Multumim Cosmin, foarte frumos din partea ta sa iti investesti timpul pentru ca romanii sa inteleaga mai bine principiile hidraulice ale instalatiilor de incalzire sau racire. Am zis multumim si in numele celor 1414 persoane care au vizualizat acest material! Toate cele bune!
Foarte bine! Bravo! Un sfat pentru imbunatatirea calitatii filmarii: Pentru a avea cat mai putine defocalizari ale camerei de luat vederi fie trebuie sa imbunatatiti sursa de lumina sau sa o setati pe focalizare manuala.
Salutare, Adrian. Si eu iti multumesc pentru apreciere si pentru gandurile frumoase, de asemenea multumesc tuturor celor care urmaresc canalul meu RUclips. Va salut cu respect si va doresc o zi excelenta!
Salutare...urmaresc cu atentie "emisiunile"tale si consider ca sunt foarte bune si de folos la multa lume. La prezentul video cred ca s a strecurat o gresala la min.11 unde zici ca in zona inferioara a zonei de randament pompa intra in cavitatie cu robinetul deschis maxim , cred ca asta se intampla in zona unde robinetul este inchis( zona superioara cu curbei). Mult succes si la cat mai multe prezentari!!
Multumesc pentru comentariu, dar ceea ce am spus este corect. Cavitatia apare in conditii de debit excesiv, deci cand robinetul este deschis la maxim, adica in partea inferioara (din dreapta) a curbei. Vezi pct 3) mai jos: cand punctul de functionare a pompei este foarte in dreapta pe curba, link-ul: blog.craneengineering.net/what-is-pump-cavitation Possible causes of suction cavitation:1) Clogged filters or strainers 2) Blockage in the pipe 3) Pump is running too far right on the pump curve 4) Poor piping design 5) Poor suction conditions (NPSH requirements)Te invit sa vezi si link-ul: accendoreliability.com/dont-run-centrifugal-pumps-end-curve/ , unde se precizeaza acelasi lucru: pompa nu trebuie sa lucreze pe portiunea din limita dreapta a curbei datorita cavitatiei: The pump curves suddenly stop at the right end of each curve.Beyond the end of the curve, the pump manufacturer is advising that the pump cannot be safely operated.Trying to run a pump off the right end of the curve will result in pump cavitation and eventually destroy the pump.
Traduc ceea ce mi - ai sugerat : " Posibile cauze cavitatie: 1. Filtre infundate 2. Blocaje in tevi 3. Pompa functioneaza in afara curbei de functionare 4. Proiectarea necorespunzatoare a conductelor 5. Conditii de aspiratie slabe" Deci punctele 1,2,4 si 5 simuleaza un robinet inchis sau strangulat( redus). Chiar ca- ti respect profesionalismul raman , in urma experientei din instalatiile industriale, la convingerea ca orice reducere / inchidere a fluxului hidraulic inaintea sau dupa o pompa ( aspiratie sau refulare) duce la cavitatie in pompa respectiva. P.S. punctul 5 se aplica perfect la turbinele hidraulice tip Kaplan sau bulb. Chiar daca avem pareri divergente in punctul asta oricum urmaresc cu interes canalul dvs. si-l urmaresc cu placere Cu stima, Dan
Cavitatia se poate produce numai daca inchizi partial sau total robinetul situat IN AMONTE (adica inainte) de pompa, pentru ca reduci presiunea in aspiratia pompei si se creaza conditii de vaporizare in pompa; daca inchizi partial un robinet IN AVAL (dupa) pompa nu ai cavitatie. De aceea in foile de manevra de la statiile de pompare se specifica ca reglajele si modificarile de debit se fac INTOTDEAUNA din robinetul de dupa pompa, NICIODATA pe cel din fata pompei - tocmai pentru a evita cavitatia. Indiferent daca exista sau nu un robinet , ideea exemplului din film e ca pompa trebuie astfel aleasa incat punctul de functionare al acesteia sa nu fie pe portiunile extreme ale curbei: prea aproape de axa OY (H) - functionare instabila - sau de axa Ox (Q) - cavitatie. Iar cavitatia se produce numai in partea dreapta extrema a curbei, la debit excesiv de mare ("running TOO FAR RIGHT on the pum curve") si ori de cate ori scade nepermis de mult presiunea in aspiratia pompei (tevi partial obstructionate, filtre colmatate, conducte proiectate necorespunzator si care genereaza pierderi mari de sarcina hidraulica inainte de pompa, robineti situati INAINTE de pompa inchisi partial sau total etc).
Salutare D-el Cosmin am o, centrala HDH Bavaria combustibil solid (lemn, cărbune) am 70, 8 m coloana teva tur-retur 10 calorifere 3 - 1m 4-80cm 1 - 60cm doua port prosop. Am achiziționat 2 pome circulare Dab Evosta 2 40/70/130 1" M230/50-60 capacitatea de 3, 6mch înălțimea de pompare 7m. Va rog să-mi spuneți dacă este ok ca, și pompa de retur și pentru bypass și pe ce trapa. Mulțumesc frumos pentru răspuns.
Bună ziua, Pompa principală o puteți seta pe PP2 (regim proporțional, treapta medie), iar cea de bypass pe PP1 (minim). Aerisiți bine fieare radiator și echilibrați hidraulic instalația din robinetul de retur al fiecărui radiator (chemați un instalator).
Bună ziua! Am o pompă de căldură cu serpentină in pământ. Serpentina are o lungime de 400 m, iar țeavă este de 32. Pentru recirculare am o pompă IBO 25/120/180 - 160 l/min h=12 m. Pentru funcționarea normală a pompei de căldură trebuie un debit de 1,7 m³/h. La care din cele 12 moduri de funcționare setez pompa de recirculare pentru un debit de circa 1,7 M3/ h? Deferența de nivel în sol circa 4m
Bună ziua, vă recomand să contactați un proiectant de sisteme cu pompe de căldură sol-apă; acesta va calcula înălțimea de pompare necesară pe baza pierderilor de sarcină hidraulică din bucla subterană (cel mai probabil aveți soluție de glicol, nu apă), de asemenea va verifica/calcula debitul necesar, rezultând astfel punctul de funcționare al pompei (sau domeniul de funcționare = o plajă de parametri). Apoi veți vedea pe ce curbă sau regim trebuie să setați pompa (apropo, eu nu am găsit caracteristica acestei pompe pe internet). În general, partea hidraulică a sistemelor cu pompe de căldură necesită proiectare/calcul specializat, nu doar estimări. Și aveți glicol, nu apă.
salutare. la o centrala pe peleti am 5 calorifere. pompa este 25-60-180. din calcule facute dupa acea schema imi reies H=1.96. pompa este pe treapta 1 are 3.5 mca. mai pot reduce debitul din robinetul de dupa pompa, cel care este la intrarea in centrala? am robineti termostatici si se aude zgomot cand se inchid. mulțumesc
Bună ziua, Vă recomand să instalați o vană diferențială de by-pass între turul și returul cazanului Honeywell Home DU145 www.aleroma.ro/ventil-de-reglare-a-presiunii-diferen-iale-r3-4-cu-olandezi-honeywell-du145-3-4a-70kw-3-bar-p2696 O setați la gradația 2 (înseamnă 0,2 bar) și se va deschide automat când presiunea diferențială între tur și retur depășește 0,2 bar. Aceasta este soluția tehnică corectă și cu un preț rezonabil. Dacă bugetul vă permite, montați vana DU145 și înlocuiți pompa cu una electronică cu turație variabilă. Dacă nu doriți să faceți nicio investiție, dacă aveți un radiator mic (de exemplu un portprosop într-o baie sau alt radiator mic), puteți seta robinetul termostatic al acestuia pe maxim permanent. Referitor la întrebarea Dvs cu inchiderea parțială a robinetului de lângă pompă: aveți mare grijă 1) robinetul să fie DUPĂ pompă în sensul de curgere al agentului termic (dacă e înainte de pompă riscați să o distrugeți datorită cavitației) 2) închideți-l foarte puțin pentru a nu afecta debitul prin cazan (risc de supraîncălzire și deteriorare a cazanului).
