Felicitari. Va rog, un filmulet sau macar sfaturi pentru spalarea vanei cu 3 cai, pasii pentru demonrarea totala si extragerea din centrala. Multumesc mult. Cu deosebit respect, gabi.
Buna ziua.. Am o centrala beretta ciao ..aceea cu manometru in stanga si cu buton in dreapta pe care il scoti sa reglezi temp la acm si calorifere. Atunci cand merge pe caldura si dau drumul la acm si opresc robinetul exact dupa ce a pornit flacara adica la o secunda intra pe avarie si sta becul rosu de la flacara aprins.. Daca o resetez si pornesc acm si inchid robinetul mai tarziu ex: 20 sec 1 min1 ora nu mai intra pe avarie .. Innainte ca facea mult mai rau si intra ff des pe avarie i-am desfacut acel capac de deasupra de langa cotul acela de evacuare .. .. ca sa traga aer pe acolo mai mult ..si acu intra doar asa in avarie cand tie lumea mai draga Care credeti ca ar fi problema ? Va multumesc mult!
Salut! Am un boiler instant JUNKERS care incalzeste apa menajera la o temperatura mica (este calduta). Care poate fi problema si cum se remediaza?Multumesc anticipat!
Sunt o multime de factori care pot influenta asta! Tipul de combustibil, (curent electric, gaz natural, gpl, lemn) presiuni, sonde, debite, depuneri de calcar, etc. Nu se poate da o solutie decat dupa o examinare a boilarului in sine. Apeleaza la un meserias care sa-l verifice.
Salut dacă poți să arăți cum se demontează schimbătorul că nu reușesc , cefel de garnituri se pun ,clingherit? Si de unde se poate cumpăra soluția de curățare. Mulțumesc
salutare ,am o problema cu un ariston as 24,nu mai imi curge de loc apa calda,ce sa infundat oarepe teava vad ca incepe sa se incalzeasca dar nui da drumu sa curga afara ce sai fac ?.....multumesc
va salut. multumita acestui video am avut curajul sa curat in acelasi fel schimbatorul bitermic de la o ferroli domiproject f24d si refacere perna de aer. in ultimul timp, o data la trei-patru zile apare eroarea F43, iar din manual rezulta ca anomalie : interventie protectie schimbator. Cauze posibile : 1- lipsa H2O in instalatie, cu solutia - verificarea pompei de circulatie; 2- aer in intalatie, cu solutia - evacuati aerul din instalatie. Ce parere aveti dvs? ce as putea sa fac sa rezolv situatia ?(precizez ca aer nu cred sa am in instalatie fiindca am incercat la fiecare calorifer, plus ca am aerisitor pe tur si retur la distribuitor).
De obicei vinovat este un termostat cu pastila de siguranta al schimbatorului. este montat pe schimbator si daca ai intervenit asupra lui acesta face contact cu schimbatorul printr-o pasta. Misca-l , pozitioneaza-l mai bine sau schimba-l. Oricum ai una dintre cele mai slabe centrale care sau fabricat vreodata. Un model pilot, mai mult test, sa vada cum functioneaza fara presostat diferential. Sau dovedit a fi niste esecuri.
multumesc de raspuns. despre centrala am aflat ulterior ca e cea mai slaba.(asa am cumparat apartamentul). in decembrie 2016 centrala a facut 5 ani si nu a avut vreo problema(cred ca am avut noroc). despre acel termostat nu-mi aduc aminte sa-l fi vazut cand am desfacut-o. erau ceva in genul ala pe tevile de cupru ale centralei(cred ca sunt senzori de temperatura). Ma gandesc sa desfac centrala si sa identific pozitia acelui termostat cu pastila doar daca eroare va aparea din ce in ce mai des. oricum multumesc ca va faceti timp sa ne raspundeti.(pt mine unul conteaza mult ).
vali vladu, acel termostat de siguranta o sa-l gasesti pe turul de la schimbator. Imediat langa schimbator. El da afara si trebuie repornita ct pt a se rearma.
