abi buna bir video ile içerik çıkartabilirsin.Aynı sistemde hemen hemen aynı fiyata iki soğutma sistemni de kullan arasındaki farkı insanlar gerçekten görsün
Bu algıyı bu şekilde kıramazsın, fonlanan youtuberlar var bunu biliyoruz, kalkıp bi tanesi "Yaa boş konuşmasın hava soğutma sıvı soğutmadan iyi olabilirmi saçmalamayın" dese ona inanacak onbinler olduğunuda biliyoruz, iyisimi Abdullah abim, vs attırmak, evet baya emek vermen gerekecek ama Türkiye geneli için çok faydalı olur "240mm sıvı soğutma vs Kule/Çift kule tipi hava soğutma" başlıklı bir rehber video. İster marka verirsin ister vermezsin ama algıyı ancak bu şekilde kırarsın. Ben dahil çok insanın kafasında soru işareti var, hava soğutmaları tanımıyoruz. Hep sıvı soğutma tanıttılar bize bu yüzden Sıvı>Hava algısı var ve kule tipi soğutuculara modası geçmiş olarak bakılıyor.
Hava soğutma sıvı soğutma muhabbetinden hariç genel olarak soğutma konusuna da millet çok saçma takık, işlemciden pahalı işlemci soğutucusu alıyorlar, insanlar modern işlemcilerde görükleri sıcaklıkları eski alışkanlıklarını referans alarak değerlendiriyor. Halbuki güncel işlemcilerin Throttle sınırı 95 derece, silikon yapıları o sıcaklığa dayanıklı bina edilmiş durumda. Hiçbir zaman işlemci artı işlemci soğutucusunun toplam maliyeti bir üst segment işlemciye ulaşmamalı. R5 5600'ü sıvı nitrojenle soğutup 25 derecede çalıştırsanız, 4 yaprağı kırılmış stok fanla 90 derece çalışan r7 5700 performansı alamazsınız çoğu senaryoda.
islemcilerin sıcak calıstıgında ömrünün azaldıgını falan soyleyen bi aptal kesim de var islemci zaten pcde calısan hemen hemen her seyin calısmasını saglayan sey yani bu yapı elbette ısınacak ve sıcak calısacak gunumuzdeki islemcilerin cogunun performası da cok fazla oldugundan dolayı sıcak calısmaları gayet dogal zaten hızlı donen bir pervane ısınır o mantıkla bakılırsa cok daha iyi anlasılır ama bizim insanımız bi seyin soguk calısırsa daha iyi oldugu gorusunden bi turlu cıkamadıgı icin bu algılar var aman sıvı sogutucu alayım da serin calıssın daha cok para harcıyım sogutucuya :D
İşlemcinin ısısından ziyade; İşlemcinin yaydığı ısı önemli olan. O yüzden seninle aynı düşünmüyorum. 90 dereceye çıkan CPU sıcaklığı, M2.ssd'nin ısısınıda yükseltiyor. Eğer giriş seviyesi bir anakart aldıysa, ana kartından içine etmeye başlıyor...Fiyat-Performans odaklı PC toplayanlar , bilgisayarlarının arızalanmaması için kasa ısısına dikkat etmeliler. Bununda başında CPU geliyor. 4000 TL lik anakart ile, 10.000 TL lik anakart arasında ısıya, voltaja dayanıklılık açısından çok fark var.
@@mmmmmm-s1m2y gunlerce 90 derecede calismadigi surece islemci hicbir sey olmaz 7800x3d kullaniyorum cogu zaman 80 dereceleri de geciyor sivi sogutucum olmasina ragmen ama bi sorun olmuyor
Konuşmak için birkaç yıl geç kalınmış bir konu. Herhangi bir konuyu hiç araştırmayıp popüler kültür kölesi olarak seçim yapanlar her yerde kazık yer. İşi bilenler veya birazcık araştıranlar rağbet olmayan ancak kaliteli ürünleri ucuza alıp keyfini yaşar. Sadece soğutucular için değil neredeyse her şey için bu böyle.
işini bilen azınlığın içinde olmak güzel bir şey :D çoğunluk enayi olmasa zaten piyasada kötü ürünler barınmaz ve bizde kafa yormak zorunda kalmayız ama işte genel kitle her daim eşek olmaya meyilli, sebebi nedir bilemedim.
40 yaşındayım yıllardır bu işin içerisindeyim 12 yaşından beri pc ile iç içeyim şu piyasadaki en kral en bilgili fiyat performans kelimesinin tam uyduğu adamsın helal olsun hiç bozmadın kendini kardeşim.
Çok doğru.. Ayrıca sıvı soğutmanın derdi çok.Yok pompa dönüyor mu, yok kaç devirde kaldı, yok ses yapıyor mu, yok hava kabarcığı oluştu mu, yok korozyon oluştu mu bilmem ne bilmem ne. Hava soğutmayı alıyorsun, fan dönüyorsa tamamdır. Bu kadar.
Sıvı soğutmaların pompası bozulunca yapabileceğiniz pek bir şey kalmıyor. Cooler Master'ın en popüler olduğu dönemde almıştım 2 sene sonra ses çıkarmaya başladı, 3. senesinde de bozuldu. Hava soğutma ise zaten fiziksel bir şey, max fan değiştirir devam edersin. Orta bütçeli arkadaşlar için hava soğutmayı daha fazla öneririm.
Yıllardır hatta son 5 yılda bu durumdan bahsediyorum. Gerçekten bu duruma dikkat çektiğin için seni tebrik ediyorum. Biz render işleri ile uğraştığımız için gerek işlemci gerek ekran kartı tam yükte çalışıyor.Oyunlardan daha fazla yük binmesine rağmen ortalama iyi diyeceğimiz bir hava soğutma her türlü işi görüyor. Normal değerlerde alınan sıvı soğutmalarda 2 yıldan sonra bir çok problemler çıkıyor.Dediğin gibi bu hurafeyi krımak lazım... :))
Yıl 2015. Intel pentiumun 20. Yılı şerefine G3258 işlemciyi duyurdu. Çarpan kilidi açık, H81 anakartla bile oc edilebilen bir işlemciydi. O sıralar üniversiteye başlayacağım için bu işlemciyle sistem topladım. Daha sonra OCnin dibine vurmak için MSI Core Frozr L hava soğutma aldım. Bununla 4.6 ghzye kadar çıkardım o işlemciyi. Şimdiki arkadaşlara düşük gelebilir ama o zamanlar bu hızlar olaydı arkadaşlar. Daha sonra elime para geçti, G3258 2 çekirdek olduğundan yetmemeye başladı i7 4790Kya upgrade ettim. Sogutmam yine Core Frozr L idi. İşlemciye delid de yaptım ve mükemmel sonuçlar elde ettim. 2022ye kadar bunu kullandım. 2022de artık DDR4e geçeyim diyip Ryzen 5 5500 aldım. İçinde AM4 kiti de olduğu için rahatlıkla kullanabilirim ve işlemci oyunlarda 60-65 dereceleri geçmiyordu. Geldiğim son noktada şuan Ryzen 7 5700X'e upgrade ettim. L modeli normalde tek fanli, ikinci elde bu soğutucunun özel fanı Torx fanı satan bir arkadaş gördüm. Fanı aldım ve soğutmaya taktım. Şimdi de 5700Xi çok zorlasam bile 70-75 üstünü görmüyorum. İlk topladığım andan bu yana sistemimin değişmeyen tek parçası olarak kaldı. Hala da bana ilk günkü gibi sorunsuz hizmet etmeye devam ediyor. Hava soğutma candır. Seneler geçse de en ufak problem yaratmaz, çünkü sistemi basittir. Bozulabilecek tek parçası fanı, onu da bulmak zaten çocuk oyuncağı. Yarın bozulsun bir tane 120mm fan alır takar yoluma devam ederim. Şaka gibi 2016da almışım, üstünden tam 8 sene geçmiş. 8 sene sorunsuz dayanacak bir sıvı soğutma var mı, pek sanmıyorum. Eğer kasanizda iyi bir hava akışı varsa, hava soğutma en güzel, en sessiz çözümdür. 😊
@@volkanuzug1824 Yanılıyorsun dostum. Noctua nın herhangi bir hava soğutucusunu dene, sessizliğinden şüphelenip fan dönüyor mu diye görsel kontrol yapma gereği duyarsın. Ama su soğutucularda, hele ki sistem ısısı biraz yükselsin, fanların ve pompanın sesi flarmoni orkestrası gibi her biri ayrı ses çıkartır :)
Bundan bir ay kadar önce benzer şeyleri söylediğim bir video çekmiştim , birkaç izleyici sizide refere ederek "bu tip içerik üreticileri hep sıvı soğutma övüyor , hava soğutma kötü" diye yorumlar atmıştı , bende görece küçük bir içerik üreticisi olarak yabancı kaynaklar paylaşsamda bu algıyı kıramamıştım ne kadar çalışsamda. Bu konu hakkındaki videonuz için teşekkür ederim.
bende senin videonu izleyene kadar sıvı soğutmaya kafayı takmıştım izledikten sonra söylediğin şeyler gerçekten bana iyi gelmişti hatta birkaç test videosuda izledim bunun üzerine eline sağlık abi böyle videolar ürettiğin için teşekkür ederim
benim için herşey fiyat performans.fiyat performans ürünleri kovalıyorum ve bunun sayesinde çok tasarruf ettim.marka takıntımda yok.işime yarayan uzun ömürlü ucuz şeyleri kovaları her zaman hava soğutma better.
Hocam o f/p ürünlerini performanslarını ve teknik özelliklerini nerelerden araştırıp anlayabiliyorsunuz konu hakkında çok fikriniz yoksa ve markaya nasıl güveniyorsunuz çok bilinmeyen bir markaysa
ben sıvı soğutmayı performansı için değil, sessizliği için tercih ediyorum. evim çok tozlu ve sıvı soğutmayı temizlemek çok daha kolay. ama aslında sıvı soğutma da hava soğutmadır. çünkü her ikiside ısıyı havaya transfer ediyor. sıvı soğutmada hava temas yüzeyi daha geniş tutulabiliyor çünkü radyatör farklı bir alana monte edilebiliyor. fakat 120mm sıvı soğutmanın pek bir anlamı yok, 240 veya 360'lık radyatörlerde de kalınlık önemli. aynı boyutta lanse edilen her radyatördeki hava temas yüzeyi aynı değil, radyatör kalınlığındaki yarım santimlik değişim bile temas yüzeyini ciddi anlamda değiştirebiliyor. ama bunları boşuna yazıyorum çünkü okuyan arkadaşların geneli zaten bunları zaten biliyordur.
Yani, hava olmadan soğutamazsın zaten. Custombir pc yqpıp sıvı borularını başka diğer soğuk bir suda dolandırırsın sonra sistrme geri bağlarsın o zaman evet gerçekten sıvı soğutma olur. Sıvı soğutmalarda zaten likit soğutma diye geçer, güzel bilgi birikimi kültürlü insan.(Edit: 120mm sıvı soğutma aşırı masraflı soputmada kule tipi havaya yaklaşamayan bir sıvı soğutma alacak olan en kötü 240 almalı.)
@@4740ogmegorg katılıyorum 120 ler boşa para israfı 19 yıllık PC kullanıcısı olarak söylüyorum arkadaşlar 120 mm sıvı soğutma almayın çevrenizdekilerede uyarın aldırtma baba bir hava soğutma tavsiye ederim fiyat performans ürünse alınır kesinlikle fakat sıvı soğutmada sorun çıkartabiliyor sıvısı osu busu şusu zartı zurtu ama kullandım 2 kez biri 240 mm diğeri 280 mm di çok memnundum fakat fazla götürmüyorlar genelde sıvıları tükeniyor arkadaşlar haberiniz olsun
Sıvı soğutma kullanan biri olarak bu tercihimin tek bir nedeni var; ses! Uzun saatler bilgisayar başında çalışıyorsanız ve işiniz odaklanma gerektiriyorsa ses çok önemli bir faktör haline geliyor. Sistem toplarken epey araştırmıştım. Ortalama fiyat düzeyindeki kule tipi soğutucular, anlı şanlı markaları olan pek çok sıvı soğutucudan daha iyi performans sunuyor. Fakat bu ses mevzu benim gibi insanlar için çok kritik oluyor. Kule tipi soğutmayla sessiz bir kasa toplamak isterseniz hem soğutucuda hem kasada özel tasarım modellere gitmek zorunda kalıyorsunuz. Böyle olunca da astarı kumaşından pahalı oluyor ve sıvı soğutucu daha iyi bir f/p sunuyor. Bu çıkarımın sessizlik arayanlar için olduğunu tekrar hatırlatayım. Marka olarak 5 yıldır sorunsuz kullandığım Arctic'i önerebilirim.
Klimadan sadece soguk hava geliyorsa bir boru cekip islemci fanina dogru uflet iş yapar cokda guzel olur. Bu borudan su fln gelme riski varsa sknti olur tabi. Deneyimim yok. Klima olsa evde denerdim. Arabada boyle bisey deneyimlemedim. Evdede olmaz heralde diye dusunuyorum 😁
12 sene teknik servislik yaptım. Elimden en alt tabakadan en üste kadar sayısız parça geldi geçti. Emin olun en iyi sıvı soğutmayı da alsanız belli bir zaman sonra pompa tarafından bozuluyorlar. Stok fan veya kule tipi soğutma daha iyi oluyor en azından fan harici bozulacak bir parçası yok o yüzden kafanız kafa rahat. Daha yazılacak çok detay olur bu konuda video ile anlatmak , test etmek lazım.
valorantta dm atarken defalarca sıcaklık uyarısıyla pc kapanana kadar ben de öyle diyordum.. pc yi açtığımda cpu sıcaklığının 100 ü geçtiğini gördüm kim bilir işlemci ömrünü kaç yıl kısaltmıştır o sıcaklıklara çıkması.. tavsiye etmiyorum bence olabildiğince ucuz yollu da olsa bir hava soğutma alınmaya çalışılmalı.
zamanında Aliexpressten almış olduğum 6 bakır borulu dandik hava sogutmayı 135watt xeon e5 2690 ile senelerce kullandım çok rahat soğutuyordu hala yedek olarak duruyor kenarda :) çok fazla arkadaşım var ryzen 5 3600 için bile 360mm sıvı soğutma alan zaten ısınmayan işlemciye gereksiz masraf o paraya işlemci yükseltmek daha mantıklı :D
thermalright burst assasin istiyordum, kız arkadaşım hediye aldı. kurdum ve hava akışı iyi bir kasaya sahibim (lian li lancool 205m). işlemci bu sıcaklarda dahi stres testinde 53C’lerde geziyor. Cyberpunk’ta bile 45C’lerde çalışıyor. İşlemci 12400f. çok ısınmayan bir işlemci farkındayım ancak insanlar 13100f, r5 5600 gibi işlemcilere 240mm sıvı soğutmaya çok para bayılıyor. onun yerine alın fp bir kule tipi cooler, kalan parayla da düzgün bir psu alın emin olun bilgisayarınızın sağlığı için çok daha iyi olur.
@@husen-jt6lq en iyisi. zaman geçer, stok fanın performansı düşerse kesinlikle fp bir kule tipi al. gerçekten iyi bir sıvı soğutma şu an 3k’dan başlıyor. insanlar 1000-2000 bandına aldıkları sıvı soğutmayı iyi zannediyor ancak değil.
bahsettiğin daha ucuz ama pahalı sıvı sogutmayla aynı performansı veren soğutmaları canlı bir şekilde karşılaştırdığı bir video beklıyoru senden reis. Göstermek, anlatmaktan çok daha etkili bir yöntem.
nedense bazıları bilgisayarının hiç hiç ısınmamasını istiyor. Ama bilmiyorlar ki bazı işlemcilerin optimum çalışma sıcaklığı 80 derece ve üstü. İnsanlar işlemcilerinin 15, ekran kartının da 10 derecede falan çalışmasını umuyorlar. İşlemcisi 75 derecede çalışan laptopa aşırı ısınıyor, tost makinesi falan diyorlar.
optimum sıcaklık diye birşey yok ne kadar düşük sıcaklık o kadar iyi performans demektir işlemci sıcaklığa göre kendini regüle eder ne kadar düşürebilirseniz o da o kadar frekans yükseltebilir
aşırı ısındığını da yük altındaki tepkilerine bakarak anlarsın yük altında frekans düşürüyor ise fabrika verilerine göre düşük kalıyor ise soğutman yetersizdir
@@-_-_-_-_-_551 kısmen yanlış bir bilgi bu. evet, merkezi işlem birimleri (cpu, gpu, apu vb bileşenler) performanslarını etkileyen en önemli öğelerden biridir sıcaklık. ancak 30 derecede çalışmaya başlayan bir işlemci 80 dereceye gelene kadar çalışma frekansını düşürmez. konunun özelinde cpu'ların tjmax denen azami çalışma sıcaklıkları vardır, güncel işlemcilerde genelde bu 95 ya da 105 derecedir. yani işlemci için tek kıstas bu kritik seviyeyi geçmemektir, tjmax 95 derece belirlenmiş bir işlemci 94 derecedeyken ayarlanmış boost hızına çıkabilir. kendi kullandığım 5600g ile çeşitli yük testleri yaptığımda stok soğutucu varken bahsettiğim tjmax değerine gelebiliyordu ve haliyle işlemci kendini korumak için underclock yapıyordu. sonra kule tipi hava soğutucuya geçtim ve akabinde undervolt da yaparak asla tjmax değerine çıkmasına izin vermeden rahatlıkla her sıcaklıkta azami boost hızında kalabilmesini sağlayabiliyorum.
ne kadar düşük o kadar iyi yazın 80 90 derece pc yi odana koyup oyun oyna veya render al o zaman anlarsın veya yaşadıysanda zaten bilirsin. benim kıstasım 75 derece maks olmalı oyun oynarken. render da zaten sıkıntı değil kaç olduğu benim için fazla almıyorum çünkü. tabi kasmaya da pek gerek yok zaten alacağın bir hava soğutma iyiyse bu seviyeyi sağlar herhalde tam emin değilim.
