Ce mi place sa vă ascult,ptr.mine este.o lecție extraordinara,SA invat tot ce spuneti.Ma numesc.Violeta si voy asculta tot ce veti spune ca ma intereseaza.Va Pup si va urmaresc .
Un material foarte bun . 👏👏👏👏 Numai că eu am o mare nedumerire în privința frunzelor de nuc , eu știind că nu sunt bune pentru grădină . Soțul meu le-a aruncat sau ars mereu . In toamnă le-am depozitat într-un colț și le-am acoperit cu o folie . Ultima dată când m-am uitat la ele nu erau încă compostate . De aceea mă mir că la dvs nu a mai rămas aproape nimic .
In privinta frunzelor de nuc sa nu va faceti probleme. Acestea sunt foarte bune pentru mulcire. Toate miturile despre ele (ca nu ar fi bune pentru mulcire) au aparut din cauza juglonei- substanta care suprima cresterea altor plante. Adevarul este, ca frunzele verzi ale nucului, florile (acei "cercei") si coaja verde a nucilor contin juglona. Insa frunzele uscate continutul acesteia este atat de mic, incat nici nu se simte. Mai mult, frunzele de nuc sunt un antiseptic foarte bun pentru gradina.In legatura cu compostarea frunzelor- daca le depozitati in gramezi mari, acestea se vor descompune foarte greu din cauza cantitatii. Acolo nu ajung ramele, si nici microorganismele nu fac fata. Daca le imprastiem pe pamant, ele e vor descompune mai repede.
@@secretelegradinarului ce bine era dacă nu le greblam.si le lăsam împrăștiate prin grădină . Dacă voi reuși să-mi fac măcar un strat înălțat .... le voi putea folosi la mulcire ?
@@matahari7030 sigur! sunt si mai bune acum. Toamna sunt proaspete, le mai bate vantul. Acum, daca le-ati tinut sub folie, trebuie sa fie deja tasate, sunt mai usor de manevrat si nici nu vor zbura de la vant.
Eu așa știu că compostarea se poate face și în straturi groase, însă e nevoie ca din când în când să se afâneze cu o furcă și să se udă dacă e necesar, căci procesul de descompunere se realizează în prezența umidității și a oxigenului, fiind un proces aerob. La fel, este importantă proporția de N:C (nitrogen:carbon) în compoziția compostului. În condiții anaerobe și surplus de N și umiditate, se va produce putrefacția materialului în loc de compostare. În caz contrar, (mediu uscat, exces de carbon în compoziție) se va opri procesul de descompunere, de compostare.
Waw. Super tare. Am urmărit cu maxima atenție. Ini puteți spune va rog ca nu orea am inteles cum tăiem sideratele? A ti spus ca se taie sub nivelul solului. Cum facem asta?
Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca tocatura din crengi de tuia (sau alte rasinoase)se poate folosi ca mulci in gradina de legume. Multumesc si spor in toate si recolte bogate !
Când se taie mustarul , se lasă așa verde pe sol ? Dacă stă lângă roșii nu le încinge ? Am înțeles că mulcirea cu plante verzi nu trebuie făcută lângă tulpina plantelor , deoarece încălzește foarte mult planta .
Da, se lasa verde pe sol. Daca stratul de mulci este foarte gros, atunci acesta nu ar trebui sa atinga plantele. Despre asta vom vorbi in detaliu in luna mai. Va voi arata ce si cum fac eu.
I-mi place ce spuneti,de multă vreme ma gîndesc ce sa fac sa nu mai sap mult,sa muncesc mai putin sau mai usor si mărturisesc că n-am gasit solutia.Cum sa plantez rosii,ardei si tot felul de legume, fără să sap pămîntul si cum sa scap de buruienile care cresc mari si nu se mai vede nimic de ele,chiar si atunci cînd nu e apa?Am adoptat metoda cu folie de mulci ,dar ceva e nefiresc,nu e natural.Sunt foarte curioasă sa vad cum procedati, abia v-am gasit si o sa va urmăresc atent de-acum.Am văzut explicațiile despre larva carabusului si despre coropisnite,am inteles,cum o rezolvam cu orbetii care rod tot ce întîlnesc? Am incercat în fel și chip sa-i fac sa plece,nu a mers nimic.Ce se întîmplă bine pentru ei în grădina mea ? Va multumesc pentru sfaturi si astept o părere.!
Hristos a înviat! Vreau să încep și eu cu mulcirea plantelor din grădină, în această perioadă se mulcește sau să mai aștept cînd este mai cald? Am în grădină ceapă, usturoi, spanac, salată, ridichii și aș vrea sa le protejez și de buruieni. Vreau să învăț acest tip de grădinărit deja am pus în practică un sfat al dv, grădinăritul trebuie să fie o relaxare nu o povară sau stres.