Condițiile GPL-ului sunt un pic mai delicate, la stocarea gpl-ului, dar cred că depinde de instalație. La o casă, nu văd de ce s-ar investi în GPL, mai ales dacă se dorește respectarea condițiilor de exploatare. La ceva industrial, evident, merită investiția, dacă nu e gaz și dacă alte surse ar fi costisitoare. Oricum ar fi, părerea mea e că trebuie încercat acumulatorul de apă caldă cu mai multe serpentine, una fiind a panourilor solare, indiferent de instalație. Chiar și iarna, panourile pot aduce aport considerabil, cu o leacă de automatizare, evident. Chiar și cu gaze naturale aș adăuga panouri cât mai multe, dacă e posibil. Un pic de automatizare n-ar strica, iar izolarea conductelor exterioare, chiar și interioare, trebuie tratată cu delicatețe. Ca și la gaz, aș vrea să menționez iarăși importanța condițiilor de exploatare, pe cât posibil recuperarea a cât mai multă căldură și izolarea eficientă împotriva oricărei pierderi inutile. Iarăși importantă e ventilația spațiului încălzit, unde trebuie făcut un mic compromis, în funcție de posibilități. O ventilație minimă trebuie să existe în orice spațiu. Succes și spor la toate cele bune!
Buna seara va scriu acum dar am vazut ca acest videoclip este vechi eu tot o sa incerc trebuie sa imi montez o centrala de 35kw am un boiler cu serpentina un puffer de 1500 l si cinci circuite cu caldura in podea sistemul de caldura are pompa inclusa acum intrebarea mea este mai trebuie montata o pompa in plus intre puffer si caldura in podea? Multumesc anticipat
Salut am un sistem de 400metrii liniari de teava tras (tur-retur total )si 8 calorifere situate la mansarda( etaj 2) toate o sa fie conectate la o centrala de 24 kw aflata la parter. Inaltimea la care sunt calorferele e de aproximativ 7m fata de locul centralei. Deoarece sunt consitent ca distantele de teava sunt foarte mari si inaltimea destul de considerabila doresc sa pun inca o pompa pe retur pentru a ajuta centrala si a marii debitul, ce recomandari ai.
Salut, iată recomandările mele 1) Mai calculează o dată lungimea de țeavă; se ia în considerare NUMAI distanța de la centrală la cel mai depărtat radiator, nu distanțele de la centrală la fiecare radiator. Mi-e greu să cred că ai distanță de 200 m pe traseul țevii de la centrală până la cel mai depărtat radiator; 2) aerisește bine fiecare radiator, găsești pe Google cum se face, vezi și bligdeinstalații.ro, are un articol pe tema asta; 3) echilibrează hidraulic instalația, găsești pe internet sau cheamă un instalator priceput. Echilibrarea se face din robineții de retur: radiatoarele apropiate de centrală trebuie să aibă returul mai aproape de poziția "închis", iar cele depărtate să aibă returul mai aproape de "deschis maxim"; 4) Urmărește cu atenție acest film ruclips.net/video/fhZu5zquY7M/видео.html , o să vezi că pentru un sistem hidraulic ÎNCHIS (așa cum e cel de încălzire) nu contează înâlțimea casei și nici faptul că ai radiatoare amplasate la 7 m mai sus decât centrala. În concluzie, mai calculează distanța încă o dată și o să obții cel mult câteva zeci de metri, respectă recomandările de mai sus și nu ai nevoie de nicio pompă suplimentară. Dacă din punct de vedere termic centrala de 24 kW este suficientă pentru casa ta (apropo, ce suprafață totală defășurată ai?), pompa din centrală este dimensionată să facă față din punct de vedere hidraulic, dacă instalația e realizată corect.
@@cosminnita2820 salut deci suprafata e f mare 780mp cu camere inalte de 3 metrii sau mai mult , casa stil mediteranean cu open space de 5 m inaltime etc deci un volum mare in prezent incalzesc cu o centrala de 50kw parter si etaj (600mp) , si doresc sa montez pentru mansarda(180mp) o alta centrala de 24kw cu alta instalatie in total s au tras in mansarda pana acum 400metrii de teava pex de 20 si de 16 cu 2 distribuitoare , returul de la fiecare calorifer e mult mai lung decat turul ingropandul in sapa se mareste suprafata radianta inclusiv in pardoseala ( instalatia actuala asa functioneaza de multi ani perfect gresia fiind calduta) de asta consoder ca ar fi necesar sa mai montez o pompa pe retur deoarece teava folosita opune destul de multa rezistenta ea fiind serpuita
@@AdrianSimiOFFICIAL Deci noua centrală trebuie să încălzească cei 180 mp ai mansardei. Din nou: ce lungime totală (tur + retur) ai de la centrală până la cel mai depărtat radiator din mansardă? NU contează câtă țeavă ai tras IN TOTAL.
La o casă de 100 mp vă este suficientă cea mai mică pompă electronică penteu sisteme de încălzire de pe piață, adică un model 25/6 sau 25/60 (indiferent de marca pompei). Pompa își setează automat punctul de functionare dacă o puneți pe Auto: alegeți regimul proporțional (se foloseste la sisteme cu radiatoare) nu pe cel cu inălțime constantă de pompare (e pentru încălzire in pardoseală). Aerisiți bine toate radiatoarele și echilibrați hidraulic instalația.
Salut Cosmin! Cum se dimensioneaza pompa pusa intre o butelie de egalizare a presiunii si un distribuitor - colector, din care pleaca mai mult circuite fiecare catre un singur radiator? Multumesc anticipat si felicitari pentru tutorial! P.S. Ar fi excelent un tutorial in care sa explici cum se dimensioneza o instalatie termica de la A la Z, incepand de la volumul de aer incalzit, dimensiuni minime pentru camera tehnica pana la pompe, BEP, automatizare.
+SemtexEngineer Salut! In cazul sistemului cu butelie de egalizare si distribuitor , din care pleaca cate un circuit pentru fiecare radiator nu e nicio diferenta fata de modul de calcul expus de mine in film, adica: debitul pompei va rezulta din puterea termica totala a sistemului (0,86 x Putere)/20, iar inaltimea de pompare a acesteia se va calcula luand in considerare distanta (lungimea de teava tur + retur) pana la cel mai departat radiator. Referitor la dimensionarea BEP: daca imi dai o adresa de email iti trimit o schita de dimensionare a BEP in functie de puterea cumulata a cazanelor racordate la butelia respctiva. Voi reveni cu reguli de dimensionare a instalatiilor. Multumesc pentru apreciere!
+Cosmin Nita multumesc mult pentru raspunsul rapid si clar! Adresa mea de mail este: bogdangistrate@gmail.com. Astept cu interes si schema pentru dimensionarea BEP! Si o ultima intrebare, la cazanele cu combustibil solid BEP + pompa poate tine locul circuitului de bypass?
SemtexEngineer Salutare, ti-am trimis pe mail schita de dimensionare BEP. La cazanele pe combustibil e nevoie de pompa de by-pass sau ventil termic de amestec, chiar daca acel cazan e conectat la o BEP sau la un puffer, pentru ca sunt momente in care returul cazanului poate scadea sub 60 C, favorizand condensarea, gudronarea, coroziunea, colmatarea drumurilor de fum etc; de exemplu cand cazanul e inca rece rece sau cand nu are suficient combustibil si cererea de caldura in casa e mare, deci BEP sau pufferul se pot raci etc). In concluzie, pompa montata pe circuitul cazan-BEP (numita si pompa de injectie) nu poate tine loc de pompa de by-pass sau ventil termic de amestec. Iti doresc o saptamana excelenta!
Buna ziua Cosmin.Am cumparat recent,un Ferroli SFL4-27KW si as dori sa stiu,ce schema de montaj sa folosesc,cu pompa by pass sau cu ventil termis amestec?Schema de montaj ce vine cu cazanul este ok sau mai trebuiesc si altele? Felicitari pentru video.Multumesc
Salut si multumesc pentru apreciere! In acest link www.ferroli.ro/produse/incalzire/cazane/centrale-fonta-combustibil-solid/sfl.html gasesti 3 pdf-uri: manual, pliant si schema hidraulica de principiu, care este cu ventil termic de amestec si care e buna din punctul meu de vedere. Daca tu sau instalatorul tau preferati varianta cu pompa de by-pass + termostat de contact nu e nicio problema; si asta e o solutie corecta si beneficiati de garantie. Cred ca varianta cu ventil termic e mai fiabila si are un pret mai bun.
am și eu o dilemă: ce să aleg între Grundfos 25/60(45W) respectiv 25/40(22W) ? Recunosc că mi-aș dori pe cea de 22W pentru autonomie mare pe acumulator în caz de pană de rețea. Centrala Ferroli SLK 4 elemenți, casă parter. De la centrală plec cu 2 cricuite, unu cu 4 calorifere plus boiler de 2x21m lungime țevi și unu cu 3 calorifere de 2x12m lungime țevi.