Sıvı soğutma ile hava soğutma arasındaki en önemli fark termal dalgalanmanın farkıdır yani şöyle hava soğutma çok hızlı soğutulur ama çok hızlıda ısınabilir sıvı soğutma ise hemen soğutmaz ama hemen de yüksek sıcaklıklara çıkmaz .eger iki soğutma arasındaki farkı örneğin masaüstünde gezerken bakarsanız ucuz bir hava soğutmanın bile sıvı soğutmadan daha iyi performans verdiğini görebilirsiniz fakat iş yüke bindiğinde bir oyun açtığınızda sıvi soğutmanın farkı ortaya çıkar işlemci hava soğutmadaki gibi hemen ısınmaz çünkü su ısıyı yavaş bir şekilde dağıtır ısın özeti bu . Fakat dediğiniz gibi eğer işlemciniz orta seviye bir modelse sivi ya da hava çok Farketmez
Dostum gözden kaçırdığın bir detay var, uzun süreli yük bindirmede hava soğutma çok daha avantajlı duruma geçer. Çünkü sıvı geç ısınır ama ısındığında ise kolay soğutamazsın.
@@truva1768 tam tersi olması gerek hattta sana bir örnek vereyim motorsikletlerin soğutma sistemi bazıları hava soğutmalıdır bu yüzden uzun yolda siser motor fakat su sogutmali olanlar ile uzun yola çıkabilirsin çünkü su motorun sıcaklığını sabit tutma konusunda havadan daha etkilidir
@@isaekerr aslında tam olarak öyle değil. Sıvı soğutmalarda kullanılan su aslında sistemin ısısını radyatöre taşımak için kullanılan bir araçtır. Ve radyatöre su vasıtası ile taşınan ısıyı düşürmek için yine araç olarak su kullanılır. Çünkü suyu radyatörde soğutan şey radyatör petekleri arasından pervane vasıtasıyla geçirilen havadır. Motosiklet örneğine gelecek olursak, dizaynı gereği yeterince hava akışı sağlanamayan motorlar için su soğutma tercih edilir. Yani bilgisayar işlemcisi ile motor silindir kafası farklı dizaynlar olduğu için bu ikisini mukayese edip örneklendirmek doğru olmaz.
@@isaekerr neyi anlatıyorsun ya insanlara? Araba radyatörü kadar karmaşık radyatörler mi kullanıyorlar sanki? Sıvı soğutmada %15'e varan performans kayıpları oluşur. Maksimum ısıyı 1 saat tutabilir. 360mm asus sıvı soğutma bile dayanamıyor kule tipi soğutmaların gücüne. Hava soğutmanın tek eksiği yüksek fan sesi. Onun dışında kimseye naval okuma.
Sana bunu kimse söylemez ama ben soyliyim turkiyede satışı olan bütün laptop sogutuclar beş para etmez isterse 2k para ver laptopu sogutmaz sadece boşa ses yapar imkanin varsa yurt disindan turkiyeye getirebilecegin pahalı segment sogutuculari secmelisin ben öyle yaptım ve hatta şimdi satışını bile yapiyorum yurt disindan getirip turkiyede satiyorum millet artık farkına vardı rampage gibi bir çöpe de para atmak istemiyorlar bu yüzden benden aliyorlar şuana kadar 60 70 kişi bu durumun farkına vardı elimde stock kalmadi artık satamam zaten cunki amazon TR ye gönderim yapmaya başladı 3 ay da geliyo ama ben amazondan daha güvenilir bi tercih olarak görülmuyorum almak istersen gözün kapalı git / topmate c12 / al almayıpta tipi birebir aynı olan rampage yi alirsan yüzün gülmez cunki rampage plastik topmate full metal ve kalitesini belli ediyor soğutma yonunden çok çok çok üstün rampage 7 derece sogutuyo topmate 12 derece soğutuyor turkiyeden laptop sogutucu alınmaz
Öncelikle işlemcileri soğutma söz konusu olduğunda bakmamız gereken yer soğutucu tercihinden önce pc kasalarıdır.Yeni nesil kasaların (ışıklı mışıklı camlı) pc nin soğuması için uygun olmadığı gerçeğidir.Bu tür kasalarda cam bir sera etkisi yaparak pc ortamındaki genel ısının dışarıdan direk hissedilmemesine ve ısının ortamda yoğunlaşarak pc nin genel ısısının yüksek kalmasına vesile olur. Eski sistem kasalarda bu olayı yan taraftan işlemci üstüne doğru bir havalandırma kanalı ya da izgara deliklerle hallederlerdi günümüzde bu kasalar yok. Üreticiler yeni nesil çocuklarımızın ürünlerin işlevsel özelliklerden çok görselliğe önem verdiğini farkeder etmez zaten amaçları satış yapmak olduğu için kasalarda iç setupu gösteren görsele daha çok hitap eden soğutması daha zor olan camlı kapalı kasalara yöneldiler ve bununla birlikte içerde boş yere yükselen ısıyı dışarı atmak için aslında yine hava ile soğutulan sıvı soğutmaları yeni bir pazar olarak tüketicilere sundular. Aslında genelleme yaparsak (çoğu için) sıvı soğutmaların zaten pahalı olup fiyat performans bakımından hava soğutmadan üstünlüğü yoktur.Sıvı soğutma mantığı ısıyı olduğu yerden uzaklaştırıp pc nin içinde başka bir bölgede soğutma mantığına dayanır.Hava soğutma ise ısıya direk müdahale eder.Eğer yinede sıvı soğutma tercih edilecekse aslında işlemci yerine ekran kartı soğutumu için sıvı soğutma daha uygundur. Çünkü genel kasalarda ekran kartının bulunduğu bölgede ısı birikimi yaşanır bu bölgede biriken ısıyı başka bölgeye taşıyıp soğutmak daha mantıklıdır. Ben bir radyatör firmasında kalite güvence bölümünde 10 yıl çalıştım ve emekli oldum özellikle bakır radyatör konusunda bilgiliyim.Pclerde kullandığınız radyatörlerin kullanılan malzemeleri ve bu malzemelerin radyatörü oluşturuken yapılan birleştirme teknikleri radyatör performansını çok etkiliyor.Hatta radyatörün boyası bile testlerde performansı olumsuz etkiliyor.Fakat görsel olarak satış potansiyelini etkilediği için genelde boyalı üretiliyorlar. Ve unutmayın kullanılan radyatörler aynı zamanda bir KALORİFER dir aynı malzeme hem ısıtmak hem soğutmak için kullanılır.Siz aslında işlemcinizi soğutmak istediğinizde ilk olarak radyatörünüzü soğutmak zorunda kalıyorsunuz bu da işlemcinizi endirekt soğutmaktır. Arada boşuna kayıplar oluyor Hava soğutmada daha direk soğutma yaptığı bu kayıplar daha aza indiriliyor. Ayrıca bir süre sonra ortamın ısısı da yükseldikçe radyatör bir kalorifer gibi kendiside ısı yayıyor.Uzun kullanımda bu olay performansı çok olumsuz etkiliyor. Pc ler için yapılan testlerde hava soğutmaların yeterli olduğu defalarca ispatlandı. Sizden ricam lütfen bu videodaki ruclips.net/video/i0KhODg-aTs/видео.html değerlendirmeyi izleyin bu bir reklam değil bende bir takipçiyim youtube ARMA Computer yazarsanız kasa ve hava soğutma testleri ve kasa dizaynları ile nasıl daha verimli soğutma yapılabildiğine dair içerikler mevcut. Abdullah Bey'ide bu konudaki algıyı kırmaya çalıştığı için de tebrik ediyorum. İyi günler
ben de bir zamanlar sizin gibi düşünüyordum. ama özellikle 0:21 kesinlikle katılmıyorum. hayatım boyunca düşük TDP (genelde 65W) işlemciler kullandım. ilk defa 105W TDP'li bir işlemciye (AMD 5900X) geçtim. 2024 yılı piyasa değeri 600₺ olan kule tipi hava soğutma ile oyunlarda 90 dereceye yaklaştım. Esasen olay şu ki ısınan ekran kartı da ortamın havasını ısıtıyor ve işlemci soğutucusu ortamdaki sıcak havayı işlemciye üflüyor. Hal böyle olunca hava soğutma çaresiz kalıyor (hele ki kule tipi olanlar). 2024 yılı piyasa değeri 1400₺ olan bir sıvı soğurma aldım, gördüğüm max sıcaklık 62 derece oldu. Biliyoruz ki işlemci silikon ve metal bazlıdır. Silikonun sıcaklığı belli bir dereceye ulaştıktan sonra eski haline gelemez ve işlemcinin yapısı bozulur. özellikle pahalı işlemci alanların kesinlikle sıvı soğutmaya geçmesini tavsiye ederim. 12bin lira verdiğim işlemcimi 1400-600=800₺ için heba edemem.
Bir de sıvı soğutucunun nereye takılacağı önemli. Genelde görünüş açısından üste takıp egzoz fanı gibi kullanıyorlar. Busefer yine ekran kartından gelen sıcak hava ile soğutma yapılıyor. En sağlıklısı borular baş aşağı şekilde ön panele yerleştirmek. Böylece dışarıdan gelen serin hava ile soğutma yapılır.
Çok güzel bilgilendirici bir video olmuş abi helal olsun. Dediğin gibi çok fikir ayrılığı vardı ve tabiki çoğunluk sıvı soğutma taraftarıydı. Bu tarz bilgilendirici videoları her zaman bekliyor olucam Seviliyorsun abi
2011 yılından 2023 yılına kadar i7-2700k işlemcimle birlikte kullandığım NOCTUA NH-D14 hava soğutmamı, makul bir fiyata Noctua'dan AM4 adaptörü alarak (ki AM5 ile de uyumlu), geçen sene aldığım 7800X3D işlemcimle birlikte kullanmaya başladım. (Arctic MX-6 termal macun ile) Cinebench testinde tüm çekirdekler stabil 4800-4850 MHZ bandında çalışıyor. Benim için fazlasıyla yeterli, 13 yıldır çatır çatır çalışan bir hava soğutmam var, teşekkürler NOCTUA.
Senin şu diksiyonun ve güzel anlatımın beni benden alıyor kral mükemmelsin daha iyi yerlere gelmen lazım ve daha sık video atmaya devam et lütfen seviliyorsun güzel insan.. 🤍🙏
Bir hava soğutucusu 2 veya 3 yıllık ömrü olan bir sıvı soğutmadan daha iyidir. Zaten sıvı soğutmaları çoğu kullanıcı bilinçli bit şekilde kullanmıyorda, o yüzden terciğim benim her zaman hava soğutmalarından yana.
6 ısı borulu bakır tabanlı bir hava soğutma alın geçin. Custom sıvı soğutma yapmadıktan sonra hazır sıvı soğutma sistemlerinin pek bir avantajı yok en fazla 3-4 derece fark ediyor. 1- Sıvı soğutma daha pahalı 2- Daha çok fan ve pompa olduğu için daha sesli 3- Pompa bozulursa daha maliyetli.
Thermaltake big typhoon işlemci soğutucum yaklaşık 2005 senesinde çıktı, üzeride amd ayağı mevcuttu,şuan sorunsuz monte ettiğim am5 sistemimde r5 7600 işlemcimle beraber sessiz bir şekilde maksimum 75-80 aralığın mutlu mesut kullanıyorum hiç sıkıntı olmadan. full fan ayarında 65-70 arasında çalışır ama gerek yok. Uzun ömürlülük bakımından neredeyse 20 sene, çok iyi. i7 7700k lı sistemde kullandığımız 240mm sıvı soğutucu 4 sene sonunda su akıtıp tıkanmıştı, sistemi kısa devreye sokmuştu. Böyle bir çözüm yerine çift kule tasarımlı çin meeşeli kaliteli fanlı soğutucu aynı performansı verdi ve kullanılmaya devam ediyor. Sıvı soğutucun mantıklı olduğu tek taraf aşırı güç tüketen ve ısınan işlemciler için, gerisi fazla para harcamaktan başka birşey değil.
Tek başına işlemcinin sıcaklığı önemli olsaydı hava soğutmalar başarılı diyebilirdik. Ancak 1-3 fanlı bir hava soğutma kullandığınız zaman işlemcideki ısıyı kasaya verirsiniz. Kasadan o havayı tahliye etmek için arkada 1 egzoz fanı + kasanın üst panelinde 2-3 fan daha kullanırsınız. Toplam 4-7 arası fan çalıştırmanız gerekir. Soğutucunun üstüne 3-4 fan daha alıyorsunuz yani. Üstelik bir de türbülans yaşıyorsunuz, sıcak havanın kasa içinde nereye gittiği belli değil. Üstteki 3 fandan en önde olanı kasadaki bir miktar havayı soğutucuya gelmeden doğrudan dışarı gönderiyor. Buna karşılık radyatörü kasanın üstüne takılmış sıvı soğutma kullandığınız zaman işlemcideki havayı doğrudan kasanın dışına taşıyorsunuz. Ekstra egzoz fanına ihtiyacınız yok. 2-3 fanla işinizi görmüş oluyorsunuz. Üstelik bu fanlar daha düşük devirde dönüyor. Kasa içinde türbülans da yaratmıyorsunuz. Bilgisayar kasası işlemciden ibaret değil, komple bir sistem. Sadece işlemciyi soğutup gerisini kendi haline bırakamazsınız, toplamda en iyi verimi almanız gerekir.
Boyle konular hakkinda çok bilgi ver abi. Şimdiki bilgi için teşekkürler. Nardeyse sivi sogutmanin daima daha iyi oldugunu düşünüp sivi sogutma almak uzeridim. Şimdi hava sogutmalarai gözden geciricegim)
bence gayet bilgilendirici bir video olmuş soğutucu yapan fırmalar keşke üstünde işe sıcaklık/ w buna benzer bişey anlamında bir ibare kullansa ona göre alsak çok iyi olur iştedeseki işlemcinin oranı bu soğutucu yapan firmanın kataloğ degerindede şu diyelimki bunla bunu soğutursun
Hava soğutma daha dayanıklı oluyor. Sıvı soğutmada pompa bozulabiliyor. Ayrıca soğutma bloğundaki kılcal levhalarda tıkanıklık olabiliyor. Bir süre sonra kauçuklar sıvı kaçırmaya başlıyor. Sorunları saymakla bitmiyor. Zorlama mühendisliğin sorunları işte.
Videoyu izlemeden önce yazayım, cidden sıvı soğutma > hava soğutma gibi bir algı var. Sıvı soğutmanın hava soğutmadan daha yüksek bir potansiyelde olmasının temel sebebi, hava soğutmanın aksine soğutma yüzeyi hacmi bakımından anakart ile kasa arasına sığabilmek kıstasına bağlı değildir. Teoride bir sıvı soğutucuya futbol sahası büyüklüğünde radyatör de ekleyebilirsiniz. Böylelikle 360-420mm gibi dev radyatörler gerćekten hava soğutmaların ikame edemeyeceği performans sağlayabilir. Bunun karşılığında soğutmayı yerinden yapmadığı için kayıp yaşar, bir süre sonra sistem içerisinde sıcak likit dolaştırmaya başlarsınız, daha riskli, daha kısa ömürlüdür ve birim maliyeti içerisinde yalnızca bir soğutucu değil bir de pompa ve transmisyon aldığınız için aynı bütçede bir hava soğutmaya nazaran daha ucuz bir soğutucu almış olursunuz. Yani 120-240 mm radyatörler, kendi fiyat eşleniği olan hava soğutmalardan hem daha verimsiz, hem daha az stabildir.
Yanlis tek kisit yukseklik değil ayni zamanda sogutucu finlerin genisligide onemli aslinda toplam isi transfer yuzeyi onemli. Kule tipi bir sogutucu ince bir 240mm radyatorden daha fazla isi transfer yuzeyine sahip olabilir. Bence 360mm iyi bir radyator yoksa sivi sogutmaya para vermeye degmez. Video cok hakli.
mesela ben sıvı soğutma kullanıyorum ama ben mecburiyetten kasam cam panel ve 150MM üstü hava soğutmaları desteklemiyor 155M hava soğutması bile cama takılıyordu hem cam panel olduğu içeri temiz hava girmiyor ki hava soğutma serin çalışacağına daha sıcak çalışır bu sefer ekran kartı falan ısınırdı ama hiç bir zaman sıvı soğutma > hava soğutma demedim benim için Sıvı Soğutma = Hava Soğutma artık fiyat performans ve hangisi sizin duruma uygun ise onu almak gerekiyor herkes bütçesine göre bir şeyler ister bence
Hep hava sogutma aldım. Takır takır kullandım. Bana mısın demedi. Ama benim olayım sogutma işini uygun fiyatlı yapmaktı. Şimdi arkadasın parası varsa bırakın istediği sıvı sogutmayı alsın. İnanın o yaslar çok kıymetli. İnsan gencken bazı seylerden keyif alıyor.
Sıvı soğutma genellikle hava soğutmadan iyidir ses farkından bahsetmeye gerek bile yok fakat fiyat performans açısından hava soğutma 1 tık daha öndedir bu arada deepcool un sıvı soğutmasını kullanıyorum yaklaşık 7 yıldır hiçbir boru değiştirmeme falan gerek kalmadı sadece radyatörünü temizledim ilk günkü gibi kullanıyorum. Öyle bir video olmuş ki videonun sonunda sponsorlu bir hava sogutma ürünü tanıtıcak sandım
Hava soğutma çok daha uzun ömürlü,çok daha az bakım gerektiren bir yöntem.Ayrıca pompa gürültüsü de yok.İster istemez yüksek basınçlı su radyatörden geçerken de ses yapıyor ve radyatör bunu yayıyor.Ancak sıvı soğutmaya denk hava soğutucular devasa boyutlar nedeniyle hem kasanın estetiğini bozuyor,anakart ram gibi bileşenleri göremiyoruz hem de aşırı ağırlıklarından dolayı anakartı stress altına sokuyor.Giriş seviyesi 4 katmanlı bi anakart için tehlikeli bir durum.Sıvı soğutmanın diğer bir artısı da egzoz fanı oalrak görev yapması.Kule tipi hava soğutucular da ekran kartından gelen havayı alsa da direkt dışarı atamadığı için kasanın iç sıcaklığı yükseliyor,bu da uzun süreli yüklerde termal yük anlamına geliyor.
Güzel bir hava soğutma 240mm sıvı soğutmaya denk performans verebiliyor zaten, görsel kaygı güdülmüyorsa ve 360mm bir sıvı soğutmaya ihtiyaç duyulacak kadar ısınan bir işlemci yoksa, hava soğutma almak f/p açısından her zaman daha mantıklı. Kullanım ömrü ve bakım konusunda da hava soğutma çok daha avantajlı.