Buna ziua! Va deranjez cu o intrebare: se pot planta rasadurile imediat dupa ce am taiat mustarul? Si dc acesta este mai mic, nu s-au format inca bobocii, este vreo problema? Multumesc pentru raspuns!
"Bordurile " straturilor sunt facute din scandura de brad, data cu ulei ars pentru protectie. Paturile au 100x500x20 cm. Am mers pe varianta de "buget redus".
@@secretelegradinarului ulei ars de la motor , sau care ? Nu te murdărești de la el ? Cu ce altceva se mai poate da pe scânduri ? Din tablă sau ce alte materiale se mai poate face delimitarea , laturile straturilor ? Vă mulțumesc frumos pentru răspuns .
Buna ziua! Primavara sau acum la sfarsitul iernii se mai pot pregati straturile cultivand siderate? Ce specii ar putea fi folosite pentru a pregati acum straturile pentru rasadurile rosii, ardei, etc? Multumim mult pentru informatii!
Va urmăresc cu interes și vă ascult explicațiile cu mare atenție deoarece am o grădină, nu stiu sa folosesc sapa și alte unelte greu de mânuit și îmi doresc mult ca de anul acesta să nu mai dau bani altora pentru orice operațiune necesară pentru întreținerea grădinii. De aceea vă întreb, cum fac sa tai sideratele ( ovăzul ) la 1 cm sub pământ? Sa nu râdeți de întrebarea mea!😊 O zi frumoasă vă doresc!
Bună ziua. Am citit un comentariu al dvs, în care sfătuiți pe cineva sa nu semene de doua ori, una după alta, muștar. Întrebarea mea este ca și la siderate trebuie sa ținem cont de rotația plantelor? Adică, dacă am semănat în primăvară/toamnă pe un strat mustar, pe același strat, după ce scot plantele, pot semăna tot muștar sau trebuie să schimb, ovăz de ex.? În cazul în care acopăr straturile cu frunze, toamna, ca să plantez siderate fac câte un șanț prin mulci și las asa sau pot acoperii cu mulci? Mulțumesc! 🌷🌷🌷🤗
O parte va zbura oricum. Dar la noi nu a zburat departe- le-am cules de langa gard, si le-am pus la loc. Se pot acoperi straturile cu folie sau alt material, se pot pune crengi etc
Vin cu o intrebare scurta....in compostul matur ...dupa ce l-am rascolit de vreo 3 ori am observat un gandacel destul de numeros ...are culoare gri metalizat, o mica carapace...si de jur imprejur multe, multe picioruse...deplasandu-se f rapid...Nu stiu daca e un daunator ori o insecta benefica...Multumesc ptr raspuns!! Cum as putea sa va trimit o poza daca e cazul?
Bună ziua! Pot mulci pământul din solar cu iarba cosita de la gazon fără sa fie uscata? Ma gândesc ca se usucă în solar. Nu am unde sa o usuc? Pot sa o pun deasupra paielor sau dedesubt direct pe pământ? Mulțumesc anticipat!
@@matahari7030 Am câteva întrebari la d-stra: dacă seamănă acum , 1 oct, mustar în solar, cam când va trebui să-l tund? Apuca sa se facă înainte de îngheț? Cam la ce distanta se seamănă? Sănătate va doresc.
@@feliciamaxim8136 puteți să-l semănați nu aveți mare lucru ce pierdut , dacă o să fie cald o să-i meargă bine . Dacă are apă o să răsară destul de repede . Indiferent cât o să crească Il lăsați acolo , rădăcinile rămase în pământ își vor face treaba lor , iar tulpinile când vor degera vor rămâne pe pământ . Eu am pus pentru prima dată in primăvara acestui an . A crescut foarte mare și a făcut o grămadă de flori , a prins perioada aceea ploioasă , când nu puteam intra in grădină să plantez legume . Apoi nu-mi venea să-l tai , fiind plin de albine și mă gândeam că așa vor poleniza și legumele mele . L-am tăiat într-un final 😛😛 și am mulcit roșiile cu el . După ceva timp am văzut fire mici de muștar printre roșii , probabil unele fire făcuseră deja semințe . 😁😁 Voi mai semăna semințe de muștar și în această toamnă . 👍👍
Puteti mulci si cu iarba verde si cu iarba uscata. Cautati la mine materiale dedicate mulcirii. Acolo vorbesc despre aceste materiale. Am si un episod " Mulcirea cu iarba proaspat cosita...".
buna ziua. am vazut ca graul nu este intre plantele siderate; dar aca am boabe de grau si as vrea sa le folosesc pt straturi in locul ovazului, este de folos?
