M-ați convins stimată Doamnă să-mi schimb felul de a lucra gradina👍 .Va mulțumesc , vă apreciez ,și mă bucur că ne dăruiti și nouă ajutorul în lupta noastră cu grădinăritul.Dumnezeu sa vă binecuvinteze .🙏😇
Tare de tot asta. Aiiii ... câte din astea am făcut și eu Dimineață devreme așa bine mere sapa ... plivitul ... Dar oricum informațiile sunt de mare ajutor. Sănătate și spor în toate tuturor!
Cea mai minunata veste ..sa scăpăm de buruieni și sigur vom scăpa cred, este și eficienta ,chiar de la anul o sa încep exact cum ați spus..am folie neagra și acopăr tot ..vreo 10ari..am scăpat asa de o buruiană care se chema "ghiara dracul".la fel exzact ca și pirul.. am pus folie ,peste acea zona ,am acoperit cu buruieni și a sta asa un an dar am scăpat de acea buruiană..Am curajul sa lucrez gradina altfel decât pana acum.Sa muncesc puțin și eficient și numai cit îmi trebuie iar restul timpului să-l pot petrece aducând bucurie celor din jur .Timpul este prețios ,sa facem și pentru suflet .Dumnezeu sa va bucure în toate .
La fel si eu. Dar anul trecut am chemat o femeie la munca si am plecat la sv ,cu indicatiile de rigoare. Cand am venit ce sapase? Trifoiul si troscotul , acum a dat un pir de toata frumusete. Dracu mai ia oameni la ajutat
Personal duc o batalie cu pirul, am incercat cu acoperit, mulcire, siderate si nu prea a functionat nimic. Acum am decis sa scot cu furca majoritatea radacinilor, am scos 3 saci mari dintr-o zona mititica a gradinii. Voi fi vigilent si unde vad ca rasare bag o lopatica si scot planta cu totul. Probabil voi repeta tim p de cativa ani pana reusesc sa scap de pacoste
Stimată doamnă Bună seara în primul rând varner pentru tot ceea ce faceți să respect pentru munca depusă Și vreau să spun că sunt sigur că sunteți o adevărată specialistă în tot ceea ce spuneți și tot ceea ce faceți mea plăcut foarte mult blogul de astăzi și vă mulțumesc pentru toate aceste informații utile pe care mi le ați adus
Apreciez sfaturile dv. Ar trebui să țineți conferinte la TV.sa înțeleagă toți românii ,,comozi" care aplica ierbicidul haotic (atât în grădină lor cât și pe aleile din curți și trotuarul exterior gadului caselor lor, Că să distrugă buruienile. Săracii nu știu că de câteva ori pe an,otrăvesc propriile grădini ,pe ale noastre ,dar și pământul planeta ! Eu le tot spun vecinilor dar ,fac așa cum le-au spus ,,vânzătorii de ierbicid "care ori nu știu ce vând,ori nu le pasă atâta vreme cât primesc bani. Respect și recunoștință pentru tot ce dați necondiționat !
Buna ziua, multumesc pentru informatii. Am citit despre permacultura si o simt foarte aproape de sufletul si stilul meu, mi-am facut straturi suprainaltate, permanente si mulcesc cu diverse materiale naturale: fan, iarba cosita, vrejurile plantelor pe care le tai toamna, frunze, mici crengute. Pentru ca gradina mea este aproape de padure, la o casa de vacanta unde venim mai rar, natura este stapana deplina. Asta include o multime de placeri - pasari, animale dar si belele. Am avut surpriza sa constat ca soarecii de camp au gasit foarte potrivite straturile de mulci sa ierneze, le tine de cald. Ceea ce inseamna ca primavara cand vreau sa plantez (vreau sa lucrez fara sapare) am surpriza sa gasesc sub stratul de mulci galerii de rozatoare - oricare ar fi ele. V-ati confruntat cu aceasta situatie, Dvs sau cei care va urmaresc? Care este solutia? Multumesc
Buna ziua. Ma bucur pentru dumneavoastra ca aveti un colt de rai! Si va felicit ca practicati permacultura. Eu am cartite in gradina. Nu pot scapa de ele nicicum. Dar ma impac cu situatia. Daca aveti doar soareci, credeti-ma ca nu este atat de grav. Altii se plang ca au orbeti in gradina, care se hranesc cu plante. Daca gradina dumneavoastra este langa padure, nu veti scapa de soareci. Cea mai buna solutie- pisicile. Banuiesc ca nu doriti sa folositi otravuri, si chiar daca ati face acest lucru, unii ar muri, si ar veni altii. Daca aflu vreo metoda naturala pentru a scapa de soareci, va anunt. Toate cele bune!
@@secretelegradinarului acuma ce sa spun?? Pot sa fie orbeti, soareci, nu stiu exact. Oricum stiu ca eu am venit pe pamantul lor, nu ele m-au invadat, cum ar spune majoritatea, nici vorba sa arunc vreo substanta chimica ierbicid, otrava la mine pe proprietate. Ma impac cu ideea, spuneam doar ca mi se pare corect sa sap putin daca vad galerii, ca sa fie pamantul compact. Si eu am cartite, slava domnului, nu ma deranjeaza. Folosesc pamantul scos de ele cand plantez pomi, sau trandafiri, arbusti, etc. Un pamant extrem de fin.
Si eu ma confrunt cu soarecii da cativa ani, mai ales in straturile inaltate. Am cumparat in toamna asta srot de ricin. O sa-l pun sub mulci, cica are miros puternic si nu le place soarecilor. Abia astept sa vad daca functioneaza.
anul asta pt ca au fost multe ploi, de ex balurul sau costreia a apucat sa creasca peste vitele de vie inainte de legare, multi au renuntat sa le mai munceasca, de ex la mine a costata cate 100 de lei/jumatate de zi sa incerce sa-l smulga, dupa a doua praseala a dat iar,m-am decis sa-l tund cu un trimer pe acumulator, chiar am uploadat un scurt video un short sa vad daca merge metoda asta, via a ajuns sa coste mai mult decat produce
Ce concentrație maximă aveti😊. Eu mâța in brațe îmi pierd șirul vorbelor 😅. Si așa m-am uitat la unele portiuni de doua ori, de dragul lor. Cum le cheamă pe aceste ajutoare? ❤
Am intalnit gradinari care nu recomanda mulcirea vara deoarece mărește temperatura la nivelul solului prin descompunerea mulciului și prin eliberarea de gaze. La mine irigand prin inundare, mulciul il ia apa. Nu cred ca orice vegetale sunt bune de mulci, unele care au proprietati medicinale prin exces pot otravi planta, sau dacă au semințe ne umple de alt an gradina.