Ekmeğini bilgisayardan çıkaran biri olarak diyebilirim ki sıvı soğutma, cam kasa, RGB olan hemen her şey performansınızı düşürür. Workstation üreten markalar sıvı soğutma kullanmıyor çünkü sıvı soğutmanın uzun vadede faydası yok dikkat edin hep 15 dakikalık testler yayınlıyorlar. Çok süper bir kalite değilse bir kaç saat içinde hava soğutma performans olarak çok daha iyi.
yüksek sıcaklıklarda hava soğutma tasarımı gereği daha sessiz çalışıyor. Bu olay radyatöre genellikle düşük hızlarda dönen büyük çaplı pervaneler vasıtası ile gerçekleşiyor. Hatta düşük işlemci kullanımında fanları bile kapatıyorum. Tamamen fansız bir sistem oluyor. Tek avantajı daha performanslı durumda çok daha sessiz kullanabilmen. Ancak negatif özellikleri çok. Ben bir kez işlemci anakartımı su kaçağına verdim.
Arkadaşlar bu işi profesyonel olarak yapan bir kanaldan öğrendiğim bilgilere göre hava soğutma anında yerinde soğuturken. Sıvı soğutma zamana yayarak daha yavaş ısı değişimleri yaparak soğutuyor. Uzun ve stabil işlemci kullanan işleriniz varsa sıvı soğutma mantıklı olmakla beraber günlük kullanımda ve günde bir kaç saat pc'yi zorlayan işler yapacaksanız kaliteli bir hava soğutma çok daha mantıklı olmaktadır. Ek bilgi: Yıllardır kullandığım CM 212 Evo modeli her kosulda muazzam işler çıkararak piyasadaki bir çok sıvı soğutmadan daha etkili bir performans gösteriyor. 20 yıldır halen satılan ürünler parasının son kurusuna kadar hakeden şeyler olur genelde.
2 farkli sıvı soğutma markasının karşılaştırmasını yaptik. Aralarinda radyatör boyutu farki olduğu halde sonuçlar çok şaşırtmıştı. Videoda değinildigi gibi kullanılan teknoloji bu konuda çok önemli.
Bilgisayar materyalleri metallerden yapılmıştır. Bunlar ısınma esnasında genleşerek hacim arttırırlar. Ve tekrar eski hallerine dönmeleri için orantılı bir soğutma gereklidir. Yani mesela 80 90 dereceye çıkmış bir bilgisayarı soğutmadan birden kapatırsanız, genleştiği vaziyette bırakmış olur zarar vermiş olursunuz. Hava soğutma ile yapılan soğutma işlemi de, parçada ani sıcaklık değişimlerine yol açar ve ısı her zaman üretilen yerdedir. Sıvı soğutmadaki en önemli unsur, ısıyı parçadan uzaklaştırıp radyatöre göndermesidir. Bu da parçaların ömrünü hava soğutmaya göre uzatır. Önemli olan nokta da bu olmalıdır. Sıvı soğutmanın performansı da içindeki sıvının bakımına bağlıdır. Yılda bir değiştirmek çok da zor değil. Şahsen ben yeni macun sürmeden hatta cpu dan sökmeden kasanın içinde tazeliyorum. Sıvı soğutmanın tek dez avantajı, sızıntı halinde pcye zarar gelebilecek olması. Bunun dışında hava soğutma, uzun ömürlü ve performanslı olması istenen bir pc için yanlış seçimdir.
Sızıntı sorunu neredeyse yok artık. Her sene sıvı bakımı açıkçası abes olmuş. Kullanıma bağlı değişir. 7/24 çalışan bir sistem için belki olabilir ama günde 2-3 saat belki daha az çalışan sistemlerde bu süre rahatlıkla 4-5 seneye çıkabilir. Şahsen hiç bakım yapılmayan bir sıvı soğutmanın rahatlıkla 5 sene gideceğini düşünüyorum. En azından kağıt üstünde öyle gözüküyor.
@@Çağatayİş-w1v Bahsettiğim komple sıvı değişimi değil. Sıcaklık değişimleri ile oluşan buharlaşma kaybını ekleme yaparak gidermek. Hava soğutma savunucularının, sıvı soğutmayı ilk günkü gibi soğutmuyor demesine ithafen.
@@zeababa Anladım, 30-40 mm ilave gibi diyorsunuz. Normal bir kullanıcı için yine 4-5 sene rahat bir ekleme yapmadan gider. 7/24 çalışan bir sistemin ekleme yapması zaten gerekecektir.
Yıllar öncesinde Thermaltake bakır soğutucum vardı. 250 watt'lık işlemcilere uyumlu idi. 400 gr tamamen bakır. Fanları amortisörlüydü. Ekonominin bu kadar kötü olacağını bilseydim hiç satmazdım, ne bilelim böyle olacağını, geleceği daha iyi düşünüyorduk o zamanlar. Şimdiki soğutucular alüminyum maalesef, oyuncak gibi. Kesinlikle günümüzdeki her işlemciyi soğuturdu
bence sıvı soğutma iç sıvısı yükte giderek ısınıyor ve performansı giderek düşüyor bence rezervedeki sıvıyı peltier gibi bişeyle soğutursak yada başka bir sistemle sistemde dolaşan sıvıyı soğuk tutabiliriz böylece 10 15 derece daha serin çalışır hatta işlemciye ne yaparsan yap 70i görmez üstelik 360mm 420mm yerine artık 240mm hatta 120mm bile yeterli olacaktır yerdende tasaruf olur
Cooler Master, Rampage, Gamebooster, Gamepower, Corsai (Giriş seviyesi olanları) bu sıvı soğutmalar kötüdür arkadaşlar. İyi bir sıvı soğutmadan bahsedelim (Normal seviye) Bitfenix, Deepcool, Thermalright, Arctic bu markaların sıvı soğutmaları iyidir. Normal fiyat bandında ki kaliteli hava soğutmalardan daha soğuk çalışırlar. Her şeyi izah ettiğime göre normal fiyatlı kaliteli bir sıvı soğutma ile hava soğutmayı baz alalım. Bu kriterlerde sıvı soğutma her zaman daha soğuk çalışır lakin uzun süreler bilgisayar başında iseniz daha doğrusu bilgisayarı iş için kullanıyorsanız sıvı soğutma belli bir süre sonra sıcaklığı aynı seviyede tutmaz ve sıcaklık yavaş yavaş artmaya başlar. Dediğim olayda oyun oynayan biriyseniz saatlerce oyun oynayacağınızı varsaymayarak (7-8 Saat kadar) sıvı soğutma işlemcinizi gayet soğuk tutacaktır. Şimdi hava soğutmaya gelelim hava soğutmanın özelliği uzun süreler boyunca işlemcinizi aynı sıcaklıkta tutabilmesi. Sıvı soğutmadan derece olarak biraz daha fazla işlemciyi sıcak tutar lakin dediğim gibi uzun süreler aynı sıcaklıkta işlemci kalır. Neticeye gelirsek uzun saatler oyun oynamayan biriyseniz (Dediğim saat aralığı yukarda ki ile aynıdır) sıvı soğutma sizin için en mantıklısı olacaktır. Ama ben oyunda afk bırakıyorum veyahut render alıyorum, saatlerce bilgisayarda kalıyorum derseniz hava soğutma sizin için en mantıklısı olacaktır. Tabii şunu da belirteyim bütçeniz yoksa her zaman en mantıklısı hava soğutmadar, ucuzdan işlemcinizi rahatlıkla soğutabilirsiniz. Umarım sizin için bilgilendirici olmuştur. Konuşmamı hava soğutma marka önerisi yaparak bitiriyorum, herkese iyi günler. (Hava soğutma marka önerisi: Snowman, Dark freezer, Thermalright, Deepcool)
Bir de bunu eklemeliyim, stok fan kullanıyorsanız en kısa sürede az bir bütçeyle sıcaklık sorununuzu dark freezer hava soğutma alarak çözebilirsiniz. Stok fan işlemciyi ASLA soğuk tutmaz.
@@brkkk_n Gözün kapalı alabilirsin hocam, arcticlerin soğutma değerleri muazzamdır. Ddr4 devam etmeyi düşünürsen 7 5800x3d falan önermem ddr5 geçip 5 7500f alabilirsin. 7 5700x’e göre 40 fps daha fazla alıyorsun.
@@brkkk_n Üst radyatörün 280 destekliyorsa 280 al, ya da ön 420 destekliyorsa ekstra 140lık fan al bir tane. Her halükarda 240 da 280’de iyi soğutacaktır bir şüphen olmasın.
@@brkkk_narctic 280 mm kullanıyorum kasam 280 mm desteklemesine rağmen radyatör boyutu çok büyük olduğundan kasaya sığamadım ve kendimce çözümler bulmak zorunda kaldım. Soğutucudan inanılmaz derecede memnunum fakat her kasaya uymuyor maalesef. Alırken dikkat etmek lazım benimki işlemci besleme soketiyle çakıştı başka bir arkadaşımınki ramlerle çakıştı
i7 ya da i9 gibi işlemciler kullanmıyorsanız thermalright ya da deepcool gibi markaların çift kule soğutucuları yeterli gidipte çok fazla para vermenize gerek yok. Kendim thermalright peerless assassin kullanıyorum tavsiye ederim
arkadaşımla beraber aynı dönemde 7600x li apu sistem topladık ben 360mm sıvı soğutmalı aldım. oysa benim soğutmamın yarı fiyatına hava soğutmalı aldı. şu an 7. aydayız. yaz dönemi malum havalar sıcak fakat geçen hafta ikimizde occtden işlemci testi yaptık (5dk) ve onun işlemcisi max 72 ort 63 derece iken benim işlemcim max 98 ort 85 dereceleri görüyor (occt pc kapanmasın diye testi 2. dkda durduruyor) kısacası sıvı soğutma iyi olacak diye bir şey yok... bazıları senin sıvı soğutucu kötü, arızalı yada yanlış monte edilmiş diyebilir ama her şeyin doğru ve soğutmanın en azından ortalama seviye olduğundan eminiz.
ve soğutma yeterli olmadığı için pc uçak gibi 2200rpm den aşağı indiremiyorum. bu yüzden 3. ayımızda fanlar yandı servis yeni fanlarla montaj yapıp gönderdi.
Arkadaş çevremin gaza getirmesi ile Thermalright'ın 360mmlik bir sıvı soğutmasını 2700TL'ye alıp 65w işlemcime takmak üzereydim, sonra kendi kendime "ben ne yapıyorum yahu" diyerek yine Thermalright'ın 120mm Assassin Spirit Evo ARGB hava soğutmasını tam 989TL ye aldım ve gerçekten bu kadarını beklemiyordum. İşlemcim boşta 30-35 yükte ise 50 derece, en fazla da 52 derece gördüm ve kasamın ön fanları (Dark Easylink) en düşük hızında dönüyor. Gerçekten Intel'in bozuk 200w işlemcilerine ya da AMD'nin en tepe modellerine sahip değilseniz yani işlemciniz 65-100W TDP değerlerindeyse gerçekten sıvı soğutmaya gerek yok. Sadece estetik kaygılarla alınabilir diye düşünüyorum, soğutma performansı olarak tek kuleli 120mm soğutma gayet yeterli, yetmezse de Peerless Assassin ve Frost Commander gibi çift kule devasa soğutmalar da var ve bunlar sıvı soğutmaların yarısı hatta bazı modellerin 4 te 1 i, 5 te 1 i fiyatlarındalar.
Genel olarak, üst düzey işlemci kullanmıyorsanız ve bütçe kısıtlı ise sıvı soğutmaya kesinlikle gerek yok. Sıvı soğutma, kasam güzel görünsün diye düşünüyorsanız ve bütçe sıkıntısı yoksa tercih edilmesi gereken bir sistem.
radyatörü büyük olanlar iyi soğutuyor özellikle render gibi uzun süre yük altında olunan durumlarda hava soğutmaları geçiyorlar radyatörü küçük olanlar dandik onun yerine düzgün bir hava soğutma alın birde sıvı soğutmalarda dikkat edilmesi gereken bir şey var normalde hava soğutma işlemciyi soğuturken doğrudan sokete üflediği için soket çevresindeki komponentler de biraz soğuyor fakat sıvı soğutmaya geçtiğinizde artık bu kısma üfleyen bir fan olmuyor dolayısıyla soket çevresi biraz daha sıcak çalışıyor bu yüzden sıvı soğutma kullanacaksanız kasanızın hava akışı iyi olsun düzgün bir mesh kasa seçin bazı yeni kasalarda öndeki 3 fanı yan panele koymuşlar güzel gözüksün diye ön paneli cam yapmışlar o kasalardan uzak durun klasik önde 3 intake arkada 1 exhaust fan olan mesh kasalardan alın ve sıvı soğutmayı da daima kasanın üstüne takın önde ters kaldığı için hem pompası zorlanır hem kasanın hava akışı ve tahliyesini bozmuş olursunuz kasanızı almadan önce de mutlaka üstte kaç mm radyatör destekliyor kontrol edin yoksa radyatör sığmaz başka kasa ararsınız bence 360mm altı sıvı soğutmalara da yönelmeyin
10 yılı aşkındır, AM3+ platformundan beri aynı kule tipi soğutucuyu kullanıyorum. Şuan Ryzen 7 5800x3D (105W TDP) işlemci ile 10 yılı aşkın olan Akasa Venom kule tipi soğutucum, işlemciyi ortalama olarak 72-76 derecelerde sabitleyebiliyor. Aynı işlemciye sahip sıvı soğutuculu arkadaşımın değerleri benimle aynı sayılır 1-2 derece anca oynuyor. Şunu unutmamak lazım 10 yılı aşkın kule tipi vs bir kaç aylık sıvı soğutucu. Aradaki maliyet farkını siz hesap edin. Belki bir sıvı soğutucuyu 10 yıl kullanamazsınız ama kule tipi soğutucuyu soket tipi uyduğu sürece farklı fanlarla da olsa kullabilirsiniz. (Benim ki hala orijinal fan ile çalışıyor.)
Uzun süreli kullanımlarda 7-8 saatlik aralıksız kullanımdan sonra sıvı soğutmaların sıvısı ısınıyor. bu tarz uzun vadeli kullanımlarda Kule tipi soğutucular en mantıklısı denediğim tüm xigmatek soğutucular çok başarılıydı tavsiye ederim
Ayrıca Bu Noctua Nf F12 3000rpm fanı var en iyi fan 1000tl onu alıp istediğiniz hava soğutma ızgarasına kolayca montajlayabilirsiniz. bu fan 7.68mmh2o üfleme gücü bulunuyor. Normal iyi denilen fanalarda bile 2 mmh2o anca bulursunuz.
tozlu ortamda sıvı soğutmayı tercih ederim maalesef tozun sıcaklık tutma etkisi çok fazla ve kasa genelde aliminum vs oluyor ve metalin ısı sığası yüksek ama eşit bir şekilde dağıtıyor burda hava soğutma daha fazla avantajlı mümkünse karışık kullanın
R9 7950X ile Noctua NH-D15S kullanıyorum, ki 7950X çok yüksek sıcaklıklarda çalışıyor sürekli. Daha öncesinde R9 5950X ile kullanıyordum aynı fanı. Şu an tek fanlı, öncesinde iki fanlı olarak kullanıyordum. Gayet memnunum. 7950X için bile yeterli. Ne yük altında ne oyunda hiç bir problem yaşamıyorum. Bütçesi olana Noctua tavsiye ederim.
Bir pc için soğutma gerçekten de çok önemli bir konu. PC alırken kasa markamdan dolayı sıvı soğutmamı aynı markayla aldım. Deepcool 240m ve şuanki fiyat 1900 TL. İşlemcime mastergel nano partiküllü macun kullanıyorum, 6 ayda bir kasa temizliği ve macun değişikliklerini yapıyorum. Şuanda 7500f işlemci günlük kullanımda 40 ile 50 derece arasında değişiyor. Oyun oynarken 70 derecelere çıkabiliyor. Bence böyle ucuz bir sıvı soğutma bu kadar iyiyken, daha kaliteli markalarda bir problem yaşayacağımı düşünmüyorum. Ve ben sıvı soğutma varken hava soğutmayı tercih edeceğimi de hiç düşünmüyorum. Günümüzde gelişen oyun sektörüyle birlikte de mecbur olmadıkça kimse bir işlemciyi 5 sene kullanmak istemez. Aga sıvı soğutucu alın yaz kış rahat edin. Arkadaşımda da 5600 vardı gidip coolermasterın sıvı soğutucusunu aldı ve artık çok rahat. Her konuda parayı illaki tam yetecek kadar değil de biraz üstüne biraz daha koyup uzun süre rahat edecek şeyler almak her zaman daha iyidir. Dİrekt sıvı soğutucu al geç, paran yoksa biraz daha sabret biriktir ve direkt sıvı soğutucu al geç.
DeepCool AK500 DIGITAL 120 mm Intel-Amd Tavsiye ederim hem çok şık hemde performansı çok güzel çoğu sıvı soğutmanın içinden geçer. Bu arada bence çok yararlı bir konuya parmak basmıssın kardeşim emeğine sağlık.
Rayzen 7600x için rapage çift fanlı RGB kule tipi soğutucu kullanıyorum 65,70 derecelerde takılıyor sıvı soğutmaya ihtiyaç duymuyorum Ayrıca sıvı soğutucuların sıvı kaçırıp komponentlerinize ciddi kısa devreler yaptırması muhtemel olduğundan ucuz bir sıvı soğutma yerine iyi bir kule tipi soğutma daha iyidir
Ben sadece görüntüsü için tercih ediyordum. En son 10400F ile ML240L V2 kullandım memnundum. Son 3 senedir laptoptayım, masaüstü kursam yine sıvı alırdım. İşin teknik kısmına ve fiyatına gelirsek kule daha f/p ancak dediğim gibi kasada BENCE sıvı soğutma daha iyi duruyor. Ve yine modele göre değişir ama Sıvı soğutmalar çok daha sessiz çalışıyor.
kule tipi soğutmalar soğutma olarak kaliteli fiyat performans olarak çok güzel ısılar verenler var en iyi seçenek bence görüntüden rgbden ödün vermek sorun değilse kule tipi en iyi seçenektir bence
Hava soğutma alınca 1/2/3 adet kendi fanı olacak. Kasanın arka egzozuna bir fan koymazsan olmaz. Üst kısımda 1 koysan boş kalır, 2/3 fana kadar yukarıyı da doldurmak istersin. Toplamda 4-7 arası fan kullanmış olursun. Üstelik fanların yerleşimi yüzünden kasa içinde türbülans oluşur. Üstteki fanlardan en önde olanı hava soğutucuya gidecek havanın bir kısmını daha soğukken çeker. Ama sıvı soğutucu ile arka tek egzoza gerek yok. AIO ile gelen 3 fanı kullanırsın, işlemcideki sıcak havayı kasanın içine vermeden doğrudan dışarı atarsın. Türbülans ile de uğraşmaz, az sayıda fanla işini halledersin. 360'lık bir AIO ile baş edecek herhangi bir kule tipi soğutucu fiyatına 3-4 PWM fan daha eklerseniz zaten kafa kafaya gelecek ikisi. Özetle verim sıvı soğutmadan geçer.