Bună seara ! Am 8 straturi înălțate de 2 ani dar niciodată nu am găsit ceva asemănător să pot învăța , pentru asta îți mulțumesc 😄 și acum știu că am făcut multe greșeli . . Revin am pus usturoi de toamna și am pus paie peste după ce am plantat , acum este de aproximativ 8-10 cm și mai mare , ieri semănat morcovul și am pus ceapa cu el in strat , pătrunjel cu ardei , etc.aproape tot pun asociat . Tot timpul am la macerat din primăvară păpădie , urzica , tătăneasă și stropesc sau ud straturile cu acestea , pun coji de ouă , etc.dar am o PROBLEMĂ foarte mare și nu știu cum să o rezolv poate mă ajutați . Am foarte mulți limacși dar și ceva asemănători limacșilor mult mai mici . Au intrat inclusiv în roșii , să nu mai spun in păstârnac și țelină , cum nu folosesc soluții din magazine , numai pe bază de plante ce am făcut acasă ( soluție cu usturoi , cu ardei iute , cu bicarbonat ,cu bere 🤪 etc tot nu am rezolvat problema ) Azi când m-am gândit să pregătesc stratul pentru roșii , le seamăn direct pe strat am observat ,că iar am plin de aceste vietăți , atât limacși cât și aceste lighioane în Ardeal , mai precis în Sălaj , de unde sunt îmi spunea socrul meu că se spun ,, ciolmagi ,, Cum scap de ei . MULȚUMESC . Încă o întrebare pot să pun paie sau iarbă proaspăt cosită înainte de a ieși morcovul , pătrunjelul , păstârnacul și roșiile , mai ies că ceapa știu că iese .
Bună seara, Contra limacșilor, cumpărați Terracalco Garden. Este calciu pur, foarte bun pentru gradina de legume. Se vinde la găleți că de 2 kg., este un praf alb care se împrăștie pe sol. In felul acesta îmbogățiți pământul cu calciu, afânați solul și combateți și limacșii. In ce privește mulcirea pământului cu iarbă sau paie, aceasta se face doar după răsărirea plăntuțelor, in caz contrar riscați sufocarea lor. Spor in toate!
@@matahari7030 La recomandarea domnului inginer Ghibu, de la emisiunea ,,Ce vor plantele", am inceput sa folosesc acest produs in urma cu doi ani. Din proprie experiență, va pot spune că funcționează. Acum... dumneavoastră hotărâți dacă să-l folosiți sau nu. E calciu pur, e benefic pământului și implicit plantelor pe care le cultivăm, iar în ce privește melcii, aceștia suferă arsuri când intră în contact cu produsul.
@@secretelegradinarului Buna Olga, imi spune cineva ca nu e bine sa punem la compostat tulpinile de rosii, ardei, vinete si nici radacinile verzelor. Este adevarat?
Bună ziua! Am mulcit și eu anul asta gradina cât s a putut și sunt mulțumită! 😊 O întrebare am decat: Am undeva rămas pulbere de orz verde,dar i a scăzut termenul de valabilitate, pot sa-l folosesc în gradina,cum și când? Mulțumesc
@@secretelegradinarului Eu va urmăresc răspunsurile și am o întrebare ..daca este fîn inbalotat ,este vechi și dacă îl voi pune toamna pe ogor.va putrezi peste iarnă sau sal incerc sal acopar cu pamintul numai unde voi înaltă straturile primăvara ,că sa nu-l ia vintul..
Bună ziua Olga, tu ai mulcit cu frunze de nuc, însă din ce știu eu nucul cât și frunzele sale nu sunt prieteni ai solului. Cum se explică în cazul de față? Eu în fiecare an am aruncat aceste frunze. Să înțeleg că le pot întrebuința în sol?!
Daca vorbim despre frunzele de nuc, exista foarte multe informatii pe acest subiect. Majoritatea sunt adevarate " filme de groaza". De fapt, nu este chiar asa cum se spune. Juglona- este substanta alelopatica care se gaseste in frunze verzi, nuci verzi si flori. Cand frunzele pica, ele deja sunt galbene/ maro/ uscate. Atunci cantitatea de juglona este foarte mica, si nu mai dauneaza. In schimb, frunzele de nuc sunt un antiseptic extraordinar pentru sol- tratament impotriva bolilor. De aceea, puteti folosi linistit si frunzele de nuc pentru mulcire!