as vrea sa va intreb daca pompa de apa se curata in vreun fel? cand la mine a venit un instalator a invartit cu o surubelnita surubul aflat in mijlocul pompei.... aaa si pe acolo a iesit apa
+vali vladu , pompa de recirculare se poate curata manual. Se scoate din centrala , se desface si se spala partea pe unde circula apa. Insa arar este cazul sa facem asta, pentru ca pompa are niste orificii destul de mari pe unde circula apa, este protejata de un filtru y pe retur care nu da voie sa eventualelor impuritati de dimensiuni mai mari, sa intre in ea. Pe alimentarea cu apa rece intodeauna exista un filtru y care nu da voie ca eventualele impuritati din apa de retea sa ajunga in centrala. Asadar impuritatile mici nu o afecteaza, iar depunerile de calcar in corpul pompei nu prea au loc, calcarul se depune acolo unde sunt temeraturile foarte mari si anume in schimbatoarele de caldura. Ceea ce a facut instalatorul, a verificat ca pompa sa nu fie blocata. Este un locas destinat acestui fapt. O pompa care sta mult timp in acelasi punct, adica o centrala nefolosita o vreme, risca sa se blocheze. Din acasta cauza se da acel capacel jos si se roteste in sensul de mers al pompei , cu o surubelnita, de axul acesteia. Daca se roteste usor, este ok. Daca facem asta in mers, se simte rotatia rotorului si bineinteles curge si niste apa pe acolo. Marea majoritate a centralelor au incorporat in placuta electronica un sistem de protectie numit anti blocare pompa. Acest sistem porneste pompa din cand in cand ,tocmai pentru a se evita blocarea acesteia in caz ca nu este folisita.
buna seara!!am si eu o centrala Ariston Uno, pe căldură funcționează iar apa calda nu vn,vn rece...in momentu in care deschid robinetul pe apa calda porneste,dar nu vn calda...ce poate avea???multumesc!!
Sonda de temperatura pe apa cald, defecta. Asta ar fi o prima cauza. Sau incearca fara sita de la pipa bateriei, daca debitul de apa este prea mic, centrala porneste, face o flacara, dar nu suficient de mare ca sa incalzeasca apa. incearca fara sita
da, asa se reseteaza (armeaza) acel termostat de care ti-am pomenit. arata asa: www.magazinulcupiese.ro/termostat-siguranta-pastila75-10-c-pt-micra-supermicra-habitat-gaze-arse-p68415.html
acest presostat diferential de fum se afla in partea de stanga sus a centralei, in camera acea etansa, se vede in imaginea postata de mine, poti sa desprinzi unul din capete de la furtunase si sa sufli pe el, asa trebuie sa faci cu ambele furtunase. nu este indicat sa umbli tu, dar poti incerca asta.
Multumim pentru tutorial, foarte bun, dar pentru cei cu centrale mai vechi sau poate mai scumpe. De ce spun asta ? Pentru ca dupa vreo doi ani de functionare fara nici o revizie, am vrut sa fac acceasi operatie si la centrala mea, un Riello Caldariello 24 KIS C. Dupa ce am desfacut capacele, mi s-a taiat avantul. Conductele de cupru ce intra in schimbatorul de caldura, nu au asemenea "motanului" tau piulite, ci sunt prinse cu niste cleme. Habar nu am daca-s si lipite, sau numai acele cleme reusesc sa tina lipite conductele de radiator, nu am avut curaj sa misc, de frica sa nu ma trezesc apoi ca neavand nu stiu ce solutie de lipit, nu mai pot etansa imbinarea si raman fara centrala pana gasesc vreun mester. La tine am vazut imbinare solida, cu piulite mari si garnituri, dar la centralele din zilele noastre, vad ca s-a facut economie maxima de material. Sau poate au gandit in scopul pur financiar. De ce sa-si bage proprietarul nasul si sa-i faca curatarea personal, daca poate cheme firma ce-i da factura, dar ii face gaura serioasa in portofel.
Îmbinarile acelea de care pomenesti tu sunt si mai facil de desfacut. Se indeparteaza acea (clema) siguranta si se trage de conducta in jos, aceasta fiind introdusa in locasul sau printr-un oring. Sunt mult mai utile, nefiind nevoie sa mai introduci o cheie , cheie care de multe ori nu mai are loc, datorita montajului ct foarte aproape de un perete lateral. La reintroducerea lor indicat sa se schimbe oringul si sa se lubrefieze cu vaselina siliconica sau efectiv cu putin sapun.
