" ifadesinin net bir şekilde tanımlanmamış olması. Öyle olunca da videodan her türlü kişisel gelişimin yararsız (veya zararlı) olduğu gibi bir sonuç çıkıyor. (Örneğin "sunum yapma becerisi" ya da "ekip çalışmasına uyum" konulu bir eğitim/seminer bu konularda sorun yaşayan insanlar için faydalı değil mi?) Zaten insanların kendilerini geliştirme, eğitme vs. konularında sorun yaşayan bir toplumuz. Birilerinin belli konularda eksiklik hissedip kendilerini geliştirme çabalarından da vazgeçmelerinin nasıl bir yararı olacak?
    Tahmin edileceği üzere kişisel gelişimci değilim. Kişisel gelişim faaliyetlerine yönelik eleştirileri de anlıyorum. Ama sanki şu an kantarın topuzu biraz kaçmış ve kişisel gelişim kitaplarını vs. eleştirmek moda olmuş gibi görünüyor. Kişisel gelişimden her ne anlıyorsak onlara ilişkin eleştirilerimizi yapmamızı anlamlı buluyorum. Ancak bunu yaparken de zaten zorla gelişen/değişen toplumumuzu bu mütevazi çabalardan da uzaklaştırıp gelişime/değişime engel oluyor konumuna düşmemek gerek sanırım.

  • @IbrahimKara-ti3tj
    @IbrahimKara-ti3tj Месяц назад +1

    Teşekkürler. Emeğinize sağlık

  • @murat9088
    @murat9088 Месяц назад

    Kişisel gelişim realiteden kopuk bir fantezidir size çok teşekkür ederim✋️

  • @aleynacebeci5146
    @aleynacebeci5146 Месяц назад +1

    Yine bomba gibi bir video olmuş ❤

  • @user-ro1bv4cl4d
    @user-ro1bv4cl4d Месяц назад

    Bence kişisel gelişim bu video nun ta kendisi kendini ne kadar gelistirdigine bak sanki beyinlerimiz bu videoyu yapman icin anlaşmış gibi tam zamanında ve eksiksiz bir video teşekkürler ❤

  • @ozansonmez3697
    @ozansonmez3697 Месяц назад +1

    Kişisel gelişimimde yeriniz gerçekten bambaşka 😅
    Da vid Burns "İyi hissetmek" şimdiye kadar okuduklarım içinde bambaşkaydı.

  • @selva7546
    @selva7546 Месяц назад

    Çok faydalı bir video olmuş. Çok teşekkür ederim.

  • @kitaploverr
    @kitaploverr Месяц назад

    Bu Mu Yani podcastin son bölümünü öneririm harika bir sohbetti. Neden sadece motivenin işe yaramadığını bizzat kendisi anlattı yazar. Motiveden sonra kendini geliştirmek, süreklilik, haketmediğin (hiçbir şey yapmadan sadece istemek) bir gelecek istemek vb. Açıkçası gerçeklik daha iyi geldi bana.
    Ayrıca her şeyi yapabilirsin, her şey olabilirsin, bu dünyada her şey senin için gibi içi boş gazlayıcı konulara da değiniyor.

  • @semaselverbal380
    @semaselverbal380 8 дней назад

    Pelin Hanım söylediklerinize büyük oranda katılıyorum. Zaten kişisel gelişime yeterince maruz kalan bir insan bir süre sonra ona maruz kalmaya tahammül edemiyor. Fakat temel de bilgiyi kullanma becerisine bağlı olduğunu düşünüyorum bir çok gelişimin. Asıl olan öğrendiklerimizi doğrularımızla harmanlayarak kendi benliğimize işleyebilmek sanırım. İyi çalışmalar diliyorum.

  • @turgaykumac3106
    @turgaykumac3106 Месяц назад +1

    Bravo cok dogru tespit.👍👏👏👏

  • @muhammedkadirtan3469
    @muhammedkadirtan3469 Месяц назад

    uzun zamandır izlediğim en iyi videolardan birisi

  • @orcunnisli
    @orcunnisli Месяц назад

    Video için çok teşekkürler. Keyifle dinledim. Pozitivist varsayımlardan yola çıktığınızı varsayarak ufak bir sorum/eleştirim olacak: Sadece kişisel gelişim kavramı için değil ama sırtını Pozitivizm'e yaslayan tüm yaklaşımlar için aynı problemler geçerli değil mi? En uç noktaya gidecek olursak; mesela eleştirel düşünmenin tek makbul seçenek olduğu varsayımsal bir küresel toplumun 'gelişim' kavramı ile kurduğu bağ ne kadar 'sağlıklı' olabilir?