Bună ziua. Frunza de nuc uscata este foarte buna pentru mulcire. Am un video in care am vorbit despre acest subiect. Cautati "Secretele gradinarului frunze de nuc"
@@secretelegradinarului Va mulțumesc ,avem ce învăța , Dumnezeu să vă binecuvinteze cu tot ce dorește sufletul și sănătate că sa le putem face pe toate🙏😇
Dragă Olga, nu am pregătit solul înainte de plantarea în seră, iar acum am frunzele ardeilor si fasolei găurite de limaxi minusculi, ca niște viermișori ! Sfătuiește-mă ce pot face acum , ca să scap de ei ! Multumesc.
Daca seman toamna salata, spanac, patrunjel si acopar cu mulci va fi nevoie ca la primavara să înlatur mulciul ca sa poată crește aceste plante? Multumesc.
Va multumesc pentru sfaturi!
Ce bine ar fi daca toti oamenii ar fi ca dumneavoastra . Sa manifeste amabilitate, profesionalism si seriozitate !😊
💚❤️💚
Simplu și pe înțelesul tuturor!Felicitări pentru prezentare și mult succes in acest proiect!
Multumesc! Ma bucur ca informatiile prezentate pot fi de folos pentru cineva!
Multumim pentru sfaturile dumneavoastra explicati foarte frumos si pe inteles ul tuturor interesatilor
❤🌺💚
Super!Spor la toate si recolta bogata....
Mulțumesc mult, doamna! Sănătate va doresc!
O descriere cool foarte bine punctat ,o Doamnă care vine in fata elevilor cu multa vervă,va stimez pentru cea ce faceti pentru semeni.😘💚💚💚🙏🙏🙏x
Va multumesc!
Ce mi place sa vă ascult,ptr.mine este.o lecție extraordinara,SA invat tot ce spuneti.Ma numesc.Violeta si voy asculta tot ce veti spune ca ma intereseaza.Va Pup si va urmaresc .
Multumesc frumos pentru aprecieri! 💚💚💚
Mulțumesc, pentru toate informațiile! ♥️
💚🍅🌱🌸
Un video f. interesant. Exact ce mă interesa.
Un material foarte bun . 👏👏👏👏 Numai că eu am o mare nedumerire în privința frunzelor de nuc , eu știind că nu sunt bune pentru grădină . Soțul meu le-a aruncat sau ars mereu . In toamnă le-am depozitat într-un colț și le-am acoperit cu o folie . Ultima dată când m-am uitat la ele nu erau încă compostate . De aceea mă mir că la dvs nu a mai rămas aproape nimic .
In privinta frunzelor de nuc sa nu va faceti probleme. Acestea sunt foarte bune pentru mulcire. Toate miturile despre ele (ca nu ar fi bune pentru mulcire) au aparut din cauza juglonei- substanta care suprima cresterea altor plante. Adevarul este, ca frunzele verzi ale nucului, florile (acei "cercei") si coaja verde a nucilor contin juglona. Insa frunzele uscate continutul acesteia este atat de mic, incat nici nu se simte. Mai mult, frunzele de nuc sunt un antiseptic foarte bun pentru gradina.In legatura cu compostarea frunzelor- daca le depozitati in gramezi mari, acestea se vor descompune foarte greu din cauza cantitatii. Acolo nu ajung ramele, si nici microorganismele nu fac fata. Daca le imprastiem pe pamant, ele e vor descompune mai repede.
@@secretelegradinarului ce bine era dacă nu le greblam.si le lăsam împrăștiate prin grădină . Dacă voi reuși să-mi fac măcar un strat înălțat .... le voi putea folosi la mulcire ?
@@matahari7030 sigur! sunt si mai bune acum. Toamna sunt proaspete, le mai bate vantul. Acum, daca le-ati tinut sub folie, trebuie sa fie deja tasate, sunt mai usor de manevrat si nici nu vor zbura de la vant.
Eu așa știu că compostarea se poate face și în straturi groase, însă e nevoie ca din când în când să se afâneze cu o furcă și să se udă dacă e necesar, căci procesul de descompunere se realizează în prezența umidității și a oxigenului, fiind un proces aerob. La fel, este importantă proporția de N:C (nitrogen:carbon) în compoziția compostului. În condiții anaerobe și surplus de N și umiditate, se va produce putrefacția materialului în loc de compostare. În caz contrar, (mediu uscat, exces de carbon în compoziție) se va opri procesul de descompunere, de compostare.
Mulțumim ptr siderate❤️
❤🌺💚
Super.
Multumesc!
Bună seara.
Waw. Super tare. Am urmărit cu maxima atenție. Ini puteți spune va rog ca nu orea am inteles cum tăiem sideratele? A ti spus ca se taie sub nivelul solului. Cum facem asta?
Uitati-va la episodul 'Pregatirea corecta a straturilor'. Acolo se vede cum o fac
Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca tocatura din crengi de tuia (sau alte rasinoase)se poate folosi ca mulci in gradina de legume. Multumesc si spor in toate si recolte bogate !
