İnsanı makineden ayıran nedir? | Assos Antik Kent'te Felsefe Söyleşileri

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 23 окт 2024

Комментарии • 210

  • @musfikdogru3641
    @musfikdogru3641 2 года назад +54

    Cesur bir zekâ + samimi bir gönül = Kaliteli bir ifade. Şahane bir iş çıkarmışsınız Dilara hanım tebrik ederim 👏👏👏

  • @enginduzu
    @enginduzu 2 года назад +23

    Gerek kendi hayatımda şahsen tanıdığım, gerekse televizyon, internet vs vasıtasıyla tanıdığım ünlü-ünsüz herkesi gözümün önüne getiriyorum. Bence Dilara hanım, bu ülkede yaşayan "en güzel konuşan" insan. Anlattığı konuya son derece hakim olmasının yanında; diksiyonu, vurguları, hiç takılmadan, es vermeden, herhangi bir kağıda bakmadan bu kadar akıcı bir şekilde konuşabilmesi, felsefe gibi biz sıradan fanilerin anlamakta zorlanacağı konuları hiç sıkmadan, herkesin anlayabileceği seviyede, basit örneklerle, ilgiyi canlı tutarak anlatabilmesi, ayrıca tüm bunları üzerine yüklenmiş bir yük, bir görev gibi değil de, gerçekten severek ve heyecan duyarak anlatması... Gerçekten hayranlık uyandırıcı.

  • @mustafacetinozman6397
    @mustafacetinozman6397 Год назад

    Seni dinlemek huzur veriyor nokta 🙏🧿♥️🌷🧿🦅

  • @kaotikkoala5215
    @kaotikkoala5215 2 года назад +145

    Ya bu kızı izleyince içimi bir gurur kaplıyo. Yok annesi, ablası falan değilim, niye böyle hissediyorum anlamıyorum ya kjkj

    • @HK-fj8hj
      @HK-fj8hj 2 года назад +8

      Duygularıma tercüman olmuşsunuz. Dediği bir çok şeye katılmıyorum, özellikle bir yaratıcının varlığı konusuna. Ama gerçeğin peşinde oluşu, önyargısız / her fikre açık bir dil kullanması ve düşüncelerini ifade edişindeki parlaklık beni mutlu ediyor.
      ♥️♥️♥️

    • @kingofbarons4125
      @kingofbarons4125 2 года назад +9

      Çünkü insanları düşünmeye ve sorgulamaya yönlendirip ülkenin seviyesini yükseltiyor. Gönül ister ki onun gibi binlerce farklı meslekteki insan, aynı şekilde toplumun algılarının açılması için çalışsın.

    • @enginduzu
      @enginduzu 2 года назад +7

      Aynı hissi ben de yaşıyorum. Bilim ve felsefe alanında çorak olan bu topraklarda böyle bir insanın yetişmiş olması her zaman beni hayrete düşürüyor. Hem bu kadar dolu, hem bu kadar işini seven, hem de kendini bu kadar güzel ifade edebilen, felsefeyi herkese dinletebilen bir insan... Hayranlık verici.

    • @hardsoldier86
      @hardsoldier86 Год назад

      @@HK-fj8hj bir yaraticinin varlığı konusu derken ?

    • @kaotikkoala5215
      @kaotikkoala5215 Год назад

      @@ezopsecret993 felsefeden nasibini alanlar üstüne vazife olmayan konularda gelip fikir beyan etmezler, hadlerini bilirler.

  • @MrSurmene
    @MrSurmene 2 года назад +31

    Tarihi bir mekanda böyle bir söyleşi harika oldu. Katılımcıların ilgisi ve zamanın kısıtlılığı sanırım daha uzun zamanlı söyleşileri zorunlu kılıyor.

  • @aysekivrak3045
    @aysekivrak3045 Год назад

    Kendini bil! Biz bu sorunun cevabini bulmak icin burdayiz.Kendini(nefsini ) bilen ,Rabbini bilir. Bu yuzden felsefeye bayiliyorum. Bilimin her alani ,sanat,... beni coooook heyecanlandiriyor. Sayilamayacak kadar cok dille tek hakikate ulasma cabasi .Bu alanda emek veren herkes benim icin cok degerli. Herkes ayni sonuca ulasamasa da verilen emek ve bu emegi tercih edenler cok degerli. Hic birsey yapmadan baskalarinin kabullerini sorgulamadan kabul etmek hak ettigimiz degeri kendimize vermemektir.Aklim varsa kullanmak zorundayim.

    • @enisardc88
      @enisardc88 3 месяца назад

      Harika tespitler
      Sorgulanmamış hayat yaşanmaya değmez

  • @hicranoksas
    @hicranoksas 2 года назад +16

    Harika, harika, harika.... Ayakta izledim biliyor musunuz, o kadar kaptırmışım ki kendimi☺️. Sizleri Diyarbakır'da da görmeyi ne çok isterim, koşarım, uçarım resmen yanınıza ❤️.

  • @ayciim
    @ayciim 2 года назад +7

    Otokontrolün çok muazzam Dilara'cım.Beden dilin, seyirciye söz hakkı verirken olması gerektiğin de nazikçe dur diyebilişin.Her anlatımın da bilindik düşünürlerden İsimler vererek örneklendirmeler yapman muazzam.Tebrik ederim. 👏🏻👏🏻👏🏻
    Daha nice söyleşiler de, festivaller de fikirlerini, düşünmeye teşvik edici sorularını bizlerle kavuşturman dileğiyle. Sevgiler...