Va recomand sa va uitati la alte episoade despre mulcire de pe canalul meu. Acolo am vorbit si despre mituri legate de mulcire. ruclips.net/video/ttSmlqW04jg/видео.html ruclips.net/video/k3I8V6gv5fU/видео.html
Langa pamant daca nu stii sa pui calul inaintea carutei dai de...belea.Pana va formati o logica, ascultati de aceia care vi se pare ca au deja una, Gnaditi calitativ, dar si cantitativ. Cata caldura poate degaja un strat de mulci de zece cm din care in descompunere anaeroba (putrezire) nu ajunge aproape nimic ? Faceti deosebirea intre aceasta si compostarea care este aeroba sau nu este compostare , deci inseamna viata .Compostul nu miroase, adica nu degaja nimic. Intr-un generator de biogaz, nu v.as sfatui sa va bagati nasul .Cata caldura ar inghiti intr-un sezon acelasi mp de pamant neprotejat de razele solare ? Ara-ti pe suprafete intinse si mira te cand vei rramane fara freatic si fara izvoare.etc, etc.
Spuneti va rog daca folosim gazon artificial (din cauciuc/plastic) pentru a acoperi pamantul cu scopul de a scapa de pir, este efect sau patrunde prin el?
Doamne ajută dragă Olga ! Te rog dacă poți să mi dai un stat , grădina mea este acoperită de volbură , nu vreau să dau cu chimicale , dar aș vrea să scap de ele ,am și pir dar mai puțin . Mulțumesc pentru informații pe care ne prezinți, Domnul să te Binecuvânteze . Amin .
Doamne ajută dragă Olga ! O să încerc să scapi de volbură cu carton , probabil să las un an , pentru că e foarte îndeasă și răspândit în toată grădina . Mulțumesc pentru sfat . Domnul Isus Hristos să te Binecuvânteze . Amin.
Mulțumim pentru informațiile atât de folositoare! As dori a știu dacă mulcirea cu rumegus are vreo contraindicație, legata de cultura sau tipul solului. Rumegusul este de rășinoase. Mulțumesc!
Am vorbit in alte episoade despre folosirea rumegusului. Ori il folositi pentru mulcirea cepei, morcovului( strat de 2-3 cm maxim), ori il amestecati cu alte materiale si mulciti pomii, arbustii etc, ori il folositi la compost ( partea maro).
Mulțumesc și pentru acest material foarte util! Gardul cu vecinii este din beton? Va întreb pentru ca asa as vrea sa fac și eu pentru ca vecinii și din stânga și din dreapta folosesc erbicide care, inevitabil, ajung și pe plantele din gradina mea. Am încercat sa-i conving de nenumarate ori sa folosească mulciul,ca dar din păcate răspunsul a fost că "e prea mult de lucru".
Pe timpuri dacă gardul este cu fața la tine și spatele la vecinul înseamnă căi pus de vecin?Am înțeles că așa trebuia pus pe vremuri deoarece plateai niște taxe.🤷🏻♀️Însă acum mă gândesc că există chitanțe pe manoperă.👀
@@secretelegradinarului 😂😂😂😂😂, fiind băiat bun îți dau prioritate ție,,,,, ca tot îți place Marea, Soarele și bronzul 😄😄😉😉😉😉👍. Ador,, negroteiul,, tău fain și scump.
Am și eu o întrebare, te ascult cu drag și team auzit spunând ca și păpădia este buna pt macerat ,dar as dori sa știu la ce este bun acest macerat? Va mulțumesc .
Bună ziua . Care e diferența dintre coada calului si părul porcului? Mi a iesit in gradina o planta ca niste săgeti , google zice ca e coada calului ,dar nu sunt sigură . Daca e părul porcului o pot folosi la ceva sau trebuie stârpită ? Vă mulțumesc !
Da. Eu am folosit aceasta metoda. Prima data am smuls si am taiat la nivelul pamantului toti lastarii. Am acoperit cu cartoane. Mai iese ici-colo cate un pui( unde cartonul a fost perforat de pisici 🐈⬛), dar se smulge usor.
Buna seara Nu imi dau seama cum as putea scapa de murele salbatice care incep sa se inmulteasca venind din gradina vecina..aveti cumva o solutie? Am incercat sa le scot cu tot cu radacina dar e o lupta in zadar...
Daca cultivati porumb an de an în același loc, probabil că boala este deja in pamant. La primavara pamantul trebuie tratat cu un produs pe baza de trichoderma.
Oare ce se intampla daca eu arunc seminte de secara pe tot locul? Anul acesta nu voi putea lucra gradina, dar nu vreau nici sa ma invadeze buruienile. Am si destui pomi fructiferi pe teren.
Pot folosi pentru mulcire orice buruiana???este adevărat că resturile vegetale de la rosii,ceapă si usturoi sunt dăunătoare pentru sol?multumesc frumos ca împărtășit cu noi aceste secrete care ne sunt de un real folos!
Multumesc frumos, doar de câteva zile v am găsit si sunt asa de încântată de tot ce am aflat...nu mai contează că gradinaritul meu era 99%,greșit, asta si din cauza informațiilor greșite. Sunt foarte bucuroasă Că pot afla varianta corecta,chiar dacă trebuie să reorganizez tot.multumesc din suflet!
Ce bine ca citesc ce răspunde și alți.. aici am găsit și răspuns la întrebarea mea..am pus ceapa ce mia rămas într-un butoi ca sa fac un macerat..am băgat în el și urzica și coji de banane și nu eram sigura despre ceapa dacă e buna sau nu..un lucru nu știu cum s-o dau ? Foliar sau la radacina cu diluatie?
Buna ziua! Multumim pentru informatii! Ce te faci insa daca nu ai teren de pe care sa aduni paie pentru mulci? Si nu ai nici padure aproape, ca sa aduni frunze... De unde atata mulci? Din gazonul pe care il tundem putem acoperi... cu strat de aprox 3-4 cm (si asa insuficient) abia un rand din gradina de legume 😔 Aveti un sfat pentru noi?