Oyun konusunda çok haklısın, %100 destekliyorum. RTX bu konularda gerçekten zayıf kaldı ve oyun yapımcıları da RTX'in kendi düzenlediği özel oyunlar kadar etki veremedi. Çünkü çok otomatize edildi ve oyun yapımcılığı kısmında açık kaynaklı olmaması bu teknolojinin gelişimini biraz kısıtladı diye yorumluyorum. RTX'in oyun kısmını geçersek benim için RTX olmazsa olmaz, çok iyi iş çıkarıyor her türlü render ve üretim kısmında.
Sıvı soğutmada olay radyatör sonra pompa sonra fan noctua nh-d15 alıp 3 fan tak çiçek gibi kullan alacağın dandik sıvı soğutmalardan daha sessiz ve serin çalışır
Hava soğutma işe yaramasa eski vw ve porscheler yürümezdi :) Olay yüzey alanı ve hava akımından ibaret. Su soğutmanın avantajı daha fazla termal hacim ve soğutucunun ağırlığını anakarttan alması, ama ekstrem durumlar dışında önemsenecek şeyler değil.
Kesinlikle katılıyorum kardeşim. Benim eski sistem de i3 10100F vardı, stok çöp diye tabir edilen stok fan ile 3-4 saat steam pubg de 60 derece bile çok nadir oluyor. Şu an i5 12400F var onda da stok fan var biraz bu sesli ancak yine 65 derece üstünü hiç görmedim. O algıyı kırdım ben darısı herkese. Kule tipi soğutucu bakıcam sadece stok fan bi tık yük de sesli diye. Arkadaşın pc de sıvı soğutma var benimle aynı derecede oyun oynuyor başka birşey demiyorum birisi atıyorum 100 TL diğeri 5 bin TL heee ciddi bir şekilde benim ki 60 derece onun ki 40 olur para vermeye değer. 10 derece için bile değmez o paralara yazık günah. Adam 6-7 bin işlemciye para verip 10-30 bin lira sıvı soğutucuya para veriyor KOMİK. Velhasıl verdiğin para en az %70 civarı fark oluşturuyor ise veririm o paraları.
Sıvı soğutma ve hava soğutma arasındaki farklar şu şekilde özetlenebilir ### Sıvı Soğutma: 1. **Görünüm**: Sıvı soğutma sistemleri genellikle daha estetik bir görünüme sahiptir. RGB aydınlatmalı modeller, kasanın içini daha şık hale getirir. 2. **Soğutma Performansı**: Genellikle hava soğutmalara göre daha iyi soğutma performansı sunar. Özellikle yüksek performanslı veya overclock yapılmış işlemcilerde daha etkilidir. 3. **Ses Seviyesi**: İyi tasarlanmış bir sıvı soğutma sistemi genellikle daha sessiz çalışır çünkü daha az sayıda ve daha büyük fanlar kullanılır. 4. **Alan Kullanımı**: İşlemci çevresinde daha az yer kaplar, bu da RAM ve diğer bileşenlere daha fazla alan bırakır. 5. **Montaj ve Bakım**: Montajı genellikle daha karmaşıktır ve zamanla sızıntı riski bulunur. Ancak, kapalı devre sistemler (AIO) bakım gerektirmez. 6. **Fiyat**: Hava soğutmalara göre genellikle daha pahalıdır. ### Hava Soğutma: 1. **Görünüm**: Genellikle daha büyük ve hacimlidir, bu da kasanın içinde daha fazla yer kaplar. Estetik açıdan sıvı soğutma kadar çekici olmayabilir. 2. **Soğutma Performansı**: Daha düşük bütçeli sistemler için yeterli soğutma sağlar, ancak yüksek performanslı işlemcilerde sıvı soğutma kadar etkili olmayabilir. 3. **Ses Seviyesi**: Fanlar yüksek hızda çalışırken daha gürültülü olabilir. 4. **Alan Kullanımı**: Büyük hava soğutucular, RAM ve diğer bileşenlere erişimi zorlaştırabilir. 5. **Montaj ve Bakım**: Montajı genellikle daha kolaydır ve bakım gerektirmez. Daha güvenilirdir çünkü sızıntı riski yoktur. 6. **Fiyat**: Genellikle daha ucuzdur ve iyi bir fiyat/performans oranı sunar. ### Karar Verme: - **Bütçe**: Eğer bütçeniz sınırlıysa ve orta seviye bir işlemci kullanıyorsanız, yüksek performanslı bir hava soğutma tercih edebilirsiniz. - **Performans ve Estetik**: Yüksek performanslı bir işlemci kullanıyorsanız ve estetiğe önem veriyorsanız, sıvı soğutma daha iyi bir seçim olabilir. - **Kasa İç Tasarımı**: Kasa içi düzeninize ve diğer bileşenlerinize zarar vermemek için sıvı soğutma tercih edilebilir.
Abicim sıvı soğutma faha küçük ve daha performanslı iyice araştırırsanız uygunda bulursanız 2. Elden piyasa fiyatı 3-3.5k olan sıvı soğutmayı 1700e alfım gayet de güzel
Olay termal macunda. Hava ya da sıvının performansını en çok belirleyen unsur. Aio almanın da çok mantığı yok bence. Bir de beklentiniz çok önemli. Ben sessizlik odaklı custom sıvı soğutma tercih ettim. D5 pompa ile cpu ve gpuyu soğutuyorum. Amd 3900x ve 2080 i soğutuyorum. Push pull ile 2 adet 360 lık standart radyatör ve bir adet 240 lık radyatör var. Biraz overkill ama fanlar 400 rpmi geçmeden sessiz sedasız çalışıyor. Otun oynamadıkça 360 lık radyatör fanları dönmüyor bile sadece 240 lık radyatör yetiyor. Neredeyse laptop sessizliği. Oyunlarda Cpu ve gpu yeni yeni zorlanmaya başladı, arada 600-800 rpmi belki görüyor fanlar. Cpu tam yükte 68, gpu ise 51 dereceyi geçmedi daha. 4 yıldır günde ortalama 8 saatlik kullanımı var.
Donanım arşivi sayesinde 3-4 sene önce bir sistem almıştım itopyadan, DART-1 bilenler bilir, covid/mining derken GPU’lar fena bir şekilde karaborsaya düşmüştü, o zamanın piyasasına göre inanılmaz ucuza gelmişti ve zamanına göre çok iyi performanslıydı, neyse efendim konumuza gelelim sistemimimde nzxt kraken 120 mm sıvı soğutma vardı, nzxt soğutma konusunda iyi markalardan ki görevini de iyi yerine getiriyordu,6 ayda bir termal macunu yeniliyordum, taa ki geçtiğimiz sene pompası bozulana kadar, bende önce aynı modele sonra farklı markaların sıvı soğutmalarına baktım fakat çok pahalı geldi, soğutma konusunda birkaç yerli ve yabancı kaynak izledim, hava soğutmanında gayet yeterli hatta çok üst segment değilse sıvı soğutmadan daha iyi olabileceğini söylüyordu videodaki veriler, bunun üzerine daha önce kullandığım sıvı soğutucunun 1/4 fiyatına kule tipi 120mm hava soğutucu aldım, sonuç mu en az sıvı soğutma kadar iyi hatta bi tık daha bile düşük cpu sıcaklığı eskiye göre, o kadar övdük bir de eleştirimizi yapalım kasa bir tık daha sesli çalışıyor ama ben sorun etmiyorum. Tecrübem bu kadar.
Ryzen 5 5600 işlemcim var. Elimde dark frezeer x93 tek fanlı kule tipi hava soğutma var. İşlemcim yük altında 70 derecelerde geziyor. Overclok yapmayan adama kule tipi hava soğutma gayet yeterli. Boşa para vermeye gerek yok.
genelde estetik ve mimari açıdan sıvı soğutma göze daha hoş geliyor. Ama hava soğutmanın en kötü kısmı anakarta bindirdiği ağırlık bendekide var küçük denilebilir. Ama kaba yapısı nedeni ile sıvı soğutma tercihim olur.
Merhabalar en doğru tercih gazlı kule tipi soğutucular sıvı soğutma kullanılan işlemciye göre de değişir ama ideali 360mm ve üstüdür bana göre tabi pompa kalitesi ve pompanın devir sayısı doğrudan etken dünya paralar bayılıp sıvı soğutma almaktansa gazlı kule tipi soğutucular daha iyi ben r5 5600x işlemciye geçen sene 345 Tl ye snowman x6 almıştım şuan yaz sıcaklığında boşta 33 derece genelde oda sıcaklığının ortalama 10 derece üstüne zor çıkıyor boştayken yükte de 65 derece üstüne çıktığı çok nadir
12700KF kullanıyorum. Noctua NH-D15 ile CB 23 çoklu çekirdek testinde en fazla 83C gördüm. 175 W güç tüketiyor işlemci. MX-4 tarzı bir termal macun ile. Oyunlarda genelde ortalama 60C seyrediyor. Tlou bazı bölümde %60 işlemci kullanımını gördüm 75C kadar işlemci yükseldi. Testler kanalım da mevcut bakabilirsiniz. Noctua NH-D15 yeni versiyonu G2 3-4 c daha iyi performans veriyor. Sıvı soğutmalar 5-6 yılda mefta olurken hava soğutmalar 10 yıl hiç sorun çıkarmazlar. En fazla fanı yeniler yoluna devam edersin. Akasa venom soğutucuyu 9 yıl kullandım hiç bir sıkıntı yaşamadım.
Sıvı soğutmanın en büyük artısı ısıyı taşıyıp kasa içerisine vermeden dışarı atmasıdır. Örnek klimaların dış ünitesi. Çok uygun fiyata sıvı soğutuculardan iyi soğutan hava soğutmalılar var ve hep öyle olacak
Yıllardır kule fan kullanırım hiçbir sıkıntı yaşamadım sıvı soğutmayı ya çok iyiyse alın yada kule fan takın sağlam bir macun ile sıvı soğutmanın seviyesini yakalıyorsunuz o kadar inceleme izledim fark en fazla 5 derece fark ediyor sadece 5 derece için sıvı soğutmaya geçmek benim için gereksiz birşey herkes kendi tartıp biçip kararını versin bazen en iyi seçenek senin seçeneğindir .
Zamanında marketteki en iyi sıvı soğutmaların Thermaltake, Corsair, Nzxt vs. çoğunu kullandım ve customda yaptım ancak uzun zamandır Noctua NH-U12A kullanıyorum. O zamanlar düşük segment sıvı soğutma pek yoktu videoda bu yeni çıkan dandik markalardan söz ediyor sanırsam. Kullandığım tüm sıvı soğutmalar Noctua'dan daha iyi performans veriyordu ama istisnasız hepsinde pompalar sesli çalışıyordu ve bazen sorun çıkarıyordu. O yüzden Noctua'ya geçtim ve memnunum. Stock OC ile kullanıyorum. Sıfır ses çalışıyor. Performansı yeterli. Çoğu sistemde ufak kasalar kullanılıyor artık full tower kasa kalmadı o yüzden sıvı soğutma tercihi anlaşılabilir. Hava soğutmalar çok yer kaplıyor. O yüzden ben 12 inchlik bir hava soğutma tercih ettim. Closed-back kulaklık kullanıyorsanız veya ses sizin için problem değilse f/p açısından orta seviye 240-280mm bir sıvı soğutma tercih edilmeli.
Deepcool AK620 Digital hava soğutmam var. R7 7800X3D'yi gayet iyi soğutuyor yük altında 70-75 dereceyi geçmiyor. Ayrıca unutmayın uzun kullanımda sıvı soğutmanın içindeki su gittikçe ısınacak ve soğuktan ziyade ılık olarak radyatörden soğuyup çıkacak ama hava soğutmadan böyle bir sorun yok.
@@brkkk_n videoda da dediği gibi bilindik kendini kanıtlamış sıvı soğutma al uygun fiyatlı diye alma yt den testlerine bak yükselteceğin işlemciyle alacağın soğutucunun. Birde kasanın uyumlu olup olmadığından emin ol 280 mm her kasaya olmaz. Ayrıca 7800x3d gibi işlemcilere undervolt yaparak hem ısısını düşürüp hemde performansını arttırabilirsin.
Ben oyumu sıvı soğutmadan yana kullanıyorum. Kasa içinde en çok ısıyı işlemci üretiyor, diğerleri sırasıyla ekran kartı, m2 ssd ler ve anakart mofsetleri geliyor ve CPU hariç hepsi en ekonomik hava ile soğuyor, bu parçaların hepsini sıvı soğutma yapmak dünya para ama en iyi f/p en çok ısınan komponent CPU nun ısısını DİREKT DIŞARI ATAN sıvı soğutmalar. Yani CPU yu hava ile soğuturken ekran kartınız 10-12 derece yukarıda kalabilir bu da ucuz soğuturken oyun performansınızı düşürür. Sıvı soğutma fanı değilim eğer aynı sıvı soğutma mantığıyla çalışan ve ısınan havayı kasa içine değilde bir egzost sistemine benzer şekilde dışarı atan bir hava soğutma varsa ben ona da tamamım. Eski kasalarda yan kapaklarda dediğim sisteme benzer boru gibi parçalar olurdu ama artık yoklar. Yorumlara bakınca hava soğutmalarda işlemciyi soğuturken diğer parçaların soğumasının engellendiğini kimse farketmemiş gibi gözüküyor.
Ryzen5 5600x işlemcimi 1 yıla yakın bir süre stok fanı ile kullandığımda oyunlarda 90+ dereceleri görürken sıvı soğutucu bakınıyordum. Daha sonra kule tipi hava soğutma aklıma geldi ve bir kaç hava soğutma çeşitlerini gözden geçirerek fiyat performans adı altında Thermalright Assassin King 120 SE TL-C12C 120mm satın aldım ve iyi ki sıvı soğutma almamışım dedim. Hem param cebimde kaldı hem de işlemcimi çok iyi soğutuyor. Soğutma değil de süs arayanlar sıvı soğutma alabilirler fakat bilgisayarını çocuğu gibi sevenler hava soğutmadan şaşmasın derim.
sıvı soğutmayı tek bir mantıkla kabul ederim, radyatörün bütün hava sirkülasyonu dışarıda olacak, kasanın içinden hava alış-verişi olmayacak. İşlemciyi daha iyi soğutup soğutma sıvısını soğuturken sistemin ısısını yükseltirsem veya radyatörlere kasa içindeki sıcak havayı basıp sıvı soğutmanın performansını düşürüyorsam bana göre mantıksız iş.
Bu algıyı kırmamız lazım 😄
aynen
abi buna bir video ile içerik çıkartabilirsin.Aynı sistemde hemen hemen aynı fiyata iki soğutma sistemni de kullan arasındaki farkı insanlar gerçekten görsün
Reis niye sen hep iyi konuşuyorsun. Çok iyi konuşuyon. Böyle videolar daha fazla gelsin.
Bu algıyı bu şekilde kıramazsın, fonlanan youtuberlar var bunu biliyoruz, kalkıp bi tanesi "Yaa boş konuşmasın hava soğutma sıvı soğutmadan iyi olabilirmi saçmalamayın" dese ona inanacak onbinler olduğunuda biliyoruz, iyisimi Abdullah abim, vs attırmak, evet baya emek vermen gerekecek ama Türkiye geneli için çok faydalı olur "240mm sıvı soğutma vs Kule/Çift kule tipi hava soğutma" başlıklı bir rehber video. İster marka verirsin ister vermezsin ama algıyı ancak bu şekilde kırarsın. Ben dahil çok insanın kafasında soru işareti var, hava soğutmaları tanımıyoruz. Hep sıvı soğutma tanıttılar bize bu yüzden Sıvı>Hava algısı var ve kule tipi soğutuculara modası geçmiş olarak bakılıyor.
Abi i5 13600f i incele lütfen baya iyi olmuş o işlemci FP olabilir
Hava soğutma sıvı soğutma muhabbetinden hariç genel olarak soğutma konusuna da millet çok saçma takık, işlemciden pahalı işlemci soğutucusu alıyorlar, insanlar modern işlemcilerde görükleri sıcaklıkları eski alışkanlıklarını referans alarak değerlendiriyor. Halbuki güncel işlemcilerin Throttle sınırı 95 derece, silikon yapıları o sıcaklığa dayanıklı bina edilmiş durumda. Hiçbir zaman işlemci artı işlemci soğutucusunun toplam maliyeti bir üst segment işlemciye ulaşmamalı. R5 5600'ü sıvı nitrojenle soğutup 25 derecede çalıştırsanız, 4 yaprağı kırılmış stok fanla 90 derece çalışan r7 5700 performansı alamazsınız çoğu senaryoda.
islemcilerin sıcak calıstıgında ömrünün azaldıgını falan soyleyen bi aptal kesim de var islemci zaten pcde calısan hemen hemen her seyin calısmasını saglayan sey yani bu yapı elbette ısınacak ve sıcak calısacak gunumuzdeki islemcilerin cogunun performası da cok fazla oldugundan dolayı sıcak calısmaları gayet dogal zaten hızlı donen bir pervane ısınır o mantıkla bakılırsa cok daha iyi anlasılır ama bizim insanımız bi seyin soguk calısırsa daha iyi oldugu gorusunden bi turlu cıkamadıgı icin bu algılar var aman sıvı sogutucu alayım da serin calıssın daha cok para harcıyım sogutucuya :D
Yani 12100f'e stok fan baya baya yeter
@@kuroikenshin7602 işlemciye bir şey olmaz ama anakart can çekişir özellikle heatsinkleri yoksa o sıcaklıkta
İşlemcinin ısısından ziyade; İşlemcinin yaydığı ısı önemli olan. O yüzden seninle aynı düşünmüyorum. 90 dereceye çıkan CPU sıcaklığı, M2.ssd'nin ısısınıda yükseltiyor. Eğer giriş seviyesi bir anakart aldıysa, ana kartından içine etmeye başlıyor...Fiyat-Performans odaklı PC toplayanlar , bilgisayarlarının arızalanmaması için kasa ısısına dikkat etmeliler. Bununda başında CPU geliyor. 4000 TL lik anakart ile, 10.000 TL lik anakart arasında ısıya, voltaja dayanıklılık açısından çok fark var.