Deci nu e nici un fel de lipici sau silicon pe acolo ? Stiu ca ai podul plin, dar nu ma pot abtine sa-ti multumesc din tot sufletul pentru ajutor, mi-a revenit avantul muncitoresc, azi nu mai pot mesteri, tre sa "pun focul" sa avem caldura la noapte pentru puradica, dar maine dimineata dupa ce o duc la scoala, rup hamul. Am scris pe o foaie toate operatiile ce le-ai enumerat pentru golire-umplere a centralei, ca sa nu ma balbai cu robinetii. ;-) O sa folosesc detartrant, nu am deocamdata solutia ta, cleanex fe-cu plus, am facut acum cont si comanda pentru bidon 5 litri pe www.chemstal.ro, dar mai dureaza cateva zile pana ajunge coletul, eu fierb de nerabdare sa vad daca ajung la performanta de a-mi intretine singurel centrala la fel cum fac cu logan-ul meu din 2005 care la 145.000 km se misca ca atunci cand era nou. Multa sanatate si numai bine !
Gata, rezolvat problema cu detartrant nufarul, doua reprize de cate o ora, montat totul inapoi, indiferent de taria flacarii, nu mai trosneste apa prin schimbatorul de caldura, si nu mai vibreaza acul de la presiune. A iesit negreala la ambele clatiri, ce a mai ramas o sa plece cand repet operatia cu solutia roz. Multumesc mult pentru ajutor DETOATEDAN !
Salut .Foarte bun tutorialul .Am presiunea scazuta la apa calda ..si dupa cateva minute de folosire imi apare bbecul rosu ..precizez ca in 8 ani centrala nu a fost curatata .
Salut.Bun tutorialul.Am si eu centrala Motan KStart.Am 2 probleme la centrala: de ceva timp a inceput sa creasca presiunea atunci cand folosesc apa calda.Dupa cat am studiat am inteles ca e vorba de vasul de expansiune;a scazut presiunea aerului din vas.?! A doua problema ar fi temperatura prea mare la apa calda,cu toate ca e reglata pe la 42 grade;vine prea fierbinte in momentul cand folosesc apa calda.Orice ajutor e bine venit.
Pai, nu stiu exact daca tipul tau de centrala este cu schimbator bitermic ( are un singur schimbator) sau monotermica, avand doua schimbatoare , unul din ele fiind responsabil cu prepararea apei calde menajere si anume acela secundar in placi. Daca este prima varianta , cu schimbator bitermic, vasul de expansiune nu are nicio treaba cu circuitul de preparare al apei calde. Daca este varianta cu doua schimbatoare, atunci da, e posibil ca perna de aer din vasul de expansiune sa fie sub presiunea ei nominala de lucru si trebuie refacuta, vezi ca am un tutorial in care explic cum se face presiunea unui vas de expansiune, sau membrana din vas este sparta si atunci trebuie schimbat vasul de expansiune. Supratemperatura poate fi provocata de mai multe cauze. Iti spun cateva cele mai des intalnite: Ntc responsabil cu apa calda este decalibrat , in acest caz se schimba. Sau este efectiv murdar, in acest caz se spala bine si se inlatura calcarul de pe el. Alta cauza poate fi de la un reglaj debit de gaz necorespunzator. Imi trebuie mai multe detalii, pt inceput verifica si elimina eventualele defecte enumerate de mine.
Salut.Are schimbator bitermic,adica intra in el 2 tevi si iasa pe partea cealalta tot 2.Undeva am citit ca poate sa fie fisurat schimbatorul .Poti sa-mi explici care este cauza in aceasta situatie ca se ridica presiunea?
pentru inceput verifica perna de aer a vasului de expansiune. Apasa pe ventil, daca iese apa este sparta membrana. Daca iese aer dar slab, are perna de aer sub presiunea de lucru care este de 1 bar de obicei. Pentru a reface perna de aer, închide robinetii tur/ retur ai centralei , inchide robinetul de alimentare cu apa rece si deschide bateria de la chiuveta pe apa calda. Astfel golesti centrala de apa si respectiv vasul de expansiune . Apasa pe ventil, daca nu mai are presiune, trebuie refacuta. Montezi o pompa de bicicleta la ventilul vasului de expansiune si pompezi usor, in acel moment urmaresti bateria de la chiuveta, o sa curga usor apa ,fiind deschisa pe apa calda. Pompezi usor pana nu mai curge deloc apa pe pipa bateriei de la lavoar. Cand nu mai curge apa, incepi sa pompezi cca 20 de pompe, si scoti repede furtunul. verifici cu saliva, sa nu faca bule la ventil, pui capacelul si ai refacut perna de aer a vasului. Inchizi robinetul de la apa calda, deschizi alimentarea cu apa rece a centralei, faci umplerea centralei cu robinetii inchisi pe tur si retur, pana la 1 bar. Inchizi robinetul de umplere al centralei. NU deschizi robinetii tur/retur. Deschizi apa calda cu centrala oprita si o lasi sa curga. Daca in 10min nu scade deloc presiunea din centrala, inseamna ca nu ai nicio fisura in schimbator! Iar singurul loc pe unde se poate face by-pass intre cele doua circuite este prin robinetul de umplere al centralei. Acesta trebuie sa fie mereu inchis. E bine sa fie desfacut si verificata garnitura care inchide. Daca este uzata, trebuie inlocuita.