  • @EmreUcar374
    @EmreUcar374 Месяц назад

    Gerçekten şu konuya bir manifesto çakmışsın Dilara 👏 Tebrik ederim. Şu videonun ders olarak izletilmesi lazım

  • @sevilsteinbrecher9757
    @sevilsteinbrecher9757 Месяц назад

    Cok güzel bana cok yardıminiz oldu ❤

  • @borakayalar
    @borakayalar Месяц назад

    Benim kendi kişisel gelişim kavramından anladığım ve uyguladığım, tek yöntem; hedefini belirle karmaşıksa ufak ve kolay parçalara ayır. Parçaları çözmek için yeterli donanımın yoksa bunu edin ve parçaları tamamlayıp hedefine ulaş. Bu formülü hayatımdaki herşey için uyguluyorum ve daha az fakat motive edici bir stres ile sonuca ulaşıyorum. Bu aynı zamanda erteleme problemini de çözüyor. Bu zamana kadar 1 tane bile kişisel gelişim kitabı vs... tüketmedim ve düşünmüyorum da...
    Pelin içeriklerin için sonsuz teşekkürler

  • @imrankara4086
    @imrankara4086 Месяц назад

    çok faydali bir videoydu gerçekten kültür endüstrisinin bize satmaya çalıştığı 'mutluluk' ve 'başarı' etiketlerini tüketmeye mahkum olmadan kendimizi ve etrafımızdakileri hem toplumsallaşarak hem de bireyliğimizi gerçekleştirerek güzel bir hayat yasamak da iyisi olacaktır, daha kendi olabilmiş bireyler ve bu bireylerden oluşam toplumu inşaa edebiliriz felsefe ve bilime de yer vererek

  • @muhsincengiz07
    @muhsincengiz07 28 дней назад +1

    Tv lerdeki kadın spikerler sizin yanınızda çakıl taşı bile etmez. Süper diksiyon .süper ses tonu . Türkiyenin en iyi konuşan haber spikeri sizsiniz (nacizane fikrim)

  • @OnurBozkurt-qn9kg
    @OnurBozkurt-qn9kg Месяц назад

    Çok güzel konu yakalamışsınız Teşekkürler 🙏 😊

  • @harun355
    @harun355 Месяц назад

    Çok güzel bir içerik olmuş, teşekkürler.

  • @mustafacakici7488
    @mustafacakici7488 Месяц назад

    Kişisel gelişim muhabbetlerine uzak kalıp acaba mutsuzluğum bu yüzden mi deyip de şüphede kalanları aydınlatan video bravo 👏

  • @bahargok7621
    @bahargok7621 Месяц назад +3

    Pelin kızım harika bir sunum olmuş.Aynı fikirdeyim seninle.Kişisel gelişim sayılır mı bilmiyorum ama Joe Dispenza "yeniden yapılandırma" ve "akış semineri" hayatımda çok güzel olumlu değişiklikler yaptırdı . Sevgiler ❤

  • @ademercan4661
    @ademercan4661 Месяц назад

    Son sözün güzeldi. Eğer bir yarışmanın içerisine girmezseniz zaten kaybetmeniz mümkün olamaz.

  • @erkancelik9425
    @erkancelik9425 Месяц назад

    birkaç kez beğendim bunu. teşekkürler:)

  • @Sosyalistadam33
    @Sosyalistadam33 Месяц назад +11

    Katılamayacağım . Doğan cüceloğlu hocanın Savaşçı kitabını okuduktan sonra öz güvenim geldi. Keza kevın hogan'ın iletişimde 8 eksik kitabı son derece yararlıdır.