Foarte interesant Se poate sau este indicat sa pun pompa pe returul unui vas puffer, si aici ma refer la pompa care duce apa in calorifere si se intoarce in puffer partea de jos.
Constantin Lehadus Multumesc pentru apreciere! In general, pompa se recomanda sa fie pe RETUR la cazan - deci impinge agentul termic in cazan, iar la puffer sa fie pe TUR, adica trage din puffer si impinge agentul termic in instalatia de radiatoare.
eu am pus pompa pe retur puffer ma gandeam sa nu o afecteze,cineva spunea ca la puffer se pune pompa sus pe tur,eu am evitat sa o pun pe tur pentru ca este temperatura mare.va multumesc
Constantin Lehadus Pompa e mai bine sa fie pe turul pufferului dpdv hidraulic, dar nu e nicio tragedie daca e pe returul acestuia. Pe turul pufferului nu e risc de temperatura mare (in puffer temperatura e ceva mai mica decat pe turul cazanului); pompa e mai solicitata din punct de vedere termic cand e montata pe turul cazanelor pe lemne.
Buna ziua dle Nita, As avea o intrebare, si anume. Daca instalatie este pe doua tronsoane, respectiv la un anumit punct ea se ramifica, atunci in calculul lungimii pana la cel mai indepartat calorifer, cum procedam, se insumeaza cele doua ramuri de la punctul la care acestea se ramifica? Concret, eu as avea aprox 14 metri pe tronsonul principal dupa care el se ramifica in doua ramuri, una de aprox 20m si alta de 17m (lungimile sunt calculate pe o sg teava deci ar trebui dublat pt a lua in consideratie si retur). Multumesc de raspuns!
Buna ziua, veti determina lungimea totala a traseului pana la cel mai indepartat calorifer, adica: 14m +20m = 34 m (tur), iar in calcul veti lua traseul complet (tur+retur) pentru radiatorul respectiv, adica 2 x 34m = 68m
Pentru a dimensiona pompa dintre cazan si puffer, care este valoarea Dt care ar trebui folosita in formula de calcul? Multumesc frumos pentru raspuns deasemeni pentru raspunsul anterior!
Pentru pompa dintre cazan si puffer sau dintre cazan si butelia de egalizare luati in calcul Dt = 15. Aceasta pompa (cazan-puffer sau cazan-butelie) se mai numeste si pompa de injectie.
Buna Seara. Intentionez sa imi cumpar o centrala prin condensatie , avand una conventionala nu am in apropierea centralei o scurgere pentru evacuarea condensului . Am inteles ca am nevoie de o pompa , daca doriti sa imi oferiti anumite imformatii despre cum ar functiona pompa respectiva. Va multumesc
Buna ziua,Condensul centralelor termice este acid, aveti nevoie de o pompa speciala in cazul in care nu-l puteti evacua la canalizare prin circulatie naturala (gravitational). Va recomand sa contactati compania SFA Saniflo, care comercializeaza astfel de pompe. Detalii aveti aici: www.saniflo.ro/particulari/produse-SFA/sanicondens-pro Va doresc o zi frumoasa!
Va invit sa vedeti noul meu film cu experimente de fizica (al V-lea): 6 noi experimente de fizica cu magneti, presiune, temperatura ruclips.net/video/c9Bb5Wmqne4/видео.html
va salut! spuneati ca pierderea de sarcina in intermediul cazanului, se gaseste in fisa tehnica a acestuia. la cazanele viadrus, nu am gasit acest lucru. la un cazan ferolli, spre exemplu, pe lemne cu o putere de 60 de kw, cum gasesc in fisa tehnica aceasta specificatie? va multumesc!
Buna ziua, E adevarat, in documentatia unor cazane este scrisa pierderea de sarcina hidraulica, in alte documentatii nu. Din experienta va pot spune ca la cazanele pe lemne pana in 60-70 kW pierderea e relativ mica, in jur de 20-30 mbar, adica 0,2-0,3 mCA. In cazul Dvs puteti considera pentru siguranta 0,3 mCA. La pagina 10 din acest manual al gamei ATLAS www.ferroli.ro/media/pdf/7174_Caiet%20tehnic%20-%20ATLAS.pdf veti vedea ca pierderea de sarcina este intre 0,2-0,3 mCA (la 0,3 mCA ajunge in cazul debitelor mari, ori Dvs intr-un cazan de 60 kW aveti in jur de 2,5-2,6 mc/h; nu are importanta ca nu e cazan pe lemne, important e ca e tot cazan acvatubular, adica asemanator din punct de vedere constructiv). Mult mai mari sunt pierderile in centralele murale, datorita schimbatorului de caldura.. De exemplu, la centrala murala BLUEHELIX TECH 45 H - vedeti aici manualul (la pag 60, sau 9 in pdf) www.ferroli.ro/media/pdf/Manual_BLEHELIX_TECH_S45H_1.pdf la un debit de 1,8 mc/h corespunzator puterii de 42 kW, avem o pierdere de sarcina de peste 3 mCA, deci de 10-15 ori mai mare decat in cazul unui cazan pe lemne! BLUEHELIX TECH 45 H are pompa incoporata, la fel si ECONCEPT 51A www.ferroli.ro/media/pdf/Manual_ECONCEPT_51A.pdf (pag 72) are pompa, iar pierderile hidraulice sunt peste 3 mCA . Ca fapt divers, Ferroli pune pompa in centralele murale pana la 50 kW, alti furnizori (multi, nu vreau sa dau nume) nu echipeaza centralele murale cu pompe, clientul impreuna cu proiectantul sau instalatorul trebuie sa aleaga pompa potrivita pe care trebuie sa o monteze in exteriorul centralei: pompa costa, manopera costa etc. In fine, alt exemplu cu centrala murala ENERGY TOP 60 care nu contine pompa www.ferroli.ro/media/pdf/Manual_ENERGY_TOP_W60-70-80-125.pdf La pag 106 se observa din grafice ca pierderea e in jur 1,5 mCA. In concluzie, la cazanele pe lemne pierderea de sarcina pe circuitul hidraulic nu e foarte mare (in cazul Dvs puteti considera 0,3 mCA ca valoare acoperitoare), in cazul centralelor murale pierderea e mult mai mare datorita constructiei schimbatorului de caldura (asta e valabil la orice producator de murale). La cazanul pe lemne, in cazul in care nu folositi pompa de by-pass pentru protectia impotriva temperaturilor scazute pe retur si folositi ventil termic in locul acestei pompe, va trebui sa tineti cont de pierderea de sarcina hidraulica prin ventil, iar aceasta valoare o gasiti in documentatia ventilului. De exemplu la pag 306 in acest catalog www2.markus.ro/new/wp-content/uploads/2014/04/Catalog-Markus-2016-complet.pdf vedeti graficul capacitatii ventilelor termice de amestec ESBE; daca luam un ventil cu kvs = 14, pierderea de sarcina prin el este de aprox 1 mCA la debitul de 2,58 mc/h corespunzator puterii de 60 kW a cazanului dvs. Pentru cazanul Dvs s-ar putea sa se potriveasca pompa Ferroli Energy Saving 2 ES 2 32-70/180, aveti aici curba si va rog sa verificati: www.ferroli.ro/media/pdf/Pompa_ES2_2016_edit_web.pdf Va invit sa urmariti si filmul 5 mituri despre pompe, in caz ca nu l-ati vazut deja ruclips.net/video/fhZu5zquY7M/видео.html Sper ca explicatiile au fost clare, pentru alte detalii va stau in continuare la dispozitie.
Buna ziua.Am o pompa grundfos 25/60 180 cu trei trepte de viteze manuale.Cazanul este de 30kw iar lungimea totala tur retur este de 90m/l. Având în vedere aceste aspecte pe ce treapta de viteza pot merge cu pompa? Mulțumesc
Buna ziua, nu inteleg ce inseamna 90 m/l (ce inseamna m/l ?!) si nici 103.276 (o suta de mii ce?! sau o suta virgula ce?! - ca unitate de masura), deci nu stiu cat e inaltimea de pompare necesara. Uitandu-ma pe caracteristica pompei din acest link product-selection.grundfos.com/product-detail.product-detail.html?custid=GMA&productnumber=96281486&qcid=422578947 v-as recomanda s-o puneti pe treapta medie. Aerisiti bine radiatoarele, echilibrati instalatia din robinetii de retur ai radiatoarelor si verificati ca toate radiatoarele sa se incalzeasca (inclusiv cele situate departe de cazan).
