Matematikteki Gizemli Çözümsüzlük: Sonsuzluk ve Süreklilik Hipotezi

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 21 апр 2022
  • Yanlışlığı da ispat edilse, Doğruluğu da ispat edilse tutarlı bir Matematik elde edeceğiniz anlaşılması çok basit ama bir o kadar derin bir problem: Sonsuzluk ve Süreklilik Hipotezi...
    Keyifli Seyirler :)
  • НаукаНаука

Комментарии • 28

  • @BuNeBilimsizliktir
    @BuNeBilimsizliktir  2 года назад +6

    Arkadaşlar merhaba 8:44'teki görselde bir hata var, özürler... Genel argümanı etkilemiyor ancak Görseldeki ifade Limit x---> ∞ f(x) = ? olacak.

  • @likemagic1939
    @likemagic1939 2 года назад +9

    Hocam merhaba içerikleriniz 10 numara Türkiyenin bu tarz bilim kanallarına ihtiyacı var. Ancak eleştirim şu ki videolarda manasını söylemediğiniz jargonları fazlaca kullanıyorsunuz. Bu da izlerken biraz anlamama hissiyatı yaratıyor kafada. Kullandığınız görseller de gayet güzel ama durağan resimler yerine haraketli animasyonlarla anlatırsanız çok daha somutlaşmış oluyor kafada. Mesela örnek vermek adına bu videodaki konunun aynısını vertasium kanalı da çekmişti ve orda konu çok daha somutlaştırılarak anlatılıyor animasyonlarla araç gereçlerle vesaire. Nacizane tavsiyemdir

    • @BuNeBilimsizliktir
      @BuNeBilimsizliktir  2 года назад +5

      Merhaba, haklısınız yalnız animasyon üretimi çok ciddi maliyeti olan bir iş ne yazık ki... Hem zamansal açıdan hem de maddi açıdan. Örneğin 10 dk. kaliteli bir animasyonu yaptırmaya kalkarsanız bunun maliyeti binlerce dolardır. Bunu sadece belli yabancı kanallar yapabiliyor: Bu nasıl yapabiliyorlar? Milyonlarca takipçileri oluyor, dolayısıyla içeriklerden elde ettikleri ciddi bir gelir olup bunu tekrar kanala yatırım amacıyla kullanabiliyorlar. Bizim için henüz biraz erken bunu yapabilmek için.
      Bir de şöyle bir konu var. İnsanlar RUclips'da birkaç kanaldan gördükleri konular sanki bir daha işlenemezmiş gibi algılıyor:) Örneğin siz Veritasium örneğini vermişsiniz çünkü popüler bilimdeki muhtemelen en popüler kanal, ancak ondan da 5-6 yıl önce yine çok takipçili ama Türkiye'de daha az bilinen Numberphile ve daha bin tane kanalın Sonsuzluk ve Süreklilik Hipoteziyle ilgili içeriği var. Hepsinin farkındayız :).. Ancak oralarda olmayan birçok unsura da değiniyor örneğin videonun son bölümündeki Fizik argümanı... Başka kanallar aynı temayı işledi mantığıyla ilerlersek yeni hiçbir RUclips Kanalının kurulmaması lazım. İncelerseniz çoğu kanalın aynı temayı işleyen içeriklerinin birbirinden farklı olduğunu görürsünüz, bizimki de dahil.
      Bu bence izleyicinin aklında hep tutması gerekli bir konu.

  • @j4u126
    @j4u126 2 года назад +3

    Kanalınızı çok beğendim özellikle de ismi ayrı bir güzel ve anlamlı olmuş

  • @forzalona
    @forzalona Год назад +2

    Bak bu videoda da söylemişsin... Ve ben de yeniden uyarıyorum:
    "Yaratmak ALLAH-U TEÂLÂ'ya Mahsustur; yaratılan yaratamaz"...!!!