  • @Btlmrmr
    @Btlmrmr Год назад +2

    Bravo !!!!✨ Türkiye'nin ve biz gençlerin böyle insanlara ihtiyacı var ...

  • @zeruna-d4f
    @zeruna-d4f 7 месяцев назад

    müthiş bir hitabet abla inanılmaz akıcı bir sunum atmosfer inanılmaz

  • @angenoir4859
    @angenoir4859 2 года назад +8

    Felsefeden mezun olduktan sonra felsefeye daha fazla yöneldim sizi de buyuk bi zevkle dinledim keske bende orda olsaydim atmosfer harika ve degindiginiz konular harika felsefecilerin bu tarz söyleşilerle toplumda fark yaratmalarina bayılıyorum umarim sayımız çoğalır🖤

  • @Cemahirjakop
    @Cemahirjakop 2 года назад +7

    Konuya cok hakimsiniz notsuz konusmak süper .Çok zihin açıcı olmuş teşekkürler

  • @nilgulkakici7495
    @nilgulkakici7495 Год назад

    bilgi ve özgüven coşmuş.harikasın.

  • @erkanmerve8854
    @erkanmerve8854 2 года назад +9

    Vallahi helal olsun. Yeni takip ettiğim videolarını izlediğimiz birisiniz. Yaptığınızı pek çok kişi yapamaz. Felsefeyi bana Dücane ve sizin daha da anlamlandırdığını söyleyebilirim. Tebrikler Dilara.

  • @qwerty625100
    @qwerty625100 2 года назад +2

    TEBRIKLER DILARA!!!.
    Bu kiz harika!
    Hemen hemen butun videolarini izledim,cok begendim.Bu genc yasta bu basari,BRAVO!
    Bu ulkenin parlayan yildizi.

  • @sercantortop3947
    @sercantortop3947 2 года назад

    Düşüncelerimizin çekmecesi olmalı her dinlediğimde çekmeceler kazandırdığınız için teşekkür ederim.

  • @vuralcabuk3238
    @vuralcabuk3238 2 года назад +3

    bence bizim gibi düşünebilen bir bilgisayar yapmamız imkansız gibi, biz önce kendi bilincimizin oluşumu hakkında net bir bilgi sahibi olmalıyız. (bence bunu da başaramayacağız gibi) :) ama bütün bu güzel soruları sormayı ve anlamlandırmayı bırakacağımızda yok elbette , ayrıca yapay zeka dediğimiz şeyi üretebilirsek eğer onun tüm sorumlulukları da onu üreten kişilere ait olmalıdır. çünkü teknik olarak onu programlayan insanların kusurlarını yansıtacaktır. yani bizi bir tanrı yarattı diyelim ki. iyisiyle kötüsüyle yaptıklarımızdan sorumlu olması gereken tek kişi yaratıcımız olmalıdır. ben özgür iradeye inandığım için tanrıya inanmıyorum. bütün yaptıklarımın sorumlusu benim, aklım hala yapamadıklarımda :)

  • @asosyal6555
    @asosyal6555 Год назад

    Celal hocamın Ahmet hocaya onu öp dediği insanı dinlemek cidden gurur verici uzun yıllar başarıların devamını diliyorum Dilara 🌺

  • @bahartemurer5233
    @bahartemurer5233 2 года назад +2

    Anlatımınız çok güzel . Yayın için teşekkürler.

  • @senapples
    @senapples 2 года назад +6

    Çok güzel bir konuşmaydı ben de oradaydım 🎉 teşekkürler

  • @aliuyar6365
    @aliuyar6365 2 года назад +1

    Yayın için teşekkürler. Keşke dernek bu faaliyetin tamamını youtube'dan yayınlasa.

  • @phoenixgriffon8459
    @phoenixgriffon8459 2 года назад +2

    söyleşiyi gerçekten dinlemeyi çok isterdim. ama benim de iki noktaya parmak basmam gerektiğini hissettim. bir biyolog olarak şöyle düşünüyorum. senin de dediğin gibi dilara yapay zeka silikon bazlı bir ürünken insan karbon bazlı bir ürün. bu ürünleri kıyaslarsak eğer karbon bazlı olanın yani bizim her şeyimiz buna bağlı ve bizim her hücremiz yaşayan ve aktif konumda işlev gören hücreler kümesidir. yapay zekada aslında böylesi bir canlılık yok. hücreleri diyebileceğimiz onu oluşturan her bir parça aslında birer cansız maddeden üretilmiş bir ürün. ürün demem biraz daha sonuca yönelik bir çıkarım sergilememden bu arada.
    ayrıca burada en önemli konu bizim de kafamızı karıştıran şey şu bence. canlı dediğimiz şey nedir? canlılık nedir? bir varlığın canlı olduğunu belirleyen nedir? hemen birkaç düşünce sunayım sana. nefes almamız mı? üreyebilmemiz mi? hareket edebilmemiz mi? canlıların ortak özelliklerindeki gibi beslenmemiz mi? o zaman şunu da sorayım. peki virüsler canlı mıdır? prionlar, viroidler peki? bunlara canlı mı demeliyiz?
    burada asıl problem bir noktada canlılık meselesi. yapay zeka gerçekten canlı bir organizma mı? bizim her hücremiz işler durumdayken yapay zekada böyle bir şey yok aslında. elbette duygulanım yaratan yapay zekalar olabilir ama açıkçası insana dokunan durumlarda ben şu an için bir şey yapabileceğini düşünmüyorum. senin de dediğin gibi yapay zeka ona verileni alıyor ve değerlendirme yapamıyor. insan bunu yapabiliyor. biz kendimize verilen alıp sorgulayabiliriz ama yapay zekada henüz bu yok. bu durumda bence problem canlılığa da bakılarak çözülse de daha beter hale getirebilir olayı. çünkü henüz canlı ve canlılık problemi çözülebilmiş değil.
    ben daha da uzun yazmak isterdim ama okuyamayacağını düşünerek yazmayı burada bırakıyorum. iyi ki bu söyleşiyi yaptın. teşekkür ederim.