@@secretelegradinarului Multumesc. Voi cauta sa vad ce exista pe piata, sa fie mai gros, ca sa folosesc toamna asta. E o parte din curtea de la tara, ~200-300 mp care n-a mai fost ingrijita de vreo 3 ani, iarba fiind mare. Sper ca dupa vreun an sub folie sa pot incepe in sfarsit o mica gradina de legume, dupa modelul dvs :)
Buna ziua, am o intrebare si o rugaminte. Am cumparat un teren anul trecut si este plin de topinambur ( napi porcesc), nu stiu cum sa scap de el. Am adus pamant sa indrept si copletez dar nu stiu daca fac bine punand peste. Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc!
Bună ziua. E o problemă cu topinambur. Se scoate cat se poate din pamant, si doar prin mulcire cu folie, covoare vechi, sau alte materiale se poate scapa de el.
Buna ziua, Anul acesta am avut 4 straturi experimentale mulcite pe care am plantat rosii si ardei,asta dupa ce v-am urmarit cateva filmulete si am avut niste rezultate extraordinare, fara sapat doar cu mulcire in principal cu iarba rezultata de la cosit,frunze si resturi de legume,fructe servetele,etc Pentru baza unor straturi noi pot folosi tuleii de porumb peste care sa punem paie,frunze si alte materiale organice? Va multumesc pentru vastele informatiile impartasite cu noi. Toate cele bune!
In principiu, tuleii de porumb pot fi folosite si la compost si la înființarea straturilor inaltate. Doar ca se descompun mai greu. In rest- felicitari! Ma bucur ca imi urmati sfaturile si aveti rezultate extraordinare! Pentru mine este cel mai frumos compliment!
Buna ziua stimata doamna!!! Am in gradina de la tara in care pun porumb foarte multa tataneasa si nu pot sa scap de ea de loc . Ma puteti ajuta cumva ? Multumesc mult si va doresc toate cele bune. Va doresc o zi pe placul inimii voastre!!!
Buna ziua, In toamna anului trecut am cumparat o casuta la tara. Din pacate era plina de buruini , pir ,costrei si altele. Va rog sa imi dati un sfat cum am putea sa scapam si de costrei. Multumesc.
@@mariatodorescu8262daca nu sunt pe placul dumneavoastra " povestile" doamnei Olga, puteti trece mai departe, nu se va supara nimeni, credeti-ma! De pierdut nu pierde decat cine nu vrea sa inteleaga niste lucruri logice dealtfel. Sanatate!
Dar peste 2 ani vine iar . Eu procedes altfel . Curati gradina put folia neagra si unde pun plantele fac o gaura si poate mai vin ceva buruini dar le scot afara !Pe deasupra folia tine umezeala umezeala in timpul verii si caldura cind e mai rece!
@@secretelegradinarului apropo și folia antiburuieni se poate folosi la straturi înălțare? Eu vreau sa aduc pământ din pădure pentru straturile mele.Sper sa fie bine.
Eu am lângă grădină un loc nelucrat și pirul intră pe sub gard. Nu știam că în dorința mea de a scăpa de el prin smulgere fac să se înmulțească mai rău. Dacă mulcesc și partea de lângă gard unde sunt trandafiri, zambile, mure, agrișe, oare va mai intra? Mă gândeam să pun niște table în pământ pe porțiunea gardului.
Avem la sat un teren, in camp, nelucrat de cativa ani si invadat de napi. Cum am putea scapa de ei?... fara erbicidare. Pamantul este bun, nisipos dar nu putem semana nimic din cauza napilor 😟. Multumesc anticipat!
Da, napii sunt foarte invazivi. Incercati sa acoperiti cu folie sau alte materiale cele portiuni unde cresc acestia. Fara lumina vor muri. Ca de scos, banuiesc nu veti reusi sa-i scoateti pe toti.
Suprafața terenului esta mare (60 ari) si plină de napi. 😩 ... imposibil de scos manual, mai au si rădăcini destul de mari. Pentru mulcire este nevoie de mult material (folie/fân) 🤪 Mă gândeam dacă ar da rezultate semanarea sideratelor (arat si semănat... secară sau trifoi)! Care pe care sufocă?! 🤔 Mulțumesc pentru răspunsul prompt! 😘
Este o idee sa scăpați de pir dacă scoateți toate lalelele după înflorire cind sau trecut puțin din frunze și acoperit bine sa stea acoperit cu folie și iarba gros după care la primăvară de plantat din nou lalelele.Eu dintre flori scot mereu cînd este ud bine și dacă insist nu prea am.
Si inca o intrebare, daca am facut compostul si s-a lasat in jos pot sa mai tot adaug straturi in continuare peste el sau il lasa asa sa se descompuna si fac altul in alta parte?
Buna am foarte foarte mult pir in grădină.Am arat gradina ce pot sa mai fac acuma??as vrea totuși să pun gradina(sau macar o parte).Din păcate nu pot acoperi toată gradina că este foarte foarte mare
Prima data trebuie sa va hotarati de ce suprafata aveti nevoie. Acea suprafata unde veti planta/ semana. Impartiti gradina in straturi si alei. Mulciti doar acea suprafata. ( cu ce aveti). Pe restul terenului, daca nu plantati nimic, puteti semana siderate sau trifoi( sau alte culturi).
Eu le-am lasat in pace. Imi pazesc gradina de soareci. Toata ceapa mi-a fost culcata. Acum isi revine. Dar nu am ce face. Imi iubesc gradina, si pisicile. Ca sa nu- si mai faca nevoile, mulciti straturile. Acolo nu le place. Cauta pamant gol, neacoperit.
Răspuns la aceasta problema aș putea da..de acoperit straturile cu plasa subțire deasupra pina iasă și după aceea ,se poate folosi plasa la răsaduri de roși, mazăre, fasole.pentru a se agața.
Mi- a picat la fix ....am gradina mamei mele nelucrata de 5 ani de cand e decedata si nu stiam cum sa scapam de buruienile de acolo, ca sa putem planta cate ceva. Sotul meu a cosit buruienile, si mai departe nu stia ce sa faca. Ne era teama ca semintele acestora vor da noi buruieni. Daca punem acum folie de mulcire..cand o scoatem? Nu am inteles cat timp trebuie lasata sa omoare buruienile. Multumesc frumos🤗
As avea si eu o întrebare daca se poate am Sudan in gradina cum as putea sa scap de el .? Am pus lucerna 6 ani si tot sudanul creste ce as putea face ?