@@mmmmmm-s1m2y gunlerce 90 derecede calismadigi surece islemci hicbir sey olmaz 7800x3d kullaniyorum cogu zaman 80 dereceleri de geciyor sivi sogutucum olmasina ragmen ama bi sorun olmuyor
Konuşmak için birkaç yıl geç kalınmış bir konu.
Herhangi bir konuyu hiç araştırmayıp popüler kültür kölesi olarak seçim yapanlar her yerde kazık yer. İşi bilenler veya birazcık araştıranlar rağbet olmayan ancak kaliteli ürünleri ucuza alıp keyfini yaşar. Sadece soğutucular için değil neredeyse her şey için bu böyle.
Maalesef.
haklısn voloş .d
İnsan kendinden bilir işi.
işini bilen azınlığın içinde olmak güzel bir şey :D çoğunluk enayi olmasa zaten piyasada kötü ürünler barınmaz ve bizde kafa yormak zorunda kalmayız ama işte genel kitle her daim eşek olmaya meyilli, sebebi nedir bilemedim.
Piyasayı bilmeden cooler master master liquid 240 v2 model sıvı soğutucu almıştım keşke hava soğutma alsaydım diyorum malesef çok sesli çalışıyor
40 yaşındayım yıllardır bu işin içerisindeyim 12 yaşından beri pc ile iç içeyim şu piyasadaki en kral en bilgili fiyat performans kelimesinin tam uyduğu adamsın helal olsun hiç bozmadın kendini kardeşim.
Çok doğru.. Ayrıca sıvı soğutmanın derdi çok.Yok pompa dönüyor mu, yok kaç devirde kaldı, yok ses yapıyor mu, yok hava kabarcığı oluştu mu, yok korozyon oluştu mu bilmem ne bilmem ne.
Hava soğutmayı alıyorsun, fan dönüyorsa tamamdır. Bu kadar.
Fan dönmese bile soğutur. 🙂
@@truva1768maalesef doğru 🙃
Sıvı soğutmaların pompası bozulunca yapabileceğiniz pek bir şey kalmıyor. Cooler Master'ın en popüler olduğu dönemde almıştım 2 sene sonra ses çıkarmaya başladı, 3. senesinde de bozuldu. Hava soğutma ise zaten fiziksel bir şey, max fan değiştirir devam edersin. Orta bütçeli arkadaşlar için hava soğutmayı daha fazla öneririm.
Aynı şey benim de başıma geldi. Corsair sıvı soğutmam vardi 2.5 sene sonunda pompa bir anda öldü.
Çoğu sıvı soğutmanın ömrü max 3 yıl zaten aşırı kalite bişey almıyosan rog ryujin III 360 extreme'inde topu topu 3 değil taş çatlasa 4-4.5 yıl
Coolermaster ml240l kullanıyodum. 6 yıl kullandım taş gibi bana mısın demedi :)
sıvı ve hava soğutma karşılaştırması bekliyoruz.
Yıllardır hatta son 5 yılda bu durumdan bahsediyorum. Gerçekten bu duruma dikkat çektiğin için seni tebrik ediyorum. Biz render işleri ile uğraştığımız için gerek işlemci gerek ekran kartı tam yükte çalışıyor.Oyunlardan daha fazla yük binmesine rağmen ortalama iyi diyeceğimiz bir hava soğutma her türlü işi görüyor. Normal değerlerde alınan sıvı soğutmalarda 2 yıldan sonra bir çok problemler çıkıyor.Dediğin gibi bu hurafeyi krımak lazım... :))
Yıl 2015. Intel pentiumun 20. Yılı şerefine G3258 işlemciyi duyurdu. Çarpan kilidi açık, H81 anakartla bile oc edilebilen bir işlemciydi. O sıralar üniversiteye başlayacağım için bu işlemciyle sistem topladım. Daha sonra OCnin dibine vurmak için MSI Core Frozr L hava soğutma aldım. Bununla 4.6 ghzye kadar çıkardım o işlemciyi. Şimdiki arkadaşlara düşük gelebilir ama o zamanlar bu hızlar olaydı arkadaşlar. Daha sonra elime para geçti, G3258 2 çekirdek olduğundan yetmemeye başladı i7 4790Kya upgrade ettim. Sogutmam yine Core Frozr L idi. İşlemciye delid de yaptım ve mükemmel sonuçlar elde ettim. 2022ye kadar bunu kullandım. 2022de artık DDR4e geçeyim diyip Ryzen 5 5500 aldım. İçinde AM4 kiti de olduğu için rahatlıkla kullanabilirim ve işlemci oyunlarda 60-65 dereceleri geçmiyordu. Geldiğim son noktada şuan Ryzen 7 5700X'e upgrade ettim. L modeli normalde tek fanli, ikinci elde bu soğutucunun özel fanı Torx fanı satan bir arkadaş gördüm. Fanı aldım ve soğutmaya taktım. Şimdi de 5700Xi çok zorlasam bile 70-75 üstünü görmüyorum. İlk topladığım andan bu yana sistemimin değişmeyen tek parçası olarak kaldı. Hala da bana ilk günkü gibi sorunsuz hizmet etmeye devam ediyor. Hava soğutma candır. Seneler geçse de en ufak problem yaratmaz, çünkü sistemi basittir. Bozulabilecek tek parçası fanı, onu da bulmak zaten çocuk oyuncağı. Yarın bozulsun bir tane 120mm fan alır takar yoluma devam ederim. Şaka gibi 2016da almışım, üstünden tam 8 sene geçmiş. 8 sene sorunsuz dayanacak bir sıvı soğutma var mı, pek sanmıyorum. Eğer kasanizda iyi bir hava akışı varsa, hava soğutma en güzel, en sessiz çözümdür. 😊
bende termaltake water 3.0 var 10 seneyi biraz geçti yeni yeni ısı yükselmesi yaşıyorum.
termal macunu kurumuş olabilir eğer macun değiştirdikten sonra ısınma sorunu devam ederse cihaz cortlamış demektir bilgilendiririm.
Her şeye katılıyorum ama son cümlenizi düzelteyeyim, en sessiz çalışanlar sıvı soğutucudur
@@volkanuzug1824 Yanılıyorsun dostum. Noctua nın herhangi bir hava soğutucusunu dene, sessizliğinden şüphelenip fan dönüyor mu diye görsel kontrol yapma gereği duyarsın. Ama su soğutucularda, hele ki sistem ısısı biraz yükselsin, fanların ve pompanın sesi flarmoni orkestrası gibi her biri ayrı ses çıkartır :)
Bundan bir ay kadar önce benzer şeyleri söylediğim bir video çekmiştim , birkaç izleyici sizide refere ederek "bu tip içerik üreticileri hep sıvı soğutma övüyor , hava soğutma kötü" diye yorumlar atmıştı , bende görece küçük bir içerik üreticisi olarak yabancı kaynaklar paylaşsamda bu algıyı kıramamıştım ne kadar çalışsamda. Bu konu hakkındaki videonuz için teşekkür ederim.
bende senin videonu izleyene kadar sıvı soğutmaya kafayı takmıştım izledikten sonra söylediğin şeyler gerçekten bana iyi gelmişti hatta birkaç test videosuda izledim bunun üzerine eline sağlık abi böyle videolar ürettiğin için teşekkür ederim
O videonda sıvı soğutmadaki görüşüne katılmıştım.
Abim be
hava soğutma candır.
Gayet doğru yararlı bir video
benim için herşey fiyat performans.fiyat performans ürünleri kovalıyorum ve bunun sayesinde çok tasarruf ettim.marka takıntımda yok.işime yarayan uzun ömürlü ucuz şeyleri kovaları her zaman hava soğutma better.
Hocam o f/p ürünlerini performanslarını ve teknik özelliklerini nerelerden araştırıp anlayabiliyorsunuz konu hakkında çok fikriniz yoksa ve markaya nasıl güveniyorsunuz çok bilinmeyen bir markaysa
@@UB7412 1 forumlardan 2 yorumlardan 3 inceleme varsa incelemelerden
@@UB7412 reddit forumlar yerli yabancı incelemeler vb
@@UB7412 forumlarda bilen veya deneyim eden insanlara sorabilirsin.
Forumlara sorabilirsin böyle durumlarda veya ürünlerin yorumlarına bakabilirsin
ben sıvı soğutmayı performansı için değil, sessizliği için tercih ediyorum. evim çok tozlu ve sıvı soğutmayı temizlemek çok daha kolay. ama aslında sıvı soğutma da hava soğutmadır. çünkü her ikiside ısıyı havaya transfer ediyor. sıvı soğutmada hava temas yüzeyi daha geniş tutulabiliyor çünkü radyatör farklı bir alana monte edilebiliyor. fakat 120mm sıvı soğutmanın pek bir anlamı yok, 240 veya 360'lık radyatörlerde de kalınlık önemli. aynı boyutta lanse edilen her radyatördeki hava temas yüzeyi aynı değil, radyatör kalınlığındaki yarım santimlik değişim bile temas yüzeyini ciddi anlamda değiştirebiliyor. ama bunları boşuna yazıyorum çünkü okuyan arkadaşların geneli zaten bunları zaten biliyordur.
ben bilmiyordum teşekkürler
Yani, hava olmadan soğutamazsın zaten. Custombir pc yqpıp sıvı borularını başka diğer soğuk bir suda dolandırırsın sonra sistrme geri bağlarsın o zaman evet gerçekten sıvı soğutma olur. Sıvı soğutmalarda zaten likit soğutma diye geçer, güzel bilgi birikimi kültürlü insan.(Edit: 120mm sıvı soğutma aşırı masraflı soputmada kule tipi havaya yaklaşamayan bir sıvı soğutma alacak olan en kötü 240 almalı.)
hava soğutmalar daha sessiz bile olabilir sıvıdan bu kafadaki birisi hava soğutma almalı
@@4740ogmegorg katılıyorum 120 ler boşa para israfı 19 yıllık PC kullanıcısı olarak söylüyorum arkadaşlar 120 mm sıvı soğutma almayın çevrenizdekilerede uyarın aldırtma baba bir hava soğutma tavsiye ederim fiyat performans ürünse alınır kesinlikle fakat sıvı soğutmada sorun çıkartabiliyor sıvısı osu busu şusu zartı zurtu ama kullandım 2 kez biri 240 mm diğeri 280 mm di çok memnundum fakat fazla götürmüyorlar genelde sıvıları tükeniyor arkadaşlar haberiniz olsun
hava soğutmalar daha sessiz kardeş. Sıvı soğutmada fan yokmuş gibi konuşuyorsun. İyi bir fan ile hava soğutma sıvı soğutmadan daha performanslıdır.
Sıvı soğutma kullanan biri olarak bu tercihimin tek bir nedeni var; ses! Uzun saatler bilgisayar başında çalışıyorsanız ve işiniz odaklanma gerektiriyorsa ses çok önemli bir faktör haline geliyor. Sistem toplarken epey araştırmıştım. Ortalama fiyat düzeyindeki kule tipi soğutucular, anlı şanlı markaları olan pek çok sıvı soğutucudan daha iyi performans sunuyor. Fakat bu ses mevzu benim gibi insanlar için çok kritik oluyor. Kule tipi soğutmayla sessiz bir kasa toplamak isterseniz hem soğutucuda hem kasada özel tasarım modellere gitmek zorunda kalıyorsunuz. Böyle olunca da astarı kumaşından pahalı oluyor ve sıvı soğutucu daha iyi bir f/p sunuyor. Bu çıkarımın sessizlik arayanlar için olduğunu tekrar hatırlatayım. Marka olarak 5 yıldır sorunsuz kullandığım Arctic'i önerebilirim.
Klimaya boru takıp Pc ye bağlarsak çözüm olur mu hocam?
PC yi boşver herkesin kendine takması lazım öyle bir sistemi
Terleme dediğimiz olayı yaparsa su damlacıkları sistemi cızbız edebilir
Olmaz
Klimadan sadece soguk hava geliyorsa bir boru cekip islemci fanina dogru uflet iş yapar cokda guzel olur. Bu borudan su fln gelme riski varsa sknti olur tabi. Deneyimim yok. Klima olsa evde denerdim. Arabada boyle bisey deneyimlemedim. Evdede olmaz heralde diye dusunuyorum 😁
Bu Klimalı ortamda vücut ısısının düşmesi gibi olur. Bro olmaz keşke olsa bu arada 🥲
12 sene teknik servislik yaptım. Elimden en alt tabakadan en üste kadar sayısız parça geldi geçti. Emin olun en iyi sıvı soğutmayı da alsanız belli bir zaman sonra pompa tarafından bozuluyorlar. Stok fan veya kule tipi soğutma daha iyi oluyor en azından fan harici bozulacak bir parçası yok o yüzden kafanız kafa rahat. Daha yazılacak çok detay olur bu konuda video ile anlatmak , test etmek lazım.
BEN STOK FANLA GELDİM STOK FANLA GİDERİM DİYEN KİŞİLER KENDİNİZİ BELLİ EDİN
allahına kurban kardeşim ben bunla ölürüm
stok fanla ryzen 5 5600x 💀💀💀
valorantta dm atarken defalarca sıcaklık uyarısıyla pc kapanana kadar ben de öyle diyordum.. pc yi açtığımda cpu sıcaklığının 100 ü geçtiğini gördüm kim bilir işlemci ömrünü kaç yıl kısaltmıştır o sıcaklıklara çıkması.. tavsiye etmiyorum bence olabildiğince ucuz yollu da olsa bir hava soğutma alınmaya çalışılmalı.
@@51uzumaki macunu yenile yeter
Stok soğutucu yazın sıcak havalarda pek işe yaramıyo.
zamanında Aliexpressten almış olduğum 6 bakır borulu dandik hava sogutmayı 135watt xeon e5 2690 ile senelerce kullandım çok rahat soğutuyordu hala yedek olarak duruyor kenarda :) çok fazla arkadaşım var ryzen 5 3600 için bile 360mm sıvı soğutma alan zaten ısınmayan işlemciye gereksiz masraf o paraya işlemci yükseltmek daha mantıklı :D
thermalright burst assasin istiyordum, kız arkadaşım hediye aldı. kurdum ve hava akışı iyi bir kasaya sahibim (lian li lancool 205m). işlemci bu sıcaklarda dahi stres testinde 53C’lerde geziyor. Cyberpunk’ta bile 45C’lerde çalışıyor. İşlemci 12400f. çok ısınmayan bir işlemci farkındayım ancak insanlar 13100f, r5 5600 gibi işlemcilere 240mm sıvı soğutmaya çok para bayılıyor. onun yerine alın fp bir kule tipi cooler, kalan parayla da düzgün bir psu alın emin olun bilgisayarınızın sağlığı için çok daha iyi olur.
5600 stok kullanıyorum yetiyor çok oyun oynamıyorum
@@husen-jt6lq en iyisi. zaman geçer, stok fanın performansı düşerse kesinlikle fp bir kule tipi al. gerçekten iyi bir sıvı soğutma şu an 3k’dan başlıyor. insanlar 1000-2000 bandına aldıkları sıvı soğutmayı iyi zannediyor ancak değil.
Sıvı soğutma maliyetli ve dayanıklı değil en iyisi kule tipi
W girlfriend
bahsettiğin daha ucuz ama pahalı sıvı sogutmayla aynı performansı veren soğutmaları canlı bir şekilde karşılaştırdığı bir video beklıyoru senden reis. Göstermek, anlatmaktan çok daha etkili bir yöntem.
nedense bazıları bilgisayarının hiç hiç ısınmamasını istiyor. Ama bilmiyorlar ki bazı işlemcilerin optimum çalışma sıcaklığı 80 derece ve üstü. İnsanlar işlemcilerinin 15, ekran kartının da 10 derecede falan çalışmasını umuyorlar. İşlemcisi 75 derecede çalışan laptopa aşırı ısınıyor, tost makinesi falan diyorlar.
optimum sıcaklık diye birşey yok ne kadar düşük sıcaklık o kadar iyi performans demektir işlemci sıcaklığa göre kendini regüle eder ne kadar düşürebilirseniz o da o kadar frekans yükseltebilir
aşırı ısındığını da yük altındaki tepkilerine bakarak anlarsın yük altında frekans düşürüyor ise fabrika verilerine göre düşük kalıyor ise soğutman yetersizdir
@@-_-_-_-_-_551 kısmen yanlış bir bilgi bu. evet, merkezi işlem birimleri (cpu, gpu, apu vb bileşenler) performanslarını etkileyen en önemli öğelerden biridir sıcaklık. ancak 30 derecede çalışmaya başlayan bir işlemci 80 dereceye gelene kadar çalışma frekansını düşürmez. konunun özelinde cpu'ların tjmax denen azami çalışma sıcaklıkları vardır, güncel işlemcilerde genelde bu 95 ya da 105 derecedir. yani işlemci için tek kıstas bu kritik seviyeyi geçmemektir, tjmax 95 derece belirlenmiş bir işlemci 94 derecedeyken ayarlanmış boost hızına çıkabilir. kendi kullandığım 5600g ile çeşitli yük testleri yaptığımda stok soğutucu varken bahsettiğim tjmax değerine gelebiliyordu ve haliyle işlemci kendini korumak için underclock yapıyordu. sonra kule tipi hava soğutucuya geçtim ve akabinde undervolt da yaparak asla tjmax değerine çıkmasına izin vermeden rahatlıkla her sıcaklıkta azami boost hızında kalabilmesini sağlayabiliyorum.
@@-_-_-_-_-_551 ya hocam bazıları işlemci 80 dereceye çıkınca evi yanacak zannediyor ya, ona ithafen yazmıştım
ne kadar düşük o kadar iyi yazın 80 90 derece pc yi odana koyup oyun oyna veya render al o zaman anlarsın veya yaşadıysanda zaten bilirsin. benim kıstasım 75 derece maks olmalı oyun oynarken. render da zaten sıkıntı değil kaç olduğu benim için fazla almıyorum çünkü. tabi kasmaya da pek gerek yok zaten alacağın bir hava soğutma iyiyse bu seviyeyi sağlar herhalde tam emin değilim.