Multumesc de raspuns ! Dar daca e fisurat schimbatorul,pe unde intra apa ca sa creasca presiunea? Cele doua circuite (termo si acm) au legatura prin schimbatorul bitermic ?
Nu , nu au legatura, dar daca este fisurat atunci da, apare "o legatura" intre cele doua ,adica un bypass care nu ar trebui sa fie. Amestecandu-se cele doua circuite apar urmatoarele simptome: Faci presiune de lucru la 1 bar pe manometru centralei. Cand centrala functioneaza apa calda se amesteca cu circuitul de incalzire si vasul de expansiune preia surplusul asta de presiune (depinde de prediunea din retea) si poate sa creasca presiunea din circuitul de incalzire , respectiv din manometru, peste limita maxima admisa, adica 2,8 -3 bari. Asta in regim de vara si cu schimbatorul fisurat. Sau cand dai drumul la apa calda sa scada presiunea din centrala. Sansele ca aceste schimbator sa fie spart prin interior , sunt aproape nule, Daca presiunea din vasul de expansiune creste peste limita maxima admisa, in regim de vara, mai mult ca sigur ai probleme la robinetul de umplere al centralei. Acesta nu inchide, presiunea din retea cat este de mare?
salut,foarte bun tutorialul,am si eu o intrebare daca ai timp sa raspunzi si te pricepi,am o centrala viessmann vitopend 100 de 24 kw si de ceva timp se aude un fel de rontait in zona schimbatorului mare doar atunci cand flacara lucreaza la maxim,cum scade o treapta se opreste,am verificat ventilatorul si nu de acolo se aude,ce sa fie??? mersi frumos
+mirel marculescu , acel rontait se aude fix din cauza depunerilor de calcar din schimbatorul de caldura. Deci , trebuie spalat , chimic. Asta, daca nu este un sunet mecanic, provocat de pompa de recirculare, in acest caz intra in trepidatii toata carcasa centralei, iar pentru a stii ca asta e cauza este de ajuns sa pui mana pe carcasa centralei si sunetul se opreste. Dar , mai mult ca sigur este vorba strict de depuneri de calcar in chimbatorul de caldura principal.
Calcarul este disipat in mii si mii de particule fine, nu o sa vezi pietroaie iesind din schimbatoare, daca asta spui, daca nu stiti ce face o solutie de acest gen, documentati-va!
Salut , multumesc pt. video , de 2 ani sunt inginer iscir si vad ca esti primul care foloseste wd40 pt. holendere :D
Foarte tare !
multumim pt postare.
sper sa reusesc si eu
Salut .Intrebarea mea este la 40 g apare zgomote ciudate in centrala ,la comutare daca schimb la apa menajera zgomotul dispare in scurt timp.
tutorial fain :) Pentru oameni care s-au blocat in reparatie e foarte bun. Pentru laici nu recomand.
Felicitari. Va rog, un filmulet sau macar sfaturi pentru spalarea vanei cu 3 cai, pasii pentru demonrarea totala si extragerea din centrala. Multumesc mult. Cu deosebit respect, gabi.
Sunt mai multe tipuri de astfel de vane cu trei cai, care se extrag in moduri diferite.
super tare !
Buna ziua..
Am o centrala beretta ciao ..aceea cu manometru in stanga si cu buton in
dreapta pe care il scoti sa reglezi temp la acm si calorifere.
Atunci cand merge pe caldura si dau drumul la acm si opresc robinetul
exact dupa ce a pornit flacara adica la o secunda intra pe avarie si sta
becul rosu de la flacara aprins..
Daca o resetez si pornesc acm si inchid robinetul mai tarziu ex: 20 sec 1 min1 ora nu mai intra pe avarie ..