Eu am cam 10 ari de grădină și am mult pir și lupuaie și în zona noastră se ara în fiecare toamnă. Am încercat și erbicide și cu sapa și cu smulgere și cu adunatul râdăcinilor dar degeaba. Ce să fac ca scap de aceste buruieni principale care mă supără?
Nu cred că ținerea sub control a buruienilor se face pentru că sunt considerate utile (cu toate că ele sunt lăsate de Dumnezeu cu un scop), ci, pentru că rezerva de semințe și alte organe de înmulțire este pentru 100 de ani
Wild edibles, cele mai bune vitaminizante și remineralizante vare bat toate suplimentele nutritive cum a ajuns să afle un american care are mai multe videouri și cărți pe această temă.
Pirul ştiu ca nu au rădăcini adănci şi nu sunt ramificste ,chirăul este buruiana care nu putem scăpa de ea ,totuşi dacă insistăm cu hărlețul în grădină ,am scăpat de chirău !
Mulțumesc frumos pentru informații Domnul Isus Hristos să vă binecuvinteze
Multumesc,vă ador pisicuțele .💖
M-ați convins stimată Doamnă să-mi schimb felul de a lucra gradina👍 .Va mulțumesc , vă apreciez ,și mă bucur că ne dăruiti și nouă ajutorul în lupta noastră cu grădinăritul.Dumnezeu sa vă binecuvinteze .🙏😇
Multumesc frumos pentru sfaturi, mi.ati dat unele ideii foarte bune!🙏
Eu folosesc cu succes două soluții :
Plivicid ( se aplică manual )
Sapicid ( se aplică cu sapa) .
Spor.
Tare de tot asta.
Aiiii ... câte din astea am făcut și eu
Dimineață devreme așa bine mere sapa ... plivitul ...
Dar oricum informațiile sunt de mare ajutor.
Sănătate și spor în toate tuturor!
🤣🤣🤣
Cea mai minunata veste ..sa scăpăm de buruieni și sigur vom scăpa cred, este și eficienta ,chiar de la anul o sa încep exact cum ați spus..am folie neagra și acopăr tot ..vreo 10ari..am scăpat asa de o buruiană care se chema "ghiara dracul".la fel exzact ca și pirul.. am pus folie ,peste acea zona ,am acoperit cu buruieni și a sta asa un an dar am scăpat de acea buruiană..Am curajul sa lucrez gradina altfel decât pana acum.Sa muncesc puțin și eficient și numai cit îmi trebuie iar restul timpului să-l pot petrece aducând bucurie celor din jur .Timpul este prețios ,sa facem și pentru suflet .Dumnezeu sa va bucure în toate .
Multumesc cu recunostinta, iar ajutoarelor sa le dai niste pupici din partea mea. O seara binecuvantata!
98y
Va apreciez mult pt informațiile pe care ni le oferiți Multa sanatate va doresc!
❤️💚❤️
Mulțumesc pentru informații.
Sunteți grozavă! Mulțumim pentru informații!
Multumesc frumos ptr informatiile pretioase . Va doresc sanatate .
Mulțumiri pentru material! Simpatice foc cele două pisici :)
Felicitări, Olga, pentru tot ceea ce faci! Mulțumiri pentru neprețuitele sfaturi! 👍❤🤗
💚🌺❤
Buna seara. Eu am scapat din o mare parte de pir(este primul an de cand m-am mutat la casa si gradinatesc) cu trifoi pitic.
La fel si eu. Dar anul trecut am chemat o femeie la munca si am plecat la sv ,cu indicatiile de rigoare. Cand am venit ce sapase? Trifoiul si troscotul , acum a dat un pir de toata frumusete. Dracu mai ia oameni la ajutat
Mulțumesc frumos ptr video-clip și vă doresc sănătate
Personal duc o batalie cu pirul, am incercat cu acoperit, mulcire, siderate si nu prea a functionat nimic. Acum am decis sa scot cu furca majoritatea radacinilor, am scos 3 saci mari dintr-o zona mititica a gradinii. Voi fi vigilent si unde vad ca rasare bag o lopatica si scot planta cu totul. Probabil voi repeta tim p de cativa ani pana reusesc sa scap de pacoste
❤ mulțumesc frumos ptr video-clip și vă doresc sănătate !
❤🌺💚
Bun material felicitari !
Sfaturi f.utile !!.😊
Mulțumim pentru informațiile foarte explicite și competente.
0⁰9⁹9⁰999ø0
⁰1²99
Dumnezeu sa te binecuvanteze.
Super ! Mulțumesc Pt sfaturi . 🤗👍🙏🏼
Stimată doamnă Bună seara în primul rând varner pentru tot ceea ce faceți să respect pentru munca depusă Și vreau să spun că sunt sigur că sunteți o adevărată specialistă în tot ceea ce spuneți și tot ceea ce faceți mea plăcut foarte mult blogul de astăzi și vă mulțumesc pentru toate aceste informații utile pe care mi le ați adus
Apreciez sfaturile dv.
Ar trebui să țineți conferinte la TV.sa înțeleagă toți românii ,,comozi" care aplica ierbicidul haotic (atât în grădină lor cât și pe aleile din curți și trotuarul exterior gadului caselor lor,
Că să distrugă buruienile.
Săracii nu știu că de câteva ori pe an,otrăvesc propriile grădini ,pe ale noastre ,dar și pământul planeta !
Eu le tot spun vecinilor dar ,fac așa cum le-au spus ,,vânzătorii de ierbicid "care ori nu știu ce vând,ori nu le pasă atâta vreme cât primesc bani.
Respect și recunoștință pentru tot ce dați necondiționat !
@@vioricacebuc9791 km
Mulțumesc frumos! 🤗🍀🌷
Multumesc frumos!
Craciun fericit!
Crăciun fericit!
Multumesc!
Vă admir sincer.
Multumesc frumos pentru aprecieri!
MULTUMESC - imi sufoca toata florile oricat incerc sa le protejez
Doamne ajută tuturor!
Bune de tot sfaturile!!!!