    • @cigdempiyadeoglu6461
      @cigdempiyadeoglu6461 Месяц назад +14

      O kitaplar uzman psikolog ve iletişim bilimci olarak anılacak insanlar tarafından yazıldı. Kişisel gelişim başlığını burada bilimsel uzmanlıktan ayırmak lazım.

  • @gattara3635
    @gattara3635 Месяц назад +1

    Artık herkes uyanıyor yavaş da olsa, çok mutluyum

  • @kubuskubus3479
    @kubuskubus3479 Месяц назад

    Yine muhteşem bir video gelmiş 🎉 ama ayda 2 Vıdeo üretmen demek onları sabırsızlıkla bekleyeceğim demek 😢

  • @sultanakcakaya8657
    @sultanakcakaya8657 Месяц назад +1

    Kişisel gelişimin bence amacı rekabet ettirip insanları birbirleriyle uğraşmaya yönlendirmek ve dünyada olan toplumsal, ekonomik, politik olayları görmezden gelip sadece kendini düşünür hala getirmek.
    Aslında çok ihtiyacım olan bir videoydu yıllarca çok kafa patlattım bu konuya işin garip tarafı hep kendimi suçlu buldum. Daha iyi bir hayat daha iyi bir hayat, ben bu hayatı hak etmiyorum düşüncesiyle mutlu olamadım.
    Biyologum ben bilim insanı olarak bu konuya belki psikoloji bu diyerek baktım ama Dilara hanımın dediği gibi her şey sadece bize bağlı değil.

  • @tug7831
    @tug7831 Месяц назад

    Bu konuda fikirlerim ayrışıyor fakat farklı bir bakış açısı olmuş 👌

  • @seyda7716
    @seyda7716 Месяц назад

    'eğer bir yarışmanın içine girmezseniz zaten kaybetmezsiniz' inanılmaz bir aydınlanma yaşadım şuan istemeden zorla bir yarışın içine çekilmişim bunca zaman. Ben kimseyle yarışmak istemiyorum ben yokum çekiliyorum artık. Teşekkürler Pelin

  • @KhalidaMahmudova
    @KhalidaMahmudova Месяц назад

    Mükemmel bi anlatım 👏👏

  • @dzombi80
    @dzombi80 Месяц назад

    Harika bir video olmuş 👍

  • @handekarabatak
    @handekarabatak Месяц назад

    Söylediklerinizde katıldığım noktalar olmakla birlikte, kişisel gelişimin durumu bireyselliğe indirgemesi gibi bir yerden yaklaştıktan sonra insan davranış, duygu ve düşüncelerini, Bilişsel önyargılarını vs. biyolojiye indirgemek de en az kişisel gelişim konusu kadar indirgemeci. Kişisel gelişim konusu ile ilgilenen alaları syaraken psikolojiyi dahil etmemiş olmaız da ilginç geldi. Psikolojiyi sadece bilişssel alanda çalışan bir bilim olarak tanımlamaya çalışmanızda 50 den fazla alt çalışma alanı olan Psikoloji Bilimine haksızlık oluyor. Bir soyal psikolog olarak bu bağlamda dikkatimi çekti söyledikleriniz. Yine de genel olarak kişsel gelişime yönelik genel tabloyu çok güzel ifade ettiğinizi düşünüyorum.

  • @sonaseyidli5233
    @sonaseyidli5233 Месяц назад +7

    Atomik Alışkanlıklar James Clear

  • @osmanyldrm4542
    @osmanyldrm4542 Месяц назад +2

    15:35 Her alanda insanlar benzer davranışlarda bulunuyor. Birbirlerini tekrar eden içeriklerle bir lore oluşturuyorlar. Bunu kurgu içeriklerde görmek daha kolay. Örneğin kore yapımı webtoonlar'daki patternlerle japon mangalarındaki patternler aynı değil. Webtoonlarda sistem var, özel güç uyandırma var, ana karakter yoksuldur v.b.
    Bu tarz kategorizasyonların oluşacağı kadar fazla içeriklerin olduğu her konuda insanlar kendi ürettikleri içeriklerle benzer içerikleri takip edip okuduğundan dolayı birbirlerinden çok fazla etkileniyorlar. Bu etkilenmeler kendi yankı odalarını oluşturacak seviyelerde oluyor. Bunun sonucu olarakta klişe yanlışlar popüler hale geliyor. Bu durum en az beklediğimiz bilimde ve eğitimde de aynı şekilde görüşmekte. Zaten bilim bu problemi aşmak için tutarlı veri ve tekrar edilebilir deneyler istiyor. Bu ikisini sağlamayan hiçbir veriye güvenmemek lazım