Innainte ca facea mult mai rau si intra ff des pe avarie i-am desfacut acel capac de deasupra de langa cotul acela de evacuare .. .. ca sa traga aer pe acolo mai mult ..si acu intra doar asa in avarie cand tie lumea mai draga
Care credeti ca ar fi problema ?
Va multumesc mult!
Salut! Am un boiler instant JUNKERS care incalzeste apa menajera la o temperatura mica (este calduta). Care poate fi problema si cum se remediaza?Multumesc anticipat!
Sunt o multime de factori care pot influenta asta! Tipul de combustibil, (curent electric, gaz natural, gpl, lemn) presiuni, sonde, debite, depuneri de calcar, etc. Nu se poate da o solutie decat dupa o examinare a boilarului in sine. Apeleaza la un meserias care sa-l verifice.
Salut dacă poți să arăți cum se demontează schimbătorul că nu reușesc , cefel de garnituri se pun ,clingherit? Si de unde se poate cumpăra soluția de curățare. Mulțumesc
salutare ,am o problema cu un ariston as 24,nu mai imi curge de loc apa calda,ce sa infundat oarepe teava vad ca incepe sa se incalzeasca dar nui da drumu sa curga afara
ce sai fac ?.....multumesc
va salut.
multumita acestui video am avut curajul sa curat in acelasi fel schimbatorul bitermic de la o ferroli domiproject f24d si refacere perna de aer.
in ultimul timp, o data la trei-patru zile apare eroarea F43, iar din manual rezulta ca anomalie : interventie protectie schimbator. Cauze posibile : 1- lipsa H2O in instalatie, cu solutia - verificarea pompei de circulatie;
2- aer in intalatie, cu solutia - evacuati aerul din instalatie.
Ce parere aveti dvs? ce as putea sa fac sa rezolv situatia ?(precizez ca aer nu cred sa am in instalatie fiindca am incercat la fiecare calorifer, plus ca am aerisitor pe tur si retur la distribuitor).
De obicei vinovat este un termostat cu pastila de siguranta al schimbatorului. este montat pe schimbator si daca ai intervenit asupra lui acesta face contact cu schimbatorul printr-o pasta. Misca-l , pozitioneaza-l mai bine sau schimba-l. Oricum ai una dintre cele mai slabe centrale care sau fabricat vreodata. Un model pilot, mai mult test, sa vada cum functioneaza fara presostat diferential. Sau dovedit a fi niste esecuri.
multumesc de raspuns.
despre centrala am aflat ulterior ca e cea mai slaba.(asa am cumparat apartamentul). in decembrie 2016 centrala a facut 5 ani si nu a avut vreo problema(cred ca am avut noroc).
despre acel termostat nu-mi aduc aminte sa-l fi vazut cand am desfacut-o. erau ceva in genul ala pe tevile de cupru ale centralei(cred ca sunt senzori de temperatura). Ma gandesc sa desfac centrala si sa identific pozitia acelui termostat cu pastila doar daca eroare va aparea din ce in ce mai des.
oricum multumesc ca va faceti timp sa ne raspundeti.(pt mine unul conteaza mult ).
Ar fi bine sa mai postati si alte lucrari, daca aveti timp...:)
vali vladu, acel termostat de siguranta o sa-l gasesti pe turul de la schimbator. Imediat langa schimbator. El da afara si trebuie repornita ct pt a se rearma.
as vrea sa va intreb daca pompa de apa se curata in vreun fel?
cand la mine a venit un instalator a invartit cu o surubelnita surubul aflat in mijlocul pompei.... aaa si pe acolo a iesit apa
+vali vladu , pompa de recirculare se poate curata manual. Se scoate din centrala , se desface si se spala partea pe unde circula apa. Insa arar este cazul sa facem asta, pentru ca pompa are niste orificii destul de mari pe unde circula apa, este protejata de un filtru y pe retur care nu da voie sa eventualelor impuritati de dimensiuni mai mari, sa intre in ea. Pe alimentarea cu apa rece intodeauna exista un filtru y care nu da voie ca eventualele impuritati din apa de retea sa ajunga in centrala. Asadar impuritatile mici nu o afecteaza, iar depunerile de calcar in corpul pompei nu prea au loc, calcarul se depune acolo unde sunt temeraturile foarte mari si anume in schimbatoarele de caldura. Ceea ce a facut instalatorul, a verificat ca pompa sa nu fie blocata. Este un locas destinat acestui fapt. O pompa care sta mult timp in acelasi punct, adica o centrala nefolosita o vreme, risca sa se blocheze. Din acasta cauza se da acel capacel jos si se roteste in sensul de mers al pompei , cu o surubelnita, de axul acesteia. Daca se roteste usor, este ok. Daca facem asta in mers, se simte rotatia rotorului si bineinteles curge si niste apa pe acolo. Marea majoritate a centralelor au incorporat in placuta electronica un sistem de protectie numit anti blocare pompa. Acest sistem porneste pompa din cand in cand ,tocmai pentru a se evita blocarea acesteia in caz ca nu este folisita.