Direct like din Bihor
Wooow,te iubesc suflet minunat ,pt faptul că Iubești Animale 💓
Buna ziua, multumesc pentru informatii. Am citit despre permacultura si o simt foarte aproape de sufletul si stilul meu, mi-am facut straturi suprainaltate, permanente si mulcesc cu diverse materiale naturale: fan, iarba cosita, vrejurile plantelor pe care le tai toamna, frunze, mici crengute. Pentru ca gradina mea este aproape de padure, la o casa de vacanta unde venim mai rar, natura este stapana deplina. Asta include o multime de placeri - pasari, animale dar si belele. Am avut surpriza sa constat ca soarecii de camp au gasit foarte potrivite straturile de mulci sa ierneze, le tine de cald. Ceea ce inseamna ca primavara cand vreau sa plantez (vreau sa lucrez fara sapare) am surpriza sa gasesc sub stratul de mulci galerii de rozatoare - oricare ar fi ele. V-ati confruntat cu aceasta situatie, Dvs sau cei care va urmaresc? Care este solutia? Multumesc
Buna ziua. Ma bucur pentru dumneavoastra ca aveti un colt de rai! Si va felicit ca practicati permacultura. Eu am cartite in gradina. Nu pot scapa de ele nicicum. Dar ma impac cu situatia. Daca aveti doar soareci, credeti-ma ca nu este atat de grav. Altii se plang ca au orbeti in gradina, care se hranesc cu plante. Daca gradina dumneavoastra este langa padure, nu veti scapa de soareci. Cea mai buna solutie- pisicile. Banuiesc ca nu doriti sa folositi otravuri, si chiar daca ati face acest lucru, unii ar muri, si ar veni altii. Daca aflu vreo metoda naturala pentru a scapa de soareci, va anunt. Toate cele bune!
@@secretelegradinarului acuma ce sa spun?? Pot sa fie orbeti, soareci, nu stiu exact. Oricum stiu ca eu am venit pe pamantul lor, nu ele m-au invadat, cum ar spune majoritatea, nici vorba sa arunc vreo substanta chimica ierbicid, otrava la mine pe proprietate. Ma impac cu ideea, spuneam doar ca mi se pare corect sa sap putin daca vad galerii, ca sa fie pamantul compact. Si eu am cartite, slava domnului, nu ma deranjeaza. Folosesc pamantul scos de ele cand plantez pomi, sau trandafiri, arbusti, etc. Un pamant extrem de fin.
Si eu ma confrunt cu soarecii da cativa ani, mai ales in straturile inaltate. Am cumparat in toamna asta srot de ricin. O sa-l pun sub mulci, cica are miros puternic si nu le place soarecilor. Abia astept sa vad daca functioneaza.
@@secretelegradinarului pt. cartite noi am scapat definitiv cu naftalina care am pus-o in gauri si au plecat .....rapid.
@@secretelegradinarului pește pus în galerii și mirosul lor în descompunere le v,a alunga cu siguranță
Tare mult va iubesc pisicile.
Daaa! Si eu pe ele! 🐈⬛🐈⬛🐈⬛❤❤❤
anul asta pt ca au fost multe ploi, de ex balurul sau costreia a apucat sa creasca peste vitele de vie inainte de legare, multi au renuntat sa le mai munceasca, de ex la mine a costata cate 100 de lei/jumatate de zi sa incerce sa-l smulga, dupa a doua praseala a dat iar,m-am decis sa-l tund cu un trimer pe acumulator, chiar am uploadat un scurt video un short sa vad daca merge metoda asta, via a ajuns sa coste mai mult decat produce
Ce concentrație maximă aveti😊. Eu mâța in brațe îmi pierd șirul vorbelor 😅. Si așa m-am uitat la unele portiuni de doua ori, de dragul lor. Cum le cheamă pe aceste ajutoare? ❤
Am intalnit gradinari care nu recomanda mulcirea vara deoarece mărește temperatura la nivelul solului prin descompunerea mulciului și prin eliberarea de gaze. La mine irigand prin inundare, mulciul il ia apa. Nu cred ca orice vegetale sunt bune de mulci, unele care au proprietati medicinale prin exces pot otravi planta, sau dacă au semințe ne umple de alt an gradina.
Va recomand sa va uitati la alte episoade despre mulcire de pe canalul meu. Acolo am vorbit si despre mituri legate de mulcire.
ruclips.net/video/ttSmlqW04jg/видео.html
ruclips.net/video/k3I8V6gv5fU/видео.html
Langa pamant daca nu stii sa pui calul inaintea carutei dai de...belea.Pana va formati o logica, ascultati de aceia care vi se pare ca au deja una, Gnaditi calitativ, dar si cantitativ. Cata caldura poate degaja un strat de mulci de zece cm din care in descompunere anaeroba (putrezire) nu ajunge aproape nimic ? Faceti deosebirea intre aceasta si compostarea care este aeroba sau nu este compostare , deci inseamna viata .Compostul nu miroase, adica nu degaja nimic. Intr-un generator de biogaz, nu v.as sfatui sa va bagati nasul .Cata caldura ar inghiti intr-un sezon acelasi mp de pamant neprotejat de razele solare ? Ara-ti pe suprafete intinse si mira te cand vei rramane fara freatic si fara izvoare.etc, etc.
Multumim
Cute cats 🐈 😻 😀
Spuneti va rog daca folosim gazon artificial (din cauciuc/plastic) pentru a acoperi pamantul cu scopul de a scapa de pir, este efect sau patrunde prin el?
Dacă acest gazon artificial este impermeabil, da
Ce au pirul și costreiul de se divizează în sol, nu sunt rădăcini, ci tulpini subterane, numite rizomi. Aceeași problemă și la stuf
Excelent material. Felicitări!
Ești bună .
Doamne ajută dragă Olga !
Te rog dacă poți să mi dai un stat , grădina mea este acoperită de volbură , nu vreau să dau cu chimicale , dar aș vrea să scap de ele ,am și pir dar mai puțin .
Mulțumesc pentru informații pe care ne prezinți, Domnul să te Binecuvânteze . Amin .
Bună seara. Impotriva volburei ajută mulciul din carton. Eu asa am scapat
Doamne ajută dragă Olga !
O să încerc să scapi de volbură cu carton , probabil să las un an , pentru că e foarte îndeasă și răspândit în toată grădina . Mulțumesc pentru sfat . Domnul Isus Hristos să te Binecuvânteze . Amin.
,felicitari arati bine din toate punctele de vedere
Mulțumim pentru informațiile atât de folositoare!
As dori a știu dacă mulcirea cu rumegus are vreo contraindicație, legata de cultura sau tipul solului.
Rumegusul este de rășinoase.