+Cosmin Nita îmi cer scuze pt greșelii!Am un total de 90m de teava tur/retur.Pierderea hidraulică a centralei este 100Pa(conform manualului).Am încercat să aplic formula dv de calcul pt a determina H si asta a rezultat.Centrală are 30kw.De asemenea am si un termoboiler de 80l care este conectat prin pompa de recirculare a centralei! Am transformat 100Pa in mbar (rezultand 1mbar)si am aplicat formula din noua. Rezultatul este Q=1.29 iar H=4.51!In aceste conditii care este treapta de viteaza necesara pompei ? Multumesc
Ati gresit la calculul inaltimii de pompare, este 3,51 mCA, pentru ca pierderea de presiune in cazan nu este 1 mCA, ci 0,01 mCA, adica neglijabila. Ne uitam pe caracteristica pompei din link-ul pe care vi l-am trimis in raspunsul anterior si pentru punctul de functionare Q=1,29 mc/h si H = 3,51 mCA rezulta curba de mijloc, deci treapta de viteza medie.
In principiu orice accident/avarie e posibil daca alimentarea electrica a 2 consumatori din aceeasi instalatie nu este realizata corect, cu respectarea normelor tehnice in vigoare si a bunelor practici.
Vă Salut domnul Cosmin .Am achiziționat o centrala de 25 kw și o folosesc la 5 calorifere. centrala nu am posibilitatea sa o pun lângă casa și am duso la 25 m de locul de unde îmi intra teava în casă. teava care pleacă de la centrala mia spus meseriasul sa o pun de 25 de ppr ptr ca va merge la 5 calorifere care le am eu .teava am izolato bine și am duso pana în casă printrun sant săpat la 80 cm. Ce părere îmi dați o sami dea randament centrala cu teava aceasta și la distanta asta ? Va mulțumesc
Buna seara, teava PPR 25 inseamna DN 20. Depinde si cum este realizata instalatia in interiorul casei. Era mai bine daca pleca cu teva PPR 32; cred ca va functiona si asa daca instalatia interioara e corect realizata.
Dl Cosmin instalația în casă nu este făcută în serie , este făcută pe 2 tronsoane de circuit cu țevile de ppr principale (tur retur ) de 25 apoi mam redus la fiecare calorifer cu 20 și la ultimele calorifere tot așa mam redus tot cu 20 .Și va mai întreb dacă îmi va funcționa în parametrii optimi la aceasta distanta de 25 m de la centrala pana la primul calorifer.Va Mulțumesc
Mai depinde si de pompa centarlei (caracteristica hidraulica) si de pierderile de presiune din schimbatorul de caldura al centralei. Cred cae cam la limita, dar s-ar putea sa mearga. E foarte important ca instalatorul sa echilibreze bine hidraulic instalatia din robinetii de retur ai radiatoarelor, astfel incat sa aveti circulatie pe toate radiatoarele, inclusiv la ultimul. Sunt sanse sa functioneze, dar n-as putea sa va garantez.
Bună seara, am făcut și eu o instalație tot ceva în genul asta dar toata instalația e realizata de mine și recunosc că mai am de făcut unele modificări dar cred că o să dea randament bun, distanta dintre cazan și casă 40 m tur+40m retur, coloane ppr 40 mm cu inserție aluminiu, doua pompe de recirculare 40 - 70/130 dab una pe tur și una retur, vas expansiune 50l, supapa aerisire automat, supapa presiune 3bar termostat de contact pe tur și menționez capacitatea cazanului e de 200l agent termic și am 60 elemenți aluminiu +radiator scarita 75x170cm dar ce nu înțeleg de ce caloriferele nu se încălzesc decât jumătate, partea de sus și sunt în dubii dacă pompele au puterea suficienta?
Pompa de bypass a cazanului o veti comanda cu un termostat de contact (tip bratara) montat pe returul cazanului; acesta va mentine pompa pornita atata timp at temperatura de pe returul cazanului este mai mica de 60 C (protectie impotriva condensarii, coroziunii, gudronarii in cazan); in locul pompei de bypass + termostat de contact puteti folosi un ventil termic de amestec (va rog sa vizitati site-ul www.ferroli.ro si veti gasi acolo scheme hidraulice de principiu la cazanele SFL, FSB3 etc). Pompa principala de circulatie o puteti comanda cu un termostat de contact montat pe turul cazanului SAU puteti folosi regulatorul Ferroli ecoKOM. Pe canalul meu RUclips gasiti un film de prezentare a acestui regulator inteligent, de asemenea gasiti filmul si pe site-ul Ferroli www.ferroli.ro. Pentru a cauta orice echipament (SFL, ecoKOM etc) pe site-ul Ferroli scrieti denumirea echipamentului (de exemplu ecoKOM) in campul de cautare (search) de langa sigla Ferroli si apasati pe lupa sau Enter.
in legătură cu bypass ul ....stiu pe cineva care are cazan pe lemne si si nu are nici pompa de pe bypass nici termoventil de amestec....doar o simpla conductă care uneste turul cu returul..ce parere aveti domnu Niță este suficient doar conducta de bypass sau mai este nevoie de ceva....va multumesc
+Catalin Sima Buna ziua, in situatia descrisa de Dvs. cazanul NU este protejat impotriva temperaturilor scazute pe retur, va recomand ventil termic de amestec sau pompa de by-pass + termostat de contact pus pe retur. Cand temperatura returului cazanului scade sub 60 C se produc condensarea, gudronarea, coroziunea, colmatarea drumurilor de fum, conducand la scaderea dramatica a randamentului cazanului, la oprirea functionarii (in cazul colmatarii severe a drumurilor de fum) sau chiar la spargerea cazanului datorita coroziunii (cele din otel).
+Catalin Sima Pe langa cele descrise anterior, patrunderea apei reci in cazan pe retur poate produce soc termic (risc de spargere a cazanelor din fonta)
+Catalin Sima Categoric NU. GPL-ul este de 3-3,5 ori mai scump decat gazul. Gazul natural este CEL MAI IEFTIN si cel mai confortabil combustibil conventional din Romania (nu am considerat lemnul combustibil conventional; oricum, pretul lemnului variaza de la zona la zona si este apropiat de multe ori de cel al gazului; utilizarea lemnului are dezavantajul disconfortului alimentarii manuale la cateva ore, curatare frecventa etc). Iata comparatiile cu alti combustibili la preturile actuale din Romania: incalzirea electrica rezistiva (centrala electrica, calorifer electric cu ulei, resou electric, aeroterma electrica etc) = de aprox 4-4,5 ori mai scumpa decat cea pe gaz; incalzirea pe GPL, de asemenea cea pe combustibil lichid = de aprox 3-3,5 ori mai scumpa decat cea pe gaz; incalzirea pe peleti = aproximativ la acelasi pret cu cea pe gaz, iar confortul este comparabil (alimentarea buncarului se face la cateva zile sau chiar mai mult de 1 saptamana, curatarea se face mai rar decat la cazanele pe lemn etc). Recomandarea mea: cine are gaz natural sa se bucure de el si sa-si achizitioneze o centrala in condensatie. Cine nu are gaz, sa verifice care ar fi costurile realizarii unui bransament de gaz in cazul respectiv: poate exista o conducta in apropiere, poate vecinii au deja gaz si bransamentul ar costa numai cateva mii de RON, ceea ce e rezonabil, adica mai ieftin decat un sistem cu peleti; daca aceste costuri pentru bransament sunt mult mai mari (sa zicem de la 10-12.000 RON in sus), sa achizitioneze un cazan pe peleti, intrucat costurile de exploatare si confortul sunt comparabile cu gazul.
Multumesc mult pentru aceste informatii. La facultate le intelegeam mai greu, dar cum le expluicati dumneavoastra le inteleg mult mai usor
Hristos a Inviat. Eu sunt doar un maistru, dar cu aceste informatii pot sa devin "inginer". Muultumesc.
Adevărat a înviat! Mulțumesc pentru apreciere!
Multumim Cosmin, foarte frumos din partea ta sa iti investesti timpul pentru ca romanii sa inteleaga mai bine principiile hidraulice ale instalatiilor de incalzire sau racire.
Am zis multumim si in numele celor 1414 persoane care au vizualizat acest material!
Toate cele bune!
Felicitari, foarte interesant, la fel si filmul cu 5 mituri despre pompe!
Buna ziua !
Va multumesc pentru acest videoclip util.
cili andrei Multumesc pentru apreciere!
Foarte bine! Bravo!
Un sfat pentru imbunatatirea calitatii filmarii: Pentru a avea cat mai putine defocalizari ale camerei de luat vederi fie trebuie sa imbunatatiti sursa de lumina sau sa o setati pe focalizare manuala.
