Episode 39 // Idän uskontojen vaikutus kristinuskoon? Pekka Huhtinen

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 1 мар 2022
  • Suomessa ja länsimaissa vieraannutaan kovaa vauhtia kristinuskosta. Uskonnollisuus ja hengellisyys ovat kuitenkin suuren kiinnostuksen kohteita edelleen. Itämaisten uskontojen ja new agen vaikutus näkyy myös krstillisyydessä. Miten itämaiset uskonnot näkyvät suomalaisessa kristillisyydessä? Miten tunnistaa oppeja, jotka kuulostavat hyviltä, mutta joiden juuri ei olekaan Raamatussa?
    Haastattelussa teologian tohtori, pastori ja lähetystyöntekijä Pekka Huhtinen.

Комментарии • 11

  • @eirasnellman4336
    @eirasnellman4336 2 года назад +11

    Olipa hyvä opetus.

  • @raijasaastamoinen1485
    @raijasaastamoinen1485 2 года назад +10

    Minä kerran kokeilin hypnoosiaa ja joogaa. Kun se oli ohi tunnin kesti musiikki mukaan lukien. Kyllä tuli kauhea olo sen kaiken jälkeen kauhea pakokauhu piti aikaa rukoilla ja sain rauhan. En koskaan enää kokeile mitään itämaisia oppeja. Saan tänään uskoa Jeesukseen kiitos hänen. Siunausta toimittajille 🙏❣❣🙏

  • @juhanihaapamaki8342
    @juhanihaapamaki8342 2 года назад +14

    Toistaiseksi ne jaksot, joita olen katsonut tältä KUJALLA kanavalta ovat olleet todellakin tärkeitä tähän maailman aikaan mitä elämme. Kanavalla ei opeteta vaan pohditaan kristillisen ihmiskäsityksen näkökulmasta asioita, joita tässä ajassa ja myös omassa yhteiskunnassamme tapahtuu niin sekulaari, kuin monien ideologioiden ja filosofioiden ja uskonnollisissa kulttuureissa suhteessa Raamatun muuttumattomiin kirjoituksiin. Toki opetusta on mukana, mutta pohdinnot eivät käy vuoropuhelua raamatun sanalla koettelemalla suoraan sananpaikkoja läpikäymällä.
    Valtavan tärkeä kanava lisää niiden muiden kanavien lisäksi joissa pysytään muuttumattomassa ikiaikaisessa sanassa.

  • @Kujallapodcast
    @Kujallapodcast  2 года назад +15

    Täällä oli kommentti (kadonnut nyt), jossa kysyttiin kristillisestä joogasta lähetystyön näkökulmasta. Tässä Pekalta vastaus:
    Käsite ”kristillinen jooga” on sinänsä ristiriitainen, kuten koetin haastattelussani selvittää. Omat kokemukseni lähetystyöstä ovat ensisijaisesti Japanista ja Myanmarista. Nämä ovat ulkonaisesti tosi erilaisia maita ja kansoja, joskin taustalla yhdistävänä tekijänä on buddhalaisuus, sen kaksi erilaista koulukuntaa. Lähetystyössä paljon käytetty käsite on kontekstualisointi, jolla tarkoitetaan lähetystyön sovlttamista kulloiseenkin kulttuuriseen ja yhteiskunnalliseen tilanteeseen. Mielestäni syvällisin ja käytännöllisin muoto kontekstualisointia on kulloisenkin lähetyskentän kielen opetteleminen. Tämä asia on ymmärretty lähetystyössä alusta asti. Esim. mentäessä Japaniin lähetystyöhön, opiskellaan ensin 2 vuotta täystoimisesti japanin kieltä. Kielen kautta päästään paitsi kommunikoimaan, myös ymmärtämään ihmisten ajattelutapaa ja kulttuuria. Mainitsit kommentissasi jonkun sanoneen, että lähetystyössä parhaaseen lopputulokseen päästäisiin ”sulautumalla vastaanottavaan kulttuuriin”. Tätä en voi allekirjoittaa. Ei ole olemassa mitään kaikkinensa vaalittavaa puhdasta kulttuuria, vaan kulttuurit koostuvat mitä erilaisimmista profaaneista ja uskonnollisista aineksista. Tulisi pitää erillään kulttuurituntemus ja kulttuuriin sulautuminen. Esim. länsimaisinä me emme pysty koskaan sulautumaan itämaiseen kulttuuriin, eikä siihen tule pyrkiäkään. Sen sijaan on hyödyllistä tuntea paikallista kulttuuria mahdollisimman syvällisesti. Mitä tulee joogan soveltamiseen lähetystyöhön, en pidä sitä hedelmällisenä enkä edes mahdollisena. Jooga on osa hindulaisiuutta. Ei ole hindulaisuutta ilman joogaa, eikä joogaa ilman hindulaisuutta. Joogaa ei voi yhdistää kristinuskoon ajautumatta synkretismiin (uskontojen sekoittumiseen). Suomessa joogaa ollaan tuomassa kirkkoihin ikäänkuin oljenkortena tiettyjen ihmisryhmien tavoittamiseksi. Kirkon jäsenkato painaa ankarasti päälle, joten yritetään turvautua jopa kristinuskon ulkopuolisiin voimiin. Lähetystyössä tarvitaan eri apuvälineitä, kuten kielen ja kulttuurin tuntemusta, mutta evankeliumin leviäminen ei perustu ensisijaisesti tiedollisiin, teknisiin ja metodisiin ratkaisuihin. Lähetystyön tähtäyspisteenä on aina omakohtaisen uskon syntyminen. Tämä voi tapahtua vain Jumalan sanan, evankeliumin julistamisen ja kuulemisen kautta. Kristillinen rakkauden palvelu, diakonia kuuluu osana lähetystyön kokonaisuuteen. ”Kristuksessa kaikki viisauden ja tiedon aarteet ovat kätkettyinä.” (Kol. 2:3).