  • @ilkaykayaant5955
    @ilkaykayaant5955 2 года назад +1

    orada olmayı çok istemiştim malesef uzaklık sebebiyle mümkün olmadı paylaştığın için çok teşekkürler bu arada ses çok iyi canımız Dilaramız sen anlat çok anlat seni dinlemek çok iyi hissettiriyor ❤👏❤👏

  • @Okanınkitaplığı
    @Okanınkitaplığı 2 года назад +1

    Güzel bir video olmuş Pelin hanım . Diksiyonunuz anlatımınız gerçekten güzel . Videolarınız insanı düşünmeye sorgulamaya teşvik ediyor . İyi ki varsınız

  • @2302arwen
    @2302arwen Год назад

    Bu konu başlığında söyleşiler bir seri haline gelmeli. Konuşma boyunca yaptığınız iş bir sanat ki insanlar söz almadan önce son kısımda söylediklerinizi izleyip anlayanlar muhakkak kki duygulanmıştır... Personadan çıkıp varlığı tam kavramak tam da bu siyah beyazdan çıkmakla ilgili aslında. Kendine aynadan değil, kendi dışından bakmakla olabilen bir varlık-durum.

  • @GulviKomurCelep
    @GulviKomurCelep 2 года назад

    Nefis bir kafa açma söyleşisi olmuş...çok iyi geldi..teşekkür ederim.

  • @pelindilaracolak
    @pelindilaracolak  2 года назад +15

    Bölümün sorusu: Robot bir hakimin davanıza bakmasını ister miydiniz?

    • @erayozturk580
      @erayozturk580 2 года назад +5

      Daha iyi olurdu. Duygusal karar vermez en azından ve hata payı düşer. Nasılsa itiraz mekanizmaları ve robotun da denetlenme mekanizmaları olacak. Buradaki asıl soru şu: İtiraz ve denetleme mekanizmalarına da robotların bakmasını ister miyiz? Henüz ona emin değilim :d

    • @emel4547
      @emel4547 2 года назад +4

      @@erayozturk580 Ben de oyle düşünmüştüm kararları daha doğru alır, prosedürü neyse onu uygular. Ama yapay zekâda bir insan ürünü. Bu çalışmaları yapan insanlar. Bu şuna benziyor sanki ne amaçla kullanıldığina bağlı gibi. Bilimin insanlığın yararına kullanılması ya da kullanılmaması gibi birşey. O yuzden tam olarak budur diyemeyeceğim 🤷‍♀️🙂

    • @Cmeamrxn
      @Cmeamrxn 2 года назад

      This would be a real challenge to have my case, as a lawyer, been heard by a robotic judge, and even more challenging if it is not calibrated properly before the hearing😉
      Jokes aside, I think, wherever if our life the so-called artificial intelligence may take place in the near future, it will, directly or indirectly, always fail "reasonable decision test" in the course of being subject to various situations. It will depend on its creator this or other way unless the creator was not annihilated by it.

    • @aknozturk
      @aknozturk 2 года назад +1

      Eğer suçluysam insan tarafından suçsuzsam yapay zeka tarafından bakılmasını isterim zira bu yapay zekanın doğruluk katsayısını insandan daha fazla gördüğüm için bu yorumu yapıyorum @Dilozof

    • @sadikbaykara
      @sadikbaykara 2 года назад

      Evet. Kesinlikle evet.

  • @tayfunyardm9926
    @tayfunyardm9926 2 года назад +3

    harika olmuş. yeterince gelişmiş bir yapay zeka olursa neden olmasın. Çok fazla veriye sahip bütün kuralları işlemiş ayrıca içtihatta yapabilen yani yeni ve hiç karşılaşılmayan bir durumda yerinde yorumlar yapan bir yapay zeka olursa birçok insan hakimden adaletli olabilir diye düşünüyorum...

  • @ahmetbarisay
    @ahmetbarisay 2 года назад +3

    Yapay zeka bizim tanımlamamız. O da bir çeşit zeka, bizim zekamız gibi ve insanlar dışında ona yapay diyen olmayacak. Biz mi yaptık o mu bizi kendini doğurmak için kullandı, göreceğiz.
    Yaşasın tüm yeni doğacak zeka'lar!

  • @tastanakar843
    @tastanakar843 2 года назад

    Evimizin kızı gibi dinliyorum, gönlüne, ağzına sağlık.

  • @balikcilik__sevdasi
    @balikcilik__sevdasi 2 года назад

    Ülkem ve milletim adına gurur duyuyorum, bu döneme denk geldiğin için üzülüyorum. Başarılar, tebrikler.

  • @gecegelen
    @gecegelen 2 года назад +1

    son söz alan teyzenin bakış açısı çok doğru, Ian McEwan'ın Benim Gibi Makineler kitabının şiddetle tavsiye ediyorum orada da yapay zekanın bu tarz insani bir durumda nasıl tepki verdiğini okumak herkesin kafasında ışık çaktıracaktır.