Alex Stoian Multumesc pentru sfat si aprecieri!
Salutare, Adrian. Si eu iti multumesc pentru apreciere si pentru gandurile frumoase, de asemenea multumesc tuturor celor care urmaresc canalul meu RUclips. Va salut cu respect si va doresc o zi excelenta!
Cosmin un număr cv de telefon
Salutare...urmaresc cu atentie "emisiunile"tale si consider ca sunt foarte bune si de folos la multa lume. La prezentul video cred ca s a strecurat o gresala la min.11 unde zici ca in zona inferioara a zonei de randament pompa intra in cavitatie cu robinetul deschis maxim , cred ca asta se intampla in zona unde robinetul este inchis( zona superioara cu curbei). Mult succes si la cat mai multe prezentari!!
Multumesc pentru comentariu, dar ceea ce am spus este corect. Cavitatia apare in conditii de debit excesiv, deci cand robinetul este deschis la maxim, adica in partea inferioara (din dreapta) a curbei. Vezi pct 3) mai jos: cand punctul de functionare a pompei este foarte in dreapta pe curba, link-ul: blog.craneengineering.net/what-is-pump-cavitation Possible causes of suction cavitation:1) Clogged filters or strainers 2) Blockage in the pipe 3) Pump is running too far right on the pump curve 4) Poor piping design 5) Poor suction conditions (NPSH requirements)Te invit sa vezi si link-ul: accendoreliability.com/dont-run-centrifugal-pumps-end-curve/ , unde se precizeaza acelasi lucru: pompa nu trebuie sa lucreze pe portiunea din limita dreapta a curbei datorita cavitatiei: The pump curves suddenly stop at the right end of each curve.Beyond the end of the curve, the pump manufacturer is advising that the pump cannot be safely operated.Trying to run a pump off the right end of the curve will result in pump cavitation and eventually destroy the pump.
Traduc ceea ce mi - ai sugerat :
" Posibile cauze cavitatie:
1. Filtre infundate
2. Blocaje in tevi
3. Pompa functioneaza in afara curbei de functionare
4. Proiectarea necorespunzatoare a conductelor
5. Conditii de aspiratie slabe"
Deci punctele 1,2,4 si 5 simuleaza un robinet inchis sau strangulat( redus). Chiar ca- ti respect profesionalismul raman , in urma experientei din instalatiile industriale, la convingerea ca orice reducere / inchidere a fluxului hidraulic inaintea sau dupa o pompa ( aspiratie sau refulare) duce la cavitatie in pompa respectiva.
P.S. punctul 5 se aplica perfect la turbinele hidraulice tip Kaplan sau bulb.
Chiar daca avem pareri divergente in punctul asta oricum urmaresc cu interes canalul dvs. si-l urmaresc cu placere
Cu stima, Dan
Cavitatia se poate produce numai daca inchizi partial sau total robinetul situat IN AMONTE (adica inainte) de pompa, pentru ca reduci presiunea in aspiratia pompei si se creaza conditii de vaporizare in pompa; daca inchizi partial un robinet IN AVAL (dupa) pompa nu ai cavitatie. De aceea in foile de manevra de la statiile de pompare se specifica ca reglajele si modificarile de debit se fac INTOTDEAUNA din robinetul de dupa pompa, NICIODATA pe cel din fata pompei - tocmai pentru a evita cavitatia. Indiferent daca exista sau nu un robinet , ideea exemplului din film e ca pompa trebuie astfel aleasa incat punctul de functionare al acesteia sa nu fie pe portiunile extreme ale curbei: prea aproape de axa OY (H) - functionare instabila - sau de axa Ox (Q) - cavitatie. Iar cavitatia se produce numai in partea dreapta extrema a curbei, la debit excesiv de mare ("running TOO FAR RIGHT on the pum curve") si ori de cate ori scade nepermis de mult presiunea in aspiratia pompei (tevi partial obstructionate, filtre colmatate, conducte proiectate necorespunzator si care genereaza pierderi mari de sarcina hidraulica inainte de pompa, robineti situati INAINTE de pompa inchisi partial sau total etc).
Salutare D-el Cosmin am o, centrala HDH Bavaria combustibil solid (lemn, cărbune) am 70, 8 m coloana teva tur-retur 10 calorifere 3 - 1m
4-80cm 1 - 60cm doua port prosop. Am achiziționat 2 pome circulare Dab Evosta 2 40/70/130 1"
M230/50-60 capacitatea de 3, 6mch înălțimea de pompare 7m.
Va rog să-mi spuneți dacă este ok ca, și pompa de retur și pentru bypass și pe ce trapa. Mulțumesc frumos pentru răspuns.
Bună ziua,
Pompa principală o puteți seta pe PP2 (regim proporțional, treapta medie), iar cea de bypass pe PP1 (minim). Aerisiți bine fieare radiator și echilibrați hidraulic instalația din robinetul de retur al fiecărui radiator (chemați un instalator).
Bună ziua! Am o pompă de căldură cu serpentină in pământ. Serpentina are o lungime de 400 m, iar țeavă este de 32. Pentru recirculare am o pompă IBO 25/120/180 - 160 l/min h=12 m.
Pentru funcționarea normală a pompei de căldură trebuie un debit de 1,7 m³/h.
La care din cele 12 moduri de funcționare setez pompa de recirculare pentru un debit de circa 1,7 M3/ h?
Deferența de nivel în sol circa 4m
Bună ziua, vă recomand să contactați un proiectant de sisteme cu pompe de căldură sol-apă; acesta va calcula înălțimea de pompare necesară pe baza pierderilor de sarcină hidraulică din bucla subterană (cel mai probabil aveți soluție de glicol, nu apă), de asemenea va verifica/calcula debitul necesar, rezultând astfel punctul de funcționare al pompei (sau domeniul de funcționare = o plajă de parametri). Apoi veți vedea pe ce curbă sau regim trebuie să setați pompa (apropo, eu nu am găsit caracteristica acestei pompe pe internet). În general, partea hidraulică a sistemelor cu pompe de căldură necesită proiectare/calcul specializat, nu doar estimări. Și aveți glicol, nu apă.
salutare. la o centrala pe peleti am 5 calorifere. pompa este 25-60-180. din calcule facute dupa acea schema imi reies H=1.96. pompa este pe treapta 1 are 3.5 mca. mai pot reduce debitul din robinetul de dupa pompa, cel care este la intrarea in centrala? am robineti termostatici si se aude zgomot cand se inchid. mulțumesc
Bună ziua,
Vă recomand să instalați o vană diferențială de by-pass între turul și returul cazanului Honeywell Home DU145 www.aleroma.ro/ventil-de-reglare-a-presiunii-diferen-iale-r3-4-cu-olandezi-honeywell-du145-3-4a-70kw-3-bar-p2696
O setați la gradația 2 (înseamnă 0,2 bar) și se va deschide automat când presiunea diferențială între tur și retur depășește 0,2 bar. Aceasta este soluția tehnică corectă și cu un preț rezonabil.
Dacă bugetul vă permite, montați vana DU145 și înlocuiți pompa cu una electronică cu turație variabilă.
Dacă nu doriți să faceți nicio investiție, dacă aveți un radiator mic (de exemplu un portprosop într-o baie sau alt radiator mic), puteți seta robinetul termostatic al acestuia pe maxim permanent.
Referitor la întrebarea Dvs cu inchiderea parțială a robinetului de lângă pompă: aveți mare grijă 1) robinetul să fie DUPĂ pompă în sensul de curgere al agentului termic (dacă e înainte de pompă riscați să o distrugeți datorită cavitației) 2) închideți-l foarte puțin pentru a nu afecta debitul prin cazan (risc de supraîncălzire și deteriorare a cazanului).
multumesc pt informație....ce parere aveti despre centralele pe GPL....sunt mai eficiente decat cele pe gaz metan?
Condițiile GPL-ului sunt un pic mai delicate, la stocarea gpl-ului, dar cred că depinde de instalație. La o casă, nu văd de ce s-ar investi în GPL, mai ales dacă se dorește respectarea condițiilor de exploatare. La ceva industrial, evident, merită investiția, dacă nu e gaz și dacă alte surse ar fi costisitoare. Oricum ar fi, părerea mea e că trebuie încercat acumulatorul de apă caldă cu mai multe serpentine, una fiind a panourilor solare, indiferent de instalație. Chiar și iarna, panourile pot aduce aport considerabil, cu o leacă de automatizare, evident. Chiar și cu gaze naturale aș adăuga panouri cât mai multe, dacă e posibil. Un pic de automatizare n-ar strica, iar izolarea conductelor exterioare, chiar și interioare, trebuie tratată cu delicatețe.