Mulțumesc!
Am vorbit in alte episoade despre folosirea rumegusului. Ori il folositi pentru mulcirea cepei, morcovului( strat de 2-3 cm maxim), ori il amestecati cu alte materiale si mulciti pomii, arbustii etc, ori il folositi la compost ( partea maro).
Printre rânduri de căpșuni pot sa seman mustar mulțumesc ♥️
Da
Mulțumesc și pentru acest material foarte util! Gardul cu vecinii este din beton? Va întreb pentru ca asa as vrea sa fac și eu pentru ca vecinii și din stânga și din dreapta folosesc erbicide care, inevitabil, ajung și pe plantele din gradina mea. Am încercat sa-i conving de nenumarate ori sa folosească mulciul,ca dar din păcate răspunsul a fost că "e prea mult de lucru".
Da, gardul este din beton. Gradina de dupa gard este " parasita" , de aceea am ales aceasta varianta.
@@secretelegradinarului🤗 mulțumesc!
Pe timpuri dacă gardul este cu fața la tine și spatele la vecinul înseamnă căi pus de vecin?Am înțeles că așa trebuia pus pe vremuri deoarece plateai niște taxe.🤷🏻♀️Însă acum mă gândesc că există chitanțe pe manoperă.👀
@@egotibirosaeligoamicamea km
Cu frunze de nuc,se poate mulci sau adăuga în compost?Cum pot folosi frunzele de nuc în gradina?
Frunzele de nuc se pot folosi si la compost si la mulcire.
ruclips.net/video/TGgvzetXixY/видео.html
Toate buruienile sa vina la băiatu 😉, ca eu le rezolv imediat 😉👍.
Și iar ai apărut cu lecția făcută 😉👍!
Le împărțim frățește 😄😄😄. Tu mai ai de ridicat câțiva saci din Constanța 😄😉😉. Multumesc pentru aprecieri! 💚💚💚
@@secretelegradinarului 😂😂😂😂😂, fiind băiat bun îți dau prioritate ție,,,,, ca tot îți place Marea, Soarele și bronzul 😄😄😉😉😉😉👍. Ador,, negroteiul,, tău fain și scump.
@@ionutvasilescu2084 😉🐾🐈⬛
🍓🍓🍓🍓🍓🐣😉👍🐈🐈🐈🐈
Dar cum sunt buruienile și benefice...,sa mai lăsăm sa trăiască. 😀
Pe trunchiurile marilor a apărut ca un mucegai alb . Ce pot sa fac?
Ce fel de mucegai? Trimiteti-mi niste poze pe fb
Am și eu o întrebare, te ascult cu drag și team auzit spunând ca și păpădia este buna pt macerat ,dar as dori sa știu la ce este bun acest macerat? Va mulțumesc
.
La orice plantă- roșii, castraveți, ardei, vinete etc
Bună ziua . Care e diferența dintre coada calului si părul porcului?
Mi a iesit in gradina o planta ca niste săgeti , google zice ca e coada calului ,dar nu sunt sigură . Daca e părul porcului o pot folosi la ceva sau trebuie stârpită ?
Vă mulțumesc !
Bună seara. Este aceeași planta
Un sfat va rog ! Cu ganiatu de gaini ce putem face?
Macerat sau compost
@@secretelegradinaruluieste acid. Nu se recomanda
Sărut mâna.
Metoda de sufocare a pirului prezentată este eficientă și pentru o curte unde am gazon?
Buna ziua. Da. Doar ca trebuie sa știți ca daca sunt prezente si alte plante, ele de asemenea se vor sufoca.
@@secretelegradinarului Doar gazon.
@@baescuvasi si acesra se va sufoca
La mulcire cu iarba trebuie sa las terenu peste un an
Este o afirmatie sau intrebare?
Cum procedam in cazul zmeurei? Mulcirea ar impiedica stolonii noi sa iasa
Da. Eu am folosit aceasta metoda. Prima data am smuls si am taiat la nivelul pamantului toti lastarii. Am acoperit cu cartoane. Mai iese ici-colo cate un pui( unde cartonul a fost perforat de pisici 🐈⬛), dar se smulge usor.
Cu volbura, care e si ea invaziva, tot asa actionam? Multumesc.
Bună ziua. Da
@@secretelegradinarului Multumesc.
Buna seara
Nu imi dau seama cum as putea scapa de murele salbatice care incep sa se inmulteasca venind din gradina vecina..aveti cumva o solutie? Am incercat sa le scot cu tot cu radacina dar e o lupta in zadar...
Prin smulgere si mulcirea ulterioara a solului( puneti carton, si peste puteti pune paie, fan etc)
Mulțumim pentru sfat. Va cer un sfat. Cultiv porumb pe aproape 1000 m pătrați și ma confort cu o invazie de taciciune. Ce sa fac? Mulțumesc.
Daca cultivati porumb an de an în același loc, probabil că boala este deja in pamant. La primavara pamantul trebuie tratat cu un produs pe baza de trichoderma.
Pe locul unde crește pir, împrăștiați toamna „boasca„ care a rămas după tescuit.
Buna ziua, doamna Olga! Am înțeles cu pirul. Aveti un sfat pentru hamei? Dar pentru salcam? Nu vreau sa otravesc pamantul.
Multumesc!
Pentru hamei este aceeasi metoda. Pentru salcam- depinde, cat de mare a crescut. Daca este deja foarte mare, e mai problematic.
Oare ce se intampla daca eu arunc seminte de secara pe tot locul? Anul acesta nu voi putea lucra gradina, dar nu vreau nici sa ma invadeze buruienile. Am si destui pomi fructiferi pe teren.
Puteți
@@secretelegradinarului Mulțumesc !
Bună ziua,am o invazie de iarbă grasă pe care nu o pot opri cu mijloace mecanice; vreun sfat va rog !? Multumesc anticipat!
Mulciti cu orice aveti- folie, carton, fân.
@@secretelegradinarului va multumesc foarte mult !
Iarba grasa ,se numește și Mohor? Asa cum a zis ..prin acoperire..sa renunțăm un an la recolte și pe urma siderate și scăpăm pământul de toate.
Pot folosi pentru mulcire orice buruiana???este adevărat că resturile vegetale de la rosii,ceapă si usturoi sunt dăunătoare pentru sol?multumesc frumos ca împărtășit cu noi aceste secrete care ne sunt de un real folos!