  • @vtrol8686
    @vtrol8686 2 года назад

    Harikasınız yine, geçenlerde bütün podcastlerinizi dinledim onlar da süperdi.💜

  • @rahmikarakadoglu5602
    @rahmikarakadoglu5602 2 года назад +5

    22. dakikada söylenene bir itirazım var. '''Eylemlerimizde bizi motive eden şey aslında tamda sonlu zamana sahip olmamız ve onunda farkında olmamız'' Bu bir filozof için çok büyük bir laf olabilir ama nörobilimin bakış avcısından hiç bir anlamı yoktur. Motivasyon dediğimiz şey beynimizdeki dopaminerjik sistemin fonksiyonudur. Eğer bir şekilde bu sistem ketlenirse-işlevsizleşirse neyin farkında olursak olalım ''sınırlı bir zamanımız olduğu gibi'' hiçbir şekilde motivasyon dediğimiz o öznel deneyim yaşanmaz...

    • @KardeliaDerin
      @KardeliaDerin Год назад

      Rahmi bey dopaminerjik sistemin ketlenmesi kendi kendine işlevsiz olabilen, spontane olarak gerçekleşebilen birşey mi? Yoksa bunu yine başka bir insanın araç vb kullanarak yapmasını mı kastediyorsun?

    • @rahmikarakadoglu5602
      @rahmikarakadoglu5602 Год назад +1

      @@KardeliaDerin konunun bağlamına sadık kalabilmek için '''Eylemlerimizde bizi motive eden şey aslında tamda sonlu zamana sahip olmamız ve onunda farkında olmamız'' söylenen bu söylevi buraya almak zorundayım. Dopaminerjik sistem en arkaik tek hücreli hayvanlardan en gelişmişi kabul edilen insana kadar bütün hayvanların eylemlerinin arkasındaki mekanizmanın temel bileşenidir. Dolayısıyla ''sonlu zamana sahip olmamızın ve onunda farkında olmamızın bizi harekete gecirdiğini'' söyleyemeyiz. Olsa olsa bazı eylemlerimizi analiz ederken davranışlarımızı gerekcelendirebilmek icin bir arac olarak kullanışlıdır. Sorduğunuz soruya gelince kısa cevap: Dopaminerjik sistem bizim bilinçli erişimimizin dışında calışan bir mekanızmadır ve bir uyaran olmadan kasıtlı-istencli- olarak aktive edemeyiz. evet spontane olarak aktive olmuş gibi deneyimleyebiliriz ama aslında sistemi tetikleyen mutlaka içse yada dışsal bir uyaran vardır.

  • @bayramgorel7069
    @bayramgorel7069 2 года назад

    Anlatım tarzıyla düzgün konuşması ile bir numara dilozof

  • @soundofreva
    @soundofreva Год назад

    Teknoloji, insanın doğaya doğurup hayırlı mı hayırsız mı olacağını kestiremediği bir evlat gibi gerçekten.
    Ayrıca emsal kararlarla geliştirilen bir yapay zeka gayet adli kararlar verebilir. Hatta en yararlı olacağı toplumsal konu adalet olabilir diye düşünüyorum.

  •  2 года назад

    Seni dinlerken izlerken çok gurur duyuyorum 🥰 yıllardır aynı hisle

  • @erdogankarakoc955
    @erdogankarakoc955 2 года назад

    Harika bir konusma olmus ya, hayranlikla dinledim ve zihnim daha da acildi.... Sorular. sorular, cevap arayan sorular ve bunlara mükemmel bir yaklasim..Tesekkürler Dilara...

  • @SibelKöse-z2i
    @SibelKöse-z2i Год назад

    Teşekkürler

  • @mrv6774
    @mrv6774 2 года назад +2

    Gerekli materyaller varsa elimde tabiki yapay zekanın davama hakimlik yapmasını isterim. Ama dünya hayatında yüzlerce durum var. Elinde somut kanıtların yoktur ama haklısındır. Karşındaki hakimin geçmiş fiziksel ve duygusal deneyimleriyle empati kurup bir ihtimal de olsa senin lehine karar vermesine muhtaçsındır.

  • @peymanehuseynzade2927
    @peymanehuseynzade2927 2 года назад

    felsefeden çok korkuyodum ama ve de lakin seni tanidiktan sonra felsefeye aşık oldum adeta 1 yılı aşkın süredeirki seni izliyom iyiki varsın🥰😍

  • @erhandongel2944
    @erhandongel2944 2 года назад +4

    Başarılı sunumunuz icin tebrik ederim. Soru soran konukların aksine yapay zekanın eğitim, hukuk ve hatta ülke yönetimi alanlarında insandan daha başarılı işler çıkarabileceğini düşünüyorum, yeterki doğru parametreler ve teknolojik yenilikler ile desteklenmiş olsun. Sizce duygusal yada egosantrik hüküm vermek doğru ve haklı mıdır? Ben bundan emin değilim.