Sıvı soğutma ile hava soğutma arasındaki en önemli fark termal dalgalanmanın farkıdır yani şöyle hava soğutma çok hızlı soğutulur ama çok hızlıda ısınabilir sıvı soğutma ise hemen soğutmaz ama hemen de yüksek sıcaklıklara çıkmaz .eger iki soğutma arasındaki farkı örneğin masaüstünde gezerken bakarsanız ucuz bir hava soğutmanın bile sıvı soğutmadan daha iyi performans verdiğini görebilirsiniz fakat iş yüke bindiğinde bir oyun açtığınızda sıvi soğutmanın farkı ortaya çıkar işlemci hava soğutmadaki gibi hemen ısınmaz çünkü su ısıyı yavaş bir şekilde dağıtır ısın özeti bu . Fakat dediğiniz gibi eğer işlemciniz orta seviye bir modelse sivi ya da hava çok Farketmez
Dostum gözden kaçırdığın bir detay var, uzun süreli yük bindirmede hava soğutma çok daha avantajlı duruma geçer. Çünkü sıvı geç ısınır ama ısındığında ise kolay soğutamazsın.
@@truva1768 tam tersi olması gerek hattta sana bir örnek vereyim motorsikletlerin soğutma sistemi bazıları hava soğutmalıdır bu yüzden uzun yolda siser motor fakat su sogutmali olanlar ile uzun yola çıkabilirsin çünkü su motorun sıcaklığını sabit tutma konusunda havadan daha etkilidir
@@isaekerr aslında tam olarak öyle değil. Sıvı soğutmalarda kullanılan su aslında sistemin ısısını radyatöre taşımak için kullanılan bir araçtır. Ve radyatöre su vasıtası ile taşınan ısıyı düşürmek için yine araç olarak su kullanılır. Çünkü suyu radyatörde soğutan şey radyatör petekleri arasından pervane vasıtasıyla geçirilen havadır. Motosiklet örneğine gelecek olursak, dizaynı gereği yeterince hava akışı sağlanamayan motorlar için su soğutma tercih edilir. Yani bilgisayar işlemcisi ile motor silindir kafası farklı dizaynlar olduğu için bu ikisini mukayese edip örneklendirmek doğru olmaz.
@@isaekerr neyi anlatıyorsun ya insanlara? Araba radyatörü kadar karmaşık radyatörler mi kullanıyorlar sanki? Sıvı soğutmada %15'e varan performans kayıpları oluşur. Maksimum ısıyı 1 saat tutabilir. 360mm asus sıvı soğutma bile dayanamıyor kule tipi soğutmaların gücüne. Hava soğutmanın tek eksiği yüksek fan sesi. Onun dışında kimseye naval okuma.
Kaliteli ve işlevsel laptop soğutucu stand modelleri konusunda tavsiye ve ya inceleme videosu yapsanız iyi olur.
Sana bunu kimse söylemez ama ben soyliyim turkiyede satışı olan bütün laptop sogutuclar beş para etmez isterse 2k para ver laptopu sogutmaz sadece boşa ses yapar imkanin varsa yurt disindan turkiyeye getirebilecegin pahalı segment sogutuculari secmelisin ben öyle yaptım ve hatta şimdi satışını bile yapiyorum yurt disindan getirip turkiyede satiyorum millet artık farkına vardı rampage gibi bir çöpe de para atmak istemiyorlar bu yüzden benden aliyorlar şuana kadar 60 70 kişi bu durumun farkına vardı elimde stock kalmadi artık satamam zaten cunki amazon TR ye gönderim yapmaya başladı 3 ay da geliyo ama ben amazondan daha güvenilir bi tercih olarak görülmuyorum almak istersen gözün kapalı git / topmate c12 / al almayıpta tipi birebir aynı olan rampage yi alirsan yüzün gülmez cunki rampage plastik topmate full metal ve kalitesini belli ediyor soğutma yonunden çok çok çok üstün rampage 7 derece sogutuyo topmate 12 derece soğutuyor turkiyeden laptop sogutucu alınmaz
@@umutonar5183uzun uzun yazıp topmate mi önerdin? laptopta bu işin babası IETS GT500 ve üst modelleridir
Noctua kullanıyorum. Sıvı soğutmaya ihtiyaç duymuyorum. Yıllardır oluşan salak saçma algıları yıkmaya yönelik videolarınızı destekliyorum.
Öncelikle işlemcileri soğutma söz konusu olduğunda bakmamız gereken yer soğutucu tercihinden önce pc kasalarıdır.Yeni nesil kasaların (ışıklı mışıklı camlı) pc nin soğuması için uygun olmadığı gerçeğidir.Bu tür kasalarda cam bir sera etkisi yaparak pc ortamındaki genel ısının dışarıdan direk hissedilmemesine ve ısının ortamda yoğunlaşarak pc nin genel ısısının yüksek kalmasına vesile olur.
Eski sistem kasalarda bu olayı yan taraftan işlemci üstüne doğru bir havalandırma kanalı ya da izgara deliklerle hallederlerdi günümüzde bu kasalar yok.
Üreticiler yeni nesil çocuklarımızın ürünlerin işlevsel özelliklerden çok görselliğe önem verdiğini farkeder etmez zaten amaçları satış yapmak olduğu için kasalarda iç setupu gösteren görsele daha çok hitap eden soğutması daha zor olan camlı kapalı kasalara yöneldiler ve bununla birlikte içerde boş yere yükselen ısıyı dışarı atmak için aslında yine hava ile soğutulan sıvı soğutmaları yeni bir pazar olarak tüketicilere sundular.
Aslında genelleme yaparsak (çoğu için) sıvı soğutmaların zaten pahalı olup fiyat performans bakımından hava soğutmadan üstünlüğü yoktur.Sıvı soğutma mantığı ısıyı olduğu yerden uzaklaştırıp pc nin içinde başka bir bölgede soğutma mantığına dayanır.Hava soğutma ise ısıya direk müdahale eder.Eğer yinede sıvı soğutma tercih edilecekse aslında işlemci yerine ekran kartı soğutumu için sıvı soğutma daha uygundur.
Çünkü genel kasalarda ekran kartının bulunduğu bölgede ısı birikimi yaşanır bu bölgede biriken ısıyı başka bölgeye taşıyıp soğutmak daha mantıklıdır.
Ben bir radyatör firmasında kalite güvence bölümünde 10 yıl çalıştım ve emekli oldum özellikle bakır radyatör konusunda bilgiliyim.Pclerde kullandığınız radyatörlerin kullanılan malzemeleri ve bu malzemelerin radyatörü oluşturuken yapılan birleştirme teknikleri radyatör performansını çok etkiliyor.Hatta radyatörün boyası bile testlerde performansı olumsuz etkiliyor.Fakat görsel olarak satış potansiyelini etkilediği için genelde boyalı üretiliyorlar.
Ve unutmayın kullanılan radyatörler aynı zamanda bir KALORİFER dir aynı malzeme hem ısıtmak hem soğutmak için kullanılır.Siz aslında işlemcinizi soğutmak istediğinizde ilk olarak radyatörünüzü soğutmak zorunda kalıyorsunuz bu da işlemcinizi endirekt soğutmaktır. Arada boşuna kayıplar oluyor Hava soğutmada daha direk soğutma yaptığı bu kayıplar daha aza indiriliyor.
Ayrıca bir süre sonra ortamın ısısı da yükseldikçe radyatör bir kalorifer gibi kendiside ısı yayıyor.Uzun kullanımda bu olay performansı çok olumsuz etkiliyor.
Pc ler için yapılan testlerde hava soğutmaların yeterli olduğu defalarca ispatlandı.
Sizden ricam lütfen bu videodaki ruclips.net/video/i0KhODg-aTs/видео.html değerlendirmeyi izleyin bu bir reklam değil bende bir takipçiyim youtube ARMA Computer yazarsanız kasa ve hava soğutma testleri ve kasa dizaynları ile nasıl daha verimli soğutma yapılabildiğine dair içerikler mevcut.
Abdullah Bey'ide bu konudaki algıyı kırmaya çalıştığı için de tebrik ediyorum.
İyi günler
Bilgilendirici bir video olmuş ellerine sağlık.Düşük güç tüketen işlemciler de hava soğutma ile sıvı soğutma arasında dağlar kadar fark yoktur.
Sivi soğutmaya katiyen guvenmiyorum
Banane
Niye la
Değinilmesi çok iyi olmuş bu konuya. Birçok sıvı soğutma denemiş biri olarak hava soğutma candır
ben de bir zamanlar sizin gibi düşünüyordum. ama özellikle 0:21 kesinlikle katılmıyorum. hayatım boyunca düşük TDP (genelde 65W) işlemciler kullandım. ilk defa 105W TDP'li bir işlemciye (AMD 5900X) geçtim. 2024 yılı piyasa değeri 600₺ olan kule tipi hava soğutma ile oyunlarda 90 dereceye yaklaştım. Esasen olay şu ki ısınan ekran kartı da ortamın havasını ısıtıyor ve işlemci soğutucusu ortamdaki sıcak havayı işlemciye üflüyor. Hal böyle olunca hava soğutma çaresiz kalıyor (hele ki kule tipi olanlar). 2024 yılı piyasa değeri 1400₺ olan bir sıvı soğurma aldım, gördüğüm max sıcaklık 62 derece oldu. Biliyoruz ki işlemci silikon ve metal bazlıdır. Silikonun sıcaklığı belli bir dereceye ulaştıktan sonra eski haline gelemez ve işlemcinin yapısı bozulur. özellikle pahalı işlemci alanların kesinlikle sıvı soğutmaya geçmesini tavsiye ederim. 12bin lira verdiğim işlemcimi 1400-600=800₺ için heba edemem.
Bir de sıvı soğutucunun nereye takılacağı önemli. Genelde görünüş açısından üste takıp egzoz fanı gibi kullanıyorlar. Busefer yine ekran kartından gelen sıcak hava ile soğutma yapılıyor. En sağlıklısı borular baş aşağı şekilde ön panele yerleştirmek. Böylece dışarıdan gelen serin hava ile soğutma yapılır.
Çok güzel bilgilendirici bir video olmuş abi helal olsun. Dediğin gibi çok fikir ayrılığı vardı ve tabiki çoğunluk sıvı soğutma taraftarıydı. Bu tarz bilgilendirici videoları her zaman bekliyor olucam Seviliyorsun abi
Ağzına sağlık gençler.size söylüyor. :)
2011 yılından 2023 yılına kadar i7-2700k işlemcimle birlikte kullandığım NOCTUA NH-D14 hava soğutmamı, makul bir fiyata Noctua'dan AM4 adaptörü alarak (ki AM5 ile de uyumlu), geçen sene aldığım 7800X3D işlemcimle birlikte kullanmaya başladım. (Arctic MX-6 termal macun ile) Cinebench testinde tüm çekirdekler stabil 4800-4850 MHZ bandında çalışıyor. Benim için fazlasıyla yeterli, 13 yıldır çatır çatır çalışan bir hava soğutmam var, teşekkürler NOCTUA.
sen bir hediyesin bizim için helal olsun
*Yüksek bütçeniz varsa yüksek bir sıvı soğutma alın. Alamıyorsanız kule tipi hava soğutma alın.*
Senin şu diksiyonun ve güzel anlatımın beni benden alıyor kral mükemmelsin daha iyi yerlere gelmen lazım ve daha sık video atmaya devam et lütfen seviliyorsun güzel insan.. 🤍🙏
Bir hava soğutucusu 2 veya 3 yıllık ömrü olan bir sıvı soğutmadan daha iyidir. Zaten sıvı soğutmaları çoğu kullanıcı bilinçli bit şekilde kullanmıyorda, o yüzden terciğim benim her zaman hava soğutmalarından yana.
6 ısı borulu bakır tabanlı bir hava soğutma alın geçin. Custom sıvı soğutma yapmadıktan sonra hazır sıvı soğutma sistemlerinin pek bir avantajı yok en fazla 3-4 derece fark ediyor.
1- Sıvı soğutma daha pahalı
2- Daha çok fan ve pompa olduğu için daha sesli
3- Pompa bozulursa daha maliyetli.
Thermaltake big typhoon işlemci soğutucum yaklaşık 2005 senesinde çıktı, üzeride amd ayağı mevcuttu,şuan sorunsuz monte ettiğim am5 sistemimde r5 7600 işlemcimle beraber sessiz bir şekilde maksimum 75-80 aralığın mutlu mesut kullanıyorum hiç sıkıntı olmadan. full fan ayarında 65-70 arasında çalışır ama gerek yok. Uzun ömürlülük bakımından neredeyse 20 sene, çok iyi. i7 7700k lı sistemde kullandığımız 240mm sıvı soğutucu 4 sene sonunda su akıtıp tıkanmıştı, sistemi kısa devreye sokmuştu. Böyle bir çözüm yerine çift kule tasarımlı çin meeşeli kaliteli fanlı soğutucu aynı performansı verdi ve kullanılmaya devam ediyor. Sıvı soğutucun mantıklı olduğu tek taraf aşırı güç tüketen ve ısınan işlemciler için, gerisi fazla para harcamaktan başka birşey değil.
Eyvallah çok yardimici oldu bu video
5600x e taktığım NZXT z63 üm :) her şey f/p değil ama tercih meselesi tabi videoda söylenenlerin her kelimesine katılıyorum ayrıca.
Tek başına işlemcinin sıcaklığı önemli olsaydı hava soğutmalar başarılı diyebilirdik. Ancak 1-3 fanlı bir hava soğutma kullandığınız zaman işlemcideki ısıyı kasaya verirsiniz. Kasadan o havayı tahliye etmek için arkada 1 egzoz fanı + kasanın üst panelinde 2-3 fan daha kullanırsınız. Toplam 4-7 arası fan çalıştırmanız gerekir. Soğutucunun üstüne 3-4 fan daha alıyorsunuz yani. Üstelik bir de türbülans yaşıyorsunuz, sıcak havanın kasa içinde nereye gittiği belli değil. Üstteki 3 fandan en önde olanı kasadaki bir miktar havayı soğutucuya gelmeden doğrudan dışarı gönderiyor. Buna karşılık radyatörü kasanın üstüne takılmış sıvı soğutma kullandığınız zaman işlemcideki havayı doğrudan kasanın dışına taşıyorsunuz. Ekstra egzoz fanına ihtiyacınız yok. 2-3 fanla işinizi görmüş oluyorsunuz. Üstelik bu fanlar daha düşük devirde dönüyor. Kasa içinde türbülans da yaratmıyorsunuz. Bilgisayar kasası işlemciden ibaret değil, komple bir sistem. Sadece işlemciyi soğutup gerisini kendi haline bırakamazsınız, toplamda en iyi verimi almanız gerekir.
Boyle konular hakkinda çok bilgi ver abi. Şimdiki bilgi için teşekkürler. Nardeyse sivi sogutmanin daima daha iyi oldugunu düşünüp sivi sogutma almak uzeridim. Şimdi hava sogutmalarai gözden geciricegim)
bence gayet bilgilendirici bir video olmuş soğutucu yapan fırmalar keşke üstünde işe sıcaklık/ w buna benzer bişey anlamında bir ibare kullansa ona göre alsak çok iyi olur iştedeseki işlemcinin oranı bu soğutucu yapan firmanın kataloğ degerindede şu diyelimki bunla bunu soğutursun
Hava soğutma daha dayanıklı oluyor. Sıvı soğutmada pompa bozulabiliyor. Ayrıca soğutma bloğundaki kılcal levhalarda tıkanıklık olabiliyor. Bir süre sonra kauçuklar sıvı kaçırmaya başlıyor. Sorunları saymakla bitmiyor. Zorlama mühendisliğin sorunları işte.
Videoyu izlemeden önce yazayım, cidden sıvı soğutma > hava soğutma gibi bir algı var. Sıvı soğutmanın hava soğutmadan daha yüksek bir potansiyelde olmasının temel sebebi, hava soğutmanın aksine soğutma yüzeyi hacmi bakımından anakart ile kasa arasına sığabilmek kıstasına bağlı değildir. Teoride bir sıvı soğutucuya futbol sahası büyüklüğünde radyatör de ekleyebilirsiniz. Böylelikle 360-420mm gibi dev radyatörler gerćekten hava soğutmaların ikame edemeyeceği performans sağlayabilir. Bunun karşılığında soğutmayı yerinden yapmadığı için kayıp yaşar, bir süre sonra sistem içerisinde sıcak likit dolaştırmaya başlarsınız, daha riskli, daha kısa ömürlüdür ve birim maliyeti içerisinde yalnızca bir soğutucu değil bir de pompa ve transmisyon aldığınız için aynı bütçede bir hava soğutmaya nazaran daha ucuz bir soğutucu almış olursunuz. Yani 120-240 mm radyatörler, kendi fiyat eşleniği olan hava soğutmalardan hem daha verimsiz, hem daha az stabildir.
Yanlis tek kisit yukseklik değil ayni zamanda sogutucu finlerin genisligide onemli aslinda toplam isi transfer yuzeyi onemli. Kule tipi bir sogutucu ince bir 240mm radyatorden daha fazla isi transfer yuzeyine sahip olabilir. Bence 360mm iyi bir radyator yoksa sivi sogutmaya para vermeye degmez. Video cok hakli.
mesela ben sıvı soğutma kullanıyorum ama ben mecburiyetten kasam cam panel ve 150MM üstü hava soğutmaları desteklemiyor 155M hava soğutması bile cama takılıyordu hem cam panel olduğu içeri temiz hava girmiyor ki hava soğutma serin çalışacağına daha sıcak çalışır bu sefer ekran kartı falan ısınırdı ama hiç bir zaman sıvı soğutma > hava soğutma demedim benim için Sıvı Soğutma = Hava Soğutma artık fiyat performans ve hangisi sizin duruma uygun ise onu almak gerekiyor herkes bütçesine göre bir şeyler ister bence
Hep hava sogutma aldım. Takır takır kullandım. Bana mısın demedi. Ama benim olayım sogutma işini uygun fiyatlı yapmaktı. Şimdi arkadasın parası varsa bırakın istediği sıvı sogutmayı alsın. İnanın o yaslar çok kıymetli. İnsan gencken bazı seylerden keyif alıyor.