Buna ziua. Da, sigur
Când se taie mustarul , se lasă așa verde pe sol ? Dacă stă lângă roșii nu le încinge ? Am înțeles că mulcirea cu plante verzi nu trebuie făcută lângă tulpina plantelor , deoarece încălzește foarte mult planta .
Da, se lasa verde pe sol. Daca stratul de mulci este foarte gros, atunci acesta nu ar trebui sa atinga plantele. Despre asta vom vorbi in detaliu in luna mai. Va voi arata ce si cum fac eu.
I-mi place ce spuneti,de multă vreme ma gîndesc ce sa fac sa nu mai sap mult,sa muncesc mai putin sau mai usor si mărturisesc că n-am gasit solutia.Cum sa plantez rosii,ardei si tot felul de legume, fără să sap pămîntul si cum sa scap de buruienile care cresc mari si nu se mai vede nimic de ele,chiar si atunci cînd nu e apa?Am adoptat metoda cu folie de mulci ,dar ceva e nefiresc,nu e natural.Sunt foarte curioasă sa vad cum procedati, abia v-am gasit si o sa va urmăresc atent de-acum.Am văzut explicațiile despre larva carabusului si despre coropisnite,am inteles,cum o rezolvam cu orbetii care rod tot ce întîlnesc? Am incercat în fel și chip sa-i fac sa plece,nu a mers nimic.Ce se întîmplă bine pentru ei în grădina mea ? Va multumesc pentru sfaturi si astept o părere.!
Am pus între straturile de ceapa, morcovi, usturoi, patrunjel, pastranac, practic pe cărări rumeguș, trebuie sa adaug peste iarba tunsa? Mulțumesc.
Puteti pune niste paie peste. Daca doriti, merge si iarba cosita.
Mulțumesc pentru îndrumare și timpul acordat! 🤗
Hristos a înviat! Vreau să încep și eu cu mulcirea plantelor din grădină, în această perioadă se mulcește sau să mai aștept cînd este mai cald? Am în grădină ceapă, usturoi, spanac, salată, ridichii și aș vrea sa le protejez și de buruieni. Vreau să învăț acest tip de grădinărit deja am pus în practică un sfat al dv, grădinăritul trebuie să fie o relaxare nu o povară sau stres.
Adevărat a înviat! Foarte bine ați înțeles sensul grădinăritului! Mulciți, cand solul se va incalzi mai bine. Ceapa si usturoiul puteti mulci acum.
@@secretelegradinarului Mulțumesc! Sînt cu ochii pe dv!
Buna ziua! Va deranjez cu o intrebare: se pot planta rasadurile imediat dupa ce am taiat mustarul? Si dc acesta este mai mic, nu s-au format inca bobocii, este vreo problema? Multumesc pentru raspuns!
Bună ziua. 1. Da. 2. Nu este nicio problemă
Din ce sunt făcute laturile stratului , ce dimensiune are stratul și ce înălțime ?
Din ce materiale se mai pot face aceste straturi înălțate ?
"Bordurile " straturilor sunt facute din scandura de brad, data cu ulei ars pentru protectie. Paturile au 100x500x20 cm. Am mers pe varianta de "buget redus".
@@secretelegradinarului ați pus un rand , sau 2 rânduri de roșii într-un strat ?
@@matahari7030 2 randuri de rosii. Intre rosii puteti planta si altceva, de exemplu, busuioc, sau salata verde.
@@secretelegradinarului
Mulțumesc frumos ! 🙏🙏🙏💋💋
@@secretelegradinarului
ulei ars de la motor , sau care ? Nu te murdărești de la el ? Cu ce altceva se mai poate da pe scânduri ? Din tablă sau ce alte materiale se mai poate face delimitarea , laturile straturilor ?
Vă mulțumesc frumos pentru răspuns .
Se poate pune la compost cojile de vinete coapte pentru salată ?
Da
🤗
Buna ziua! Primavara sau acum la sfarsitul iernii se mai pot pregati straturile cultivand siderate? Ce specii ar putea fi folosite pentru a pregati acum straturile pentru rasadurile rosii, ardei, etc?
Multumim mult pentru informatii!
Puteti semana in martie( daca vă permite vremea) muștar alb, ovăz sau phacelia.
Buna ziua doamna cu ce ati taiat ovasul locul e foarte ingust
Buna ziua. L-am taiat cu flat cutter
Va urmăresc cu interes și vă ascult explicațiile cu mare atenție deoarece am o grădină, nu stiu sa folosesc sapa și alte unelte greu de mânuit și îmi doresc mult ca de anul acesta să nu mai dau bani altora pentru orice operațiune necesară pentru întreținerea grădinii. De aceea vă întreb, cum fac sa tai sideratele ( ovăzul ) la 1 cm sub pământ? Sa nu râdeți de întrebarea mea!😊 O zi frumoasă vă doresc!