buna seara!!am si eu o centrala Ariston Uno, pe căldură funcționează iar apa calda nu vn,vn rece...in momentu in care deschid robinetul pe apa calda porneste,dar nu vn calda...ce poate avea???multumesc!!
Sonda de temperatura pe apa cald, defecta. Asta ar fi o prima cauza. Sau incearca fara sita de la pipa bateriei, daca debitul de apa este prea mic, centrala porneste, face o flacara, dar nu suficient de mare ca sa incalzeasca apa. incearca fara sita
Multumesc mult,respect!!
intai rezolva problema..;)
motorul cana 3 cai defect....
vana
am uitat sa precizez: ca sa dispara eroarea f43, inchid centrala si o repornesc
da, asa se reseteaza (armeaza) acel termostat de care ti-am pomenit. arata asa: www.magazinulcupiese.ro/termostat-siguranta-pastila75-10-c-pt-micra-supermicra-habitat-gaze-arse-p68415.html
si poti sa mi spui te rog ce pot sa fac ca nu am caldura si apa calda.mai am si un baietel de 5 ani si este frig in casa.am ce sa fac acum provizoriu
acest presostat diferential de fum se afla in partea de stanga sus a centralei, in camera acea etansa, se vede in imaginea postata de mine, poti sa desprinzi unul din capete de la furtunase si sa sufli pe el, asa trebuie sa faci cu ambele furtunase. nu este indicat sa umbli tu, dar poti incerca asta.
salut.am o problema imi apare E5 pe centrala motan si nu am caldura si apa calda.poti sa-mi zici ce poate sa aiba?
salut, ai probleme pe evacuare gaze. presostatul diferential citeste niste anomalii...(condens pe furtunase, tub venturi infundat, etc)
Buna ziua,
Din ce oras santeti si care este costul unei astfel de operatiuni?
Slobozia , Ialomita. Costul este intre 150-250 lei, depinde de cantitatea de solutie folosita, timp, nivelul de facilitate.
Multumim pentru tutorial, foarte bun, dar pentru cei cu centrale mai vechi sau poate mai scumpe.
De ce spun asta ? Pentru ca dupa vreo doi ani de functionare fara nici o revizie, am vrut sa fac acceasi operatie si la centrala mea, un Riello Caldariello 24 KIS C.
Dupa ce am desfacut capacele, mi s-a taiat avantul. Conductele de cupru ce intra in schimbatorul de caldura, nu au asemenea "motanului" tau piulite, ci sunt prinse cu niste cleme. Habar nu am daca-s si lipite, sau numai acele cleme reusesc sa tina lipite conductele de radiator, nu am avut curaj sa misc, de frica sa nu ma trezesc apoi ca neavand nu stiu ce solutie de lipit, nu mai pot etansa imbinarea si raman fara centrala pana gasesc vreun mester. La tine am vazut imbinare solida, cu piulite mari si garnituri, dar la centralele din zilele noastre, vad ca s-a facut economie maxima de material. Sau poate au gandit in scopul pur financiar. De ce sa-si bage proprietarul nasul si sa-i faca curatarea personal, daca poate cheme firma ce-i da factura, dar ii face gaura serioasa in portofel.
Îmbinarile acelea de care pomenesti tu sunt si mai facil de desfacut. Se indeparteaza acea (clema) siguranta si se trage de conducta in jos, aceasta fiind introdusa in locasul sau printr-un oring. Sunt mult mai utile, nefiind nevoie sa mai introduci o cheie , cheie care de multe ori nu mai are loc, datorita montajului ct foarte aproape de un perete lateral. La reintroducerea lor indicat sa se schimbe oringul si sa se lubrefieze cu vaselina siliconica sau efectiv cu putin sapun.