Da, orice buruiana se poate folosi pentru mulcire. Nu este adevarat ca resturile de la rosii, ceapa si usturoi sunt daunatoare.
Multumesc frumos, doar de câteva zile v am găsit si sunt asa de încântată de tot ce am aflat...nu mai contează că gradinaritul meu era 99%,greșit, asta si din cauza informațiilor greșite. Sunt foarte bucuroasă Că pot afla varianta corecta,chiar dacă trebuie să reorganizez tot.multumesc din suflet!
Ce bine ca citesc ce răspunde și alți.. aici am găsit și răspuns la întrebarea mea..am pus ceapa ce mia rămas într-un butoi ca sa fac un macerat..am băgat în el și urzica și coji de banane și nu eram sigura despre ceapa dacă e buna sau nu..un lucru nu știu cum s-o dau ? Foliar sau la radacina cu diluatie?
@@alfredgrime3205 folositi radicular. 1/ 10
Buna seara. Se poate mulci dar sa avem și sistem de udare prin picurare?
Da
@@secretelegradinarului Multumesc pentru răspuns. Poate faceți un film dedicat acestui tip de grădină?
Buna ziua! Multumim pentru informatii! Ce te faci insa daca nu ai teren de pe care sa aduni paie pentru mulci? Si nu ai nici padure aproape, ca sa aduni frunze... De unde atata mulci? Din gazonul pe care il tundem putem acoperi... cu strat de aprox 3-4 cm (si asa insuficient) abia un rand din gradina de legume 😔 Aveti un sfat pentru noi?
Noi aducem mulci de unde putem- de la rude, colegi, prieteni. Paiele se pot cumpara la balot.
Oare ce tip de folie este cea mai buna, ca sa reziste un an pe teren?
Folie groasă. Dacă aveti suprafață mica, puteți folosi și saci de gunoi
@@secretelegradinarului Multumesc. Voi cauta sa vad ce exista pe piata, sa fie mai gros, ca sa folosesc toamna asta.
E o parte din curtea de la tara, ~200-300 mp care n-a mai fost ingrijita de vreo 3 ani, iarba fiind mare.
Sper ca dupa vreun an sub folie sa pot incepe in sfarsit o mica gradina de legume, dupa modelul dvs :)
Buna ziua, am o intrebare si o rugaminte. Am cumparat un teren anul trecut si este plin de topinambur ( napi porcesc), nu stiu cum sa scap de el. Am adus pamant sa indrept si copletez dar nu stiu daca fac bine punand peste. Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc!
Bună ziua. E o problemă cu topinambur. Se scoate cat se poate din pamant, si doar prin mulcire cu folie, covoare vechi, sau alte materiale se poate scapa de el.
@@secretelegradinarului multumesc
👍💪🏻
Buna ziua,
Anul acesta am avut 4 straturi experimentale mulcite pe care am plantat rosii si ardei,asta dupa ce v-am urmarit cateva filmulete si am avut niste rezultate extraordinare, fara sapat doar cu mulcire in principal cu iarba rezultata de la cosit,frunze si resturi de legume,fructe servetele,etc
Pentru baza unor straturi noi pot folosi tuleii de porumb peste care sa punem paie,frunze si alte materiale organice?
Va multumesc pentru vastele informatiile impartasite cu noi.
Toate cele bune!
In principiu, tuleii de porumb pot fi folosite si la compost si la înființarea straturilor inaltate. Doar ca se descompun mai greu. In rest- felicitari! Ma bucur ca imi urmati sfaturile si aveti rezultate extraordinare! Pentru mine este cel mai frumos compliment!
Buna ziua stimata doamna!!!
Am in gradina de la tara in care pun porumb foarte multa tataneasa si nu pot sa scap de ea de loc .
Ma puteti ajuta cumva ?
Multumesc mult si va doresc toate cele bune.
Va doresc o zi pe placul inimii voastre!!!
Buna ziua. Tataneasa este foarte buna pentru macerate. Puteti sa o culegeti si sa o folositi.
Buna ziua,
In toamna anului trecut am cumparat o casuta la tara. Din pacate era plina de buruini , pir ,costrei si altele. Va rog sa imi dati un sfat cum am putea sa scapam si de costrei.
Multumesc.
Bună ziua. Cosit scurt si acoperit cu folie neagra.
@@secretelegradinarului povești de adormit copiii !!!!
@@mariatodorescu8262daca nu sunt pe placul dumneavoastra " povestile" doamnei Olga, puteti trece mai departe, nu se va supara nimeni, credeti-ma! De pierdut nu pierde decat cine nu vrea sa inteleaga niste lucruri logice dealtfel. Sanatate!
Dar peste 2 ani vine iar . Eu procedes altfel . Curati gradina put folia neagra si unde pun plantele fac o gaura si poate mai vin ceva buruini dar le scot afara !Pe deasupra folia tine umezeala umezeala in timpul verii si caldura cind e mai rece!
Dacă mulciti straturile in mod permanent, nu mai vine nimic
Dacă punem folie neagră da rezultat la pur.
Da
Buna ziua,un erbicid natural exista?
Bună ziua. Da. Semanati siderate- phacelia sau secara
@@secretelegradinarului Multumesc mult! Sunteti o drăguța! O alta întrebare:zațul de cafea este bun sa îl folosesc pentru compost?
@@secretelegradinarului apropo și folia antiburuieni se poate folosi la straturi înălțare? Eu vreau sa aduc pământ din pădure pentru straturile mele.Sper sa fie bine.
Eu am lângă grădină un loc nelucrat și pirul intră pe sub gard. Nu știam că în dorința mea de a scăpa de el prin smulgere fac să se înmulțească mai rău. Dacă mulcesc și partea de lângă gard unde sunt trandafiri, zambile, mure, agrișe, oare va mai intra? Mă gândeam să pun niște table în pământ pe porțiunea gardului.
Da, daca veti mulci pamantul, pirul nu va mai creste.
Avem la sat un teren, in camp, nelucrat de cativa ani si invadat de napi. Cum am putea scapa de ei?... fara erbicidare. Pamantul este bun, nisipos dar nu putem semana nimic din cauza napilor 😟.
Multumesc anticipat!
Da, napii sunt foarte invazivi. Incercati sa acoperiti cu folie sau alte materiale cele portiuni unde cresc acestia. Fara lumina vor muri. Ca de scos, banuiesc nu veti reusi sa-i scoateti pe toti.