  • @mcfelaket9135
    @mcfelaket9135 2 года назад +6

    youtube algoritması beni anladı sonunda

    • @BuNeBilimsizliktir
      @BuNeBilimsizliktir  2 года назад +1

      Zannediyorum bu algoritmada topluluğun etkisi; beğeni ve izlenme sayılarının devasa bir etkisi var...

  • @nicola38746
    @nicola38746 2 года назад +3

    *Teşekkürler..Harika sunum..İnsanı düşünmesi için, bu enerjiyi bulması ve sürdüre bilmesi için harika içerikler hazirliyorsunuz..Resmen düşündürüyor insanı..Keşke öğrenciniz olsaydim..(artik oglum ilkokula baslasin o olur)..Sizden ricam zaman ("artık o herneyse") ve entropi zaman entropi ilişkisi ile ilgili video çeker misiniz? Zamanı siz nasil algılıyorsunuz..Çok merak ediyorum..Bir gün tanişmak dileğeyle*

    • @BuNeBilimsizliktir
      @BuNeBilimsizliktir  2 года назад +1

      Teşekkürler, Entropi konularına değineceğimiz bir video olacak ancak devasa bir konu... Bu tür konuları daha geniş vakit bulabileceğim yaz döneminde planlıyorum

  • @ismailaricioglu
    @ismailaricioglu 7 месяцев назад

    Bu konuda benim düşüncem şöyle ki; sebep sonuç ilişkisini cebimizde tutmak kaydı ile eğer bir şey hiçin biraz bükümü ise buraya dikkat bükülümü demedik bükümü dedik yani sebep bir sonuca ermiş çıkarımı yapıyorum, o zaman bir işlem tamamlandığında ona bir isim veriyoruz. Sonsuzluk bir işlemin devamı yani sonuçsuz devam eden işlemler yığını olan tek şey olarak kendine has bir durum oluyor. Yani işlemler (sebepler) hiç bitmiyor. Burada belirsiz olan yegane şey sonuç olduğunu görebilirsek, doğal sayılar kadar doğal çift sayı var demek hakkına erişemeyiz. Çünkü sonuç yok sadece büyümekte olan işlem yığını var. Soyut olarak kabul etmek başka, somut olarak kabul etmek başka. Somut ile soyut arasındaki fark bence sebebin sonuca ermesi ile elde edilebilir.
    Mutlaka eksik, yarım ve daha bir çok hatalı çıkarımlarım olabilir. Ama buradan baktığımda gördüğüm tek şey sonsuz olabilmesi mümkün olmayan bir şeye verilebilecek bir isim.

  • @Andarkan833
    @Andarkan833 9 месяцев назад +1

    Ulan mu matematik ne mükemmel bir şey.

  • @muratozkavak7158
    @muratozkavak7158 2 года назад +1

    Sonsuzu saymak kimin aklına gelir ki . Cantora helal olsun diyorum .

  • @hikmetdemir1032
    @hikmetdemir1032 3 месяца назад

    parton şu 3:00 dan 4: 40 a kadar olan kısmı hiç anlamadım o kısımla alakalı daha detaylı yeni bi video gelir mi

  • @WesdTeam
    @WesdTeam 2 года назад +5

    hocam sanal sayılar için bir video cekebilirmisiniz

  • @Metanfetamino-san
    @Metanfetamino-san 2 года назад +1

    8:11 hocam ne yaptınız ya tam su içiyordum boğuldum:/ :)

  • @esperance9378
    @esperance9378 2 года назад +1

    bu sonsuzlukla alakalı bir sorum var.hepimiz sayı doğrusunu biliriz. a

    • @esperance9378
      @esperance9378 2 года назад +1

      bir soru daha 9:00 'da bahsi geçen evrenimiz sınırsız ise nasıl oluyorda genişliyor? sonsuz+1=sonsuz olacağından zaten sonsuza ulaşmış bir değeri büyütemememiz gerekmiyor mu?