Deci nu e nici un fel de lipici sau silicon pe acolo ? Stiu ca ai podul plin, dar nu ma pot abtine sa-ti multumesc din tot sufletul pentru ajutor, mi-a revenit avantul muncitoresc, azi nu mai pot mesteri, tre sa "pun focul" sa avem caldura la noapte pentru puradica, dar maine dimineata dupa ce o duc la scoala, rup hamul. Am scris pe o foaie toate operatiile ce le-ai enumerat pentru golire-umplere a centralei, ca sa nu ma balbai cu robinetii. ;-) O sa folosesc detartrant, nu am deocamdata solutia ta, cleanex fe-cu plus, am facut acum cont si comanda pentru bidon 5 litri pe www.chemstal.ro, dar mai dureaza cateva zile pana ajunge coletul, eu fierb de nerabdare sa vad daca ajung la performanta de a-mi intretine singurel centrala la fel cum fac cu logan-ul meu din 2005 care la 145.000 km se misca ca atunci cand era nou. Multa sanatate si numai bine !
Gata, rezolvat problema cu detartrant nufarul, doua reprize de cate o ora, montat totul inapoi, indiferent de taria flacarii, nu mai trosneste apa prin schimbatorul de caldura, si nu mai vibreaza acul de la presiune. A iesit negreala la ambele clatiri, ce a mai ramas o sa plece cand repet operatia cu solutia roz. Multumesc mult pentru ajutor DETOATEDAN !
spune-mi te rog cu degradant se poate curata schimbătorul.
nu am auzit de asa "solutie" poate va referiti la Detratant, care da, poate fi folosit in cazuri mai usoare.
o sa incerc acum sa vad daca pot sa desfac centrala
Salut .Foarte bun tutorialul .Am presiunea scazuta la apa calda ..si dupa cateva minute de folosire imi apare bbecul rosu ..precizez ca in 8 ani centrala nu a fost curatata .
Adica in scurt timp dupa ce dai drumul la apa calda menajera, centrala intra in avarie? In regim de iarna merge? fara sa dai drumul la apa calda?
Exact.In regim de iarna se comporta la fel ..doar ca acolo ajunge sa imi incalzeasca apa in calorifer iar apoi intra in avarie .
Daca nu deschizi apa calda, in regim de iarna, mai intra in avarie?
trebuie sa stiu exact
Salut.Bun tutorialul.Am si eu centrala Motan KStart.Am 2 probleme la centrala: de ceva timp a inceput sa creasca presiunea atunci cand folosesc apa calda.Dupa cat am studiat am inteles ca e vorba de vasul de expansiune;a scazut presiunea aerului din vas.?! A doua problema ar fi temperatura prea mare la apa calda,cu toate ca e reglata pe la 42 grade;vine prea fierbinte in momentul cand folosesc apa calda.Orice ajutor e bine venit.
Pai, nu stiu exact daca tipul tau de centrala este cu schimbator bitermic ( are un singur schimbator) sau monotermica, avand doua schimbatoare , unul din ele fiind responsabil cu prepararea apei calde menajere si anume acela secundar in placi. Daca este prima varianta , cu schimbator bitermic, vasul de expansiune nu are nicio treaba cu circuitul de preparare al apei calde. Daca este varianta cu doua schimbatoare, atunci da, e posibil ca perna de aer din vasul de expansiune sa fie sub presiunea ei nominala de lucru si trebuie refacuta, vezi ca am un tutorial in care explic cum se face presiunea unui vas de expansiune, sau membrana din vas este sparta si atunci trebuie schimbat vasul de expansiune. Supratemperatura poate fi provocata de mai multe cauze. Iti spun cateva cele mai des intalnite: Ntc responsabil cu apa calda este decalibrat , in acest caz se schimba. Sau este efectiv murdar, in acest caz se spala bine si se inlatura calcarul de pe el. Alta cauza poate fi de la un reglaj debit de gaz necorespunzator. Imi trebuie mai multe detalii, pt inceput verifica si elimina eventualele defecte enumerate de mine.