  • @tubadal5783
    @tubadal5783 Год назад

    Zekanız, cesaretiniz ve en önemlisi çalışkanlığınız gurur verici.. Ancak siz farkında olmadan arkanızdaki gazeteci tarihi esere bastı😢

  • @ahmetakbey2701
    @ahmetakbey2701 2 года назад

    an itibari ile 919 begeni ve 109 yorum,türkiye'de felsefeye ilginin arttıgını biliyorum(kitap satışları vs.)bence bu,ülkenin geleceği adına sevindirici.dilaraya da teşekkürler bakam,çalışkan bu kız👍

  • @girisimciogretmenilgin
    @girisimciogretmenilgin 2 года назад +10

    Yapay zeka, biraz demokrasi gibi... İnsanlık kendini erdemli bir şekilde geliştirirse ikisi de insancıl olarak kendini geliştirebilir. Güzel bir söyleşi olmuş. Karşı çıkanların aksine, maalesef yapay zeka her şeyi öğreniyor...

  • @tuncerdabanl5515
    @tuncerdabanl5515 Год назад

    Peki neden siborgları yaratan insan zekasının yaratma yeteneğini veren insanın mükemmel tasarımını ve Assoss da gördüğünüz deniz, yeryüzü, atmosfer, kuşlar, güzelliklerin Mars gezegenine göre yaşanabilir yer tasarımını kimin yaptığına dair felsefeyi ne zaman konuşacağız? Ya da tüm bunlar yok gibi sadece bize öğretilen felsefe doğrultusunda düşünmeye devam mı edeceğiz?

  • @dilberex
    @dilberex 2 года назад +1

    Harika bir sunum ve hitap tarzı..

  • @graufox
    @graufox 2 года назад +4

    Bir süredir takip ediyorum sizi ve sayenizde oldukça bilgileniyorum. Bunun için teşekkür ederim fakat bazı noktalarda sizinle ve izleyicilerle uyuşmadığımızı düşünüyorum.
    1. Yalnızca iki ihtimalden bahsettiniz. Ben bunun sebebini anlayamadım. Neden yapay zekaya tamamen bir işi bırakmak yerine, o yapay zekanın yaptığımız işlere yardımcı olmasını veya o yapay zekaya bir işi tamamiyle bırakacaksak, onu denetleyecek bir mekanizmaya sahip olmayalım ki? Ben bunun tam olarak üzerinde durulmadığını düşünüyorum çünkü söylenenin aksine insanların, kendilerini tamamen başka bir varlığa teslim etmek isteyeceğini düşünmüyorum.
    2. Bir hanımefendi aslında orada içgüdüden bahsediyor. Hırsızlık yapan bir çocuğu disipline göndermemekle, o çocuğun hayatını kurtardığını söylüyor. Bu gayet saygı duyulası bir davranış fakat neticede yapay zekanın, bu içgüdülere sahip olamayacağını belirtiyor. Ben buna kesinlikle katılmıyorum. Bugün yapay zeka, insanlıktan besleniyor. Şu an ki durum ile yarın aynı olmayacaktır. Yani demek istediğim şu, yapay zeka da bir gün insansı içgüdülere sahip olabilir. Bu tamamen bizim teknolojimize ve yeteneklerimize bağlı bir durum. Ona, bunu da öğretebiliriz.
    3. Yapay zekanın sanat yapmaya ihtiyacı olmayabilir demiştiniz. O açıdan bakarsak, yapay zekanın hiçbir şeye ihtiyacı yok çünkü biz ona hangi amacı verirsek, onun o amaç doğrultusunda ihtiyaçları olur.
    Bağımsız bir örnek vermem gerekirse, "Stockfish" veya "AlphaZero" birer satranç yapay zekaları. Dolayısıyla bu yapay zekaların satranç oynayan insanların maçlarını kendi veritabanına atmaya, kısacası satranca ihtiyaçları var. Stockfish, bir yapay zekadan beklenildiği üzere doğru hamleleri bulur, taş fedası yapmaz ve oyunu kazanmaya çalışır. Stockfish'ten 9 yaş küçük AlphaZero ise beklenmeyen bir şekilde, düşününce mantıksız gibi görünen fakat tıpkı bir insan öngörüsüne benzer bir şekilde taş fedası yapar ve oyunu Stockfish'e karşı bile (Stockfish'e karşı bile diyorum çünkü Stockfish, içerisinde çok daha fazla kombinasyon barındırır) kazanır. Bu, o yapay zekaya başta insan yoluyla, sonrasında ise makine öğrenmesi yoluyla kazandırılır. Umarım yorumu görür ve aklımda ki bu soruları cevaplarsınız. Tekrar teşekkürler.

  • @serhatoz
    @serhatoz 2 года назад +3

    Teşekkürler.

    • @pelindilaracolak
      @pelindilaracolak  2 года назад +3

      AA BÖYLE BİR ŞEY Mİ VAR? :) Teşekkür ederim.

    • @serhatoz
      @serhatoz 2 года назад +1

      @@pelindilaracolak evet 😊. Sizin için daha önce de kullandım, fark etmemișsiniz demek☺️❤️🙏

  • @oykuyetkin
    @oykuyetkin 2 года назад +4

    İnsan ve yapay zeka arasındaki en önemli farkın 'sezgi' olduğunu düşünüyorum ki bu da insanın varoluşu dolayısıyla doğuştan getirdiği bir özellik; agılaması ve kavraması oldukça karmaşık olan belki de hiçbir yapay zekanın sahip olamayacağı bir 'nitelik' diyebiliriz. İnsanın bu sezgi denen şeyi tanımlayamayacağı için kodlayamacağını ve yapay zekanın her daim bu sezgi denen varoluş doğasından yoksun kalacağını düşünüyorum. Belki de yapay zekaya o 'metal soğukluğunu' veren şey de budur. Doğru ve yanlış'ın yerine sadece sezinleyerek algıladığımız 'sıcak ve soğuk' niteliklerini düşündürüyor bana hep.