Suprafața terenului esta mare (60 ari) si plină de napi. 😩 ... imposibil de scos manual, mai au si rădăcini destul de mari.
Pentru mulcire este nevoie de mult material (folie/fân) 🤪
Mă gândeam dacă ar da rezultate semanarea sideratelor (arat si semănat... secară sau trifoi)! Care pe care sufocă?! 🤔
Mulțumesc pentru răspunsul prompt! 😘
@@marianaceraceanu9843 Secara e cea mai tare. Este si alelopata ( nu lasa alte plante sa creasca langa ea).
Bună seara! D-na am o problema cu pirul în grădina de lalele,cum să procedez să scap de el? Vă rog să îmi răspundeți,vă mulțumesc anticipat!
Asteptati sa iasa lalelele si acoperiti pamantul dintre flori cu carton/ folie.
Este o idee sa scăpați de pir dacă scoateți toate lalelele după înflorire cind sau trecut puțin din frunze și acoperit bine sa stea acoperit cu folie și iarba gros după care la primăvară de plantat din nou lalelele.Eu dintre flori scot mereu cînd este ud bine și dacă insist nu prea am.
Buna ziua! As vrea sa stiu daca cojile citricelor sunt bune la compost?
Si inca o intrebare, daca am facut compostul si s-a lasat in jos pot sa mai tot adaug straturi in continuare peste el sau il lasa asa sa se descompuna si fac altul in alta parte?
Da, sunt bune
@@Dana-zx3ze daca acel compost nu este gata, puteti pune peste. Daca este complet descompus, il scoateti si faceti altul in locul lui.
@@secretelegradinarului L am pus acum o lună, nu cred ca este gata nu?
Multumesc
Merge macerat? Daca da cum procedați?
1/4 macerat, 3/4 apă. Se lasă la macerat ca si urzicile. Se dilueaza 1/ 20
Buna am foarte foarte mult pir in grădină.Am arat gradina ce pot sa mai fac acuma??as vrea totuși să pun gradina(sau macar o parte).Din păcate nu pot acoperi toată gradina că este foarte foarte mare
Prima data trebuie sa va hotarati de ce suprafata aveti nevoie. Acea suprafata unde veti planta/ semana. Impartiti gradina in straturi si alei. Mulciti doar acea suprafata. ( cu ce aveti). Pe restul terenului, daca nu plantati nimic, puteti semana siderate sau trifoi( sau alte culturi).
Vad ca și dvs aveți pisici ce sa fac sa nu se mai ducă în straturi sa se joace s-au să-și facă nevoile?
Eu le-am lasat in pace. Imi pazesc gradina de soareci. Toata ceapa mi-a fost culcata. Acum isi revine. Dar nu am ce face. Imi iubesc gradina, si pisicile. Ca sa nu- si mai faca nevoile, mulciti straturile. Acolo nu le place. Cauta pamant gol, neacoperit.
Răspuns la aceasta problema aș putea da..de acoperit straturile cu plasa subțire deasupra pina iasă și după aceea ,se poate folosi plasa la răsaduri de roși, mazăre, fasole.pentru a se agața.
👍👏
Dar ce facem cu pir ul din solar ?
Mulcim pamantul
Mi- a picat la fix ....am gradina mamei mele nelucrata de 5 ani de cand e decedata si nu stiam cum sa scapam de buruienile de acolo, ca sa putem planta cate ceva. Sotul meu a cosit buruienile, si mai departe nu stia ce sa faca. Ne era teama ca semintele acestora vor da noi buruieni. Daca punem acum folie de mulcire..cand o scoatem? Nu am inteles cat timp trebuie lasata sa omoare buruienile. Multumesc frumos🤗
Cam pana in septembrie-octombrie.
@@secretelegradinarului multumesc frumos 🤗
As avea si eu o întrebare daca se poate am Sudan in gradina cum as putea sa scap de el .?
Am pus lucerna 6 ani si tot sudanul creste ce as putea face ?
@@floryvasilas3904 tuns scurt si acoperit pamantul cu carton/ folie/ covoare vechi
Eu am cam 10 ari de grădină și am mult pir și lupuaie și în zona noastră se ara în fiecare toamnă. Am încercat și erbicide și cu sapa și cu smulgere și cu adunatul râdăcinilor dar degeaba. Ce să fac ca scap de aceste buruieni principale care mă supără?
Mulcire este cea mai buna metoda
🤗 👍🙏☀️❤️
Stranguleaza tot pirul
Like pt ,, ceasul rau, asa zis,,
Cand ai 10 metri patrați da te joci dar eu am 2000 de metri patrați cum mulcesc
Cu mulci.
@@secretelegradinarului de unde mulci pentru 2 000 metri patrati
De ce le comercializați?
Ce comercializez?
Dar cu parul
Dau like in special pentru pisica.
Nu cred că ținerea sub control a buruienilor se face pentru că sunt considerate utile (cu toate că ele sunt lăsate de Dumnezeu cu un scop), ci, pentru că rezerva de semințe și alte organe de înmulțire este pentru 100 de ani
Luati de la magazin seminte vechi de 2-3 ani si vedeti daca va mai rasare ceva.
Erbicidul total GLYFO GREEN rezolva tot...stimata Doamna...😂
Aveti dreptate, inclusiv sanatate pamantului dumneavoastra si implicit in timp si pe cea a celor care consuma legume crescute in acest pamant.
Dumneata esti unul din aceia care nu-ti pasa de nimeni si de nimic nici macar de dumneata si de familie
Wild edibles, cele mai bune vitaminizante și remineralizante vare bat toate suplimentele nutritive cum a ajuns să afle un american care are mai multe videouri și cărți pe această temă.
In grădină săptămînă cu HIRLETU CIND SINT LA MOLDOVA LAMUNTENIA SAP CU cazmaua
La noi in Transilvania nu se sapă, nici cu hârlețul nici cu cazmaua! Sănătate!
@@secretelegradinarului Am tradus
Mereu am avut probleme cu limba a
@@secretelegradinarului îmi îmbracă nădragii și alți pantalonii
Pirul ştiu ca nu au rădăcini adănci şi nu sunt ramificste ,chirăul este buruiana care nu putem scăpa de ea ,totuşi dacă insistăm cu hărlețul în grădină ,am scăpat de chirău !
Te înșeli.Ramifica la greu.
..