Salut.Are schimbator bitermic,adica intra in el 2 tevi si iasa pe partea cealalta tot 2.Undeva am citit ca poate sa fie fisurat schimbatorul .Poti sa-mi explici care este cauza in aceasta situatie ca se ridica presiunea?
pentru inceput verifica perna de aer a vasului de expansiune. Apasa pe ventil, daca iese apa este sparta membrana. Daca iese aer dar slab, are perna de aer sub presiunea de lucru care este de 1 bar de obicei. Pentru a reface perna de aer, închide robinetii tur/ retur ai centralei , inchide robinetul de alimentare cu apa rece si deschide bateria de la chiuveta pe apa calda. Astfel golesti centrala de apa si respectiv vasul de expansiune . Apasa pe ventil, daca nu mai are presiune, trebuie refacuta. Montezi o pompa de bicicleta la ventilul vasului de expansiune si pompezi usor, in acel moment urmaresti bateria de la chiuveta, o sa curga usor apa ,fiind deschisa pe apa calda. Pompezi usor pana nu mai curge deloc apa pe pipa bateriei de la lavoar. Cand nu mai curge apa, incepi sa pompezi cca 20 de pompe, si scoti repede furtunul. verifici cu saliva, sa nu faca bule la ventil, pui capacelul si ai refacut perna de aer a vasului. Inchizi robinetul de la apa calda, deschizi alimentarea cu apa rece a centralei, faci umplerea centralei cu robinetii inchisi pe tur si retur, pana la 1 bar. Inchizi robinetul de umplere al centralei. NU deschizi robinetii tur/retur. Deschizi apa calda cu centrala oprita si o lasi sa curga. Daca in 10min nu scade deloc presiunea din centrala, inseamna ca nu ai nicio fisura in schimbator! Iar singurul loc pe unde se poate face by-pass intre cele doua circuite este prin robinetul de umplere al centralei. Acesta trebuie sa fie mereu inchis. E bine sa fie desfacut si verificata garnitura care inchide. Daca este uzata, trebuie inlocuita.
Multumesc de raspuns ! Dar daca e fisurat schimbatorul,pe unde intra apa ca sa creasca presiunea? Cele doua circuite (termo si acm) au legatura prin schimbatorul bitermic ?
Nu , nu au legatura, dar daca este fisurat atunci da, apare "o legatura" intre cele doua ,adica un bypass care nu ar trebui sa fie. Amestecandu-se cele doua circuite apar urmatoarele simptome: Faci presiune de lucru la 1 bar pe manometru centralei. Cand centrala functioneaza apa calda se amesteca cu circuitul de incalzire si vasul de expansiune preia surplusul asta de presiune (depinde de prediunea din retea) si poate sa creasca presiunea din circuitul de incalzire , respectiv din manometru, peste limita maxima admisa, adica 2,8 -3 bari. Asta in regim de vara si cu schimbatorul fisurat. Sau cand dai drumul la apa calda sa scada presiunea din centrala. Sansele ca aceste schimbator sa fie spart prin interior , sunt aproape nule, Daca presiunea din vasul de expansiune creste peste limita maxima admisa, in regim de vara, mai mult ca sigur ai probleme la robinetul de umplere al centralei. Acesta nu inchide, presiunea din retea cat este de mare?
salut,foarte bun tutorialul,am si eu o intrebare daca ai timp sa raspunzi si te pricepi,am o centrala viessmann vitopend 100 de 24 kw si de ceva timp se aude un fel de rontait in zona schimbatorului mare doar atunci cand flacara lucreaza la maxim,cum scade o treapta se opreste,am verificat ventilatorul si nu de acolo se aude,ce sa fie??? mersi frumos
+mirel marculescu , acel rontait se aude fix din cauza depunerilor de calcar din schimbatorul de caldura. Deci , trebuie spalat , chimic. Asta, daca nu este un sunet mecanic, provocat de pompa de recirculare, in acest caz intra in trepidatii toata carcasa centralei, iar pentru a stii ca asta e cauza este de ajuns sa pui mana pe carcasa centralei si sunetul se opreste. Dar , mai mult ca sigur este vorba strict de depuneri de calcar in chimbatorul de caldura principal.
Unde este calcarul de care vorbiti??? Nu este decat negreala din calorifere care este normal sa fie,din fabricatie!!!...Vrajeala de 2 bani!!!
Calcarul este disipat in mii si mii de particule fine, nu o sa vezi pietroaie iesind din schimbatoare, daca asta spui, daca nu stiti ce face o solutie de acest gen, documentati-va!
am facut ce mi ai apus dar nu porneste flacara deloc
Apeleaza la un specialist. Mai departe nu mai tine de tine,chiar daca ti-as spune ce sa faci nu ai intelege.