Sıvı soğutma genellikle hava soğutmadan iyidir ses farkından bahsetmeye gerek bile yok fakat fiyat performans açısından hava soğutma 1 tık daha öndedir bu arada deepcool un sıvı soğutmasını kullanıyorum yaklaşık 7 yıldır hiçbir boru değiştirmeme falan gerek kalmadı sadece radyatörünü temizledim ilk günkü gibi kullanıyorum. Öyle bir video olmuş ki videonun sonunda sponsorlu bir hava sogutma ürünü tanıtıcak sandım
aynı şekilde bence xpg nin levante 240mm sini kullanıyorum gayette iyi soğutma konusunda 5 yıl oldu alalı hala canavar gibi
Hava soğutma çok daha uzun ömürlü,çok daha az bakım gerektiren bir yöntem.Ayrıca pompa gürültüsü de yok.İster istemez yüksek basınçlı su radyatörden geçerken de ses yapıyor ve radyatör bunu yayıyor.Ancak sıvı soğutmaya denk hava soğutucular devasa boyutlar nedeniyle hem kasanın estetiğini bozuyor,anakart ram gibi bileşenleri göremiyoruz hem de aşırı ağırlıklarından dolayı anakartı stress altına sokuyor.Giriş seviyesi 4 katmanlı bi anakart için tehlikeli bir durum.Sıvı soğutmanın diğer bir artısı da egzoz fanı oalrak görev yapması.Kule tipi hava soğutucular da ekran kartından gelen havayı alsa da direkt dışarı atamadığı için kasanın iç sıcaklığı yükseliyor,bu da uzun süreli yüklerde termal yük anlamına geliyor.
Güzel bir hava soğutma 240mm sıvı soğutmaya denk performans verebiliyor zaten, görsel kaygı güdülmüyorsa ve 360mm bir sıvı soğutmaya ihtiyaç duyulacak kadar ısınan bir işlemci yoksa, hava soğutma almak f/p açısından her zaman daha mantıklı. Kullanım ömrü ve bakım konusunda da hava soğutma çok daha avantajlı.
Teşekkürler güzel bir bilgi olmuş
Çok geç kaldın sen ve senin gibi ekiplerin yorumlarını çok merak ediyordum😉
120 W'ın altında TDP'ye sahip işlemcilerde sıvı soğutma kullanmak istaf. Onun yerine bir üst model işlemci ve 6 ısı borulu hava soğutma alın.
Ekmeğini bilgisayardan çıkaran biri olarak diyebilirim ki sıvı soğutma, cam kasa, RGB olan hemen her şey performansınızı düşürür. Workstation üreten markalar sıvı soğutma kullanmıyor çünkü sıvı soğutmanın uzun vadede faydası yok dikkat edin hep 15 dakikalık testler yayınlıyorlar. Çok süper bir kalite değilse bir kaç saat içinde hava soğutma performans olarak çok daha iyi.
yüksek sıcaklıklarda hava soğutma tasarımı gereği daha sessiz çalışıyor. Bu olay radyatöre genellikle düşük hızlarda dönen büyük çaplı pervaneler vasıtası ile gerçekleşiyor. Hatta düşük işlemci kullanımında fanları bile kapatıyorum. Tamamen fansız bir sistem oluyor. Tek avantajı daha performanslı durumda çok daha sessiz kullanabilmen. Ancak negatif özellikleri çok. Ben bir kez işlemci anakartımı su kaçağına verdim.
Arkadaşlar bu işi profesyonel olarak yapan bir kanaldan öğrendiğim bilgilere göre hava soğutma anında yerinde soğuturken. Sıvı soğutma zamana yayarak daha yavaş ısı değişimleri yaparak soğutuyor. Uzun ve stabil işlemci kullanan işleriniz varsa sıvı soğutma mantıklı olmakla beraber günlük kullanımda ve günde bir kaç saat pc'yi zorlayan işler yapacaksanız kaliteli bir hava soğutma çok daha mantıklı olmaktadır.
Ek bilgi: Yıllardır kullandığım CM 212 Evo modeli her kosulda muazzam işler çıkararak piyasadaki bir çok sıvı soğutmadan daha etkili bir performans gösteriyor. 20 yıldır halen satılan ürünler parasının son kurusuna kadar hakeden şeyler olur genelde.
2 farkli sıvı soğutma markasının karşılaştırmasını yaptik. Aralarinda radyatör boyutu farki olduğu halde sonuçlar çok şaşırtmıştı. Videoda değinildigi gibi kullanılan teknoloji bu konuda çok önemli.
Bilgisayar materyalleri metallerden yapılmıştır. Bunlar ısınma esnasında genleşerek hacim arttırırlar. Ve tekrar eski hallerine dönmeleri için orantılı bir soğutma gereklidir. Yani mesela 80 90 dereceye çıkmış bir bilgisayarı soğutmadan birden kapatırsanız, genleştiği vaziyette bırakmış olur zarar vermiş olursunuz. Hava soğutma ile yapılan soğutma işlemi de, parçada ani sıcaklık değişimlerine yol açar ve ısı her zaman üretilen yerdedir. Sıvı soğutmadaki en önemli unsur, ısıyı parçadan uzaklaştırıp radyatöre göndermesidir. Bu da parçaların ömrünü hava soğutmaya göre uzatır. Önemli olan nokta da bu olmalıdır. Sıvı soğutmanın performansı da içindeki sıvının bakımına bağlıdır. Yılda bir değiştirmek çok da zor değil. Şahsen ben yeni macun sürmeden hatta cpu dan sökmeden kasanın içinde tazeliyorum. Sıvı soğutmanın tek dez avantajı, sızıntı halinde pcye zarar gelebilecek olması. Bunun dışında hava soğutma, uzun ömürlü ve performanslı olması istenen bir pc için yanlış seçimdir.
Sızıntı sorunu neredeyse yok artık. Her sene sıvı bakımı açıkçası abes olmuş. Kullanıma bağlı değişir. 7/24 çalışan bir sistem için belki olabilir ama günde 2-3 saat belki daha az çalışan sistemlerde bu süre rahatlıkla 4-5 seneye çıkabilir. Şahsen hiç bakım yapılmayan bir sıvı soğutmanın rahatlıkla 5 sene gideceğini düşünüyorum. En azından kağıt üstünde öyle gözüküyor.
@@Çağatayİş-w1v Bahsettiğim komple sıvı değişimi değil. Sıcaklık değişimleri ile oluşan buharlaşma kaybını ekleme yaparak gidermek. Hava soğutma savunucularının, sıvı soğutmayı ilk günkü gibi soğutmuyor demesine ithafen.
@@zeababa Anladım, 30-40 mm ilave gibi diyorsunuz. Normal bir kullanıcı için yine 4-5 sene rahat bir ekleme yapmadan gider. 7/24 çalışan bir sistemin ekleme yapması zaten gerekecektir.
Yıllar öncesinde Thermaltake bakır soğutucum vardı. 250 watt'lık işlemcilere uyumlu idi. 400 gr tamamen bakır. Fanları amortisörlüydü. Ekonominin bu kadar kötü olacağını bilseydim hiç satmazdım, ne bilelim böyle olacağını, geleceği daha iyi düşünüyorduk o zamanlar. Şimdiki soğutucular alüminyum maalesef, oyuncak gibi. Kesinlikle günümüzdeki her işlemciyi soğuturdu
bence sıvı soğutma iç sıvısı yükte giderek ısınıyor ve performansı giderek düşüyor bence rezervedeki sıvıyı peltier gibi bişeyle soğutursak yada başka bir sistemle sistemde dolaşan sıvıyı soğuk tutabiliriz böylece 10 15 derece daha serin çalışır hatta işlemciye ne yaparsan yap 70i görmez üstelik 360mm 420mm yerine artık 240mm hatta 120mm bile yeterli olacaktır yerdende tasaruf olur
Cooler Master, Rampage, Gamebooster, Gamepower, Corsai (Giriş seviyesi olanları) bu sıvı soğutmalar kötüdür arkadaşlar. İyi bir sıvı soğutmadan bahsedelim (Normal seviye) Bitfenix, Deepcool, Thermalright, Arctic bu markaların sıvı soğutmaları iyidir. Normal fiyat bandında ki kaliteli hava soğutmalardan daha soğuk çalışırlar. Her şeyi izah ettiğime göre normal fiyatlı kaliteli bir sıvı soğutma ile hava soğutmayı baz alalım. Bu kriterlerde sıvı soğutma her zaman daha soğuk çalışır lakin uzun süreler bilgisayar başında iseniz daha doğrusu bilgisayarı iş için kullanıyorsanız sıvı soğutma belli bir süre sonra sıcaklığı aynı seviyede tutmaz ve sıcaklık yavaş yavaş artmaya başlar. Dediğim olayda oyun oynayan biriyseniz saatlerce oyun oynayacağınızı varsaymayarak (7-8 Saat kadar) sıvı soğutma işlemcinizi gayet soğuk tutacaktır. Şimdi hava soğutmaya gelelim hava soğutmanın özelliği uzun süreler boyunca işlemcinizi aynı sıcaklıkta tutabilmesi. Sıvı soğutmadan derece olarak biraz daha fazla işlemciyi sıcak tutar lakin dediğim gibi uzun süreler aynı sıcaklıkta işlemci kalır. Neticeye gelirsek uzun saatler oyun oynamayan biriyseniz (Dediğim saat aralığı yukarda ki ile aynıdır) sıvı soğutma sizin için en mantıklısı olacaktır. Ama ben oyunda afk bırakıyorum veyahut render alıyorum, saatlerce bilgisayarda kalıyorum derseniz hava soğutma sizin için en mantıklısı olacaktır. Tabii şunu da belirteyim bütçeniz yoksa her zaman en mantıklısı hava soğutmadar, ucuzdan işlemcinizi rahatlıkla soğutabilirsiniz. Umarım sizin için bilgilendirici olmuştur. Konuşmamı hava soğutma marka önerisi yaparak bitiriyorum, herkese iyi günler. (Hava soğutma marka önerisi: Snowman, Dark freezer, Thermalright, Deepcool)
Bir de bunu eklemeliyim, stok fan kullanıyorsanız en kısa sürede az bir bütçeyle sıcaklık sorununuzu dark freezer hava soğutma alarak çözebilirsiniz. Stok fan işlemciyi ASLA soğuk tutmaz.
@@brkkk_n Gözün kapalı alabilirsin hocam, arcticlerin soğutma değerleri muazzamdır. Ddr4 devam etmeyi düşünürsen 7 5800x3d falan önermem ddr5 geçip 5 7500f alabilirsin. 7 5700x’e göre 40 fps daha fazla alıyorsun.
@@brkkk_n Üst radyatörün 280 destekliyorsa 280 al, ya da ön 420 destekliyorsa ekstra 140lık fan al bir tane. Her halükarda 240 da 280’de iyi soğutacaktır bir şüphen olmasın.
@@brkkk_narctic 280 mm kullanıyorum kasam 280 mm desteklemesine rağmen radyatör boyutu çok büyük olduğundan kasaya sığamadım ve kendimce çözümler bulmak zorunda kaldım. Soğutucudan inanılmaz derecede memnunum fakat her kasaya uymuyor maalesef. Alırken dikkat etmek lazım benimki işlemci besleme soketiyle çakıştı başka bir arkadaşımınki ramlerle çakıştı
Kral bende game booster titan 240 mm var bunu napim takayım mı şimdi aldım bir kere hiç yoktan iyidir taksam bir şey olmaz diye düşünüyorum
i7 ya da i9 gibi işlemciler kullanmıyorsanız thermalright ya da deepcool gibi markaların çift kule soğutucuları yeterli gidipte çok fazla para vermenize gerek yok. Kendim thermalright peerless assassin kullanıyorum tavsiye ederim
@@gustave-doc-kateb yeterli olacaktır testleri RUclips da var izleyebilirsiniz 65w çekiyor 7800x3d
@@gustave-doc-kateb i5 14600kf ile kullanıyorum. Kasadaki hava akışında iyise, rahat bir şekilde yeter.
Sıvı soğutma bakımına dair video gelirse çok mutlu oluruz
arkadaşımla beraber aynı dönemde 7600x li apu sistem topladık ben 360mm sıvı soğutmalı aldım. oysa benim soğutmamın yarı fiyatına hava soğutmalı aldı. şu an 7. aydayız. yaz dönemi malum havalar sıcak fakat geçen hafta ikimizde occtden işlemci testi yaptık (5dk) ve onun işlemcisi max 72 ort 63 derece iken benim işlemcim max 98 ort 85 dereceleri görüyor (occt pc kapanmasın diye testi 2. dkda durduruyor) kısacası sıvı soğutma iyi olacak diye bir şey yok... bazıları senin sıvı soğutucu kötü, arızalı yada yanlış monte edilmiş diyebilir ama her şeyin doğru ve soğutmanın en azından ortalama seviye olduğundan eminiz.
ve soğutma yeterli olmadığı için pc uçak gibi 2200rpm den aşağı indiremiyorum. bu yüzden 3. ayımızda fanlar yandı servis yeni fanlarla montaj yapıp gönderdi.
@@gldogen5888 Sıvı soğutmanızın marka ve modeli nedir? Ona göre yorum yapalım.
@@marifetname16 Corsair H150i elite kullanıyorum
yine çok güzel bir konuya değinmişsin ve haklısın :)
Arkadaş çevremin gaza getirmesi ile Thermalright'ın 360mmlik bir sıvı soğutmasını 2700TL'ye alıp 65w işlemcime takmak üzereydim, sonra kendi kendime "ben ne yapıyorum yahu" diyerek yine Thermalright'ın 120mm Assassin Spirit Evo ARGB hava soğutmasını tam 989TL ye aldım ve gerçekten bu kadarını beklemiyordum. İşlemcim boşta 30-35 yükte ise 50 derece, en fazla da 52 derece gördüm ve kasamın ön fanları (Dark Easylink) en düşük hızında dönüyor. Gerçekten Intel'in bozuk 200w işlemcilerine ya da AMD'nin en tepe modellerine sahip değilseniz yani işlemciniz 65-100W TDP değerlerindeyse gerçekten sıvı soğutmaya gerek yok. Sadece estetik kaygılarla alınabilir diye düşünüyorum, soğutma performansı olarak tek kuleli 120mm soğutma gayet yeterli, yetmezse de Peerless Assassin ve Frost Commander gibi çift kule devasa soğutmalar da var ve bunlar sıvı soğutmaların yarısı hatta bazı modellerin 4 te 1 i, 5 te 1 i fiyatlarındalar.
Genel olarak, üst düzey işlemci kullanmıyorsanız ve bütçe kısıtlı ise sıvı soğutmaya kesinlikle gerek yok. Sıvı soğutma, kasam güzel görünsün diye düşünüyorsanız ve bütçe sıkıntısı yoksa tercih edilmesi gereken bir sistem.
radyatörü büyük olanlar iyi soğutuyor özellikle render gibi uzun süre yük altında olunan durumlarda hava soğutmaları geçiyorlar radyatörü küçük olanlar dandik onun yerine düzgün bir hava soğutma alın
birde sıvı soğutmalarda dikkat edilmesi gereken bir şey var normalde hava soğutma işlemciyi soğuturken doğrudan sokete üflediği için soket çevresindeki komponentler de biraz soğuyor fakat sıvı soğutmaya geçtiğinizde artık bu kısma üfleyen bir fan olmuyor dolayısıyla soket çevresi biraz daha sıcak çalışıyor bu yüzden sıvı soğutma kullanacaksanız kasanızın hava akışı iyi olsun düzgün bir mesh kasa seçin bazı yeni kasalarda öndeki 3 fanı yan panele koymuşlar güzel gözüksün diye ön paneli cam yapmışlar o kasalardan uzak durun klasik önde 3 intake arkada 1 exhaust fan olan mesh kasalardan alın ve sıvı soğutmayı da daima kasanın üstüne takın önde ters kaldığı için hem pompası zorlanır hem kasanın hava akışı ve tahliyesini bozmuş olursunuz kasanızı almadan önce de mutlaka üstte kaç mm radyatör destekliyor kontrol edin yoksa radyatör sığmaz başka kasa ararsınız
bence 360mm altı sıvı soğutmalara da yönelmeyin
10 yılı aşkındır, AM3+ platformundan beri aynı kule tipi soğutucuyu kullanıyorum. Şuan Ryzen 7 5800x3D (105W TDP) işlemci ile 10 yılı aşkın olan Akasa Venom kule tipi soğutucum, işlemciyi ortalama olarak 72-76 derecelerde sabitleyebiliyor. Aynı işlemciye sahip sıvı soğutuculu arkadaşımın değerleri benimle aynı sayılır 1-2 derece anca oynuyor. Şunu unutmamak lazım 10 yılı aşkın kule tipi vs bir kaç aylık sıvı soğutucu. Aradaki maliyet farkını siz hesap edin. Belki bir sıvı soğutucuyu 10 yıl kullanamazsınız ama kule tipi soğutucuyu soket tipi uyduğu sürece farklı fanlarla da olsa kullabilirsiniz. (Benim ki hala orijinal fan ile çalışıyor.)
Uzun süreli kullanımlarda 7-8 saatlik aralıksız kullanımdan sonra sıvı soğutmaların sıvısı ısınıyor. bu tarz uzun vadeli kullanımlarda Kule tipi soğutucular en mantıklısı denediğim tüm xigmatek soğutucular çok başarılıydı tavsiye ederim
Ayrıca Bu Noctua Nf F12 3000rpm fanı var en iyi fan 1000tl onu alıp istediğiniz hava soğutma ızgarasına kolayca montajlayabilirsiniz. bu fan 7.68mmh2o üfleme gücü bulunuyor. Normal iyi denilen fanalarda bile 2 mmh2o anca bulursunuz.
fana da 1000 tl vermem
tozlu ortamda sıvı soğutmayı tercih ederim maalesef tozun sıcaklık tutma etkisi çok fazla ve kasa genelde aliminum vs oluyor ve metalin ısı sığası yüksek ama eşit bir şekilde dağıtıyor burda hava soğutma daha fazla avantajlı mümkünse karışık kullanın
R9 7950X ile Noctua NH-D15S kullanıyorum, ki 7950X çok yüksek sıcaklıklarda çalışıyor sürekli. Daha öncesinde R9 5950X ile kullanıyordum aynı fanı. Şu an tek fanlı, öncesinde iki fanlı olarak kullanıyordum. Gayet memnunum. 7950X için bile yeterli. Ne yük altında ne oyunda hiç bir problem yaşamıyorum. Bütçesi olana Noctua tavsiye ederim.