  • @korojthotoyja6018
    @korojthotoyja6018 Год назад

    Güzel ortam

  • @rehberberkmert4322
    @rehberberkmert4322 2 года назад

    Çok güzel bir sahne performansı. Tebrik ederim 👏👏👏

  • @Onelife48
    @Onelife48 2 года назад +1

    Aklıma ektiğiniz tohumlar için minnettarım 🙏💕

  • @selahattinpoyraz9943
    @selahattinpoyraz9943 Год назад

    Güzel 👍

  • @rehberberkmert4322
    @rehberberkmert4322 2 года назад +1

    Yapay zekadan bizi ayıran en önemli farkın bizlerin sinirlerden oluşmuş varlık oluşumuzdur. Buda hissetmeye yol açmaktadır. Makineler bizden daha iyi hesap yapabilir, analiz edebilir, kendisinin biçimlendirilmesiyle karar verebilir. Ancak hiçbir zaman hissedemeyecekler. En fazla his taklidi yaparlar.

  • @aylinhaziquliyeva8485
    @aylinhaziquliyeva8485 2 года назад +2

    Emeğinize sağlık🌸

  • @yurdagulgizemeken6669
    @yurdagulgizemeken6669 Год назад

    harika bir söyleşiydi. çok teşekkürler :)

  • @uzayastronomi
    @uzayastronomi Год назад

    22:01 Mükemmel bir bosch reklamı olabilirmiş aslında :)

  • @leylaklnc3027
    @leylaklnc3027 2 года назад

    Çok güzel bir söyleşi teşekkür ederim

  • @ismailaricioglu
    @ismailaricioglu Год назад

    Sonsuz yönlerde yönelimli doğan sağlıklı bir insan, sahibi olduğu bu özü büyüdüğünde o ya da bu sebeple (kültürel, travma vb) eksilip kısıtlanıyor.
    Kısıtlı bir yöne yönelimi olan yapay-zekâ ise (çünkü yaratıcısı olan insan artık kısıtlı bir öze sahiptir) bu kısıtlı açı içerisinde sonsuz açılarda çok yüksek hızlarda işlem yapabiliyor. Yani sadece ilgili skala aralığında yüksek çözünürlü bir veri yaratıp, sunuyor. Yani bir gün, yapay-zekâ başka bir yapay-zekâyı yaratırsa ikisi arasında ki fark birbirlerini tamamlayıcı ve kapsayıcı olmalı diyebilirim. Tıpkı bizim bu durumumuz gibi.

  • @semihcorbaci
    @semihcorbaci 2 года назад +4

    Sizi orada yüz yüze dinlemek isterdim. Harika bir konu ve muazzam bir mekan. Tebrikler!

  • @hasansen9375
    @hasansen9375 2 года назад

    Doğallığın, doğal düşünce ve doğal zekanın önüne yapay zekaya daha hayran kalmış adeta kutsuyorsan buradan geriye dönüp tekrar düşünmek lazım gelir.

  • @rehberberkmert4322
    @rehberberkmert4322 2 года назад +1

    Yakın bir gelecekte yapay zekalı robotlar özellikle mesleklerde kişilerin işini yapmalarını çok kolaylaştıracaklar. Adeta dijital asistanları olacak insanların. Mesleki problemleri çözmede onlardan çok fazla yararlanılacak.

  • @emremete2506
    @emremete2506 2 года назад +1

    Robotlar hakkında bir hikaye yazıyorum. Onların felsefesini ele alırken yaklaşık 4 asır sonrasına gittim. İnsanlığın çöküşü olarak görüyorum. İyi ya da kötü olacak bir şekilde. İnsanlığın etiği ile onların duygusuzluğu ortaya iyi hikaye çıkartacak.

  • @eminciftci.
    @eminciftci. Год назад

    29:51 Değerli seramik sanatçısı. Selam. Hayır çok daha eski... Dolní Věstonice Venüsü olarak bilinen MÖ 29.000-25.000 yıllarına (Gravettiyen endüstrisi) ait seramik Venüs heykelciği bulundu. Sevgiler

  • @nitupoyzo8091
    @nitupoyzo8091 Год назад +1

    En temel sorular:
    " İnsan'ın üretimi olan "Şey" de, "İnsan" gibi öleceğini bilecek mi ve "İntihar" edebilme kabiliyetine sahip olacak mı? "
    " "Tanrı"- "İnsan" - " İnsan'ın üretimi olan "Şey" " üçlemesindeki "ilişkiler", birbirlerine ne kadar benziyor? "
    ve
    ve
    ve
    ..

  • @samhal4753
    @samhal4753 2 года назад

    Tüh kaçırdım ,yakındım oraya aslında haberim olsa çok isterdim Asos'ta bulunmayı..

  • @gokhangurbetoglu2586
    @gokhangurbetoglu2586 2 года назад

    Teşekkürler... videoyu yüklediğiniz için. Keşke diğer konuşmucılarıda dinleme şanbımız olsaydı. Derneğe iletmek mümkün mü bu videoları sitelerinde yayınlayabilir mi? Sizi dinlemek çok güzeldi...