Eu am flat cutter ( ploskorez Fokina), acesta se poate comanda online. Dar se poate folosi si sapa.
@@secretelegradinarului Mulțumesc frumos, voi comanda un cutter, sapa e pentru cine știe și poate s-o folosească! 🙂👍
Bună ziua. Am citit un comentariu al dvs, în care sfătuiți pe cineva sa nu semene de doua ori, una după alta, muștar. Întrebarea mea este ca și la siderate trebuie sa ținem cont de rotația plantelor? Adică, dacă am semănat în primăvară/toamnă pe un strat mustar, pe același strat, după ce scot plantele, pot semăna tot muștar sau trebuie să schimb, ovăz de ex.? În cazul în care acopăr straturile cu frunze, toamna, ca să plantez siderate fac câte un șanț prin mulci și las asa sau pot acoperii cu mulci? Mulțumesc! 🌷🌷🌷🤗
Bună ziua. Rotatia culturilor se respecta si in cazul sideratelor. Sideratele proaspat semanate nu se acopera cu mulci. Trebuie sa răsară
Toată iarna nu a fost luate de vânt. Mulțumesc
O parte va zbura oricum. Dar la noi nu a zburat departe- le-am cules de langa gard, si le-am pus la loc. Se pot acoperi straturile cu folie sau alt material, se pot pune crengi etc
@@secretelegradinarului Mulțumesc mult.
Vin cu o intrebare scurta....in compostul matur ...dupa ce l-am rascolit de vreo 3 ori am observat un gandacel destul de numeros ...are culoare gri metalizat, o mica carapace...si de jur imprejur multe, multe picioruse...deplasandu-se f rapid...Nu stiu daca e un daunator ori o insecta benefica...Multumesc ptr raspuns!! Cum as putea sa va trimit o poza daca e cazul?
Trimiteti-mi o poza pe facebook. Pe Secretele Gradinarului
Bună ziua,se pot semăna și boabele de muștar care le folosim la murături?
Bună ziua. Sigur! Eu pe acele le folosesc.
Mulțumesc!
Buna ziua . Imi puteti spune , daca iarba cosita o las intinsa sa se usuce , cand o pun la compost , este carbon sau azot?
Bună seara. Tot ce e verde ( proaspat) este azot, dacă e uscat- sursa de carbon ( partea maro)
Este bun rumegusul de brad in compost?
Da
Se poate folosi și grâu în loc de ovăz
Da
Nu am înțeles: rasadurile de rosii ...de exemplu...le plantati printe ovaz fara sa sapati pamantul si sa înlăturați radacinile ovazului?
Ovazul a fost taiat. Radacinile au ramas in pamant. Uitati- va la episod " Pregatirea corecta a straturilor". Acolo am aratat cum am procedat.
Bună ziua! Pot mulci pământul din solar cu iarba cosita de la gazon fără sa fie uscata? Ma gândesc ca se usucă în solar. Nu am unde sa o usuc? Pot sa o pun deasupra paielor sau dedesubt direct pe pământ? Mulțumesc anticipat!
Bună ziua. Mulciți linistită! O puneti direct pe pamant.
@@secretelegradinarului mulțumesc din suflet! M ați salvat! Mi era tare mila de ea s o arunc. Sănătate multa va doresc!
Am cumpărat semințe de muștar. Când le pot semăna?
Se pot semana si acum. Insa vor rasari cand se va mai incalzi un pic afara.
Eu le-am semănat acum vreo 2- 3 săptămâni , aveam.un.pliculet rămas de la murături și l-am împrăștiat pe un rând . Au deja vreo 2-3 cm. 😃
@@matahari7030 super! Felicitari!
@@matahari7030 Am câteva întrebari la d-stra: dacă seamănă acum , 1 oct, mustar în solar, cam când va trebui să-l tund? Apuca sa se facă înainte de îngheț? Cam la ce distanta se seamănă? Sănătate va doresc.