Bir pc için soğutma gerçekten de çok önemli bir konu. PC alırken kasa markamdan dolayı sıvı soğutmamı aynı markayla aldım. Deepcool 240m ve şuanki fiyat 1900 TL. İşlemcime mastergel nano partiküllü macun kullanıyorum, 6 ayda bir kasa temizliği ve macun değişikliklerini yapıyorum. Şuanda 7500f işlemci günlük kullanımda 40 ile 50 derece arasında değişiyor. Oyun oynarken 70 derecelere çıkabiliyor. Bence böyle ucuz bir sıvı soğutma bu kadar iyiyken, daha kaliteli markalarda bir problem yaşayacağımı düşünmüyorum. Ve ben sıvı soğutma varken hava soğutmayı tercih edeceğimi de hiç düşünmüyorum. Günümüzde gelişen oyun sektörüyle birlikte de mecbur olmadıkça kimse bir işlemciyi 5 sene kullanmak istemez. Aga sıvı soğutucu alın yaz kış rahat edin. Arkadaşımda da 5600 vardı gidip coolermasterın sıvı soğutucusunu aldı ve artık çok rahat. Her konuda parayı illaki tam yetecek kadar değil de biraz üstüne biraz daha koyup uzun süre rahat edecek şeyler almak her zaman daha iyidir. Dİrekt sıvı soğutucu al geç, paran yoksa biraz daha sabret biriktir ve direkt sıvı soğutucu al geç.
DeepCool AK500 DIGITAL 120 mm Intel-Amd Tavsiye ederim hem çok şık hemde performansı çok güzel çoğu sıvı soğutmanın içinden geçer. Bu arada bence çok yararlı bir konuya parmak basmıssın kardeşim emeğine sağlık.
Rayzen 7600x için rapage çift fanlı RGB kule tipi soğutucu kullanıyorum 65,70 derecelerde takılıyor sıvı soğutmaya ihtiyaç duymuyorum
Ayrıca sıvı soğutucuların sıvı kaçırıp komponentlerinize ciddi kısa devreler yaptırması muhtemel olduğundan ucuz bir sıvı soğutma yerine iyi bir kule tipi soğutma daha iyidir
Ben sadece görüntüsü için tercih ediyordum. En son 10400F ile ML240L V2 kullandım memnundum. Son 3 senedir laptoptayım, masaüstü kursam yine sıvı alırdım. İşin teknik kısmına ve fiyatına gelirsek kule daha f/p ancak dediğim gibi kasada BENCE sıvı soğutma daha iyi duruyor. Ve yine modele göre değişir ama Sıvı soğutmalar çok daha sessiz çalışıyor.
kule tipi soğutmalar soğutma olarak kaliteli fiyat performans olarak çok güzel ısılar verenler var en iyi seçenek bence görüntüden rgbden ödün vermek sorun değilse kule tipi en iyi seçenektir bence
Hava soğutma alınca 1/2/3 adet kendi fanı olacak. Kasanın arka egzozuna bir fan koymazsan olmaz. Üst kısımda 1 koysan boş kalır, 2/3 fana kadar yukarıyı da doldurmak istersin. Toplamda 4-7 arası fan kullanmış olursun. Üstelik fanların yerleşimi yüzünden kasa içinde türbülans oluşur. Üstteki fanlardan en önde olanı hava soğutucuya gidecek havanın bir kısmını daha soğukken çeker. Ama sıvı soğutucu ile arka tek egzoza gerek yok. AIO ile gelen 3 fanı kullanırsın, işlemcideki sıcak havayı kasanın içine vermeden doğrudan dışarı atarsın. Türbülans ile de uğraşmaz, az sayıda fanla işini halledersin. 360'lık bir AIO ile baş edecek herhangi bir kule tipi soğutucu fiyatına 3-4 PWM fan daha eklerseniz zaten kafa kafaya gelecek ikisi. Özetle verim sıvı soğutmadan geçer.
Oyun konusunda çok haklısın, %100 destekliyorum. RTX bu konularda gerçekten zayıf kaldı ve oyun yapımcıları da RTX'in kendi düzenlediği özel oyunlar kadar etki veremedi. Çünkü çok otomatize edildi ve oyun yapımcılığı kısmında açık kaynaklı olmaması bu teknolojinin gelişimini biraz kısıtladı diye yorumluyorum. RTX'in oyun kısmını geçersek benim için RTX olmazsa olmaz, çok iyi iş çıkarıyor her türlü render ve üretim kısmında.
Sıvı soğutmada olay radyatör sonra pompa sonra fan noctua nh-d15 alıp 3 fan tak çiçek gibi kullan alacağın dandik sıvı soğutmalardan daha sessiz ve serin çalışır
Hava soğutma işe yaramasa eski vw ve porscheler yürümezdi :) Olay yüzey alanı ve hava akımından ibaret. Su soğutmanın avantajı daha fazla termal hacim ve soğutucunun ağırlığını anakarttan alması, ama ekstrem durumlar dışında önemsenecek şeyler değil.
Kesinlikle katılıyorum kardeşim. Benim eski sistem de i3 10100F vardı, stok çöp diye tabir edilen stok fan ile 3-4 saat steam pubg de 60 derece bile çok nadir oluyor. Şu an i5 12400F var onda da stok fan var biraz bu sesli ancak yine 65 derece üstünü hiç görmedim. O algıyı kırdım ben darısı herkese. Kule tipi soğutucu bakıcam sadece stok fan bi tık yük de sesli diye. Arkadaşın pc de sıvı soğutma var benimle aynı derecede oyun oynuyor başka birşey demiyorum birisi atıyorum 100 TL diğeri 5 bin TL heee ciddi bir şekilde benim ki 60 derece onun ki 40 olur para vermeye değer. 10 derece için bile değmez o paralara yazık günah. Adam 6-7 bin işlemciye para verip 10-30 bin lira sıvı soğutucuya para veriyor KOMİK. Velhasıl verdiğin para en az %70 civarı fark oluşturuyor ise veririm o paraları.
Sıvı soğutma ve hava soğutma arasındaki farklar şu şekilde özetlenebilir
### Sıvı Soğutma:
1. **Görünüm**: Sıvı soğutma sistemleri genellikle daha estetik bir görünüme sahiptir. RGB aydınlatmalı modeller, kasanın içini daha şık hale getirir.
2. **Soğutma Performansı**: Genellikle hava soğutmalara göre daha iyi soğutma performansı sunar. Özellikle yüksek performanslı veya overclock yapılmış işlemcilerde daha etkilidir.
3. **Ses Seviyesi**: İyi tasarlanmış bir sıvı soğutma sistemi genellikle daha sessiz çalışır çünkü daha az sayıda ve daha büyük fanlar kullanılır.
4. **Alan Kullanımı**: İşlemci çevresinde daha az yer kaplar, bu da RAM ve diğer bileşenlere daha fazla alan bırakır.
5. **Montaj ve Bakım**: Montajı genellikle daha karmaşıktır ve zamanla sızıntı riski bulunur. Ancak, kapalı devre sistemler (AIO) bakım gerektirmez.
6. **Fiyat**: Hava soğutmalara göre genellikle daha pahalıdır.
### Hava Soğutma:
1. **Görünüm**: Genellikle daha büyük ve hacimlidir, bu da kasanın içinde daha fazla yer kaplar. Estetik açıdan sıvı soğutma kadar çekici olmayabilir.
2. **Soğutma Performansı**: Daha düşük bütçeli sistemler için yeterli soğutma sağlar, ancak yüksek performanslı işlemcilerde sıvı soğutma kadar etkili olmayabilir.
3. **Ses Seviyesi**: Fanlar yüksek hızda çalışırken daha gürültülü olabilir.
4. **Alan Kullanımı**: Büyük hava soğutucular, RAM ve diğer bileşenlere erişimi zorlaştırabilir.
5. **Montaj ve Bakım**: Montajı genellikle daha kolaydır ve bakım gerektirmez. Daha güvenilirdir çünkü sızıntı riski yoktur.
6. **Fiyat**: Genellikle daha ucuzdur ve iyi bir fiyat/performans oranı sunar.
### Karar Verme:
- **Bütçe**: Eğer bütçeniz sınırlıysa ve orta seviye bir işlemci kullanıyorsanız, yüksek performanslı bir hava soğutma tercih edebilirsiniz.
- **Performans ve Estetik**: Yüksek performanslı bir işlemci kullanıyorsanız ve estetiğe önem veriyorsanız, sıvı soğutma daha iyi bir seçim olabilir.
- **Kasa İç Tasarımı**: Kasa içi düzeninize ve diğer bileşenlerinize zarar vermemek için sıvı soğutma tercih edilebilir.
Abicim sıvı soğutma faha küçük ve daha performanslı iyice araştırırsanız uygunda bulursanız 2. Elden piyasa fiyatı 3-3.5k olan sıvı soğutmayı 1700e alfım gayet de güzel
Olay termal macunda. Hava ya da sıvının performansını en çok belirleyen unsur. Aio almanın da çok mantığı yok bence. Bir de beklentiniz çok önemli. Ben sessizlik odaklı custom sıvı soğutma tercih ettim. D5 pompa ile cpu ve gpuyu soğutuyorum. Amd 3900x ve 2080 i soğutuyorum. Push pull ile 2 adet 360 lık standart radyatör ve bir adet 240 lık radyatör var. Biraz overkill ama fanlar 400 rpmi geçmeden sessiz sedasız çalışıyor. Otun oynamadıkça 360 lık radyatör fanları dönmüyor bile sadece 240 lık radyatör yetiyor. Neredeyse laptop sessizliği. Oyunlarda Cpu ve gpu yeni yeni zorlanmaya başladı, arada 600-800 rpmi belki görüyor fanlar. Cpu tam yükte 68, gpu ise 51 dereceyi geçmedi daha. 4 yıldır günde ortalama 8 saatlik kullanımı var.
Donanım arşivi sayesinde 3-4 sene önce bir sistem almıştım itopyadan, DART-1 bilenler bilir, covid/mining derken GPU’lar fena bir şekilde karaborsaya düşmüştü, o zamanın piyasasına göre inanılmaz ucuza gelmişti ve zamanına göre çok iyi performanslıydı, neyse efendim konumuza gelelim sistemimimde nzxt kraken 120 mm sıvı soğutma vardı, nzxt soğutma konusunda iyi markalardan ki görevini de iyi yerine getiriyordu,6 ayda bir termal macunu yeniliyordum, taa ki geçtiğimiz sene pompası bozulana kadar, bende önce aynı modele sonra farklı markaların sıvı soğutmalarına baktım fakat çok pahalı geldi, soğutma konusunda birkaç yerli ve yabancı kaynak izledim, hava soğutmanında gayet yeterli hatta çok üst segment değilse sıvı soğutmadan daha iyi olabileceğini söylüyordu videodaki veriler, bunun üzerine daha önce kullandığım sıvı soğutucunun 1/4 fiyatına kule tipi 120mm hava soğutucu aldım, sonuç mu en az sıvı soğutma kadar iyi hatta bi tık daha bile düşük cpu sıcaklığı eskiye göre, o kadar övdük bir de eleştirimizi yapalım kasa bir tık daha sesli çalışıyor ama ben sorun etmiyorum. Tecrübem bu kadar.
Ryzen 5 5600 işlemcim var. Elimde dark frezeer x93 tek fanlı kule tipi hava soğutma var. İşlemcim yük altında 70 derecelerde geziyor. Overclok yapmayan adama kule tipi hava soğutma gayet yeterli. Boşa para vermeye gerek yok.
genelde estetik ve mimari açıdan sıvı soğutma göze daha hoş geliyor. Ama hava soğutmanın en kötü kısmı anakarta bindirdiği ağırlık bendekide var küçük denilebilir. Ama kaba yapısı nedeni ile sıvı soğutma tercihim olur.
Merhabalar en doğru tercih gazlı kule tipi soğutucular sıvı soğutma kullanılan işlemciye göre de değişir ama ideali 360mm ve üstüdür bana göre tabi pompa kalitesi ve pompanın devir sayısı doğrudan etken dünya paralar bayılıp sıvı soğutma almaktansa gazlı kule tipi soğutucular daha iyi ben r5 5600x işlemciye geçen sene 345 Tl ye snowman x6 almıştım şuan yaz sıcaklığında boşta 33 derece genelde oda sıcaklığının ortalama 10 derece üstüne zor çıkıyor boştayken yükte de 65 derece üstüne çıktığı çok nadir
12700KF kullanıyorum. Noctua NH-D15 ile CB 23 çoklu çekirdek testinde en fazla 83C gördüm. 175 W güç tüketiyor işlemci. MX-4 tarzı bir termal macun ile. Oyunlarda genelde ortalama 60C seyrediyor. Tlou bazı bölümde %60 işlemci kullanımını gördüm 75C kadar işlemci yükseldi.
Testler kanalım da mevcut bakabilirsiniz.
Noctua NH-D15 yeni versiyonu G2 3-4 c daha iyi performans veriyor. Sıvı soğutmalar 5-6 yılda mefta olurken hava soğutmalar 10 yıl hiç sorun çıkarmazlar. En fazla fanı yeniler yoluna devam edersin. Akasa venom soğutucuyu 9 yıl kullandım hiç bir sıkıntı yaşamadım.
Sıvı soğutmanın en büyük artısı ısıyı taşıyıp kasa içerisine vermeden dışarı atmasıdır. Örnek klimaların dış ünitesi. Çok uygun fiyata sıvı soğutuculardan iyi soğutan hava soğutmalılar var ve hep öyle olacak
Yıllardır kule fan kullanırım hiçbir sıkıntı yaşamadım sıvı soğutmayı ya çok iyiyse alın yada kule fan takın sağlam bir macun ile sıvı soğutmanın seviyesini yakalıyorsunuz o kadar inceleme izledim fark en fazla 5 derece fark ediyor sadece 5 derece için sıvı soğutmaya geçmek benim için gereksiz birşey herkes kendi tartıp biçip kararını versin bazen en iyi seçenek senin seçeneğindir .
Zamanında marketteki en iyi sıvı soğutmaların Thermaltake, Corsair, Nzxt vs. çoğunu kullandım ve customda yaptım ancak uzun zamandır Noctua NH-U12A kullanıyorum. O zamanlar düşük segment sıvı soğutma pek yoktu videoda bu yeni çıkan dandik markalardan söz ediyor sanırsam. Kullandığım tüm sıvı soğutmalar Noctua'dan daha iyi performans veriyordu ama istisnasız hepsinde pompalar sesli çalışıyordu ve bazen sorun çıkarıyordu. O yüzden Noctua'ya geçtim ve memnunum. Stock OC ile kullanıyorum. Sıfır ses çalışıyor. Performansı yeterli. Çoğu sistemde ufak kasalar kullanılıyor artık full tower kasa kalmadı o yüzden sıvı soğutma tercihi anlaşılabilir. Hava soğutmalar çok yer kaplıyor. O yüzden ben 12 inchlik bir hava soğutma tercih ettim. Closed-back kulaklık kullanıyorsanız veya ses sizin için problem değilse f/p açısından orta seviye 240-280mm bir sıvı soğutma tercih edilmeli.
Deepcool AK620 Digital hava soğutmam var. R7 7800X3D'yi gayet iyi soğutuyor yük altında 70-75 dereceyi geçmiyor. Ayrıca unutmayın uzun kullanımda sıvı soğutmanın içindeki su gittikçe ısınacak ve soğuktan ziyade ılık olarak radyatörden soğuyup çıkacak ama hava soğutmadan böyle bir sorun yok.
Bende de aynı soğutucu var ak620digital fena diyorum
@@brkkk_n videoda da dediği gibi bilindik kendini kanıtlamış sıvı soğutma al uygun fiyatlı diye alma yt den testlerine bak yükselteceğin işlemciyle alacağın soğutucunun. Birde kasanın uyumlu olup olmadığından emin ol 280 mm her kasaya olmaz. Ayrıca 7800x3d gibi işlemcilere undervolt yaparak hem ısısını düşürüp hemde performansını arttırabilirsin.
386'dan beri pc kullanıyorum.Sıvı soğutma candır, fan sesi yoktur.360mm sıvı soğutma alın, 240 yada 120'likler işe yaramıyor maalesef
Sıvı sogutma alıcaksan en iyisini almak zorundasın
Yorum sahibiyim ve tamamen haklı yine hocam.
Ben oyumu sıvı soğutmadan yana kullanıyorum. Kasa içinde en çok ısıyı işlemci üretiyor, diğerleri sırasıyla ekran kartı, m2 ssd ler ve anakart mofsetleri geliyor ve CPU hariç hepsi en ekonomik hava ile soğuyor, bu parçaların hepsini sıvı soğutma yapmak dünya para ama en iyi f/p en çok ısınan komponent CPU nun ısısını DİREKT DIŞARI ATAN sıvı soğutmalar. Yani CPU yu hava ile soğuturken ekran kartınız 10-12 derece yukarıda kalabilir bu da ucuz soğuturken oyun performansınızı düşürür. Sıvı soğutma fanı değilim eğer aynı sıvı soğutma mantığıyla çalışan ve ısınan havayı kasa içine değilde bir egzost sistemine benzer şekilde dışarı atan bir hava soğutma varsa ben ona da tamamım. Eski kasalarda yan kapaklarda dediğim sisteme benzer boru gibi parçalar olurdu ama artık yoklar. Yorumlara bakınca hava soğutmalarda işlemciyi soğuturken diğer parçaların soğumasının engellendiğini kimse farketmemiş gibi gözüküyor.
Ryzen5 5600x işlemcimi 1 yıla yakın bir süre stok fanı ile kullandığımda oyunlarda 90+ dereceleri görürken sıvı soğutucu bakınıyordum. Daha sonra kule tipi hava soğutma aklıma geldi ve bir kaç hava soğutma çeşitlerini gözden geçirerek fiyat performans adı altında Thermalright Assassin King 120 SE TL-C12C 120mm satın aldım ve iyi ki sıvı soğutma almamışım dedim. Hem param cebimde kaldı hem de işlemcimi çok iyi soğutuyor. Soğutma değil de süs arayanlar sıvı soğutma alabilirler fakat bilgisayarını çocuğu gibi sevenler hava soğutmadan şaşmasın derim.
sıvı soğutmayı tek bir mantıkla kabul ederim, radyatörün bütün hava sirkülasyonu dışarıda olacak, kasanın içinden hava alış-verişi olmayacak. İşlemciyi daha iyi soğutup soğutma sıvısını soğuturken sistemin ısısını yükseltirsem veya radyatörlere kasa içindeki sıcak havayı basıp sıvı soğutmanın performansını düşürüyorsam bana göre mantıksız iş.