Ca și la gaz, aș vrea să menționez iarăși importanța condițiilor de exploatare, pe cât posibil recuperarea a cât mai multă căldură și izolarea eficientă împotriva oricărei pierderi inutile. Iarăși importantă e ventilația spațiului încălzit, unde trebuie făcut un mic compromis, în funcție de posibilități. O ventilație minimă trebuie să existe în orice spațiu. Succes și spor la toate cele bune!
Buna seara va scriu acum dar am vazut ca acest videoclip este vechi eu tot o sa incerc trebuie sa imi montez o centrala de 35kw am un boiler cu serpentina un puffer de 1500 l si cinci circuite cu caldura in podea sistemul de caldura are pompa inclusa acum intrebarea mea este mai trebuie montata o pompa in plus intre puffer si caldura in podea? Multumesc anticipat
Bună seara,
Vă recomand să contactați un proiectant, care va indica soluția corectă pentru configurația instalației Dvs.
Salut am un sistem de 400metrii liniari de teava tras (tur-retur total )si 8 calorifere situate la mansarda( etaj 2) toate o sa fie conectate la o centrala de 24 kw aflata la parter. Inaltimea la care sunt calorferele e de aproximativ 7m fata de locul centralei. Deoarece sunt consitent ca distantele de teava sunt foarte mari si inaltimea destul de considerabila doresc sa pun inca o pompa pe retur pentru a ajuta centrala si a marii debitul, ce recomandari ai.
Salut, iată recomandările mele 1) Mai calculează o dată lungimea de țeavă; se ia în considerare NUMAI distanța de la centrală la cel mai depărtat radiator, nu distanțele de la centrală la fiecare radiator. Mi-e greu să cred că ai distanță de 200 m pe traseul țevii de la centrală până la cel mai depărtat radiator; 2) aerisește bine fiecare radiator, găsești pe Google cum se face, vezi și bligdeinstalații.ro, are un articol pe tema asta; 3) echilibrează hidraulic instalația, găsești pe internet sau cheamă un instalator priceput. Echilibrarea se face din robineții de retur: radiatoarele apropiate de centrală trebuie să aibă returul mai aproape de poziția "închis", iar cele depărtate să aibă returul mai aproape de "deschis maxim"; 4) Urmărește cu atenție acest film ruclips.net/video/fhZu5zquY7M/видео.html , o să vezi că pentru un sistem hidraulic ÎNCHIS (așa cum e cel de încălzire) nu contează înâlțimea casei și nici faptul că ai radiatoare amplasate la 7 m mai sus decât centrala. În concluzie, mai calculează distanța încă o dată și o să obții cel mult câteva zeci de metri, respectă recomandările de mai sus și nu ai nevoie de nicio pompă suplimentară. Dacă din punct de vedere termic centrala de 24 kW este suficientă pentru casa ta (apropo, ce suprafață totală defășurată ai?), pompa din centrală este dimensionată să facă față din punct de vedere hidraulic, dacă instalația e realizată corect.
@@cosminnita2820 salut deci suprafata e f mare 780mp cu camere inalte de 3 metrii sau mai mult , casa stil mediteranean cu open space de 5 m inaltime etc deci un volum mare in prezent incalzesc cu o centrala de 50kw parter si etaj (600mp) , si doresc sa montez pentru mansarda(180mp) o alta centrala de 24kw cu alta instalatie in total s au tras in mansarda pana acum 400metrii de teava pex de 20 si de 16 cu 2 distribuitoare , returul de la fiecare calorifer e mult mai lung decat turul ingropandul in sapa se mareste suprafata radianta inclusiv in pardoseala ( instalatia actuala asa functioneaza de multi ani perfect gresia fiind calduta) de asta consoder ca ar fi necesar sa mai montez o pompa pe retur deoarece teava folosita opune destul de multa rezistenta ea fiind serpuita
@@AdrianSimiOFFICIAL Deci noua centrală trebuie să încălzească cei 180 mp ai mansardei. Din nou: ce lungime totală (tur + retur) ai de la centrală până la cel mai depărtat radiator din mansardă? NU contează câtă țeavă ai tras IN TOTAL.
@@cosminnita2820 multumesc din centrala si pana la cel mai indepartat radiator 80m (tur + retur)
@@AdrianSimiOFFICIAL Pompa centralei este suficientă. Aerisește fiecare radiator și echilibrează hidraulic instalația.
La o casa de 100 m², si o lungime a tevilor de 100 ml, ce debit si inaltime de pompare ar trebui sa aibe pompa ? Multumesc
La o casă de 100 mp vă este suficientă cea mai mică pompă electronică penteu sisteme de încălzire de pe piață, adică un model 25/6 sau 25/60 (indiferent de marca pompei). Pompa își setează automat punctul de functionare dacă o puneți pe Auto: alegeți regimul proporțional (se foloseste la sisteme cu radiatoare) nu pe cel cu inălțime constantă de pompare (e pentru încălzire in pardoseală).
Aerisiți bine toate radiatoarele și echilibrați hidraulic instalația.
Salut Cosmin! Cum se dimensioneaza pompa pusa intre o butelie de egalizare a presiunii si un distribuitor - colector, din care pleaca mai mult circuite fiecare catre un singur radiator?
Multumesc anticipat si felicitari pentru tutorial!
P.S. Ar fi excelent un tutorial in care sa explici cum se dimensioneza o instalatie termica de la A la Z, incepand de la volumul de aer incalzit, dimensiuni minime pentru camera tehnica pana la pompe, BEP, automatizare.
+SemtexEngineer Salut! In cazul sistemului cu butelie de egalizare si distribuitor , din care pleaca cate un circuit pentru fiecare radiator nu e nicio diferenta fata de modul de calcul expus de mine in film, adica: debitul pompei va rezulta din puterea termica totala a sistemului (0,86 x Putere)/20, iar inaltimea de pompare a acesteia se va calcula luand in considerare distanta (lungimea de teava tur + retur) pana la cel mai departat radiator. Referitor la dimensionarea BEP: daca imi dai o adresa de email iti trimit o schita de dimensionare a BEP in functie de puterea cumulata a cazanelor racordate la butelia respctiva. Voi reveni cu reguli de dimensionare a instalatiilor. Multumesc pentru apreciere!
+Cosmin Nita multumesc mult pentru raspunsul rapid si clar! Adresa mea de mail este: bogdangistrate@gmail.com. Astept cu interes si schema pentru dimensionarea BEP!
Si o ultima intrebare, la cazanele cu combustibil solid BEP + pompa poate tine locul circuitului de bypass?
SemtexEngineer Salutare, ti-am trimis pe mail schita de dimensionare BEP. La cazanele pe combustibil e nevoie de pompa de by-pass sau ventil termic de amestec, chiar daca acel cazan e conectat la o BEP sau la un puffer, pentru ca sunt momente in care returul cazanului poate scadea sub 60 C, favorizand condensarea, gudronarea, coroziunea, colmatarea drumurilor de fum etc; de exemplu cand cazanul e inca rece rece sau cand nu are suficient combustibil si cererea de caldura in casa e mare, deci BEP sau pufferul se pot raci etc). In concluzie, pompa montata pe circuitul cazan-BEP (numita si pompa de injectie) nu poate tine loc de pompa de by-pass sau ventil termic de amestec. Iti doresc o saptamana excelenta!
Buna ziua Cosmin.Am cumparat recent,un Ferroli SFL4-27KW si as dori sa stiu,ce schema de montaj sa folosesc,cu pompa by pass sau cu ventil termis amestec?Schema de montaj ce vine cu cazanul este ok sau mai trebuiesc si altele?
Felicitari pentru video.Multumesc
Salut si multumesc pentru apreciere! In acest link www.ferroli.ro/produse/incalzire/cazane/centrale-fonta-combustibil-solid/sfl.html gasesti 3 pdf-uri: manual, pliant si schema hidraulica de principiu, care este cu ventil termic de amestec si care e buna din punctul meu de vedere. Daca tu sau instalatorul tau preferati varianta cu pompa de by-pass + termostat de contact nu e nicio problema; si asta e o solutie corecta si beneficiati de garantie. Cred ca varianta cu ventil termic e mai fiabila si are un pret mai bun.
am și eu o dilemă: ce să aleg între Grundfos 25/60(45W) respectiv 25/40(22W) ? Recunosc că mi-aș dori pe cea de 22W pentru autonomie mare pe acumulator în caz de pană de rețea. Centrala Ferroli SLK 4 elemenți, casă parter. De la centrală plec cu 2 cricuite, unu cu 4 calorifere plus boiler de 2x21m lungime țevi și unu cu 3 calorifere de 2x12m lungime țevi.