@@feliciamaxim8136 puteți să-l semănați nu aveți mare lucru ce pierdut , dacă o să fie cald o să-i meargă bine . Dacă are apă o să răsară destul de repede . Indiferent cât o să crească Il lăsați acolo , rădăcinile rămase în pământ își vor face treaba lor , iar tulpinile când vor degera vor rămâne pe pământ . Eu am pus pentru prima dată in primăvara acestui an . A crescut foarte mare și a făcut o grămadă de flori , a prins perioada aceea ploioasă , când nu puteam intra in grădină să plantez legume . Apoi nu-mi venea să-l tai , fiind plin de albine și mă gândeam că așa vor poleniza și legumele mele . L-am tăiat într-un final 😛😛 și am mulcit roșiile cu el . După ceva timp am văzut fire mici de muștar printre roșii , probabil unele fire făcuseră deja semințe . 😁😁 Voi mai semăna semințe de muștar și în această toamnă . 👍👍
Pot mulci straturile cu iarba verde sau uscata??
Puteti mulci si cu iarba verde si cu iarba uscata. Cautati la mine materiale dedicate mulcirii. Acolo vorbesc despre aceste materiale. Am si un episod " Mulcirea cu iarba proaspat cosita...".
buna ziua. am vazut ca graul nu este intre plantele siderate; dar aca am boabe de grau si as vrea sa le folosesc pt straturi in locul ovazului, este de folos?
In principiu, orice planta poate fi folosita ca siderat. Semanati grau. Nu uitati sa il taiati de la baza inainte sa faca spicul.
Se poate face mulcire cu tărâțe de grâu?
Sincer, nu am incercat. Puteti incerca, daca aveti tarata.
Cojile de nucă le folosiți la ceva in grădinărit ? La compost nu se prea compostează , sau chiar dacă o face ii trebuiesc ani .
Cojile de nuca nu am folosit.
Eu cojile de nuci si de orice fel de fructe seci le pun deasupra pamantului pentru pastra umiditatea
@@gogopuiu3013 la mine cojile de nuca sunt imprastiate prin gradina. Le-am adus toamna trecuta cu frunzele. Nu ma deranjeaza.
Bună seara ! Am 8 straturi înălțate de 2 ani dar niciodată nu am găsit ceva asemănător să pot învăța , pentru asta îți mulțumesc 😄 și acum știu că am făcut multe greșeli . . Revin am pus usturoi de toamna și am pus paie peste după ce am plantat , acum este de aproximativ 8-10 cm și mai mare , ieri semănat morcovul și am pus ceapa cu el in strat , pătrunjel cu ardei , etc.aproape tot pun asociat . Tot timpul am la macerat din primăvară păpădie , urzica , tătăneasă și stropesc sau ud straturile cu acestea , pun coji de ouă , etc.dar am o PROBLEMĂ foarte mare și nu știu cum să o rezolv poate mă ajutați . Am foarte mulți limacși dar și ceva asemănători limacșilor mult mai mici . Au intrat inclusiv în roșii , să nu mai spun in păstârnac și țelină , cum nu folosesc soluții din magazine , numai pe bază de plante ce am făcut acasă ( soluție cu usturoi , cu ardei iute , cu bicarbonat ,cu bere 🤪 etc tot nu am rezolvat problema ) Azi când m-am gândit să pregătesc stratul pentru roșii , le seamăn direct pe strat am observat ,că iar am plin de aceste vietăți , atât limacși cât și aceste lighioane în Ardeal , mai precis în Sălaj , de unde sunt îmi spunea socrul meu că se spun ,, ciolmagi ,, Cum scap de ei . MULȚUMESC . Încă o întrebare pot să pun paie sau iarbă proaspăt cosită înainte de a ieși morcovul , pătrunjelul , păstârnacul și roșiile , mai ies că ceapa știu că iese .
Bună seara,
Contra limacșilor, cumpărați Terracalco Garden. Este calciu pur, foarte bun pentru gradina de legume. Se vinde la găleți că de 2 kg., este un praf alb care se împrăștie pe sol. In felul acesta îmbogățiți pământul cu calciu, afânați solul și combateți și limacșii.
In ce privește mulcirea pământului cu iarbă sau paie, aceasta se face doar după răsărirea plăntuțelor, in caz contrar riscați sufocarea lor.
Spor in toate!
@@Cris-9 nu scrie niciunde că aceast praf ar distruge limacșii ....
@@matahari7030 La recomandarea domnului inginer Ghibu, de la emisiunea ,,Ce vor plantele", am inceput sa folosesc acest produs in urma cu doi ani. Din proprie experiență, va pot spune că funcționează. Acum... dumneavoastră hotărâți dacă să-l folosiți sau nu.
E calciu pur, e benefic pământului și implicit plantelor pe care le cultivăm, iar în ce privește melcii, aceștia suferă arsuri când intră în contact cu produsul.
@@Cris-9 ok., Mulțumesc ! 👍🌷
@@Cris-9 mulțumesc
Ce părere aveți de mulcirea cu compost de ciuperci? Multumesc
Este foarte bun acest compost. Daca il aveti, sunteti bogata! 💚💚💚
@@secretelegradinarului Buna Olga, imi spune cineva ca nu e bine sa punem la compostat tulpinile de rosii, ardei, vinete si nici radacinile verzelor. Este adevarat?