  • @Deniz6317T
    @Deniz6317T Месяц назад +1

    kişisel gelişim hakkında şunları söylemek istiyorum. Elbette piyasada çok fazla sayıda kitap, video ve podcast çıkmıştır fakat bunların HEPSİ sadece kapital uğtuna yazılmış olduğunu düşünmüyorum! Kişisel gelişim okunup dinlenip UYGULAMAYA geçildiği zamanda işe yarayacaktır ve ben bunların çok meyvesini yedim

  • @utkuguler652
    @utkuguler652 Месяц назад +1

    Psikolojik sorunların üstesinden gelmeden kişisel gelişim sadece ip ucu verir ve sundukları şeyler ugulanamaz önemli olan alttaki problemleri çözmek sonra kendiliğinden gelişiyorsunuz zaten

  • @murat9088
    @murat9088 Месяц назад

    Kesinlikle✋️ teşekkürler

  • @hasanbakan5549
    @hasanbakan5549 Месяц назад

    İlk 90 gün benim iş hayatıma ve yaşama bakışımı değiştiren bazı model ve teorileri ile bazı büyük iletişim sorunlarımı gideren bir kitaptı. İletişim , sonradan öğrenilen bir yetenek ve toplum içerisinde kabullenilmek doğru iletişimden geçiyor. Manipülasyon değil ama karşı tarafın duygu ve isteklerini doğru anlayıp, uzlaşmacı bir şekilde yönetebilmek yorucu hayatı biraz daha kolaylaştırıyor.

  • @Kawadengi
    @Kawadengi Месяц назад

    Benim kişisel gelişim yolcuğundan anladığım aslında videoda söylenenin çok da aksine olmasa da şudur, kişisel gelişim ve getireceği mutluluk, her zaman senin elinden gelenlerle ilgili değildir. Fakat senin elinden gelenin en iyisini yapman ve zorlu konu ve kişiler karşısında nasıl mücadele edeceğini, bakış açının nasıl olduğunu bilmen, hayatı daha kolay yaşanır bir yere getirir. Aslında yüzeysel olarak kişisel gelişim size spor yap kitap oku anda kal mutlu ol demiyor sadece. Kötü şeyler de olacak. Kendini onlara da bakış açını doğru frekansa getirerek hazırla demek.Videonun yarısını izleyene kadar fikrim bu yönde. Fakat bu kişisel gelişimin felsefesini yaptığınız çalışma gerçekten konuya çok daha yüksek bir yerden bakmama ve daha da düşüncelerimin netleşmesini sağladı. Genel olarak kişisel gelişim tek bir konu ve tek bir kişi ile olmaz.

  • @mustafacetinozman6397
    @mustafacetinozman6397 Месяц назад

    Seni dinlemek huzur veriyor huzur ❤ 🧿🌷❤⚘🧿🌞🙏🦅

  • @GianbattistMartin
    @GianbattistMartin 25 дней назад

    Bende hep bu şekilde düşünüyordum ve kendimi tek sanıyordum bu teklik kendimi özel hissettiriyordu. Bu konuyu bireysel ele almak doğru olmaz bu yüzden benim gibi düşünen insanlar olduğunu bilmek mecburen iyi hissettirdi.