  • @suat7356
    @suat7356 2 года назад +1

    Hocam bence modern insan yapay zekayı hayatta kalma içgüdüsünden yaratmıştır tıpkı eski insanların mitsel varlıkları yarattığı gibi. Yapay zeka aslında biziz belki bu doğadaki evrimsel süreçte olmayabilir ama belkide bilincin evrimi bu şekilde ilerliyordur

  • @enginkaymak1106
    @enginkaymak1106 2 года назад

    Merhaba Hocam şu an en son soru ve sizin cevabınızı dinledim aslında tamamını dinledim en soru ve cevap çok anlamlı idi şu an yapay zekanın öğrenme algoritması içinde bulunduğumuz yüz yıl için endişe verici boyutta yapay zeka 1940-1950 lerde icat edilmiş olsa idi ne olurdu ilaveten yapay zekanın tabu ları var mıdır veya olacak mıdır Teşekkürler

  • @yazyaz2032
    @yazyaz2032 2 года назад

    Bende oradaydım,çok güzeldi.Hatta sonda sarılmıştık Dilara abla🥲💗

  • @yusuferdal9543
    @yusuferdal9543 Год назад

    İnsanı makineden ayıran şey insandan insana degisen zaaflar ve kusurlardir...

  • @nesimiyasar4274
    @nesimiyasar4274 Год назад

    👏👏👏

  • @rehberberkmert4322
    @rehberberkmert4322 2 года назад

    Gerçekten düsünce ve kanaatlerimizi sarsan sorunsallar var bu konu içinde

  • @munevveryilmaz6690
    @munevveryilmaz6690 Год назад +1

    Dinledikçe kendimi başka yerlerde hissediyorum

  • @slymnyvz
    @slymnyvz 2 года назад

    Teşekkürler dilara .

  • @iskendersay6446
    @iskendersay6446 2 года назад +1

    Alanıma yakın da olduğundan cerrahide robot hatalarını değerlendirirken faili bulma çabasının anlamlı olmadığını düşünüyorum. Halihazırda girişimsel işlemlere hazırlanırken elimize verilen yazılı komplikasyon risklerini, sorumluluklarımızı vs okumadan kabul ediyoruz? Buradan robot etiğine geliyoruz :) Ve bunun da bir robot etik kurulu olacaktır diye düşünüyorum! Bugünün klinik araştırmalar etik kurulundan daha hızlı değerlendireceği bence kesin! :) Her neyse, lakin mükemmel olmayan bir insan zihninin-mükemmelliği neyin tanımladığına bağlı olarak mükemmel -komplikasyonsuz olması tanımlasın bunu da- bir robotik cerrahi deneyimi sağlaması olası değil. Bu yüzden robotik cerrahi bize girişim sürecini insan hatasından-literatürde human error- arındırdığını değil, minimale indirdiğini gösteriyor olabilir ancak. Benim fikrim tabi bu, yanlış da olabilir.

  • @td-gd7yk
    @td-gd7yk Год назад

    Nefs ve nefes.

  • @ahmetege2738
    @ahmetege2738 5 месяцев назад

    Resimlerin hepsini bilmenin sevinciyle beraber olayı bir adım daha öteye taşıyarak yapay zekadan bu resimlerin faili hakkında tahminde bulunmasını istediğimde, 1. yapay zeka, 2. insan ve 3. şempanze olacak şekilde cevap verdi. Kendi ürettiği sanatı tanıyamayan bir sanatçı olarak yapay zekaya da burdan selamlar, dünyayı ele geçirmeyin ltfn :(

  • @nazannazan171
    @nazannazan171 2 года назад

    Teşekkür ederim..

  • @turgutkaya9985
    @turgutkaya9985 2 года назад

    Merhaba. Yapay zeka, Görsel sorunuzda sanırım birşeyler eksik kalmış. İnsanın yaptığı resimde, etkileşim var, veya yapay zeka iki resimden etkilenmiş. Tam bilemiyorum, ancak ilk resmi şempanze'nin yaptığını, emin bir şekilde ifade edebilirim. Sanırım doğru tanımda bulunabilmek için, sabit olanı anlamak veya anlatmak gereklidir diye düşünüyorum. Aksi halde çıkan sonuçlarda yüksek oranda yanılgılar meydana gelecektir. Ve bu soruyu soranı zor durumda bırakır. Sağlıklı veri alamaz!!! Soruları sorarken bilmece gibi değil. Mantık çerçevesinde sorulması gereklidir diye düşünüyorum. Umarım sölerimi ukelalık olarak nitelendirmezsiniz. Yaptıklarınız gayet güzel ve başarılı, devamını diliyorum. Hoşçakalın. Bu arada hayatında ilk okul dışında eğitim almamış birisi olarak beni değerlendirirseniz çok sevinirim. Kendi kendimi eğitmeye çalışıyorum. ☺️

  • @td-gd7yk
    @td-gd7yk Год назад

    Sadece insanı insan yapan bilinç zeka akıl değil. Sadece zihinsel gönül (nefs)

  • @pnraygnn
    @pnraygnn 2 года назад

    Kanalda Pozitivizmi, August Comte'u işleyen bir video var mı?

  • @cemmizrak1455
    @cemmizrak1455 2 года назад +1

    Yapay zekaya kendi ölümü zamanı öğretilir ise sonuç ne olur merak ediyorum

  • @musamirik
    @musamirik 2 года назад

    Güzel sohbet

  • @maximilyen
    @maximilyen 2 года назад

    Vayy bu kız süper dostum.

