CEVABA CEVAP DİLEKÇESİ/İDDİA VE SAVUNMANIN GENİŞLETİLMESİ YASAĞI

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 30 сен 2024
  • Yazılı yargılama usulü uygulanan davalarda dava dilekçesi, cevap dilekçesi, cevaba cevap dilekçesi ve son olarak ikinci cevap dilekçesi aşamalarından oluşmaktadır. HMK 136.maddesine gereği cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçesi aşamalarında da iki haftalık süre vardır. Bu süreler tebliğden itibaren başlar. HMK 141.maddesine göre cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçeleri ile serbestçe iddia veya savunmalarınızı genişletebilir veya değiştirebilirsiniz. O halde yazılı yargılama usulü olan davalarda cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçeleri ile dilekçeler teatisi aşaması tamamlanmaktadır. Bu aşamalar sonrasında iddia ve savunmalar genişletilemez. HMK 141/2 maddesine göre iddia ve savunmanın genişletilmesi hususunda ıslah ve karşı tarafın açık muvafakati istisna tutulmuştur.
    Islah konusu HMK 171 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Bu hükümlere göre taraflardan her biri yapmış olduğu usul işlemlerini kısmen veya tamamen ıslah edebilir. İddia ve savunmanın genişletilmesi uygulamasının bir türü olan ıslah kurumu ile aynı hüküm gereği ıslah yoluna bir kez başvurulabilir.
    Bu yasağın kapsamına dava sebebi olan vakıalar ve talep sonucu da dahildir. Hukuki sebeplerin değiştirilmesi, davayı genişletme ve değiştirme sayılmaz. Talebin daraltılması yasak kapsamına dahil değildir. Hukuk davalarında taraflarca getirilme ilkesi geçerlidir. Bu nedenle hukuk davasında bunu hakim dikkate alır diye düşünmemek lazım. Hakim yukarıda bahsettiğimiz aşamalarda veya ıslah ile dile getirilmemiş bu hususları dikkate almayacaktır.
    ÇARŞANBALI HUKUK BÜROSU
    AV.ŞAHİN ÇARŞANBALI
    #çarşanbalıhukuk #şahinçarşanbalı #cevabacevapdilekçesi #yazılıyargılamausulü #hmk #dilekçe #hukukyargılaması

Комментарии • 14

  • @MirzaSamil
    @MirzaSamil 2 года назад +4

    Emeklerinize, yüreğinize sağlık üstadım, etkili anlatımlarınız ve üretkenliğiniz için ayrıca teşekkür ederim.

  • @mehmetdiril1685
    @mehmetdiril1685 7 месяцев назад +2

    Zaman kazanmak için
    Dilekçe - dava açan -
    Cevap - davalı -
    Cevaba cevap - davacı -
    Cevaba cevaba cevap - davalı
    Cevaba cevaba cevaba cevap - davacı -
    Islah - davalı -
    ( tekrar başa döndük 1 yıl geçti -
    Bu ıslahta önceki tüm delilleri davalı geri çekti. var mı böyle bir şey. Onun sunduğu onun delillerini ben kullanabilirmiyim ?

  • @Barnaisback342
    @Barnaisback342 2 года назад +1

    Hocam 2 hukuk 1 idare davası açtım hukuk davaları kabul edildi idare ön incelemede ve 1 iş kazası davam var onuda kendim takip ediyorum danıştığım avukatlar bile şaşkınlık içinde emin olun idare mahkemesinede iş hukukunada hakim kendikeride takip edebilir ama kanun kuralları bilmiyorlar ise gerçektende zordur

  • @teknoloji9001
    @teknoloji9001 2 года назад +1

    benim soruma cevap vermediniz abone oldum size

  • @MhmtAkif.
    @MhmtAkif. 4 месяца назад

    Tam yargı davasında İdare ye mahkeme actım ama dilekçem karsı tarafa tebliğ edıldı ama karsı taraf cevap vermedı bu benım ıçın avantajmıdır sonamı gelmıs oluyor dava.

  • @serefcan99
    @serefcan99 2 года назад +1

    Dava açıldıktan sonra cevap dilekçesi verilmez ise iddialar genişletilemez mi ?

    •  2 года назад +2

      Ne yazık ki genişletilemez

    • @aliveli5029
      @aliveli5029 2 года назад +1

      @ peki cevap dilekçesi verilmezse davalı davayı kabul mü etmiş olur ?

    • @sedatakar3582
      @sedatakar3582 Год назад +1

      @ Hocam karşi taraf çekişmeli boşanma davasi açti be bu davaya cevap dilekçesi hiç yazmadim 3 kez duruşma oldu son duruşmada davaliya usulunce tebliğ edilmedi için tahkikata geçilmemesine ve davaliya hukuka uygun olarak tebliğ edilmek uzere ertelenmesine karari cikmiş. Ben bu durumda cevap dilekçesi yazip uyaptan yükeleyebilir miyim? Yani dava ilk açildiğinda yasal sure içerisnde vermedigim cevap dilekçesini şimdi verebilir miyim? Konu hakkinda göstereceğiniz yol çok önemli teşekkür ederim.

  • @s.b.07
    @s.b.07 6 месяцев назад

    İlk dilekceler verilmiş ve cevaba cevap dilekçesinde bana vekalet veren müvekkilim boşanma davasında maddi ve manevi tazminat taleplerini arttırmak istiyor, genişletme ve değiştirme mi yoksa ıslah mi uygulamaliyim?

    •  4 месяца назад

      (1) (Değişik:22/7/2020-7251/15 md.) Taraflar, cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçeleri ile serbestçe iddia veya savunmalarını genişletebilir yahut değiştirebilirler. Dilekçelerin karşılıklı verilmesinden sonra iddia veya savunma genişletilemez yahut değiştirilemez.

  • @sedatakar3582
    @sedatakar3582 Год назад +1

    Hocam karşi taraf çekişmeli boşanma davasi açti be bu davaya cevap dilekçesi hiç yazmadim 3 kez duruşma oldu son duruşmada davaliya usulunce tebliğ edilmedi için tahkikata geçilmemesine ve davaliya hukuka uygun olarak tebliğ edilmek uzere ertelenmesine karari cikmiş. Ben bu durumda cevap dilekçesi yazip uyaptan yükeleyebilir miyim? Yani dava ilk açildiğinda yasal sure içerisnde vermedigim cevap dilekçesini şimdi verebilir miyim? Konu hakkinda göstereceğiniz yol çok önemli teşekkür ederim.

    •  Год назад +1

      Tebliğ size yapıldıktan sonra verebilirsiniz. Evrakı görmeden yasal tavsiye uygun olmayacaktır. Hukuki konuları her ne kadar bizzat takip edebilecek olsak da avukat ile ilerlemek sürecin riskini azaltacaktır.

    • @mehmetdiril1685
      @mehmetdiril1685 7 месяцев назад +1

      fazla kanıt sunmamak gibi bir hastalık 😷 var bazı arkadaşlar 👯 az satır cümle - kısa -yazmak sanatı ile var olan tüm delillerin sunulması gerekliliğini karıştırıyorlar ...