  • @eylemsevcan4701
    @eylemsevcan4701 Месяц назад

    Saatlerce dinleyebilirim...resmen psikolojik terapi

  • @cankara1999
    @cankara1999 Месяц назад

    Teşekkürler ❤

  • @ebruy.7788
    @ebruy.7788 Месяц назад

    Çok isabetli bir gözlem! Çok yerinde👍👍👍 gerçekten bu konuyu çok kötüye kullanan insanlar var. Veya kolaydan, kısa yoldan uzman olan. Benim su tesisatçım hipnoz uzmanı oldu 🙄

  • @hulyaungor1285
    @hulyaungor1285 Месяц назад +2

    Dilara Hanım
    Gabor Mate Turkiyede de keşfedildi . 10 yıldan fazladır takip ediyorum hayatımı dönüştürdü diyebilirim .
    Peter Levine
    Bu insanlar doktor ve travma üzerine çalışıyorlar.
    Anita Morjani nde (near dead experience ) yasadi. Türkçe ye de çevrildi son ilginç ve samimi .
    Artık bence içindeki sesi dinle , pozitif düşün pozitif olsun gibi aşamalar bence aşıldı. Artık sizinde video da belirttiğiniz gibi bilimsel araştırmalara göre neden sorusunun cevabı üretiliyor . Oprah bile bence Amerika da bu işi yapanlardan en sevdiğim konu Soul diyerek 80 ler ve 90 lardan beri bunları konuşuyor o bile çocuk psikiyatri ve Harward araştırmacısı ile kolabire kitaplar çıkarıyor.
    İnsanlar artık sistemi, politik düzeni , işlemeyen kurumları eleştirir hale geliyor benim gelecek için tek ümidim bu. Değiştirmek dönüştürmek için anlama çabası

    • @pelindilaracolak
      @pelindilaracolak  Месяц назад +2

      Bu insanlar kişisel gelişimci değil; doktorlar. Birinin Psikiyatri diğerinin biyofizik doktoraları var. Haliyle bilimsel araştırmalar bunlar.

  • @user-kf3bv6xc1k
    @user-kf3bv6xc1k Месяц назад

    Dönüştüren deneyim beni geliştiren tek kişisel gelişim kitabı oldu.

  • @umutvural126
    @umutvural126 Месяц назад

    ben sizi keyifle takip ediyorum felsefe eğitimi almış olsam da farklı bir bakış açısı ile tekrar konuların üzerinden geçmek bile aslında kişisel gelişime hizmet ediyor. Ben kısa bir zaman önce nlp ile tanıştım. Normalde halen felsefe hobi olarak ilgi alanımdaydı bu tür eğilimlere şüphe ile bakıyordum. birazda küçümsüyordum ayrıca özel sektör de dışsal dünya ile kurduğum iletişimde felsefe okumaları çok başarılı ve etkili araç oluşturuyordu. bu dışsal yoğunluk içsel dünyam ile tanışmamı uzun süre ertelemeye de neden olmuş olabilir. o kadar cazip bir alan yarattı ki aslında uyumu sağlamak için bile ihtiyacım olan kişisel gelişimimi yani benin ortaya çıkışını erteledi gibi bir düşünceye sebep oldu. adı ne olursa olsun yaşam koçu reiki yoga akupunktur vb her biri benin ortaya çıkışına vesile olduğu sürece bence ihmal edilmemesi gereken ve ihtiyaç hissi ortaya çıktığında rehberlik edebilecek alet çantaları olabilir. tabi bu benim şahsi görüşüm ve deneyimlere ait bir düşünce kalıpları.
    Çabalarınız ve katkılarınız için emeğinize sağlık

  • @sirinoba3487
    @sirinoba3487 Месяц назад

    harikasınızzzz

  • @stanislavpetrov9137
    @stanislavpetrov9137 Месяц назад

    Salt olan hemen hemen hiçbir şey yoktur. Videonun geneline hakim olduğunu düşündüğüm bu mantığı yıllardır hayatıma alıyorum.

  • @fahrettinanuk7225
    @fahrettinanuk7225 Месяц назад

    Emeğinize sağlık

  • @rumeysabilgic8642
    @rumeysabilgic8642 Месяц назад

    saç bakım rutini videosu istiyorumm 🤣

  • @enderozyurt7788
    @enderozyurt7788 Месяц назад +1

    Kişisel gelişim bağlamında bilimsel araştımalarla desteklenmiş, anlatımı akıcı ve eğlenceli olan iki kitap önerebilirim bunlar: Limitless (Sınırsız) - Jim Kwik , Atomic Habits (Atomik Alışkanlıklar) - James Clear.

  • @erbilklc9348
    @erbilklc9348 Месяц назад

    Atomik alışkanlıkşarı okudum yararlıydı
    Birde pür dikkat