    • @BuNeBilimsizliktir
      @BuNeBilimsizliktir  2 года назад +3

      merhaba, çok güzel sorular. videoda bir miktar anlatılıyor, bu bağlamdaki sonsuzluk kavramı aslında listelenebilirlikle ilgili... ve iki sonsuzluğun kıyaslamasında 1-1 eşleştirme yapıp yapılamadığı önemli bir kriter. eğer yapılamıyorsa, bu durumda matematiksel olarak bu kümeleri derecelendiriyorlar. Örneğin en küçük boyuttaki sonsuzluğun ismi Aleph null...

    • @BuNeBilimsizliktir
      @BuNeBilimsizliktir  2 года назад +3

      @@esperance9378 Sınırsız olup olmadığı açık bir soru, sürekli genişlediğini biliyoruz. Ancak nasıl bir yüzey yapısına sahip olduğu da açık bir soru: Örneğin küresel bir yapıda olup genişlemesiyle torus (simit şekli gibi) bir yapıda olup genişlemesi arasında farklar var.

    • @kreitzerova2371
      @kreitzerova2371 2 года назад +2

      ​@@esperance9378 Burada ufak bir düzeltme yapayım, geometride sınır kavramı bir geometrik şekli çevreleyen bir alt boyutlu cismi ifade eder, örneğin iki boyutlu bir diskin sınırı bir boyutlu bir çemberdir. Bazı geometrik şekillerin de sınırı yoktur, örneğin küre yüzeyi, fakat küre sonludur. Bu ikisini ayırt etmek gerek. Evrenin sınırsız olduğundan eminiz, sonlu ya da sonsuz olması ise elimizdeki teorilere göre ancak deneysel olarak bilebileceğimiz bir şey. En son verilere göre çok ufak bir hata payıyla evren düz ve sonsuz. Evren genişlerken sınırlarını öteleyerek genişlemiyor, metrik tensör dediğimiz, uzay-zamanda iki nokta arasındaki mesafeyi ölçmeye yarayan şey değişiyor. "FRW metric" diye aratırsanız karşınıza çıkan şeydeki "a" ifadesi de bu genişlemenin skalasını belirtiyor. Doğru parçaları ile ilgili soruda da, doğruları nokta kümesi olarak aldığımızda eleman sayıları, yani kardinaliteleri eşit, fakat uzunluğu kardinalite ile tanımlamıyoruz. Birkaç farklı yolu var. Merak ediyorsanız örneğin bir metrik ile tanımlayabiliriz, metrik tensör adı verilen bir tensör alanı ile tanımlayabiliriz, hacim formu adı verilen bir diferansiyel form ile tanımlayabiliriz, ya da bir Lebesgue ölçüsüyle tanımlayabiliriz. Lebesgue ölçüsü en elementer ve en teknik olanı. Sonlu ve sayılabilir sonsuz kümelerin Lebesgue ölçüsü 0, [a,b] doğru parçasının Lebesgue ölçüsü b-a oluyor. Yani [1,2] doğru parçasının uzunluğu 1'ken, [1,3] doğru parçasının uzunluğu 2.

  • @goktugkeles9599
    @goktugkeles9599 2 года назад

    Sonsuz sayı sonsuz cisim vs vs pratikte karşılıkları yok ancak teoride var (ben böyle düşünüyorum)

  • @MichaelBurry_
    @MichaelBurry_ 2 года назад +1

    Ediz abiye selam

  • @efeaksu301
    @efeaksu301 2 года назад +1

    Sonsuzluktan sonsuzluğu çıkarırsak yine sonsuzlukmu elde ederiz

    • @-fractal-
      @-fractal- Год назад

      Sonsuzluktan sonsuzluk çıkaramazsın. Bu matematiksel olarak belirsizdir.

    • @serhatduman7626
      @serhatduman7626 5 месяцев назад

      Kendine gel😅

  • @user-bn8lr2df9f
    @user-bn8lr2df9f 4 месяца назад

    Kesinlikle irrasyonel sayıların neye göre yazıldığını aciklayamamissin .

  • @Naturel24
    @Naturel24 Год назад +1

    Yaratmak yerine üretmek desen daha iyi olurdu.