האם לפתוח חברה בע"מ או עוסק מורשה

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 сен 2024
  • האם יש טעם לפתוח חברה בע"מ או עדיף להשאר בתור עוסק מורשה?
    מידה נוסף באתר:
    www.levyfinanc...
    האם לפתוח חברה בע"מ או עוסק מורשה?
    חושבים להקים עסק חדש? מתלבטים בין רישומו כעוסק מורשה ברשויות המס או כחברה בע"מ אצל רשם החברות? לפני שאתם מחליטים על רישום זה או אחר, כדאי שתקראו את השורות הבאות.
    ההגדרות של עוסק מורשה וחברה בע"מ
    עוסק מורשה הוא עסק שנמצא לרוב בבעלות של אדם אחד, אם כי לעיתים יותר. על פי חוק, עוסק מורשה חייב להוסיף אל עלות שירותיו מס ערך מוסף (העומד נכון להיום על 17%), ורשאי לקזז את המע"מ בגין תשומות הקשורות ישירות להכנסות העסק (זאת, בניגוד לעוסק פטור). המיסוי על העסק נעשה באופן ישיר ובעליו נושאים באחריות מלאה, לרבות במקרה של כישלון עסקי וחובות, אז ניתן לדרוש את החזרתם גם מנכסים פרטיים שלהם.
    לעומת זאת, חברה בע"מ היא ישות משפטית העומדת בפני עצמה, ומכאן שמתקיים בידול בינה לבין הבעלים שלה. דהיינו, במקרה של חובות הם שייכים לחברה ולמי למי שמחזיק במניותיה. הדבר מקנה ביטחון והגנה מפני פגיעה בנכסים אישיים במקרה של פשיטת רגל, אם כי ישנם סייגים לעניין זה בדמות הרמת מסך. החברה עובדת על פי תקנון שמסדיר את היחסים בינה לבין בעלי המניות, וכן בין בעלי המניות לבין עצמם, וכמובן שהתנאי לקיומה הוא רישום אצל רשם החברות.
    כמה הבדלים בין עוסק מורשה לחברה
    מלבד ההבדל המשמעותי שצוין לעיל, ישנם עוד הבדלים רבים בין עוסק מורשה לחברה בע"מ. כך לדוגמא, חברה בע"מ נדרשת להנהלת חשבונות כפולה ולהוראות ניהול ספרים יותר מורכבות, דבר המתבטא בעלויות ראיית החשבון והנהלת החשבונות שלה. מצד שני, בעוד עצמאי מחויב בתשלום מס על כל הרווחים של העסק (כלומר ההכנסה החייבת לאחר קיזוז הוצאות, נקודות זכות וכדומה), הרי שחברה בע"מ ממוסה רק על תלושי השכר והדיבידנדים שהוציאה. יתרה מכך, בעוד המיסוי על עצמאיים יכול להגיע עד ל- 50% כתלות בגובה ההכנסה החייבת ובפרמטרים נוספים, הרי שנכון לשנת 2018 חברות חייבות במס של 23% בלבד. עוד הבדלים הם שחברה בע"מ חייבת בתשלום אגרה שנתית לרשם החברות שנעה לרוב בין 1,000 ל- 2,000 שקלים, וגם מורכב יותר להקימה ולפרקה (זהו תהליך ארוך), בעוד עוסק מורשה אינו חייב באגרה ויכול להירשם או לסיים רישום בצורה מהירה. מאידך, חברה בע"מ עשויה ליהנות מהכרה של עד מאה אחוזים בהוצאות הרכב, בעוד לעוסק מורשה מכירים עד ארבעים וחמישה אחוזים, וישנם הבדלים נוספים.
    מה כל זה אומר לגבי ההחלטה?
    ראשית, אם קיים מרכיב מסוים, ובוודאי מרכיב גדול של סיכון בעסק שאתם מתעתדים להקים, הרי שישנה עדיפות להתאגד כחברה בע"מ בזכות ההגנה הנובעת מאחריותכם המוגבלת. בעיקרון, כל עוד פעילותכם נעשית בתום לב ואתם מגישים את כל הדוחות המתחייבים לרשויות המס כחוק, תיהנו מהגנה זו המבדילה בין חייכם אישיים ובין העסק עצמו.
    יתרון משמעותי נוסף של חברה בע"מ, הנוגע לפן הפיננסי, הוא שתוכלו ליהנות מיותר ניכוי של הוצאות לעומת עצמאי וממרחב עדיף של תכנוני מס. במילים פשוטות: תרוויחו יותר על אותו המחזור וההוצאות לעומת עוסק מורשה. יתר על כן, ככל שאתם מתכננים להשאיר רווחים בחברה על השקעות, רכישות, מתן אשראי ללקוחות וכדומה - כך המס שתשלמו יקטן באופן כללי וביחס לעוסק מורשה.
    מצד שני, יש לזכור שהעלות של הנהלת חשבונות כפולה, המחייבת חברה בע"מ, יכולה ליותר מ- 20 אלף שקלים בשנה. נקודה זו יכולה להתגלות כמהותית ואף להטות את הכף לעבר עוסק מורשה אם מחזור ההכנסות הצפוי אינו כה גבוה. מצד שני, אם מחזור ההכנסות צפוי להיות מעל הסכום המחייב בהנהלת חשבונות כפולה בכל מקרה, הרי שהבחירה בעוסק מורשה יוצאת בהפסדה. הסכומים המחייבים בחוק בהנהלת חשבונות כפולה משתנים מעת לעת, ובפרט משתנים בין תחומי עיסוק שונים.
    בשורה התחתונה, השיקולים המרכזיים שיטו את הכף הם שיעור מחזור הרווחיות שאתם צופים לעסק (ככל שהוא גדול יותר כך עדיף להירשם כחברה בע"מ), העלות החודשית של חברה בע"מ, והרצון להגנה הנובעת מאחריות מוגבלת.
    לפרטים נוספים בנושא ולמידע על הייעוץ העסקי והכלכלי שלנו, פנו אלינו בטלפון 035377088

Комментарии • 1