  • @CasiusCebel
    @CasiusCebel Год назад

    25:00'dan öncesi için diyorum; sorunu alımlayıcılar açısından tanımlayıp, nihayette "sanat eylemi" (yani sanatçılar) açısından çözümler gibi oldunuz. Gibi oldunuz... Çünkü, aslında o, onun yanıtı değil... Nihayetteki çözümleme, başta sorulan sorunun yanıtı değil! Sorunun öznesiyle yanıtın öznesi aynı değil! Günümüzde "müşteri" rolünü çoktan kazanmış/kanıksamış sanat alımlayıcıları (buradan sanat endüstrisi bağlamına kapı aralanabilir ve Adorno'dan Benjamin'e vs yolculuklar yapılabilir, ama o ayrı konu) açısından sanat eserini kimin ürettiği biraz daha ikincil bir mesele... Müşterileşmiş sanat alımlayıcısı, o anda aldığı hazla ilgilenir... Bir doz madde aşılamaktan farkı, çok ama çok fazla değil bence. Öte yandan sanatı yapan açısından baktığımızda, evet o, varoluşsal nedenlerle gerçekleştirilen bir eylem... Bu yüzden, santçılar açısından bakıldığında, yapay zekanın sanat eseri üretebiliyor olması, benim sanat icra etmemle ilgili tatmin edici bir durum olmayacağından, ben sanat eylemime tabii ki devam edeceğim... Ama ne yazık ki müşteriler ve sanat satıcıları (!) sanatçıların canına okuyacak ve daha sonra bazı dilbazlar ve kalemşörler bu konuda, birkaç farklı dilden devşirilmiş terimlerle bezemiş karmaşık yazı ve konuşmalarla methiyeler dizecekler; yeni bir çağ ilan edilecek... vs vs... :)

  • @iremsu8090
    @iremsu8090 2 года назад

    bu kız harika ya!

  • @panda_invention1810
    @panda_invention1810 2 года назад +1

    11:55 bi anlamlı bi anlamlı, sorma gitsin 😪

  • @td-gd7yk
    @td-gd7yk Год назад

    Dünya varlığında insanın kurtuluş tek şartı yayılım ve dağılım . İnsanın yokluğunda ki tek şart kimyamet günü tartıştığıniz her şeyi size apaçık şekilde göstereceğim ayeti.

  • @1turk1938
    @1turk1938 2 года назад

    Keşke yakından tanısaydım sizi

  • @DarkJusticeTR
    @DarkJusticeTR Год назад

    Resimleri ben de doğru tahmim ettim çünkü bazı detaylar mevcut. Yapay zekanın resmi fazla düzgün, dik çizgiler var. Şempanzenin resmi ise tam tersi hiç düzgün değil, olmaması gereken parmak lekeleri var. Aşırı düzgünlük ve sakarlığın arasında da insan duruyor.

  • @MahmutG
    @MahmutG Год назад

    👋👋👋

  • @nilsu5591
    @nilsu5591 2 года назад +3

    26.30 kareli gömlekli çocuk bul beni

  • @kerimmoral
    @kerimmoral 2 года назад

    Ahmet hocaya ortak yayın teklif edecektiniz, kabul etti mi? 🥺

  • @td-gd7yk
    @td-gd7yk Год назад

    Ya bu zeka yoktur aslında. Sadece iş vardır. Zekasiz insanda iş yapabilir. Zeka aslında bir tercih zamanı.

  • @myvslr-kisiselblog
    @myvslr-kisiselblog 2 года назад +1

    Pelin hanim hocam literature yeni bir deyim kazandirmissiniz ayak basmak😅😅

  • @chulpanaktash4604
    @chulpanaktash4604 Год назад

    Neden yapayzekanın sanatçı ya da hukukçu olması durumu konuşuldu?
    Sanatı tüketen durumunda neden konuşulmadı. Cyborglar acaba evlerde mi yaşayacaklar, acaba evlerine sanat eseri ya da fotoğraf asma, bulundurma istekleri olacak mı ?
    Bu sorulara cevap aramak onların bilince , benliğe sahip olup olmadıklarını daha iyi cevaplamaz mı ?

  • @oguzacar4379
    @oguzacar4379 2 года назад

    "00.52de düşünebiliyor musunuz" dedi.

  • @MrBaran.cakmak
    @MrBaran.cakmak Год назад

    His kalbimiz vicdan aşk sorgulama düşünme bizi insan yapan özeliklerden bazıları ve bu özelikleri robota aktarsak öğretsek veya kendileri öğrense aşık fln olsa insanlığın içine giricek çok büyük ihtimale . Bide şöyle bir düşüncem var robotik organlar daha verimli olmazmı insanlık organlarımızı güçlendirmek. Veya zihnimizi gelişmiş robotlara aktarsak ölümsüz olmazmıyız peki bunu yaptığımızda yene biz olurmuyuz çünkü ölüyoruz geriye kalan aklımız aklımızıda yeni vücuda yüklüyoruz bence fark etmez ama
    Ne kadar doğru aktarım olacağını bilemeyiz farklı biri olarak yene doğa biliriz demek istediğim dünya artık değişiyor herşey sanal ve robotik olucak bizim ülke çok geride olduğu için böyle şeyler düşünmeye görmeye alışık değil
    Dünyanın sonunu veya başını getire bilir iyi amaçlar için kullanıla bilir doktorluk hakimlik üretim için yiyicek kıyafet üretimler içinde kulanila bilir fabrikalarda zaten mevcut . Ama bunu kötülük için de kullanabilirler buda madolyonun diğer yüzü silahlı robot katil robot asker robot geliştirilmiş askeri robot savaşlarda robotlarda kulanila bilir insanlar birbirine zulüm edebilir çok değişik konular insanlığın aptalıgi herşeyi yapabilir