Bună ziua! Am mulcit și eu anul asta gradina cât s a putut și sunt mulțumită! 😊 O întrebare am decat: Am undeva rămas pulbere de orz verde,dar i a scăzut termenul de valabilitate, pot sa-l folosesc în gradina,cum și când? Mulțumesc
Bună ziua. Puteți- împrăștiați pe straturi sau puneți pe compost
Se poate semăna și acum ovaz?
Daca va permite vremea- da.
Va multumesc paiele am inteles ca se descompun mai greu dai aici in Spania nu am de unde iarba cosita nu mio da nimeni
Da, paiele se descompun mai greu. Putem accelera descompunerea lor, daca le udam cu trichoderma.
@@secretelegradinarului Eu va urmăresc răspunsurile și am o întrebare ..daca este fîn inbalotat ,este vechi și dacă îl voi pune toamna pe ogor.va putrezi peste iarnă sau sal incerc sal acopar cu pamintul numai unde voi înaltă straturile primăvara ,că sa nu-l ia vintul..
@@flory.g.3233 depinde cat de gros e stratul.
@@secretelegradinarului da va multumesc,are un metru dar am să-l ridic sa fac sa fie înălțat cu margini ..
Bună ziua Olga, tu ai mulcit cu frunze de nuc, însă din ce știu eu nucul cât și frunzele sale nu sunt prieteni ai solului. Cum se explică în cazul de față? Eu în fiecare an am aruncat aceste frunze. Să înțeleg că le pot întrebuința în sol?!
Daca vorbim despre frunzele de nuc, exista foarte multe informatii pe acest subiect. Majoritatea sunt adevarate " filme de groaza". De fapt, nu este chiar asa cum se spune. Juglona- este substanta alelopatica care se gaseste in frunze verzi, nuci verzi si flori. Cand frunzele pica, ele deja sunt galbene/ maro/ uscate. Atunci cantitatea de juglona este foarte mica, si nu mai dauneaza. In schimb, frunzele de nuc sunt un antiseptic extraordinar pentru sol- tratament impotriva bolilor. De aceea, puteti folosi linistit si frunzele de nuc pentru mulcire!
@@secretelegradinarului părerile sunt împărțite. Mulțumesc însă pentru opinie.
O întrebare " frunza de nuc e bună la mulcire?? Eu știam că nu prea e"" dacă greșesc " îmi cer scuze
Bună ziua. Frunza de nuc uscata este foarte buna pentru mulcire. Am un video in care am vorbit despre acest subiect. Cautati "Secretele gradinarului frunze de nuc"
Ne puteți arata și cum se face comostul?
Sigur ca da. Va voi arata si explica pas cu pas cum se poate face un compost sanatos si corect.
@@secretelegradinarului mulțumesc
@@secretelegradinarului asta măr interesași pe mine ,cum se face compostul corect..eu am de trei ani și numai un rînd de hîrleț este mai putred..
@@flory.g.3233 am un video despre compost. Acolo am aratat pas cu pas cum se cladeste si cum trebuie ingrijit
@@secretelegradinarului Va mulțumesc ,avem ce învăța , Dumnezeu să vă binecuvinteze cu tot ce dorește sufletul și sănătate că sa le putem face pe toate🙏😇
Dragă Olga, nu am pregătit solul înainte de plantarea în seră, iar acum am frunzele ardeilor si fasolei găurite de limaxi minusculi, ca niște viermișori ! Sfătuiește-mă ce pot face acum , ca să scap de ei ! Multumesc.
Presarati frunzele plantelor cu cenușa cernută.
@@secretelegradinarului multumesc !
Putem lasa radacinile legumelor in sol? Fara sa smulgem,sa taiem de deasupra si radacinile sa ramana sa se descompuna in sol🤔
Bună ziua. Da
buna ziua! Cum taiati sideratele la 1cm sub pamant? multumesc
Buna ziua. Am flat cutter. Puteti taia si cu o sapa.
Frunzele de nuc sunt bune?Știam că nicidecum nucul nu e bun.👍🙋
Da. Sunt bune. Am vorbit despre acest lucru într-un video. Vă las link-ul mai jos
ruclips.net/video/TGgvzetXixY/видео.html
Daca seman toamna salata, spanac, patrunjel si acopar cu mulci va fi nevoie ca la primavara să înlatur mulciul ca sa poată crește aceste plante? Multumesc.
Daca semanati aceste culturi, nu le mulciti acum, ca s-ar putea sa nu iasa.