Puteți folosi pompa 25/40.
Foarte interesant
Se poate sau este indicat sa pun pompa pe returul unui vas puffer, si aici ma refer la pompa care duce apa in calorifere si se intoarce in puffer partea de jos.
Constantin Lehadus Multumesc pentru apreciere! In general, pompa se recomanda sa fie pe RETUR la cazan - deci impinge agentul termic in cazan, iar la puffer sa fie pe TUR, adica trage din puffer si impinge agentul termic in instalatia de radiatoare.
eu am pus pompa pe retur puffer ma gandeam sa nu o afecteze,cineva spunea ca la puffer se pune pompa sus pe tur,eu am evitat sa o pun pe tur pentru ca este temperatura mare.va multumesc
Constantin Lehadus Pompa e mai bine sa fie pe turul pufferului dpdv hidraulic, dar nu e nicio tragedie daca e pe returul acestuia. Pe turul pufferului nu e risc de temperatura mare (in puffer temperatura e ceva mai mica decat pe turul cazanului); pompa e mai solicitata din punct de vedere termic cand e montata pe turul cazanelor pe lemne.
va multumesc pentru sfat
Buna ziua dle Nita,
As avea o intrebare, si anume.
Daca instalatie este pe doua tronsoane, respectiv la un anumit punct ea se ramifica, atunci in calculul lungimii pana la cel mai indepartat calorifer, cum procedam, se insumeaza cele doua ramuri de la punctul la care acestea se ramifica? Concret, eu as avea aprox 14 metri pe tronsonul principal dupa care el se ramifica in doua ramuri, una de aprox 20m si alta de 17m (lungimile sunt calculate pe o sg teava deci ar trebui dublat pt a lua in consideratie si retur). Multumesc de raspuns!
Buna ziua, veti determina lungimea totala a traseului pana la cel mai indepartat calorifer, adica: 14m +20m = 34 m (tur), iar in calcul veti lua traseul complet (tur+retur) pentru radiatorul respectiv, adica 2 x 34m = 68m
Pentru a dimensiona pompa dintre cazan si puffer, care este valoarea Dt care ar trebui folosita in formula de calcul?
Multumesc frumos pentru raspuns deasemeni pentru raspunsul anterior!
Pentru pompa dintre cazan si puffer sau dintre cazan si butelia de egalizare luati in calcul Dt = 15. Aceasta pompa (cazan-puffer sau cazan-butelie) se mai numeste si pompa de injectie.
Buna Seara. Intentionez sa imi cumpar o centrala prin condensatie , avand una conventionala nu am in apropierea centralei o scurgere pentru evacuarea condensului . Am inteles ca am nevoie de o pompa , daca doriti sa imi oferiti anumite imformatii despre cum ar functiona pompa respectiva. Va multumesc
Buna ziua,Condensul centralelor termice este acid, aveti nevoie de o pompa speciala in cazul in care nu-l puteti evacua la canalizare prin circulatie naturala (gravitational). Va recomand sa contactati compania SFA Saniflo, care comercializeaza astfel de pompe. Detalii aveti aici: www.saniflo.ro/particulari/produse-SFA/sanicondens-pro Va doresc o zi frumoasa!
Va invit sa vedeti noul meu film cu experimente de fizica (al V-lea): 6 noi experimente de fizica cu magneti, presiune, temperatura ruclips.net/video/c9Bb5Wmqne4/видео.html
va salut!
spuneati ca pierderea de sarcina in intermediul cazanului, se gaseste in fisa tehnica a acestuia. la cazanele viadrus, nu am gasit acest lucru. la un cazan ferolli, spre exemplu, pe lemne cu o putere de 60 de kw, cum gasesc in fisa tehnica aceasta
specificatie?
va multumesc!
Buna ziua,
E adevarat, in documentatia unor cazane este scrisa pierderea de sarcina hidraulica, in alte documentatii nu. Din experienta va pot spune ca la cazanele pe lemne pana in 60-70 kW pierderea e relativ mica, in jur de 20-30 mbar, adica 0,2-0,3 mCA. In cazul Dvs puteti considera pentru siguranta 0,3 mCA. La pagina 10 din acest manual al gamei ATLAS www.ferroli.ro/media/pdf/7174_Caiet%20tehnic%20-%20ATLAS.pdf
veti vedea ca pierderea de sarcina este intre 0,2-0,3 mCA (la 0,3 mCA ajunge in cazul debitelor mari, ori Dvs intr-un cazan de 60 kW aveti in jur de 2,5-2,6 mc/h; nu are importanta ca nu e cazan pe lemne, important e ca e tot cazan acvatubular, adica asemanator din punct de vedere constructiv). Mult mai mari
sunt pierderile in centralele murale, datorita schimbatorului de caldura.. De exemplu, la centrala murala BLUEHELIX TECH 45 H
- vedeti aici manualul (la pag 60, sau 9 in pdf) www.ferroli.ro/media/pdf/Manual_BLEHELIX_TECH_S45H_1.pdf la un debit de 1,8 mc/h corespunzator puterii de 42 kW, avem o pierdere de sarcina de peste 3 mCA, deci de 10-15 ori mai mare decat in cazul unui cazan pe lemne! BLUEHELIX TECH
45 H are pompa incoporata, la fel si ECONCEPT 51A www.ferroli.ro/media/pdf/Manual_ECONCEPT_51A.pdf (pag 72) are pompa, iar pierderile hidraulice sunt peste 3 mCA . Ca
fapt divers, Ferroli pune pompa in centralele murale pana la 50 kW, alti furnizori (multi, nu vreau sa dau nume) nu echipeaza centralele murale cu pompe, clientul impreuna cu proiectantul sau instalatorul trebuie sa aleaga pompa potrivita pe care trebuie sa o monteze in exteriorul centralei: pompa costa, manopera costa etc. In fine, alt exemplu cu centrala murala ENERGY TOP 60
care nu contine pompa www.ferroli.ro/media/pdf/Manual_ENERGY_TOP_W60-70-80-125.pdf
La pag 106 se observa din grafice ca pierderea e in jur 1,5 mCA. In concluzie, la cazanele pe lemne pierderea de
sarcina pe circuitul hidraulic nu e foarte mare (in cazul Dvs puteti considera 0,3 mCA ca valoare
acoperitoare), in cazul centralelor murale pierderea e mult mai mare datorita constructiei schimbatorului de caldura (asta e valabil la orice producator de murale). La cazanul pe lemne, in cazul in care nu folositi pompa de by-pass pentru protectia impotriva temperaturilor scazute pe retur si folositi ventil termic
in locul acestei pompe, va trebui sa tineti cont de pierderea de sarcina hidraulica prin ventil, iar aceasta valoare o gasiti in documentatia ventilului. De exemplu la pag
306 in acest catalog www2.markus.ro/new/wp-content/uploads/2014/04/Catalog-Markus-2016-complet.pdf
vedeti graficul capacitatii ventilelor termice de amestec ESBE; daca luam un
ventil cu kvs = 14, pierderea de sarcina prin el este de aprox 1 mCA la debitul de 2,58 mc/h
corespunzator puterii de 60 kW a cazanului dvs. Pentru cazanul Dvs s-ar putea
sa se potriveasca pompa Ferroli Energy Saving 2 ES 2 32-70/180, aveti aici
curba si va rog sa verificati: www.ferroli.ro/media/pdf/Pompa_ES2_2016_edit_web.pdf Va invit sa urmariti si filmul 5 mituri
despre pompe, in caz ca nu l-ati vazut deja ruclips.net/video/fhZu5zquY7M/видео.html Sper ca explicatiile au fost clare, pentru
alte detalii va stau in continuare la dispozitie.
Buna ziua.Am o pompa grundfos 25/60 180 cu trei trepte de viteze manuale.Cazanul este de 30kw iar lungimea totala tur retur este de 90m/l.
Având în vedere aceste aspecte pe ce treapta de viteza pot merge cu pompa?