  • @midmanic
    @midmanic 3 месяца назад

    Toivottavasti tämä kanava toimii vielä kauan, sillä asiasisältö on todella hyvä ja valaiseva. 👍😊

  • @ritvamakela3213
    @ritvamakela3213 21 день назад

  • @paulaahonen9571
    @paulaahonen9571 Год назад +2

    Hyvä opetus💦🙏💦

  • @jussirytkonen2871
    @jussirytkonen2871 Год назад

    Maailman uskontojen historiassa voi nähdä melko selkeän kuvion: ihminen on erkaantunut vaihe vaiheelta Jumalasta kohti Maata ja äiti-materiaa, kunnes Isä Jumala Pojassaan viimein iskeytyi komeetan lailla suoraan keskuuteemme ravistaen koko paletin uusiksi. Egyptiläiset saivat odottaa vapahtajansa kohtaamista vasta tuonpuoleisessa, jos elivät hyvin. Israelin kansa pakeni Egyptistä ja valmisteli itseään Vapahtajan tuloa varten. Minä Olen oli oleva ainut Jumala, ja se nimi oli opittava pyhittämäään, ja synnyttämään itsenäinen suhde Korkeimpaan, ilman ylipappien välikäsiä, sillä papit, kuninkaat ja oraakkelit olivat kadottaneet mahtinsa ja asemansa Jumalan oikeutettuina välikappaleina. Niinpä Kristuksen tultua Jeesuksessa Jumala on lähestynyt jokaista maallisiin arvonmittoihin katsomatta.
    Tämä kehitys kaikkine karikoineen on ollut hyödyllinen, koska se on valmistanut meitä tekemään uskonratkaisun itsenäisesti, kuulemalla, näkemällä ja tuntemalla, ei suggestion kautta.
    Tämä itsenäisen ratkaisun periaate tulisikin pitää mielessä, eikä ainoastaan lasten kasvatuksessa. Jeesuksen ristiinnaulitsivat ihmiset, jotka eivät häntä tunnistaneet, koska olivat niin oikeaoppisuuden pauloissa. Onni on, ettei Jeesus ole meidän ruoskittavaksemme enää tulossa samassa muodossa kuin aikaisemmin. Toki hän on ruoskittavanamme monessa muussa muodossa, jolla teemme vahinkoa "näille pienimmille".
    Niin tärkeä kuin Raamattu onkin, puhdas ja viaton mieli on vieläkin tärkeämpi kirja - ikään, näköön ja katsomukseen katsomatta. Jumalan sanaa - esimerkiksi - ei pitäisi sinne iskostaa, vaan auttaa erottelemaan elävä sana kaiken iskostuksen seasta.

  • @kaisasaariaho2894
    @kaisasaariaho2894 Год назад

    Hän ei kuitenkaan ole sisältäpäin kokenut yhtäkään itämäistä uskontoa tms. Eikä muutenkaan tunne kaikkia suuntauksia. Kyse on hyvin laajasta käsitteestä. Hän ottaa sieltä täältä omia kokemuksia, se on ok, mutta se ei ole koko totuus. Se on totta, että luojan ja luodun välinen ero nykyään hämärtyy monissa opeissa valitettavasti mutta älä niputa kaikkia itämaisia tuohon samaan, sillä alkuperäinen veedinen näkemys ei oo mitään tuollaista missä luojan ja luodun välinen ero hämärtyy.

    • @HeikkiMujunen-vg1wf
      @HeikkiMujunen-vg1wf 3 месяца назад

      Hän (Pekka H) onkin sisäistänyt kristinuskon, ja siinä onkin kaikki tarvittava. Siksi tehdään lähetystyötä pimeän hindulaisuuden ym.parissa.