Mulțumesc
Buna ziua, nu inteleg ce inseamna 90 m/l (ce inseamna m/l ?!) si nici 103.276 (o suta de mii ce?! sau o suta virgula ce?! - ca unitate de masura), deci nu stiu cat e inaltimea de pompare necesara. Uitandu-ma pe caracteristica pompei din acest link product-selection.grundfos.com/product-detail.product-detail.html?custid=GMA&productnumber=96281486&qcid=422578947 v-as recomanda s-o puneti pe treapta medie. Aerisiti bine radiatoarele, echilibrati instalatia din robinetii de retur ai radiatoarelor si verificati ca toate radiatoarele sa se incalzeasca (inclusiv cele situate departe de cazan).
+Cosmin Nita îmi cer scuze pt greșelii!Am un total de 90m de teava tur/retur.Pierderea hidraulică a centralei este 100Pa(conform manualului).Am încercat să aplic formula dv de calcul pt a determina H si asta a rezultat.Centrală are 30kw.De asemenea am si un termoboiler de 80l care este conectat prin pompa de recirculare a centralei!
Am transformat 100Pa in mbar (rezultand 1mbar)si am aplicat formula din noua.
Rezultatul este Q=1.29 iar H=4.51!In aceste conditii care este treapta de viteaza necesara pompei ?
Multumesc
Ati gresit la calculul inaltimii de pompare, este 3,51 mCA, pentru ca pierderea de presiune in cazan nu este 1 mCA, ci 0,01 mCA, adica neglijabila. Ne uitam pe caracteristica pompei din link-ul pe care vi l-am trimis in raspunsul anterior si pentru punctul de functionare Q=1,29 mc/h si H = 3,51 mCA rezulta curba de mijloc, deci treapta de viteza medie.
@@cosminnita2820 va mulțumesc foarte mult pt răspunsuri!Va doresc sa aveți o zi frumoasa!
Asemenea! Toate cele bune si Dvs!
Salut
E posibil ca pompa de recirculare incalzire sa o arda pe cea pt apa calda menajera ?
In principiu orice accident/avarie e posibil daca alimentarea electrica a 2 consumatori din aceeasi instalatie nu este realizata corect, cu respectarea normelor tehnice in vigoare si a bunelor practici.
Vă Salut domnul Cosmin .Am achiziționat o centrala de 25 kw și o folosesc la 5 calorifere. centrala nu am posibilitatea sa o pun lângă casa și am duso la 25 m de locul de unde îmi intra teava în casă. teava care pleacă de la centrala mia spus meseriasul sa o pun de 25 de ppr ptr ca va merge la 5 calorifere care le am eu .teava am izolato bine și am duso pana în casă printrun sant săpat la 80 cm. Ce părere îmi dați o sami dea randament centrala cu teava aceasta și la distanta asta ? Va mulțumesc
Buna seara, teava PPR 25 inseamna DN 20. Depinde si cum este realizata instalatia in interiorul casei. Era mai bine daca pleca cu teva PPR 32; cred ca va functiona si asa daca instalatia interioara e corect realizata.
Dl Cosmin instalația în casă nu este făcută în serie , este făcută pe 2 tronsoane de circuit cu țevile de ppr principale (tur retur ) de 25 apoi mam redus la fiecare calorifer cu 20 și la ultimele calorifere tot așa mam redus tot cu 20 .Și va mai întreb dacă îmi va funcționa în parametrii optimi la aceasta distanta de 25 m de la centrala pana la primul calorifer.Va Mulțumesc
Mai depinde si de pompa centarlei (caracteristica hidraulica) si de pierderile de presiune din schimbatorul de caldura al centralei. Cred cae cam la limita, dar s-ar putea sa mearga. E foarte important ca instalatorul sa echilibreze bine hidraulic instalatia din robinetii de retur ai radiatoarelor, astfel incat sa aveti circulatie pe toate radiatoarele, inclusiv la ultimul. Sunt sanse sa functioneze, dar n-as putea sa va garantez.
Bună seara, am făcut și eu o instalație tot ceva în genul asta dar toata instalația e realizata de mine și recunosc că mai am de făcut unele modificări dar cred că o să dea randament bun, distanta dintre cazan și casă 40 m tur+40m retur, coloane ppr 40 mm cu inserție aluminiu, doua pompe de recirculare 40 - 70/130 dab una pe tur și una retur, vas expansiune 50l, supapa aerisire automat, supapa presiune 3bar termostat de contact pe tur și menționez capacitatea cazanului e de 200l agent termic și am 60 elemenți aluminiu +radiator scarita 75x170cm dar ce nu înțeleg de ce caloriferele nu se încălzesc decât jumătate, partea de sus și sunt în dubii dacă pompele au puterea suficienta?
imi puteti spune si me va rog cum leg doua pompe la un termostat una de circulatie si una de baypas si daca este bine ce vreau sa fac
Pompa de bypass a cazanului o veti comanda cu un termostat de contact (tip bratara) montat pe returul cazanului; acesta va mentine pompa pornita atata timp at temperatura de pe returul cazanului este mai mica de 60 C (protectie impotriva condensarii, coroziunii, gudronarii in cazan); in locul pompei de bypass + termostat de contact puteti folosi un ventil termic de amestec (va rog sa vizitati site-ul www.ferroli.ro si veti gasi acolo scheme hidraulice de principiu la cazanele SFL, FSB3 etc). Pompa principala de circulatie o puteti comanda cu un termostat de contact montat pe turul cazanului SAU puteti folosi regulatorul Ferroli ecoKOM. Pe canalul meu RUclips gasiti un film de prezentare a acestui regulator inteligent, de asemenea gasiti filmul si pe site-ul Ferroli www.ferroli.ro. Pentru a cauta orice echipament (SFL, ecoKOM etc) pe site-ul Ferroli scrieti denumirea echipamentului (de exemplu ecoKOM) in campul de cautare (search) de langa sigla Ferroli si apasati pe lupa sau Enter.
in legătură cu bypass ul ....stiu pe cineva care are cazan pe lemne si si nu are nici pompa de pe bypass nici termoventil de amestec....doar o simpla conductă care uneste turul cu returul..ce parere aveti domnu Niță este suficient doar conducta de bypass sau mai este nevoie de ceva....va multumesc
+Catalin Sima Buna ziua, in situatia descrisa de Dvs. cazanul NU este protejat impotriva temperaturilor scazute pe retur, va recomand ventil termic de amestec sau pompa de by-pass + termostat de contact pus pe retur. Cand temperatura returului cazanului scade sub 60 C se produc condensarea, gudronarea, coroziunea, colmatarea drumurilor de fum, conducand la scaderea dramatica a randamentului cazanului, la oprirea functionarii (in cazul colmatarii severe a drumurilor de fum) sau chiar la spargerea cazanului datorita coroziunii (cele din otel).
+Catalin Sima Pe langa cele descrise anterior, patrunderea apei reci in cazan pe retur poate produce soc termic (risc de spargere a cazanelor din fonta)
multumesc pt informație....ce parere aveti despre centralele pe GPL....sunt mai eficiente decat cele pe gaz metan?
+Catalin Sima Categoric NU. GPL-ul este de 3-3,5 ori mai scump decat gazul. Gazul natural este CEL MAI IEFTIN si cel mai confortabil combustibil conventional din Romania (nu am considerat lemnul combustibil conventional; oricum, pretul lemnului variaza de la zona la zona si este apropiat de multe ori de cel al gazului; utilizarea lemnului are dezavantajul disconfortului alimentarii manuale la cateva ore, curatare frecventa etc). Iata comparatiile cu alti combustibili la preturile actuale din Romania: incalzirea electrica rezistiva (centrala electrica, calorifer electric cu ulei, resou electric, aeroterma electrica etc) = de aprox 4-4,5 ori mai scumpa decat cea pe gaz; incalzirea pe GPL, de asemenea cea pe combustibil lichid = de aprox 3-3,5 ori mai scumpa decat cea pe gaz; incalzirea pe peleti = aproximativ la acelasi pret cu cea pe gaz, iar confortul este comparabil (alimentarea buncarului se face la cateva zile sau chiar mai mult de 1 saptamana, curatarea se face mai rar decat la cazanele pe lemn etc). Recomandarea mea: cine are gaz natural sa se bucure de el si sa-si achizitioneze o centrala in condensatie. Cine nu are gaz, sa verifice care ar fi costurile realizarii unui bransament de gaz in cazul respectiv: poate exista o conducta in apropiere, poate vecinii au deja gaz si bransamentul ar costa numai cateva mii de RON, ceea ce e rezonabil, adica mai ieftin decat un sistem cu peleti; daca aceste costuri pentru bransament sunt mult mai mari (sa zicem de la 10-12.000 RON in sus), sa achizitioneze un cazan pe peleti, intrucat costurile de exploatare si confortul sunt comparabile cu gazul.